Van kérdése?

2015 július 1.-től ezen az oldalon feltehet nekem szakmai kérdéseket, melyekre igyekszem gyorsan és a legjobb tudásomnak megfelelően válaszolni. Kérem hogy kérdéseiket próbálják meg röviden megfogalmazni. Kérdéseiket és válaszaikat az oldal minden látogatója olvashatja, de természetesen minden azonosításra alkalmas adatuk nélkül. Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő stílusú, túl személyes vagy személyeskedő kérdések vagy hozzászólások törlésre kerülnek.

Mielőtt kérdez, itt megtekintheti a “Gyakran Ismételt Kérdéseket“, hátha már született válasz az Ön problémájára.

Tekintettel arra, hogy sem vizsgálni, sem leleteket ellenőrizni ebben a formában nincs módom, a válaszaim csak tájékoztató jellegűek, azokért teljes felelősséget vállalni nem tudok.

 

kerdesek

3 009 Comments

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  Laborvizsgálatra küldtek, melyek: ciklus 21. napján progeszteron, ciklusdiagnosztika 3. napon alaphormon és androgének hajhullás, szőrösödés és egyéb panaszok miatt. Uh vizsgálatnál semmi eltérés nincs. Érdeklődni szeretnék, hogy a doktornő azt mondta, hogy most a legutóbbi menzesz megkezdésétől számított 21. napon menjek a laborba és a következő menzesz 3. napján. Kijövetel után mikor időpontot szerettem volna kérni, ott pedig azt mondták, hogy a következő menzesz 3. és 21. napján menjek a laborvizsgálatra, mert úgy van értelme. Érdeklődnék, hogy van-e jelentősége annak, hogy melyik menzesz utáni 21 napon megyek labor vizsgálatra? Az Ön megítélése alapján jó-e az, hogy az elmúlt menzesz 21. napja és a következő 3. napján megyek a laborba, illetve, ha a 22. napon mennék, akkor más értéket fog-e mutatni a laboreredmény?!

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ilona! Elvileg nem mindegy, gyakorlatilag tök mindegy. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 2. Tisztelt Doktor Úr!

  A kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A lányom most töltötte be a 14 évet és 12,5 éves kora óta menstruál. Tudom, hogy ebben a korban még nem áll be a menzesz és még kb. 2 évig lehetnek ingadozások, én mégis saját magam megnyugtatására szeretnék most kérdezni. A lányomnak néhány hónapja viszonylag pontosan jött meg a menstruációja, de ebben a hónapban egy héttel korábban jött (19-20 napra), ami még tudom normálisnak mondható. A vérzés intenzitása sem volt olyan, mint a korábbiak, kevesebb volt, inkább csak egy nap volt kicsit több, a többi napokon elég kevés volt, inkább csak jelzés szintű. Ezt sem furcsálltam, mert olvastam, hogy ilyen is lehet, mivel állandóan hormonváltozáson mennek keresztül az ilyen korú lányok, és ez is normálisnak számít. Közben beteg lett, volt egy megfázásos betegsége, ami miatt itthon volt és sokat feküdt, keveset mozgott. A betegség alatt fájt a hasa, ami lehetett a vírus miatt, de lehetett hormonálisan is. Több napig fájt a hasa, étvágytalan volt. Aztán elmúlt, de a menzesze nem, vagyis a barnás pecsételés megmaradt, immár 11 napja. Gondolom a kevés mozgás és a betegség is befolyásolta ezt. Azért szeretném kérdezni, hogy Doktor úr szerint is normális-e ez, hogy még van tisztaságbetétnyi sötét barna folyása?! Vagy esetleg van valamilyen vitamin, amit szedve kicsit rendeződhet a menzesz?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Asszonyom! Mindazt, amit leírt, teljesen helytálló, mégis én akkor lennék nyugodt, ha készülne a gyereknél egy kismedencei ultrahangvizsgálat és kizárnák egy esetleges cysta lehetőségét. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 3. Tisztelt Doktor Úr!
  Toxoplasma vérvételem eredménye: igg és igm is = nem reaktív.
  Jól sejtem, hogy ez azt jelenti, hogy nem estem még át a fertőzésen sem most sem régebben és hogy minden rendben?
  Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Anna

 4. Tisztelt Doktor Úr !

  Menstruációm általában 26-27 napos. Külföldi utazás miatt szeretném 5 nappal eltolni . A ciklus hányadik napján kezdjem el szedni a Norcolut tablettát(2×1) és meddig ?
  Üdvözlettel :Sylvia

  • Kedves Sylvia! A levele alapján Ön valamilyen módon “szakmabeli”, a válaszom is ennek megfelelő. Szakmai álláspontom az, hogy a természet “rendjébe” való beavatkozás csak nagyon nagy szükségszerűség esetén fogadható el. Hormonkészítmény szedéséről lenne szó, mely közismerten nem melléhatásmentes dolog. Tapasztalataim szerint az ilyen beavatkozások a kívánt célt csak 80%–ban érik el, ugyanakkor az esetek negyedében akár hosszabb ideig tartó, és ismételt hormonkezelést igénylő vérzészavarhoz vezethetnek. Nagy kérdés és ezt Önnek kell eldöntenie, hogy egy külföldi út elegendő indok-e esetleg hónapokig tartó vérzészavarok bevállalására. Nyilvánvalóan nem így nyilatkoznék, ha mondjuk egy műtét miatt kellene a vérzést elhalasztani, ami egy komoly szakmai indoknak számít. A kérdésre konkrétan válaszolni csak az Ön alkati ismerete alapján tudnék, erre vonatkozóan szakmai szabály nincs. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 5. Tisztelt Doktor Úr!
  Már több alkalommal fordultam Önhöz és Ön mindig talált megoldást problémáimra.
  Az én kálváriám 2018 februárjában kezdődött. Amikor is 38 évesen, két gyerek édesanyjaként bárányhimlős lettem. A betegség pont abban az időszakban tetőzött, amikor a menzeszemnek is jelentkezni kellett. Hogy e miatt vagy sem, de akkor késett két hetet. Azóta az addig általában 24-28 napos ciklusaim, 21-22 napra , de volt , hogy 19 napra jelentkezett. Akkor 3 hónap múlva elmentem a szokásos évi nőgyógyászati vizsgálatra, ahol nem talált a doktornő semmit, viszont javasolt egy gyógynövényekből álló készítményt, ami normalizálhatja ciklusomat. 3 hónapig kellett szedni Normomens a neve. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Ekkor még ultrahang vizsgálaton is voltam, ott is minden rendben volt. Az orvos ekkor azt mondta, hogy előfordulhat a himlő borította fel a hormon háztartásomat. Most 40 évesen szeptember 3-án volt utoljára menzeszem. Csináltam tesztet, negatív. Most már 2 hónapja megint szedtem azokat a kapszulákat. Nem tudom, hogy előfordulhat-e, hogy a gyógyszer szedése miatt késik, vagy lehet komolyabb betegségem van?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Ancsika

  • Kedves Ancsika! Úgy gondolom, hogy az orvosa korrekt kezelést adott Önnek és én az Ön korát alapul véve elsősorban átmeneti banális hormonzavarnak vagy egy korai változáskori tünetnek tartanám a panaszait. A változás kora egy akár több évig is eltartó folyamat, melynek lehet ez az első jele is. Jelen pillanatban nem tartanék szükségesnek sem pánikot, sem semmiféle komolyabb kivizsgálást, várjuk türelemmel a következő havi esedékes menzeszre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 6. Tisztelt Doktor Úr!

  A segítségét és tanácsát szeretném kérni a következőben,mert nagyon tehetetlennek érzem már magam.
  Lassan 2 éve minden hónapban hüvelygombától vagy fertőzéstől szenvedek (égő, viszkető érzés kívül és belül, a folyásom fehér és sűrű néha darabos lesz).
  Többször voltam nőgyógyászati szakrendelésen, ahol kaptam vényköteles, máskor vény nélküli hüvelykúpot. Egy ideig használt, aztán következő hónapban minden kezdődött elölről, visszamentem a nőgyógyászati szakrendelésre, ahol a Doktor Úr azt mondta, hogy háziorvostól cukorterheléses vizsgálatra kell kérnem beutalót. Hozzáteszem tenyésztést nem csináltak a nőgyógyászaton. A háziorvosom pedig nem adott cukorterhelésre beutalót, csak labor beutalót éhgyomri cukorvizsgálatra.
  A mai napig tehetetlen vagyok, orvoshoz hiába megyek a problémám ugyanúgy fennáll. Az egyszeri éhgyomri cukorvizsgálat negatív lett.
  Személyes adataim: 28 év,164 cm, 56 kg

  Kérném a tanácsát mitévő legyek.

  Köszönettel,

  Claudia

  • Kedves Claudia! A rossz hírem az, hogy az Ön ismerete ill. vizsgálat nélkül én is meglehetősen tehetetlennek érzem magam, mert sajnos könnyen lehet, hogy Önnek nincs is gombás fertőzése, hanem vagy bakteriális vagy vírusos, akár allergiás is lehet. Keressen meg szívesen segítek a problémája megoldásában. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 7. Tisztelt Doktor Úr!
  8 napja szedem a Noriel nevű fogamzásgátló tablettát, azóta nem nagyon van étvágyam. Lehetséges ez a tabletta mellékhatása? A betegtájékoztató nem ír ilyesmit, sőt ott inkább étvágy növekedést említenek, mint lehetséges mellékhatás.
  Válaszát köszönöm.

  • Nem gyakori mellékhatás de előfordul. Ez a jobbik variáció. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 8. Tisztelt Doktor úr!
  Babát szeretnénk és az inofolic vagy a gynositol szedését javasolták. Az lenne a kérdésem, mellé lehet vagy kell terhes vitamint szedni (femibion 0) vagy esetleg valami mást?
  Válaszát segítségét előre is köszönöm.

 9. Tisztelt Doktor Úr!
  27 éves vagyok. Februárban abba kellett hagynom a fogamzásgátló tabletta szedését. Ezután mindössze kétszer volt menstruációm. Ennek rendezésére kaptam Norcolut tablettát, amit 7 napig 2×1-et kellett szednem. Abbahagyása utáni negyedik napon jelentkezett is a menstruációm, és elkezdtem szedni a Noriel fogamzásgátlót rögtön a vérzés első napján. Ötödik napja tart a vérzés, és nem igazán akar elmúlni, alhasi görcs is jelentkezik néha. Aggódóm, hogy normális e, hogy a fogamzásgátló szedésének ellenére sem csökkent jelentősen a vérzés. Okozhat a Norcolut bővebb és elhúzódóbb vérzést?
  Válaszát előre is köszönöm szépen.

  • Kedves Zsuzsa! Az Ön kérdésére az Ön ismerete és vizsgálati leletei nélkül felelőtlen dolog volna a részemről bármit is nyilatkozni. Kérem forduljon az Ön kezelőorvoshoz, aki ezen ismeretek birtokában van, vagy keressen meg személyesen. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 10. Kedves Doktor Úr!

  19 hetes kismama vagyok. A terhesség előtt januárban az éves cytologiám P3 lett, HPV 83-ommal. Ezüstkolloidos kúrákat követően áprilisban már P1 volt. Az orvosom most egy újabb cytológiát javasol, a 20 héten. Mit gondol erre tényleg szükség van? Terhesség alatt indokolt lehet (fertőzésveszély nem nagyobb-e a mintavételtől)? A HPV gondolom még jelen van, de ezzel terhesség alatt lehet/kell valamit kezdeni?

  Köszönöm megtisztelő válaszát:
  Anikó

  • A vizsgálat megismétlésének sok tetejét nem látom, de veszélyét sem kedves Anikó. Ha felhív, szívesen megbeszélem Önnel ezt a helyzetet. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 11. Tisztelt Doktor Úr!
  Már nagyon sokszor kértem különböző problémákkal kapcsolatban az Ön tanácsát, válaszaiért nagyon hálás vagyok Önnek.
  Most ismét tanácstalan vagyok és a véleményét szeretném kérni:
  53 éves vagyok, kb.másfél éve elhagyott a menzeszem. Ez év augusztus 27-én voltam rákszűrésen és előtte két héttel észrevettem minimális “barnásozást” ami volt, elmúlt 1-2 napig tartott.
  A rákszűrés során a következőket találták:
  Uterus:40×51,5mm, benne 32×35 myomagöb. ( egy ével ezelőtti rákszűrésemen ugyanezt találták )
  Endometrium : 11 mm
  ováriumok: vetületében kóros képlet nem látható. Szabad hasűri folyadék nem látható.

  Közben megérkezett a rákszűrésem eredménye: P2
  Egy héttel ezelőtt ismét rózsaszínes, barnás pecsételésem volt, ezért megkerestem az orvost, aki egészségügyi küretet javasolt pár nap múlva.
  Megértem, hogy a tüneteket tisztázni kell, de minden idegszálammal irtózom ettől a beavatkozástól, ezért kérdezem Öntől, hogy ez az egy megoldás van csak, és Ön szerint is ez a legjobb megoldás? Úgy olvastam, hogy mióma is okoz ilyesmit, azzal nincs teendő? Elég ideges vagyok..
  Válaszát előre is hálásan köszönöm.
  Üdvözlettel: Gabi

  • Kedves Gabi! A probléma komplex és egyvalamit biztosan nem lehet: szemet hunyni fölötte. Ha meg tudná tenni hogy felhív úgy, hogy az ultrahangos lelet kézközeben van, akkor a teljes lelet ismeretében elmondanám Önnek a lehetőségeket és a buktatókat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 12. Tisztelt Doktor Úr!
  A menstruációm megjövetele előtt pár napig halvány közép barna kis folyásom van olykor-olykor, majd kb. 3-4 nap után jelentkezik a rendes menstruációm ami 3 napig tart. Utóbbi időben 4-5 nappal hamarabb. 41 éves nő vagyok. Hasi ultrahang után nem találtak eltérést. A nőgyógyász csak a tesztoszteron vizsgálatát kérte ami az értékhatáron belül volt, mivel jeleztem némi szőrösödés észrevételét. A hajam is hullik. Mivel az utóbbi hónapok stresszesen teltek, elkezdtem magamtól szedni múlt hónapban egy készítményt, ami a következőket tartalmazza. 250 mg Magnézium, 20 mg B6-vitamin, 1000 NE D3-vitaminnal és 50μg Szelénnel. 30 napig szedtem napi egy tablettát. Mellé 1000 mg C-vitamint is szedtem, hogy kicsit erősödjek. Amíg szedtem erősebbnek is éreztem magam, mióta nem, azóta gyenge vagyok. Most azt vettem észre, hogy a karomon a szőr hosszabb és a felkaromon olyan hosszú pihés tapintású szőr van mint az alkaromon és ugyan ez a vállamon. Ezt eddig nem vettem észre, csak miután ezt a gyógyszertárban kapható vitamint beszedtem. Nyilván ilyenkor minden megfordul az ember fejében, hogy nem zavarhatta-e meg ez a készítmény a szervezetemet, vagy ha nem, akkor melyik irányba kell további vizsgálatokra mennem. Nőgyógyászati, vagy esetleg más irányba kell-e mennem.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ivett! A gyógyításhoz számomra nem elégségesek sem csak a tünetek vagy laborleletek, a legfontosabb számomra az ember és a sorsának az ismerete. Így a levele alapján én nem igazán tudnék Önnek okos dolgokat mondani mert a leírtak még akár korral járó természetes jelenségek is lehetnek. Ha meg tudna keresni, feltehetőleg ennél többet is tudnék Önnek mondani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 13. Kedves Doktor Úr!

  16 hetes terhes vagyok. A mai napon elvágtam az ujjam amikor a fémtepsit betettem a sütőbe.( Fodros a széle, és beleakadt az ujjam). Nagyon vérzett, pedig picike a vágás és nem is mély, de annyira rosszul lettem a vér láttán, valószínűleg bepánikoltam, hogy elsötétült minden, vert a víz,majdnem elájultam, a párom segített az ágyhoz. Egyébként is kicsit alacsony a vérnyomásom, 103-110 között szokott lenni, most 80at mértünk mikorra kicsit jobban lettem. Éreztem végig, hogy az alhasi szakaszra koncentrálódik a vér, mert forróság öntött el szeméremtájékon, a hasam is picit begörcsölt, de lehet, hogy ez csak a pániktól. Kérdésem: ez árthatott a babának? Hogy esetleg nem kapott elég oxigént, nem volt jó a vérkeringésem pár percig? Vagy ebből ő semmit se érez, a szervezetem védi ilyenkor? A seb miatt is aggódtam kicsit a fertőzés lehetősége miatt, de Betadinnal fertőtlenítettem, mikor jobban lettem. ha nem várnék babát, ezek a kérdések fel sem merülnének, milliószor vágtam már meg magam ,de így..
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdv.:Anikó

  • Teljesen alaptalan a félelme kedves Anikó, nyugodjék meg kérem. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

 14. Kedves Doktor Úr!
  Hálásan köszönöm gyors válaszát, nagyon megnyugtatott.
  Munkájához további sok sikert és egészséget kívánok!

  Üdvözlettel: Ildikó

 15. Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném a segítségét kérni. Voltam nőgyógyászati vizsgálaton, és a leletem a következő:
  Az uterus rendes nagyságú, hátsó falában 38 mm-es myomagöb. A porio 41x27x38 mm, Nabooth tüszőkkel tarkított, norm. szerkezetű. Az endometrium 3 mm.
  Kérdezném, hogy ez mit jelent? Hogy myomám van, azt értem, de a többit nem. Vol rákszűrés is, annak még nincs eredménye. 53 éves vagyok, a menstruációm rendszertelen. Februárban, májusban és júniusban volt.
  Kérném a tanácsát, várom a válaszát.

  Hálás köszönettel: Ildikó

  • Kedves Ildikó! Ez a lelet az Ön korában semmiféle gyakorlati jelentőséggel nem bír, semmi ok félelemre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 16. Tisztelt Doktor úr!

  25 hetes és 6 napos kismama vagyok, ma voltam ultrahangon és kicsit megijedtem. Mi a véleménye a következő babaméretekről? BPD 60 mm, HC 234 mm. OFD nincs a leletben felsorolva, de a vizsgáló személy azt említette, hogy kicsit csökkent (72 körüli) az átmérők alapján számolt index, tehát hosszúkás a baba feje. Az előző ultrahangnál arról volt szó, hogy kisebb a vártnál, de most kiderült, hogy csak a BPD kisebb (megint). Medencevégű a fekvése, de korábban haránt is volt. A többi jellemzőjét rendben találták. Ez az adat aggodalomra ad okot? Lehet rendellenesség mögötte, vagy gyakran látnak ilyet normális esetben? Tovább kell vizsgálni?

  Nagyon köszönöm, ha válaszol!
  Tisztelettel
  Judit

  • Kedves Judit! Egy magzati UH-lelet sokban függ a vizsgáló személytől és a géptől, amivel vizsgálták. Nem tudok, de nem is akarok véleményt nyilvánítani, mert nem volna korrekt dolog a részemről. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 17. Tisztelt Doktor Úr!

  Ismét a Nuvaring-gel kapcsolatban lenne kérdésem (vagyis a helyettesítőjével a Ladeering-gel kapcsolatosan).
  Most nem elfelejteni tettem fel, hanem levenni (4 év alatt először); nem teljesen egy nappal később (hétfő helyett kedden). Az volna a kérdésem, hogy akkor most keddi napon is kellene az egy hetes szünet után a következőt felhelyeznem? Vagy maradhatok a hétfői napnál, esetleg megváltoztatva egy kissé a menzeszem kezdőnapját? A második verziónál maradnék szívem szerint, de elsősorban szakértő véleményre volnék kíváncsi…!
  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:

  Kovács Tünde

  • Maradhat a régi rendszernél kedves Tünde. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 18. Kedves Doktor úr!
  Párommal babát szeretnénk, május végén hagytam abba a fogamzásgátló (Yadine)szedését. Júniusban a tablettától megjött a menzeszem aztán júliusban igaz egy nap csúszással de megjött.
  Most augusztusban viszont már 5 napja késik de az előjeleit (derékfájás, enyhe alhasi fájdalom inkább nyomás, már 1 hete folyamatosan érzem).
  A fogamzásgátló előtt rendszeres volt a menstruációm. Tudom előfordulhat, hogy nem jön meg pár hónapig de ez is normális, hogy 2x megjött és most semmi?
  Terhességi teszt negatív.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Dóra

  • Maradjunk abban kedvs Dóra, hogy normálisnak nem nevezhető, de még nem abnormális. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 19. Tisztelt Dr Úr!
  Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy 3 hónapja Azalia 75-öt szedek amitől elég sűrűn előfordulnak vérzéseim a menstruáción túl… Egy pár napja kellemetlen szagot véltem felfedezni alul ami együttlét után még büdösebb volt! Fürdés után már megszűnt a szag… Folyásom nincs semmi csak a kellemetlen szag és elég sűrűn járok pisilni! 2 napja használom a lacrofeel gelt és nagyon pozitív a hatása már nem érzem a szagot! A kérdésem az lenne hogy ez csak ph felborulás lehet vagy pedig valamilyen fertőzés! Köszönöm a válaszát! Tisztelettel Nóra

  • A bomló és pngó vér nagyon kellemetlen szagú tud lenni kedves Nóra. A megoldást megtalálta, a pH rendezésével az ilyen tünetek kordában tarthatóak. Ha nem tenné, könnyen felül tud fertőződni bakteriálisan. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 20. Tisztelt doktor Úr!

  Egy hónapja 20 mm-es méhpolipot diagnosztizáltak nálam, amit jövő hónapban el is távolítanak.
  A kérdésem az lenne, hogy addig lehet-e szexuális életet élni, illetve a szex okozhat-e fájdalmat? köszönöm válaszát

   • Jó Napot!

    Olyan kérdésem lenne, hogy pár nap hilyán 4 hónapja szültem, természetes uton. Ma pisilés után nyulos darabos vmi volt a papíron. Tojás fehérje szerű. Ez vmi problémát jelenthet vagy természetes? Lenne még egy kérdésem. Mit javasol mivel mosakodjak alulról?

    Köszönöm válaszát.

    • Kedves Andy! Az Ön által leírt jelenség banális, nem igényel kezelést. Tiszta vízzel. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Jó Napot! Azzal a kéréssel fordulnák Önhöz,hogy július 25-én volt még utoljára a menstruációm! Előtte kb 2 héttel voltunk együtt a párommal az az kb július 10 körül!! Hormon mentes spiralom van február óta! Az első teszt amit most augusztus 29-én csináltam negatív!! Mi lehet az oka hogy nem jött még meg?? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel Ági

   • Kedves Ági! Elvileg ilyen minden teljesen egészséges nő esetében előfordulhat mindenféle különösebb ok nélkül. Egy hét múlva a reggeli első vizeletével ismételje meg a tesztet, és ha az is negatív, akkor várja meg nyugodtan a következő menzesz idejét. Ha akkor sem jelentkezne vérzés, akkor forduljon kérem orvoshoz, ha megjön, akkor meg nyugodjék meg. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 21. Tisztelt Doktor Úr!
  20 hetes terhes vagyok ,ma a vizeletemben nitritet talált a védőnő, azt mondta nem kell vele foglalkozni. A kiskönyvbe ez van beleírva: nitrit +
  Én viszont azt olvastam a neten, hogy húgyúti fertőzésre utalhat. Viszont nem érzek semmi tünetet. A vizelet minta friss volt. Van ezzel valami teendőm? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Edina

  • Kedves Edina! A védőnő az igazat mondta Önnek, kérem ne verje a habot, nincs oka rá. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 22. Drága, mélyen tisztelt, gyógyító szívű Doktor Úr!

  Ilyet még sehol nem láttam, szeretném megköszönni mindannyiunk nevében, hogy itt is a rendelkezésére áll a kérdezőknek, nagyon hálásak lehetünk Önnek!
  Az lenne a kérdésem, hogy a kisajkak között mennyire normális a fehér, túrószerű valami? Nem viszket, nem csíp, lemosással csak nehezen szoktam tudni eltávolítani( nem tudom egyáltalán kell-e). A nőgyógyász nem mondott semmit, mikor nála jártam erre, gondolom ha fertőzést látott volna, felkerült volna a vizsgálati lapra, bár az anam. felvételekor nem mondtam ezt el külön. (bár oda menvén alaposan kimostam előtte magam, félek hogy túlságosan is).
  Rákszűrést csinált és hüvelyi ultrahangot, közben szólt volna, ha valami nagy baj lenne ugye?

  • Kedves Klára! Amit leírt az egyértelműen gombás fertőzésre utal, amit kezelni kellene. Továbbra is szeretettel állok a rendelkezésére dr. Hamvas Ferenc

 23. Tisztelt Doktor úr!

  Néhány kérdésem lenne, tudom, hogy válaszai csak tájékoztató jellegűek, és jobb volna egy személyes találkozó, de talán ha látatlanban is tudna rájuk válaszolni, nagyon hálás lennék! A nőgyógyászati leleten a “Tkp” rövidítés mit jelent? erre negatívot írtak. A többit ki tudtam silabizálni, ez az egy,ami kifogott rajtam. ::) A másik kérdésem pedig, hogyha a hüvelyi ultrahang nem mutatott sem petefészekcisztát, sem vastag endometriumot, ami alátámasztaná a rettentő erős vérzést (mióma sincs) , akkor kellene endometriózisra gyanakodni? Helyben leszidtak, hogy ne “diagnosztizáljam magam’,amit megértek, csak sajnos az ember akarva akaratlanul is keresi a problémájának okát, és engem rettenetesen akadályoz a menstruációm a mindennapi életben. (fájdalom és vérzéserősség terén is)
  Utolsó kérdésem pedig: normális-e a 2 napig tartó véres, barnázós folyás citológiai mintavétel után? És a szúró alhasi fájdalom.

  Válaszát nagyon köszönöm!

  • Kedves Juli! Tkp = tükörkép, azaz ami a méhszájból a hüvelytükörben szabad szemmel látható. Nem kellene mert az endometriózis jellemző tünete az erős hasi fájdalom és nem az erős vérzés. Normális. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 24. Kedves Doktor úr!
  A tanácsát szeretném kérni. 24 hetes kismama vagyok. Kb. 1 hete jártam az orvosnál, épp nem volt panaszom, mindent rendben talált, de előtte a munkahelyemen többször görcsöltem és szédültem, így inkább táppénzen vagyok azóta. Az orvosom szabadságon van hosszú ideig. 4 napja pár óránként visszatérő alhasi fájdalmam, feszülés érzésem volt, vérzés szerencsére nem. Megijedtünk, így bementünk a kórházba, az ügyeletes csak annyit mondott, nem talál eltérést, szedjem tovább a 3×2 magnéziumot és feküdjek. Arra nem kaptam választ, mennyire ijedjrk meg, ha ismétlődik. Azóta sokat feküdtem, de ma sétáltam pár óràt, mert mindenem fáj már a fekvéstől és trombózist sem szeretnék. Ma ugyanúgy elindult a pár óránként alhasi fájdalom, vérzés nem. Kérdésem, hogy ez lehet-e normális? Egyáltalán nem lenne szabad mozogni? Ilyen esetben menjek ügyeletre, vagy csak ha vérzek ill. elviselhetetlen a fájdalom?
  Nagyon köszönöm a vàlaszát előre is! Tisztelettel,
  Eszter

  • Tisztelt Doktor Úr!
   53 éves nő vagyok, tavaly májusban volt az utolsó pecsételő vérzésem. Tavaly tavasszal és szeptemberben is voltam rákszűrésen, minden rendben volt. Idén szeptemberben készülök ismét.
   Ezalatt az idő alatt nem volt szinte semmi problémám, egyszer csak egy kis fehér folyásom, ami rendbe is jött Canesten Uno-val.
   Az utóbbi időben (2-3 hete) figyeltem meg, hogy (miután sötét alsóneműt hordok) kisebb fehér foltok vannak a fehérneműmön. Nem túrószerű, nem folyós… ( megjegyzem, bár lehet nem fontos, hogy 2.típusú cukorbeteg vagyok) Ma pedig enyhe barnás pecsételést figyeltem meg a wc papíron… Nincs egyébként semmilyen más tünetem.
   Szeretném megkérdezni Öntől, hogy lehet-e valami komolyabb bajtól, mert eléggé megijedtem? Előfordulhat-e még ilyenkor valami tisztulás, stb?
   Köszönöm válaszát.
   Üdvözlettel :Gabi

   • Kedves Gabi! A kérdésére sajnos lehetetlen egyértelmű választ adni. Nagy valószínűséggel banális dologról van szó, de a pakliban sajnos benne van a komoly probléma is, bár elenyésző valószínűséggel. Biztosat csak vizsgálat után lehet mondani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 25. Kedves Doktor Úr,
  Alapos nőgyógyászati vizsgálatok után 17 éves koromban kezdtem el a Milligest fogamzásgátló tablettát használni a nőgyógyászom ajanlására. MOst 28 éves vagyok, ezidő alatt szünet nélkül szedtem a gyógyszert mindenféle mellékhatás, megbetegedés, panasz nélkül. Folyamatosan tartós kapcsolatom volt, így nem merült fel a szüneteltetés, illetve az orvosom sem javasolta. Fél évente járok rendszeres nőgyógyászati szűrésre, minden rendben ezek alapján. A gyermekvállalás gondolata foglalkoztat, így érdeklődnék, hogy ilyen hosszú idő után, a tabletta elhagyása után mennyi idővel érdemes és biztonságos elkezdeni próbálkozni, illetve hogy érdemes-e valamire odafigyelni vagy elvégeztetni valamilyen vizsgálatot.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Erzsébet! Szíveskedjék a kérdéseit a nőgyógyászának feltenni, mert én ebbe az ügybe nem szeretnék belefolyni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 26. Jó napot kívánok tisztelt Doktor Úr !Múlt héten vérzési rendellenesség miatt végeztek nálam eü küretet .Ma megkaptam az eredményt,de orvoshoz csak egy hónap múlva kell visszamenni.Azt szeretném kérni,hogy értelmezze a következő leletet .
  Vizsgált szerv:Uterus Minta típusa:
  uterus kaparék
  Klinikai diagnózisok:
  Metrorrhagia
  Klinikai adatok:
  2019.02. óta menstruációi rendszertelenek, idõnként 10-12 napig tartanak, változó intenzitásúak
  , erõs, darabos jellegûek. Alhasi görcsök nincsenek.
  Makroszkópos leírás
  2 kapszulányi véres minta mind.
  Mikroszkópos leírás
  A bõséges, véralvadékot és nyákot is tartalmazó mintában proliferatios aktivitást mutató
  endometriumnyálkahártya részletek mutatkoznak, melyben a stromában focalisan bevérzés, oedemás
  fellazulás mellett kompaktabb területek is láthatók. Vaskos falú érátmetszetek nem mutatkoznak.
  Atypia, hyperplasia nem igazolható. Egy kisebb kiérõ ectocervicalis hám és endocervicalis
  nyálkahártya részlet is mutatkozik.
  Válaszát előre is köszönöm

  • Kedves Melinda! Egy ilyen leletet úgy értelmezni hogy az ember lényegében semmit sem tud a vizsgált személlyel kapcsolatban nagyon nehéz és hálátlan feladat. Annyit biztosan le tudok írni, hogy rosszindulatúságnak még a halvány gyanúja sem merül fel, a hormonzavar jellegére vonatkozóan sajnos sokkal több adatra lenne szükségem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

     • Az lenne a kérdésem,hogy evvel mindenképp foglalkozni kell ?És a szövettani eredmény azt mutatja ,hogy hormonprobléma állhat fenn nálam?Azért kérdezem mert az orvosok ide-oda dobáltak eddig és eléggé sokféle betegséggel küzdök(cöliákia,2-es típusú diabétesz( nem teljesen alakult ki de már gyógyszeres kezelés szükséges) .Ha igen kezelni kell szívesen elmennék önhöz (de nem Budapesten élek) .

     • Azt hiszem kedves Melinda, hogy Önnek jó volna, ha eljönne hozzám, mert a problémájával foglalkozni kell. Szeretettel Hamvas Ferenc

     • Kedves Dr Úr!!
      Elnézést hogy nem jelentkeztem ,de közben megjött a rendes ciklus szerinti vérzésem.Bár nem tudom normális-e hogy a műtét után 2 héttel jelentkezik.Megnéztem a mensis naptáram és ez lenne a rendes ciklus.Most még tart.A héten mindenképp telefonálni fogok de így csak akkor jövő héten lesz ebből látogatás .

     • Köszönöm az értesítést kedves Melinda! Várom a jelentkezését! Szeretettel Hamvas Ferenc

    • Köszönöm a választ.Az lenne a kérdésem így,hogy az önnek is megfelel-e akkora időzíteném a látogatást amire amúgy is lejárna a 4 hét a műtét után?(most egy kicsit elegem van az egészből) .És még egy kérdésem lenne,hogy egy ilyen műtét után mennyi ideig “szabad” vérezni(nem olyan erős ,de azért van)

     • Kedves Melinda! 1 héten túli vérzés a műtét után már felveti a kórosság gyanúját. Szerintem legkésőbb a jövő hét utáni héten mindenképpen találkoznunk kellene. Hívjon kérem! Szeretettel Hamvas Ferenc

 27. Tisztelt Doktor Úr!
  Nagyon köszönöm gyors és megnyugtató választát!
  Üdvözlettel!
  Eszter

 28. Tisztelt Doktor Úr!
  Két hónapos a kisfiam és a nőgyógyász a Desirett fogamzásgátlót írta fel mivel szoptatok. De sajnos nem elég a tejem a picinek ezért tápszert is kap. Kb naponta 3x van cicin. Ez a fogamzásgátló tabletta mellett teherbe eshetek? Mikortól véd rendesen ez a fajta gyógyszer?
  Köszönöm előre is a válaszat.
  Üdvözlettel: Tünde

  • Kedves Tünde! Nincs 100 %-os módszer, tehát aki nemi életet él, elvben teherbe eshet. Félelemre nincs oka, a védelem kb. 98%-os. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 29. Kedves Doktor Úr!

  35 éves vagyok, decemberben estem át LOOP conisatio-n. Azóta mintha megváltozott volna a menstruációm. A vérzés mennyisége azelőtt is soknak mondható volt, számomra szubjektíven persze, de azóta mintha 1-2-3 napra koncentrálódna a nagyobb mennyiség, és mintha a színe is élénkebb piros lenne és hígabb, mint korábban. Pár hónapja azt vettem észre, hogy a mellfeszülés megszűnt, ami szinte mindig jelentkezett menstruácó előtt. Múlt hónapban pedig menstruációkor 5-6 napig csak minimális mennyiségű barnázás jelentkezett, mire a 2-3 napig tartó erősebb vérzés elindult. Ebben a hónapban ugyanígy kezdődik, 4.-5. napja csekély mennyiségű barnás váladék jelentkezik, vérzés még nem. Szokatlan ez, mert 2. legkésőbb 3. napra mindig meg szokott jönni a “rendes” vérzés.
  Fogamzásgátlót már kb. 9 éve nem szedek.

  Válaszát előre is megköszönöm!
  K. Edit

  • Kedves Edit! A panaszai teljesen egyértelműen hormonális eredetre utalnak, aminek feltehetően a műtéthez semmi köze sincs. Levélben sajnos sem pontos diagnózissal, sem terápiával nem tudok szolgálni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 30. Kedves Dr. Hamvas Ferenc

  Írtam Önnek hétvégén, de vagy nem ment el Önnek vagy kérdésem annyira bosszantó volt hogy esetleg figyelmen kívül hagyta. Megpróbálom mégegyszer hátha az első történt.

  Kb 1 hete vettem észre a jobb mellbimbóm alatt egy piros foltot ami nem fáj nem viszket nem terjed viszont egyelőre nem múlik. Megtettem amit nem szabadna és amit Önök Orvosok nagyon utálnak felmentem a google-ra és feljött a gyulladásos mellrák mint lehetséges dolog. Jövő héten megyek 2 hétre nyaralni utána felkeresek egy pszichológust de kérem segítsen. Adjon tanácsot menjek-e ezzel orvoshoz? Ha igen hova nőgyógyász? A bőrgyógyászati az nem aggaszt mert majd elmúlik A mellem formája nem változott nem nedvezdzik nincs rajta narancsos bőrtünet. az egész folt kb 1-1,5 cm. Ha fenistilt teszek rá csíp és ég. Szóval az egész mellem ezen tünetetn kívül ugyanolyan normális formájú alakú mint a másik. 35 éves vagyok, ciklusom 29. napján.

  Tiszteltettel

  Tünde

  • A kérdésére akkor azonnal válaszoltam is Önnek. Keresse kérem. Szeretettel Hamvas Ferenc

 31. Kedves Doktor Úr!
  Gombás fertőzèsem miatt utókezelèsként Vitagyn C-t használok, ma helyeztem fel a 6. adagot, ès eddig végig kentem a Canesten krémmel is.

  Most a 3 napig mèg fogok a Balatonban fürdeni, kérdésem az lenne, hogy érdemes-e még ebben a 3 napban tovább használni a visszafertőződés miatt a Vitagyn-t? Mert èn nyugodtabb lennék, csak nem tudom egy huzamban lehet-e ezt hasznàlni 9-10 napot?

  Illetve a Canestennel kenjem még tovább vagy elég az 1 hét abból?

  Előre is köszönöm a segítségét!
  Lilla

  • Kedves Lilla! Egyik szer használatának sincs limitje, bajt nem csinál azzal, ha tovább alkalmazza. Ha ez Önt megnyugtatja, tegye nyugodtan. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 32. Tisztelt Doktor Úr!
  2017 óta van tudomásom a HPV fertőzésemről. HPV 16 és egyéb magas kockázatú HPV. Eddig negatív citólógiával. Sajnos a legutóbbi leletem:
  ASC-H / nem zárható ki a HSIL , Atypusos mirigyhámsejtek AGC-NOS
  Ez a folyamat még visszafordítható?
  Köszönöm segítségét!
  Eszter

 33. Üdvözlöm
  38 éves viszonylag apró mellű nő vagyok. Egy ideje a bal bordaív alatt tompa nyomást idegentest érzést érzek ami van hogy hónapokra elmúlik. Néha a mellemben is érzem ezt..lehet kisugárzik oda nem tudom pontosan meghatározni. A gyomrommal vannak bajok erős refluxom van és sokat böfögök, és hízam is kb 4 kg-ot. Ezért 2019 .04.29 -én elmentem egy mell ultrahangra ahol alapos tapintásos és uh vizsgálat is történt (hónaljakat is alaposan átnézték legalább 15-20 percig) semmit sem találtak. Ön szerint ezesetben kellene tovább foglalkoznom a mellrák témával? Lehet mammogárfiára kéne menjek? Én sem tudok kitapintani semmit, havonta önvizsgálatott tartok. Ön mit tanácsol hány éves kortól menjek mammográfiára? Illetve aggódnöm kéne a mellem miatt hátha nem mutatta ki az uh a bajt? Köszönöm szépen

  • Szerintem engedje el a félelmeit kedves Erika, Önnek csak annyira van félnivalója, amennyire minden átlagos nőnek. A mammográfiáról az ultrahangos nyilatkozzon 40 éves koráig, utána kötelező. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 34. Tisztelt Doktor Úr!
  Segítségét szeretném kérni az alábbiban:
  1 hónapig tartó vérzés után, július 24-én egészségügyi küretem volt. Utolsó menstruációm július 16án volt. A műtét után 1hétig rózsaszínes folyásom volt, majd 1 hét folyásmentes időszak következett. Most 2héttel a beavatkozás után újra halvány rózsaszín folyásom van. Lehetséges, hogy pár nap múlva megjön a menstruációm? Vagy mi okozhatja ezt? Esetleg, hogy ma nehezet emeltem? De 2-3 napja úgy érzem magam, mint menstruáció előtt. A szövettan eredményét még nem tudom, de az orvos azt mondta a küret után, nyugodjak meg, minden rendben.
  Várom válaszát!
  Köszönettel és üdvözlettel,
  Vanda

  • Sajnos attól, hogy a kérdését kétszer tette fel, nem tudok többet válaszolni. HF.

 35. Tisztelt Doktor Úr!
  1 hónapos vérzés után július 24-én egészségügyi küretem volt. Utolsó menstruációm július 15-16 kezdődött (a folyamatos vérzés miatt nehéz megmondani. Műtét után 1 hetes rózsaszínes folyás következett, majd 1hét folyásmentes időszak. 2-3 napja menstruáció előtti tüneteket éreztem. Majd a mai napon a küret után 2 héttel ismét rózsaszínes folyásom van. Lehetséges, hogy megjön a menstruációm ilyen hamar? A szövettan eredményét még nem tudom, viszont az orvos azt mondta minden rendben van.
  Várom válaszát!
  Köszönettel és üdvözlettel,
  Vanda

  • Kedves Vanda! Bármit is találgatni az Ön s a szövettani eredménye ismerete nélkül óriási felelőtlenség lenne. Sajnos nem tudok Önnek segíteni. Szeretettel üdvözli dr.Hamvas Ferenc

 36. Tisztelt Doktor Úr!

  Két kérdéssel fordulnék önhöz. Kismama vagyok, és vendégségben rántott szóját ettem. Nagyon ízlett, és arra gondoltam, itthon is csinálnék, de olvastam róla jót is, rosszat is. Mit gondol? Lehet fogyasztani?
  A másik a várandós vitamin. Eddig szedtem (20 hetes vagyok) de úgy gondoltam lassan abbahagynám.A védőnőm szerint viszont szedjem végig.
  Köszönöm válaszát.

  • A bajok általában ott kezdődnek kedves Évi, hogy a páciens elkezd gondolkodni, mert abból ritkán sül ki valami jó, mert leginkább a szakértelem nélküli szubjektivitás motiválja ezeket a gondolatokat. Abban megegyezhetünk hogy ebben a mesterséges világban lénygében minden embernek szüksége van vitaminok s ásványi anyagok bevitelére illetve pótlására. A magzatvédők lényegében a terhes nőre és hasában növekvő babára optimalizált multivitaminok, amelyek az anya és a magzat mindenféle stresszre vonatkozó tűrőképességét hivatottak a lehető legjobb állapotba hozni és ott is tartani. Annyira szedni kell, hogy még a szoptatás alatt is ajánlott a szedése. A szójával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, én nem tudok ehhez sem hozzátenni, sem elvenni belőle. Miután eddig is nélkülözte, szerintem abból nem lesz semmi baja, ha ennek az élvezetét a terhessége utáni időszakra halasztja. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

   • Ameddig a páciens kérdez és nem megy a saját feje után addig nagy baj nincs 🙂 Köszönöm tanácsát, megfogadom. Tisztelettel: Evi

    • Ne Magából induljon ki kedves Évi, mert az átlag beteg nem kérdez, csak megy a saját feje után. Nagyon szívesen, örülök hogy segíthettem! Szeretettel Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor úr!
    Abban az ügyben kérném a segítségét,hogy augusztus 1–jén kellett volna megjönnie a menstruációmnak,de nyaralás miatt eltoltam fogamzásgátló tablettával,viszont ugyan úgy megjött és még most se múlt el. Mi lehet az oka?
    Várom válaszát!
    Köszönettel: Alexa

    • Sajnos attól kedves Alexa, hogy belepiszkált a hormonrendszerébe és visszanyalt a fagyi. Ahogy a Fiam szokta mondani nincs ingyen leves…. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 37. Kedves Doktor Úr!

  Ma voltam 12.heti ultrahang vizsgálaton. Tarkóredő: 1,67 mm, baba 5,9 cm. Orrcsont szépen látszik. Csak ennyit tudok, mert aztán az orvost S.O.S.-be hívták császármetszésre, így a letetet később fogom megkapni. (Sokáig nézte a tarkóredő vastagságot, mert a baba a méhfalhoz annyira szorosan tapadt, hogy először 2,6 mm-mért.) 12 hetes 2 napos a baba, ehhez normális a mért 1,67 mm?
  Nagy szeméremajkaim viszketnek, az orvos Vitagyn C krémet javasolt. Használhatom terhesség alatt mind a 6 éjszakán át az adagot? Ehhez Canesten krémet még szabad, vagy bőven elég a Vitagyn C?
  Köszönöm válaszát, üdvözlettel:

  Anikó

  • Kedves Anikó! Ez az érték tökéletesen megfelelő. nincs oka aggodalomra. Ha a nagyajkai viszketnek, akkor a Vitagyn mellett alkalmazza Bepanthen és Canesten 1-1 arányú keverékét a viszkető területre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 38. Kedves Doktor Úr!

  Ismét köszönöm a korrekt választ. Konzultáltam az orvosommal, elmondtam részletesen minden tünetemet. Estrokad krémet és Ladybone tablettát javasolt. Mivel ezek hormontartalmú készítmények vannak aggodalmaim elolvasva a gyógyszertájékoztatót és komoly dilemma, hogy megpróbáljam-e és mire lehet számítani.

  • Kedves Andrea! csupa olyan kérdéssel bombáz, amire még az Ön ismeretében sem tudnék teljes bizonyosságú válaszokat adni, de így, hogy egy fantommal beszélgetek, lehetetlent kér tőlem. Tiszteljen meg egy személyes találkozással, biztosan sokkal határozottabban tudna dönteni. Szeretettel Hamvas Ferenc

 39. Kedves Doktor Úr!

  Szombaton este jött meg a menstruációm, előtte reggeltől már viszkető érzést tapasztaltam a nemi szervem külső részén. Este megjött, a viszketés végig megvolt, nem mondom hogy elviselhetetlen, de azért kellemetlen, és semmiképp sem normális, gombás fertőzésre gyanakszom.
  Ezért úgy döntöttem, elhasználok egy Canesten Kombit 3 napig, úgy vélem azzal biztosra megyek (ez nálam eddig a gombás fertőzésnél hatásos volt), majd 7 napig használom a Vitagyn C hüvelykrémet.

  A kérdésem az lenne Doktor Úrhoz, hogy mikor kezdhetem el a Canestent használni? Mert tudom, hogy menstruáció alatt nem szabad, csak azt nem tudom, mi az a pont, amikortól lehet használni? Nekem már csak kevés sötét barnás (néha még piros) folyás van, holnap gyanítom már csak a barna folyás lesz.
  Elkezdhetem már akkor, ha csak a barnás folyás van, vagy azzal még árthatok, ezért várjam meg amíg teljesen kitisztul a folyás? Ez még jó pár nap, ezért érdeklődök, hogy meddig kell várni?

  Nagyon szépen köszönöm a válaszát és a segítségét!
  Tisztelettel: Boros Lilla

  • Várja meg kérem a vérzés teljes kimaradását kedves Lilla. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm a választ! Ma már csak kevés barna folyásom volt ( tisztasági betéten néhány folt). Holnap este esetleg elkezdhetem a Canestent vagy azzal még bajt okozhatok?

    Ismét nagyon köszönöm a segítségét!

    Tisztelettel: Lilla

     • Kedves Doktor Úr!
      Először is köszönöm az eddigi segítséget, sokat segítenek a tanácstalanságban.
      Lenne még egy-két kérdésem, ide írom mind ha nem gond, hogy ne kelljen annyiszor írni Doktor Úrnak:
      1. Tegnap (hétfőn este) helyeztem be az utolsó Canesten gyógyszert, mai este már kezdhetem is a Vitagyn-t, vagy várjak egy napot míg kiürül a Canesten teljesen?
      2. A Canesten krémet meddig kell kenni? A Vitagyn kúra alatt végig lehet/kell még? (egy hétig kb.)
      3. Jövő héten megyünk a Balatonra, lehet már esetleg fürdenem? Akkor is ha még tart a Vitagyn kúra?

      Nagyon köszönöm ismét a segítséget!
      Tisztelettel: Lilla

     • Nagyon szívesen kedves Lilla!
      1. Kezdheti.
      2. Végig használja
      3. Fürödhet.
      Szeretettel Hamvas Ferenc

 40. Kedves Doktor Úr!

  Köszönöm a válaszát, hamarosan megyek a szokásos szűrővizsgálatra és beszélek az orvosommal. Annyit már korábban egyeztettünk, hogy a későbbiekre nézve hormonkezelést javasolna, de én ebben nagyon bizonytalan vagyok. Korábban endometriozis miatt kezeltek hormonnal, de nálam nagyon rosszul sültek el ezek a próbálkozások.
  Ön szerint indokolt és ajánlatos lenne hormonkezelés? Elvileg a klímax egy természetes folyamat, ami persze jár kellemetlenségekkel. A hormonkezelés mellett és ellene is sok-sok érv van, nehéz benne eligazodni.

  • A kérdéseire Kedves Andrea csak az Ön ismeretében tudnék korrekt módon válaszolni. Alapból Önnel értek egyet, de a választ sok tényező együttesen határozza meg. Szeretettel Hamvas Ferenc

 41. Tisztelt Doktor Úr!

  Korábban írtam Önnek és engedje meg, hogy ismét kérdezzek.
  Minden kísérő tünet nélkül égő érzésem volt az intim területen, ezért úgy gondoltam, hogy a Canesten Unoval megpróbálkozom és ha nem segít akkor elmegyek természetesen orvoshoz. Olvastam az oldalán, hogy előfordulhat rózsaszín folyás, vagy vérzés a használata után. Nekem így is volt, hogy először rózsaszín folyást tapasztaltam a tabletta ürüléssel majd enyhe vérzés lépett fel. Normális esetben ez meddig tarthat?
  Korábban azt írta egy kérdésemre, hogy a klímaxot megelőző állapot egy dinamikus folyamat. Úgy is lett, hogy majdnem 3 hónap után ismét megjött július elején. Most nem tudom eldönteni, hogy újra megjön-e ebben a hónapban vagy a Canesten okozza a kis vérzést. Újabban így kezdődik, hogy néhány napig csak épphogy van, aztán pedig szinte egy nap alatt vége is. Ebben az évben volt már olyan, hogy egy hónapban kétszer jött meg, majd hosszabb ideig nem volt. Totális az összevisszaság.
  Tudom, hogy a klímaxot megelőző állapot ilyen kiszámíthatatlan, és ez természetes, de ettől én pánikolok…egyáltalán mikor kell aggódni?
  A libidóm és gyakorlatilag nulla, és nem szeretném ha ez állandósulna., mert húsz éve élek minden téren harmónikus párkapcsolatban. Tehetek ez ellen valamit?
  Elnézést a sok kérdésért. Kedves segítségét előre is köszönöm!

  • Kedves Andrea! Mindenek előtt öntsünk tiszta vizet a pohárba: ez már nem klimaxot megelőző állapot, hanem maga a klimax. Ezzel meg kell békülnie, mert ha ezt elfogadja egy teljesen természetes állapotnak, ami az Ön életére nézve nem drámaian negatív, akkor sokkal kevésbé viselik meg a bekövetkező események. Azt hogy ez a vérezgetés klimaxos jelensége vagy a Canesten mellékhatása-e, sajnos nagyon nehéz eldönteni még vizsgálattal is, de igazán jelentősége sincs, el fog dőlni némi várakozás után. Csak ne legyen kérem türelmetlen! Nem tudom, hogy az orvosával mennyire van bensőséges viszonyban, de szüksége volna egy alapos beszélgetésre, hogy mindenre megfelelően készülni tudjon és esetleg kezelést is kapjon. Ha nincs ilyen orvosa, keressen meg, szívesen segítek Önnek átvészelni ezt az időszakot, amihez sok-sok türelemre van szüksége orvos és páciens részéről egyaránt. Mindenre van megoldás, de miután minden ember más, ezekre rá kell találni, ami nem megoldható egyszerű receptírással. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 42. Tisztelt Doktor Úr!
  2 éve már kb Ladeeringet használok. A tegnap esti gyűrűlevételnél,(friss) nagyobb vércseppek jöttek,ami a nap folyamán enyhe barnás folyásba ment át. Beteg csak jövő hét elején leszek. Ez normális?Mert eddig ilyen még nem fordult elő,csak előtte 1-2 nappal szokott barnás folyás lenni.
  Méregtelenítő tapasz használható a gyűrű mellett,vagy gyengíti a hatását?

  Válaszát,idejét előre is nagyon köszönöm.

 43. Tisztelt Doktor Úr!

  2 éve használok már kb. Ladeeringet. Tegnapi gyűrűlevételnél, nagyobb (friss)vércseppek jöttek, ami a nap folyamán barnás enyhe folyásba ment át. Beteg csak hét elején leszek,ez normális? Mert eddig még ilyen nem fordult elő,csak előtte 1-2 nap szokott barnás folyás lenni.
  A gyűrű mellett méregtelenítő tapasz használható,vagy gyengíti a hatását?
  Válaszát,idejét előre is nagyon köszönöm!

  • Ez akár valamiféle sérülés következménye is lehet kedves Adrienn. Vizsgálat nélkül nem tudok a kérdésre egyebet válaszolni.
   Mi az a méregtelenítő tapasz? Mit méregtelenít? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Elnézést a dupla kérdésért, kétszer nyomódott be a küldés.
    Korábban volt méhszájsebem, de ez már majdnem 100%ban meggyógyult,erre ezért nem gondoltam. De így is véd a gyűrű igaz?
    Ebben a hónapban kezdtem el egy kollagénes, hialuron savas, vitaminos étrendkiegészítőt, de nem gondolnám hogy ez esetleg befolyásolja…
    A tapasz gyógynövényes, a toxinokat vonja ki a szervezetből elméletileg,talpon kell használni.
    Köszönöm, szép estét!

    • A védőhatás ezáltal nem sérült. Ez a tapasz nekem egy hatalmas parasztvakításnak tűnik, de ha józan ésszel belegondol, akkor Ön is rájön hogy mekkora butaság.

     • Köszönöm, mert már arra is gondoltam hogy áttöréses vérzés, de az a 3 hétben jelentkezett volna gondolom.

      Valóban igaza van a tapasszal kapcsolatban.

      Szép napot

 44. Tisztelt Doktor Úr!
  22 éves vagyok, fogamzásgátlót soha nem szedtem, mindig óvszerrel védekeztem. Jelenleg 1 éves párkapcsolatban vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy ha nem szedtem még soha fogamzásgátlót, így is menjek el rákszűrésre?

  • Mi köze a fogamzásgátló szedésének a rákhoz kedves Alexandra? Szerintem semmi. Ön hallott valamit? Ha semmi, akkor miért kellene a szedéstől függővé tenni a rákszűrést? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 45. Tisztelt Doktor Úr!

  2 éve megszakítással védekezünk párommal. Az elmúlt hónapok ciklusainak hosszúsága a legutóbbitól visszafelé: 32,33,34,36,28,37,31. Peteérésemet általában szoktam érezni, viszont a menstruációm mennyisége általában csekély. Jelenleg a ciklusom 9.napján tartok( a 6-7. napon még nagyon kevés vérzés, inkább barnázás volt), és sajnos történt egy kis baleset, nem vagyok benne biztos, hogy a megszakítás 100%-ig eredményes volt tegnap. Nem szívesen nyúlnék eseményutáni tablettához, Ön szerint szükséges lenne? Úgy gondoltam, 2-3 napig végzek ovulációs tesztet, és amennyiben az negatív, nincs miért aggódnom. Jól gondolom?
  Előre is köszönöm válaszát,szép napot!

  • Kedves Fruzsina! Az elméletében van kb. 20% tévedési lehetőség, de ugyanannyi van az esemény utáni tabletta hatékonyságában is. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 46. Kedves Doktor Úr!

  42 éves vagyok, gyermektelen. A ciklusaim sosem voltak óramű pontosságúak. Az elmúlt 1 évben borult fel teljesen, összevissza jött meg (23 nap, 33 nap között mindenféle, előtte-utána-közben barnázás, ami szinte mindig végigkísérte a ciklusaimat régebben is). Tavaly év végén aztán két hónapon át kb. kéthetente pár napig enyhe vérezgetés volt. Ekkor újabb orvoshoz mentem (sajnos nem találom az “igazit”, ketten rögtön fogamzásgátlót akartak felírni), aki alaposan kivizsgált, ultrahang, vérkép (3. napi hormonok nem jók, magas fsh, lh, alacsony ösztraidol), sőt a biztonság kedvéért egy endometrium biopsziát is csinált (eredmény: szabálytalan proliferatio, malignitási jelek nélkül). Pár hónapig norcoluttal egész jó ciklusaim voltak, majd középidőben megint barnázás jelentkezett, így progeszteron exeltist írt fel, napi 2*100 mg-ot. Egy hónapig rendben volt a dolog, majd előző ciklusban a 21. naptól barnáztam a gyógyszer mellett, amíg ugye a megvonás után meg nem jött. Elmúlt rendesen, most tartok a 17. napon, és megint enyhe barnázás (néha világospiros) jelentkezik. Tudna tanácsot adni Doktor Úr, hogy mihez kezdjek, hova forduljak, van-e erre megoldás? Teljesen elbizonytalanít ez a helyzet, elég rosszul viselem lelkileg, és szeretnék valamilyen megoldást találni.

  Hálásan köszönöm előre is megtisztelő válaszát, minden jót és jó egészséget kívánok!

  Üdvözlettel
  Sz. Kata

  • Kedves Kata! H holnap délelőtt felhív, akkor 12 óráig állok a rendelkezésére és elmondom Önnek a véleményemet. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!

    Sajnos csak most olvastam a válaszát, így lemaradtam arról, hogy fel tudjam hívni. Esetleg jövő héten be tudnám pótolni?

    Köszönettel
    Sz. Kata

 47. Tisztelt Doktor Úr!
  Már közel másfél éve szedek fogamzásgátló tablettát. Két hete váltottam a Lyndinette 20 fogamzásgátlóról a Yasminellere. Most szedtem a 14. tablettát és vérzést tapasztaltam (a menzeszemnek jövőhét vasárnap kellene megjönnie).
  Az lenne a kérdésem, hogy fogamzásgátló váltáskor ez normális-e és van-e további teendőm?
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Nem normális kedves Fanni, de ez szinte mindig panasz, ha egyik gyógyszerről azonnal váltanak egy másikra. Ezt én nem is engedem meg egyetlen betegemnek sem. Baj nincs, csak a szervezet kicsit becsapva érzi magát és így reagál. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm szépen válaszát!
    Még annyi lenne a kérdésem, hogy ettől ugyanúgy véd-e a fogamzásgátló, illetve mennyi ideig várható még ez a panasz?
    Nagyon köszönöm!

    • A védelem ebben a hónapban még nem maximális, és teljesen kiszámíthatatlan, hogy ezek a panaszok meddig tartanak. Reménykedjünk hogy nem sokáig. Szeretettel Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!
    Még annyi lenne a kérdésem, hogy ettől függetlenül megfelelően véd-e a fogamzásgátló, illetve még mennyi ideig várható hasonló panasz?
    Előre is köszönöm!

 48. Tisztelt Doktor Úr!
  18 hetes terhes vagyok, a nagyobbik gyermekem pedig cérnagilisztás lett. Már megkapta a Vermoxot, reméljük ezzel meg is szűnik a probléma. Kérdésem annyi lenne, hogy ha én elkaptam esetleg és rajtam is jelentkezik, akkor szedhetem-e a vermoxot? Neten olvasgatva eléggé megoszlanak a vélemények van aki azt írja lehet, más szerint nem. A gyermekorvosunk szerint nyugodtan.Fokhagyma nem jöhet szóba mert görcsös hasmenésem van tőle.
  Köszönöm válaszát. A

  • Legjobb emlékezetem szerint erre kérdésre már válaszoltam kedves Anikó. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr!
   Ha válaszolt is, én az oldalon nem találom. Azért is küldtem el a kérdést kétszer, mert az elsőre nem érkezett válasz azt hittem elkeverdett. Megtenné,hogy leírja még egyszer, lehet e 18 hetesen vermoxot szedni ha úgy alakul? Köszönöm. A.

    • A honlapon sajnos nincs se a kérdés se a válasz vagy legalábbis számunkra olvasó számára nem látható…

     • Ha továbbra is minden levelét más címről küldi, akkor a rendszer azt továbbra sem fogja tudni kezelni kedves Anikó. Nyugodtan szedje be a gyógyszert, de csak akkor, ha a széklet féregpete vizsgálata pozitív. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 49. Tisztelt Doktor Úr!
  Tri-regoltról váltok Missee tablettára. A leírásban az szerepel, hogy az utolsó, aktív hatóanyag tartalmú tabletta után kell elkezdeni a Missee szedését. Akkor így viszont nem marad ki 7 gyógyszermentes nap. Jól értelmeztem? Vagy az utolsó Tri-regol tabletta után hagyjak ki 7 napot és utána kezdjem el szedni a Missee-t?
  Valamint az a kérdésem, hogy normális-e a fogamzásgátló mellett a mellfájdalom? Mindkét mellem fáj, főleg oldalt.
  Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Anita

  • Vizsgálat nélkül erre az utóbbi kérdésre felelősséggel válaszolni szinte lehetetlen kedves Anita. Fogalmam sincs, hogy a gyógyszerváltást mi indokolja, de én a saját gyakorlatomban soha nem tanácsolom senkinek sem a közvetlen váltást, pláne ilyen esetben nem, amikor egy viszonylag új és teljesen más hatóanyag tartalmú és típusú gyógyszerre javasolják a cserét. Én tartatnék Önnel minimum 1, de szívem szerint háromhavi szünetet, és csak akkor engedném meg a váltást, ha a spontán ciklus teljesen rendezett. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 50. T. Főorvos Úr!

  Ez komoly segítség. Hálás vagyok érte. Elmondhatnák az urológusok, nőgyógyászok.
  A másik dolog is megoldódik. Nem vagyok igazából pánikolós típus. Természetesen a dolog végére kell járni, de a mi családunkban nem igazán van rákos beteg. Jó az étvágyam, folyamatosan hízok. Nem aggódok. Persze az ördög nem alszik. Köszönöm szépen a tanácsát. Megfogadom. Már adom is le a rendelésem a termékre.

  • Örülök, ha legalább ebben tudtam segíteni kedves Judit. Szeretettel Hamvas Ferenc

 51. Tisztelt Főorvos Úr!

  47 éves változó korban lévő nő vagyok. Visszatérő húgyúti gyulladással szenvedek, harmadik hete antibiotikus kezelésben részesülök. Vizelettenyésztés során e.coli
  fertőzést mutatott ki a labor. A labor leleteim nagyjából rendben vannak, kivéve a kreatinin szintet ami 98-as illetve a gfr-epi 58-ig lement. De igazából attól rémültem meg, hogy a szűrésképp elvégzett tumor marker vizsgálatok közül a HE4 emelkedett értéket mutatott 82,7-et. Kérdésem arra vonatkozna – mivel az urológus szerint folyamatosan gennyet ürítek – ez a probléma okozhatja-e a tumor marker emelkedett értékét. Még a mammográfiai vizsgálat hátra van, az után tudok visszamenni a nőgyógyász orvoshoz, de addig is jó lenne megnyugodni valamennyire. Rákszűrésem negatív és a többi tumor marker is rendben van. Előre is köszönöm szépen válaszát.
  Tisztelettel: Koródi Judit

  • Kedves Judit! Sajnos nem vagyok onkológus, így bármennyire is szeretném, sajnos nem tudom megmondani Önnek, hogy ennek tumormarkernek az emelkedett szintje mennyire hozható összefüggésbe a húgyúti bakteriális gyulladással. Gyakorlati tapasztalatom sajnos nincs ezzel kapcsolatban, így megnyugtatni sajnos én nem tudom. Ugyanakkor Coli-fertőzés esetére szeretném felhívni a figyelmét egy nagyon hatékony táplálék-kiegészítőre, a D-mannózra, ami nem antibiotikum, ugyanakkor mellékhatásmentesen tökéletesen szanálja a coli-fertőzést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 52. Tisztelt Doktor Úr!

  Körülbelül 1 hónapja rakattam fel a mirena nevű spirált. A felrakás után egyáltalán nem véreztem azóta is csak 1x-2x fordult elő pár csepp vérzés. Most 2-3 napja azt vettem észre, hogy érzékenyebb a hasam alja, ha kicsit is megnyomódik a nadrág vagy bármi miatt akkor fáj és kicsit fel is vagyok puffadva. Illetve néha ha hirtelen megmozdulok vagy felállok bal oldalt nyilalló fájdalmat érzek. Ilyen tüneteim anno a terhességem legelején voltak.
  Az lenne a kérdésem, hogy emelett a spirál mellett mennyi az esélye annak hogy teherbe estem? Vagy esetleg előfordulhat méhenkívüli terhesség is? Ön szerint mi okozhatja ezt? Kicsit pánikolok most emiatt!
  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Kedves Bea! Mindenképpen keressen fel egy szakorvost annak érdekében, hogy a panaszai eredetére fényt derítsen. A panaszai inkább gyulladásra lehetnek jellemzőek, de a méhen kívüli terhesség is lehet egy igen ritka opció. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 53. Tisztelt Doktor Úr!

  A Marvelon fogamzásgátlót tényleg javasolt szedni a szabályos menstruációs ciklus kialakítása érdekében? Ha igen, milyen hosszú ideig?
  A pajzsmirigy alulműködés (4.8-as) okozhat menstruációs zavart / rövidebb ciklust?

  Köszönöm szépen a válaszát.

  • Kedves Krisztina! Én egészen biztosan okot keresnék a panaszai mögött, mint tüneti kezelést alkalmaznék. Többek között valóban komolyabban venném a pajzsmirigyének a valószínű funkciózavarát. Ennél többet sajnos csak személyesen, az Ön ismeretében tudnék Önnek segíteni. Szeretettel dr Hamvas Ferenc

 54. Kedves Doktor Úr!

  Szeretném kérni a ciklusom 21. napi hormon vizsgálatának eredményének megtekintését, tudom ennyi nem elég hogy egy diagnózist felállítson. Ebben az évben már volt 2 vetélésem, megtörtént a beágyazódás de az 5-6 hét között mindig elhalt, és magától kitisztult. Már az UH-on is látszott a petezsák, és a HC szintem is igazolta hogy létrejött a terhesség de vmi miatt nem fejlődött tovább. Peteérésemet figyelem, hőmérőzök is, elég jó a hőgörbém, be is ágyazódik de akkor mi lehet a baj. A mért hormonvizsgálatból el lehet dönteni van-e hormonális probléma, vagy nincs, esetleg próbálkozzunk tovább és hátha tovább fejlődik. Esetleg az ondó nem egészséges, gyenge sérült, vagy már a megtapadás után csak a női hormon felelős a továbbfejlődésért?

  A 21. napi eredmények (Synlab laborítóriumi vizsgálat):
  saját értékem: LH 5,46 U/l
  follikuláris fázis 2,12 – 10,89 U/l
  ovulációs fázis 19,18 – 103,03 U/l
  luteális fázis 1,20 – 12,86 U/l
  posztmenopauza 10,87 – 58,64 U/l

  saját értékem: FSH 4,14 U/l
  follikuláris fázis 3,85 – 8,78 U/l
  ovulációs fázis 4,45 – 22,51 U/l
  luteális fázis 1,79 – 5,12 U/l
  posztmenopauza 16,74 – 113,59 U/l

  Ösztradiol (E2) 894,4 pmol/l
  follikuláris fázis 82,2 – 422 pmol/l
  ovulációs fázis 117,8 – 1898 pmol/l
  luteális fázis 134 – 903 pmol/l
  posztmenopauza <92 pmol/l

  Progeszteron 64,1 nmol/l
  follikuláris fázis 0,98 – 4,83 nmol/l
  luteális fázis 16,40 – 59,02 nmol/l
  posztmenopauza <0,25 – 2,48 nmol/l

  Köszönöm Válaszát, további szép napot

  • Kedves Ildikó! Pusztán ezekből a labor-eredményekből semmi más nem kikövetkeztethető mint az, hogy hormonálisan látszólagosan minden rendben van. Ha bővebben szeretné velem ezt a kérdést megbeszélni, kérem hívjon fel. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 55. Kedves Doktor Úr!

  Első babámat várom, 10. hétben járok. Az első vérvételen (2napja voltam) kiderült, hogy ellenanyagokat termel a szervezetem. A lelet még a védőnőnél van, így nem tudom milyeneket. Az én vércsoportom 0 RH- , a páromé A+. A védőnő annyit mondott, hogy 4 hét múlva kell ismét vérvételre mennem. Szerinte ha nagy lenne a baj, azonnal behívtak volna, most csak sűrűn fognak vizsgálni. Rémisztő dolgok vannak a témában a neten… A páromnak már van egy fia, szintén RH negatív a volt felesége és ott nem volt gond, állítólag az ő idejében (15 éve) ilyen korán nem nézték az ellenanyagokat, szülés után kapott ellenanyagot. Tényleg a baba fejlődési rendellenességéhez vezethet ez, koraszüléshez, stb?
  Köszönöm a választ: Anikó

  • Kedves Anikó! Ameddig nincs pontos diagnózis, addig teljesen felesleges agyalni, mert a pakliban még a vaklárma lehetősége is benne van. Kérem, hogy pont a babája érdekében hagyja abba az agyalást és várjuk meg a biztos diagnózist, mert akár olyan ellenanyagról is szó lehet, aminek a babához semmi köze sincs, Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!

    Megkaptam az eredményt:

    Ellenanyagszűrés: pozitív
    ABO: 0 Rh(D): negatív
    Direkt Coombs: negatív
    Egyéb vörösvérsejt antigének: C-E-c+e+K-
    vörösvérsejt ellenes antitestek: enzim-reaktív antitest

    Emellett laboratóriumi leleten csillaggal jelölt:

    Vörösvértest 3,96 (4,10-5,10 között a határérték)
    Hemoglobin 117 (125-155 között a határérték)
    Hematokrit 32,4 (35-47 között a határérték)

    A háziorvos azt mondja, hogy ennek semmi köze a babához. Ön mit gondol? 1 hónap múlva kell mennünk párommal újabb vérvizsgálatra. Nem sok idő ez, nyugodtan megvárhatjuk vagy Ön szerint érdemes lenne előbb utána menni?

    Tisztelettel köszönöm a válaszát:
    Anikó

    • Látja kedves Anikó, ezt hívják úgy hogy sok hűhó semmiért. Ez az eredmény azt jelenti, hogy csak igen speciális vizsgálatoknak alávetett vért kaphat, ha erre szüksége lenne, azaz az egésznek sem a terhességéhez, sem a Baba egészségéhez köze nincs. Mellesleg megjegyezném, hogy a kontroll vérvizsgálatnak lényegében semmi értelme, mert egy genetikai sajátosságról van szó Önnél, ami a terhesség előrehaladásával nem fog változni, Ön nem beteg, ez egy állapot, amivel együtt kell élnie, tudnia kell, hogy csak igen speciális vért kaphat szükség esetén. Ne legyen ilyen! Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

     • Kedves Doktor Úr!

      Értem és köszönöm szépen a válaszát. Azt írja felesleges a kontroll vizsgálat, de akkor miért hívnak be mégis a párommal együtt? Plusz körnek érzem így, és, hogy inkább a vizsgáló orvosoknak fontos valamiért nem nekem.. jól sejtem-e?
      Illetve Ön szerint számít-e, hogy a párom 44 éves, egyébként egészséges (én pedig 31 vagyok), és szükséges lehet-e emiatt bármilyen genetikai vizsgálat/érdemes-e valamilyen plusz vizsgálatot kérni? Gondolok itt a Down-szűrésre. Ha a 12.heti uh-n nem talál az orvos semmi eltérést, én nem terveztem egyéb vizsgálatokra menni.
      Köszönöm ismét a válaszát!
      Szép napot!
      Szili Anikó

     • Nem a magzat állapotát kell kontrollálni kedves Anikó, hanem a terápia hatékonyságát, de azt is csak akkor, ha az alapvizsgálat pozitív volt és gyógyszert is kapott. Szeretettel Hamvas Ferenc

 56. Tisztelt Doktor úr!
  Kismamánál emelkedett trombocita szám mit jelezhet? 150-400 közötti határérték, az enyém 420. Van teendőm ezzel? Köszönöm válaszát: Ani

  • Kedves Ani! Ez az érték még nem számít drámaian emelkedettnek, én 3-4 hét múlva megismételtetném. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Dr. Úr!
    Egészségügyi műtétem volt 1 hete vérzés nem igazán volt ami volt tegnapra elmúlt. Ma reggl nagyon erős vérzésre ébredtem. Voltam orvosnál exacyl tablettat irt fel 3x2ot 1 hetig es ergam cseppet. A kerdesem az lenne mikortol varhato enyhules?
    Koszonom L

    • 1-2 napon belül várható a változás kedves Luca. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 57. Kedves Doktor Úr!

  A mai nap, dél körül együtt voltam a párommal, de csak a kezével elégített ki (orgazmusom egyébként nem volt).
  Most este 7 óra körül vettem észre, hogy átlátszós nyák ürült, amiben néhány vékony piros csík is volt.

  (28 éves vagyok, fogamzásgátlót nem szedek, és 2018.októberében voltam utoljára rákszűrésen.)
  Eléggé megijedtem, ezért fordulok Doktor Úrhoz. Mi lehet ennek az oka? Illetve indokolt-e orvost ezzel felkeresnem?

  Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

  Üdvözlettel: Boros Lilla

  • Nincs oka ijedelemre és teendője sincs kedves Lilla! Feltehetően most volt tüszőrepedése. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 58. Tisztelt Doktor Úr!

  Mensesem június 2án volt utoljára. Tüneteim hányinger, gyengeség, szédülés…hüvelyi uh a következőt állapította meg: a uterusban 2*2 mm-es endometrium…mindenhol azt olvasom hogy a méhnyálkahártya vastagságát egy számmal jelölik, akkor ez most 4 mm akar lenni? 11 napos késés után ez úgy tudom nagyon vékony…jobb oldali petefészekben meg egy 3cmes ciszta, arra azt mondták majd egy rossz mozdulat és éles fájdalommal felrobban…36 éves múltam, babát szeretnék, nem védekezünk de a 4mm-es vastagságnál úgy tudom nem nagyon tapad meg egy baba 🙁 mi lehetne ilyen esetben a teendő az endometrium vastagítása céljából?
  Nagyon köszönöm válaszát!
  Anikó

  • Kedves Anikó! A kérdés egyszerű, de korrekt módon válaszolni rá távismeretség alapján szinte lehetetlen. Amennyiben valóban tőlem várja a választ, kérem keressen meg, szívesen segítek Önnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 59. Tisztelt Doktor Úr!
  Az alábbi kérdéseim lennének UH eredményemmel kapcsolatban:
  A 6,5 mm-es endometrium-vastagság normális-e a menstruáció előtt 5 nappal? UH: 2019.06.05., menstruáció első napja: 2019.06.10.
  Mit jelent: endomyometrialis határfelület éles?
  Lehet-e köze a vastagsághoz annak, hogy 6 db különböző méretű miómám volt, amelyeket két hete távolítottak el nyílt hasi műtéttel? Az elmúlt két hónapban rövidebb volt a menzesem tartama, mennyisége is. Nagyon szépen köszönöm a választ, üdvözlettel, Horváth Anita

  • Kedves Anita! Mint gy papagáj szajkózom kb, 40 éve, hogy egy vizsgálati lelet a betegről, de nem a betegnek szól, neki azt nem kell értelmeznie, miután nincs meg hozzá a kellő szakmai képzettsége, csak azt kell tudnia, hogy a lelete kóros-e vagy nem az. Ez a lelet teljesen normális, teendője nincs, sem Önnek, sem az orvosának. Ez a menzesze sem lesz várhatóan erős. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 60. Tisztelt Doktor Úr!
  Már közel másfél éve szedek Lyndinette 20 fogamzásgátló tablettát.
  A tegnapi napon a szokásos időben, este 6 órakkor bevettem az utolsó előtti szemet. Ezután kb. 2 és fél órával gyomorrontás miatt hasmenésem volt. Az lenne a kérdésem, hogy szükséges-e kiegészítő fogamzásgátlás, vagy a tabletta fel tudott szívódni?
  A segítségét előre is nagyon köszönöm!
  Fanni

 61. Tisztelt Doktor Úr!

  Az alábbi hüvelyi UH leletről szeretnék érdeklődni, hogy jelent-e valami rosszat, vagy további tennivalót.
  TAS+TVS: 76 mm-es uteriusban 6 mm-es endometrium ábrázolódik. Az uterius mellső falában egy 8 mm-es intramuralis myomagóc ábrázolódik. Mindkét ovárium normál nagyságú és szerkezetű. A j.ov. régiójában egy 16 mm-es echomentes cysta ábrázolódik. A kismedencében kóros nem detectálható. A Douglasban szabad hasi folyadék nem látható.
  Továbbá érdeklődnék, észrevettem némi szőrösödést magamon. Ezek közül bármelyik okozhat ilyet? Vagy más területen kell utána járni.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Krisztina! Ez lényegében egy egy negatív lelet, semmi köze a szőrösödéshez. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 62. Tisztelt Doktor Úr!

  33 éves vagyok, és babával próbálkozunk a partneremmel. A gyakori együttlétek azonban megviselik a hüvelyemet, illetve egy idő után irritálja a sperma. Szeretnék erre valamilyen krémet használni, amely fertőtlenítő/helyreállító hatással bír, de olvastam, hogy a legtöbb ilyen spermicid lehet. Mit javasol a Doktor Úr?

  A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben összejön a baba, úgy a terhesség korai szakaszában (5-6.hét) lehet-e vidámparkba menni, ezen belül is különböző szimulátorokra felülni, amelyek zuhanást/gyors sebességet szimulálnak?

  Köszönettel,
  Dóra

  • Próbálkozzék kérem Vitagyn-C hüvelykrémmel kedves Dóra. Ha teherbe esik, akkor ne a vidámparkban legyen vidám. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 63. Jó napot Doktor Úr!

  Ureaplasma fertőzést csak nemi úton lehet elkapni? Kb. 4 éve, az akkori barátommal feküdtem le először, akkor jelentkezett először a probléma. Kaptunk antibiotikumot, utána a leleteim alapján tiszta voltam. Párom mással nem volt/állítása szerint/. 1 hónapja, a mostani barátommal megint kezdődik ugyanaz…szintén mindketten szedjük a gyógyszert (doxyhexal-t). Nem voltam anno normálisan kikezelve, vagy a mostani barátom szintén hordozója volt ennek a tudta nélkül? Rajtuk kívül mással nem voltam, így teljesen tanácstalan vagyok.

  Köszönöm válaszát, szép napot!

  • Kedves Viki! Az én “szakmámban” nem szerencsés dolog találgatni, de ha mégis megpróbálom, akkor ismételt fertőzésre tippelnék, tekintettel a korábbi már negatívvá vált eredménye alapján. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 64. Kedves Doktor Úr!
  48 éves leszek. A múlt hónapban elmaradt a menstruációm, minden külön előzmény nélkül. Tehát eddig minden hónapban nagyjából időben megjött, múlt hónapban nem és ebben a hónapban sem, habár korábban már voltak hormonproblémáim. Mivel elég hirtelen változás volt, kissé rémisztő, habár gondolom ez a menopauza közeledtét jelzi. Tudom, hogy sajnos ez mindenkinél más, ezért az lenne a kérdésem, hogy biztonsággal megtudható-e, hogy beállt-e a menopauza (laborvizsgálat stb.). Egy sima vérkép készült nemrég, azon csak TSH van, ami 1,30 mU/l (ref.: 0,27-4,20) Készülök egy külföldi útra és jó lenne felkészülni, hogy nagyjából mire számíthatok a jövőben, várható-e még menstuációs ciklus.
  Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel!

  • Kedves Andrea! A változás kora, amiben Ön nagyon nagy bizonyossággal benne van, nem egy statikus állapot, hanem egy dinamikus folyamat, ami évekig tarthat. A menopauza a végleges állapot, amit csak minimum 6 hónap teljes vérzéskimaradás után lehet megállapítani. Jelen pillanatban Önnél egy a biztonság kedvéért elvégzett reggeli terhességi teszten kívül semmiféle vizsgálat nem indokolt. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 65. Tisztelt Doktor úr!

  Az orvosom egészségügyi kaparást javasolt az alapján, hogy a menstruációm 2018-ban 37., 38., 30., 27., 31., 108., 41., 32., 30., 20. napokra, illetve idén 37, 29., 94. és az utolsó pedig 28. napra jött meg. Mindegyik normál mennyiségű volt és 5-6 napig tartott, mint ahogy mindig. 47 éves vagyok, gyermekem nincs és azt gondoltam, hogy azért jön meg össze-vissza, mert esetleg már el fog múlni. Természetesen a beavatkozást ha nem feltétlenül szükséges, akkor szeretném elkerülni. Ön szerint indokolt az elvégzése?

  Véleményét előre is köszönöm.

  Ildikó

  • Én biztosan nem kaparnám ki kedves Ildikó. Természetesen ez csak negatív vizsgálati leletek mellett igaz állítás. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 66. Tisztelt Doktor Úr!
  13 hetes kismama vagyok 1.5 hét mulva megyek az orvosomhoz de addig is hátha tud valami megnyugtato választ.Ma reggel észleltem a csiklóm feletti részen,ahol a kis fehér mirigyek vannak,hogy egy kb.borsónyi dudor keletkezett ami eléggé fáj.Nyomásra érzékeny,így nem mertem jobban nyomni,hogy esetleg van-e benne váladék,de olyan mint egy gyulladt pattanás. Tudna segíteni,hogy mi lehet ez és mi a teendő?Köszönöm válaszát:Kira

  • Holnap mindenképpen keresse fel az orvosát kedves Kira, mert mindenképpen tudni kell, hogy mi is ez. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 67. Tisztelt Doktor Úr!

  Érdeklődni szeretnék. Az amúgy is mindig erős menstruációs vérzésem 1-2 napján amikor nagyon erős, aludt vér és májszerű darabok távoznak. Említettem régebben az orvosomnak, de nem mondott semmit. Ez a jelenség normális vagy betegség tünete? Mert kellemetlen számomra. Válaszát köszönöm előre is!

  • Kedves Aliz! Sokra sajnos nem fog menni a válaszommal, mert ismeretlenül csak annyit tudok mondani, hogy az Ön által leírt jelenség lehet akár normális is, de egy normális orvosnak mindenképpen illene vele foglalkozni, mert annak ellenére, hogy nem betegség, még akár kezelhető is lehet, csak a terápia nem oki, hanem tüneti. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 68. Tisztelt Doktor Úr!

  42 éves gyermektelen nő vagyok. Has jobb oldali lenti részen pillanatnyi de zavaró kisebb fájdalmat érzek naponta többször. Olyan érzés, mintha egy göb lenne belül amit kívül nem érzek tapintással. Vizelet ürítés kissé nehézkes, erőltetni kell. Menstruációm erős és darabos. Kimaradt. ill. köztes vérzésem nincs. Menstruációm 24-25 napra jelentkezik. Nőgyógyászati vizsgálatkor az alábbiakat állapították meg. Portio látótérbe nem hozható. Rendesnél nagyobb egyenetlen felszínű uterius afv-ben, j.o. nyomásérzékenység reziszt nélkül. Érdeklődni szeretnék, hogy ez mit jelent? UH-ra fogok menni. Félek, hogy esetleg miómám lehet vagy esetleg rosszabb. Köszönöm előre is válaszát!

  • Kedves Ilona! Az Ön myoma-gyanúja megalapozottnak tűnik. Vizsgálat és az Ön ismerete nélkül sajnos ennél többet nem tudok Önnek mondani. A rosszabbat kizárni nem tudom, de nem tartom valószínűnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm szépen a gyors válaszát! kb 10 hónapja voltam rákszűrésen, ami negatív volt. Hasonló kitapintásos általános vizsgálatnál akkor nem találtak semmit. Más nőgyógyásznál voltam, mert sajnos ahova tartozok soká kaptam időponton. Ilyen gyanu esetén hivatkozhatok akut esetre hogy hamarabb fogadjanak?

    • Magyarországon élünk…. Hivatkozni bármire lehet, de hogy azt ki akceptálja, az már egy nagy kérdés.

 69. Tisztelt doktor úr!
  Röviden felvázolva: május 27-én kezdődött az utolsó menstruációm. A ciklusaim 24-27 naposak, de az utóbbi 3 hónapban beállt 26 naposra. Június 10-én voltunk együtt a párommal, megszakításos közösüléssel. Elvileg mára, holnapra várom a menstruációmat, de semmi jelét nem érzem. Máskor előtte mindig feszültek a melleim, napokig álomkóros voltam, most viszont semmi. Viszont tegnap (21-én) reggel többször is szurkálást éreztem a bal petefészkemnél. Nem volt erős vagy elviselhetetlen, de éreztem. Elmúlt, majd újra szurkált. Kb. másfél órán keresztül tartott. Azóta megint semmi.
  A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint lehetek-e terhes? Tesztet még nem csináltam, gondoltam megvárom vele a jövő hetet.
  Válaszát köszönöm!
  Eszter

  • Jól gondolta kedves Eszter. A tesztet a reggeli első vizeletével csinálja. Ha egyelőre nem szeretne gyereket, a megszakított közösülésről mint lehetőségről sürgősen feledkezzék meg. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 70. Kedves Doktor Úr!

  Korábbi HPV és visszatérő fertőzések miatt kúraszerűen a Dr.Juice Co. ezüskolloidos (3dl-ben 30ml) és tejsavas (3dl-ben 7,5ml) irrigálást végeztem. A kúrák eredménye P3-ról P1-es cytológiai eredmény lett, 3 hónap alatt, ráadásul a petefészek cisztáim is eltűntek. Örültem az eredménynek, így nem akartam teljesen abbahagyni, ezért 2 hetente 1x irrigáltam. Közben teherbe estem. A fogantatás hónapjában 2-3x biztosan irrigáltam. Ez lehet káros hatással a babára? A várandósság alatt továbbra is kerüljem az ezüstkolloidos irrigálást? Amióta tudok a babáról, egyébként nem alkalmazom.
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdvözlettel: Szili Anikó

  • Kedves Anikó! Az ezüstkolloid használatának /amennyiben ellenőrzött terméket használ/ semmilyen életkorban vagy élethelyzetben nincs semmiféle ellenjavallata, csak hasznos tud lenni. A terhesség alatt azonban az irrigálás az ami veszélyes és tilos, ezért terhesség alatt a Vitagyn-C hüvelykrém alkalmazása a tanácsos. Amennyiben azonban nem napi, vagy maximum heti háromszori szinten használja a kolloidot, úgy semmiféle gyakorlati hasznot nem hoz, értelme nincs. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 71. Kedves Doktorúr!

  32 éves nő vagyok. 9 hónapja szültem. Kislányomat 8 hónapos koráig szoptattam. Szülés után két hónappal jött meg a menstruációm, majd legközelebb csak idén május 22-én, azóta viszont már 3.-jára jött meg, de nem normális mennyiségű vérzés. Azt szeretném kérdezni, hogy ez még normális jelenleg? Vagy mennem kéne nőgyógyászhoz? Emellett még nagyon nehezen viselem a meleget, illetve ha nincs nagyon meleg, akkor is melegség érzetem van, előfordul , hogy emiatt nehezen alszom. Lehetséges, hogy még a hormonháztartásom nem állt helyre?!
  Köszönöm szépen válaszát!

  Üdvözlettel,
  Diána

  • Az Ön ismeretének a hiányában mindenképpen úgy gondolom, hogy érdemes volna orvoshoz fordulnia a panaszával. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!

    A hét elején tette fel az orvosom a Mirena nevű spirált. Aznap még véreztem de másnap teljesen megszűnt a vérzés. Tegnap kicsit hevesebben voltunk együtt a párommal és ezután nagyon kevés barnás folyásom vplt amit először csak a fehérneműn vettem észre, azóta is minimálisan jelen van és most inkább már halvány piros színű váladék. Ez normális? Vagy esetleg elmozdulhatott a spirál? Forduljak ezzel az orvosomhoz ha amúgy ezen kívül nincs más tünetem?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Nagy Leila

 72. Üdvözlöm
  A tanácsát szeretnem kérni az alábbiakban. Jön a nyár és nekem muszáj lesz a kislanyommal strandra, Spa-ba Balatonba…stb menni. Minden évben igyekszem figyelni illetve elkerülni a gombás fertozest ill gyulladast hol sikerrel hol nem. Tud valami terméket javasolni mit használjak strand/nyaralás előtt alatt illetv után. Nem tudomány mennyire releváns infó de Medserv+ eredmenyem negatív. Köszönettel szép nyarat: Olivia

  • Minden nap a strandolás után helyezzen fel éjszakára a hüvelyébe 1 adag Vitagyn-C hüvelykrémet. Hasznos lehet még a fürdés előtt a hüvelybe felhelyezett intim kehely, melyből én a Lady Cup-ot preferálom. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 73. Kedves Doktor Úr!

  A várandósság 12. hetét betöltöttem, pénteken voltam ultrahangon, de csak 1,5 hét múlva megyek az orvosomhoz. Az ultrahangon azt mondták, minden rendben. Ahogy olvastam, azt láttam, hogy elölfekvő lepényt írtak. Az lehet veszélyes? Alapvetően jól vagyok, nem volt vérzésem, de minden nap sokszor fáj az alhasam és nagyon fáradékony, szédülős vagyok. A munkahelyemen sajnos elég sokat kell szaladgálnom, könnyebb dolgokat emelgetni, erőt kifejteni,ezt nem tudom elkerülni. Ön szerint van rá esély, hogy táppénzre mehetek az orvos javaslatára, vagy ahhoz nagyon veszélyeztetett terhességnek kell lennie? Félek a hasfájás miatt, nehogy baj legyen. Elölfekvő lepénnyel mit nem szabad a mindennapi életben csinálni?

  Köszönettel
  Eszter

  • Kedves Eszter! A leírtak alapján Önt vetélés ugyan nem fenyegeti, de a fizikai megterhelések valóban kerülendőek lennének, ezért egy normális háziorvostól lehetne kérnie a betegállományt, illetve a szülészétől a javaslatot erre. Az esetek zömében a terhesség előrehaladtával a lepény elhúzódik a méhszáj területéről. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 74. Tisztelt Doktor Úr!

  Sok helyen olvasgattam,sok embert kérdeztem és nem kaptam választ a problémámra. Hátha sikerrel járok itt.
  20 éves vagyok,nem szültem,és nem alkalmazhatok semmilyen hormontartalmú fogamzásgátló eszközt,mert melldagantom van (jóindulatú). Több,mint 3 éve élek boldog párkapcsolatban,és szeretnénk elhagyni az óvszert, A spirálra esett a választásom,de azt olvastam,hogy a nem szűlt nőknek csak hormontartalmút lehet feltenni,míg a hormonmenteset a már szült nőknek. Nem tudom milyen megoldás jöhet szóba (Pharmatex,Femcap-Caya-n kívül).
  Nagyon remélem tud nekem segíteni,mert nagyon elveszettnek érzem magam!!

  Előre is köszönöm a válaszát!

  • Kedves Eszter! A magam részéről nem szült nők esetében semmiféle spirálnak nem vagyok a híve. Omniflex hüvelyi pesszáriumot javasolnék spermicid zselével. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Köszönöm! Még az lenne a kérdésem,hogy ez alkalmazható hátrahajló méh esetében is,vagy akkor marad a Femcap? Nekem egyébként a Femcap tetszett meg,pont a vákuum miatt,de a barátom,és az édesanyja nem tartja megbízhatónak.

    • Kedves Eszter! Az Ön által említett eszköz egy meglehetősen új termék, aminek marketingjében igyekeznek úgy bemutatkozni, mintha a termékük valamiféle drámaian csodás új találmány lenne, ami kenterben veri az összes hasonló eszközt. Ez annyira nem igaz, hogy sajnos nem egyszer kerültem olyan helyzetbe, hogy ilyen típusú eszközt még én is nehezen tudtam eltávolítani az alkalmazó nő hüvelyéből, ezért ha nem tűnt fel, akkor most leírnám, hogy én ezt az eszközt soha egyetlen fórumon sem ajánlottam egyetlen embernek sem. Az eszköz korábbi változata a méhszájsapka mindig is rejtegetett hasonló csapda-lehetőséget, ezért sohasem tudott igazán teret hódítani. Volt olyan időszak, amikor még az orvosok úgy ajánlották, hogy a menzesz elmúltával orvos helyezte fel és a menzesz előtt ő is távolította el, pont a nem egyszerű kezelhetősége miatt. Az általam preferált hagyományos formájú, de ugyancsak orvosi szilikonból készült Omniflex-eszköz lényegében minden nő számára használható megfelelő méretválasztás esetén, és sem a felhelyezése, sem az eltávolítása nem okoz gondot. Az orvosi szilikonnak azért van jelentősége, mert a felszínén sem szennyeződés, sem kórokozó nem tud megtapadni, ami a gondozását rendkívül leegyszerűsíti. Használat után langyos vízzel el lehet öblíteni és meg kell szárítani. A spermicid zselével együtt való alkalmazása 98%-os védelmet biztosít, nem mozdul el és nem szakad el, mint az óvszer, és ráadásul jelentősen olcsóbb is, azáltal, hogy csak egyet kell belőle venni egy életre. Az egyetlen szigorúan betartandó játékszabály, hogy az aktust követő 6 órában nem szabad eltávolítani, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a hüvelybe bejutott spermiumokat a zselé teljesen megbénítsa. Tisztelettel csókoltatom a feltehetően nagy szakértelemmel és fogamzásgátlási gyakorlattal rendelkező reménybeli jövendő Anyósát de javasolnám Neki, hogy csak olyan dolgokban nyilvánítson ügydöntő véleményt, amihez kellő szaktudása és tapasztalata van, mert az én meglehetősen hosszúra nyúlt praxisomban ilyen eszközzel még egyetlen nő /többek között a saját Lányaim/ sem esett teherbe. Köszönöm a figyelmét és a jövőben is szeretettel állok a rendelkezésére. dr. Hamvas Ferenc

     • A megfelelő méretválasztáshoz kismedencei vizsgálat kell. Nekem az volt,viszont urológián (kismedencei transabdominalis UH) még húgyuti fertőzés gyanújában (végül nem az volt) Írtak valami számot és p betűt zárójelbe (1x598p), nem tudom ez az-e , vagy ez teljesen más .És nem tudom ennek köze van-e a méretválasztáshoz,és ha igen akkor melyik kell. Remélem kapok választ erre is!

   • Kedves Doktor Úr!
    36 éves, kétgyerekes anyuka vagyok.
    6 évig szedtem Regulont, majd börproblémák miatt az orvosom Omission Daily-re váltott. 3 levéllel szedtem el, és közben megszűnt a köztes vérzésem.
    Nagyon sokára kaptam hozzá időpontot, jún. 19-re, ezért egy levél gyógyszert még kiirattam, de Dienille-t kaptam a gyógyszertárban. Pénteken kezdtem el szedni, sajnos a 7 napos szünet után. Ma nagyon begörcsöltem.
    Kérdésem: hat-e a tabletta? Vagy fenáll a terhesség veszélye? Tegnap kimaradt tablettámat 13 óra múlva potoltam.
    Milyen más lehetöség van, mely fogamzásgátló és akne problémákra is megfelelö?
    A legutóbbi uh szerint elvékonyodott a méhnyálkahártya.
    Köszönettel, tisztelettel,
    K. Fanni

    • Kedves Fanni! Hatóanyagát tekintve azonos két szerről van szó, melyet két különböző gyógyszergyár gyárt. Ez azonban sajnos nem jelent tökéletes egyezést, tehát a szervezetnek szoknia kell az új formát. A védőhatás ugyanaz, a minimális kimaradás jelents terhességi veszélyt nem okoz. A méhnyálkahártya elvékonyodása minden fogamzásgátló tabletta mellett bekövetkezik, ez nem meglepő és nem is említésre méltó. Más lapra tartozik, hogy én személy szerint 6 hónapnál tovább nem szedetnék Önnel semmit sem, 35 éven túl. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 75. Tisztelt Doktor Úr!
  40 éves vagyok.2 hónapja derült ki,hogy Adenomyosisom van. Az orvosom Mirena-t javasolt a menstruáció megszüntetése céljából illetve felvetette a méheltávolítást,amit ha egy mód van rá nem szeretnék! Kérdésem az lenne,hogy a Nuvaring szünet nélküli használata Ön szerint megoldás lehet-e?A Mirenatól félek,nagyon sok rosszat olvastam róla . Válaszát előre is köszönöm!

 76. Tisztelt Doktor Úr!

  40 éves vagyok.2 hónapja derült ki,hogy Adenomyosisom van. Az orvosom Mirena-t javasolt a menstruáció megszüntetése céljából illetve felvetette a méheltávolítást,amit ha egy mód van rá nem szeretnék! Kérdésem az lenne,hogy a Nuvaring szünet nélküli használata Ön szerint megoldás lehet-e?A Mirenatól félek,nagyon sok rosszat olvastam róla . Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Szilvia! Ez azon ritka esetek egyike, amikor támogatni tudom a Mirena alkalmazását. A Nuvaring hatékonysága kétséges. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr!
   Azért merek írni Önnek mert anyukám magához járt meg én is fiatalabb koromba. Én 37 éves vagyok most, van egy 5 hónapos kislányom, és mivel nem szeretnék több gyermeket felrakattam gy Pregna nevű spirált, azzal az orvossal akinél császárral született a kislányom. Ma voltam uh és azt mondták rosszul rakták fel, meg h feljebb kellett volna tenni. Hozzáteszem mióta fent van, azóta fáj és görcsöl a hasam.Előtte nem voltak ilyen hasfájós problémáim. Mit fognak ilyen esetbe csinálni? Vagy vennem kell másikat amit majd jól kell hogy felrakjanak? Előre is köszönöm ha válaszol. Üdvözlettel: Tímea

   • Kedves Tímea! Kérem ebben az ügyben konzultáljon inkább az orvosával, mert a szituáció nm alkalmas távszolgáltatásra. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 77. Tisztelt Főorvos Úr!
  Lassan 31 éves nő vagyok, a ciklusaim 30 naposak, középidőben már sokszor van erős fájdalmam, aminek hatására moccanni sem tudok, mindig tartok magamnál Algopyrin injekciót, amit megihatok azonnal ilyenkor. Sajnos adenomyosisom van már 10 éve, legutolsó hysteroscopia-resectoscopia után mondta az orvos, hogy nem tudják teljesen kiszedni, mert benne van a méhfalban,s félő, hogy perforálják azt. Szedtem utána progeszteront, mivel thrombofíliás vagyok. Majd 1 év után abbahagytam a gyógyszert, mivel rosszul voltam már tőle,folyamatosan fájt az alhasam, görcsöltem, mint amikor meg akar jönni. Kb fél éve volt rákszűrésem, ott a méhnyálkahártyát rendben találták, a petefészekre írta, hogy PCO-s szerkezetű, tele van apró cisztákkal, de momdta, hogy ne foglalkozzak vele. (Ekkor még szedtem a progeszteront). Most ott tartok, hogy nem szedek semmit, a jobb petefészkem még a menstruáció lezajlása után is olyan, mintha parázs égetné belülről, ilyen odaszegező fájdalom. Egy esetleges terhesség megszüntetné ezeket a problémákat? Azt mondták nekem, hogy hormonálisan rendben vagyok, peteérésem is mindig van, viszont az adenomyosis miatt nagyon könnyen elvetélek. Plusz autoimmun pajzsmirigygyulladásom is van, mindennek tetejében.
  Köszönöm megtisztelő válaszát!
  Üdvözlettel
  Mónika

  • Kedves Mónika! Levelét olvasva úgy gondolom, hogy a problémái megérnének egy személyes találkozást és egy az Ön alaposabb ismeretből levonható tanulságok konzultációját. Amennyiben Ön nyitott erre, akkor hívjon fel telefonon és megbeszélünk egy időpontot, amikor ki tudjuk találni a lehetőségek közül az Önnek legjobbat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 78. Tisztelt Doktor Ùr!
  A véleményét szeretném kérni. 51 éves vagyok, több hónapja szinte folyamatos hüvelyfertözésem van, már három adag gyógyszeres kezelésen vagyok túl. Jelenleg Pimafucort és Estrokad krémet kaptam. Az Estrokad krém hormontartalmú, amivel kapcsolatban fenntartásaim vannak, miután elolvastam a betegtájékoztatóját. Kérem szivekedjen a véleményét megirni a krémröl. Köszönettel: Kiss Alexandra

  • Kedves Alexandra! A krémmel nincs semmi probléma, de hogy az Ön esetében mennyire lenne hatékony, azt csak minden vizsgálati eredmény és az Ön ismeretében tudnám megmondani Önnek. Sajnálom, de látatlanban nem tudok Önnek segíteni Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!
    27 éves vagyok.Régebben szedtem a Lindynette,majd Jasminelle tablettákat,de mellékhatásai voltak.Próbáltam a Nuvaring hüvelygyűrűt is,ami folyton lecsúszott.2018.szeptemberben a nőgyógyász Zoely-t írtr fel,ami mellett az első 3 hónapban szinte folyamatos vérezgetés volt.Mióta a 3 hónap letelt,azóta pedig egyáltalán nincs mensesem,viszont,migrén,szédülés sokszor előfordul és bár nagyon odafigyelek az étkezésemre,nagyon-nagyon vizesedek.A Zoely pedig éppen nem kapható,országos hiánycikk,és nekem pedig elfogy kb.1 hét múlva az utolsó levél.
    Tudna-e számomra jó megoldást ajánlani,amitől nem leszek vizes,nem okoz migrént,vagy miben gondolkodjak?

    • Kedves Bianka! Szívem szerint én azt tanácsolnám Önnek, hogy felejtse el a hormonális fogamzásgátlást. Mondom ezt azért, mert alapvető szakmai szabály, hogy migrénre hajlamos embereknek a nagy agyi trombózis-veszély miatt tilos a hormonális fogamzásgátlók szedése. Mindemellett a tünetek arra is utalnak, hogy elég labilis a hormonrendszere, úgyhogy én azt tanácsolnám, hogy hívjon fel és ajánlok nem hormonális, de biztonságos fogamzásgátlási lehetőséget. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

     • Kedves Doktor úr!
      Nagyon köszönöm gyors válaszát.
      Milyen számon és mikor hívhatom,mert ezt nem lesz egyszerű összehozni,de megpróbálom,mivel én Londonban élek és dolgozom.Nagyon örülnék,ha tudna jó megoldást.Üdvözlettel: Bianka

     • Csütörtökön délután-este hívhat nyugodtan, mert ma egész nap rendelek. Telefonszám a honlapon. Szeretettel Hamvas Ferenc

     • Idáig nem érkezett semmi. A hamvas@t-online -ra küldte?

     • Nem,hanem arra,amiről Doktor Úré jött.De most elküldtem a hamvas@t-online-ra is. Üdvözlettel.

 79. Tisztelt Főorvos Úr,
  47 éves nő vagyok, gyermeket nem szültem. Tavaly novemberig minden rendben volt a havi vérzésemmel, mikor is a várt menstruáció napján barnázás jött csak, ez 3-4 napig tartott, majd “rendesen” beindult a vérzés…csak éppen nem állt el.Amikor már 15. napja véreztem orvoshoz mentem, aki egészségügyi kaparásra küldött, Az így levett mintából -szerencsére- teljesen negatív szövettan jött vissza, orvosom azt mondta további teendő nincs,, ez az abrasio volt a gyógymód. Eltelt fél év, minden rendben volt, de most május 1-én megint csak barnázás kezdődött. majd beindult a vérzés, és megint nem áll el. Szeretném Főorvos úr véleményét megkérdezni, hogy az eü kaparáson kívül van-e valamilyen más módja a probléma megszüntetésének, mivel én -igaz csak laikus vagyok- nem gondolom, hogy olyan jó, ha félévente eü kaparásra küldenek.. Megtisztelő válaszát köszönöm.
  Anna

  • Kedves Anna! Azt csak a szövettani eredménye és az Ön ismeretében tudnám megmondani, hogy mennyi az esély a konzervatív /gyógyszeres/ megoldásra, de szerintem van rá esély. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 80. Tisztelt Doktor Úr!

  A véleményére lennék kíváncsi, Ön mit gondol a hormonos spirálról? 2 gyermekem van nem is szeretnénk már többet és ez tűnik a legjobb védekezésnek de elég vegyes véleményeket lehet róla olvasni.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Védekezés céljából én senkinek sem ajánlanám kedves Bea, én csak rendetlen vérzések terápiájára használom ezeket at eszközöket. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

    • Mindenképpen egy jóminőségű normál spirált tartanék jónak az Ön számára is. Szeretettel Hamvas Ferenc

 81. Tisztelt Doktor Úr!
  Férjemmel gyermeket tervezünk, ebben szeretném a tanácsát kérni. Szemészeti problémámra szednem kellett doxycyclint. Április végén vettem be belőle az utolsó szemet, valamint április elején hagytam abba a 8 évig szedett tri regol fogamzásgátlót. A menstruációm időben megjött a fogamzásgátló mentes időszak után is, napra pontosan, kellő mennyiségben/minőségben. Nőgyógyászati vizsgálatra rendszeresen járok, eddig mindent a legnagyobb rendben találtak. Ön mit javasol, mikortól érdemes védekezés nélkül együtt lennünk? Köszönöm szépen válaszát előre is, Judit

  • Júliusban kezdjék a próbálkozást kedves Judit, és máris kezdjen el szedni napi 1 tabletta Elevit magzatvédő vitamint. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm szépen a válaszát Doktor Úr. Lenne mégegy kérdésem ha megengedi, amin sokáig gondolkoztam, hogy feltegyem-e itt, nem szeretnék felelőtlennek tűnni, de még érdemben ezt senki nem tudta nekem megválaszolni, az orvosaim (nőgyógyász és háziorvos is) inkább kitérő választ adtak, így ismét Önhöz fordulnék. Jó időben napi szinten motorozok, ez a hobbim, ez adja a feltöltődést nekem. Ha a későbbiekben tudomást szerzek a terhességről, akkor nem áll szándékomban motorozni, de egy esetleges nagyon korai terhességben lehet ennek bármilyen negatív hatása? Mit javasol, a próbálkozós időszakban már inkább tegyem le a motoromat?

    • Ameddig nem bukik, vagy nem terepen vagy rázós földúton motorozik kedves Judit, addig semmi baja nem lehet a terhességének Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

     • Tisztelt Doktor Úr! Nagyon köszönöm, hogy ilyen hamar és ilyen készségesen válaszol a kérdéseimre. Minden jót kívánok Önnek! Judit

     • Nagyon szívesen kedves Judit. Szeretettel Hamvas Ferenc

     • Tisztelt Doktor Úr!
      Ismét lenne Önhöz egy kérdésem, mert a következő 3 hétben nincs lehetőségem felkeresni az orvosomat. Ahogy korábban írtam május óta nem szedek fogamzásgátlót, május júniusban védekeztünk óvszerrel, júliustól már nem. A fogamzásgátló abbahagyása óta a menstruáció rendben volt (időben és véleményem szerint kellő mennyiségben, zavaró fájdalmaktól mentesen), viszont most az esedékes menstruáció előtt egy héttel a wc papíron enyhe barna nyálkás kis folyást vettem észre naponta többször. Következő nap is napi egy alkalommal megjelent majd az azt követő napon is. Van okom sürgősen vizsgálatra menni, vagy ez valószínűleg a tabletta elhagyása miatt van? Köszönöm szépen ha elolvassa és megtisztel a válaszával, szép napot kívánok! Judit

     • Kedves Judit! Sürgős oka orvost felkeresni biztosan nincs. Vizsgálat nélkül csak annyit tudok Önnek mondani, hogy kizárni nem tudom a váltás következtében fellépő hormonegyensúly-zavart, de biztonság kedvéért én a reggeli első vizeletével egy terhességi tesztet is javasolnék. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 82. Tisztelt Doktor úr!

  Miligest fogamzásgátlót szedek, a megkezdett havi adag 5 napján véletlenül reggel vettem be az esti adagot. Tehát 24 órán belül vettem 2 szemet, utánna átálltam a reggeli szedésre tehát nem telt el 36 óra a 2 gyógyszer szem között. Azonban a hasam görcsörlni kezdett és rá 3-4 napra barnás folyásom lett. Ez lehet a gyógyszer túladagolástól? Nagyon szépen köszönöm a válaszát előre is!

  • Jól sejti kedves Dóra, ez a szedési forma megváltoztatásából adódó kellemetlen mellékhatás. Remélhetőleg rövidesen rendeződő probléma. Többé semmiképpen ne csináljon ilyen szedés közbeni változtatást. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 83. Tisztelt Doktor Úr!
  46 éves vagyok, két gyermekem van. Nem szeretnék hormontartalmú fogamzásgátlót szedni. Szeretném a tanácsát kérni, hogy a Pharmatex kúp használata megfelelő védekezést nyújt a nem kívánt terhesség ellen? Köszönön szépen.

  • Én az Ön helyében inkább egy hormonmentes spirálban gondolkodnék kedves Mónika Szretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát. A ciklusom 6. napján (menstruáció után 2 nappal) használtam először a kúpot és ma, a 9. napon nagyon feszül a mellem és alhasi fájdalmaim vannak. Mitől lehet? Hiszen nem hormontartalmú készítmény. Elvileg csak pár nap múlva lesz az ovulációm. Már nem szeretnék több gyermeket, úgyhogy egy kicsit aggódom. Ugye nem lehet rá okom? Köszönettel, üdvözlettel Mónika

    • Amennyiben változatlanul az általam nem javasolt Pharmatex-kúpról beszélünk, akkor a panaszait nem tudom a kúp használatával magyarázni. Terhességre ennyi idő elteltével nem gondolnék /hacsak nem előtte esett volna teherbe/, úgyhogy vizsgálat és az Ön ismerete nélkül passzolnám az érdemi választ. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Ùr!

    Hasonlo lenne a kèrdèsem! 28eves vagyok,màsodik gyermekwm 3honapos.egyenlöre többet nem szeretnènk,azonban hormont sem szeretnèk magamban.igy a mirena amit az orvos javasolt kiesik. Erröl az uj rèzgyöngyröl mi a velemenye,illetve mit javasolna??
    Köszönöm! Lilla

    • Kedves Lilla! A magam részéről én mindenképpen egy hormonmentes, réztartalmú spirál mellett foglalnék állást az Ön esetében. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 84. Üdvözlöm

  38 éves vagyok, van egy 8,5 éves Gyermekem. Egy ideje a bal mellemben környékén (mell alatt, mellett, mögött) furcsa nyomó érzésem van. Egy éve voltam mell ultrahangon negatív. Megnéztem mindkét mellem attapintottam nem érzek semmit. Illetve amit érzek azt mindkét mellemben érzem. Nagyon kicsik a melleim szinte minden apró dolgot érzek. Tudni kell hogy nagyon erős refluxom van mindenféle mellkasi tünetem van. Egész nap böfögök (elnézést) javasolja az ultrahangot? Tavaly az orvos azt mondta 2 evente járjak. Mit tanácsol? Köszönöm szépen

  • Kedves Edit! Úgy ítélem meg, hogy a panaszai nagy valószínűséggel nem emlőproblémától vannak. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor Úr

   Én vagyok az utolsó kérdező, a mellparás nő. Bocsásson meg hogy lopom az idejét. Azóta folyamatosan csekkolom a mellem de nem érzék sehol csomót bár ha nagy nehezen talalok valamit utána már megint nem találom. És 2-3 napja elkezdett szúrni is de csak a bal. Az a kérdésem hogy fenyeget engem a mellrák a szúró és nyomó érzés miatt??. Kialakulhatott 1 év alatt mellrák?A savam és az átélt stressz miatt az elmult 2-3 napban sokat hányok. Tudom tudom hogy ez gáz de nehéz időszakon megyek át. Ön mit gondol ez a stressz vagy mellrák okozta fájdalom. Köszönöm ha válaszol. Jelenleg Angliában élek ezért is problémásabb az életem.

   • Kedves Edit! Önnek elsősorban egy jó gasztroenterológusra és egy jó terapeutára lenne szüksége, sokkal kevésbé onkológusra, mert emlőrákja biztosan nincs. Az emlőrák nem okoz fájdalmat, csak a legvégső stádiumában, amikor már szabad szemmel is jól látható. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr!

   Sajnos volt egy méhen kívüli terhességem. Másfél hete műtöttek. A kérdésem az lenne, hogy a műtét után meddig nem ajánlott a szex?

   • Ha hasmetszéses műtét volt, akkor 6 hétig, ha laparoszkópos, akkor 4 hétig kedves Alexandra. A kontroll-vizsgálat során ezt meg fogják Önnek mondani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Laparaszkópos műtét volt. A petevezetőt nem távolították el, viszont össze kellett varrni. Próbálkozni 3-4 hónap után lehet újra, de nagyon félek, hogy ezt mégegyszer át kell élnem.. mennyi az esély arra, hogy ez újra bekövetkezik?

     • Az Ön ismerete nélkül ezt nagyon nehéz megjósolni, de reálisnak tűnik a 20%. Szeretettel Hamvas Ferenc

 85. Tisztelt Doktor Úr!

  19 éves vagyok. Ladeering hüvelygyűrűt használok 3 hónapja. Pár napja erősebb, fehéres folyást tapasztaltam. Ez lehet-e a gyűrű mellékhatása esetleg?
  Ha enyhébb felfázásra tőzegáfonya, vagy medveszőlő levél tartalmú készítményt használok, az befolyásolja a gyűrű hatékonyságát?
  Végül, olvastam egy válaszában, hogy Ön nem tartja teljesen biztonságosnak a gyűrűt, Ön ajánl kiegészítő védekezést mellette?
  Köszönöm válaszát! Anna

  • Kedves Anna! Ha ez a bővebb váladék tartósan megvan a továbbiakban és nincs se színe, se szaga, úgy lehet a gyűrű mellékhatása is. Nem befolyásolja. Ha teljesen vállalhatatlan egy esetlegesen létrejövő terhesség, úgy a kiegészítő védekezés nem indokolatlan. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

     • Tisztelt Doktor úr!

      A Fluomizin hüvelytabletta alkalmazható Ladeering hüvelygyűrűvel együtt, vagy esetleg csökkenti a gyűrű hatékonyságát?
      Köszönöm válaszát, Eszter

     • Se nem oszt, se nem szoroz kedves Eszter. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

     • Tisztelt Doktor úr!

      Ön szerint mi a teendőm, ha 1 héttel korábban távolítottam el a Ladeering hüvelygyűrűt, mit kellett volna? Azaz csak 2 hetet volt a helyén 3 helyett.
      Sajnos az előző gyűrűt visszatenni már nem tudom, így úgy gondolnám, hogy egy hét múlva kell új gyűrűt felhelyeznem.
      Visszahelyezés után mennyi ideig kell máshogy is védekezni? Szerencsére teherbe nem eshettem ezalatt a 2 hét alatt.
      Üdvözlettel, Eszter

     • Kedves Eszter! Én az Ön helyében kihagynék egy teljes ciklust, mielőtt újrakezdeném a gyűrű használatát, természetesen csak akkor ha ezalatt teljesen normális cikluskörülményeket észlel. Ha nem akkor a ciklus tejes rendeződéséig nem tanácsolnám a használatot. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Tisztelt DR ÚR!
    lányom 25 hetes kismama, laborvizsgálaton volt,ahol terheléses cukorértéket mértek, ami jó lett. viszont ami x jelzett,azaz eltérő lett az a vizeletben a ph érték 8 lett. mire utal ez, nagy az eltérés a megengedettnél? orvosához jövőhéten megy,addig szeretném kérni megtisztelő válaszát. köszönettel és minden jót kívánva. Márti

    • Kedves Márti! A vizeletvizsgálatot megismételtetném, az eredmény nincs a terhességével összefüggésben. Forduljon kérem a háziorvosához! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 86. Tisztelt Doktor Úr!
  Már egy éve szedem a Lyndinette 20 fogamzásgátlót és eddig mindig a 7 tablettamentes nap 3. napján, vasárnap jött meg a menstruációm. Ebben a hónapban viszont egy nappal korábban, azaz szombaton jött meg. Mindent úgy csináltam, mint eddig és az összes szemet időben beszedtem.
  Gondoljak esetleg valami problémára vagy ez természetes és ugyanúgy szedhetem a gyúgyszert a 7 nap letelte után, mint eddig?
  Előre is nagyon köszönöm válaszát!

  • Kedves Fanni! Nem hinném, hogy oka volna bármi rosszra is gondolni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 87. Kedves Dr Hamvas Ferenc, Lehet korán kérdezem, tudom reményt nem adhat, csak szeretnék kérdezni hogy mi történhet velem. Próbálkozunk párommal, úgy gondolom pont az ovulációkor voltunk együtt, hajnalban aznap mikor éreztem az ovu fájdalmakat és az ovutesztem is pozitív volt, volt még az a nyúlós nyák is, a hőmet is mérem, az ovu fájdalom után emelkedett a hőm is (alaphőm 36,4 körül van, és a peteérés után felment 36,9. majd 2 napig 37 volt). Most a peteérés utáni 12.napon délután csináltam egy x epil terhességi tesztet, amin kb fél óra után lett egy halvány teszt csík, ami ma reggel is látszik, ezmellett reggel csináltam aznap egy LH jóstesztet is amin látszik 2. csík is. Ma a peteérés 13 napjának reggelén csináltam 2 tesztet, az LH 2 csík, az xepilen pedig nagyon halvány rózsaszin vmi, ami lámpafénynél jobban látszik, de kb 20 perc után láttam azt a homályos sávot. A menzeszem ma (2019.04.08) lenne vagy holnap esedékes a ciklus 30. napján járok. Az is furcsa hogy most még nincs semmi, csak derékfájás mint a menzeszkor, és néha napközben világos barna rózsaszínes folyás. Eddig mindig 27-28 napos ciklusaim voltak. Csak attól tartok hogy a teaivásokkal vmit elrontottam, mert február hóban ittam a ciklus első felében cickafark teát, de utána ezt már nem, ekkor a mensim 31. napon jött meg. Most ebben a hóban, márciusban úgy érzem kitolódott a peteérésem 16-17 napra (ekkor voltunk együtt), majd az ovu hetében elkezdtem inni este egy bögre palástfű teát, de ezt már a 11. peteéréstől számított napon már nem ittam. Lehet hogy a menzesz késik ez a tea miatt? Tudom hogy várjak még, de most nem tudom ezeket mire vélni.
  Köszönöm válaszát

  • Kedves Ildikó! Tévedések elkerülése végett én kizárólag csak reményt tudok Önnek így ismeretlenül adni. Hagyja abba kérem a nyüzsgést, nyugodjék le és ne akarjon semminek se elébe vágni. A jelek nem rosszak, de ahogy egy bölcs Kollégám mondaná, jelenleg lehet eső, de lehet hó is. Néhány napon belül eldől a kérdés Ami fontos, mindenképpen máris kezdjen el szedni Elevit magzatvédő vitamint, és folyamatosan szedje szülésig, bármikor legyen is az. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr, a mai nap délután csináltam (ez a 16.dpo) egy Gábriel terhességi tesztet, melyen tisztán kivehetően folyamatosan erősödése megjelent, a vizeletcseppentés utáni fél perc után a rózsaszín teszt csík. Gondolom ezt már pozitívnak vehetem, fájdogál a derekam, reggelente gyomorgörcsöm is van, olyan rosszullét jellegű, nem tudom ez nem-e korai még. Most már be kell jelentkeznem a nőgyógyászok hoz? Nagyon köszönöm gyors válaszát, az Elevit gyógyszert elkezdtem szedni. Köszönöm Szép estét

    • Minél hamarabb keresse fel a nőgyógyászát kedves Ildikó. Nem azért, mert baj van, hanem azért, hogy kiderüljön, hogy a terhesség biztosan méhen belül van-e. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

     • Kedves Doktor Úr, a mai napon voltam uh-on, lvolt vmi 3mm petezsák jelleg, de a mai hcg a vérben 237 U/L. Ez gondolom már nem jelent jót, mert a dokim mondta hogy ha nem éri el az 1000 a hcg jelentkezzek, szerdán mindenképp uh.

     • Úgy gondolom kedves Ildikó, hogy a terhesség ténye nem kétséges, de az még eldöntendő kérdés, hogy minden vizsgálat túl korán történt-e, vagy pedig egy nagyon korai vetélésnek vagyunk-e a tanúi. Egy hét múlva én megismételném a béta-HCG-visgálatot, és ha növekszik az értéke, akkor az UH-t is. Szeretettel dr.Hamvas Ferenc

 88. Kedves Főorvos Úr!

  Néhány napja tudtam meg, hogy sikerült (először) teherbe esnem (most 5 hét+4 nap) . Egy pár aggasztó kérdés merült fel bennem. Kiskoromban csontbetegség miatt rendszeresen röntgen készült a medencémről és a csípőmről (kb. 15 éve), most 27 éves vagyok. Ez a petefészkeket ért sugárzás miatt okozhat rendellenességet a leendő gyermeke(i)mben, vagy inkább a teherbe esés valószínűségét csökkentette volna, esetleg korai vetélés lenne? Múlt héten, amikor még nem tudtam, hogy várandós vagyok, elkísértem egy hozzátartozómat CT vizsgálatra és közvetlenül a vizsgáló mellett volt a mellékhelyiség, illetve a vizsgáló előtt is álltam. Az így átjutott sugárzás veszélyes? Ha alapvetően minden rendben menne a későbbiekben, milyen kiegészítő, genetikai stb. vizsgálatokat javasol?

  Köszönettel
  Judit

  • Kedves Judit! Úgy érzem, hogy a félelmei alaptalanok. Próbáljon meg agyalás nélkül örülni ennek az áldásnak, mert – hiszi vagy nem hiszi – de a magzatában minden félelme és érzése leképeződik. Szedje a magzatvédő vitamint és félelmek nélkül készüljön a nagy csodára. Szeretettel üdvözli és őszintén szurkol Önnek dr. Hamvas Ferenc

 89. Kedves Dr Úr!
  Január 7.-én császármetszéssel világra segitették kisfiamat. Minden rendben zajlott gyorsan felépültem. 4 hétig tartott a vérzésem, utána 28 napra megjött a menstruációm is. Márciusban ujra 28. napon elkezdtem menstruálni és elkezdtem szedni a Yasminell nevű fogamzásgátlót az első naptól ahogy azt leírták a betegtájékoztatóban ( mielőtt várandós lettem 2 év kihagyással előtte 10 évig szedtem és nem volt gondom)
  Most viszont az a problémám hogy március 17-24 ig menstruáltam és 31. én újra elkezdődőtt és ez már 6. napja a vérzésemnek és van még 2 db tabletta amit be kell vennem a megvonásos vérzés előtt. Mit tegyek? hagyjam abba a szedést vagy ez normális az első hónapban?

  • Kedves Nikolett! Amennyiben még szoptat, akkor nem volna tanácsos ezt a fogamzásgátlót szednie. Van egy olyan gyanúm, hogy ezt nem is beszélte meg az orvosával… Én az Ön helyében nem kezdeném újra a szedést a következő ciklusban. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Dr Úr!
    Sajnos nem szoptatok a 2. héten influenzás lettem és kaptam antibiotikumot ami egy az egyben elvitte a tejem. Beszéltem orvossal hisz ő irta fel a gyógyszert. Rendben abba hagyom a szedését. Köszönöm a válaszát. További szép napot

    • Nagyon örülök, hogy nem a saját szakállásra cselekedett, de így a Kollégámat terheli a felelősség. Ilyen röviddel a szülés után, még nem teljesen beállt ciklusnál én nem értek egyet a hormonális fogamzásgátlók forszírozásával. Kellene minimum fél év, amikor hagyjuk pihenni a szervezetét és hagyjuk, hogy a saját hormonrendszere érvényesüljön, és beálljon az egyensúly. Önnek is! Szeretettel Hamvas Ferenc

 90. Tisztelt Doktor Úr!
  Már nagyon sokszor kértem Öntől tanácsot és most is a segítségére lenne szükségem. 34 hetes kismama vagyok és most 2-3 napja sokszor előfordult, hogy tompa nyomó fájdalmat éreztem a szívem környékén és néha az egész mellkasomban is, a bal mellem alatt egy elég nagy területen ez ma reggelre folyamatosan jelen van. A vérnyomásom normális szokott lenni, a pulzusom szokott magasabb (100-120) lenni de erre a védőnőm azt mondta, hogy még belefér és normális. Holnap megyek orvoshoz de nagyon aggódom, hogy mi okozhatja ezt? A szívemmel lenne gond? Vagy valamilyen más oka lehet? A kisbabám szerencsére ahogy szokott most is nagyon aktív. Ön szerint mi okozhatja ezt nálam? Mennyire kell aggódnom?
  Válaszát előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Viktória

  • Kedves Viktória! Sajnos kevés az információm Önről, illetve Önnel kapcsolatban a korrekt válaszhoz. A szíve szerintem nem beteg, nagy dráma szerintem valószínűleg nincs, de nem ártana egy belgyógyásszal konzultálni ebben az ügyben, csináltatni egy EKG-t, hogy ne sikkadhasson el semmi sem. Kizárni azt sem tudom, hogy az egész dolog pszichés, mert nem ismerem az esetleges félelmeit, szorongásait. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 91. Tisztelt Főorvos úr!

  Szeretnénk babát és a véleményére lennék kíváncsi, hogy a következők alapján kell-e további vizsgálat, van-e PCOS betegségem, illetve kell-e kezelés a teherbe esés elősegítésére?
  Gyermekkoromban rendszertelen volt a menstruációm (3 hét-4 hónap közökkel), pattanásaim is voltak, így Diane 35-öt írtak fel PCOS diagnózissal. Ultrahanggal volt egy-egy nagyobb cisztám (3-5 cm), de felszívódtak. 2009-ben hormonvizsgálat is volt, azt mondták, rendben van. Később alacsonyabb hormontartalmú szert kértem. Bő 10 év után, egy évvel ezelőtt abbahagytam a gyógyszert. Pár hónapja kért hormonvizsgálatot a jelenlegi orvosom, aki nem gondolja, hogy ez PCOS. éhomi vércukor, TSH, FSH, LH, Prl, tesztoszteron, SHBG, DHEAS a follic. fázisban rendben volt. A gyógyszer abbahagyása óta 30-39 naponta jön meg, általában 30. A PCOS ezek alapján kizárható, vagy kellene teljes cukorterhelés, AMH szint mérés is, esetleg egyéb vizsgálat? Az ultrahangot negatívnak szokta írni az orvosom. A családban előfordult már PCOS. Én 29 éves vagyok és vékony alkatú. Van esélyem a gyors teherbe esésre, vagy előtte vizsgáltassam ki magam alaposabban? Magzat szempontjából veszélyes munkahelyen dolgozom, így ha bejelentem a szándékot, onnantól kezdve gyorsan teherbe kell esnem.

  Köszönettel
  Eszter

  • Kedves Eszter! Amennyiben Ön valóban kíváncsi a véleményemre, akkor kérem keressen meg, mert én sajnos nem a telefondoktor vagyok, és távdiagnózisokra nem tudok vállalkozni Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 92. Tisztelt Doktor Úr!

  A mai napon raktak fel egy spirált nekem. Esti tisztálkodáskor éreztem az ellenőrző szálat. Az lenne a kérdésem, ez vajon érezhető lesz a párom számára is az együttlétünkkor?

  Bocsásson meg a butuska kérdésért, de kíváncsi vagyok.

  • Kedves Anikó! A jelzőfonal azért van, hogy ha vizsgálják, észre lehessen venni. A partnerek nem szokták érezni. Ami viszont alapkérdés, hogy semmiféle mosakodáshoz nem tartozik hozzá a hüvelyi manipuláció. Az nem az Ön terepe, Önnek nincs keresnivalója a hüvelyében, csak ha maszturbál! Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 93. Tisztelt Doktor Úr

  58 éves vagyok, a menopauzát (53 éves korom óta) eddig problémamentesen átvészeltem,semmilyen gyógyszert nem szedek. Mostanában visszatérő húgyúti problémáim miatt gondoltam, hogy hormonpótló kezelés lehetne a segítség. De azt olvastam, hogy időben kell elkezdeni, mert később már veszélyes. Kérdésem, hogy hogy nálam egyáltalán szóba jöhet-e még lehetőségként vagy inkább most már hagyjam ezt. Tartok is tőle, mert 51 évesen vérzés zavarom volt, amire fél évig Norcolutot kellett szednem. Később ez rendeződött.

  • Kedves Zsuzsanna! A kérdésére csak vizsgálatot követően tudnék korrekt módon válaszolni, mert könnyen lehet, hogy a panaszai rendezésére elegendő lenne a lokális hormonkezelés is, aminek lényeges ártalmai nem nagyon vannak. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Tisztelt doktor úr!
   Olyan lehetséges hogy fogyopor mellett teherbe esni?
   Mitől lehet hogy esti egyuttlet utan másnap enyhe vérzés keletkezik egyuttletkor bele nevezett!?
   Elnézést ha buta kérdésnek látja!

   • Ilyenről még nem hallottam kedves Emese. A közösülés után jelentkező vérzés miatt mindenképpen orvoshoz kellene fordulnia. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 94. Tisztelt Doktor Úr!

  Nuvaring hülvelygyűrűt használom évek óta. A használatnak megfelelően 3 hét után eltávolítottam, ezt követően a menstruációm normális módon megtörtént. Majd nem helyeztem fel a Nuvaringet a következő 3 hétben és most ezt követően jelenleg kimaradt a menstruációm. Nem történt nemi együttlét oly módon, hogy teherbe eshessek.
  Érdeklődni szeretnék a fennálló helyzetről. Mennyire “normális” ez valamint mikor folytassam a Nuvaring alkalmazását.

  • Kedves Nikoletta! Várakozzék kérem nyugodtan a következő menzesz idejéig, szerintem rendben meg fog jönni a vérzése. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!
    Hol tudok öntől kérdezni?
    Sajnos az oldal valami okból kifolyólag nem engedi,csak a megválaszolt kérdeseket tudom megnézni!

    • Valamit szerintem rosszul csinál, mert engem simán beengedett az oldal kedves Gabriella. Ha végképp nem sikerül, hívjon fel telefonon, állok a rendelkezésére. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 95. Tisztelt Doktor Úr!

  Több mint egy 1 éve szedek gyógyszert és tegnap elfelejtettem bevenni a 19.dik szem tablettát. Mindig reggelente veszem be és csak ma reggel jutott az eszembe, hogy nem vettem be, így már 12 órán jócskán túl vagyok. Ma pótoltam és a mai szemet is beszedtem. Azt szeretném kérdezni, hogy most mi a teendőm? Holnap szedem be az utolsót és hétfőn kellene megjönnie. Szerdán voltunk utoljára együtt a párommal, remélem nem lehetek terhes. Tovább kell szedni a gyógyszert szünet nélkül ilyenkor, vagy be kell tartani a 7 napos szünetet? Mennyi idő után leszek újra védett? Válaszát köszönöm!

  • Nincs semmi teendője kedves Viki, legyen nyugodt! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm szépen a válaszát Doktor Úr, most megnyugodtam.
    Csak azért kérdeztem, mert a gyógyszeren az van feltüntetve, hogy ilyenkor nem szabad 7 napos szünetet tartani és szedni kell tovább a gyógyszert. Barátnőm egyszer kipróbálta, de bekavarta a ciklusát, akkor úgy szedem a gyógyszert, ahogy eddig, mintha ki se maradt volna az az egy szem. 🙂
    Gondolom már másabb lenne a helyzet, ha kettő maradt volna ki.

    • Ha bevette az elfelejtett tablettát is, akkor ennyi kihagyás nem kavarhat bele a ciklusába, vagy legalábbis sokkal kisebb a valószínűsége ennek, mintha tovább szedné. Szeretettel HF.

     • És ha vége a piros betűs napoknak és elkezdem szedni újra a gyógyszert akkor azonnali védettséget ad?

     • Igen, de most már kérem akadjon le a témáról, és ezt nem azért mondom, mert sokat kérdez, hanem mert olyan mértékűek a félelmek Magában, ami a későbbiekben sokkal komolyabb gondot okozhat Magának, mint egy terhesség. Szeretettel Hamvas Ferenc

 96. Tisztelt Doktor úr!
  Azzal a problémával fordulnék önhöz, hogy január 3-án volt utoljára menstruációm, azóta nem jött meg. 29 éves vagyok. Általában 30-35 nap között változik a ciklusom hossza.Csináltam 3 terhességi tesztet, mind negatív lett(2 reggeli első vizeletből, egy pedig napközben) Kipróbáltam a Canestestet is, de nem volt színváltozás. Tavaly októberben voltam rákszűrésen, negatív lett a leletem.Januárban sokat idegeskedtem, párkapcsolati problémáim jelenleg is vannak,márciusban pedig volt egy rövidebb vírusfertőzésem. Okozhatja ez a kimaradást? Milyen okai lehetnek a kimaradásnak? Érdemes még várni arra hogy megjön magától is?
  Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

  • Kérem hívjon fel holnap kedves Anett, megbeszélném Önnel a kérdést. Szeretettel üdvözi dr Hamvas Ferenc

 97. Tisztelt Doktor úr!

  Szeretném a segítségét kérni, mert tanácstalan vagyok. Tavaly júniusban nőgyógyászati vizsgálat, UH, P2 cytológia és vérvételt követően Dienille tablettát kaptam. Az első három hónapban pecsételő vérzés jelentkezett a 13. nap környékén, mely a tablettamentes hétig elhúzódóan fennállt. Türelemmel folytattam a tabletta szedését, percre pontosan, semmilyen más gyógyszert nem szedtem mellette. A pecsételés a negyedik levél után októberben megszűnt. Azonban januárban egy felsőlégúti fertőzés miatt háziorvosom Sumamed antibiotikumot rendelt, melyet 6 napig kellett szednem és az antibiotikum mellett menszeszszerű áttöréses vérzés jelentkezett a 13. napon, mely elhúzódóan, de csökkenő mennyiségben fennállt. Ettől még nem ijedtem meg, gondolván, hogy felszívódási zavar lehet az ok. Azonban februárban az újabb levél dienille mellett ismét barnás pecsételés kezdődött a 13. napon, bár intenzitásában és színében nem éri el a januári áttöréses vérzést. Tanácstalan vagyok Doktor úr, mi történhetett és nekem mi a teendőm ebben a helyzetben. 4 hónap kellett, míg pecsételésem elmúlt, úgy tűnt, hogy megfelelő a tabletta. Szedjem tovább előírás szerint a dienillét türelemmel, mert ez rendeződni fog, vagy nem megfelelő ez a készítmény. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szilvia

  • Kedves Szilvia! A leírtak alapján úgy tűnik, hogy a szervezetében nagyon kényes a hormonális egyensúly. Miután sem Önt, sem a leleteit nem ismerem, hasznos tanácsot nem tudok Önnek adni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  • Tisztelt DR ÚR!
   lányom 19 hetes kismama. vérnyomása általában jó,vagykicsit alacsonyavv, de a pulzusa magas. 100-110 közötti. emiatt aggódom, mennyire veszélyes ez, babára nem ártalmas?most mérni kell neki 3 szor naponta. köszönöm válaszát, szép napot.

   • Nem veszélyes kedves Márti, csak kellemetlen, ezért kezelni kell. Gyógyszerrel ez pillanatok alatt megoldható mellékhatások nélkül. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Kedves Doktor Úr!

     30 hetes kismama vagyok, már egy pár hete érzek néha egy kis feszülést vagy szurkálást itt ott de most pár napja mozogni is alig tudok annyira fáj a keresztcsontom és a szeméremcsontom, néha a comtövembe is belehasít a fájdalom ami egyre kellemetlenebb és gyakoribb. Ehhez társul még egy furcsa néha erősebb feszítő nyomás ami szintén megnehezíti olyankor a mozgást. Sokszor éjszaka is felkelek a fájdalomra ha megmozdulok. Van már egy kislányom és emlékeim szerint vele is voltak ilyesmi panaszaim de csak az utolsó 2-3 hétben és nem ilyen intenzíven, most néha sétálni is alig bírok. A hétre van már időpontom az orvosomnál de nagyon aggódom hogy esetleg valami probléma előjele lehet ez a kellemetlen fájdalom. Mi okozhatja ezt? Illetve tudok valamit csinálni amivel csillapíthatom a fájdalmam?
     Válaszát előre is köszönöm!

     • Kedves Viki! A leírt panasz a terhesség által okozott de a terhességet em befolyásoló ízületi jelenség, mely a két szeméremcsont szalagos összeköttetésének a meglazulásából ered. Symphyseolysisnek hívják, olvasson utána. Lényegében csak tüneti kezelése van, bővebbet ortopéd orvostól tud megbeszélni. Szeretettel üdvözli és kíván jobbulást dr Hamvas Ferenc

 98. Tisztelt Doktor Úr!
  Már egy éve Lindynette 20 fogamzásgátlót szedek. Gégegyulladásra a Ceclor 750 antibiotikumot írták fel nekem. Az antibiotikumot a fogamzásgátló 7 napos szünetében, a 2. és a 6. nap között szedtem, majd bő másfél nappal később kezdtem el a fogamzásgátló újabb levelének 1. szemét. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben ezt az antibiotikumot a szünetben szedtem, van-e hatása a Ceclor 750-nek a következő levél fogamzásgátlóra és szükséges-e további egy hét kiegészítő védekezés?
  Előre is köszönöm válaszát!

 99. Üdvözlöm

  Ma vettem észre hogy minimális barnás rózsaszínes folyásom van. A héten több alkalommal is használtam Ydelin márkájú hüvelytablettát mert hétvégén elvittem a lányomat wellnesezni. Valamint enyhe aranyeres problémák miatt (elvileg sosem tapasztalok vérzést) használok krémet. A ciklusom 14. napján tartok. 1,5 hónapja voltam teljeskörű vizsgálaton minden rendben volt.

  Van valami teendőm. 38 éves vagyok

  Köszömöm szépen

  • Semmi teendője nincs kedves Tünde, ez a jelenség feltehetően a tüszőrepedéssel van összefüggésben, nem számít kórosnak. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 100. Tisztelt Doktor Úr!
  Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy veleszületett laktózérzékenységem van, és miután tudom, hogy a táplálkozás az egész szervezetünkre befolyással van, ezért ( nem szeretnék buta kérdést feltenni , de szeretnék választ kapni rá ) ha több laktózos dolgot eszem ( különösen vizsga időszakban nehezebben ügyelek arra, hogy kerüljem ) , akkor az a hüvelyflórára is kihathat oly módon, hogy folyást okozzon? Már nem tudok mire gondolni, mert higiéniai szempontból nagyon figyelek magamra, de sokszor előfordul folyás nálam …A páromnál nem tapasztaltunk még semmilyen tüneteket..viszketést, kiütést. Most szeretnék elmenni egy hüvely ph- vizsgálatra is…Kérem, adjon tanácsot abban is, amennyiben kihatással van a laktózérzékenységem a hüvelyflórára, akkor a diétán kívül mivel tudnám egyensúlyban tartani.
  Köszönöm előre is válaszát.
  Üdvözlettel: Aliz

  • Kedves Gabi! Érdekes összeesküvés-elméletet ötlött ki, ami nem lehetetlen, de ezrelékes valószínűsége sincs. Próbálkozzék rendszeres tejsavas irrigálással /2 ek. tejsavoldat 1 liter vízbe, és a teljes liter folyadékkal hetente minimum háromszor/, szerintem mindenféle vizsgálat nélkül meg fogja oldani a problémáját. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 101. Tisztelt Doktor Úr!
  Már írtam önnek régebben,mert fogamzásgátló mellett pecsételő vérzést tapasztaltam az egyik ciklusban,akkor azt tanácsolta szüneteltessem a gyógyszert,amit meg is tettem.Az utolsó tabletta bevétele utáni menstruációm megjött,és nem is tapasztaltam közti pecsételést,majd most a következő hónapban bár 28 napra megjött,de 4 napig nagyon elhanyagolható vérzés volt,csak a wc papíron volt vörös,a betéten pecsételés jellegű.Majd az 5.napon beindult mint egy rendes vérzés,és most a 9.napon kezd múlni,de még mindig meg van.Nem erős a vérzésem,jól vagyok,görcs sincs.Már nem tudom hanyadik naptól számoljam az új ciklust,de nem is ez zavar,hanem hogy ez így hogy most hagytam abba a gyógyszert (ez az első nem megvonásos vérzés tulajdonképpen) normálisnak tekinthető-e? Március közepén megyek rákszűrésre,de nagyon érdekelne a véleménye mert ilyet még nem tapasztaltam.Köszönöm előre is válaszát.Üdvözlettel: Ani

  • Három hónapig legyen kérem türelemmel kedves Ani, addig feltehetően teljesen rendeződni fog a kérdés. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 102. Kedves Doktor Úr! Segítségét szeretném kérni. Január 27-én voltam együtt a párommal, több éve pesszáriummal védekezek, azonban pharmatexet csak a felhelyezés előtt használtam, a későbbiekben nem. A menstruációm január 18-án jött meg, a következő múlt hét szerdán, február 20-án lett volna esedékes, azonban még mindig nem jött meg. A mellem mindig feszül pár nappal, mikor meg kell jönnie, most azonban ezt sem érzem. Nem idegeskedtem, nem is gondolkodtam rajta, hogy baj lenne, csak most, hogy néztem a naptáramat és már 6 napja késik. Több, mint 10 éve átlag 33 naposak a ciklusaim, soha nem késett még ennyit. Ön szerint van okom aggódni? Tudom, bármely nap teherbe lehet esni, de mégsem középidőben voltunk együtt, plusz védekeztünk is, ha nem is 100 %-osan. Inkább az zavar, hogy a mellem nem fáj egy picit sem, ilyen nem volt még. Ön szerint, ha most veszek egy tesztet és negatív, megnyugodhatok? Holnap lesz 1 hónapja, hogy együtt voltunk, ilyenkor már a délutáni vizeletből is kimutatná? Köszönettel és üdvözlettel, Zsanett

  • Kedves Zsanett! Ha egy reggeli első vizelettel elvégzett terhességi teszt negatív eredményű, akkor egyelőre a terhesség szinte kizárható. Én nyugodalommal várnék a következő esedékes menzesz idejéig, és ha akkor is kimaradna negatív teszt mellett, akkor mindenképpen ki kell vizsgáltatni a hormonzavar okát. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr. Köszönöm szépen válaszát. Ma reggel csináltam egy tesztet, negatív, azonban még mindig semmi jele, hogy megjönne. 12 napja késik. Ön szerint így már teljes mértékben kizárható a terhesség? Aktus után 1 hónappal valós eredményt ad vagy teszteljek azért még? Lehet, csak túlparázom és ez csak egy ilyen hónap és késik minden indok nélkül?

    • Úgy gondolom kedves Zsanett, hogy ha Ön terhes lenne, akkor egy reggeli első vizelettel elvégzett teszt nem adhatna negatív eredményt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 103. Tisztelt Doktor úr!
  A minap voltam egy kórházban nőgyógyászati vizsgálaton, ahol fogamzásgátló tablettát írtak fel nekem! A “fogamzásgátló” tabletta neve : Tulita. Mint később kiderült, nem jó gyógyszert írtak fel nekem. Esetleg Doktor Úr tudna erről a gyógyszerről tájékoztatást írni? Interneten utána jártam és azt olvastam, hogy ez egy Klimax gyógyszer. Azért kérem a Doktor úr segítségét, mert jobban bízok egy szakember véleményében, mint egy interneten lévő ismertetésnek!
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Enikő! Ez a gyógyszer valóban nem fogamzásgátló, bér nyilván van ilyen jellegű hatása is, de én nem javasolnám Önnek az ilyen célú szedést. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 104. Tisztelt Doktor úr! Nagyon örülök, hogy rábukkantam az Ön oldalára, nagyon sokat segített. Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: barátom tanácsára pesszáriumot rendeltem, mellyel azonnal mentem az orvosomhoz, 1-2 tanácsért. Annyit mondott, hogy ő ellene van, de ha mégis ezt választom, spermiciddel a feltétel előtt kenjem be, és az együttlét után csak 5-6 órával vegyem ki. Most használtuk először ezt a védekezési formát, együttlét után kicsit aggódtam, hogy mi van, ha elmozdult (orvosom ezért sem javasolja), ezért körülbelül 5 perc múlva, kézmosás nélkül ellenőriztem azt. Ha az ujjamon vagy a körmöm alatt volt sperma (nem tudom sajnos biztosra), ettől teherbe lehet esni? Csak egyszer használtam a krémet is, mivel az orvos ezt mondta, én pedig sajnos nem olvastam utána a dolgoknak, hittem neki. Illetve még egy kérdésem lenne: a 60-as méretet vettem meg, ez biztos, hogy nem tud elmozdulni? “Fordítva” ugye nem tudom feltenni, tehát ha behelyeztem és együttlét alatt nem zavart, akkor biztos jó helyen volt? Vagy esetleg keressek egy másik orvost, akihez elvihetem a pesszáriumot és részletesen elmond nekem mindent? A Doktor úrtól esetleg kérhetek majd időpontot? Elnézését kérem a hosszú levélért, de nagyon aggódunk, hogy ilyen bakik miatt esetleg lehetséges-e terhesség. Itt főleg arra gondolok, ha valóban volt az ujjamon sperma.

  • Hívjon fel holnap délután kedves Alíz, szívesen megbeszélem Önnel a problémáját. Megbeszélhetünk egy találkozási időpontot is. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr! Nagyon köszönöm válaszát és segítőkészségét, délután hívom Önt. Egyetlenegy dolgot még kérdeznék, mert ha valóban így van, azonnal rohannék esemény utáni tablettáért. Ha szex közben nem éreztem a pesszáriumot, a behatolást sem akadályozta, akkor biztos jól helyeztem fel? Magától a helyére tud csusszanni vagy fordítva is lehetséges valahogy a behelyezés? Nem emlékszem pontosan, de mintha kicsit érdekesen vettem ki, nem úgy, ahogy a tájékoztatójában le van írva. Viszont egyáltalán nem éreztem egész nap, hogy bennem lett volna, nem zavart, semmi.

    • Sehová ne rohanjon, legyen kérem nyugodt. Várom a hívását! Szeretettel Hamvas Ferenc

     • Tisztelt Doktor Úr!
      25 hetes kismama vagyok, 2-3 napja előfordul hogy pár percig menstruációs görcsökre hasonlító fájdalmakat érzek, valamint néha a jobb néha a bal oldalon nagyon erős szurkálást érzek ezeket elsősorban akkor ha éjszaka forgolódni szeretnék. 25 hetesen nem korai még ez a görcsölés? Az előző terhességemnél is éreztem ilyesmit de később kezdődtek. Válaszát előre is köszönöm!

     • Kedves Bea! Ennek a panasznak nem tulajdonítanék drámai jelentőséget, de mindenképpen lássa az orvosa egy héten belül Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr!
   Múltkor is Öntöl kértem segítséget és most is a tanácsára lenne szükségem. Most voltam a kötelező cukorterhelésen, az éhgyomri cukrom 4,3 volt de a cukros víz elfogyasztása után 2 órával csak 3,2 lett a vércukrom. Ez jelenthet gondot vagy ez nem okoz olyan nagy problémát? Illetve az lenne még a kérdésem hogy mai napig sokat szoktam szédelegni esetleg azt is okozhatja a cukrom? Válaszát előre is köszönöm!

   • Szerintem ez inkább vérnyomás-probléma kedves Viktória. A cukrával teendője nincs. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 105. Tisztelt Doktor Úr!

  Édesanyámnál ( 62 éves, 6 éve méhnyakrákkal operálták, kivették a méhet és a petefészket is, illetve nyirokcsomókat is, azóta rendszeresen jár kontrollra, eddig minden rendben volt) a napokban leukoplakia vulvae betegséget állapítottak meg, Estrokad krémet kapott rá, de az orvos nem igazán biztatta, azt mondta, hogy sor kerülhet a szeméremtest eltávolítására (elmondta, hogy elrákosodhat ez a terület), ami egy véres nagy műtét és a gyógyulás szövődményekkel járhat. Teljesen elkeseredtünk, mert az előző műtét is nagyon megviselte, szeptikus sokkot is kapott az antibiotikum kezelés következtében kialakult hasmenés kapcsán, napokig nem volt tiszta a tudata. Emellett a műtét lelki vonatkozásáról még akkor nem is beszéltünk.
  A kérdéseim a következők lennének:
  – Várhatunk javulást, illetve gyógyulást az orvos által felírt krémtől?
  – Mennyi az esélye, hogy ebből valóban rák lehet?
  – Tényleg a műtét jelenthet megoldást a problémára?
  – Valóban ennyire veszélyes a műtét, ahogyan az orvos fogalmazott? A műtéten a csikló is eltávolításra kerül?

  Válaszait előre is nagyon köszönöm!

  • Kedves Réka! Örülnék, ha felkeresnének a leletekkel egyetemben, mert ez nem az a kérdés, amit levélben pusztán egy diagnózis ismeretében véleményezni lehetne. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 106. Tisztelt Főorvos Úr!
  Norcolut tablettát írtak ki 10 napig 2×1 ,vérzészavar miatt.Beszedtem mindet azóta 4 nap telt el ,de még nem jelentkezett vérzés.Hány napon beül kell megjönnie?A másik kérdésem az lenne ha megjön a Norcolut utáni vérzésem ,az alatt spirált lehet feltetetni?46 éves vagyok.Üdvözlettel :Zita

  • Bocsánatot kérek kedves Zita, de a levele eddig elkerülte a figyelmem. Ha azóta nem oldódott meg a problémája, kérem hívjon fel, és szívesen válaszolok aktuálisan. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 107. Kedves Doktor úr!
  Többször fordultam már önhöz, így most is.
  Harmadik babánkat várjuk, csináltattunk kombinált vérvételt.
  Vérvételi eredményem, ultrahanggal is ki lett értékelve.
  Down szindróma:
  (21-trimómia
  Életkori kockázat:1:447
  Számított kockázata 1:299
  Intermedier

  Edwards-szindróma/Patau-szindróma
  (18-triszómia)/13-triszómia)
  1:883
  1:10000
  Negatív
  Ultrahang:
  Egy élőmagzat.Norm.frequ.szívműködés.
  BPD:24mm Femur:12mm.CRL:77mm
  Tarkóredő vastagság:2.2mm
  Ezek az eredmények.
  Ultrahangon a hölgy azt mondta, hogy minden rendben van.
  Kell-e aggódnom, hogy beteg-e a babám?
  Ha down szindrómás lenne akkor az ultrahangon is eltérés lett volna, ugye?
  Köszönöm szépen a választ előre is Doktor úr!
  Timcsi

  • Aggódnia nem kell kedves Timcsi, de a végső szót az orvosának kell kimondania. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 108. Tisztelt Doktor Úr!
  Az omniflex pesszáriummal kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől. Több éve ezzel védekezem, nagyon bevált, azonban most kicsit megijedtem. Mindig betartottam a “használati utasítást” (kivéve most), illetve folyamatosan olvasom Doktor Úr válaszait is. Este felhelyeztem az eszközt, pharmatexet is használtam, ahogy kell. Majd átmentem a páromhoz, fürödtem nagyon sokáig, a pharmatex krémet azonban otthon felejtettem, így nem tudtam pótolni az adagot. Többször együtt voltunk, azonban a krém elmaradt sajnos. Ön szerint van félnivalóm? Sajnos néha betegesen rettegek a teherbeeséstől. A menstruációm január 18-án kezdődött, átlag 32-33 napra szokott megjönni, a kalkulátor szerint peteérésem csak 6-a körül esedékes, szóval nem “rossz” időben történt eset, de mégis nagyon aggódom. Tudom, hogy az esemény utáni tabletta felboríthatja a ciklust, de egy terhesség rosszabb lenne. A doktor úr szerint a biztonság kedvéért bevegyem? Tudom, az sem 100 %, de lehet biztosabb lenne. Előre is köszönöm szépen válaszát. Üdvözlettel, Rebeka

  • Én nem tennék semmit sem az Ön helyében kedves Rebeka. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 109. Kedves Doktor Úr! Ha jól emlékszem, még 2012-ben (lassan 7 éve), az Ön javaslatára pesszáriumot rendeltem. 2017 nyara óta nem volt rá szükségem. Ön szerint el tud használódni az eszköz? A dobozában van, lyukat sem látok rajta. A gyógyszerész azt mondta, évente cserélni kell, hiába nem látok semmi “hibát” rajta, nem hatásos védekezési forma így. Valóban ki kell dobnom és újat kell rendelnem? Problémát okozhat, ha a hétvégén mégis használom? Köszönöm szépen válaszát!

 110. Tisztelt Doktor Úr!

  Az lenne a kérdésem, hogy 1 éve Tri-regol fogamzásgátlót szedek és ma az orvosom felírt egy 7 napos gyógyszert az allergiámra, ez pedig az 5mg-os Lertazin tabletta. Esetleg léphet-e kölcsönhatásba egymással a két említett gyógyszer, erre az időre szükség van-e kiegészítős védekezésre?

  Válaszát előre is köszönöm!
  S.V

  • Kedves S.V.! Nincs tudomásom arról, hogy a gyógyszere belezavarhatna a fogamzásgátló hatásba. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!

    Korábban már segített nekem az állandó felfázásommal kapcsolatban, d-mannóz kapszulát ajánlott amitől valóban megszüntek a panaszaim és hosszú ideje nem is jelentkezett ilyen probléma. Most azonban 23 hetes kismama vagyok és ma reggeltől ismét tapasztalom a régről jól ismert felfázásos tüneteket (gyakori pisilés, fájdalom), az lenne a kérdésem hogy terhesség alatt is szedhetem-e a d-mannózt?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Tisztelettel: Viktória

    • Nyugodtan szedheti kedves Viktória. Szeretettel üdvözli és kíván jobbulást dr Hamvas Ferenc

 111. Kedves Doktor Úr!

  Többször fordultam már Önhöz, igaz már régebben. Most van egy problémám. Pár napja nagyon viszket a hüvelyem, vettem rá canesten krémet, folyásom azonban nincs. Nem gondolnám, hogy gombás gond. Kedden megyek majd orvoshoz, de gondoltam írok Önnek. Nem is igazán a viszketés idegesít, hanem az, hogy próbáltam megnézni ott alul tükörrel a dolgokat. És a hüvelyembe nem látni be, mintha tömítve lenne. Korábban már feltűnt, hogy intim együttlétkor is fáj a közösülés, fáj, a behatolás. Két gyerekem van, mindkettőt császárral szültem. Ön szerint mi lehet a gond?
  Szép estét kívánok! üdvözlettel: Mária

  • Sajnos nem tudom kedves Mária, orvos vagyok és nem látnok. A Canesten kenőcs maximum csak a bőrviszketésre lesz jó. Kedden talán okosabban leszünk. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 112. Kedves Doktor úr!
  Az a problémám hogy szex után gyakran görcsöl a hasam. Októberben voltam nőgyógyászaton, akkor nem panaszkodtam erre a problémára. A fizikális vizsgálat során mindent rendben találtak, a rákszűrésem is negatív lett. Az előző párommal is elég gyakran előfordult, orgazmustól független a dolog. Mi lehet ennek az oka és mit tehetek ellene? Érdemes ezzel orvoshoz fordulni? Okozhatja ezt a túl heves együttlét?
  Előre is nagyon köszönöm a segítségét.

  • Kedves Anett! A kérdésére csak vizsgálat után tudnék korrekt választ adni. Szeretettel üdvözi dr Hamvas Ferenc

 113. Kedves Doktor úr!

  Kislányom 2 éves. Pár napja vettük észre pelenkázáskor, hogy a kis nemi szerve bűzös szagot áraszt. Vizelete színe, szaga normális, a higiéniás szabályokat betartjuk, antibiotikumot december 10-15. között szedett utoljára. Olykor már bilibe, wc-be pisil, natúrkozmetikumokat használok mind popsitörléshez, mind fürdetéshez. Korábban pár napig éreztem hasonlót, de elmúlt. Kamillás ülőfürdőbe tettük tegnap este, de tanácstalan vagyok, mi lehet ez, esetleg fertőzés, rohanjak-e vele orvoshoz. Nem tudom, a fogzással összefügghet-e, de az utolsó két rágófoga bújik, hónapok óta fájdogál neki. Köszönöm szépen előre is a válaszát, nagyon boldog új esztendőt kívánok Önnek és Szeretteinek!

  • Kedves Szilvia! Első megközelítésben a kamilla jó ötlet. Vegyen a patikában hipermangánt, csináljon belőle egy kevés törzsoldatot egy olyan kis üvegben, amit utána már nem tud mása használni, mert elszíneződik. Ebből az oldatból tegyen egy pár cseppet egy lavór vízbe úgy, hogy a víz legyen rózsaszínű és abban fürdesse a kislány altestét egy pár napig, természetesen minden alkalommal új vízben. Ha ettől elmúlik a probléma, akkor nincs szükség orvosra, de figyelje kérem, hogy a kislány hogyan törli magát, mert az ilyen tünet két esetben jellemző: ha a nemi szervbe széklet kenődik, vagy ha netán valamit feldug a hüvelyébe, ami ott rothadni kezd. Szeretettel üdvözli és kíván hasonló jókat dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor úr!

    Nem lehetett kapni a legnagyobb patikában sem már a szert, s vény nélkül sem adtak ki mást. Kamillázás hatására javulni látszik a helyzet, ma napközben is beleültettem a kislányomat. Nem tudom, esetleg ezüstkolloid valamely formájával lehetne-e próbálkozni, vagy maradjunk akkor egyelőre a kamillás ülőfürdőnél? Köszönöm szépen a segítséget.

    • Kedves Szilvia! Ezüstkolloidos vattával naponta kétszer alaposan törölgesse át először a szeméremtestet és utána a végbél környékét. Szeretettel Hamvas Ferenc

 114. Tisztelt Doktor Úr!
  A tanácsát szeretném kérni abban, hogy az esedékes menzeszemet el szeretném tolni 3-4 nappal, de nem tudom, hogy ilyenkor szedjem-e tovább a következő adag fogamzásgátlót 4 napig, aztán megjön a menzeszem, vagy egy teljeset ( összesen kettőt egymás után ) szedjek végig?
  Tudom, hogy nem a legjobb megoldás az amit tennék, de ez most nagyon fontos lenne nekem, viszont nem akarom a ciklusomat sem tejesen felborítani. Még nem csináltam ilyet, ezért tanácstalan vagyok.
  Várom válaszát, köszönettel: Aliz

  • Kedves Aliz! Amennyiben komolyan gondolja, hogy nem szeretné felborítani a ciklusát, akkor elfeledkezik a tili-toliról, bármennyire is fontosnak tűnik. A tapasztalataim szerint ennek az esetek 60%-ában sírás a vége. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!

    Kismama vagyok és kb 1-2 hete észre vettem, hogy ha a párommal együtt voltunk utána kis ideig olyan tüneteim voltak mintha felfáztam volna de egy csak 1-2 óráig tartott. Most 2 napja elég kényelmetlen viszketés jelentkezett és egy kicsit sűrűbb fehér hüvelyváladék. Nem tudom, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz?! Van időpontom a nőgyógyászomhoz de az még 5 nap addig tudna tanácsolni valamit amivel enyhíteni tudom a viszketést? Illetve mi okozhat ilyen tüneteket és mire számítsak a vizsgálat után krém, kúp vagy gyógyszer?
    Előre is köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel: Eszter

    • Kedves Eszter! A tünetek leginkább gombás fertőzésre utalnak, vegyen Canesten hüvelykúpot és kenőcsöt a patikában és kezdje el használni, a szexet meg mellőzzék mert csak ping-pongozni fognak a Candidával. Természetesen a Férjét is kezelni kell, de ezt már az orvosa fogja megtenni. Szeretettel kívánok boldog Újévet Hamvas Ferenc

     • Kedves Doktor Úr!
      Köszönöm szépen a gyors választ, reggel az első utam a gyógyszertárba fog vezetni.
      Boldog Új Évet kívánok!
      Tisztelettel: Eszter

     • Köszönöm a jókívánságait kedves Eszter! Szeretettel Hamvas Ferenc

  • Kedves doktor úr!
   Holnapra kaptam időpontot vizsgálatra miómagyanúval még december közepén, a belgyógyász doktornő küldött tovább, aki anémiával kezel. A kérdésem, hogy vajon menstruálás közben is el lehet-e majd végezni az ehhez kapcsolódó vizsgálatokat, mert holnap még biztosan tartani fog a vérzésem.
   Köszönöm előre is, doktor úr, és boldog új évet kívánok önnek:
   Orsi

   • Orvosa válogatja kedves Orsi. Nálam ez nem volna akadály. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 115. Köszönöm a megnyugtató válaszát,és megfontolom a tanácsát.Még annyi kérdésem lenne,hogy ezt a 4 szemet még szedjem végig? Mert úgy tudom a hirtelen közbeni abbahagyás nagyon meg tudja kavarni a hormonrendszert.Köszönöm

 116. Tisztelt Doktor Úr!
  Kérem segítsen nekem megnyugtató válaszával,mert ilyen problémám még nem volt,nem tudom mi a teendő. 31 éves vagyok,17 éves korom óta szedek fogamzásgátlót,de közben szültem is,tehát nem folyamatosan. Már évek óta Yasminellét szedek,soha semmilyen problémám nem volt. Most pár napja mellfájdalomra panaszkodom,érzékenyek,fájósak a melleim,a mellbimbóm érzékeny. Még 4 db tablettám van a következő szünetig (és 1 hét 1 nap az esedékes menzeszig) és észleltem,hogy a bugyimon barnás váladék van.Évente járok rákszűrésre,legközelebb februárban esedékes. Terhes szerintem nem vagyok,mert rendben szedem a gyógyszert,nem volt veszélyeztető tényező,és emellett még megszakítunk is,de mindenképpen csinálok egy tesztet. Doktor Úr,ez mit jelenthet most,mit csináljak? Szedjem be a maradék 4 tablettát vagy ne,menjek orvoshoz?És ha terhes vagyok akkor lehet baja a magzatnak?Tanácstalan vagyok. Köszönöm előre is. Üdvözlettel: Léra

  • Kedves Léra! Könnyen lehetséges, hogy a szervezete már megelégelte a hormonális elnyomást. Terhességre a leírtak alapján nem gyanakszom. Ha már szült, én javasolnám, hogy térjen át egy jó, nem hormontartalmú spirál használatára. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 117. Tisztelt Doktor Úr!
  Problémám talán kicsit bonyolult, számomra legalábbis mindenképp. November 26-án sajnos már a 4 missed ab utáni műtétemen lettem túl. Már ezt eleve nagyon nehéz feldolgoznom, de most nem is ez aggaszt a leginkább. A műtét előtt is bent feküdtem már a kórházban két hetet pecsételő vérzés/barnázás miatt, amire progeszteront illetve Rutascorbint szedtem. Sajnos hiába. A műtét napján még kicsit véreztem, utána 4 napig szinte semennyire, majd ezt követően indult meg a “szokottnak” vélt műtét utáni vérzés. Ez kb. egy hétig tartott. Az utolsó napon este kicsit görcsölt a hasam, és amikor elmentem tusolni egy fél ujjnyi szövetszerű darab távozott. Ekkor nagyon megijedtem, és visszamentem a műtétet végző kórház nőgyógyászatára. Ott csináltak hüvelyi UH -ot, ahol a méhemben nem találtak semmit, azt mondta az orvos, szépen kiürült. A jobb petefészekben van egy 5 cm-es simplex ciszta, de ezt már a terhesség idején észrevették. A vérzés elmulasztására Norcolut tablettát, illetve Ergam cseppet kaptam, valamint két gyulladáscsökkentőt (Mesulid, Zinnat) az esetleges steril méhgyulladásra. Ezeket a gyógyszereket szombat óta szedem, de még mindig előfordul nagyon minimális színes folyás (hol rózsaszín, hol barnás), amitől már eléggé kétségbe vagyok esve, mert az előző műtéteim után azért már eddigre rendeződött a vérzés. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire tekinthető ez még “normálisnak”? A petefészek ciszta okozhatja a vérzést? Vagy a hormonháztartásom borult meg esetleg?
  Az orvos annyit mondott, hogy ezektől a gyógyszerektől helyre kellene jönnöm, és a műtét utáni első menstruáció végeztével menjek vissza kontroll vizsgálatra.
  Az Ön véleménye szerint is elegendő akkor visszamenni, vagy hamarabb lenne indokolt?
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Tünde! Amit leírt nekem, az egy komplex probléma lehetőségét veti fel bennem, ami miatt érdemes lenne személyesen megbeszélnünk a problémáját, mert csak a leírtak alapján határozott, felelősséggel vállalt véleményt sajnos nem tudok kialakítani. Örülnék, ha meg tudna keresni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!

    19 hetes kismama vagyok, nagyon durva és kellemetlen aranyér problémával. Az egyik kedves ismerősöm a detralex kapszulát javasolta mert neki az hozta helyre de ő nem terhesség alatt szedte. Az lenne a kérdésem, hogy terhesség alatt lehet szedni a detralexet?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Beáta! A gyógyszer terhesség alatti alkalmazhatóságával kapcsolatban sem pozitív, sem negatív tapasztalatunk nincs. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 118. Tisztelt Doktor Úr!

  Nuvaring hüvelygyűrűt használok kb. négy éve. Tegnap 11.26.) este 10-kor kellett volna felhelyeznem a 7 napos szünet után az új gyűrűt azonban elaludtam, és nem ébredtem fel a telefonom emlékeztető jelzésére, ami a gyűrű felrakására figyelmeztet. Ma reggel 5:30-kor helyeztem fel (ekkor ébredtem)…
  A kérdéseim a következők:
  1. Ha a gyűrűmentes időszakban nem éltem nemi életet, akkor is kell a kiegészítő védekezés még 7 napig ( a tájékoztató erre konkrétan nem tér ki) így hogy 3 órát meghaladó idő múlva került a helyére az új gyűrű?
  2. A későbbi felhelyezés miatt levennem is később kell majd a gyűrűt; tehát 3 hét múlva hétfői nap 22:00-kor, hanem keddi nap 05:30-kor? Vagy maradjak inkább az eredeti időpontnál (hétfő este 10)?

  Várom válaszát!

  Köszönöm!

  • Kedves Tünde! Sem most, sem a későbbiekben nincs teendője vagy félnivalója. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor úr!
   Avval kapcsolatban fordulok Önhöz, hogy az utóbbi időben nem igazán van hüvelyi folyásom. 1évvel ezelőtt kezdődött a probléma, sem napközben sem együttlét esetén nincs hüvelyi folyásom, pedig ez a korábbiakban egyáltalán nem volt jellemző, sőt mindig böséges volt. Nőgyógyásznál voltam azóta, semmi problémát nem talált, és ezen kívül én sem érzek más problémát. Viszont elég kellemetlen érzés intim együttlét közben, ha nincs folyás, vagy éppen wc papír használatakor sem túl jó, hogy teljesen száraz vagyok. Válaszát előre is köszönöm!

   • Hívjon fel délután kedves Szilvia, szívesen megbeszélem Önnel a problémáját. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 119. Kedves doktor úr!
  Jövő kedden fog megjönni a menstruációm és tompa fájdalmat érzek mindkét hónaljamban, inkább a jobb-ban, de a balban is jelentkezik. Gyerekkoromban a legelső menzeszem előtt éreztem nagyon erős hónalji fájdalmat, ês még után is egy pár évig. Az elmúlt pár hónapban nem éreztem ezt a menzesz előtti hónalji fájdalmat, maximum nagyon minimálisan. A petefészkem is fájdogál. Van ok aggodalomra, vagy ez egy normális jelenség?

  • Kedves Eszter! Ez lehet akár teljesen normális jelenség is, de vizsgálat nélkül ezt nagyon rizikós biztosra mondani. Kérem, hogy lépjen egyet egy vizsgálat irányába. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Feremc

 120. Tisztelt Doktor Úr!
  30 éves, nem dohányzó, sportos nő vagyok, egészségesen táplálkozom. Gyakori petefészekciszták, valamint fogamzásgátlás miatt tablettát írtak fel nekem, először Yadine-t, azonban az 3 hónap után is köztes vérzéseket okozott. Gyógyszermentes ciklusban készült hormon vizsgálat, mely enyhén magas prolaktin szintet mutat, valamint IR szűrés, ami negatív. Jelenleg 1 hete, a ciklus 3. napjától a Milligest tablettát szedem, közti vérzést egyelőre nem tapasztalok. Gyermekkorom óta szorongó alkat vagyok, melyet ma már autogén tréninggel, pszichológiai terápiával és 10 mg Rexetin SSRI-vel kezelnek. Az SSRI további fokozatos csökkentését tervezem. A kérdésem az, hogy a szorongásos tüneteket, valamint a későbbi SSRI csökkentését befolyásolhatja-e a Milligest negatív irányban? A későbbiekben szeretnék babát, ezért mindenképp célom az SSRI teljes elhagyása. Köszönöm a válaszát!

  • Kedves Zsófi! Ha csütörtökön felhív, nagyon szívesen átbeszélem Önnel a kérdést. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  • Tisztelt DR ÚR!
   pár napja el kezdett fáájni baloldalt a hasam. először úhy bele-bele szúróan, majd állandósult a fájdlom, most már az egész hasam aljába is. úgy érzem,mintha egy “nehéz kő” lenne benne. vizeletem rendben van, nem kell sürün pisilni, nem csíp, hőemelkedésem lázam sincs. 50 éves vagyok. mire utalhatnak ezek a tünetek? lehet e házilag, gondolok itt vény nélkül kapható szerekkel kezelni? előre is köszönöm megtisztelő válaszát. minden jót kívánva. Márti

   • Kedves Márti! Konkrétan ezek a tünetek semmire sem utalnak. Miután fogalmunk sincs, hogy mi van a panaszai, tünetei hátterében, így semmiféle reális eszköz nem áll rendelkezésünkre a kezelésben. Menjen el kérem vizsgálatra, ne barkácsoljunk, mert annak csak rossz vége lehet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 121. Tisztelt Doktor Úr!
  Segítségét szeretném kérni. Menstruációm csütörtökön kezdődött, tegnap éjjel sajnos védekezés nélkül voltam együtt a párommal. Mikor rájöttem, mekkora ostoba vagyok, azonnal abbahagytuk. Tegnap este elmentem orvoshoz esemény utáni tablettáért, aki azonban nem írta fel, mondván, nem kell aggódnom. A 34 évem alatt még soha nem fordult elő velem ilyen, egyszer vettem be a tablettát a biztonság kedvéért. Az imént a háziorvosomat hívtam, hátha ő fel tudja írni, de ugyanúgy nemleges választ kaptam. Tudom, hogy kicsi az esély a teherbeesésre, a ciklusom is hosszabb az átlagosnál, kb 34 nap, mégis nagyon aggódom. Ön szerint ügyeletes kórház is elküldene, ha receptet kérnék? Mit tudnák csinálni? Illetve a Doktor Úr szerint tesztet mikor érdemes csinálnom? Tudom, azt szokta javasolni, ha már késik, de a következő menstruációm 1 hónap múlva esedékes.

  • Kedves Bianka! Elkövetett egy hülyeséget. Miért akar egy még nagyobbat elkövetni? Miért nem elég, ha két ember egybehangzóan azt mondja, hogy Ön részeg? Feküdjön le! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 122. Kedves Doktor úr! Egy kérdéssel szeretnék ismét Önhöz fordulni. 47 éves vagyok. 15 hónapja voltam mammográfián,emlőultrahangon,tehát egy teljes emlőszűrésen. Előtte 1 évvel. Negatív leletem volt,akkor a bal oldalon a hónalji nyirokcsomókat tapintotta ki a háziorvos,azért küldött el szűrésre. Most 2 hete tapasztaltam,hogy bal oldali mellemben érzek szúró vagy inkább nyomó fájdalmat. Csomót vagy egyéb duzzanatot,gyulladást nem érzek. Mára már a jobb oldali mellem is feszültebb,de nem annyira mint a bal. Norcolutot 11 hónapja szedem a rendszertelen és nagyon erős vérzések miatt. (15.naptól 10 napon át) Júniusban volt egy méhtükrözéses polip eltávolítás,ami negatív szövettant adott. Most 2.hónapja annyira csökkent a vérzésem,hogy 2 napig sem tart és nem is nevezhető erősnek. Aztán kimarad 4-5 nap,majd ismét picit-1 napig vérezgetek. Lehet hogy változókor? Kérdésem,hogy ez a elnehezülő,szúró érzés hormonhatás lehet vagy kell gondolni másra? Szerdán megyek szűrésre,akkorra kaptam időpontot. Köszönöm válaszát,további szép hétvégét!

  • Kedves Emma! A panaszai alapján én inkább hormonhatásra gondolnék, rosszindulatú emlőfolyamatra nem igazán. Várjuk meg a vizsgálat eredményét, ami nagy valószínűséggel engem fog igazolni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor úr! Köszönöm,hogy 19-én megnyugtatott.Voltam tegnap mammográfian,ultrahangon és fizikális vizsgálat is történt. Negatív vizsgálati lelet.Nem talált a dr nő semmi oda nem való eltérést. Most a Norcolut 6.szeménél tartok és mára kissé elviselhetőbb ez a húzó érzés,nyilallás a mellemben. Várjak pár hónapot,hogy alábbhagynak-e a tüneteim? Vagy érdemes lenne egy hormon vérképet nézetnem. Holnaptól terveznék egy 6 hetes E-vitamin kúrát.Helyesli ezt dr úr? Köszönöm válaszát! Emme

    • Kedves Emma! Kérem, hogy egyelőre ne nyüzsögje túl a kérdést, várakozzék türelemmel. Nem csodaszert szed, a maximális hatás kialakulásához több idő kell. Az E vitamin csak használhat. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

 123. Üdvözlöm

  37 éves vagyok, szeretném egy objektív szakember véleményét kikérni a mellvizsgálat illetve szűrés vonatkozásában.

  Rákszűrés alkalmával mindig meg szokták nézni ám ez a legutolsó alkalommal kimaradt mert járok évente mellultrahangra.
  Ön szerint az évi egy mell ultrahang elegendő az én koromban? A természet nem áldott meg nagy keblekkel azaz a mellem mérete meglehetősen kicsi. Hány éves koromtól lesz kötelező az ultrahangról a mammográfiás vizsgálatra áttérni?

  Köszönöm megtisztelő válaszát

  • Kedves Emese! Amennyiben nincs családi terheltsége, úgy havi 1 önvizsgálat mellett az UH évente elegendő akkor, ha semmi tünete vagy panasza nincsen. 40 éves kor után, ha teljesen nyugodt akar lenni, akkor évi 1 mammográfia, és a köztes fél évben 1 UH-vizsgálat ajánlott. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 124. Tisztelt doktor úr!

  A 3.-ik és a 21,.ik napi hormonvérvételem eredményéről kérném a véleményét!
  TSH:1,135
  FSH:8,6
  LH:3,1
  Ösztradiol:63,0
  Progeszteron:0,47
  Prolaktin:11,7
  Tesztoszteron:37,78

  21.-ik nap:Progeszteron : 11,69 ng/mL
  Menses ovuláris fázis:0,31-1,52
  Menses luteális fázis:5,16-18,56
  Postmenopausa:0,08-0,78
  Orális fogamzásgátlás:0,34-0,92
  I:trimeszter:4,37-50,74
  II.trrimester:19,5-50
  III-trimester:83,1-160

  43 éves vagyok,és babát szeretnénk!

  Van esélyem ezekkel a leletekkel?Illetve átjárhatósági vizsgálat elött állok.A kérdésem még az is lenne,,hogy megcsináltassam az átjárhatósági vizsgálatot …van esély hogy utánna teherbe essek?

  Köszönettel várom válaszát!

  Novák Enikő

  • Kedves Enikő! A leveléből mindössze csak az nem derül ki, hogy miért készültek ezek az egyébként hibátlan eredményű vizsgálatok, és miért nem azzal beszéli ezt meg, aki a vizsgálatokat elrendelte? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 125. Tisztelt Doktor Úr
  45 éves vagyok ciklusom rendszertelen a 28,35,40,45 napra jön meg.de mindentől független minden hónapban azért csinálok tesztet is.
  pár napja hasi u ra kellett mennem epekő illetve a sok gyomorsav miatt ,ahol erre nem találtak semmit,viszont találtak egy “Uterus nem nagyobb corpusában 45mm es inhomogén myoma göb látszik,űrtér tágulat nincs”
  viszont megcsináltam a szokásos tesztet is ami nagyon erős pozitiv.
  Kérdésem a myoma okozhat e pozitiv tesztet?
  Gyermek vállalás 45 évesen?
  Illetve ha baba van kihordható e a terhesség?
  Válaszát Várom
  Tisztelettel:Erika

 126. Jó napot kívánok

  40 éves vagyok
  20 éve választott nőgyógyászom a legutolsó rákszűrés után azt mondta hogy mivel az eredményeim mindig jók ráérek ezentúl 1,5-2 évente járni, mert a negatív lelettől számítva a korai gyógyítható rákmegelőző sejtek megjelenéséig legalább 3 év eltelik de inkább 4-5 év vagymég több. Bizonytalan lettem. Mit gondol Ön erről, veszélyesnek ítéli meg ezt a nőgyógyászati “protokollt” Bajt okozhatok magamnak a 2 éventi vizsgálattal? Tisztelettel: L. Gabi

  • Kedves Gabi! A jelenlegi szűrési módszer biztonságossága 80%, ezért én a betegeimnél ragaszkodom az 1 évhez. Amit Önnek a Kolléga a rákbetegség kialakulásáról elmondott Önnek, az sajnos csak egy feltételezés, ami nem jelenthető ki minden emberre és minden méhnyakrákra. Volt nekem olyan betegem, akit az első pozitív leletet követően durván 6 hónap alatt vitt el a betegség, pedig évente járt szűrésre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 127. Kedves Doktor Úr

  Köszönöm a hihetetlenül gyors válaszát.

  Sajnos nem tudom hogy van-e magas rizikójú HPV-m mert ezt soha nem mondta nekem az orvosom csak azt hogy minden rendben egy év múlva kontroll. Ha a gyanú fennáll akkor az nem derült volna ki valahogy a citológiából? Idén kérni fogom hogy erre is szűrjenek rá.
  Amennyiben duplán kapja meg ezt a kérdést kérem valamelyiket hagyja figyelmen kívül. Lehet elbénáztam valamit

 128. Kedves Doktor Úr

  Köszönöm válaszát, sajnos soha nem szűrtek HPV-re így sajnos fogalmam sincs hogy van-e magas rizikójú HPV-m. Ez nem derült volna ki az elmúlt években ha van HPV gyanú pusztán a citológiából? Idén kérni fogom a tipizálást.

  Köszönöm megtisztelő válaszát, további szép napot kívánok

  • HPV-re csak akkor szűrünk, ha a cytológus felveti a fertőzöttség gyanúját. Nincs teendője, ne kérjen semmit, csak akkor érdemes szűrni, ha a következő cytológiában felmerül a gyanú. Szeretettel Hamvas Ferenc

 129. Üdvözlöm
  38 éves vagyok, mióta eszemet tudom minden évben járok rákszűrésre (általában így ősz környékén) Az eredményem mindig negatív illetve P2 volt. Egészen a múlt hétig abban a tudatban voltam hogy tavaly is voltam rákszűrésen de amikor jelentkezni akartam az idei aktuális szűrésre, vettem észre hogy a tavalyi vizsgálat valahogy kimaradt. Utolsó vizsgálatom 2016. szeptember 22.én volt P2-es eredménnyel. Vidéken élek csak jövő héten kedden kaptam időpontot a magánorvosomnál.

  Azt szeretném megkérdezni hogy 2 év alatt mennyi a reális esélye annak hogy kialakult valami végzetes dolog nálam. Határozottan monogám házasságban élek 15 éve, és mióta szültem 8 éve óvszerrel védekezünk.

  Köszönöm válaszát

  Timi

  Köszönöm megtisztelő válaszát.

  • Kedves Timi! Amennyiben Önnél nincs magas rizikójú HPV-fertőzöttség, akkor nincs komolyabb félnivalója. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 130. Tisztelt Doktor Úr!

  12 hetes terhes vagyok, a héten csináltattuk meg a kombinált tesztet ahol a genetikai ultrahangon mindent rendben találtak még a baba ujjacskái is szépen látszódtak. Dee mégis nagyon aggódom mivel a terhességem elején amikor még nem is tudtam róla volt egy autóbalesetünk ami után mellkas, váll és nyak röntgent csináltak nekem. Az lenne a kérdésem, hogy ha a röntgen miatt károsodott volna a baba az látható lenne az ultrahangon? Illetve lehet olyan káros hatása a röntgennek ami majd csak születés után derül ki, pl valamilyen szellemi gond?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Bea! Amennyiben a rtg-vizsgálatok során kitakarták a hasát, akkor egész biztosan nem jelentett a vizsgálat a babára nézve veszélyt. Ha nem, akkor csak röntgen szakorvos vagy genetikus tud Önnek megközelítőleg korrekt választ adni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 131. Tisztelt Doktor Úr!
  53 éves nő vagyok, benne járok a klimaxban. Ebben az évben kétszer voltam ellenőrző rákszűrésen,( januárban és szeptemberben ) , mindkét eredményem P2 volt, viszont az ultrahang során miómát talált nálam az orvos.
  Uterus: 40x51x51,5 mm, benne 32x35mm nyomagöb.
  endometrium: csíkszerű
  Ezeket csak a kérdésem miatt írtam le, mert az lenne igazából a kérdésem, hogy férjemmel nagyon ritkán vagyunk együtt, mert külföldön dolgozik, de legutóbbi együttlétünk után egyhe barna pecsételés maradt a fehérneműmön..Próbálok nem figyelmen kívül hagyni semmit, ezért szeretném tudni, hogy ilyenkor még ez normális-e , mióma okozhatja-e, vagy nyálkahártya válhat le?
  Köszönöm válaszát.
  Üdvözlettel: Gabi

  • Úgy gondolom kedves Gabi, hogy nincs oka aggodalomra, és nincs semmiféle teendője, ennyi belefér a normálisba ilyen lelet mellett. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!

    12hetes terhes vagyok, a héten csináltattuk meg a kombinált tesztet ahol a genetikai ultrahangon mindent rendben találtak még a baba ujjacskái is nagyon szépen látszódtak. De mégis nagyon aggódom mivel a terhességem elején amikor még nem is tudtam róla volt egy autóbalesetünk ami után mellkas, váll és nyak röntgent csináltak nekem. Az lenne a kérdésem, hogy ha akkor károsodott volna a baba az ultrahangon látható lenne vagy előfordulhat hogy, valamilyen szellemi gondjai lesznek miatta?
    Válaszát előre is köszönöm!

 132. Tisztelt doktor úr!

  A 3.-ik napi hormonvérvételem eredményéről kérném a véleményét!
  TSH:1,135
  FSH:8,6
  LH:3,1
  Ösztradiol:63,0
  Progeszteron:0,47
  Prolaktin:11,7
  Tesztoszteron:37,78

  43 éves vagyok,és babát szeretnénk!

  Van esélyem ezekkel a leletekkel?
  Köszönettel várom válaszát!

  • Kedves Enikő! Ezek a leletek önmagukban véve kevesek diagnózis felállításához. Hogy valamit is tudjak Önnek mondani szükségem lenne a 21. napi vérvételre s az AMH /Anti-Müllerian hormon/ vizsgálat eredményére. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 133. Tisztelt Doktor Úr!

  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy október elsején (a ciklusom 8-ik napján) méhtükrözést és egészségügyi küretet végeztek nálam korábbi vetélések és sikertelen teherbe esés miatt. A küret után 7 napig véreztem. Október 23-án, a ciklusom 30-ik napján megjött a menstruációm, mely kifejezetten erős. Nagyjából dupla olyan erős mint szokott lenni. Az lenne a kérdésem, hogy küret után normális lehet az ilyen erős menstruáció vagy valami gond lehet és keresem fel a nőgyógyászomat?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Alexandra! A leírtak alapján jelenleg úgy érzem, hogy nincs egyéb teendője mint szemlélni az eseményeket, mert ha csak ennyi a panasza az most mg belefér a normálisba. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 134. Kedves Doktor úr!
  A házi orvosom Suprax 400mg-ot írt fel nekem. A Missee fogamzásgátlót szedem az alacsonyabb hormontartalmút.
  A kérdésem az lenne, hogy ez az antibiotikum gyengíti-e a fogamzásgátló hatását?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Nincs erre vonatkozó adatom vagy tapasztalatom kedves Anna, a józan eszem óvatosságot diktál. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Kedves Adrienn! Illúzió azt hinni, hogy az orvostudományban bármi is lenne amivel kapcsolatban egységes az álláspont. A felfogások és az egyes kérdésekhez való hozzáállás is szinte hetente változhat. Olyan szakembert kell olvasgatás helyett meghallgatniuk, aki az Önök konkrét esetére vonatkoztatva nyilvánít úgy véleményt, hogy azért a teljes felelősséget vállalni meri, tudja és akarja. És aztán még mindig marad egy olyan morális kérdés is, amiről nem nagyon akaródzik senkinek sem beszélni, és az az esetleges tartós egészségromlás és a túlélés esélyeinek a kérdése. Mindezen tényezőket bizony fontos tiszta fejjel összevetni a szakmaiakkal, és ezek összességéből kell – nem érzelmi alapon és nem rohamtempóban – döntést hozni. Nem könnyű, de kivitelezhető. Szeretettel Hamvas Ferenc

   • Üdvözlöm
    38 éves vagyok egy 9 éves Kislány anyukája. Problémám a következő. Bal mellem a ciklus 20 napja körüli szurkált, de fél nap alatt elmúlt. Most pedig a bal oldalamon a bordám környékén (a mellem mellett) van furcsa fájó érzés ami kisugárzik a karomba is. Erőteljes reflux kínoz valamint 1 éve elütött egy autó ami szétzúzta a bal vállam. Megnéztem magam nem talalok csomót (illetve apró göboket érzek de az mindkettő mellemben ugyanott van) 1 év 2 hónapja voltam mell ultrahangon negatív volt. 4 nap múlva esedékes a menstruaciom. Ön szerint elmenjek egy mell ultrahangra? Vagy elég kétévente?
    Köszönöm megtisztelő válaszát.

    • Kedves Noémi! Ha a kérdés lényege az, hogy lehet-e ez egy rosszindulatú emlődaganat, akkor a válaszom az, hogy szinte kizárt, mert az emlőrák csak a legvégső stádiumában fáj, amikor már nemcsak hogy tapintható, de szabad szemmel is látható. Ettől persze még jó volna tudni, hogy mi az, ami fájdalmas. Az esetek zömében a mellizom fájdalma olyan, mintha az emlő fájna. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 135. Tisztelt Doktor Úr!

  A férjemnek fél éve volt az utolsó kemotherápiás kezelése NonHodgkin lymphoma miatt. Szeretnénk gyermeket, sperma is van fagyasztva, de már egy sikertelen lombikon túl vagyunk. Azt szeretném kérdezni, hogy vállalhatok-e természetes úton terhességet? Nagyon szeretnénk már, és ez lelkileg is nagyon megterhelő, kimerítő.
  Köszönettel: Adrienn

  • Kedves Adrienn! Erre kérdésre a Férje kezelőorvosa és genetikus egyeztetett véleményére van szükség ebbe szülész-nőgyógyász nem szólhat bele, mert messze nem a kompetenciája. Szülészeti szempontból nincs akadály. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 136. Tisztelt Doktor Úr!
  Lehet e belőle probléma ha a fogamzásgátló abbahagyása utáni legelső ciklusban (tehát az utolsó megvonásos vérzés után közvetlen) teherbe esik valaki?
  Köszönöm: Edina

 137. Még annyi eszembe jutott az előző levélhez, hogy természetesen hormonvizsgálaton is voltam és azt mondták, hogy minden maximálisan határértéken belül van, tehát ott sem keresendő a probléma. Előre is köszönöm, ha tud ajánlani valamit!

 138. Tisztelt Doktor Úr!
  29 éves vagyok, gyermekem nincs, mióta menstruálok, görcsös, hatalmas fájdalmakkal jár, és már naponta 8-10 alkalommal hasmenésem is van, a görcsök után, napi rendszerességel, tehát 4-5 napon keresztül, amig tart. Endometriózisom nincs, szedtem többféle fogamzásgátlót, tri-regolt, yasminellét, cipromixet, lindiynette 20-at, és legutóbb mistralt de sajnos egyik sem segitett, a fájdalomcsillapitok közül pedig csak a cataflam de már nem szedhetem azt mondta a háziorvosom, ennyi éven át. Többször átestem hasi illetve hüvelyi ultrahangon is, de semmit sem találnak. Több nőgyógyásznál is jártam de mindenki tanácstalan. Kérném adjon nekem tanácsot, hogy mit próbáljak ki, mert nagyon kétségbe vagyok esve emiatt, már lassan dolgozni sem tudok igy. Előre is köszönöm!

  • Kedves Eszter! Kérem keressen meg az összes leltével egyetemben, mert a problémája nem elméleti jellegű, azt spekulatíve megoldani nem lehetséges. Szívesen segítek Önnek, ha bízik bennem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 139. Kedves Doktor úr!

  Van olyan vény nélküli készítmény, amit bakteriális vaginózisra javasolna a Doktor úr?

  Köszönöm szépen válaszát.

  Üdvözlettel,
  Diána

  • Nincs tudomásom róla, hogy lenne kedves Diána. Ráadásul ezt helyileg és szájon át is illek kezelni a partnerrel egyetemben, Szigorú szextilalom mellett, és a kúra befejeztével kötelező a kontroll-vizsgálat, mert a tilalom csak negatív lelet esetén oldható fel. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 140. Tisztelt Doktor Úr!

  Júliusban abbahagytam a Jangee fogamzásgátló szedését, akkor is és augusztusban is rendesen megjött a menstruációm. Közben azonban úgy hozta az élet, hogy újra komoly kapcsolatba léptem, ezért elhatároztam, hogy szeptembertől újra kezdem, mert számomra ez a legjobb védekezési forma és a gyógyszerrel sem volt soha problémám. Azonban nem akart megjönni csak a 40-ik napon, akkor kezdtem újra szedni a tablettát, ennek viszont már két hete és a menstruációm nem akar elmúlni. Nincs is nagyon vérzés, a hasam szokott fájni minimális szinten, de attól még ezek vannak és nemsokára a levél végére érek, és nem tudom mit lehetne tenni. Nőgyógyászomhoz novemberre kaptam időpontot, elég messze van még. Segítségét előre is köszönöm.

  • Kérem hívjon fel kedves Virág, kérdéseim lennének Önhöz. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 141. Tisztelt Doktor Úr!
  Ma voltunk első terhességi UH vizsgálaton.
  Megállapították, hogy a 5 hetes 4 napos időben vagyunk a magzat mérete alapján.
  Az utolsó menstruáció első napja aug.14-én volt. Kizárólag aug 28-án voltunk együtt, tehát a fogantatás is ekkor (max. pár nappal később) lehetett.
  Az orvos szerint szívhang még nincs, de nem is lehet még, mert még túl korai a terhesség. 3 hét múlva kell visszamennünk.
  Szinte mindenhol azt olvasom, hogy a 6. héten már kéne lenni szívhangnak. Ha minden igaz, akkor a menstruációtól számítva már a 6+0 napon vagyunk.
  Szeretném tisztázni, hogy a magzat 6 hetes korában kell szívhangnak lenni vagy a terhesség 6 hetes korában? Kéne már lenni szívhangnak ilyenkor?

  • Kedves Katalin! Az UH-vizsgálati eredmény sajnos erősen személy és gépfüggő. Ha egy nem túl nagy tapasztalatú orvos és egy gyengébb gép jön össze, akkor attól, mert még nem látnak szívműködést, az még lehet hogy van. Ebben a terhességi korban hüvelyi vizsgálattal már egy jó géppel egy jó vizsgáló láthat szívműködést. Olyan, hogy terhességi kor és magzati kor nem létezik külön, ez az adat egy és ugyanaz. Legyen kérem türelemmel, semmi okot nem látok idegeskedésre. Azt kérem tartsa azonban szem előtt, hogy az embriók 20%-a sajnos a 12. terhességi hétig elköszön. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 142. Jó napot kívánok!

  A napokban az urológus- és nőgyógyász által észrevett baktérium ugyanaz, tehát a hüvelyben és a vizeletben szintén megtalálható volt: streptococcus agalactiae
  10 **4 – 10 **5 cfu/ml. Antibiotikumot nem kaptam rá. Multi Acidophilus-t , hüvelytablettát és tőzegáfonya kivonatot a hugyutakra. Ki lehet teljesen kezelni ezzel a megoldással a bajt, vagy csak tünetmentes maradhatok? Nagyon kétségbe vagyok esve.

  Köszönöm a válaszát, szép napot!

  • Kedves Veronika! Ez baktérium normális körülmények között is megtalálható a hüvelyben, és amennyiben a vizelet-tenyésztés nem csapolt vizeletből történt, akkor egyáltalán nem biztos, hogy nem csak besodródott baktériumok voltak-e vizeletben kimutathatóak. Mellesleg csak olyan apróságokat nem tudok, hogy milyen panaszok miatt keresett meg kétféle szakorvost is, és a kétféle tenyésztés /ha egyáltalán tenyésztésről beszélünk/ között mennyi idő telt el. A terápiával nagyjából egyetértek, amiből az derül ki, hogy ezt a “fertőzést” nem tartja egyik szakorvos sem drámainak. Nem lehetséges, hogy az egész vihar egy pohár vízben? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm a gyors válaszát Doktor úr!
    Gyakori vizelési ingereim voltak és fájt a derkam, valamint a hasam. Ahhoz tudnám hasonlítani az érzést, mint mielőtt meg szokott jönni, esetleg az első két napban szoktam hasonló fájdalmat tapasztalni.
    Mindkét vizsgálat ugyanazon a héten volt/múlt héten/

    • Ennyi panasz esetén, ráadásul ha a panaszai elmúltak, akkor az eddigi kezelés korrekt volt. A kérésem mindössze az, hogy ne stresszeljen r a problémára, minden nőnek lehet felfázásos panasza. Ha netán a panaszai visszatérnének /aminek nagyon kicsi a valószínűsége/, akkor hívjon fe, mert akkor viszont tovább kellene lépni a kivizsgálásában. Szeretettel Hamvas Ferenc

 143. Tisztelt Doktor úr!
  Először is köszönöm az előző válaszát. Lenne még egy kérdésem.Az előző kérdésemnél említett méhszájsebet ( cervicalisalt portio ez szerepel a leletben) szeptember 9.-én diagnosztizálták azóta áll fenn a vérzés. Kaptam rá akkor egy Rutascorbin nevű gyógyszer amit 5 napig kell szednem 3×2. Holnap jár le az 5 nap.
  Az előző vérzésem augusztus 31. én kezdődött és szeptember 7.-ére múlt el. Majd szeptember 9.-én újra jelentkezett.Akkor még egy tisztasági betét is felfogta.Most egészségügyi betétet használok.Korábban miomával is diagnosztizáltak. Ön szerint mi lehet a gond ? Mit javasol ?Válaszát köszönöm! Tisztelettel:Mészáros Ilona

  • Kedves Ilona! A korrekt válaszhoz ismernem kellene a pontos cytológiai leletét, no meg látnom kellene az az vérző méhszájat, mert normális esetben egy cervicalisatio nem vérzik ilyen mértékben, tehát vagy nem csak egy egyszerű cervicalisatióval állunk szemben, vagy nagyon gyulladt a méhszája. Látatlanban sajnos nem tudok Önnek segíteni. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

 144. Tisztelt Doktor Ur!
  Sajnos hajlamos felborulni a huvelyfloram egyensulya antibiotikum szedese utan. Ezert mar a gyogyszer szedese alatt huvelyflora helyreallito kupot szoktam alkalmazni, ami meg is szokott vedeni a kellemetlen kovetkezmenyektol. Tegnap egy 1 db-os Monural—t (ami elvileg 3 napig hat) muszaj voltam bevenni, es fel is helyeztem egy probiotikus huvelykupot. Ma delutanra azonban megjott a menstruaciom. On szerint mit tehetek igy, hogy elkeruljem a huvelyfloram karosodasat? Szajon at szedheto probiotikum kivalthatja a huvelyi probiotikumot? Vagy hasznalhatom verzes mellett is? Artanek vele magamnak? Esetleg probiotikus tampon? (bar az sem igazan tesz jot,igy tampont soha nem hasznalok)
  Elore is köszönöm valaszat!

  • A leghasznosabb az volna, ha nem aggódná agyon magát, pláne miután az én gyakorlatomban az egyszeri Monural-kezelésre a hüvelyflóra rá se ránt. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

 145. Tisztelt doktor Úr!
  Azt szeretném kérdezni öntől,hogy nem olyan régen méhszáj sebet diagnosztizáltak nálam ami vérzik is.Az lenne a kérdésem hogy ilyen esetben lehet-e tampont felhelyezni. Erről sajnos nem kaptam tájékoztatást.Válaszát köszönöm. tisztelettel :Mészáros Ilona

  • Úgy véle, hogy jobb volna tartózkodnia a tamponhasználattól kedves Ilona Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 146. Tisztelt Doktor Úr!

  Szeretném Doktor Úr véleményét, és tanácsát kérni. 31 éves vagyok, ma megkaptam rákszűrés eredményem,amin ez áll: kenet általános minősítése: kóros neoplasticus hémelváltozás, laphámsejtek: enyhe fokú intraepithelialis laphám laesio (L.Sil.) , Hpv
  Javaslat: ismétlés 6 hónap múlva, Hpv tipizálás. Mit jelent ez az eredmény?

  Nagyon megijedtem ettől az eredménytől, kell -e komolyabban aggódnom?
  Párommal éppen kisbaba projectbe szerettünk volna kezdeni, ilyen lelet birtokában mit gondol erről doktor úr?
  17 éves korom óta szedek fogamzásgátlót, aminek abbahagyását terveztem. (Sajnos Pco gyanus vagyok, azért szedtem ilyen hosszadalmasan a gyógyszert, mert ha nem szedem 37-40 napra mentrsuálok van, hogy ki is marad 1-2 3-hónapig a menstruációm. Voltam teljes hormon vizsgálaton, hormonális eltérést nem találtak, csak inzulinrezisztenciát.)

  Köszönettel, tisztelettel: Adrienn

  • Kedves Adrienn! Ha figyelmesen elolvassa a honlapunkat, akkor választ kell találnia a kérdéseire. Ha mégsem sikerülne, kérem hívjon fel és elmagyarázom Önnek a dolgokat, bár ez egyértelműen az orvosa kötelessége lenne. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 147. Üdvözlöm,
  0,7 mm átmérőjű endometriosisom van, 2,5 mm-ről indultunk, cerazette-et szedek folyamatosan. Ennek ellenére folyamatosan van tüszőérésem, legutóbb 3 is, és nagyon-nagyon gyenge menstruációm is van. Az orvosom szerint ha ezek a menzeszek elhúzódnának, mindenképp más progeszteron hatóanyagú gyógyszerre kell áttérnünk, viszont én kicsit tartok más gyógyszerektől, mert jó 20 évvel ezelőtt próbálkoztam pl. Tri Regollal és Novynette-el is, mindkettőtől 2 héten belül állandósult rosszullétem volt, abba kellett hagyjam.
  Az orvosom szerint az Azela is jó megoldás lehet, mert azt mondja, bár ugyanúgy 0,075 mg a dezogesztreltartalmuk, a gyógyszercégeknél változhat a tól-ig sáv, és lehet, hogy mégis jobban beválik. Ön mit gondol, mik lehetnek jó alternatívák?
  Illetve olvastam még ösztrogéndiétáról és progeszteron tartalmú krémekről, ezeknek van értelme vajon az én esetemben? Köszönöm a választ.

 148. Üdvözlöm,
  0,7 mm átmérőjű endometriosisom van, 2,5 mm-ről indultunk, cerazette-et szedek folyamatosan. Ennek ellenére folyamatosan van tüszőérésem, legutóbb 3 is, és nagyon-nagyon gyenge menstruációm is van. Az orvosom szerint ha ezek a menzeszek elhúzódnának, mindenképp más progeszteron hatóanyagú gyógyszerre kell áttérnünk, viszont én kicsit tartok más gyógyszerektől, mert jó 20 évvel ezelőtt próbálkoztam pl. Tri Regollal és Novynette-el is, mindkettőtől 2 héten belül állandósult rosszullétem volt, abba kellett hagyjam.
  Az orvosom szerint az Azela is jó megoldás lehet, mert azt mondja, bár ugyanúgy 0,075 mg a dezogesztreltartalmuk, a gyógyszercégeknél változhat a tól-ig sáv, és lehet, hogy mégis jobban beválik. Ön mit gondol, mik lehetnek jó alternatívák?
  Illetve olvastam még ösztrogéndiétáról és progeszteron tartalmú krémekről, ezeknek van értelme vajon az én esetemben? Köszönöm.

  • Kedves Anna! Egyetértek azzal, hogy gyógyszert kellene váltani, de az én véleményem szerint nem progeszteron-tartalmú, hanem tisztán progeszteron gyógyszert kellene szednie, ami nem oldható meg fogamzásgátló adagolással. Jó tapasztalatom van egy speciális táplálékkiegészítő alkalmazásával is, de ezzel kapcsolatban az Ön és minden lelete ismeretére szükségem lenne. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 149. Tisztelt Doktor úr! ELnézést, vagy én vagyok ügyetlen, vagy nem sikerült elküldenem a kérdést az előbb.. ha mégis, akkor elnézését kérem a duplázásért.

  Egy nagyon komplex és számomra rendkívül megviselő problémában kérem a véleményét, segítségét. Előre is elnézést a hosszért. De hátha tud valamit mondani, ami eddig elkerülte a figyelmemet hálás lennék. Fiatal, huszonéves nő vagyok. Nem iszom, nem dohányzom, kávét, és egyéb koffeint tartalmú italt nem fogyasztok, fogamzásgátlót soha nem szedtem.

  Évek óta küzdök fáradékonysággal. Tavaly nyárra kicsit meghíztam, nem vészesen, de engem zavart s nagyon fáradt voltam, nem mozogtam, nem figyeltem annyira az étkezésemre, de akkor sem voltam és soha előtte túlsúlyos, és a főétkezéseim jók voltak csak sokszor nassoltam. Aztán diétáztam, fogytam is, s elkezdtem sportolni amitől jobban lettem. VIsszatekintve, lehet, ez túl drasztikus volt a szervezetemnek, de nem ettem végletesen, csak talán keveset.. aztán most tavasszal még sokkal fáradékonyabb lettem, s már előtte hónapokkal is jelenlévő alvászavarom is rosszabbodott. Elkezdtem kivizsgáltatni magam. A tshm 3,19 lett, D vitamin hiányom volt. Mivel állandó éhség gyötört, néztek cukorterhelést is, ami megosztó eredménnyel zárult. Ha gondolja el tudom küldeni, de abban minden orvos egyet értett, hogy nem volt vészes, s a 120 perces inzulin (24,2) alapján nem IR, a vércukrom viszont 3,09re esett vissza. A 30 és 90 perces inzulin értékek elég magasak (142 és 86 voltak).
  Női hormonjaim sem a legjobbak : magas ösztrogén, alacson progeszteron a ciklus 21 napján – valószínű nem volt ovuláció. Prolaktin elég magas (530). Tesztoszteron is 2nél kicsit több volt, de az később lement 1,1-re, de a progeszteron tovább csökkent 0,5-re. Orvos tanácsára elkezdtem vitaminokat (D, B, Mg, cink, króm, szelén) és myo inozitolt szedni valamint pajzsmirigy támgató gyógyteát. Az inozitolt 2 hónap után elhagytam ugyanis nem éreztem javulást egyltalán az éhségben és abban hogy a szénhidrát után gyorsan éhes leszek sokszor. Mivel hallottam, van akinek rosszabb lett tőle az IR, így 2 honap után elhagytam.
  Mivel a fáradtság sem múlt el, s a sportot se bírtam már úgy mint előtte, próbáltam pihenni, enni, aludni, de csak egy picit visszahíztam és ez is nagyon zavar. CSináltattam kortizol nyáltesztből napi profilt 5 értékkel — minden érték a ref.tartomány alsó határait súrolja, elég alacsonyak. Így valószínű, amit a legutóbbi orvos, akivel beszéltem, mondott, hogy a mellékvese fáradtság okozza a progeszteron hiányt és talán az IR-t is, meg a PCO közeli állapotot. Az uh-n ugyanis “enyhén PCO-s petefészkek (34-32 mm) ” látszanak, Leletemen az áll még hogy “endometrium 5mm , Endometriu-myometrium átmenet éles; Ováriumok felett color és pulzus dopplerrel vizsgálva kóros áramlás nem látható; Dg: Sine morbo genit. Rharomenorrhoea.” Azt a javallatot kaptam, hogy egy Hölgyi tea nevű keveréket igyak szept végéig, s ha addig nem jön meg a vérzés (júli 7én volt utoljára menzeszem), akkor szedjek be 10 napig progeszteront hogy felépüljön a nyárkahártya és megjöjjön a vérzés már. Illetve a vizsgáló nőgyogyász azt mondta ez még nem súlyos, és legfeljebb csak enyhén pco szerkezetű, de hogy biztos hogy ez a stressztől van.
  Nagyon nagyon kétségbe vagyok esve, mert úgy érzem az egész homronrendszerem felborult, s újabban, itthoni méréssel már az ébredési vércukrom is 6 felett van. Lehet, a terhelés maga is ártott , nem tudom már…
  Emellett még DAO értéket néztek, és az is alacsony lett, ami egy hisztaminintolerancia gyanút vet fel, s tapasztalom is hogy bizonyos ételek után fáj a fejem, a gluténtól meg a hasam, ez utóbbit, illetve tejtermékeket el is hagytam, de mégsem vagyok jól és hiába próbálok cukormentesen, elosztott adagokban enni, folyton éhes vagyok megint. Volt pár nap, míg jobban voltam, de megint rosszabb lett.
  Nagyon szorongok már ezektől, elkezdtem pszichológushoz is járni, de nem tudom mit tehetnék még.

  Barátcserje kapszulát ajánlottak, meg progeszteron krémet, a womens creamet de ezkről is megosztó véleményeket kaptam, a barátcserjéről pl azt hogy ösztrogént köthet meg ezért nem biztos hogy az ösztrogéndominanciás állapotomban ezt segít. A hölgyi teát fogom most inni, (ennek összetevői: körömvirág, szurokfű- és apróbojtorján virágos hajtás, borsmenta- és citromfűlevél, palástfű- és orbáncfű virágos hajtás.)
  Ha nem jön meg, akkor ahogy az orvos mondta, mesterséges progeszteront kell szednem.
  Emellett elkezdtem jógázni.

  Bocsánat hogy hosszú lett, de nagyon érdekelne a véleménye, illetve akár a leleteket is be tudom írni részletesen, de nem akartam már még több infóval terhelni…
  Nagyon szépen köszönöm ha tudna segíteni Ön mit lát ebből, vagy mit kéne még kideríteni, illetve főképp, hogy mit tehetnék, hogy visszaáljon az egészségem, a cukoranyagcsere, a ciklus, az egész hormonrendszerem… nagyon szeretnék újra egészséges nő és egyszer anyuka lenni.
  Köszönettel: Réka

 150. Tisztelt Doktor úr!

  Egy nagyon komplex és számomra rendkívül megviselő problémában kérem a véleményét, segítségét. Előre is elnézést a hosszért. De hátha tud valamit mondani, ami eddig elkerülte a figyelmemet hálás lennék. Fiatal, huszonéves nő vagyok. Nem iszom, nem dohányzom, kávét, és egyéb koffeint tartalmú italt nem fogyasztok, fogamzásgátlót soha nem szedtem.

  Évek óta küzdök fáradékonysággal. Tavaly nyárra kicsit meghíztam, nem vészesen, de engem zavart s nagyon fáradt voltam, nem mozogtam, nem figyeltem annyira az étkezésemre, de akkor sem voltam és soha előtte túlsúlyos, és a főétkezéseim jók voltak csak sokszor nassoltam. Aztán diétáztam, fogytam is, s elkezdtem sportolni amitől jobban lettem. VIsszatekintve, lehet, ez túl drasztikus volt a szervezetemnek, de nem ettem végletesen, csak talán keveset.. aztán most tavasszal még sokkal fáradékonyabb lettem, s már előtte hónapokkal is jelenlévő alvászavarom is rosszabbodott. Elkezdtem kivizsgáltatni magam. A tshm 3,19 lett, D vitamin hiányom volt. Mivel állandó éhség gyötört, néztek cukorterhelést is, ami megosztó eredménnyel zárult. Ha gondolja el tudom küldeni, de abban minden orvos egyet értett, hogy nem volt vészes, s a 120 perces inzulin (24,2) alapján nem IR, a vércukrom viszont 3,09re esett vissza. A 30 és 90 perces inzulin értékek elég magasak (142 és 86 voltak).
  Női hormonjaim sem a legjobbak : magas ösztrogén, alacson progeszteron a ciklus 21 napján – valószínű nem volt ovuláció. Prolaktin elég magas (530). Tesztoszteron is 2nél kicsit több volt, de az később lement 1,1-re, de a progeszteron tovább csökkent 0,5-re. Orvos tanácsára elkezdtem vitaminokat (D, B, Mg, cink, króm, szelén) és myo inozitolt szedni valamint pajzsmirigy támgató gyógyteát. Az inozitolt 2 hónap után elhagytam ugyanis nem éreztem javulást egyltalán az éhségben és abban hogy a szénhidrát után gyorsan éhes leszek sokszor. Mivel hallottam, van akinek rosszabb lett tőle az IR, így 2 honap után elhagytam.
  Mivel a fáradtság sem múlt el, s a sportot se bírtam már úgy mint előtte, próbáltam pihenni, enni, aludni, de csak egy picit visszahíztam és ez is nagyon zavar. CSináltattam kortizol nyáltesztből napi profilt 5 értékkel — minden érték a ref.tartomány alsó határait súrolja, elég alacsonyak. Így valószínű, amit a legutóbbi orvos, akivel beszéltem, mondott, hogy a mellékvese fáradtság okozza a progeszteron hiányt és talán az IR-t is, meg a PCO közeli állapotot. Az uh-n ugyanis “enyhén PCO-s petefészkek (34-32 mm) ” látszanak, Leletemen az áll még hogy “endometrium 5mm , Endometriu-myometrium átmenet éles; Ováriumok felett color és pulzus dopplerrel vizsgálva kóros áramlás nem látható; Dg: Sine morbo genit. Rharomenorrhoea.” Azt a javallatot kaptam, hogy egy Hölgyi tea nevű keveréket igyak szept végéig, s ha addig nem jön meg a vérzés (júli 7én volt utoljára menzeszem), akkor szedjek be 10 napig progeszteront hogy felépüljön a nyárkahártya és megjöjjön a vérzés már. Illetve a vizsgáló nőgyogyász azt mondta ez még nem súlyos, és legfeljebb csak enyhén pco szerkezetű, de hogy biztos hogy ez a stressztől van.
  Nagyon nagyon kétségbe vagyok esve, mert úgy érzem az egész homronrendszerem felborult, s újabban, itthoni méréssel már az ébredési vércukrom is 6 felett van. Lehet, a terhelés maga is ártott , nem tudom már…
  Emellett még DAO értéket néztek, és az is alacsony lett, ami egy hisztaminintolerancia gyanút vet fel, s tapasztalom is hogy bizonyos ételek után fáj a fejem, a gluténtól meg a hasam, ez utóbbit, illetve tejtermékeket el is hagytam, de mégsem vagyok jól és hiába próbálok cukormentesen, elosztott adagokban enni, folyton éhes vagyok megint. Volt pár nap, míg jobban voltam, de megint rosszabb lett.
  Nagyon szorongok már ezektől, elkezdtem pszichológushoz is járni, de nem tudom mit tehetnék még.

  Barátcserje kapszulát ajánlottak, meg progeszteron krémet, a womens creamet de ezkről is megosztó véleményeket kaptam, a barátcserjéről pl azt hogy ösztrogént köthet meg ezért nem biztos hogy az ösztrogéndominanciás állapotomban ezt segít. A hölgyi teát fogom most inni, (ennek összetevői: körömvirág, szurokfű- és apróbojtorján virágos hajtás, borsmenta- és citromfűlevél, palástfű- és orbáncfű virágos hajtás.)
  Ha nem jön meg, akkor ahogy az orvos mondta, mesterséges progeszteront kell szednem.
  Emellett elkezdtem jógázni.

  Bocsánat hogy hosszú lett, de nagyon érdekelne a véleménye, illetve akár a leleteket is be tudom írni részletesen, de nem akartam már még több infóval terhelni…
  Nagyon szépen köszönöm ha tudna segíteni Ön mit lát ebből, vagy mit kéne még kideríteni, illetve főképp, hogy mit tehetnék, hogy visszaáljon az egészségem, a cukoranyagcsere, a ciklus, az egész hormonrendszerem… nagyon szeretnék újra egészséges nő és egyszer anyuka lenni.
  Köszönettel: Réka

  • Kedves Réka! Köszönöm, hogy megosztotta velem a problémáját, ami látszólag tűnik csak bonyolultnak. Miután én ezen a fórumon maximum csak orientálni tudok valakit, gyógyításra nem tudok vállalkozni, ezért nagyon szeretném, ha létrejöhetne közöttünk egy személyes találkozás, amelynek során egy kicsit átbeszélhetnénk az összes problémáját, és megpróbálnánk megtalálni azok közös gyökerét, mert ne legyenek kétségei, minden mindennel összefügg, és nem szabad egy-egy tünetet vagy panaszt kiemelni és külön kezelni, mert csak átmeneti eredményt, aztán meg esetleg további romlást várhatnánk tőle. Úgy gondolom, hogy egy hármas találkozás a Feleségemmel, segítséget jelentene Önnek. Várom a jelentkezését! Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor úr! Nagyon köszönöm a válaszát és a segítséget. Sajnos nem pesten élek de szeptember 3án mindenképp megyek Bp-re illetve természetesen másik nap is megfelelő lehet számomra. Ha esetleg jó Önöknek ez a nap, vagy akár másik időpont, az itt megadott emailemen is tudja jelezni vagy én is írhatok a Doktor úrnak az egyeztetés ügyben, ahogy Önnek megfelelőbb. Köszönöm: Réka

    • Kedves Réka! Hívjon fel kérem telefonon, hogy egyszerűen tudjunk időpontot egyeztetni. Szeretettel Hamvas Ferenc

 151. Tisztelt dr Úr!
  1 éve kapom a DEPO-CLINOVIR® 150 mg injekciót!Ebből kifolyólag a menstruációm elmúlt!Az elmúlt 2 hétben viszont olyan problémám van hogy szex után vérzek és elkezdtem edzeni mert az injekciótól feljött jó pár kiló!És edzések után is vérzek!Ezek nem nagy mennyiségűek inkább csak a wc-papíron látszik de kelemetlen!Nem tudom mitől lehet de a legrosszabbra gondolok!Kértem már időpontot az orvosomtól de csak szeptember közepére kaptam!Próáltam utána olvasni de a méhnyakrák az amire azt mondják hogy az miatt lehet!2 hete van ez a pecsételő vérzés!Most volt az első hogy szex után is volt!Ön szerint az injeciótól lehet vagy méhnyakrákom lehet!
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Ismeretlen! Nagyon sokat kér tőlem így, hogy semmit, még a nevét sem tudom adjak Önnek ilyen komoly kérdésben bármilyen felelősségteli választ. Ha felhív, hozzám a jövő hétre is kaphat időpontot, és az Ön ismeretében a megoldást is biztos meg tudnám találni. Sajnálom, de megnyugtató dolgot sokkal nehezebb mondani, mint olyat ami még jobban felizgatná. Mellesleg az orvosát se nagyon értem hogy ilyen akut problémával hogyhogy nem tudja Önt korábban, akár rendelési időn kívül is fogadni… Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 152. Hű, de jó, köszönöm szépen!! Ez a nap fénypontja.
  És bocsánat, hogy ilyen későn jelzek vissza.
  Én is szeretettel üdvözlöm.

   • Kedves Doktor Úr!

    Már 3 hónapja küzdök condylomákkal ami elmúlik aztán újra előjön. Condylinenal ecsetelem, de teljesen kimarja már a hüvelyem környékét, előfordult hogy vérzett is. Olvastam hogy az ezüstkolloidot ajánlja. Sajnos az oldalon nem nyitja meg nekem hogy melyiket ajánlja, ezt szeretném kérdezni milyet szerezzek be kipróbálni?
    Illetve a viszketést mivel tudnám csillapítani?
    Köszönöm!

   • Tisztelt DR ÚR!
    51. évemben járok, a vérzésem eddig úgymond normális keretek közt mozgott, időben és mennyiségben is. most azonban megváltozott. időre is egy héttel később jött meg, előtte egy hétig csak erős barnázás volt,majd átváltott enyhe vérzéssé,ami inkább rózsaszínü és kevés is. mielőtt ez jelentkezett volna erős görcsölő fájdalmam volt. Mire véljem ezt a helyzetet? változókor?
    köszönöm előre is megtisztelő válaszát. minden jót kívánva: Márti

    • 51 évesen kedves Márti nem igazán adódik más megoldás, mint a változó kor. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 153. Tisztelt Doktor Úr!
  Nem tudom idemásolni a leletet és nincs ötletem, hogyan küldhetném el, de a lányom vércsoportja B positiv, a vejemét pedig még nem tudjuk. Ez így karcsú, ugye?
  Előre is köszönöm.

  • Mailben szkennelve a lelet átjön, de B pozitív anyai lelet mellett ez nagy valószínűséggel nem nagy összeférhetetlenség, tehát a harangokat nem kell félreverni Szeretettel Hamvas Ferenc

 154. Tisztelt Doktor Úr!
  A lányom kb. 14 hetes állapotos. A laboreredmény (vérkép) a következőt mutatja:
  Direkt Coombs: Pos
  Az ellenanyagszűrés többi része negatív. Aggódjunk? Az orvosa szabadságon van, de hát addig is…
  Köszönöm szépen!

  • Kedves Annamária! Nem ártana tudnom a kedves Lánya és a Férjénak vércsoport-jellemzőit, illetve a teljes leletet látnom. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 155. Kedves Doktor úr!

  A Fluconer tabletta befolyásolja a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletta hatását? Az utóbbi két vasárnap szedtem be egy-egy adagot (egyenként 150 mg flukonazol hatóanyag).

  Köszönöm szépen előre is a válaszát!

  • Sajnos nincsen vele direkt tapasztalatom kedves Petra, még sohasem írtam egyetlen betegemnek sem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 156. Tisztelt Doktor Úr!

  40 éves nő vagyok aki 2017.decembere óta Cerazette0.075 mg-os fogamzásgátlót szed. (Előtte Mirabellát szedtem de a nőgyógyászom tanácsára a korom miatt váltottam). A kérdésem az, normális-e, hogy miután elkezdtem a Cerazettet szedni rá 4 napra volt egy 1 hetes vérzés, utána közel 7 hónapig semmi, majd most 5. napja gyenge vérzésem van.
  Segítségét és válaszát előre is köszönöm!!!

  • Kedves Emese! A magam részéről 35 éves koron felül senkinek sem írok fel semmiféle fogamzásgátló hormonkészítményt, mert belezavarhat a változás korába, illetve ebben a korosztályban halmozottak a szövődmények, melyek között van olyan, ami halált, vagy maradandó károsodást okozhat. Az Önnek javasolt készítmény elsősorban szoptatás mellett javasolt. Egyebekben nem szeretnék a kezelésébe belefolyni, mert a nevén kívül semmit sem tudok Önről. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 157. Tisztelt Doktor úr!
  40 éves, endometriózisos beteg vagyok, gyermeket már nem tervezünk. Az orvosom javaslatára a következő hónaptól fogamzásgátló tabletta szedését kezdem el. Ő két gyógyszert javasolt: a Qlaira és a Yasminelle nevű gyógyszereket. Ön melyiket javasolná? Úgy láttam, hogy a Qlaira hormontartalma jóval magasabb, mint az összes többi gyógyszeré, a Yasminelle progeszteron összetevője viszont gyakrabban okoz trombózist. Melyik lenne számomra az ideálisabb?
  Válaszát megköszönve tisztelettel:
  VH

  • Ugye csak viccel velem kedves Hédi? Hogy miért?
   1. Endometriózis és endometriózis között fényévnyi különbségek vannak. Leletek és vizsgálat nélkül, anélkül hogy tudnám hogy milyen panaszai vannak, hogy várna tőlem reális és korrekt választ?
   2. Az endometriózisnak az a jellemzője, hogy a menzesz alatt vérzik és növekszik. Ha fogamzásgátlót szed, akkor ugyan menzesze nincs, de megvonásos vérzés az van. Ott vagyunk tehát, ahol a part szakad.
   3. Hormonkezelésre tehát szüksége lenne, de a folyamat, az Ön hormonális alkata, a góc elhelyezkedése nélkül, az általános testi állapotának az ismerete hiányában valóban megoldást várna tőlem?
   Ha megkeres az összes leletével, szívesen segítek a legjobb tudásom szerint, de barkácsolásra nem vállalkoznék.
   Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc
   3. Nyilvánvalóan hormonkezelésre szüksége lenne

   • Tisztelt Doktor Úr!

    A férjemmel egy ideje belekezdtünk a babaprojektbe. Most is jelentkezett a vérzésem de rövidebb volt és kevesebb is a szokásosnál. 3 napja volt az utolsó napom amikor csak minimális barnás folyásom volt. Na azonban ismét észleltem a fehérneműmön némi barnás folyást. Ön szerint lehet beágyazódás miatt egy kis vérzés vagy esetleg betegség állhat a háttérben? Más panaszom/tünetem nincs. Ha Önt szerint is fent áll a terhesség esélye akkor mikor érdemes tesztet csinálnom? Előre is köszönöm a válaszát!

    • Kedves Hajni! Betegséget ennyi alapján én nem gyanítanék, holnap-holnapután zárja ki, vagy erősítse meg egy reggeli első vizeletes teszttel a terhesség lehetőségét, mely elvileg lehetséges, de nem nagy a valószínűsége. Egyéb teendője jelenleg nincs. Ilyen jelenséget sajnos produkálhat pszichés alapon a felfokozott várakozás stressze is. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 158. Kedves Doktor úr!
  Az előbb vettem észre hogy tegnap egy olyan óvszert használtunk a párommal ami két éve lejárt. Az óvszeren nem láttunk szakadást. Az lenne a kérdésem hogy ilyen esetben van e esély a terhességre, érdemes e eseményutáni tablettát íratni. A ciklusom 11. napjánál történt az eset. Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

 159. Kedves Doktor Úr!
  Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy vettem egy doboz 100 mg-os DHEA kapszulát. A ciklusom első napjától kezdtem el szedni napi 1 kapszulát (közben 2 nap kimaradt), és a ciklus 15. napján pecsételő vérzés jelent meg. Ez a fehérneműn nem látszott, de a wc-papíron, a hüvelyváladékban rózsaszínes csík formájában jelentkezett, azután is minden nap észleltem. Jelenleg a ciklusom 20, napján tartok, ma már élénk piros színt is mutat, és kis pötty formájában a fehérneműn is látható. Nagyon félek, hogy a készítmény felborította a hormonjaimat. Mikor ürül ki ez a szer a szervezetemből? Okoz-e maradandó elváltozást? Visszaáll magától a ciklusom?A ciklusom egyébként 25-26 napos, menstruáció alatt fájdalmat sosem érzek, a mentruáció 5 napos.
  Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Erdősiné Tóth Mária

  • Kedves Marika! A leveléből csak az nem derült ki, hogy ezt a készítményt milyen céllal kezdte el szedni. Ön is olyan, mint az amerikai rendőr, aki előbb lő, aztán kérdez? Nagy valószínűséggel maradandó károsodást nem szenvedett, de ez nem Önön múlott. Kérem tartózkodjék az ilyen ötletbetörésektől! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 160. Kedves Doktor Úr!

  Ha már – egy korábbi kérdés kapcsán – szóba került az intim tölcsér, megragadnám az alkalmat és kérdeznék én is. Jártam intimtornára, ahol az oktató azt állította, mind a tampon, mind a tölcsér rendszeres használat mellett elgyengíti a hüvelyizmokat. Konkrétan azt hozta fel példának, hogy úgy elgyengülnek az izmok, mint egy törött, hosszan begipszelt testrész eseténél. Bevallom, ez engem egy kicsit meglepett, bár kétségkívül hatásos volt, mert hanyagolom a tampont és csak akkor használom, ha “nagyon muszáj”. Viszont számomra a betét nem a legmegfelelőbb, nyáron nem is tudom elviselni, így szívesen lecserélném valami másra. Gondolkodtam egy ideig a tölcséren (meg is rendeltem, de azóta itt áll érintetlenül a polcomon), viszont az, hogy egy (elméletileg) egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember ilyet állított róla, kissé megrémített. Örömmel olvasnám az Ön nézőpontját is a témával kapcsolatban.

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi! Ritka nagy butaságot állítottak Önnek. Ez kb. annyira igaz, mint hogy a rendszeres szex gyengíti a hüvelyizmokat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 161. Tisztelt Doktor Úr!

  Az én kérdésem csupán annyi lenne, hogy véleménye szerint (egészségügyi szempontból) lehet-e nyugodtan éjszaka is tampont használni? Habár a tampon tájékoztatójára az van írva, hogy akár 8 órát is bent maradhat, én azért kicsit aggódom..

  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Tünde

  • Amennyiben fenntartásai vannak kedves Tünde, akkor alkalmazzon kérem intim-tölcsért, aminek biztosan nincs semmiféle káros hatása. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 162. Kedves Doktor Úr!

  25 éves vagyok, a ciklusom évek óta kiszámítható, 27-28 naponként, pontosan jelentkezik vérzés. Általában érzem a tüszőrepedést is – nyák, pecsételő vérzés, alhasi fájdalom formájában.
  Pesszáriummal védekeztünk eddig, most azonban tervben a baba. Viszont sajnos jelentkezett egy probléma, mégpedig az, hogy harmadik hónapja a ciklusom – (szerintem) teljesen indokolatlanul – meghosszabbodott. A korábban említett 27-28 napból most 32-33 lett. Különösebb okot erre nem látok, és roppant mód aggaszt, mert a babaprojektre pontosan 3 hónappal korábban álltunk rá – a következő ciklusom már hosszabb lett.. Tartok attól, hogy nincs peteérésem, habár a jeleit továbbra is tapasztalom magamon, bár azt olvastam, hogy a félidős pecsételő vérzés akár hormonproblémát is jelezhet.
  Nagy tapasztalatában és szakértelmében bízva fordulok Önhöz kérdésemmel: létezhet olyan, hogy a menstruációs ciklus csak úgy, az egyik napról a másikra, különösebb ok nélkül (nincs stresszhatás, nincs rossz táplálkozás, nincs trauma, nincs gyógyszerszedés) közel egy héttel meghosszabbodik, úgy, hogy mindeközben a termékenység megmarad? Vagy mindenféleképpen terméketlenséggel jár együtt az ilyen hosszú ciklus?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Ha kíváncsi a véleményemre, akkor hívjon fel kérem ma délután telefonon és és néhány kérdést követően elmondom Önnek, hogy én miben látom a problémát és annak a megoldását. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 163. Tisztelt Doktor Úr!
  Köszönöm válaszát, a Remifemin Plus-ról, de a betegtájékoztató alján vettem észre, hogy olyan depresszió elleni szerrel, ami sertralin-t tartalmaz, nem ajánlott szedni. Én az Asentrát és a Rivotrilt szedem ( utóbbit csak éjszakára ) már 16 éve. Nem okozhat ez problémát?
  Ha a patikában kérdezem ezt meg, akkor biztos, hogy nem ajánlják, de Önnél biztos megfordult már olyan, aki antidepresszáns mellett használta…
  Köszönöm szépen a válaszát: Gabi

  • Ne kockáztassunk kedves Gabi. Ötleteim lennének, de minden egyébhez már szükséges lenne a személyes találkozás. Szeretettel Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor úr!
    Pár nappal ezelőtt tapasztaltam, hogy nyomás hatására érzékenyebb a hasam alja de nem is igazán foglalkoztam akkor vele. De ma érdekes eddig nem tapasztalt folyás jelentkezett nálam, az elején csak a fehérneműmön vettem észre világos barnás foltot, később éreztem hogy nagyobb mennyiség távozik és ennek már rózsaszín színe volt és sűrűbb szinte már habos volt (nem igazán tudom jobban leírni mihez hasonlít), azóta nem távozott több ilyen váladék. Más panaszom nincs. Kb 2 éve nem menstruáltam mert lassan 1 éve szültem azóta szoptatok és a szülés utáni vérzés óta más vérzés nem jelenkezett. Mi okozhatja ezt a rózsaszín folyást? Esetleg várható hogy ismét menstruálni fogok? Vagy komolyabb bajom lehet? Válaszát élőre is köszönöm!

    • Kedves Bea! Ismeretlenül, vizsgálat nélkül csak találgatni tudnék, ami nem veszélytelen, ezért meg sem próbálom. Kérem forduljon az orvosához, vagy keressen meg. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 164. Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát! Minden jót kívánok, Önnek!
  Üdvözlettel: Gabi

 165. Tisztelt Doktor Úr!
  Sokszor kértem már a tanácsát, különböző problémáimmal kapcsolatban, és miután mindig megnyugtató és segítőkész választ kaptam, ismét Önhöz fordulok.
  52 éves vagyok, 3 gyermek édesanyja. Nálam is egy ideje előjöttek a változókori tünetek, az alvászavarral kezdődött már jó néhány éve…
  Tudnia kell, hogy szedek magas vérnyomásra gyógyszert, cukorbeteg vagyok ( gyógyszeres ) és a legkisebb lányom születése óta ( 16 éve ) antidepresszánst, és időnként nyugtatót. Nem érzem magam egy nagyon ideges típusú embernek az átlagnál, inkább szorongó, túlaggódó típus vagyok, ami azt hiszem a gyermekkoromhoz vezethető vissza.
  Járok rendszeres éves szűrővizsgálatra, és év elején amikor utoljára voltam nőgyógyásznál ez az eredmény jött ki ( de ezzel kapcsolatban telefonon megbeszéltem Önnel a teendőket, csak szeretném, ha minden fontosabb tényt elmondjak) : uterus:40x51x51,5mm, benne 32×27 mm nyomagöb. Endometrium: 4,7 mm.
  Ezt egy miómának nevezte a doktor úr, és mondta, hogy bármilyen készítményt szedek, semmiképpen ne tartalmazzon ösztrogént, ami a miómának nem jó, bár azt is mondta, hogy nem hinné, hogy ez már nőne a későbbiekben. Ennek ellenére ősszel ismételten elmegyek szűrővizsgálatra.
  A problémám: Kb. két hete folyamatos hőingadozásom és hangulatingadozásom van, rossz közérzetem, fáradtnak érzem magam, olyan, mintha enyhe szorongás lenne úrrá rajtam, majd kiver a víz, és rosszul érzem magam…Ez napjában többször ismétlődik és elég kellemetlen.
  Szeretnék valami nem készítményt szedni, vagy bármit ami segítene a tüneteket enyhíteni. Szeretném jól érezni magam, a lehetőségekhez képest. Magamtól semmit nem akarok és nem is merek ennyi gyógyszer mellett elkezdeni, nehogy többet ártsak, mint használjak! Olvastam a barátcserje teáról, a Remifemin Plus-ról,….
  Szeretném a tanácsát kérni!
  Köszönöm megtisztelő válaszát.
  Üdvözlettel: Gabi

  • Kedves Gabi! Kérjen a patikában egy Remifemin nevű gyógynövény-készítményt, mi az esetek zömében nagyon jó hatású szokott lenni ilyen szubjektív panaszokra. Szedje ezt huzamosan, remélem, hogy Önnek is segíteni fog. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!
    Sokszor kértem már a tanácsát, különböző problémáimmal kapcsolatban, és miután mindig megnyugtató és segítőkész választ kaptam, ismét Önhöz fordulok.
    52 éves vagyok, 3 gyermek édesanyja. Nálam is egy ideje előjöttek a változókori tünetek, az alvászavarral kezdődött már jó néhány éve…
    Tudnia kell, hogy szedek magas vérnyomásra gyógyszert, cukorbeteg vagyok ( gyógyszeres ) és a legkisebb lányom születése óta ( 16 éve ) antidepresszánst, és időnként nyugtatót. Nem érzem magam egy nagyon ideges típusú embernek az átlagnál, inkább szorongó, túlaggódó típus vagyok, ami azt hiszem a gyermekkoromhoz vezethető vissza.
    Járok rendszeres éves szűrővizsgálatra, és év elején amikor utoljára voltam nőgyógyásznál ez az eredmény jött ki ( de ezzel kapcsolatban telefonon megbeszéltem Önnel a teendőket, csak szeretném, ha minden fontosabb tényt elmondjak) : uterus:40x51x51,5mm, benne 32×27 mm nyomagöb. Endometrium: 4,7 mm.
    Ezt egy miómának nevezte a doktor úr, és mondta, hogy bármilyen készítményt szedek, semmiképpen ne tartalmazzon ösztrogént, ami a miómának nem jó, bár azt is mondta, hogy nem hinné, hogy ez már nőne a későbbiekben. Ennek ellenére ősszel ismételten elmegyek szűrővizsgálatra.
    A problémám: Kb. két hete folyamatos hőingadozásom és hangulatingadozásom van, rossz közérzetem, fáradtnak érzem magam, olyan, mintha enyhe szorongás lenne úrrá rajtam, majd kiver a víz, és rosszul érzem magam…Ez napjában többször ismétlődik és elég kellemetlen.
    Szeretnék valami nem készítményt szedni, vagy bármit ami segítene a tüneteket enyhíteni. Szeretném jól érezni magam, a lehetőségekhez képest. Magamtól semmit nem akarok és nem is merek ennyi gyógyszer mellett elkezdeni, nehogy többet ártsak, mint használjak! Olvastam a barátcserje teáról, a Remifemin Plus-ról,….
    Szeretném a tanácsát kérni!
    Köszönöm megtisztelő válaszát.
    Üdvözlettel: Gabi
    Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Minden jót kívánok, Önnek!
    Üdvözlettel: Gabi

 166. Tisztelt Doktor Úr!

  Köszönöm szépen a válaszát. Magam is érzem a menopauza több jelét is.
  Babát már nem tervezünk.
  Ha gondjaim adódnak Önhöz kérek időpontot. Jelenleg választ kaptam a
  kérdéseimre. Maradok Ön iránt Tisztelettel: Koródi Judit

  • Köszönöm bizalmát kedves Judit. Szeretettel várom, ha úgy dönt, hogy megkeres. HF.

 167. Tisztelt Doktor Úr!

  A mai napon @-ben megkaptam a labortól az AMH leletem.
  0,38 ug/l-ben adták meg, a referencia tartományt 0,01-2,71
  között adták meg.
  Ez az érték nagyjából megfelel annak amire számítottam.
  Várom tisztelettel válaszát.

  Koródi Judit

  • Kedves Judit! Termékenység szempontjából ezt nevezik az igen halvány remény kategóriának, ami sajnos csak a majdnem reménytelen szebb megfogalmazása. Általánosan igen közeli klimaxot jelez. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

 168. Kedves Dr. Úr!

  A mai napon megtörtént a vérvétel AMH irányában.
  Annyi történt azóta, hogy április 17 után nagyjából
  két ciklus kimaradása után június 29-én megjött
  egy teljesen normális havi vérzés. Ami ugyanannyi
  ideig tartott mint szokott és mennyiségileg is épp
  annak megfelelő volt. Kíváncsian várom a vérvétel
  eredményét és persze majd az Ön válaszát.
  Köszönöm előre is.

 169. Tisztelt Doktor úr! 4 hete voltam az éves rákszűrésen, közben panaszkodtam sárgás hüvelyi folyásra. Más panaszom nem volt. Azonnal kaptam Klion hüvelykúpot, ebből 9 db -ot tudtam használni, aztán menstruáltam. Tegnap telefonon kaptam eredményt: P2, zsúfolt lobsejtekkel. A hölgy kérdezte, hogy volt e- panaszom rákszűréskor. Mondtam, hogy igen és kaptam rá kezelést, Azt mondta, akkor további teendőm nincs, minden rendben. Mit jelent a zsúfolt lobsejt? Tényleg elég rá a Klion hüvelykúp, és nem kell az orvoshoz visszamenni?
  Köszönöm szépen válaszát!

  • Nagy valószínűséggel igazat mondtak Önnek. Egyelőre nincs teendője. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 170. Tisztelt Doktor Úr.
  2017.11.02. Szultem februarig volt minimum 3 negativ terhessegi tesztem.
  Februan 19. A mensi 5 napjan beadattam a depo provera fogamzasgatlo injekciot marciusban 20tol aprilis 2.ig tartott a mensim 12 napig. Majd 10.en megint meg jott es tartott 20.ig 10 napig majusban elkezdtem szedni a Jangee fogamzasgatlo tablettat majusban es juniusban “normalis” volt a mensim. Junius 29tol julius 5. Tartott idokozonkent szinten volt negativ tesztem. De ma megint meg jott a bajom szerintem ez nem normalis.. A gyogyszert szedem rendesen lehet ez terhesseg? Vagy mi lehet ez?
  Előre is koszonom.
  Tisztelettel Bella

  • Terhességre nem gondolnék kedves Bella, de a dolog mindenféleképpen odafigyelést igényel. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr,
    sikertelen teherbeesés miatt vérvizsgálatot végeztek, melyek eredménye:
    TSH 2.33
    fT4 0.75 ng/dl
    fT3 3.43 pg/ml
    ATPO 1 IU/ml
    Velemenye szerint lehet ez az oka a sikertelensegnek? Elore is köszönöm! Üdvözlettel

    • Ez biztosan nem kedves Judit. Arra azért nagyon kíváncsi lennék, hogy ilyen panaszokkal miért csak a pajzsmirigy-állapotát tesztelik.Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 171. Kedves doktor úr!
  Kettő gyerekem van, mindkettő terhesség máshogy kezdődött ezért is vagyok tanácstalan, múlt héten barna folyásom volt, a héten kell megjönnie, lehet-e terhes?
  Nem szokott így lenni, ha barna folyás van, akkor jön meg, de most semmi.
  Köszönöm szépen előre is a válaszát.
  Timcsi

  • A kérdésére sajnos nem tudok elfogadható választ adni kedves Timcsi. Lehet eső, lehet hó… Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor úr!
    Tegnap előtt este jelentkezett először nálam egy szokatlan folyás ami sárgás világos barnás színű és akkor még számomra beazonosíthatatlan kellemetlen szaga volt. Másnap is tapasztaltam ezt de csak a délutáni órákban, a mai nap folyamán egész nap jelen volt ez a folyás és egyre kellemetlenebb szaga van amit a romlott hús szagához tudnám hasonlítani. Ezen kívül nem jelentkezett viszketés, égő érzés. Annyi, hogy a hasam alja nyomásra érzékeny és kicsit fáj amit csak úgy vettem észre hogy szorosabb nadrág volt rajtam ami megnyomja de lehet ennek nincs köze a dologhoz. Csak jövőhétre kaptam időpontot az orvosomhoz de elég kellemetlen számomra ez a probléma. Tud valamit javasolni amivel addig orvosolható ezt? Illetve ezt a bűzös folyás mi okozhatja?

    • Kedves Emese! Ez sajnos egy meglehetősen komoly bakteriális fertőzés lehet, a kezeléshez mindenképpen vizsgálatra, váladéktenyésztésre volna szüksége. Levélben sajnos a probléma nem kezelhető. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 172. Kedves Doktor úr!

  Megrövidült méhnyak esetén nagy valószínűsége van, hogy kinyílik a méhszáj idő előtt (37 hét előtt)? 29 hetes kismama vagyok, kissé megrövidült a méhnyakam.

  Köszönöm szépen válaszát.

  Szép napot kívánok.

  Üdvözlettel,
  Diána

  • Kedves Diána! Erre a kérdésre még vizsgálat után is erősen kockázatos volna válaszolni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 173. Tisztelt Doktor Úr!

  Nőgyógyászom a szülés utáni kontroll vizsgálaton a Desirett fogamzásgátlót írta fel. Egyenlőre nem váltottam ki, máshogy védekeztünk, de most szeretnék áttérni a gyógyszerre, viszont már nem szoptatok és múlthónapban meg is jött ennek ellenére elkezdhetem ezt szedni vagy másikat kell kiíratnom?

  Válaszát előre is köszönöm!

 174. Tisztelt Doktor Úr!

  A nőgyógyászom szülés utáni kontroll vizsgálaton a Desirett fogamzásgátlót írta fel. Egyenlőre nem váltottam ki máshogy védekeztünk most viszont szeretnék áttérni a gyógyszerre, de azóta már nem szoptatok és egyszer meg is jött, ennek ellenére elkezdhetem szedni vagy másik gyógyszert kell kiíratnom?

  Előre is köszönöm a válaszát!

 175. Tisztelt Doktor Úr!
  Pàrommal babàt tervezünk.Èn locerylt hasznàlok körömgombàra,a tàjèkoztató szerint terhesen nem ajanlott mert ritka eset de at juthat a magzatba. Teherbeesèsig hasznàlhatom? És mit javasolna àldott àllapot alatt? Köszönöm.

  • Kedves Sziszi! Vagy a gyógyszer, vagy a családtervezés. A kettő nem megy sem párhuzamosan sem átfedésben. Sajnálom! A további esetlegesen a terhesség alatt is hatékony kezelést szíveskedjék bőrgyógyásszal megbeszélni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm a vàlaszt.Meg vàrom a menzeszt annak elmúltàig hasznàlhatom?Utana termèszetesen abbahagyom,hogy mire peteèrès foganàs lesz màr ne legyen a körmömöm.

     • Tisztelt Doktorúr!

      A 6 hónapos kislányomat még szoptatom de lassan szeretnénk próbálkozni a kistestvérel, a szülés óta még nem menstruáltam. Így van esélyem teherbe esni vagy feleslegesen próbálkoznánk?

      Válaszát előre is köszönöm!

     • Esélye van kedves Hajni, de ha szoptatás közben esik teherbe, akkor a vetélésre is. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 176. Tisztelt Dktor Úr.52 éves vagyok.3 hónappal ezelőtt,,megbolondult,, az eddig viszonylag normális ciklusom.Két 52 napos ciklust,most egy 18 napos követ.Az erősségére meg gyengébb a megszokottaknál,kb 6 naposak.Ez betegség vajon,vagy csak a klimax?Köszönöm szépen a türelmét.

  • Nagy valószínűséggel a klimax kedves Livy. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 177. Tisztelt Doktor Úr!

  Köszönöm a hétfői válaszát, segítségét! A hormonképet nézve a két vérzés közötti pecsételgetéseimet is valószínű a közeledő változókor okozhatja?! Ez orvosolható valahogy, mert borzalmasan megkeseríti a mindennapjaimat fizikailag és lelkileg is.

  • Egy szakember egészen biztosan tudja a megoldást a problémára kedves Andrea. Kérem, hogy forduljon bizalommal az orvosához vagy keressen meg személyesen, mert egyáltalán nem kötelező szenvednie. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 178. Kedves Doktor úr!

  Kérdésem lenne, hogy Ön szerint ez az eredmény spontán teherbeesés szempontjából milyennek számít:
  Sejstszám: 25 M/ml, Mot: 60% Progr.mot: 1/5 Szerkezet: 5% Ph:7,4 Mennyiség: 2 ml
  Köszönettel

   • Tisztelt Doktor Úr!
    Először is szeretném megköszönni eddigi válaszait, amelyekkel nagy segítségemre volt. Már többször írtam Önnek, de leírom nagy vonalakban az előzményeket, hogy több információhoz jusson. 39 éves vagyok, 2 gyermek édesanyja. Az eddigi ciklusaim 24-28 naposak voltak és 4-5 napig tartott. Február végén( mint azt már akkor említettem) bárányhimlős lettem. A betegség 2 hetes lefolyása alatt lett volna esedékes a menzeszem, de az 2 hetet késett. Azóta 17, 21, 20 és most is 19 napra jött meg és csak 3-4 napig tart. Semmilyen más panaszom nincs. Eddig a késés meg a betegség számlájára írtam ezt a rendszertelenséget, de most már kezd komolyan aggasztani a dolog. Mi lehet ez? Lehet valami komoly betegségem van vagy hormonzavar? Azt még esetleg el kell mondanom, hogy a nemi életem igen ritka, 6-8 hetente, mivel a férjem külföldön dolgozik. Lehet hormonzavar?
    Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Anó

    • Kedves Anikó! Elvileg bármelyik állítás igaz lehet, de hogy mi lehet a valós probléma, azt sajnos csak az Ön alapos ismeretében tudnám megmondani. Az biztos, hogy ez egy hormonzavar, de hogy mi az, ami kiváltja, s ennek megfelelően hogyan orvosolható, ez a forint húszas kérdés. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Tisztelt Doktor Ùr!
     Az lenne a kèrdèsem, hogy mennyire lehet sùlyos ez a gyakori menzesz. Àllhat-e a hàttèrben miòma vagy esetleg rosszindulatù daganat? Vagy van rà esèly hogy magàtòl helyreàll a ciklus? Sajnos külföldön èlek ès az itteni orvosi ellàtàs nem igazàn àll a szakma csùcsàn. Nőgyògyàszhoz is csak 3 hèt mùlva tudok menni.Mit tanàcsol vàrjak vagy egy ultrahangos vizsgàlatot csinàltassak addig? Ui. Tegnap elèg rendesen megszèdültem, lehet a gyakori vèrzèstől? Vàlaszàt előre is köszönöm. Tisztelettel:Anò

     • Kedves Anikó! A panasza hormonzavarra utal, ami akár egy korai klimax előjele is, de a napi stresszei következménye is lehet. Daganatra csak legvégső esetben gondolnék. Mindenképpen kivizsgálásra szorul, de kérem ne pánikoljon. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!
    A kérdésem az lenne, hogy 2013-ban sm gyanúval vizsgáltak,1 db. 5 mm- es góc van az agyamban,gerincvelő folyadékot vettek,amellyel kizárták az sm-et,nincs is semmi tünetem a góc miatt,semmim nem fáj.Az lenne a kérdésem,hogy ettől a kis góctól lehet- e természetes úton szülni? Köszönöm: Anita

 179. Tisztelt Doktor Úr!

  Elnézést, hogy nem írtam le a referencia értékeket, nem tudtam, hogy az is szükséges a lelet értelmezéséhez:

  Tesztoszteron 0,63 nmol/l Referencia: 0,29 – 1,67
  Progeszteron 0,8 nmol/l Foll.fázis: 0,6-4,7 Ovuláció: 2,4-9,4 Luteális f.: 5,3-86 Postmenop: 0,3-2,5
  Prolaktin: 409 mU/l Referencia: 100-500
  LH: 14,7 U/L Foll.fázis: 2,4-12,6 Ovuláció: 14,0-95,6 luteális f: 1,0-11,4 Postmenop: 7,7-58,5
  FSH: 25,8 U/l Foll.fázis: 3,5-12,5 Ovuláció: 4,7-21,5 Luteális f: 1,7-7,7 Postmenop: 25,8-134,8
  FSH: 1,23 mU/l Referencia: 0,27-4,20

  Tehát a ciklus 3. napján készült a laboreredmény. Elnézését kérem és hálásan köszönöm a válaszát, fáradozását!

  • Kedves Andrea! Köszönöm a kiegészítést. A vizsgálati eredmények szerint feltételezhető, hogy közeledik a változás kora, de hogy a peteérése mennyire érintett, azt csak a ciklus 1. napján megismételt vérvételi eredmény alapján lehetséges megmondani. Fontos volna még egy AMH /anti müllerian hormon/ vizsgálatot is csináltatni, ami megmutatná, hogy milyen a petefészkeinek a rezerv-kapacitása. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 180. Tisztelt Doktor Úr!

  A menstruáció 3.napján levett véreredményeimet nem igazán tudom értelmezni, esetleg segítene (46 éves vagyok)?
  Tesztoszteron 0,63 nmol/l, progeszteron 1,8, prolaktin 409, LH 14,7, FSH 25,8, TSH 1,23.
  Ez már utal a változókorra esetleg, vagy még minden “normális”? Megyek majd orvoshoz, de csak a jövő hónapban lesz elérhető, és nagyon kíváncsi vagyok, hogy valamelyik értékem mutat-e eltérést?
  Elnézést a zavarásért és köszönöm a fáradozását!

  • Kedves Andrea! Miután nem írta le az eredmények egy részénél sem a mértékegységet, sem a normálértékeket, így a kérdésére nem tudok érdemi választ adni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 181. Tisztelt Doktor Úr!
  40 éves vagyok,fél éve volt egyspontán terhességem,majd vetélésem az 5.hétben.Azóta se sikerült teherbe esnem,enyhén emelkedett NK funkció miatt Low Dose Naltrexone terápiát kezdtem,nőgyógyászom tanácsára.Ezután észleltem a májusi,ill.júniusi menzeszem az átlaghoz képest nagyon kevés volt./Éjjel szinte semmi,nappal 1-2 tampon/.Csináltattam hormonpanelt,ahol az FSh 12.6mmol/l volt,LH:4.7,19.napon a progeszteron:9,90mmol/l, az AMH:0.57 ng/ml lett.Ez már premonopauza lenne? Decemberben még terhes voltam,nem értem,hogy ez a szint miért esett igy vissza?Esetleg a gyógyszer okozhatta? külföldi oldalon irt a termékenység csökkenésének lehetőségéről.Köszönettel,Tisztelettel.

  • Kedves Andrea! Önnek van egy orvosa, aki minden szempontból ismeri Önt és a működését is. Tegye fel a kérdéseit kérem neki, vagy ha nem bízik benne, akkor keressen meg engem vagy mást, de a kérdés nem oldható meg a neten keresztül. Ez a nagyon alacsony AMH-szint sajnos erősen felveti a petefészek-kimerülés lehetőségét. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 182. Kedves doktor úr!Pár nappal ezelőtt kérdeztem öntől Mirena spirállal kapcsolatban.Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!Még egy kérdés aggaszt,remélem nem haragszik,hogy ismét zavarom.Mirena tájékoztató füzetében olvastam,hogy ellenőrizni kell a spirál jelző szálát menstruáció után.Mivel nekem csak össze-vissza,rendszertelen pecsételő vérzéseim vannak,igy néha ellenőrizni szoktam a szál helyzetét,magam megnyugtatása érdekében.Néha érzem a jelzőszál végét,néha viszont egyáltalán nem.Ez miért van??Orvosomtól kérdeztem,hogy megérzem-e,ha a spirál elmozdul,ő erre azt mondta nyugodjak meg,meg fogom érezni.Félek,nehogy elmozduljon,én meg terhes maradjak.Olyan sok példát lehet hallani,hogy spirál mellett teherbe estek(általában,persze a hagyományos spirál mellett).A kérdésem tehát,vannak tünetei,ha elmozdulna a spirál?Illetve miért érzem néha a jelzőszálat,néha pedig egyáltalán nem?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel,Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna! Még ha más is szerepel a tájékoztatóban, a nézetem szerint a jelzőfonál helyzetének és meglétének megítélése nem páciens-feladat, hanem orvosi. Engem a spirálos betegeim háromhavonta megkeresnek ellenőrzésre, akkor ezt a feladatot is elvégzem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves dr ùr . Majus 14 volt az utolso vérzés azota nem szedem a fogamzasgatlo tablettat .terhessegi teszt negativ.3 evig szedtem a lindynette nevü gyogyszert .meddig kell varni h a ciklus magától rendezödjön ha babat szeretnénk?8

   • Majus 14 volt az utolso verzesem.abba hagytam a fogamzasgatlot .meddig kell varni hogy a ciklus magatol rendezodik.babat szeretnenk.teszt negativ. Nilla

 183. Tisztelt Doktor úr,

  Babát szeretnénk, nemrég írtak fel progesterone exeltis. Mindig 24napra jön meg a menstruációm. Így is úgy kell szednem, hogy a menstruáció első napjától számítva a 15.napon elkezdeni 15 napig (reggel 1 este 1). Mi történik ha hamarabb kezdem el szedni? Nagyon szépen köszönöm, Dóra

  • Kedves Dóra! Szíveskedjék a kérdésével ahhoz az orvoshoz fordulni, aki a gyógyszert felírta Önnek, mert nekem ismeretlenül, vizsgálat és leletek nélkül halvány sejtelmem sincs arról, hogy ezt miért kapta. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 184. Tisztelt Doktor úr!
  Szeretném elkezdeni a yasminelle fogamzásgátló szedését,de sajnos nem volt lehetőségem a menzeszem első napján bevenni az első szemet.Azt olvastam az interneten,hogy a 2.-5.napon is be lehet venni. Ha holnap veszem be az első szemet a menzeszem 4. napján akkor az úgy rendben van? Ugyanúgy be kell szednem a 21 szemet és megjön a megvonásos vérzés? Meddig kell kiegészítő védekezés?
  Köszönöm válaszát: Marika

  • Rendben van, kedves Marika. 2 hét után védett, és természetesen be kell szednie minden tablettát. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 185. Tisztelt doktor úr!30 éves vagyok,tavaly a kisfiam születése után Mirena spirált tetettem fel,mivel több babát már nem szeretnénk a férjemmel.Ennek már 11 hónapja.Sűrűn volt pecsételő vérzésem tőle,ami áprilisban rendeződni látszott.Minden hónapban 1-2 napos volt a menstruációm,emellett sokat volt közti vérzésem is.Az orvosom türelemre intett.Februárban voltam nála,akkor ultrahangon,és manuálisan is megvizsgált,spirál a helyén volt.Áprilisban hagytam abba a szoptatást,akkor 5 napig tartott a menstruációm.Azóta viszont 4-5 naponta pecsételő vérzésem van ismét.Májusban 1 napos volt a vérzésem,azaz nem is tudom hogy a sok pecsételés közül melyik lehetett a menstruációm.Nem sok a mennyisége,illetve ma már csak rózsaszines folyásnak nevezném.Sűrűn fáj a hasam is.Ön szerint bezavarhatott a szoptatás abba hagyása a ciklusomba,vagy ez a fogamzásgátló módszer nem nekem való?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel,Zsuzsanna

  • Kedves Zsuzsanna! Az én orvosi felfogásom szerint ez a típusú spirál szinte semelyik korosztály számára nem megfelelő fogamzásgátló a rengeteg vérzéses mellékhatása miatt, és nem is vagyok hajlandó senkinél se alkalmazni. Nem véletlen, hogy ha valaki mellékhatások miatt leveteti, akkor a gyártó visszaadja vételár felét. A spirál mint védekezési módszer jó, a hormontartalmú spirálok rengeteg problémával járnak. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 186. Tisztelt Doktor Úr!
  35 éves vagyok,nem szültem és most se vagyok terhes ,nem élek nemi életet. Mai UH eredményem (rendellenes havi vérzés miatt csinálták) 21-22 .menstruációs nap. Uterus sagitális átmérője 34 mm hossza 42 mm,endometrium vastagsága 10,3 mm. Jobb oldali ováriumban két apró tüsző. Bal oldali ovárium:normál szerkezetű és nagyságú. A kismedencében kóros nem ábrázolódik. Mit jelent ez?Jelent valamilyen betegséget? 2 éve márciusban az uterus sagitális átmérője 41 mm volt jobb oldali ovárium 42×28 mm benne 2 11 mm-es tüsző melletten néhány kisebb tüsző. Bal oldali ovárium normál nagyságú. A kismedencében kóros nem ábrázolódik. Mit jelent ez illetve kettő közötti külünbség? 2 éve szekunder dysmenorrhoeaval vagy rendellenes menstruációval kaparást végeztek és a szövettani hyperplasia endometrii diagnózist kaptam. Adtak rá Proverát amit amíg volt 2-4 hónap utána nem mert a doki azt mondta ha nem javul megint műteni kell és nem javult gyógyszerrel se igazán így nem mentem vissza csak most május közepén. Az első hormon labor jó lett a másodikat hétfőn tudom meg. Lehet köze a két UH-nak és a 2 éve megállapított hyperplasia endometriinek a mostanihoz? Lehet,hogy rosszabb lett? Fájdalmas, nagyon görcsös,hányingerrel,hányással,izomfájdalommal,fejfájással stb.jár,rendszertelen a menstruációm és mindig vagy majdnem mindig az ügyeleten kötnék ki ha elmennék
  Köszönöm szépen a válaszát!

  • Kedves Eszter! Az Ön problémája meglehetősen összetett és a leírtak alapján véleményt alkotni több mint felelőtlenség lenne. Ha az összes leletével megkeres, vizsgálatot követően szívesen mondok Önnek véleményt és adok tanácsot, mert ez az állapot sürgősen kezelésre szorulna. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 187. Tisztelt Doktor Úr!

  A férjem Irprestan gyógyszert szed magasvérnyomásra. Okozhat ez bajt,ha teherbe esek tőle?Mert ezt a gyógyszert terhes nőknek nagyon nem ajánlják,de mi a helyzet az ilyen gyógyszert szedő és gyermeket akaró férfiakkal?Ilyen esetben okozhat fejlődési rendellenességet a magzatban vagy csak az számít ha az anya szedi?Köszönöm szépen: A.

  • Kedves Ani! Szerintem semmi ilyen hatása sem a nemzőképességre, sem a spermiumokra a gyógyszernek nincsen. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 188. Tisztelt Főorvos Úr!
  Ma megkaptam a labor árajánlatát AMH hormon vizsgálatra vonatkozóan
  amit tanácsolt. Az összeg végett erre a jövő hónapban fog sor kerülni.
  De már ez is jó érzés, hogy tudom a további utat merre lesz a következő
  lépés. HCG tesztem továbbra is negatív, viszont FSH teszten megjelent
  egy halvány csík, így az gondolom pozitívnak tekinthető. Köszönök mindent
  Önnek. Jelentkezem amint a kezemben lesz az eredmény. Nagy nagy
  Tisztelettel és köszönettel: Koródi Judit

 189. Kedves Doktor Úr!

  A spontán peteérés bekövetkezhet normál peteérés után szinte azonnal? Tegnap éjjel éles, késszúrás-szerű alhasi fájdalomra ébredem, majd elkezdtem görcsölni és pecsételő vérzést tapasztalta. Mivel ma is fájt a hasam (a vérzés elmúlt, folyásom normális, de mennyiségre több, mint általában), így elmentem orvoshoz, de sajnos az én nőgyógyászom nyaral, így csak az épp ügyeletes orvoshoz tudtam elmenni, aki – meglepődésemre – panaszaim felsorolása után, mindenféle vizsgálat nélkül közölte, hogy ez egy spontán peteérés volt, nincs teendőm, ha fáj a hasam, vegyek be No-Spát. Ezt én egy kicsit furának tartom, tekintve, hogy habár érzem, mikor van peteérésem, de sosem jár fájdalommal, pláne nem görccsel.
  Mit gondol? Érdemes lenne elmennem esetleg egy másik orvos privát szakrendelésére, igényel a probémám vizsgálatot és egyéb kezelést, vagy igaza volt az ügyeletes orvosnak és tényleg csak egy sima peteérésről van szó?

  Köszönöm válaszát előre is! Üdvözlettel: Laura

  • Kedves Laura! A kérdésére egyértelműen igenlő választ tudok adni, mert akár ugyanazon a napon is bekövetkezhet még egy peteérés /bizonyítékként ld. a kétpetéjű ikerterhességeket, akár két különböző apától is…/. A panaszai alapján azonban akár egy kissé megkésett tüszőrepedés is szóbajöhet. Akárhány orvoshoz is fordul, mindenki csak találgatni fog, biztosat tudni nem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 190. Hálás köszönetem Dr. Úr!
  Már fel is vettem a kapcsolatot egy magán laborral. Még jelentkezem.

 191. Tisztelt Doktor Úr!

  Köszönöm szépen gyors válaszát. Édesanyám 55 életéve betöltése után lépett változó korba. Én nem szültem és így nem lep meg ha korábban történik. Védekezni megszakított közösüléssel szoktunk heti egy alkalommal. Párom 60 éves, már nem szeretnénk babát. Enyhén nyugtalan vagyok és nem örülök az aránylag korai változó kor beköszöntének. De nem kívánt terhesség még rosszabb lenne. Köszönöm tanácsát. Üdvözlettel: Koródi Judit

  • Nyugtalanságra nincs oka kedves Judit, ez egy sajnos felgyorsult világ, amikor már 9 éves gyerekek menstruálnak és 35-40 közötti nők meg már nem. Csináltassa meg a vizsgálatot, amit javasoltam és el fog dőlni a védekezés kérdése. Szeretettel Havas Ferenc

 192. Tisztelt Doktor Úr!
  46 éves nő vagyok. Ezidáig mindig rendszeres volt a mensesem. De már kb.10-12 éve saját megítélésem szerint csökkent a mennyisége. Akkor vizsgált nőgyógyász, kórosat nem talált. Kb.fél év éve kezdett még kevesebb lenni és egészen barnás. Már nem volt olyan mint korábban. Ez év április 17-én jött meg -ezidáig utoljára- de akkori is 21 napra.
  A korábbi ciklusaim 25-26 naposak voltak, de az utolsó évben vagy inkább az utolsó fél évben 21 naposra csökkentek. De most már a második vérzés ami kimarad. Már 4 terhes tesztet készítettem mindegyik negatív. Ön szerint a változó kor “gyönyöreit évezem?” Kicsit aggódom, de nem pánikolok. Mire számíthatok? Lehet, hogy már nem jön meg többé? Előfordul, hogy rendszertelen ciklusok nélkül is egyik hónapról a másikra véget ér a termékeny időszak? Tisztelettel várom válaszát.

  • Kedves Judit! Az egymondatos válaszom az, hogy bármelyik variáció lehetséges. Sajnos a legvalószínűbb a változás kora és a termékenység megszűnése, de az teljesen alkati kérdés, hogy ez milyen sorrendben és milyen formában realizálódik. erre sajnos senkitől sem kaphat olyan választ, amiért garanciát is tud Önnek adni. Ha elmegy egy magánlaborba, és kér egy AMH /Anti Müllerian hormon/ vérvizsgálatot, akkor valamivel közelebb tudunk jutni a valós helyzet megállapításához. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 193. Kedves Doktor Úr!

  25 éves vagyok, 12 éve menstruálok, nagyjából 7 éve szinte óramű pontosságú. 28 napos a cilusom, nem késett, nem jött meg hamarabb sosem, mindig érzem ha peteérésem van (szúró hasfájás, pecsételő vérzés) + hőmérőzöm is magam. Peteéréstől számított 14. napon kezdődik a vérzésem.
  Most egy nagyon furcsa dolgot tapasztaltam, emiatt kérem segítségét. A 20. napon járok, 7-én volt peteérésem, a fenti tünetekkel kísérve. Tegnap este enyhe fájdalmat éreztem a hasamnál, de amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen múlt, így nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Ma délután viszont egyik pillanatról a másikra éreztem egy nagyon éles szúró fájdalmat, majd az egész alhasamra kiterjedve elkezdtem görcsölni, és ugyanazokat a kísérő tüneteket tapasztaltam, mint ami a vérzésem első napján szokott lenni (feszülő mell, hasmenés, derékfájás), vérzésem viszont nincs, néhány perce voltam wc-n és akkor tapasztaltam pár vércseppet, de semmi más, a folyásom normálisnak mondható. A fájdalom olyan erős volt, hogy le kellett dőlnöm, és csak a második fájdalomcsillapító után csillapodott, de azóta sem szűnt meg teljesen.

  Ez hormonzavar jele lenne esetleg? Főként azért ijedtem meg, mert egyrészt soem volt semmi problémám ilyen téren, másrészt pedig néhány hónapon belül kilátásban van a babaprojekt, és eléggé rossz lenne, ha pont a start előtt borulna fel a hormonháztartásom és lenne valami galiba..

  Gyógyszert nem szedek, nem lett stresszesebb az életem, ugyanúgy táplálkozom mint korábban, nem híztam, nem fogytam, szóval szerintem semmi nem indokolná a hormonzavart..

  Köszönöm válaszát előre is!
  Titanilla

  • Kedves Titanilla! Vizsgálat nélkül sajnos sem arról nincs fogalmam, hogy mi is a valós baja, sem arról, hogy ez hogyan kezelhető oki és nem tüneti módon. Ha megkeres, szívesen állok a rendelkezésére. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 194. Tisztelt Doktor úr!

  Dienille fogamzásgátló tablettát szedtem 1 évig. Sajnos mellékhatásai közül nagyon fájó, nem múló, érzékeny, óriási pattanás szerű képződmények jelentek meg az arcomon. Többszöri alkalommal voltam bőrgyógyásznál és sajnos egyik külsőleges, antibiotikumos készítmény sem enyhítette. Így utolsó lépésként egy Cypromix nevű tablettát írt fel nekem. Szeretném Öntől megkérdezni, hogy mennyire megbízható gyógyszer a Cypromix tabletta? Ugyan olyan hatással bír mint a többi fogamzásgátló tabletta? Aggodalmam oka, hogy a betegtájékoztatóban azt írják, hogy kifejezett fogamzásgátlás céljából nem javasolt.

  • Hívjon fel kedves Heni, válaszolni fogok a kérdéseire, de előbb még én kérdeznék majd néhányat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 195. Üdvözlöm kedves Doktor Úr! Nekem mindösszesen egyetlen rövid kérdésem lenne: ajánlja-e Ön a méhszájsapkát védekezési eszközként? Tudom, hogy a pesszáriumot ajánlja, de nekem hátrahajló méhem van, és azt olvastam, az ellenjavallat. Köszönöm válaszát! Veronika

  • Ez nem igaz kedves Veronika. A méhszájsapka esetében elég gyakran van eltávolítási nehézség. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!
    A 10 hónapos kislányom születésétől küzdök az állandóan visszatérő felfázással, pár hónappal ezelőtt vesemedence gyulladásra kaptam antibiotikumot de a probléma azóta is fentáll sajnos. A háziorvosom tanácstalanságát látva urológushoz fordultam aki a tenyésztés után annyit mondott, hogy E-coli baktérium van a vizeletemben de mivel még szoptatok nem tudja mit is írjon fel nekem így visszaküldött a háziorvosomhoz aki szintén a szoptatásra hivatkozva nem írt fel semmit. Jelenleg tünetmentes vagyok de félek hogy a baktérium miatt később gondjaim lehetnek. Ön mit javasolna? Tényleg nem szedhetek semmit a szoptatás alatt?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Rendeljen a neten, vagy vegyen bioboltban D-mannóz táplálékkiegészítőt kedves Viki. Meg fogja zabálni a colit. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 196. Tisztelt Doktor Úr!
  Már írtam önnek korábban,hogy a gyermekemnek nemrégiben epstein barr vírus okozta mononukleózisa volt. Mi pedig babát szeretnénk.Akkor azt mondta a doktor úr,hogy egy hónapot hagyjunk ki,amit meg is tettünk,de a következőben már lehet teherbe esni:

  “Csilla
  2018-05-14 at 20:34 Válasz
  Tisztelt Doktor úr!
  3 éves kisfiamnak Epstein barr okozta mononukleózisa van.Mi éppen babát szeretnénk a férjemmel,lehet már meg is fogant.Okozhat ez problémát terhességnél? Ha most megjön,akkor várjunk? Veszélyben vagyok,elkaphatom? Vagy felesleges aggódnom? Válaszát köszönöm: Csilla”

  Én időközben megkaptam a vér eredményt,mert biztos ami biztos levetettem,és ez jött ki:
  Se epstein-barr virus IgG kimutatás >60 NTU reaktív
  Se epstein-barr virus IgM kimutatás 7,21 NTU nem reaktív

  Lenne szíves elmagyarázni nekem mit jelentenek ezek az értékek,és hogy lehet-e most már terhesnek lennem mert a háziorvost hiába kérdeztem,ő szerinte menjek el genetikushoz vagy immunológushoz.
  Köszönöm megtisztelő válaszát előre is. Tisztelettel: Csilla

  • Kedves Csilla! Ön jelen pillanatban védett, valamikor átesett egy fertőzésen, de most nincs aktív folyamata, tehát nyugodtan teherbe eshet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 197. Üdvözlöm Doktor Úr! Januárban skizofréniára felírtak nekem egy Ketilept nevű antipszichotikumot amitől felborult a ciklusom. A gyógyszer szedése után is volt menstruációm, de hol sokkal korábban, hol 1-2 hét késéssel jelentkezett, és 5 napról 3 napra redukálódott az időtartama. Májusban viszont teljesen elmaradt, már lassan 3 hete késik. Van állandó párkapcsolatom, rendszeres a nemi életünk. Egy kissé aggódom, mivel felmerült bennem a terhesség gondolata. Rosszulléteim, és terhességre utaló tüneteim viszont nincsenek az elmaradt menstruációt leszámítva. Holnap fogok tesztelni. Május közepén azonban eltört a lábam, két hete műtötték, és véralvadásgátlóval kell injekcióznom magam, így hát emiatt szinte ágyhoz vagyok kötve. Kétségeim vannak, nem-e a műtét és a lábtöréssel járó macera, vagy a véralvadásgátló okozza-e a kimaradt menstruációt, esetleg a kórházban kapott gyógyszerek, vagy az antipszichotikum-e a ludas? Szeretném a Doktor véleményét kérni. Válaszát előre is köszönöm!
  F. Nóra

  • Kedves Nóra! A leírtak külön-külön és együttvéve is lehetnek a panasza okai, én egyelőre a terhességi teszten és a rendszeres védekezésen kívül semmi egyebet nem tennék. Egy hónap múlva térjünk vissza a problémára. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 198. Kedves Doktor úr!

  23 hetes kismama vagyok. Néhány napja, főként hajnalban, enyhe menstruáció szerű fájást érzek, ami kb. 1 percen belül megszűnik. Azt szeretném kérdezni, hogy ez ebben az időszakban normálisnak tekinthető? Ezen kívül könnyebb házi munkák végzése során érzek hasfeszülést. Jövő héten kell mennem orvoshoz, akkor megemlítem mindenképpen, de gondoltam előtte megkérdezem a Doktor urat, indokolt lehet-e esetleg korábbi vizsgálat?

  Köszönöm szépen válaszát.

  Szép napot kívánok!

  Diána

  • Szerintem semmi oka nincs az aggodalomra kedves Diána, legyen nyugodt, és jövő héten mondja el az orvosának. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 199. Tisztelt Dr.Úr!
  Azt szeretném kérdezni,hogy fogamzásgátló mellett van e lehetőség olyan vizsgálatra amely kimutatja megfelelően müködik e a tabletta?
  7 éve szedem kb és az elmúlt két levélnél mindkét alkalommal előbb jelentkezett a megvonásos vérzésem(egyik alkalommal 3 nappal előbb legutóbb pedig még volt egy szem gyógyszer és már megjött).
  Van egy még kezelésre váró méhszájsebem,esetleg amiatt jöhetett meg előbb?
  Ha már nem szeretnék gyógyszert szedni milyen fogamzásgátlást ajánlana amely majdnem azonosan véd mint a gyógyszer(25 vagyok).
  Válaszait előre is köszönöm!

  • Hívjon fel kedves Mónika, szívesen elmondom a véleményem a kérdésről. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

 200. Kedves Doktor Úr,

  36 éves vagyok, de eddig nem voltam igazán férfival, így a méhnyakrákszűrés eddig nem volt aktuális számomra. Mostani partneremnek tudtam csak igazán megnyilni, viszont kiderült (miután közösültünk óvszer nélkül), hogy condylomaja van, és most aggódom hogy megfertőződtem a HPVirussal. Kérdésem az, hogy egy-két együttlét után biztosan megfertőzik e egy nő, ha a férfinak condylomaja van, vagy lehetséges az hogy valamilyen módon nem kaptam el? Most mit tegyek, mi legyen a következő lépés hogy minimális legyen a baj??

  • Kedves Éva! Ha elolvasta volna figyelmesen az ezen a honlapon írottakat a HPV-ről, akkor már bizonyosan kevésbé aggódna. Egyrészt mert tudná, hogy a HPV-fertőzöttség ma már egyáltalán nem kötődik a szexuális aktivitáshoz, mert sajnos már tárgyak közvetítésével is fertőződhetünk, másrészt a condyloma ténye egyáltalán nem jelent magas kockázatú HPV-fertőzöttséget. Ami számomra nagyon sajnálatos viszont, hogy 36 évesen még mindig abban a tévhitben él, hogy rákszűrésre csak az aktív szexuális életet élő nőknek kell elmenniük. Kérem, hogy ezt a nagyon fals téveszmét azonnal száműzze az életéből, menjen el és járjon el rendszeres szűrésekre, mielőtt még tényleg aggódnia kellene. És nem a Partnere condylómája miatt… Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 201. Jónapot Doktor úr
  Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy lehetek e attól terhes ha használom a hüvelygyűrűt de közösülés közben zavar ezért kiveszem de a párom elélvez bennem.
  Válaszát előre is köszönöm.

 202. Tisztelt Doktor Úr!

  Több orvostól is hallottam már, hogy a nagyobb méretű miómák, a menzesz elmaradását követően, vagyis a változókorban, nem fejlődnek vissza, tehát ezeket mindenképpen műteni kell. De vajon miért nem? Önnek mi erről a véleménye?

  Előre is köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: Zsuzsanna

  • Ez az esetek döntő többségben hazugság kedves Zsuzsanna. És ha igaz bizonyos esetekben, mivel panaszt nem szoktak okozni, így operálni sem kell őket. Műtét csak krónikus erős fájdalom és kifejezett nyomási tünetek esetén jön szóba. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 203. Tisztelt Doktor Úr!
  19 éves vagyok, 8 hónapja kezdtem el Lindynette 20 fogamzásgátlót szedni az olykor elmaradó, nem rendszeres menstruációm miatt. Az első 3 hónapban nem volt különösebb panaszom, aztán lassan észrevettem olyan tüneteket amiket azelőtt nem tapasztaltam. Hüvelyszárazságom lett, 2 éve élek kapcsolatban de a fogamzásgátló szedése előtt a szexuális életünkkel sem volt gond, viszont a hüvelyszárazság miatt egyre gyakrabban fájt a szeretkezés is. Aztán kialakult egy felfázás ami 5 hónapon keresztül nem akart múlni, 3 féle antibiotikumot szedtem rá, a vizelettenyésztés E.coli baktériumot mutatott,az utolsó antibiotikum kúra után viszonylag helyrejöttem, jelenleg Uro-vaxom 3 hónapos kúrát csinálok. Az antibiotikumos kezelés mellett/után Pro Gastro 825 probiotikumot ill. Protexin Gynophilus hüvelykapszulát használtam. 5 hónapja hőhullámaim vannak, a libidóm lecsökkent és 2 hete sárga hüvelyfolyást észleltem enyhe viszkető érzéssel és piros/duzzadt hüvelybemenettel. Elmentem a nőgyógyászomhoz, mondtam neki is, hogy lehet jobb lenne abba hagynom a fogamzásgátlót mert előtte semmi ilyen jellegű problémám nem volt, de igazából érdemleges választ nem kaptam rá. Az eredményeim ma jöttek meg, Candida gomba, kaptam rá Candisyst 150mg 4x gyógyszert 2 a páromnak 2 nekem, és Micovag Plus hüvelykúpot. A gyógyszeres kezelést holnap kezdem el mert ma volt a menzeszem utolsó napja. Bízom az orvosom diagnózisában és terápiájában, így a kérdésem annyi lenne, hogy Ön szerint javasolt lenne e mellőznöm a hormonális fogamzásgátlót? Illetve, hogy javasolna e immunrendszer erősítésre ezüstkolloidot?
  Köszönöm válaszát!
  Tisztelettel: H. Evelin

  • Bizalom ide vagy oda kedves Evelin, én abbahagyatnám Önnel a hormon-szedést. Végleg. Az ezüstkolloid csak hasznos lehet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm a gyors választ, a tanácsát megfogadom, csak javamra lehet!
    Szép estét kívánok!
    Tisztelettel: H. Evelin

    • Köszönöm, hogy hallgat rám kedves Evelin! Aludjon jól! Szeretettel Hamvas Frenc

 204. Tisztelt Doktor úr!

  Olvastam egy újfajta fogamzásgátló eszközről, és nagyon szimpatikus nekem. Az IUB rézgyöngyről van szó. Érdeklődnék, hogy Önnek mi a véleménye róla. Ajánlható nem szült nőknek is? 28 éves vagyok, 5 éven belül nem tervezek gyermeket. Sajnos magyarországi tapasztalatokat nem találtam.

  • Nem véletlenül nem talált kedves Aletta, mert senkinek sincs. Ha olyan nagyszerű lenne, akkor már régen elterjedt volna az egész világon. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 205. Tisztelt doktor úr!
  Abbahagytam a fogamzásgátlót mert babát szeretnénk,sajnos megjelent az a problémám ami megvolt már az előtt is,ez pedig a menzesz előtti barnázás.Az első gyermekem előtt is jelen voltak ezek a tünetek,igaz akkor általában 1 napig,most 2. Nem sok,egy tisztasági elég egy nap. Olvasgattam sok mindent az interneten,mi okozhatja,de sokan azt írták nekik is volt,mégis gond nélkül megfogantak és kihordták a babát.Mit javasol a doktor úr! Menjek orvoshoz most rögtön vagy elkezdhetünk próbálkozni a babával??Rákszűrésre,hüvelyi ultrahangra évente járok,az alapján minden rendben van.
  Köszönöm válaszát.Üdvözlettel : Lilien