GY.I.K. – Gyakran Ismételt Kérdések

Print Friendly, PDF & Email

– Mikor érdemes a legelső terhességi tesztet megcsinálni és milyen tesztet érdemes venni?

– Dr Hamvas Ferenc: Ugyan a teszteket forgalmazó cégek versengenek a nagyotmondásban a tesztek érzékenységét illetően, a gyakorlatban mégis úgy tűnik, hogy a már valóban értékelhető első eredmény a várható menzesz elmaradásának idejében, akkor is a reggeli első vizelettel elvégezve kapható. Általában bármelyik teszt alkalmasnak nyivánítható arra a feladatra, amire használni szeretnénk.

– A terhességi teszten megjelenő halvány második csík is terhességet jelent?

Dr Hamvas Ferenc: Igen.

– Elképzelhető-e, hogy valaki pozitív terhességi teszt mellett nem terhes?

– Dr Hamvas Ferenc: A mai modern terhességi tesztek KIZÁRÓLAG terhesség esetén válnak pozitívvá.

– A terhességi tesztek méhen kívüli terhesség esetén is pozitívak-e?

– Dr Hamvas Ferenc: A terhességi teszt attól függetlenül válik pozitívvá, hogy a terhesség méhen belül vagy kívül helyezkedik-e el.

– Több mint kéthetes menzesz kimaradás és többszöri első vizelettel elvégzett negatív terhességi teszt esetén elképzelhető-e terhesség?

– Dr Hamvas Ferenc: Nem képzelhető el. A modern terhességi tesztek rendkívül érzékenyek és egy négyhetes terhességet már mindenképpen kimutatnak.

– Menzesz-kimaradás és pozitív terhességi teszt esetén mikor érdemes és mikor kell legelőször orvoshoz fordulni?

– Dr Hamvas Ferenc: 2-3 hetes menzesz-kimaradás esetén már érdemes orvoshoz fordulni, de egy vastag hasfalú testes nő vagy hátrahajló méh esetében tapintással még csak a terhesség gyanúját lehet felvetni.

– Mi a célja az első terhességi vizsgálatnak és miért KELL orvoshoz fordulni?

– Dr Hamvas Ferenc: Az első terhességi vizsgálat legfőbb célja a méhen belüli elhelyezkedés kimutatása, a méhen kívüli terhesség kizárása.

– Mi a méhen kívüli terhesség?

– Dr Hamvas Ferenc: Méhen kívüli terhességről akkor beszélünk, ha a megtermékenyített petesejt beágyazódása nem a méhnyálkahártyába történik, hanem a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetékbe, a petefészekbe vagy a hasüregbe történik meg.

– Miért veszélyes a méhen kívüli terhesség?

– Dr Hamvas Ferenc: A méhen kívüli terhesség olyan helyen jön létre, ahol a terhesség kiviselése az anatómiai körülmények miatt gyakorlatilag esélytelen, és az elhelyezkedés miatt vagy a terhesség megszakadása, vagy a terhesség fejlődésének a környező szövetekre kifejtett roncsoló hatása életveszélyes hasűri vérzést okozhat.

– Műtét nélkül gyógyítható-e a méhen kívüli terhesség?

– Dr Hamvas Ferenc: A kellő időben felfedezett és még panasz- és tünetmentes méhen kívüli terhesség nagy valószínűséggel gyógyítható csonkoló műtét nélkül. Ilyenkor a célzottan beadott sejtméreggel az embriót elpusztítják és az felszívódik.

– A méhen kívüli terhesség műtétje feltétlenül csonkoló jellegű?

– Dr Hamvas Ferenc: Szerencsés és meglehetősen ritka esetekben egy fiatal méhen kívüli terhesség maradandó károsodás nélkül eltávolítható a petefészekből vagy a petevezetékből, de ilyen esetekben is sajnos fokozott a veszélye egy következő méhen kívüli terhességnek.

– Ismétlődhet-e a méhen kívüli terhesség?

– Dr Hamvas Ferenc: Sajnos igen. Az az ok (krónikus gyulladás, hegesedés, fejlődési rendellenesség stb.), ami a méhen kívüli terhesség kialakulásához vezet, elképzelhető, hogy lehetetlenné teszi a normális beágyazódást és csak – akár többszöri – méhen kívüli beágyazódást tesz lehetővé.

– Mikortól jelent problémát az, ha a terhességi ultrahang vizsgálatnál nem látszik az embrió, illetve mikortól kell életjelenségeket látni?

– Dr Hamvas Ferenc: A terhesség 6. hetében már kell embriót látni, és a 8. héten már biztosan kell életjelenségnek is látszani.

– A terhességi ultrahang vizsgálat során mért értékek mennyiben objektívek, 1-2 hetes eltérést mindenképpen komolyan kell-e venni?

– Dr Hamvas Ferenc: Az ultrahangvizsgálat meglehetősen személy- és gépfüggő, ezért a leletek között eltérés lehet. 1-2 hét látszólagos eltérés csak megkontrollálva vehető komolyan, ha szükséges akár más vizsgáló személyt is igénybe véve.

– Mi a teendő HPV fertőzöttség esetén, ez megoldható-e műtéti beavatkozással?

– Dr Hamvas Ferenc: A HPV önmagában semmiféle műtétet nem indokol, sem alacsony, sem magas rizikójú vírus jelenléte esetén, mert a HPV-fertőzöttség nem betegség, hanem egy – a tudomány jelenlegi állása szerint – egy életre szóló, sem gyógyszerrel, sem műtéttel nem rendezhető vírushordozó állapot. Műtétre akkor van szükség, ha a cytológiai leletben olyan mértékű, a HPV által elindított hámnyugtalanságot tapasztalunk, ami az érintett terület kimetszését, és jól elvégzett műtét esetén ezzel az aktuális folyamat /de nem a HPV-fertőzöttség!/ végleges lezárását jelenti. Ilyen folyamat kialakulására sajnos egy életben többször is van lehetőség, de ennek a valószínűsége nagyon kicsi, mert annak, hogy a HPV rosszindulatú folyamat megindulását okozza, az összes fertőzöttet / a lakosság több mint 80 %-a!!!/ alapul véve, jelenleg maximum 1-2%. A fertőzöttség karbantartására tehát az általános immunerősítés, a stressztényezők, lelki, fizikai /földsugárzások/, kémiai hatások lehetőség szerinti kizárása az egyetlen hatásos és fontos lehetőség, és nagyon fontosnak tartom a hüvelyi ökoegyensúly folyamatos, napi rendszerességgel, pl. rendszeres tejsavas irrigálásokkal végzett fenntartását. Az immunerősítésnek folyamatosnak, a cytológiai ellenőrzéseknek szigorúan rendszeresnek /háromhavinak/ kell lennie. Immunerősítés céljából a leginkább költséghatékonynak az ezüstkolloidot tartom, a sajnos rendszeresen alkalmazott Isoprinozine ilyen célra szinte hatástalan.

– Mennyit ér a HPV védőoltás?

– Dr Hamvas Ferenc: Annyit biztosan nem, amennyibe kerül. Sőt jóval kevesebbet, mert nem teljesíti azt, amit igér. jelenleg hivatalosan 16-féle onkogén vírust ismerünk, melyek közül az ismert oltások 2, 4, illetve 5 ellen védenek, 11 ellen tehát biztosan nem. Hiába alakul ki ezek ellen a vírusok ellen védettség, a méhnyakrák kialakulásának a veszélye továbbra is fennáll, mégha nem is olyan erőteljesen. A rákszűréseket továbbra is ugyanolyan gondossággal el kell végeztetni, mint az oltást megelőzően, és a tapasztalat szerint sajnos az oltott nők nincsenek tisztában azzal, hogy a méhnyakrák kialakulásának a veszélye számukra továbbra sem elhanyagolható. Jelenleg egy jó cytológust sokkal többre becsülök, mint az oltást, mely 90.000.- forintért csak névleges és részleges védelmet nyújt az oltott nők számára.

– Igaz-e, hogy a HPV fertőzés csak szexuális úton terjed?

– Dr Hamvas Ferenc: Nem igaz! Ma, amikor a lakosság több mint 80%-a HPV-fertőzött, bizonyíthatóan bárhol, bárkitől és bármitől lehet fertőződni, a szexuális fertőződés esélye nem több, mint 50%, ami természetesen a különböző korosztályokban erősen változó.

– P3-as cytológia esetén mikor indokolt a méhszájon műtéti beavatkozás?

– Dr Hamvas Ferenc: A P3-as eredmény nem rákos megbetegedés cytológiai lelete. Ez az un. gyanús kategória, melyet gyulladás is okozhat, de sajnos okozhatja egy kezdődő hámnyugtalanság is. Operálni csak abban az esetben kell, ha a cytológiai véleményben a vizsgáló cytológus orvos a szövettan vagy hisztológia szót húzza alá. Ilyen esetben a nőgyógyász nem bírálhatja felül a leletet és véleményt, ilyenkor konizációt KELL végezni. A konizációnak kettős értelme van: egyrészt diagnózishoz juthatunk általa, másrészt ha kellő mértékben metszünk ki szövetet, akkor a lehetséges elváltozást véglegesen meg is tudjuk gyógyítani. A HPV-fertőzöttség egy konizáció által sohasem szüntethető meg.

– Mi a P3-as cytológia jelentősége?

– Dr Hamvas Ferenc: Egy rosszindulatú folyamat nem úgy zajlik, hogy egyik pillanatban még egészségesek a sejtek, a másikban már rákosak. Ez esetenként egy többéves folyamat, melynek pl. a méhnyakrák esetében több, megfigyelhető szakasza van. Normális sejtek – enyhe – közepes – súlyosfokú hámnyugtalanság – lokalizált rák – szövetek közé betört rák – áttétes rák. A tapasztalat azt mutatja, hogy az első három stádium spontán, a szervezet immunrendszerének aktív közreműködése miatt spontán visszafejlődhet, gyógyulhat, a továbbiak sajnos már csak műtéttel, a legvégső esetben úgy sem. A hámnyugtalanság lehet azonban gyulladásos eredetű is, ami kisértetiesen hasonlíthat egy induló tumoros folyamatra is, ezért a P3-as cytológia mindig csak figyelmeztetés arra, hogy baj IS lehet.

– Mikortól válik egy fogamzásgátlót szedő nő védetté?

– Dr Hamvas Ferenc: A 15. tabletta beszedésétől már teljes védettségről beszélhetünk.

– A tablettaszedés szünetében teljes marad-e a védelem?

– Dr Hamvas Ferenc: A szünetben kiegészítő védekezés javasolt, a vérzéses napokon pedig teljes a tilalom.

– Megengedett-e a menzesz alatti szexuális élet?

– Dr Hamvas Ferenc: Nem megengedett. A menzesz alatt a szülőcsatornák nyitottak, ezért a nemi életnek még gumival is az a komoly veszélye van, hogy a hüvelyben levő kórokozók a méhűrbe, szerencsétlen esetben a petevezetőkön át a hasűrbe “pumpálódnak”, mely nagyon komoly, akár életveszélyes gyulladások kialakulásához vezethet. Ez alapját képezheti a későbbi méhenkívüli terhességeknek is. Nagyon sok nő fenyegető réme a meddőség akár egyetlen ilyen szerencsétlen “akció” következménye is lehet.

– Veszélyes-e a terhesség alatti szex és ha igen, akkor miért?

– Dr Hamvas Ferenc: Véleményem szerint igen. Minden olyan tevékenység, ami alhasi vérbőséget okozhat /pl. egy drasztikusabb hashajtó is/ abortív vagy koraszülést megindító hatású lehet. Ezenkívül komoly abortív és görcskeltő veszélyt jelent a közösülés mechanikus hatása a méhnyakon keresztül a terhes méhre, és a spermiumok magas prosztaglandin-tartalma ugyancsak vetélést vagy koraszülést indukálhat. A spontán abortuszok és a koraszülések hátterében a 48 órán belül történt szexuális aktus számottevő mértékben mutatható ki. Éppen ezért a magam részéről a terhesség első 12 hetében a szex minden formáját és az utolsó 12 hetében a közösülést szigorúan tiltom.

Pszichológusok és kineziológusok nagyon gyakran mutatnak ki aktív betegségek vagy panaszok hátterében magzati korban megélt agressziót. Ezek között nem elhanyagolható mértékű a szülők terhesség alatti /akár kíméletes/ szexuális élete, melyet a magzat fizikai és lelki értelemben egyaránt erőszakként élhet meg és aminek a negatív hatásai esetleg csak évtizedek múlva jelentkeznek akár súlyosabb betegség formájában is.

– Mi a tejsavas irrigálás és hogyan kell alkalmazni?

– Dr Hamvas Ferenc: Vesz a patikában tejsavoldatot /nem pezsgőtablettát, nem Lactacydot, hanem hígított, a FoNo-receptkönyv szerint elkészített tejsavoldatot/, ebből 2 evőkanállal rak 1 liter vízbe és egy speciális ugyancsak patikában kapható öblítőszerkezet /irrigátor/ segítségével a fürdőkádban vagy zuhanyozóban, vagy lavór felett nem túl nagy nyomással lassan átöblíti a hüvelyét.

– Mi a HPV és mi a HPV-fertőzöttség jelentősége a gyakorlatban?

– Dr Hamvas Ferenc: H = Humán, P = Papilloma /latinul szemölcs/, V = Vírus. Kb. 160-olyan vírust ismerünk, melynek közös tulajdonsága, hogy szemölcsöt okoznak. Jelenleg a lakosság több mint 80%-a a vírusok valamelyikével már fertőzött. Ezen vírusok kb. 10 %-a sajnos aktív szerepet játszHAT a méhnyakrák kialakulásában. A vírusok a méhnyakból vett sejtekből un. tipizálási eljárással azonosíthatóak, tehát azok a nők, akik fokozottabban veszélyeztetettek, ma már pontosan kiszűrhetőek. A vírus semmiféle gyógyszerrel vagy műtéti eljárással a fertőzött szervezetből a tudomány jelenlegi állása szerint nem eltávolítható! Amennyiben ezeket a nőket rendszeresen /magas rizikójú vírus jelenléte esetén háromhavonta, alacsony esetén hathavonta/ szűrjük, akkor egy esetlegesen kezdődő hámnyugtalanság a teljes siker reményében még olyan stádiumban operálható egy ambuláns kisműtéti beavatkozással, ami sem az egészséget, sem az életet nem veszélyeztetheti, így az illető akár az emberi kor legvégső határáig egészségesen élhet. A biztos egészségmegőrzés titka tehát a rendszeres szűrés, de emellett ajánlatos az immunrendszer folyamatos és rendszeres karbantartása is. A vírusfertőzöttség a babavállalásban semmiféle negatív szerepet nem játszik.

A HPV-fertőzöttség sajnos a fertőzött nők partnereire is jellemző tulajdonság, de az orvostudomány jelenlegi állapota alapján a fertőzöttségnek a férfiakra nézve nincs kórokozó jelentősége. Amennyiben a fertőzöttség egy adott kapcsolatban derül ki, a továbbiakban már a fertőzés elleni védekezésre nincs szükség, az óvszer használata nem szükséges.

– Mit kell tudni az ezüstkolloid alkalmazásáról?

– Dr Hamvas Ferenc: Az ezüstkolloid az immunrendszert stimulálja és direkt kórokozóölő hatással is rendelkezik. Személy szerint a gyakorlati tapasztalataim nagyon jók, úgy a megelőzésben, mint a gyógyításban. A házilag barkácsolt kolloidok minősége bizonytalan, ezért csak ellenőrzött forrásból gyógyszertárakban vagy nagyobb bioboltokban érdemes vásárolni. Homeopátiának számít, ezért idegen rezgésektől /mobiltelefon, TV, monitor, mikrohullámú sütő/ tartsuk távol. Szájonát való bevétele esetén a bevételt megelőző és követő 20 percben ne együnk és igyunk és tartózkodjunk a mentolos fogkrém alkalmazásától. Szájon át napi 2×1 műanyag vagy ezüst teáskanyálnyit öntsünk a nyelvünk alá és csak 20 másodperc elteltével nyeljük azt le. Irrigálásra akut fertőzés esetén 4 műanyag vagy ezüst teáskanálnyit tegyünk 1 liter vízbe és a teljes mennyiséggel végezzük a hüvelyöblítést. Condylomák, égési sebek, sérülések kezelésére naponta 5-6-szor permetezzük be az érintett területet. A jóminőségű kolloid /semmilyen más ezüstvegyülettel nem tévesztendő össze!!!/ a tapasztalatok szerint nem okoz argyriát, korlátlan ideig szedhető.

– Miért ajánlott az Elevit Pronatal szedése már a teherbeesést megelőzően?

– Dr Hamvas Ferenc: A statisztikák azt mutatják, hogy azoknál a nőknél, akik már a terhességet megelőzően is folyamatosan szedték az Elevit Pronatal magzatvédő tablettát, magasabb, mint 90 %-os arányban csökkent a fejlődési rendellenességek száma a nem szedőkkel szemben.

– Terhesség alatt milyen fájdalom- ill. fejfájás-csillapítók használhatók, illetve mit használjunk lázcsillapításra gond nélkül?

– Dr Hamvas Ferenc: Algopyrin, Quarelin, Demalgon nyugodtan használható fájdalomcsillapításra, Algopyrin, Kalmopyrin, Aszpirin, Panadol, Rubophen pedig lázcsillapítóként.

– A fogamzásgátló tabletta szedésének befejezése után mennyi szünetet tanácsos tartani?

– Dr Hamvas Ferenc: A tabletta befejezése után 3 hónap biztonsági szünet betartása kívánatos, mely idő alatt már a napi 1 tabletta Elevit Pronatal magzatvédő vitamin szedése elengedhetetlenül fontos dolog.

– Hogyan kell alaphőmérsékletet mérni?

– Dr Hamvas Ferenc: Lehetőleg nem digitális hőmérővel minden reggel, közvetlenül ébredés után /még pisilni sem szabad kimenni!/, az ágyban fekve, végbélben kell a hőmérsékletet megmérni. A mérés a menzesz első napján indul és naponta folyamatosan a következő menzesz első napjáig tart. A mért értékekből grafikont kell készíteni.

– Mit lehet tenni a gyakori hüvelyfertőzések megelőzése érdekében?

– Dr Hamvas Ferenc:

  1. A túl gyakori mosakodást mellőzni kell. Napi egyszeri mosakodás általában elégséges. A mosakodáshoz nem szabad szappant, tusfürdőt, mosakodószereket használni, és érdemes az intim-szereket is mellőzni.
  2. Hordjon csak pamut fehérneműt.
  3. Mossa a fehérneműjét enzimet nem tartalmazó mosóporral. A legjobb erre a célra a Floraszept, mert fertőtlenítő hatása is van.
  4. Fehérnemű-mosásra használja a mosógép főzőprogramját.
  5. Vasalja ki forró vasalóval legalább a fehérneműje betét-részét.

– Mit kell tudni a hüvelyi pesszáriumról?

– Dr Hamvas Ferenc: A hüvelyi pesszárium a nők óvszere. Olyan különböző méretekben gyártott gumi vagy orvosi szilikon eszköz, mely a hüvelybe az aktustól akár teljesen eltérő időpontban is a méhszáj elé felhelyezve 98%-os valószínűséggel mellékhatások nélkül elzárja a spermiumok útját a méhűr elől. Nem zavarja a közvetlen testérzést és az orgazmust nem befolyásolja. Hatásfoka spermicid /spermiumölő/ zselével még tovább fokozható. A méretet orvos kell, hogy meghatározza, de mivel a fiatal orvosoknak ebben nem sok a gyakorlatuk, érdemes idősebb szakembert megkérdezni. Az eszköz megfelelő használat és kezelés mellett némi túlzással egy életre szól. A beszerzés Magyarországon egyelőre csak egy módon lehetséges, mert gyártó híján nem forgalmazzák: a 06 1 200 1882-es telefonszámon a Pharmafutárnál meg kell rendelni és 1 héten belül meghozzák és szükség esetén akár házhoz szállítják. Nem szült nőknek egyöntetűen 60-as méretű eszközre van szükségük, és mindenkinek azt tanácsolnám, hogy orvosi szilikon eszközt rendeljenek, mert ennek a fő jellemzője az időállóság mellett, hogy a felületén semmiféle szennyeződés és kórokozó nem tapad meg.

– Mi az endometriózis, miért és hogyan kell gyógyítani?

– Dr Hamvas Ferenc: Az endometriózis egy olyan folyamat, amikor a szervezet bizonyos pontjain /hashártya, gátseb, hasseb, petefészek, bél stb./ méhnyálkahártya-szigetek alakulnak ki, melyek a menzesz alatt ugyanúgy véreznek, mint a méhűrben levő méhnyálkahártya. A folyamatos vérezgetés következtében egy vagy több fájdalmas, daganatszerű /nem daganat!!!!/ alakul ki, melyet meg kell kísérelni műtéti úton eltávolítani, majd a maradékot a nyálkahártya gyógyszeres elsorvasztásával el kell tüntetni. Ha a műtét vagy a gyógyszeres kezelés nem történik meg, akkor az életre szóló komoly fájdalmakat jelent és a probléma meddőséghez vezethet. Az ok ismeretlen. A laparoszkópia egy olyan eljárás, melynek során a hasfalon át bevezetett kamerával a hasüreget végig lehet vizsgálni, és ha a beteg részt megtalálják, akkor a hasfal megnyitása nélkül az ott talált elváltozásokat speciális technikával el lehet távolítani.

– Mit kell/ene/ tennie egy babavállalásra készülő nőnek annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel kerüljön szembe?

– Dr Hamvas Ferenc: Előre szeretném bocsátani, hogy nem vagyok híve a tudományos “gyerekgyártásnak”. Ez egy természetes folyamat, melybe csak módjával és igen óvatosan szabad beleavatkoznia akár a gyermeket óhajtó párnak, akár külső segítőknek. A mai emberekre sajnos igen jellemző tulajdonság, hogy hajlamosak hirtelen nagy váltásokra, érzelmi és fizikai szempontból egyaránt. A gyermekvállalás időpontja meglehetősen kitolódott a harmincas évekre, a szexuális élet megkezdése meg a tinédzser-kor közepén már jellemző része a fiatalok életének. Azt lehet mondani tehát, hogy a nők nagy részének életében van egy közel 15 éves periódus, amikor fizikai szinten és pszichésen meglehetősen erőteljesen utasítják el a terhességnek még a gondolatát is, sőt egyesek szinte betegesen félnek a teherbeeséstől és annak következményeitől. Ezzel tulajdonképpen nem tesznek mást, mint az Anyaság minden nőnél genetikusan jelenlévő ösztönét, tudatosan gátolják és mesterségesen minden eszközzel elnyomva a tudatalattiba kényszerítik. Aztán a kor gyermekeire jellemzően jön egy hirtelen váltási periódus: most azonnal legyen gyerekem, mert én most már úgy gondolom, hogy eljött az Anyaság ideje. Már tulajdonképpen túl a harmincon egy kicsit késésben is érzem magam, és az eddigi terhességtől való szinte beteges félelem a tudatosukban hirtelenül átvált egy gyermek iránti türelmetlen vágyba, majd egy rövid sikertelenség után egy ugyanilyen, szinte beteges meddőségtől való félelembe. A tudatalattiban még bőven működik a korábban oda leszorított terhességi félelem és elutasítás, és ez harcba száll a jelenlegi gyermek utáni vággyal és a meddőségtől való félelemmel. Szóval ennek megfelelően egy hatalmas pszichés teherrel telt puttonyt cipelnek nagyon sokan a hátukon, amiben még esetleg benne vannak az Anyák, Nagymamák genetikus élményei is, és amit egyáltalán nem árt lerakni mindenkinek a válláról, mielőtt babát vállalna. Ezért én mindenkit elküldök egy jó és részben erre szakosodott kineziológushoz, hogy a segítségével sikerüljön megszabadulnia a puttonyától, és lerakhassa azokat a pszichés terheit, amelyek gátat jelenthetnek a teherbeesésében. A pszichés problémák ugyanis az idegrendszeren keresztül jelentősen befolyásolhatják a hormonrendszert és ezáltal megzavarhatják vagy akár tökéletesen blokkolhatják a peteérési folyamatot, vagy korai abortuszhoz vezethetnek. A másik fontos tényező az Elevit magzatvédő vitamin rendszeres szedése, melyre vonatkozóan külön gyakori választ olvashatnak. Van még egy fizikai tényező is, amiben én nagyon hiszek, és ez a káros földsugárzások kérdése, melyek a gyakorlati tapasztalataink szerint nem ritkán akadályozzák a teherbeesés normális folyamatát vagy vezethetnek a terhességek idő előtti megszakadásához. A tapasztalataink szerint a földsugárzások kiárnyékolása után röviddel bekövetkezik az addig esetleg évekig hiába várt fogamzás, vagy az addig esetleg sorozatban megszakadó terhességek egészségesen megmaradnak.

Print Friendly, PDF & Email