Van kérdése?

2015 július 1.-től ezen az oldalon feltehet nekem szakmai kérdéseket, melyekre igyekszem gyorsan és a legjobb tudásomnak megfelelően válaszolni. Kérem hogy kérdéseiket próbálják meg röviden megfogalmazni. Kérdéseiket és válaszaikat az oldal minden látogatója olvashatja, de természetesen minden azonosításra alkalmas adatuk nélkül. Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő stílusú, túl személyes vagy személyeskedő kérdések vagy hozzászólások törlésre kerülnek.

Mielőtt kérdez, itt megtekintheti a “Gyakran Ismételt Kérdéseket“, hátha már született válasz az Ön problémájára.

Tekintettel arra, hogy sem vizsgálni, sem leleteket ellenőrizni ebben a formában nincs módom, a válaszaim csak tájékoztató jellegűek, azokért teljes felelősséget vállalni nem tudok.

 

kerdesek

3 867 Comments

  1. Tisztelt Doktor Úr!
    Bakteriális hüvelyfertőzésre Vitagyn C hüvelykrémet használok. Eddig kétszer alkalmaztam, mindig éjszakára. Okozhat a szer menstruációs görcsös hasonló alhasi fájdalmat? Tegnap este a második használat után jelentkezett, és még ma reggel is fáj. (10 nap van még a menstruációmig.)

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Adrienn! A Vitagyn-C-ben tejsav, ezüstkolloid és C-vitamin van, ezek egyike sem okozhat ilyen tüneteket. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  2. Kedves doktor ur. En atestem egy mehnyalkahartya eltavolitason,a kerdesem az higy lehetek e meg terhes? Kell meg vedekeznunk vagy nem? Koszonom a valaszat

    • Kedves Katarina! Amennyiben a műtétet jól elvégezték, akkor a terhesség valószínűsége közelít a nullához. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  3. Tisztelt Doktor Úr!

    A kèrdésem a következő: 2 nappal a menszeszem után együtt voltam a párommal óvszerrel védekeztünk, amikor a párom elment és húzta ki a nemiszervét vette észre hogy a gumi lecsúszott a vége ki lógott így könnyen ki tudta venni volt is benne ondó! De azért úgy gondoltam íratok esemény utáni tablettát ! Ön szerint ezek mellett mennyi esély van a terhességre?
    Köszönettel: Diána

    • Nem hiszem kedves Diána, hogy a félelme jogos lenne. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  4. Tisztelt Doktor Úr!

    A fogamzásgátló tabletta 16. szeménél, a tabletta bevételét követően azt hiszem egy órára, de nem tudom pontosan, lehet hogy kevesebb, be kellett vennem egy algoflex fájdalomcsillapítót olyan fejfájás gyötört, nem tudtam volna hazavezetni anélkül. A párommal előtte nap voltunk együtt, lehetek terhes?Szükséges a 7 napos kiegészítő védekezés?

    Köszönettel: Viki

    • Kedves Viki! A technikai akadály elhárult, így most ezen a felületen is meg tudom erősíteni, hogy sem félnivalója, sem teendője nincs. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  5. Tisztelt Doktor Úr!
    Ha a pár férfitagja imurant szed autoimmun betegségre, az okozhat-e bajt a magzatnál? Ha nő szedi, úgy tudom igen,de mi a helyzet a férfiaknál? Előre is köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel: Ani

    • Kedves Ani! A kérdés megválaszolására csak genetikus szakember jogosult. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  6. Tisztelt Doktor Úr!
    Többször kértem már a tanácsát, mindig sikerült megnyugtatnia. Olyan problémám lenne, hogy általában menstruáció előtt, alhasi fájdalmam van, viszketést érzek és gyakran darabos fehér folyásom is van. Rengeteg orvosnál jártam már, legtöbbször gomba tenyészett ki ami a különböző kúpok után el is múlt. Egy ideig. Körülbelül a következő menstruáció után vagy éppen előtte újra ugyan azok a tünetek. Alhasi fájdalom, viszketés. Nem minden alkalommal de többször társul ezek mellé sűrű vizelési inger is. Vizelet ürítéskor nincs fájdalom se csípő érzés. Egy orvos tanácsára vérzés után használok hüvelyflóra vissza állító készítményeket amik többé kevésbé segítenek is. Nagyon kétségbe vagyok már esve, mi bajom lehet, mitől tér vissza állandóan ez a probléma. Igyekszem keresni lelkiismeretes orvost de kisvárosban élek sajnos nem könnyű. Ön szerint merre induljak? Urológus esetleg? Lehet húgyúti probléma inkább? Elnézést hogy hosszúra sikeredett. Köszönöm megtisztelő válaszát.
    Üdvözlettel Zsuzsa

    • Kedves Zsuzsa! A leírtak alapján egészen bizonyos vagyok abban, hogy a panaszait pusztán orvosi eszközökkel lehetetlenség uralni. A probléma gyökere a nőiességének a zavaraiban keresendő. Pszichoterápia nélkül csak félmegoldásokat lehet elérni. Sajnos nem tudom, hogy az Ön körülményei között hogyan megoldható ez a kérdés, de más megoldást sajnos nem látok. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  7. Tisztelt Doktor Úr,

    Kombinált fogamzásgátlót szedek, a 7 napos szünet letelte után (05.26-csütörtök 20:00) helyett csak 05.27-péntek 11:00-kor, csak 15 órával később tudtam bevenni a fogamzásgátló tablettát, az levél első szemét. Szintén 05.27.-én pénteken 20:00-kor bevettem a másodikat, utána pedig folytattam a szokásos 24 órás rutin szerint szedtem a gyógyszert. Ön szerint szükség van kiegészítő védekezésre, és ha igen meddig?

    Előre is nagyon köszönöm,
    Vivi

  8. Tisztelt Doktor Úr!

    Több mint egy éve fogamzásgátlót szedek, kombináltat. Sajnos a mostani 7 napos szünet után a szokásostól eltérően csak rá 15 órával (csütörtök 20:00 helyett pénteken 11:00-kor) vettem be az új levél első szemét, majd aznap este (péntek 20:00-kor) a másodikat, azóta pedig a szokott módon szedem. Érdeklődni szeretnék, mikor fog újra teljesen védeni a tabletta, hogy újra élhessünk szerelmi életet, egyéb kiegészítő védekezési módok nélkül.

    Hálás köszönettel,
    Vivi

    • Nincs semmi teendője és félnivalója kedves Vivi. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  9. Tisztelt Doktor úr!
    35 éves vagyok, van 2 gyermekem.Többet már nem szeretnék. Yasminellét szedek amivel nagyon elégedett vagyok, de az egyik nőgyógyász szerint abba kellene hagynom a korom miatt.Ezt eddig senki nem említette,és úgy tudom nem dohányzóként 40 évig lehet szedni. Rosszul tudom? Óvszert, spirált, hüvelybe tehető eszközt nem szeretnék használni. Az injekciót ajánlották még amit 3 havonta kell beadatni. De aminek legjobban örulnék , ha még szedhetném 5 évig a tablettát. Ön mit gondol,mit javasol? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: Aida

    • Kedves Aida! 35 éves koron felül én is csak nagyon indokolt esetekben írok fogamzásgátló tablettát. azonban a 35 én nincs annyira köbe vésve, hogy egy, maximum két évet nem lehetne még ráhúzni. Ebben a korban a sajnos a tabletták zöme a kelleténél jobban beleszól a normális klimax-menetbe. Az injekció a vödör, amibe a csöbörből bele lehet esni, tehát ezt kizárnám. Én az Ön helyben elgondolkoznék egy hormonmentes spirálon, mert ha megfelelőt helyez fel belőle megfelelő ember, akkor sokkal kevesebb kellemetlenséget okozhat, mint a tabletták bármelyike. Gondolkodjék el ezen kérem! Nekem az utóbbi 25 évben még mutatóba sem volt, spirál szövődményem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  10. Kedves Doktor Úr!

    Nagyjából vasárnapra várható a menstruációm kezdete, és tegnap óta égő viszkető érzést tapasztalok, ami már néhányszor előfordult menzesz előtt.
    Ilyenkor mindig a Canesten Kombit majd utána Vitagyn C hüvelykrémet szoktam használni.
    Újdonságként láttam a Canesten Kombi Uno lágykapszuláját, amit az idő rövidsége miatt (a menzeszt figyelembe véve) gondoltam kipróbálok, de előtte szerettem volna a Doktor Úr véleményét kikérni a hatásosságát illetően.

    Doktor Úr tapasztalatai alapján ez az egy darabos lágykapszula ugyan annyira hatékony, mint a régebbi 3db-os Canesten Kombi?

    Segítségét előre is nagyon köszönöm!
    Lilla

    • Nem fog örülni a válaszomnak kedves Lilla, mert a puding próbája az evés. A kérdésére határozott igennel sem, és nemmel sem lehet válaszolni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!

        Köszönöm azért a válaszát, kipróbáltam tegnap este az idő rövidsége miatt az Uno-t, mert félbeszakítani sem szeretem menzesz miatt.
        Még egy gyors kérdésem lenne ezzel kapcsolatban, hogy ennek a Canesten Uno lágy kapszulának a betegtájékoztatójában ez szerepel:
        “A hüvelykapszula percek alatt felolvad, és emulziót képezve bevonja a hüvelynyálkahártya felületét.”

        Amiatt hogy ez így bevonja a nyálkahártyát és több napon át fejti ki hatását, mikor lenne érdemes elkezdeni a Vitagyn kúrát? (Tegnap este helyeztem fel a Canestent)

        Köszönöm ismét a segítségét!
        Lilla

          • Köszönöm a segítségét, meg is vártam a menzesz végét, ma már csak nagyon világos barnás/sárgás folyás volt, estétől már elkezdhetem a Vitagyn-t vagy még mindig várjak pár napot?

            Köszönettel: Lilla

  11. Tisztelt Doktor Úr!
    Kérem legyen szíves segíteni a leletem értelmezésében, míg az orvoshoz vissza nem jutok.

    “A mintából a hagyományos tenyésztési eljárással fakultatív patogén baktériumok tenyésztek ki, melyek kórokozó szerepe csak
    az anamnesztikus adatok, illetve a Gram kenet mikroszkópos vizsgálatával együtt lenne értékelhető………………………. A speciális kimutatási
    igényű kórokozók (Mycoplasma-Ureaplasma, Neisseria gonorrhoeae, Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginae, Chlamydia
    trachomatis, Trichomonas vaginalis) kimutatását a ….. laboratóriumai csak külön kérésre végzik. ”

    Mit jelent ez és mire számíthatok? Miért nem mutatta ki egy egyszerű kenetvétel?
    Mit tanácsol? Válaszát nagyon köszönöm

    • Kedves Liza! Amit nem egészen értek, hogy ezt a leletet miért Önnek kell értékelnie, miért nem kap ebben segítséget a mintavevő orvostól? A lelet értelmében semmiféle hétköznapi rendszerességgel előforduló fertőzése nincs. Amennyiben a panaszai, esetleges tünetei ezt indokolják, akkor speciális tenyésztések külön kérésre (és általában sajnos nem tb.-alapon) elvégezhetők. Beszélje meg a dolgot az orvosával. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor úr! Köszönöm a válaszát, a tenyésztést egy magánklinikán vetettem le,és csak újabb időpontra menve tudok konzultálni az orvossal ami még 1 hét. És nem értem,hogy ha levették a kenetet,akkor miert nem tenyésztették ki mi az a baktérium bennem? Lehet valami komolyabb? Krónikus cystitissel kezelnek,ezert mentem tenyésztésre hátha a hüvelyben van valami, közte pedig kiderült, hogy meg is csaltak.
        Nőgyógyászati panaszom , folyás,viszketés, fájdalmas szexualis élet nincs/ nem volt.Köszönöm a válaszát és a segítségét.

          • Tisztelt Doktor Úr!

            2-3 napja kezdődtek a panaszaik, először csak azt hittem felfázásról lehet szó mivel vizeleskor égő, csípő fájdalmat éreztem és ez hosszú ideig még is maradt a húgycsővemben. De most sajnos észre vettem, hogy szokatlan folyasom, túró szerű fehèr de a betèten mikor “megszáradt” sárga, helyenként zöld. Nincs kellemetlen szaga viszont kellemetlen érzés annál inkább társul hozzá, viszkető, csípő ill égő èrzèst érzek a huvelyembe és pluszban a felfázásos panaszok is vendégeskednek nálam továbbra is. Csak jovohetre kaptam időpontot így az lenne a kérdésem mi okozhatja ezt és esetleg mivel tudnám kezelni/enyhíteni a panaszaik az addig?
            Válaszát előre is köszönöm!
            Köszönettel: Nelli

          • Kedves Nelli! Nagy valószínűséggel van egy bakteriális hüvelyi és húgyúti fertőzése, ennél többet azonban sajnos ugyanúgy nem tudnék mondani, mint Ön, ha megkérdezném, hogy miért nem ízlett nekem a tegnapi ebéd. Amit tűzoltásnak javasolni tudnék, hogy vegyen a patikában Vitagyn-C hüvelykrémet és minden éjszakára tegyen fel belőle egy-egy adagot a hüvelyébe. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  12. Tisztelt Doktor Úr!

    Lassan 16 hónapja fogamzásgátló tablettát szedek, Omission Daily-t, egyéb módon nem védekezünk a férjemmel. Mielőtt elkezdtem szedni a tablettát viszonylag erős volt a menstruációm, majd a szedéd első évben azért csökkentette a tabletta a vérzés mennyiségét, azonban egy két-három hónapja, igaz, hogy szinte órára pontosan megjön, de nagyon erős a vérzés, ellenben mindenhol azt olvastam, hogy gyengébbnek kellene lennie. Rettentő sokat stresszelek mostanában, nem tudom ez hatással lehet e rá.
    Ön szerint Doktor Úr megfelelően hat a tabletta és annak védelme?
    Gond ez az erős vérzés, mit lehetne ellene tenni?
    Egyéb mellékhatás nincsen, talán egy kis barnázás ritkábban.

    Nagyon köszönöm a Doktor Úr válaszát előre is.

    • Úgy gondolom kedves Niki, hogy a leírtakban semmi kóros nincs, a védettsége feltehetőleg tökéletes. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!

        Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 5 èvvel ezelőtt szülés után felrakattam a hormonos spirált magamnak, most kellene cserélni de a férjemmel úgy döntöttünk, hogy elérkezett az idő egy kistesonak. Az lenne a kérdésem, hogy ezután a spirál után nehezebb lesz teherbe esni? Mennyit érdemes várni a spirál levètele után?
        Köszönöm a válaszát!

        • Kedves Ildikó! A kérdésére, hogy sem az igen, sem a nem nem nevezhető korrekt válasznak, minden nő másképp, teljesen egyénien reagál. Én azt javasolnám, hogy három hónapig ne erőltessék a teherbeesést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  13. Kedves Doktor Úr!
    Pár napja a csikló melletti bőrterület ha tükörben is nézem, duzzadt, belóg majdnem a csikló hosszáig körbeölelve a csiklót két oldalról. Mint amikor kinyúlik, megnyúlik a bőr. terpeszben önvizsgálatkor is látszik,hogy lazább a bőrterület,redőzik a bőrfelszín, zárt lábakkal olyan vagyok, mintha oda helyeztem volna két mandula szemet. Egy hónapja kezdtem el használni intim mosakodót. Mitől lehet?

    • Kedves Niki! Nagy a bizonyosság, hogy ez valamiféle gyulladás. Azt azonban, hogy ezt fertőzés, allergia, kémiai irritáció vagy mi egyéb okozhatja, azt a leírás alapján nem tudom eldönteni. Mindenképpen kezelni kellene, első körben valamilyen kamilla, körömvirág, vagy méhpempő alapú kenőccsel. Ha ez nem elégséges, akkor orvoshoz kell fordulnia.Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm a választ. Van itthon körömvirág kenőcs, töményebb mint a krém., alkalmaztam a területen, ahogy Ön tanácsolta. Kicsit égő érzést érzek a területen utána. Visszagondolva kb 10 éve volt, amikor elkezdtem egy másik intim mosakodót alkalmazni, akkor a nyirokcsomóm is megduzzadt és odalent minden nagyon, még az orvosok sem tudták megmondani, hogy mi is történt. Azóta nem is használtam ilyen készítményt, csak a legutóbbi folyásomkor tértem át a használatára, talán február körül. Az a baj, nem is figyelgetem magam alul, de pár napja feltünt ez a csúnya duzzadás, szóval lehet régebb óta kialakult. A mosakodó gél használatát elhagyom, visszatérek szappanra. Ami még feltünt, hogy a végbélnyílás mögötti terület is olykor nagyon erősen viszket, kb egy hónapja, ez sem volt jellemző sosem. Összefüggésben lehet a kettő? Oda is használtam az intim mosakodót, mivel aranyérrel küszködök.

        • A szeméremtáji szappanozás sem igazán jó ötlet kedves Niki. Tiszta víz vagy kamillás víz tökéletesem elégséges kell, hogy legyen. A végbéltáji viszketés felveti a gomba gyanúját, kérem, hogy a kenje az egész szemérem- és gáttájékot Bepanthen és Canesten kenőcs 1-1 arányú keverékével. Az aranyeres tájékra meget szappan, de általában elégséges a tiszta langyos víz is. Szeretettel Hamvas Ferenc

  14. Kedves Doktor Úr!
    Korai terhesség 5. hetén tartok. Sajnos, sikerült összeszednem egy gombás fertőzést. A nőgyógyászom csak következő hónapban fogad. Ebben a korai szakaszban van valamilyen készítmény, amit lehet alkalmazni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Nyugodtan használjon Canestent kedves Gerda, ha ez valóban gomba, akkor segíteni fog. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  15. Kedves Doktor Úr!

    2 éve szültem, és már a terhességem alatt és óta volt/van valamilyen hüvelyi fertőzésem, gombás vagy bakteriális -vegyesen. Nőgyógyászom mindig a Vitagyn-C-t ajánlotta, szerinte felesleges tenyészetet nézni,mert mire megjön az eredmény,már lehet, hogy más van. Az legutóbbi viszketéses-fájdalom szex közben tünetem azonban lassan fél éve tart, és minden hónapban használok valamit…1x egy Vitagy-C kúrát, aztán ezüstkollid-tejsav kezelést 6 napig… ha nagyon viszketek, akkor Canesten 1 db-os kúpot, valamennyire segítenek, pár napig. Kérem segítsen, mit tud javasolni, mert az őrület határán vagyok ezzel az állandó diszkomfort érzettel, viszketéssel. Lelki oldala is van biztosan, mert már terhességem alatt megcsalt a párom, mint kiderült, (közben velem is volt folyamatosan hetente1-2x) de túl vagyok rajta, és amikor nem tudtam erről, akkor is volt fertőzésem..
    Köszönettel segítségéért:
    Anikó

    • Kedves Anikó! Elérkezett az idő, hogy az eddigi maszatoló terápia helyett célzott kezelést kapjon. Ha tud, keressen meg, szívesen segítek Önnek a kérdés megoldásában, de távolból egy ilyen konkrét, de fel nem derített kórokú problémát vaktában kezelni, szerintem inkorrekt dolog lenne a részemről. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  16. Tisztelt Doktor Úr!

    Egy éve és egy hónapja szedek kombinált fogamzásgátló tablettát, minden nap azonos idősávban, azonban tegnap azt hiszem elkövettem egy hibát. A tabletta 14. szeme előtt 1-1,5 órával bevettem egy Cralex növényi eredetű 200mg-os széntabletta kapszulát a hasmenésem ellen , amelyről sajnos csak később olvastam, hogy negatív befolyással lehet a tabletta hatékonyságára.
    A párommal együtt voltunk a szóban forgó nap reggeli óráiban és a tablettán kívül nem védekeztünk mással. Nagyon ideges vagyok, aludni sem tudtam, aggódom, lehetséges, hogy terhes leszek?

    Köszönöm a válaszát előre is Doktor Úr.
    Tisztelettel: Friderika

    • Kedves Friderika! Úgy gondolom, hogy az aggodalmának nincs százalékban kifejezhető alapja. Szerintem nyugodjék meg és ne fesse az ördögöt a falra! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  17. Kedves Doktor Úr!

    Segítségét, megnyugtatását szeretném kérni, nagyon megijedtem. Tegnap a jobb mellemben a mellbimó mellett egy csomót találtam. Nem szoktam ellenőrizni a mellem itthon, nem tudom, régen is ott volt-e.
    A menstruációm kb. 33-32 napos (35 éves vagyok), a ciklus.hu szerint pont holnap lesz peteérésem, 2 hét múlva, 30-án kell megjönnie, pontos szokott lenni. A menzesz előtt mindig szokott kicsit fájni a mellem (most még nem érzem), lehet, hogy a hormonális változásoktól lett ott a csomó? Nem fáj, és mintha mozgatni is tudnám. Tudom, hogy menzesz előtt lehetnek csomók a mellben, de én ezt még nem tapasztaltam és nagyon megijedtem. Orvoshoz a ciklusom vége után, április közepén tudnék menni.

    Nagyon köszönöm,
    Zsanett

    • Kedves Zsanett! Az információim, amit nyújtani tudott nekem, sajnos sem arra nem elég, hogy megnyugtassam, sem arra, hogy felizgassam. Kérem, hogy ne nőgyógyászhoz, hanem elsősorban emlő-UH-ra szíveskedjék sürgősen bejelentkezni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  18. Tisztelt Doktor Úr!
    Több éve szedek fogamzásgátló tablettát. Még 5 szem lenne hátra ebből a levélből, de a mai napon vérzést tapasztaltam. Mindig időben beveszem, egy szem sem maradt ki. Ilyenkor mi a teendő? Szedjem be a maradék gyógyszert? Mi okozhatja a vérzést? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel Zsuzsa

    • Kedves Zsuzsa! Addig lehetünk nyugodtak, ameddig nem tudjuk az okot. Nyugodtan szegje be a maradékot és ne rágódjon azon, hogy ez mitől volt, illetve ne legyen Önben félelem az ismétlődéstől. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  19. Kedves Doktor Úr!

    Tavaly nyáron volt egy hosszú, 45 napos ciklusom, utána és azóta is ismét 26-28 naposak, viszont az alábbi panaszokat észlelem magamon folyamatosan:

    – a megszokottnál erősebb görcs a menstruáció első napján, ezután a többi nap teljesen fájdalommentes, majd a legutolsó napon (amikor már csak pecsételő vérzésem van) ismét elkezded görcsölni olyan erősen, hogy gyógyszert kell bevennem
    – a megszokottnál darabosabb vérzés (csak és kizárólag a menstruáció harmadik napján tapasztalom ezt)
    – erős PMS tünetek (mind testileg, mind mentálisan)
    – erős tünetek a peteérés alatt (hasi diszkomfortérzet, puffadás, pattanásos bőr, mellfeszülés – korábban semmilyen tünetem nem volt)
    – néha (teljesen függetlenül attól, hogy a ciklus melyik fázisában járok) éles, késszúrás-szerű fájdalmat érzek a hüvelyemben, ez általában “a semmiből”, minden előjel nélkül jön és pár mp alatt el is múlik.

    Voltam orvosnál, aki állítása szerint mindent rendben talált, megállapította, hogy hátrahajló méhem van, ez okozza a görcsöket, a többi panaszt pedig elintézte annyival, hogy ezek szubjektív dolgok és fejben dőlnek el.. Engem viszont továbbra is aggaszt a dolog. 28 éves vagyok, 13 éves korom óta menstruálok, korábban szinte alig fájt a hasam és egyéb tüneteim sem voltak, a ciklusom is már egy jó 10 éve 26-28 napos, ha késett is, maximum 2 napot, nem 17-et.

    Ön mit gondol, mi lehet a probléma? Érdemes tovább mennem vagy igaza van az orvosnak?

    Válaszát előre is hálásan köszönöm, jó egészséget kívánok!
    Vera

    • Kedves Vera! Ha holnap felhív, szívesen megbeszélem Önnel a problémáját. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  20. Tisztelt Doktorúr
    Esemény utani tabletta használata utan a 6.napra menstruáció jelentkezett,1 hettel korábban a várhatónál.
    Elkezdhetem most a fogamzásgátló használatát?
    Köszönöm!

  21. Tisztelt Doktorúr

    Esemény utáni tabletta után a 6.napra menstruáció jelentkezett,elkezdhetem most a fogamzásgatló használatát?

    Köszönettel
    Zsuzsa

    • Nem kedves Zsuzsanna, mert ez nem menzesz, hanem a gyógyszer mellékhatása. Amikor majd valóban megjön a menzesze, akkortól számítson egy teljes ciklust, és ha a következő is rendesen megjön, annak az ötödik napján elkezdheti a tabletta szedését. Persze csak ha orvosi vizsgálat alapján alkalmas a szedésre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Zsuzsanna! Második levél helyett talán célszerűbb lett volna az első levélre adott válaszomat megnézni. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

  22. Kedves Doktor Úr!
    43 éves nő vagyok. Az előző menzeszem 21. napra érkezett és kevesebb volt mint általában, és hat napig tartott, pár nappal hosszabb volt. Ezután voltam nőgyógyásznál, ahol hüvelyi ultrahangra is sor került. Minden rendben volt, a szokott jobb oldali petef.ciszta megvan és a kis méretű méh miómám is. A rendelőben gomba történt megállapításra bekukkantás után, ezért nem a kiírt készítményt, hanem olyan terméket választottam, ami gombára és baktériumra is jó és egyben a hüvelyflórát is rendbe teszi egy lépésben. Második felhelyezésnél nyilallásokat éreztem a jobb oldalon alul, mi pár perc múlva ahogy jött úgy el is múlt. Utána nem volt már ilyen. Elég sok vízszerűség távozott használatkor pedig tabletta volt. Közben elkezdtem használni intim mosakodót is, ami tejsavat is tartalmaz 4-esPh értékű, ezt azóta is használom. A jelenlegi helyzetem az, hogy 32. napnál járok és nem jött meg. Tegnap csináltam, bár sejtettem, hogy nem vagyok terhes, negatív lett az a tesztem is. Amit megemlítenék több mint egy hete fogyókúrázok is, a kenyeret teljesen száműztem. Nincs mellfeszülés, vízvisszatartás mint általában menzesz előtt, se barnázás, ami jelezné, hogy meg akar jönni. A két hete elvégzett hüvelyi uh és ha nem vagyok terhes mindkettő rendben van, mitől lehet ez, hogy nem jön meg? A gyógyszer felhelyezés ami két hete történt és a fogyókúra okozhatta ezt? Köszönöm a válaszát!

    • Kedves Panna! A menzesz zavarát a leírtakat figyelembe véve be lehet tudni a korának és a fogyókúrának. Ha ez a probléma csak egyszeri, akkor kérem ne rugózzon rajta. Nem igazán tudom támogatni az olyan gurukat, akik csak “bekukkantanak” és azonnal diagnózist is mondanak a váladékra, mert azt 50 év alatt már megtanultam, hogy az orvoslás sajnos nem ennyire egyszerű. Ugyanakkor nem bízom a pácienseimre a kezelés módját sem, illetve nem hagyom, hogy ők barkácsoljanak saját magukon. Fontos lenne Önnek egy korrekt váladékvizsgálat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm szépen Doktor Úr a gyors válaszát.
        Meg szeretném kérdezni, hogy a koromra hivatkozott az egyik drogériában forgalmaznak Prima menopauza gyorstesztet, FHS szintet néz a vizeletben, ezzel meg lehetne állapítani, hogy amiatt alakult-e ki a menzesz zavar, vagy tényleg a fogyókúra okozhatta, vagy stressz, bármi más? Vagy általános nőgyógyászati vizsgálaton ha felvetem a dolgot, akkor kérhetem ennek ellenőrzését? A másik dolog, családtagok akikkel nem élek együtt covidosok, én kedden csináltam tesztet negatív volt , pedig nem igazán voltam jól, most sem, nem köhögök, csak a fejem szédült, hányingerem van. Igaz, átfáztam mostanában többször is. Ha covidos lennék, vagy voltam mostanában amiről nem tudok, az bezavarhatja a menzeszt? Nem tudom, hogy ilyenről érdeklődtek-e már.

        • Kedves Panna! Úgy érzem, hogy kicsit talán túltolja a biciklit, és hogy a kelleténél kicsit többet foglalkozik Magával, ami nem lenne baj, ha ezt nem az aggodalmaskodás motiválná. A korára való célzással nem a klimax lehetőségét vetettem fel, csak azt akartam jelezni, hogy túl a negyedik X-en a legtöbb nő hormonrendszere már kissé labilissá válik, ami azt jelenti, hogy már egy viszonylag nem nagy stresszhelyzet is átmeneti zavarokat tud kiváltani. Ilyen lehet pl. a fogyókúra is. A Covid-gyorstesztek sajnos nem a megbízhatóságukról híresek, sok a fals-negatív. Csak a PCR-tesztek megbízhatóak. A Covid sokkal kevésbe okoz menzesz-problémákat, mint egyes oltások. Lényegében teljesen mindegy, hogy a zavart mi váltotta ki, az okot kutatni csak ismétlődés esetén érdemes, viszont aggódni akkor sem kell. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

  23. Tisztelt doktor úr!
    Január 11- én volt menstruációm ebbe a hónapban meg nem jött meg 9 napja késik. Csináltam tesztet de negatív

    • Köszönöm az információt kedves Natália, de mi a kérdése? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  24. Tisztelt Doktor Úr!
    <2 IU/L HCG eredmény ugye azt jelenti, hogy biztosan nincsen terhesség?
    Köszönöm: Ari

  25. Tisztelt Doktor Úr!

    Gyakori hüvelyfertőzéseim vannak, általában bakteriális. A mostani labor leletemen ez áll: igen gyér lactoflóra, 10>feherversjet, 2-3 latomezőnként elszórtan 1-2 sarjadzó gomba. A hüvelyi phm 4.1-4.4 körül mozog, ezért szeretném megkérdezni, hogyha ilyen alacsony a ph hogy lehet hogy szinte nincs is lactoflórám, milyen más organizmus/bacillus savasítja be a hüvelyt a lactobacilluson kívül? Eddig azt hittem hogy a ph mérés ad egy biztos támpontot. Szükséges ezt az értéket kezelni? Csak lactofeelt kaptam újra, de már 3 hete azt használom vagilactal felváltva, ezért se tudom hogy miért nincsenek a lactobacillusok. Egyébként enyhén zöldes-sárga krémes folyásom van.
    Köszönöm

    • Kedves Kinga! Ilyen esetekben nagyon sikeres szokott lenni az élőflórás joghurttal vagy kefirrel történő irrigálás. Ha holnap felhív, akkor elmondom, hogy ezen kívül még mit tudnék segíteni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  26. Tisztelt Doktor úr!
    Sárga színű folyásom volt erős bűzös, esetenként sárgás enyhén sárgászöldes színű,de inkább sárga, lhet a fényviszonyok miatt láttam sárgászöldnek.a menzeszem alatt is éreztem és utána az erős szagot. Menzesz után járok most egy héttel az erős szag megszűnt, a betéten ha megszárad akkor látok most sárgás színt, olyan mintha elázna a betét látványra.Kívül kicsit olyan égő érzést érzek a nagy ajkaknál és a végbélnyílásnál is viszket. A trichomoniázis fertőzésnek milyen tünetei lehetnek? A szag magától megszünhet kezelés nélkül? Ma elmentem a nőgyógyászhoz, fehérfolyásom van azt mondta és gyulladás. Gombára írt kezelést, nem tudom,vannak olyan jelek,amiket az orvos rögtön lát,hogy az trichomoniázis? Páromon nem látok semmit,ő sem említ tünetet,kicsit kékesebbnek látom a makkját és kis bőrszárazságot látok rajta.Egyszer-kétszer csíp a vizelésem is. De ez nincs mindig, van,hogy több napig ezt nem érzem.Létezik rá valami házi teszt,vagy bolondnak nézne az orvos ha felvetném ezt a dolgot?A hüvely körüli területet a nagy ajakon kívül pirosnak látom, de borotválom magam, attól is lehet.

    • Kedves Ani! Olyan orvosra lenne szüksége, aki nem ránézésre, hanem váladékvizsgálat eredménye alapján gyógyít. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  27. Tisztelt Doktor úr!

    Nőgyógyász hüvelygyulladást és gombás fertőzést diagnosztizált nálam.Amikor a kacsát behelyezte, akkor egyik területen éreztem is a gyulladást. A reklámozott Idelyn Beliema Effect Plus hüvelytabletta 7x ami elvileg bakteriális és gombás fertőzésekre jó javíthat az állapotomon? A kiírt gyógyszerek mellékhatásai nem tetszenek. És az Idelyn Beliema Expert intim mosakodót használhatom napi szinten mint a szappant az intim területen naponta többször is? Klórhexidint tartalmaz. A klórhexidin nekem egyik szájfertőtlenítőből ismerős, mennyire lehet kíméletes odalent vajon. Nagyon sok gyógyszert szedtem be az utóbbi időben szájon át is, azért szeretném az újabbakat mellőzni. Elég sűrűn elő szokott jönni ez a gyulladásom.

    • Kedves Linda! Miután a gombás fertőzést laborvizsgálat nem erősítette meg, így az a véleményem, hogy vegyen a patikában Vitagyn-C hüvelykrémet és 6 egymás utáni éjszakára helyezzen fel belőle a hüvelybe egy-egy adagot. Lehet, hogy a panaszai ettől meg is fognak szűnni. Ha mégsem, akkor beszéljünk újra. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  28. Kedves Doktor Úr!

    Hihetetlen, hogy még mindig önzetlenül válaszol a feltett kérdésekre. Nekem Több, mint 10 éve segített nagyon sokat, még ha jól emlékszem, “az orvos válaszol” című oldalon.
    Bár személyesen nem találkoztunk, de nagyon sokat segített a tanácsaival, amit még egyszer hálásan köszönök, mindenben igaza volt! 🙂
    Már csak egy jó kineziológust kellene keresenem, sajnos az azóta is elmaradt 🙂
    Jó egészséget kívánok!

  29. Tisztelt Doktor úr!
    Pár napja voltam nőgyógyásznál. Eddig egy orvos sem mondott olyan, hogy hátrahajlik a méhem a gerinc fele. Ez menyi idő alakul ki, mit okozhat? Súlyos állapot? Nagyon be vagyok miatta parázva. Hüvelyi uh: emdom: 7 mm szabályos praeov. rajzolattal, ut: mellső falában egy 20 mm-es intramuralis myómagóc látható. Bo.o. ov: 28X16mm. Jo.ov: összességében 43X30 mm, felső pólusába egy 29 mm-es vékony falú, echomentes bennékű egyszerű tiszta látható. Douglasban szabad folyadék nem ábrázolódik. Egy ideje főleg járáskor a csípőm nagyon fáj, mint amikor beáll a derekunk ez okozhatja a hátha süllyedés? 2-3 éve a közösülés nagyon nehézkes a párommal, már a hüvelybemenetnél nehezen megy be és nem tudom, de ott van a bejáratnál a belógó kis boltív, azt nagyobbnak látom eltakarja teljesen a bejáratot. Ami mindig jellemző volt, hogy közösülésnél mindig mintha a hasamat nyomná valami ott éreztem fájdalmat bizonyos pózoknál és az kellemetlen volt mindig. Párommal ha együtt vagyunk mindig mint amikor smirglivel karcolnának belül nagy fájdalmam van. Ez is kb 2-3 éve van. Sokszor gyulladt érzésű a hüvelyem. Egy időben hirtelen sürgető wczési ingerem is előjött ez kb 2 éve. Szinte egész nap ülök, a szék is kényelmetlen, már nyom nap végén is, tornázni szoktam guggoló gyakorlatot végzek és talaj gyakorlatnál hátra lábemeléseket. Ezek okozhatták a süllyedést? Vagy más oda lehet? Szülni nem szültem még. Köszönöm a választ!

    • Kedves Alíz! A hátrahajló méh kb. annyira veszélyes dolog, mint az elálló fül, vagy a görbe láb. Ez nem ilyen lett, így született. A normálisnak egy variánsa, panaszt nem okozhat. Az UH-lelete normálisnak tekinthető. Az egyéb panaszaira csak vizsgálatot követően tudnék reagálni, biztos van rá megoldás. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 + 17 =