Van kérdése?

2015 július 1.-től ezen az oldalon feltehet nekem szakmai kérdéseket, melyekre igyekszem gyorsan és a legjobb tudásomnak megfelelően válaszolni. Kérem hogy kérdéseiket próbálják meg röviden megfogalmazni. Kérdéseiket és válaszaikat az oldal minden látogatója olvashatja, de természetesen minden azonosításra alkalmas adatuk nélkül. Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő stílusú, túl személyes vagy személyeskedő kérdések vagy hozzászólások törlésre kerülnek.

Mielőtt kérdez, itt megtekintheti a “Gyakran Ismételt Kérdéseket“, hátha már született válasz az Ön problémájára.

Tekintettel arra, hogy sem vizsgálni, sem leleteket ellenőrizni ebben a formában nincs módom, a válaszaim csak tájékoztató jellegűek, azokért teljes felelősséget vállalni nem tudok.

 

kerdesek

3 375 Comments

  1. Tisztelt Doktor Úr!
    2017 óta szedem a Dienille nevű fogamzásgátló tablettát. Tavaly azonban volt közti vérzésem, akkor orvosi tanácsra elkezdtem pontosabban szedni (bár előtte nem volt gond a max 4 órás csúszással). Mostanra azonban a melleim is elkezdtek feszülni, gyakran már az új levél 2. hetétől. Ezzel a panaszommal elmentem a nőgyógyászomhoz, aki viszont felírta a NORIEL nevű fogamzásgátlót. Viszont ahogy néztem, a két gyógyszer hatóanyag tartalma megegyezik. Ennek ellenére lehetséges Ön szerint, hogy az új gyógyszert jobban kezelné a szervezetem (ha van egy minimális különbség)? Illetve amennyiben nem, úgy a panaszok alapján milyen gyógyszert javasolna?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Viktória

    • Én az orvosa helyében nem váltogatnám értelmetlenül s egyms után a gyógyszereket, hanem 3 év után tartatnék Önnel legalább 3 hónap szünetet, hogy kiderüljön, hogy visszatér-e normális ciklusa kedves Viktória. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  2. Tisztelt Doktor Úr!
    Minden nap este 6-kor szoktam bevenni a fogamzásgátló tablettát, azonban ma, vasárnap véletlenül reggel vettem be. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő? Már csak 4 szem gyógyszerem maradt. Megfelelő intézkedés, ha a következő 4 napban reggel veszem be a tablettát és a 7 napos szünet után visszaállok a 18 órai bevételre?
    A válaszát előre is köszönöm!

    • Tökéletesen leírta a teendőit kedves Fanni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  3. Kedves Doktor Úr!

    Február 10-én szültem, május 6-án jött meg először, szoptatok. Két menstruációm volt azóta, a második óta, a rendes vérzéses napok előtt 3 nappal, majd a vérzéses napok után is, lassan 3 hete minden nap pecsételő (barna) vérzésem van, minimális mennyiség ugyan, de mégis… Ez még normális lehet a szülést követően, még hormonálisan rendeződöm, vagy orvoshoz kellene fordulni? Császármetszéssel szültem, hegem nem fáj, szexuális együttlét nem fáj.
    Köszönöm megtisztelő válaszát:
    Anikó

    • Nézesse meg Magát kedves Anikó. jobb a békesség. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  4. Tisztelt Doktor Úr!
    Majdnem 6 hónapja szültem,a 6 hetes kontrollon minden minden rendben volt.
    Valamelyik nap viszont a tampon felhelyezése alatt éreztem valamit a méhszájon,majd a menzesz elmúltával megnéztem magam,és úgy érzem mint ha a méhszájamon lenne valami (nem a nyílása) egy kis tűszúrásnyi pontocska. Voltak belső varrataim,de nem tudom hol volt a sérülés. Ön szerint menjek orvoshoz? Az orvosom a kontrollon nem csinált rákszűrést,de megvizsgált,azt mondta találkozunk egy év múlva. Köszönöm válaszát. Üdv: Rami

    • Kedves Rami! A szülés után 3 hónappal kötelező lett volna a rákszűrés. Majdnem biztos vagyok abban, hogy nincs oka az aggodalomra, de jobb a békesség! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  5. Kedves Doktor Úr,
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy még a koronavírus okozta helyzet kialakulás előtt jártam nőgyógyásznál, aki megállapította, hogy a méhem mögött bal oldalt egy zölddiónyi csomó található. A vírus miatti helyzetben azóta nem jutottam el vizsgálatra és a következő időpontig még heteket kell várnom. Az lenne a kérdésem, hogy ennél a problémánál okozhat-e gondot a szexuális együttlét ? Tehát szabad-e, mert ezt nem volt módom megkérdezni.
    Előre is köszönöm szépen a választ!
    Szép napot kívánok!

  6. Tisztelt Doktor úr!
    2019. december végén szültem császármetszéssel. A gyermekágy végére a vérzésem elmúlt. Február 20-tól volt egy 4 napos vérzés, majd több, mint két hónapig nem volt újabb vérzésem. Azonban mostmár lassan 4 hete folyamatosan vérzek. Kisfiamat három hónapos koráig tudtam szoptatni. A menstruációm terhesség előtt is eléggé rendszertelennek volt mondható. Kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom a vérzés miatt, vagy ez még szülés után normálisnak tekinthető?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Nem aggódnia kell kedves Tünde, hanem orvoshoz fordulni, mert ez nem egy normális állapot. A reggeli első vizeletével csináljon egy terhességi tesztet, mert elsősorban a méhen kívüli terhességet kell sürgősen kizárni, de nem egy olyan probléma lehet, amihez orvosi segítségre lehet szüksége. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  7. Tisztelt Doktor úr!
    2019. december végén szültem császármetszéssel. A gyermekágy végére a vérzésem elmúlt. Az első menstruációm február 20-án volt, amely 4 napig tartott, majd több, mint két hónapig nem volt újabb vérzésem. Azonban mostmár lassan 4 hete folyamatosan vérzek. Kisfiamat három hónapos koráig tudtam szoptatni. A menstruációm terhesség előtt is eléggé rendszertelennek volt mondható. Kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom a vérzés miatt, vagy ez még szülés után normálisnak tekinthető?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedved Doktorúr!
      Abban szeretném segítségét kérni, szedhetem-e együtt a Lindinette 30 fogamzásgátlomat, a herpesz (orron) kezelésére előírt isoprinosine tablettával ? Nem fog csökkeni a fogamzásgátló hatás?

  8. Üdvözlöm Tisztelt Hamvas Úr
    1-2 napja szúró fájdalmam van a jobb hónaljamban eléggé mélyen érzem ami kihat a karomba is és talán a vállamba valamint a mell és a hónalj közötti sávra is. Nem érzek csomót illetve 2 hónapja voltam mell és hónalj ultrahangon minden rendben volt. Ciklusom 21. napján vagyok lehet esetleg mell probléma? Ami nem látszódott az uh-n daganat…vagy ez a probléma lehet mozgásszervi eredet is? 38 éves vagyok. Nem tudom eldönteni merre induljak ha nem múlik nőgyógyászat vagy más területre? Köszönöm válaszát. F. Andrea

    • Kedves Andrea! Amennyiben az UH-t jó szakember végezte jó géppel, akkor a leírtak alapján én a legkevésbé gondolnék emlődaganatra. Várjon a menzesz végéig, és ha a panaszai akkor is fennállnak, akkor elsődlegesen egy mammográfiával erősítsük meg a véleményemet, majd utána forduljon egy neurológushoz, hogy az esetleges gerinc-eredet is kizárásra kerüljön. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  9. Tisztelt Doktor Úr!

    Igen ritkán használok tampont, de múlt héten úgy alakult, hogy váratlan helyzetben jelentkezett a vérzésem, és csak tamponhoz tudtam hozzájutni. Sajnos kivételkor igencsak felsértette a hüvelyemet bent, erős, éles, késszúrás szerű fájdalmat éreztem egy bizonyos ponton. Azóta visszatérően, többször belenyilall a fájdalom, illetve néha égő érzés, diszkomfortérzet is jelentkezik. Kell ezzel kezdenem valamit vagy várjam meg, még meggyógyul magától?
    Az eset után természetesen több tampont nem használtam.

    További kellemes napot kívánva, köszönettel:
    Alexa

    • Kedves Alexa! Sajnos elképzelni sem tudom, hogy egy tampon, illetve a felhelyezése vagy a levétele mivel és hol tud sérülést okozni a hüvelyben. Nagy dráma biztosan nem lehet. Ha egy héten belül a panaszai nem múlnak, akkor mindenképpen indokolt, hogy lássa orvos, egyébként kamillás ülőfürdőn kívül semmi egyebet nem tanácsolnék jelenleg. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  10. Kedves Doktor Úr!

    Sajnos évek óta időszakosan visszatérő problémával küzdök, ez pedig nem más, mint a hüvelyflóra-egyensúly felborulása. Nem tudom mihez kötni, teljesen random szokott jelentkezni, ideig-óráig helyre tudom hozni (már vagy ezer féle készítményt próbáltam), de aztán újra jelentkezik a probléma. Van, hogy hónapokig semmi, és van, hogy éppen csak visszaállt az egyensúly, napokon belül újra felborul. Nagyon zavaró, mert a kellemetlen tünetek mellett sajnos szex során is fájdalmat tapasztalok ebben az időszakban, olykor olyan erős, éles fájdalmakat, hogy a teljes aktus kudarcba fullad. A nőgyógyásztól, akit ezzel a problémával felkerestem, nem igazán kaptam hasznos tanácsot, csak annyit mondott, hogy ne használjak tampont illetve illatosított intim mosakodókat, de egyiket sem használok.
    Ha Önnek van esetleg pár hasznos, bizonyosan hatásos tanácsa, nagy örömmel fogadnám!

    Köszönettel,
    Linda

    • Kedves Linda! Szeretnék Önnel egy kicsit beszélgetni, mert az, amit leírt, nagyon kevés információ a számomra a segítséghez. Hívjon fel kérem holnap. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  11. Tisztelt Doktor Úr!
    A mai napon voltam egy hasi ultrahangon, ahol a bal petefészkemben találtak egy 53mm-es cisztát. Ez mennyire veszélyes? Hogyan lehet kezelni? Szedhetem a fogamzásgátló tablettát tovább? Hasi fájdalmam nincs, panaszt eddig nem okozott. Köszönöm válaszát.

    • Kedves Zsuzsa! Tumormarker-vizsgálatra volna szüksége. Ha negatív, akkor ha esetleg később bármilyen alhasi panasza lenne, akkor azonnal forduljon orvoshoz, ha semmi nem lesz, akkor 3 hónap múlva készüljön egy újabb UH-vizsgálat. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  12. Tisztelt Doktor Úr!

    Néhány hete beszéltünk személyesen telefonon. Folyamatos “barnázás”, pecsételés miatt arra jutottunk, hogy megpróbálhatnék megszakítás nélkül egy jó ideig progeszteront szedni, mivel a változókorhoz is közeledek és fokozatosan hagynám el. Nem beszéltünk konkrét gyógyszerről.
    Hallottam egy viszonylag újszerű készítményről, ami tulajdonképpen fogamzásgátló és aminek egy új típusú progeszteronszármazék a tartalma, a drospirenon (Slinda 4mg) és nem kombinált, nem tartalmaz ösztrogént. Mit gondol, hogy ez megfelelő lenne esetleg ilyen célból, megpróbálható? Köszönöm előre is!

    • Nem tudom miért variál kedves Andrea. A drospirenon minimum 10 éve van gyógyszertári forgalomban különböző neveken, tehát semmi új nincs benne, és az Ön esetében semmivel sem jobb, mint a Norcolut vagy a Provera. Szeretettel Hamvas Ferenc

  13. Kedves Dr Havas Ferenc!

    Fogamzásgátló tablettát szedek, és a tablettamentes hét után folytattam a megfelelő időben a szedést. Azonban sajnos 3 tabletta után két nap kimaradt és egy enyhe vérzést tapasztaltam. Ha folytatom a tabletták szedését közvetlenül a 2 tablettamentes nap utáni napon, akkor elégséges ha egy hétig valamilyen kiegészítő fogamzásgátlást alkalmazunk és utána már ad védettséget a tabletta?

    Illetve mi a véleménye a rézgyöngy nevű hormonmentes helyi fogamzásgátlóról?

    Előre is köszönöm!
    Réka

    • Kedves Réka! Ez a ciklus már nem tökéletesen biztonságos, ne bízzon a gyógyszer védőhatásában. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm válaszát!
        Akkor ha jól értem a következő csomag szedéséig érdemes kiegészítő védekezést használni?

        Köszönettel,
        Réka

        • Nem siette el az értelmezést kedves Réka, de legalább helyesen tette. Szeretettel Hamvas Ferenc

  14. Tisztelt Doktor Úr!
    A barátommal kipróbáltunk egy hormonmentes helyi fogamzásgátlót, az előírásokat betartva és “időben kihúzva”. (Ez 2 és 1 hete történt) 4 napja késik a menstruációm és kezdek aggódni, nem szeretnénk még babát. Lehetséges, hogy teherbe estem?
    Válaszát előre is köszönöm! 🙂

    • Sajnos nem létezik 100%-os fogamzásgátló módszer kedves Petra, tehát a terhesség nem kizárható. Néhány nap múlva a reggeli első vizeletével csináljon egy tesztet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm a válaszát!
        Csináltam egy tesztet, de nem a reggeli elsővel, ez mennyiben befolyásolja az eredményt? Negatív lett, de még mindig nem jött meg.
        Válaszát köszönöm előre is!

          • Végül még pénteken megjött, tehát nem volt szükség szerencsére újabb tesztre.
            Köszönöm a segítségét!

  15. Tisztelt Doktor Úr!

    Édesanyám 51 éves. Másfél évvel ezelőtt jelentkezett be utoljára nagypapám halála után. Azóta semmi. Viszont 4 nappal ezelőtt ismét jelentkezett vérzés, ami nyálkában volt, pont mint amikor az első normális menstruáció történik, viszont kevesebb mennyiség, aznap nem volt több, és azóta sem.
    2 nap múlva elment nőgyógyászhoz, ahol UH készült. A feltárásnál ép hüvelyhám, portio, nyakcsat. pontszerű, sem régi sem friss vérzés nem látható. Endometrium 3mm-es, uterus rendes, nagy afv-ben, mko. homogén kis ovariumok. Szabad folyadék sincs.
    A nőgyógyász így mindent rendben talált nála. Ha ismétlődne a probléma akkor vissza kell mennie.
    Az lenne a kérdésem, hogy ezt a típusú vérzést mi okozhatta ezek alapján?
    Az előzmény még az volt, hogy mielőtt ezt a vérzést tapasztalta volna fájt előtte 5 napot a jobb petefészke, azóta az sem. Emellett 4 hónapja szed fitoösztrogén tartalmú táplálékkiegészítőket a hőhullámokra, éjszakai nem alvásra, közben az étkezésébe gyakorivá valtak a szója tartalmú növényi ételek, ami korábban nem volt az étrendben. Ezek a fitoösztrogén tartalmú készítmények okozhattak ilyen jellegű vérzést? Azóta nem meri szedni, így visszatértek a hőhullámai.
    Előre is köszönöm szépen válaszát!
    Tisztelettel,
    Fruzsina

    • Kedves Fruzsina! Az Édesanyjának szerintem semmiféle szervi baja nincs. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a fitoösztrogén is hormon, ami okozhat ilyen mellékhatást, pláne, ha minden egyéb táplálékkiegészítővel vegyítik. Segíteni a problémán levélben sajnos nem tudok. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Nagyon szépen köszönöm válaszát!
        Annyit nem írtam még le, hogy a leleten nem tüntette fel, de szóban elmondta a nőgyógyász, hogy van egy két kalcium lerakódás a méhen, de azt mondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni. Ez valóban így van?
        Kórelőzmény, hogy véralvadási zavara van anyukámnak(antifoszfolipid szindróma), Clexane 0.4 et kapott véralvadásgátlónak 14 éve, emellett Medrol 4 mg-ot szed autoimmun vesebetegsége miatt(Gfr 62-70). Ilyen problémák mellett is meg lehet oldani ezeket a klimaxos tüneteket valamilyen terápiával? Szeretnénk hormonvérképet csináltatni. A vérképpel együtt felkeresnénk doktor urat.
        Köszönettel, tisztelettel,
        Fruzsina

        • Ennek semmi akadálya Fruzsina. A véralvadási problémák miatt nem ártana egy hematológiai szakvélemény a véralvadásgátló kezeléssel kapcsolatban, mert a jelenlegi kezelés számomra nem megnyugtató. Szeretettel Hamvas Ferenc

  16. Tisztelt Doktor úr!

    37 éves vagyok, van egy 5 éves kisfiam, születése előtt endometriózissal küzdöttem, ami születése után két évre újra megjelent, egy baloldali petefészek ciszta formájában, azt eltávolították, gyógyszet is kaptam. Azóta nem tapasztaltam tüneteket.
    Másfél éve volt egy vetélésem, aztán egy év eredménytelen próbálkozás után, kivizsgáltattam magam. Szervi problémát nem találtak, viszont a TSHm 4,85 volt. Az orvosaim tanácsára elkezdtem szedni 25mg euthyrox tablettát, amit 100 napja szedek.

    A problémám ami miatt írok Önnek, mert 40 napja nem jött meg, teszt negatív. Két napja kicsit pecsételek, és egyre jobban fáj az alhasam a derekamba kisugározva, gyakori vizelési ingerem is van. Az orvosomat próbáltam elérni, de nem sikerült. Tanácstalan vagyok, Ön mit javasol nekem?

    Köszönettel: Zita

    • Minél előbb mutassa meg Magát egy másik orvosnak kedves Zita. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  17. Tisztelt Doktor Úr!
    27 hetes kismama vagyok, tegnap voltam terhesgondozáson. Az Ultrahang vizsgálaton a baba haskörfogatát kisebbnek mérték, az alapján csak 25hetesnek felel meg, a többi adat a 27 hetesnek felel meg (AC 20,77, BPD 6,78, HC 24,15, FL 5,02)
    Aggódom a kisebb haskörfogat miatt, és az orvos sem nyugtatott meg. A 20 hetes genetikai vizsgálaton nem volt eltérés.
    33 éves vagyok, Hashimoto miatt napi 13mcg Syntroxine-t szedek, mellette normálisak a pajzsmirigy értékek, nincs egyéb panaszom vagy eltérés. Vérnyomás normális, nincs terhességi cukorbetegségem.
    Tudok valamit tenni, hogy “behozzuk” a súlyt? Egyáltalán lehetséges? Mekkora aggodalomra ad okot egy ekkora eltérés?
    Köszönöm előre is!

    • Kedves Anna! Feltételezzük a legjobb variációt, azt hogy a vizsgáló orvos nem egy lelkiismeretlen, képzetlen szakember, aki tudatosan Önt kétségek között akarja tartani. Tehát ha nem mondott Önnek semmi rosszat /gaz, hogy jót sem/, akkor nagy valószínűséggel a baba körül minden rendben és nincs semmi teendő. Két általam unásig ismételt dolgot szeretnék Önnek is elmondani: a leletek Önről, de nem Önnek születnek, nem Önnek kell őket értékelni, és az UH vizsgálat nem egy exakt tudomány, a mért adatok erősen szubjektívek. Önmagában a haskörfogat az átlagosnál kisebb mérete nem jelent súlyelmaradást. Ezzel a parázással sokkal többet árt önmagának és a babájának, mint amennyit ez az egész vizsgálat megér. Csak úgy halkan mondom, hogy nem véletlen, hogy a protokoll a 30. hétre ír elő kötelező UH-vizsgálatot, a 2. héten végzett vizsgálat lényegében szükségtelen volt. A semmiért aggódik! Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Köszönöm Doktor úr a megnyugtató választ!
        Ágynyugalmat írt elő a szülészorvos, fehérjedús étkezést és két hét múlva újabb UH-os vizsgálatot, hogy lássa, nőtt-e a baba megfelelően.
        Igyekszem nyugodt és pozitív maradni, köszönöm a kedvességét!

        • Nagyon helyes kedves Anna. Nagyon szívesen! Semmi szüksége ágynyugalomra, csak legyengül tőle, a babára meg semmit sem hat. Sok hűhó semmiért! Legyen nyugodt és maradjon egészséges! Szeretettel Hamvas Ferenc

  18. Tisztelt Doktor Úr!
    Már írtam Önnek máskor is és mindig sikerült megnyugtatnia. A gondom a következő. Noriel fogamzásgátló tablettát szedek 8 hónapja. Fokozatosan jönnek elő a gondok, amit csak a tablettához tudok kötni. Visszatérő hüvelyi fertőzés, alhasi fájdalom, és egy két hónapja fájnak a lábaim mikor elkezdem a 7 napos szünet után szedni újra. Most a levél első hetén tartok, fáj a lábam és a hasam is, amikor épp nem szedem semmi gondom. Már azon gondolkodom, hogy abbahagyom így a levél szedése közben. Ezzel nagy kárt tehetek? Jártam már orvosnál, de hiába mondtam neki szerinte nem lehet gond a tablettával. Ön szerint abbahagyják? Vagy mit tud tanácsolni? Köszönöm válaszát. Tisztelettel Zsuzsa

    • Ha a panaszai valóban ennyire drámaiak kedves Zsuzsanna, akkor hagyja abba a tabletta szedését, de ha csak para vagy hiszti, akkor várja meg a levél végét. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  19. Tisztelt Doktor Úr!
    Egy kérdéssel fordulnék Önhöz.
    Már lassan 1 éve szedem a Yasminelle fogamzásgátlót, előtte a Lindinette-t szedtem 1 évig. Nekem rendszeresen a 7 tablettamentes nap 3. napján, vasárnap szokott megjönni, azonban ebben a hónapban nem vasárnap hanem előbb, csütörtökön jött meg a vérzésem és ekkor még volt 1 szem a tablettából. Az utolsó szemet beszedtem (csütörtökön) és csütörtöktől-keddig volt meg a menzeszem. Az lenne a kérdésem, hogy még 2 napom van a szünetből és ha ezt megtartom és ugyanúgy folytatom a következő hónapot, mint eddig, akkor ugyanúgy véd-e a tabletta? Illetve ilyenkor szükség van-e nőgyógyászhoz fordulni?
    A válszát előre is köszönöm!
    Fanni

  20. Tisztelt Doktor úr!

    UM: 2020.04.28. 30napos ciklusaim vannak. Anovuláció bizonyított. Kaptam clostylbegitet mert kistesót tervezünk. Menstruáció második napján kellett elkezdenem szedni. Menet közben az orvosom 2 megyével arrébb költözött így orvos nélkül maradtam. Ma bementem a kórházba folliculáris vizsgálatra a ciklus 15.napján és a bal oldali petefészeknél egy 18×16 tüszőt látott az orvos a másik oldalon pedig sok kicsit 6mm körülieket. Mielőtt elment az orvosom felirta az Ovitrellet hogy adjam majd be. Ma megkérdeztem az UH az orvost azt mondja kakukktojás lehet ez a 18x16mm . Adjam be délután 6 és csütörtökön délután legyünk együtt vagy ma este 10kor adjam be és csütörtök délelőtt legyünk együtt. Teljesen összezavarodtam. Egyáltalán beadjam a tüszőrepesztőt ekkora tüszőnél? és mikor? Doktor úr mit javasol? Lehet ebből terhesség? Köszönöm

  21. Tisztelt Doktor úr!
    Egy nagy dilemmában vagyok, mert mégiscsak váratlanul ért a dolog. Csütörtökön voltam nőgyógyásznál, bal oldali petefészkemben van ciszta. 40 x 45 mm-es, vegyes echodensitású, felerészt cisztikus. Douglasban szabad folyadék nem látható. Doki azt javasolta, hogy 1 hónapon belül meg kell műteni, ciszta és bal oldali petefészek eltávolítással együtt. Leírnám az előzményeket is, tavaly márciusban volt az “első” cisztám, akkor még: ugyanott 31 x 27 mm-es, vékonyfalú, tiszta folyadékbennékű cystikus. Utána jött a labor: CA 125: 8,48 és HE-4: 68. Majd szeptemberben: ugyanott: 35 x 27 mm-es, vékonyfalú, tiszta folyadékbennékű cystikus. Most meg már 40 x 45 mm-es lett. Ennyire aggasztó a helyzet, hogy még a petefészek eltávolításra is szükség van? Mekkora az esélye annak, hogy elfajulhat? Május 18-án lesz a műtét. Ön szerint érdemes belemennem? Mennyire súlyos problémát okozhat, ha azután csak 1 perefészekkel élhetek? A vágási seb normál esetben ilyenkor milyen hosszú szokott lenni? Köszönöm előre is a válaszát! Üdv.: 42 éves anyuka

    • Hívjon fel holnap kedves Renáta, volna néhány kérdésem Önhöz, mielőtt a válaszomat megfogalmaznám. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  22. Tisztelt Doktor Úr!
    41 éves nő vagyok. Eddig elmondható volt, hogy 25-26 napra jelentkezett a menstruációm. Ebben a hónapban, tegnap a 18. napon már jelezte, világos barna színnel, hogy várható, ma a 19. napon már erős sötétbarna színnel több mennyiséggel, hogy meg fog jönni, de még nem vér színű, úgy gondolom lehet, hogy a 20 napon meg fog történni a valós mentruáció. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire természetes, hogy nekem most ennyivel hamarabb jelentkezik? Vagy gyanakodhatok-e valami betegségre? Válaszát előre köszönöm!

    • Úgy gondolom kedves Mariann, hogy ez sajnos egy természetes jelenségnek számítható. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  23. Tisztelt Doktor Úr!
    Két éve szedem a Noriel fogamzásgátló filmtablettát. Fogfájásom jelentkezett, ezért a fogorvos Dalacint írt fel. Nem tájékoztatott arról, hogy ez antibiotikum. Így nem használtunk mást a védelemhez. A Dalacint akkor kezdtem el szedni, amikor a 7 napos kihagyásom volt a gyógyszerrel. Második Noriel tabletta után történt meg a nemi aktus. Ekkor szedtem még a Dalacint. Lehet ebből baj? Érdemes lenne egy esemény utáni tablettát bevenni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Timi! Felhívnám a szíves figyelmét, hogy az online tevékenységem nem 0-24-ben történik, időnként pihenni is szoktam. Szeretettel Hamvas Ferenc

      • Elnézést kérek, csak nem jelezte, hogy elküldte az előző kérdésemet, azért írtam le újból.

        • A legjobb tudomásom szerint a rendszer ezt nem jelzi vissza. Nem haragból írtam, amit írtam, de egy késő éjszaka elküldött kérdésre kora reggel még nem szabad választ várni. Probléma egy szál se, ha szüksége lenne rám, a továbbiakban is megtalál. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Endimetriozis mutetem volt egy éve! Vannak sárga folyása régen használtam hüvelykupot ilyenkor
            Most lehet mutet utan??

  24. Tisztelt Doktor Úr!
    Lenne egy kérdésem. Nem nőgyógyászati, hanem az emlőcentrummal kapcsolatos. Fél éves kontrollra szeretnék menni, de szeretném hamarabb letudni a jelenlegi helyzet miatt. Erre sor kerülhet-e kb. 4 hónap múlva, vagy 4 hónapon belül, vagy ki kell várni a 6 hónapot? Természetesen mammográfia vizsgálat nélkül, csak UH vizsgálatra gondolok. Válaszát előre is köszönöm.

    • Kedves Dóra! Amennyiben Ön TB-alapú szolgáltatást vesz igénybe, akkor nem akkor történik a vizsgálat, amikor Ön azt le szeretné tudni. Ha magánszolgáltatásról van szó, annyiszor csináltatja meg, amennyiszer arra pénze van. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!
        Mivel évek óta fennálló problémáim vannak, ezért szoktam félévente menni kontroll vizsgálatra. Természetesen TB által finanszírozott, és mivel nem évente megyek, így fél éves kontrollnál beutaló sem szükséges. Azért szerettem volna kérdezni, hogyha fél éves kontroll van, akkor be kell-e tartani csak UH vizsgálatnál a 6 hónapot, vagy kérhetek-e időpontot hamarabb is, tehát mondjuk 4 hónapnál és közölni, hogy fél éves kontrollra szeretnék menni.

        • Erre sajnos azért nincsen lehetősége kedves Dóra, mert a “műsoron kívüli”, panaszok nélküli vizsgálatokat a TB, miután nyilvántartja a korábbi vizsgálatok időpontját, jogosan nem finanszírozza. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Köszönöm szépen a válaszát Doktor Úr!. Akkor mindenképp kell a fél évhez tartanom magam. Igen, csak valamit észrevettem, ami plusz göb szerintem, azért is szerettem volna hamarabbi időpontra tenni a dolgot, a járvány miatt is, hogy ne az esetleges tetőzés idején menjek, mert szívbeteg, allergiás vagyok. Akkor várok még 2 hónapot. Remélem, 3 hónap alatt nem tudott súlyosabb dolog kialakulni a legutóbbi UH óta. Bízom benne. 🙁 Elnézészt kérek, hogy zavartam ezzel az üggyel kapcsolatban.

          • Hogy lesz-e és mikor lesz tetőzés, azt csak a Jóisten tudná megmondani, de szerintem még Ő sem tud ennek az egészségügyi vezetésnek a fejével gondolkodni. Jó volna, ha valóban félévente jár ellenőrzésre, ha nem a melleire koncentrálná a folyamatos figyelmét, mert akkor hetente is mehetne vizsgálatra. Szeretettel Hamvas Ferenc

  25. Tisztelt Doktor Úr!
    2 éve szedem a Noriel fogamzásgátló filmtablettát. Fogfájásra Dalacint írtak fel, amit egy hete szedek. Az orvos nem tájékoztatott róla, hogy ez antibiotikum, így nem alkalmaztunk mást a védekezéshez. Dalacin szedés elkezdésekor éppen a 7 napos kihagyás volt. Két nap fogamzásgátló szedés után volt az első nemi aktus. Ekkor is szedtem még a Dalacint. Lehet ebből baj?
    Válaszát előre is köszönöm!

  26. Tisztelt Doktor Úr!
    6 hónapja Jaydess spirálom van (endometriózis műtét után fél évvel, Mistral tablettáról fájdalmak miatt váltani kellett erre) nem is volt eddig semmi gond, még nem maradt el a menzesz tőle teljesen. Három hete kezdődött állandó tompa alhasi fájdalom, mely minden nappal erősödött. Egy hét után orvoshoz mentem, petefészek gyulladást állapított meg, kaptam 2 Monural port, pár nap múlva javulás kezdődött, majd 2 teljes fájdalommentes nap. Ezt követően újból indult a tompa, majd erősebb alhasi fájdalom, hol jobban hol kevésbé, de egész nap fáj. Éjszaka enyhül. Délelőtt jobb, délután rosszabb. Ma is voltam az orvosnál, Zinnat-ot kaptam, hólyaggyulladás most a diagnózis, de lehet az IUD miatt méhgyulladás is. Endometriózis miatt nem lenne jó eltávolítani ha nem muszáj. Vizelet nem csípett, folyásom sem volt. Így is lehet hólyaggyulladás? Nagyon félek hogy nem lehet rajtam segíteni, krónikussá válik és állandósul a fájdalom. Doktor Úrnak mi a véleménye, mi lehet a betegségem, vagy ki lehet e zárni valamelyiket?
    Köszönöm szépen válaszát!
    Linda

    • Kedves Linda! Úgy érzem, hogy jogos a gyanúja. Szerintem az orvosa nem éppen van a helyzet magaslatán. A problémám az, hogy labor és vizsgálat hiányában én biztosan nem tudok most segíteni Önnek, annak ellenére, hogy feltehetőleg a leírt tünetek hátterében nem hólyaghurut áll. Sajnálom… Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát, Doktor Úr!
        Ma történt méhszájból kenetlevétel, annak kb 2 hét múlva lesz eredménye, holnap pedig vizelettenyésztésre megyek. Ha nem baj és nem élek vissza Doktor Úr idejével, beszámolnék majd a fejleményekről.
        Köszönöm szépen!

          • Kedves Doktor Úr!
            Az 5 napos Zinnat kúra végénél járok, még egy napi adag van hátra. Nagyon el vagyok keseredve, az àllapotom nem javult semennyit sem, az állandó 0-24/7 alhasi fájdalom egy percre sem szűnt, sőt 3. napja feljebb terjedt a fájdalom, a gyomorszájtól kezdődik és az egész hasam fáj 0-24, mintha nagyon erős gyomorideg szerű fájdalom lenne, ami az alhasamig tart. Aludni sem tudok emiatt. Ez a antibiotikumtól lehet? Még soha nem volt ilyen állandó fájdalmam. Szedek protexin balance-t. Sajnos azt nem tudom meghatározni, hogy lent a petefészek, méh vagy mi fájhat, annyira kiterjedt. Nagyon picit hátra sugárzik bal deréktájra. Nem tudom segít e a spirál eltávolítás, méhgyulladás lehet e… Pedig a PID kezelése antibiotikum, vagy rosszul tudom? Sajnos az orvosom sem tudja mi van, most már a spirál eltávolítása következik. Pedig 9UH alapján jó helyen van. Köszönöm szépen válaszát!

          • Az teljesen világosan látszik, hogy az orvosa nem igazán tud mit kezdeni ezzel a problémával. Ha a fájdalmakat méhgyulladás okozná, annak csak a legritkább esetben van UH-jele, viszont tapintással és laborvizsgálattal majdnem pontosan megállapítható. Mindenek előtt egy jó urológusnak kellene kizárnia a húgyúti eredetet, és ha az kizárható, akkor valóban a következő lépés pozitív tapintási és labor-lelet esetén a spirál eltávolítása. Mindezt gyorsan kellene lezongorázni, mielőtt még nagyobb baj alakulna ki. Szeretettel Hamvas Ferenc

  27. Kedves Doktor úr!

    Húsz éves vagyok, még nem voltam terhes és nem is dohányzom. Milligest fogamzásgátlót szedek tíz hónapja, eddig nem volt panaszom vele, de gondolkozom, hogy átváltok réz spirálra. Aggaszt a hormontartalommal járó vérrögképződés megnövekedésének a kockázata, de attól is tartok, hogy a partnerem az együttlét során esetleg valahogy “megpiszkálná” a spirált, és attól elcsúszna a helyéről. Ez lehetséges Ön szerint? Illetve tudom, hogy ez alapján nehezebb hozzászólni, de melyiket tartaná biztonságosabb megoldásnak az én esetemben?

    Üdv,
    Kamilla

    • Kedves Kamilla! Ha felhív, szívesen elmondom néhány kérdés után a véleményemet a kérdésével kapcsolatban. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  28. Tisztelt Doktor úr! 23 hetes várandós vagyok. Felújítottuk a héten a kerti faházunkat, csiszoltuk és lazúrral lefestettem. Sajnos csak utólag jutott eszembe, hogy a lakkozást lehet, hogy nem volt jó ötlet az oldószer miatt, hogy én csináltam. Árthattam ezzel a babának? Kb. 3×1 órát töltöttem a lazúrozással, kinn az udvaron. Nagyon aggódom. Köszönöm előre is!

    • Nincs oka az aggodalomra kedves Anna, hacsak amiatt nem, hogy ha legközelebb is előbb cselekszik, és aztán gondolkodik. Jobb lenne fordítva, mert nem mindig lesz szerencséje… Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  29. Az lenne a kérdésem, hogy a nőgyógyászom duphastont írt fel a ciklus 14. Napjától. Szedhetem mellette a barátcserje kapszulát a pozitív terhességi tesztig?

    Előre is köszönöm.

  30. Kedves Doktor Úr!

    Az volna a kérdésem, hogy amennyiben valakinek olyan méhnyakrákja lenne, ami már a hugyúti szerveket is megtámadta, az hüvelyi ultrahangon látható lett volna a nőgyógyász által? Kismedencében a hüvelyi ultrahang szerint kóros eltérés nincs, szép a méh, szép a petefészek. Azonban a napokban mintha minimális vizeletszivárgást tapasztalnék, persze lehet, hogy csak hüvelyi folyás, de akkor nagyon színtelen, szagtalan, vízszerű. Citológiai eredményre most várok. Méhszájsebem van. van egy 20 hónapos teljesen negatív citológiám.

    • Kedves Eleni! Amit leírt, az egy majdnem irreális félelmi alapú fikció. Ne őrjítse Magát ezzel kérem! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm Doktor Úr, teljesen bele voltam őrülve és közben pont megjött a citológiai eredmény is: Kenet minősége: megfelelő, értékelhető, de elégtelenül fixált , autolysis, és zavaró mértékű vért tartalmaz.
        Eszközös vétel: mindkettőről
        Kenet értékelése:NEGATÍV
        Eredmény/Javaslat:Onkológiailag NEGATÍV.
        Szoros cytologiai kontroll 6 hónap múlva javasolt a korlátozások miatt. Kiegészítő vizsgálat eredménye:
        hrHPV tipizálás: NEGATÍV

        Azt hiszem, ennek most nagyon örülök. Értem, hogy a citológiát ismételni kell (bár örülök, hogy a zavaró dolgok mellett azért értékelhető), a negatív HPV pedig már nagyon jó hír! Az autolysis mit jelent pontosan?

  31. Kedves Doktor Úr!

    Canesten Kombival kapcsolatban szeretnék Doktor Úrtól tanácsot kérni.
    Hüvelygombára mindig is ezt használtam, de én eddig ragaszkodtam a 3db-os kiszereléshez, utána pedig mindig 1 héten át használtam a Vitagyn C hüvelykrémet.
    A problémám viszont az, hogy a sokadik gyógyszertárat is megjárva, mindenhol azt mondták, hogy átmenetileg készlethiány van a 3db-os Canesten Kombiból, és csak a Canesten Kombi Uno-t tudtam megvenni.

    Elég gondterhelt lettem, mert nekem eddig a 3db-os mindig szépen elmulasztotta a tüneteimet, viszont most vannak kétségeim az 1db-ossal szemben, mivel ebben valamivel kevesebb hatóanyag is van, mint a 3db-osban összesen.
    Doktor Úrnak mi a véleménye, ez az egyszeri alkalom lehet ugyan annyira hatékony mint a 3db-os? Esetleg kettőt használjak el belőle egymás után biztos ami biztos alapon, vagy az hülye ötlet?

    Előre is nagyon köszönöm a segítségét!!

    Üdvözlettel: Boros Lilla

    • Nem megalapozott az ellenérzése kedves Lilla, persze a puding próbája mindig az evés. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

      • Akkor Doktor Úr szerint elegendő az 1db-os Canesten, és utána 1 hét Vitagyn?
        Mert nyílván ha Doktor Úr azt mondja hogy az 1db-os felér a 3db-os hatásával, akkor azt követném. Mert nyílván túladagolni sem szeretném a 2db Uno-val.

        Csak egész nap dilemmázok, és magamban nem tudok dönteni.

        Előre is köszönöm ismét a segítségét!

        • Ha szükség lenne ismétlésre vagy kiegészítő kezelésre, akkor azt beleírták volna a használati utasításba kedves Lilla. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Rendben, akkor maradok az egy napos kezelésnél, köszönöm hogy segített a dilemmámban!

            Már csak egy gyors kérdésem lenne, hogy tegnap este ezt az egyet fel is helyeztem, akkor ma estétől már használhatom a Vitagyn-t, vagy valamennyi időt várjak a kettő között?

            Köszönöm a segítséget ismét!

            Lilla

  32. Kedves Doktor úr!
    Röviden: 8 hét menstruáció kimaradás után, orvosom Uh-n két szikhólyagot és egy 6hetes+2 napos 4mm életjelenség nélküli embriót állapított meg. Ciklusaim 26 naposak.
    Orvos megkért, hogy egy hét elteltével újabb Uh-n jelenjek meg, és akár másnap műszeresen befejezheti.. Kérdésem az lenne, hogy indokolt-e a műtét, esetleg több időt nem is adhatok már arra, hogy esetleg pulzáljon a szíve? Semmi jel nem utal arra vérzés, görcs, hogy baj lenne. Vagy esetleg a két szikhólyag rendellenességnek felel meg?
    Előre köszönöm megtisztelő válaszát.
    Üdvözlettel: Klára

    • Kedves Klára! Úgy gondolom – bár hiszek a csodákban – hogy ha helyes a számítás a terhesség életkorát illetően, arra vajmi kevés az esély, hogy életjelenségek jelenjenek meg. Arra azonban látok esélyt, hogy 2-3 hetes várakozást követően a terhesség spontán kiürüljön. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy a méhkaparás is biztonsággal elkerülhető, de megvan rá az esély. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  33. Tisztelt Doktor Úr!

    27 éves vagyok, Ladeering hüvelygyűrűt kezdtem el használni 2 hónappal ezelőtt (szombaton teszem fel a harmadik gyűrűt). Néhány kellemetlen mellékhatást tapasztalok, ezek a gyakori vizelési inger, az égető érzés vizelés közben, a csípő érzés megmarad, valamint nemi együttlét során a hüvelybemenetben is fájdalmat, égető érzést tapasztalok. Nem gyanakszom hüvelyfertőzésre, folyás és egyéb hüvelyi tünet nincs. Ez lehet “sima” hólyaghurut? Van itthon készítményem gombás és bakteriális fertőzésekre (Beliema Effect és Gínophilus Restore), valamint hólyaghurut kezelésére Urzinol. A fentiek értelmében melyik szedését javasolja? Ez hüvelyi vagy inkább húgyúti eredetű probléma lehet? Bármelyik szedése mellett szükséges kiegészítő védekezés?

    További kérdés, ami ezektől független, hogy hüvelygyűrűvel együtt (kiegészítő kezelésként, ha bármikor szükség lesz rá) használható bármilyen spermicid? Pl. Pharmatex krém? Ez nem befolyásolja a hormonok felszívódását?

    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Nagy Petra

    • Kedves Petra! Gyanakszom arra, hogy a panaszai kevésbé fertőzéses jellegűek, mint amennyire mellékhatás-eredetűek. Bizonyosságot csak azzal tud szerezni, ha átmenetileg nem használja az eszközt. Ha a panaszai megszűnnek, akkor egyértelmű, hogy a szünet végleges kell, hogy legyen. A Pharmatex ilyen hatásáról sajnos nem hallottam. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

  34. Kedves Doktor Úr!

    Nagyon köszönöm korábbi válaszait, voltak kezdődő terhességeim de sajnos az 5-6 hét körül elvetéltem. A vetélések miatt különböző vizsgálatokon vagyok túl. Szeretném kérni az eltérésekre véleményt kérni. A szakemberekkel megtörtént a konzultáció, nőgyógyászhoz még nem jutottam el.
    Az eltérések:
    – MTHFR C677T mutáció: CT heterozigóta,
    – MTKFR A1298C mutáció: AC heterozigóta,
    – ANA (ELISA): 26,1 U/ml (ref.érték: 0,0-25,0),
    – Anti-thyreoglobulin:157,0 IU/ml (ref.érték: 0,0-60,0),
    – D3 vitamin: 27,7 ng/mL (ref.érték: 30,0-60,0)
    – alacsonyabb volt a Hemoglobin, MCV, MCH, MCHC értéke a ref.értéktől
    – magas volt a koleszterin
    – a 3.pontos inzulin terhelés 60perces inzulin értéke 89.4 volt (többi jó volt),
    A heterozigóta eredményre kellene majd pozitív teszttől szúrnom magam vérhígítóval, és szednem kell majd folátot, D vitamint Rutascorbint.
    Azt szeretném kérdezni, hogy próbálkozhatunk a babprojekttel, és bízhatok hogy kiderült a vetélés oka, a vérhígító használata segíteni fog a kihordásig. Nagyon Köszönöm

    • Kedves Ildi! Kérem hívjon fel telefonon, megbeszélném Önnel a teendőit. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!

        Az lenne a kérdésem, hogy mirena spirál mellett teherbe lehet-e esni? Válaszát előre is köszönöm!

        • Kedves Bea! Semmilyen módszer nem rendelkezik abszolút biztonsággal. Más lapra tartozik, hogy jelen esetben a terhesség valószínűsége közelít a nullához. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  35. Kedves Doktor Ur!

    Jodnegativ terulet okozoja lehet gyulladasos folyamat is vagy mindenkeppen rakos elvaltozasra utal? Azert kerdezem mert a mehszajseb mellett a mellso ajkon korkorosen a huvelyboltozatra terjedo jodnegativ teruletem van. Van kiut meg? Jol sejtem hogy konizacio itt mar keves? Ha esetleg nem rak, akkor lehet ott is rakmegelezo meg? Valamennyire jobban megnyugtatna, nagyon felek. Hogyan kezelik? Koszonom valaszat, elnezest az ekezetek miatt.

    • Kedves Ani! Sokadszor írom le ezen az oldalon, hogy egy orvosi lelet nem a betegnek, hanem a betegről íródik egy másik szakembernek, illetve hogy a kolposzkópos lelet igen erősen szubjektív. Az Ön lelete pl. így erősen értelmezhetetlen, mert egy elváltozás vagy körkörös és akkor a méhszáj mellső és hátsó ajkán egyaránt megfigyelhető, vagy a mellső ajkon van, de akkor nem lehet körkörös. A jódnegativitás, ecetsav pozitivitás és egyéb látható elváltozások /pontozottság, tagozottság, kóros érrajzolat nélkül/, illetve pozitív cytológia nélkül megint csak nem rákot, vagy rákmegelőző állapotot reprezentál. Hozzáteszem, hogy ha az orvosa a kezébe ad egy ilyen leletet, akkor törvény előírta kötelessége volna azt Önnek részletesen elmagyarázni, ami ezek szerint nem történt meg. Szóval az ügy több sebből vérzik, de ennél többet csak vizsgálat után tudnék Önnek mondani. Szeretettel üdvözli és kíván kellemes Ünnepeket dr Hamvas Ferenc

    • Kedves Doktor ÚR!

      52 éves vagyok. az időre megjött menstruációm mennyisége és állaga is megváltozott. időre kitartott ameddig szokott, csak olyan sürü barnás váladék jelentkezett,majd utánna csekély rózsaszínes, halvánpirossas enyhe vérrel. normális ez ilyen korba? vagy mitől lehet? válaszát előre is köszönöm. minden jót és jó egészséget kívánok. Márti
      elnézést kérek,ha már egyszer elküldtem a kérdést, rendetlenkedik a netem.

      • Kedves Márti! Ön feltehetőleg a változás korának közvetlen közelébe került, így minden a vérzést érintő változás először ennek a rovására írható. Egyelőre maradjunk várakozó állásponton és figyeljük meg a következő vérzés/eke/t. Ha él nemi életet, akkor a reggeli első vizeletével egy terhességi tesztet csináljon, ami nagy valószínűséggel negatív lesz, de a terhességet még ebben a korban is ki kell zárni. Amit leírt, attól még nem kell kétségbe esni és egyelőre sem más vizsgálatot, sem beavatkozást nem igényel. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  36. Tisztelt Doktor Úr!
    27 éves nő vagyok. Fogamzásgátló tablettát szedek. Hétfőn kellett volna megjönnie a megvonásos vérzésemnek, de csak egy kevés barnás rózsaszínes “folyás” volt. Enyhe alhasi fájdalmam is volt, de ez ilyenkor nekem mindig van. A tabletta szünetében 5. napján vagyok de további vérzés nem jelentkezett, viszont enyhén sárgás folyásom van, de nem viszket és nincs semmilyen kellemetlen szaga sem. A járvány miatt orvoshoz nincs lehetőségem menni. A gyógyszer mellett előfordulhat, hogy a vérzés szinte kimarad? Végig időben szedtem, nem hagytam ki egy szemet sem. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Zsuzsa

    • Kedves Zsuzsanna! Ilyen jelenség egy-egy alkalommal /ritkán/ tekinthető normálisnak is, jelenleg semmi teendője azon kívül, hogy abbahagyja a parázást. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  37. Kedves Doktor Úr!

    Amennyiben a szeméremdombomon/csonton észrevettem egy fájó – talán csomót – nem is biztos, hogy csomó de ha mégis akkor elég kicsi – az lehet akár nyirokcsomó is? A lágyéki nyirokcsomók inkább a combhajlatban helyezkednek el, vagy tévedek? Lehetnek magán a szeméremcsonton is? Nyomásra eléggé fáj, bár már kezdem azt hinni, hogy azért mert annyiszor nyomkodtam, többször próbáltam kitapintani. Az is lehet, hogy maga a csont fáj és azt tapogatom, mivel eléggé kemény, mozgatni nem tudom. Hogyan lehet megkülönböztetni egy nyirokcsomót? Köszönöm megtisztelő válaszát.

    • Kedves Judita! A jó hír az, hogy egy rosszindulatú nyirokcsomó vagy áttét szinte sohasem fájdalmas, ami nyirokcsomó fájdalmas lehet, az általában gyulladásos eredetű, de ahhoz társulnak még más tünetek is. Ne nyomkodja, mert egyáltalán nem biztos, hogy ez nyirokcsomó, és minél többet nyomkodja a területet, annál érzékenyebb lesz. A szeméremcsonton nem nagyon vannak nyirokcsomók, legalábbis én még nem találkoztam ott velük. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  38. Kedves Doktor Úr!

    Fluomizin alkalmazása után hány nappal lehet citologiát végezni? Azt olvastam, hogy érdemes várni 3-4-5 napot. Hétfőn használtam fel az utolsót, csütörtökön (azaz holnap), már elképzelhető, hogy elvégzik a citologiát? Problémát okozhat az eredményességben?
    Köszönöm a válaszát!

    • Kedves Anna! Az eredményességet nem befolyásolja a gyógyszer, hogy megcsinálják-e a cytológiát, azt nem tudom, de hogy erre nincs szabály, azt viszont biztosan tudom. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  39. Tisztelt Doktor Úr!
    Ismét Önhöz fordulok, már többször segített nekem. Tisztálkodásnál észrevettem, hogy a hüvelybemenetnél egy borsószem nagyságú kis dudor van. Nem fáj, nem érzékeny, csak érzem, hogy van egy kis keményedés. Utána olvastam az interneten és Ön szerint elképzelhető, hogy egy kis bartholin cisztáról legyen szó? Mi a teendőm vele, hogy minél hamarabb eltűnjön? Fájdalmat, panaszt nem okoz. Köszönöm szépen, hogy időt szán a levelem elolvasására, szép napot kívánok, Judit

    • Kedves Judit! Vizsgálat nélkül sajnos nem tudom, hogy mi lehet ez, de az biztos, hogy ilyen nagyságú Bartholini cysta nem létezik. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  40. Kedves Doktor Úr!
    Január első felében volt először felfázásom. Reggel első vizeletemben nagyobb mennyiségű alvadt vér volt, majd alhasi fájdalom és fájó vizelés jelentkezett. A vizeletemben nagyon kevés baktériumot találtak. Erre még aznap kaptam Monuralt, ami hatott. Azóta sajnos rendszeresen visszatér a probléma. Nagyjából egy hónappal később, másodjára is azonos tüneteim voltak és azonos kezelést kaptam. A harmadik alkalom március 20 körül kezdődött, enyhe alhasi fájdalommal, majd enyhe fájdalommal vizelés közben, szokottnál gyakoribb vizelési ingerel. Nem jutottam el orvoshoz hétvégén, így otthon C-vitaminnal, tőzegáfonya kivonattal, Uroginnal, gyógyteákkal igyekeztem gyógyítani az enyhe tüneteket, sikertelenül. Vasárnapra szörnyű vesefájdalmaim lettek. 23-tól 5 napos antibiotikum kúra után tegnap (04.03.) ismét enyhe alhasi fájdalom és vizelés közbeni fájdalom jelentkezett. Estére ismét Monuralt vettem be, de másfél óra múlva már nem bírtam visszatartani a vizeletemet. Ma továbbra is enyhe alhasi fájdalmaim vannak, a vizelés már nem fáj. Szinte biztos vagyok benne, hogy párkapcsolati/szexuális okok is vannak a hátterében. Társfüggőség és ebből adódó folytonos kielégületlenség, viszonzatlanság érzése, sértődékenység és ezek elhallgatása jellemzi ezt az időszakot. Lehetőség szerint nem akarok több antibiotikumot szedni. Milyen természetes gyógymódot javasolna a hosszabb távú gyógyulás érdekében?
    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdv: Éva

    • Kedves Éva! Ennyi kezelés után én mindenképpen csak olyan kezelést tudnék elképzelni, ami egy vizelet-tenyésztés eredménye alapján történne. Köszönöm az őszinteségét, a gyanúja valószínűleg alapos, javasolnám, hogy ebben az ügyben konzultáljon a Feleségemmel, aki már több alkalommal segített nekem hasonló panaszok eredményes leküzdésében, és biztosan szívesen segítene Önnek is. Természetesen ne feledkezzék meg az általános szabályokról: napi 3-4 liter szénsav-, alkohol- és koffein-mentes folyadék, leginkább szénsavmentes ásványvíz fogyasztása,forró és fűszeres ételek mellőzése. A legfontosabb azonban a mielőbbi vizelet-vizsgálat, illetve vizelet-tenyésztés kivitelezése lenne! Addig a tőzegáfonya illetve Urogyn szedése csak hasznos lehet. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  41. Kedves Doktor Úr!

    Méhszájsebet állapítottak meg nálam, BC zónára is terjed, és tagoltság, leukoplakia is jellemzi (nem tudom mekkora részét). Mindemellett az alábbi olvasható: “körkörösen a mellső ajkon a boltozatra is terjedő jódnegatív terület”. Teljesen kétségbe vagyok esve, fiatal vagyok, még gyermeket szeretnék. Ez mindenképpen méhnyakrák lesz? A boltozatra terjedő jódnegatív terület, az mindenképpen II. stádiumú méhnyakrákra utal, vagy nem biztos, hogy ott is atípusos a terület/hám? Citológia majd az első menzesz után lesz, nem tudom, hogy bírom ki addig. Lehet negatív citológiám is a fenti tünetekkel? Köszönöm a válaszát.

    • Nem igazán értem kedves Anna, hogy miért kell várnia a cytológiai vizsgálatra, amikor semmiféle szakmai szabály nem írja elő, hogy csak menzesz után lehet ilyet elvégezni. Felhívnám a szíves figyelmét arra Önnek is, hogy minden lelete Önről, de nem Önnek szól, a diagnózisokat gyakorlattal rendelkező szakemberek is néha nehézséggel állítják fel dr. Google erre teljesen alkalmatlan. Sajnos távdiagnózisok felállítására én sem vagyok képes, megnyugtatásul csak annyit tudnék mondani, hogy kolposzkópos leletek rendkívül szubjektívak, és ebből kifolyólag helytállóságuk valószínűsége is erősen attól függ, hogy milyen szakember végezte a vizsgálatot. Elegendő információ hiányában ennél többet sajnos nem tudok Önnek mondani. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Köszönöm szépen válaszát! Tudom, hogy sajnos hibát követek el azzal, hogy a Dr. Google-n próbálok választ találni a kérdéseimre, csak sajnos eléggé gyötrő a várakozás. Heveny hüvelyi folyás miatt a doktor kérésére jelenleg fluomizin aztán gynoflor kúrán vagyok, a kettő közé ékelődik be a menstruációm. Szerinte az értelmezhetőbb eredmény érdekében fontos lenne először ezeket megvárni.

        • Amennyiben Önnek ilyen panaszai illetve tünetei voltak kedves Anna, akkor a kolposzkópiát sem szabadott volna elvégezni, illetve ilyen felkavaró és feltehetőleg félrevezető leletet kiadnia a kezéből, mert a helyes orvosi magatartás ilyen esetben a váladékvizsgálatot követő célzott hüvelykezelés és a negatív kontroll-eredmény utáni kolposzkópia és cytológia. Szerintem jelenleg ezen tények ismeretében dráma nem nagyon lehet. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Köszönöm Doktor Úr a kedves válaszát, igazán! Ez még csak az egésznek egy része, a hüvelygyulladás mellett a másik diagnózisom a “leukoplakia cervitis uteri”, amelyről szintén nem olvastam túl sok biztató dolgot. Eredetileg alhasi fájdalmakkal kerestem fel a nőgyógyászt, ez még most is kitart (1 hete kb). Nem vészes egyáltalán, mint egy enyhe menstruációs fájdalom, ami néha kisugárzik a derékba. Remélem semmi komoly nem áll a háttérben és a két tényező együttesen magyarázza. Izgatottan várom az április második felében történő citológiát. Köszönettel.

          • Nagyon szívesen kedves Anna. Felhívnám szíves figyelmét ismételten arra, hogy a cytológiai vizsgálatra csak előzetesen megismételt és negatív váladékvizsgálati eredményt követően kerüljön sor. Ne foglalkozzék most diagnózisokkal! Szeretettel Hamvas Ferenc

  42. Üdvözlöm

    Jelenleg nem tudok mell ultrahangra menni ezért kérem segítségét. 38 éves vagyok és egy ideje zsibbadó bizsergő nyomó feszülő érzésem van csak a bal mellemben és a mell hónalj közötti “húsos” részen, valamint a bal mellem mellet oldalt és alatta is. Semmi csomót sehol sem tapasztalok…kicsi a mellem alaposan ki tudom tapogatni. Nincs rajta semmi elváltozás, rendesen mensturálok. Hónaljban sem érzek semmit és a mell hónalj közötti részen sem érzek csomót. Mostanában extrém stressznek is ki vagyok téve, gyomrom teljesen rottyon van. Évente járok mell ultrahangra ami tavaly negatív volt. Lehet mellrák tünete ez a zsibbadó nyomó feszítő érzés szerte a bal melleben?

    Köszönöm megtisztelő válaszát és jó egészséget kívánok.

    • Kedves Erika! A tapasztalataim alapján nagyon meg lennék lepve, ha a leírt panaszok bármiféle rosszindulatúságot jeleznének. Amint lehet, azonban természetesen a biztonság kedvéért vizsgáltassa meg Magát! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Jóestét kívánok. Több mint 2 és fél éve élek párkapcsolatban. A tüneteim 1,5 év után kezdődtek, amikor az együttlétek elkezdtek fájdalommal járni. Fájdalmas behatolás, égető fájdalmas érzés, fehéres, sárgás folyás, aminek olykor kellemetlen szaga volt. Már számos antibiotikumos kezelésen vagyok túl. Igaz a kezelés után a fájdalom enyhült, de rövid idő után újra visszatért. A sok antibiotikumos kezelés után úgy vettem észre hogy belül meggyógyultam, viszont a bal szeméremajkam, valamint körülötte egyre érzékenyebbé vált. A hüvelyen belül nem érzek fájdalmat, csak kívülröl a szemerem ajkamon belul bal oldalon nagyon érzékeny és sérülékeny érintésre, tapintásra. Úgy érzem mintha allandóan ki lenne dörzsölödve. A kérdésem az lenne hogy lehet ez attol, hogy a sok antibiotikumos kezeles erzekennye tette a borom? Az orvosom mar nem tud semmi ujat mondani. El kellene mennem börorvoshoz? Vagy esetleg milyen krém használatát javasolja ? Válaszát elöre is köszönöm
        Üdvözlettel Veronika Kinga

        • Kedves Kinga! Nem bőrgyógyászhoz, hanem egy a jelenleginél jobb nőgyógyászhoz kellene fordulnia, mert a panaszait számtalan ok kiválthatja, és szerintem Önt nem megfelelően kezelik. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  43. Tisztelt Doktor Úr!

    25-26 napos ciklusaim vannak. Pár hónapja vettem észre, hogy a menstruáció előtt barnás folyásom van. Volt olyan, hogy a menzesz előtt 2 nappal kezdődött, de volt olyan, is, hogy a 19. napon, de a menzesz előtt 2-3 nappal elmúlt. Néha kis fájdalom is társult hozzá. Jelenleg a 21- napon járok. 2 hete akartam orvoshoz menni, de sajnos a járvány közbeszólt. Kérdésem az lenne, hogy szervi vagy hormonális gond lehet, esetleg mindkettő? Okozhatje-e stressz? Ha babát szeretnék, ez problémát okozhat a terhességénél (vetélés)?

    • Kedves Kitti! Az Ön esetében is sajnos egy korrekt válaszhoz nem elegendő az az információmennyiség, ami a rendelkezésemre áll. A leírtak hormonális eredetűnek tűnnek, de ettől még akár társulhat mellé szervi probléma is. Szinte minden problémánk mögött lehet stresszhatást találni, ha alaposan és gondosan keresünk, és véglegesen szinte semmi sem gyógyítható a stresszforrás kiiktatása, a stresszhatás feldolgozása és elengedése nélkül. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  44. Tisztelt Doktor Úr!

    Változókori hormonproblémákra Ön szerint beválhat az Indol3 ? Eddig nem hallottam erről a keresztesvirágúakból készült hatóanyagról. Esetleg mellékhatásai lehetnek attól függetlenül, hogy tulajdonképpen természetes anyag, pl. pajzsimirgyre? Nagyon érzékeny vagyok a hormonokra, nem szeretnék hormonpótlást, viszont vannak változókori panaszaim, és ezért gondolkodom ezen a készítményen. Köszönettel!

    • Kedves Andrea! Nagyon sokkal többet kellene Önről tudnom a korrekt válaszhoz. A jelenleg Önről tudott egyetlen dolog alapján bármit is válaszolnék Önnek, az minimum 50%-os valószínűséggel hazugság lenne. Ha valóban van hozzám bizalma és nemcsak kilőtt egy kérdést az éterbe, hátha valaki valamit válaszol rá alapon, akkor holnap hívjon fel telefonon, szívesen válaszolok a kérdéseire. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  45. Kedves Doktor Úr!

    Szoptatás mellett használhatok-e naponta 2-3-szor Canesten krémet? (A betegtájékoztató nem mondja ki, hogy igen vagy nem) Csak külső nemi szerveken van viszkető érzésem, ami nekem sajnos a terhesség óta már 3x volt, és most szülés után a 6. hétben is előjött. Canestentől, egy kis Bepantennel keverve (amit korábban Ön javasolt) mindig elmúlt pár nap alatt.
    Másik kérdésem: mit gondol a szoptatás alatt a fogamzásgátló tabletta szedéséről? Tényleg nem okoz kárt a babában? Mégiscsak nem természetes…évek óta nem szedtem semmilyet, naptár módszer bevált,akkor is amikor végül babát akartunk. Pharmatex krémre gondoltam még, csak hát az kevésbé hatékony, jól gondolom-e?
    Köszönöm megtisztelő válaszát: Anikó

    • Kedves Anikó!kétszer elégséges, háromszor felesleges. Jól gondolkodik a Pharmatexet illetően, a tabletta szedése, amennyiben az speciális szoptatás alatti, nem ártalmas a babára. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!

        Az Azalia 75 mikrogramm -ot kaptam végül. Kíváncsi vagyok a véleményére.

        Szeretettel üdvözli, köszöni: Anikó

  46. Tisztelt Doktor Úr,

    Azzal kapcsolatban írok Önnek,hogy a 3. Levél Azalia fogamzásgátlómat szedem. Eddig 3 évig Symicit szedtem, de attól sajnos jóindulatú csomok lettek a mellemben. Ezért a nőgyógyászom ajánlására váltottam az Azaliara.Sajnos amióta az Azaliat szedem folyamatosan vérzésem van, és nem akar elmúlni. Mit tudna tanácsolni?

    • Röviden és velősen kedves Nóri azt, hogy feledkezzék meg mindenféle hormonkészítmény szedéséről. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  47. Kedves Doktor úr!

    A következő miatt fordulok Önhöz. 29 éves vagyok, 4 hónapja szültem. 5 héttel szülés után volt két napig kevés vérzésem, a nőgyógyász bizonytalan volt, hogy menzesz lehetett-e. Azóta nem véreztem. Most egy hete minden nap olyan érzésem van, mintha mindjárt megjönne,görcsölök picit, de eddig mégsem jelentkezett vérzés. 3 napja napközben émelygek is pár óráig. Először azt hittem vírus, de nem társul hhozzá sem hasmenés, sem hányás, sem hőemelkedés. Lehet az első menzesz előtt ilyen elhúzódó kellemetlen időszak? Terhesség nem valószínű, igaz? Mindig használunk a szülés óta óvszert és nem szakadt ki. Érdemes tesztet beszereznem, ha igen, mikor használjam? Most a járványban nem szívesen mozdulunk ki és csak emiatt mennénk drogériàba.
    Köszönettel
    Eszter

    • Kedves Eszter! A terhesség, bár nem nagy a valószínűsége, de mindenképpen kizárandó a reggeli első vizeletével. Ha nem terhes, akkor ezzel nem kellene többet foglalkoznia, mert még nem igazán esedékes a menzesze. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  48. Tisztelt Doktor Úr!

    Tavaly óta próbálkozunk babaprojekttel, eddig sajnos nem jött össze. Az alap kivizsgálások megtörténtek, nem találtak semmi komolyat, így belevágtunk az inszembe. Eddig a peteérésemmel nem volt gond, uh-n is többször volt követve, most azonban pont inszemes hónapban még tüszőrepesztővel sem repedt meg a tüsző, hanem csak 2. tüszőrepesztőre, így már a 20. napon repedt csak meg 28 mm-es volt már előtte a tüsző. Az inszemkor ez volt a paíromon: corpus hemorrhagicum. Doki mondta, hogy vérlebenyeket is lát a megrepedt tüszőben, de úgy mondta, hogy ez normális. Az inszem megtörtént akkor. Még volt egy másik tüsző is, 22 mm, ami akkkor még nem volt megrepedve. A kérdésem az, hogy ön szerint abból a 28 mm-ből lehetett még megtermékenyíthető petesejt? Aggódom, hogy hiába volt az egész.

    Köszönöm előre is a választ.

    • Kedves Kati! Sem Önnel, de leginkább az orvosával nem igazán tudok egyetérteni, hogy ilyen járványos időszakban, amikor az orvosi ellátás szülészeti vonatkozásban is szinte a nullán ketyeg, belevágnak egy ilyen erőltetett baba-projektbe, melynek a kimenetele bizonytalan. A kérdésére sajnos nem tudok megnyugtató választ adni, bármi lehetséges. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!

        Köszönöm a válaszát. Közel két hete történt az inszem, akkor még nem gondoltuk, hogy itt is ilyen lesz a helyzet. Járvány alatt nem szeretnénk ezt folytatni. Ön szerint az orvosnak ilyen nagy tüszővel nem is kellett volna inszeminációt végrehajtania (már a járványtól eltekintve) ?

        • Két hete sajnos egy orvosnak már világosan látnia kellett, hogy mi fog következni a közeljövőben. Nem ismerek sajnos minden tényt ahhoz, hogy a Kollégám ténykedését meg tudjam ítélni. Szeretettel Hamvas Ferenc

  49. Jo napot kivanok, Doktor Ur!

    3 eve voltam nogyogyaszomnal, elmondva, mi tortent ami a szexualis eletemet illeti, megnyugtatott, hogy semmit nem lat, stb, rendben van minden. Akkor meg egyaltalan nem volt ott az eszem, ahol kellett volna, hittem neki. Valtottam nemreg nogyogyaszt, koltozes vegett. Es a mostani doktornom javasolta az STD szurest. Ureaplasma pozitiv lettem. Herpes genitalis es a tobbiek mind negativak. Egyelore szifiliszre nem teszteltek, illetve hepatitiszre sem. Egyelore a kezelest az ureaplasmara nem kezdtem el, de szeretnem, ha szifiliszre is megcsinalnank a tesztet minel hamarabb. On szerint erdemes, vagy inkabb csak kezeles utan? Olyasmit olvastam, hogy esetleg lehetnek hatassal egymasra, ami a labor eredmenyeket illeti.
    Elore is koszonom a valaszat!

    Aliz

    • Kedves Alíz! Az ureaplazma-fertőzés ugyan szexuálisan is terjed, de nem kizárólag úgy. Éppen ezért én – bár a panaszait ügyesen eltitkolta előlem – nem hiszem, hogy a szifilisz-szűrés bármire is választ adna Önnek. Egy átlagos nemi életet élő nő esetében ennek az előfordulási aránya szinte nulla. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  50. Tisztelt Doktor Úr!

    Tavaly októberben méhtest polipot állapítottak meg, mely kb. 1 cm-es. Most 1 hete voltam ismét kontrollon, még mindig panaszt okoz. Nyár környékén kerülne sor a műtétre. Elég intenzív vérzésem van az első 3 napban és nagy darabokban távozik a vér.
    Az egyik ismerősömnek Ergam csepptől levállt a polip és így nem kellett megműteni. Erre felbuzdulva én is felírattam magamnak a cseppeket, melyből napi 3×20 cseppet kell beszednem. Tegnap volt az első nap, viszont estére felment a vérnyomásom 150 – 90.-re. Alapjáraton alacsony a vérnyomásom 110 – 70, 105 – 65 szokott lenni. Éreztem a nyomó feszítő érzést, ami számomra nem megszokott. Kicsit meg is ijedtem. A kérdésem az lenne, hogy esetleg nem kell csökkenteni az adagot? Van egy kéthegyű szív prolapsusom, mely nem tudom, hogy mennyire befolyásoló tényező ebben az esetben. Továbbá néha pánikbetegséggel is küzdök.
    Ön szerint mennyi az esély arra, hogy ettől a csepptől leválik a polip?
    Van esetleg arra esély hogy műtét nélkül is a polip valamilyen módon távozik a szervezetemből? Van más módja annak, hogy a polipot kezeljük?
    Köszönöm szépen a válaszát.
    Tisztelettel: Németh Ági

    • Kedves Ági! A gyógyszer ilyen hatásának az esélye még a nullát sem éri el, valahol a mínusz tartományban lehet. Sajnálom, de ezért ne szedje, mert csak mellékhatásai lehetnek, viszont a menzesz alatt szedve, csökkentheti a vérzés mennyiségét. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!

        Most kezdek fogamzásgátlót szedni. A menstruáció előtti barnás folyás során már bevettem az első tablettát (mert máskor pár óra után jelentkezik a rendes vérzés). De még most, másfél nap után is csak barnás folyás van, rendes piros vérzés nincs. Lesz ebből gond? Hagyjam abba a fogamzásgátló szedését?

        Nagyon köszönöm,
        Mariann

        • Sajnos túl korán kezdte el a szedést kedves Mariann, de ha már így történt, akkor folytassa tovább Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!
        8-9 hónapja van fent a mirena spirálom amivel az első pár hétben vérezgettem azóta semmi a mai napig ugyanis ma egész nap nagyobb mennyiségű barnás rózsaszínes folyásom van. Mitől lehet ez ennyi idő után?
        Válaszát előre is köszönöm!
        Köszönettel: Ibolya

        • Természetesen ez is a spiráltól van kedves Ibolya, egyelőre nincs teendője. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Kedves Doktor Úr!
      37 èves vagyok, gyógyszert nem szedek, rendszeres a menstruációs ciklusom (ált.ban 28 napos). Vasárnap múlt el a menzeszem, tegnap reggel kicsit barnás volt a bugyim, ma is, főleg a papíron. Olyan, mintha a menzesz vègèn lennék. Kicsit fájdogál is az alhasam. Ebben a hónapban késett, 33 napra jött meg.
      Nagyon megijedtem, Ön szerint ez még lehet a menzesz “utóhatása”? Köszönöm megtisztelő válaszát:
      Anna

      • Fogjuk fel annak kedves Anna és nincs teendője, ha a holnap reggeli első vizeletével elvégzett terhességi teszt negatív. Ebben az esetben csak akkor kellene orvoshoz fordulnia, ha a következő ciklusban megismétlődne ez a jelenség. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  51. Tisztelt Doktor Úr!

    6 hetes kismama vagyok. Sajnos gombás fertőzésem lett, így az orvosom a Canesten GYNO nevű hüvelytablettát írta fel nekem. A betegtájékoztatóban azt olvastam, hogy a terhesség első harmadában nem ajánlott a használata. Ön szerint okozhat problémát ez a készítmény?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Írjon nekem egy mailt kedves Orsi, a válaszban visszaküldök Önnek egy receptet, amit ha megcsináltat, nem ártalmas a babára nézve. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!

        Tavaly több egymást követő hónapban nem jelentkezett vagy csak pecsételő, barnázgató köztes vérzésem volt, így a nőgyógyász javaslatára gyógyszermentes volt két hónapom, mondván az elvékonyodott méhnyálkahártya okozza. Akkor rendeződött, és újra kezdtem az Omisson daily-t szedni. Most szintén kimaradt. Gyakori panaszom, hogy gyógyszer mellett oltári nagy a pocakom, felpuffadok, mintha több hónapos terhes lennék.
        Ne szedjem tovább? Terhes lehetek?
        Köszönöm válaszát
        Julia

        • Kedves Júlia! Sajnos az Ön ismerete nélkül nem tudok érdemben segíteni. Szerintem nem terhes, de segíteni csak az orvos tudna Önnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  52. Tisztelt Doktor Úr!
    Szülés után tapasztaltam, hogy valami nagyon megváltozott odabent,süllyedésre gyanakodtam. Megmutattam magam a nőgyógyásznak,aki azt mondta ez szóra sem érdemes,intim tornázzak. De konkrét diagnózist nem mondott, csak hogy intim torna. Ma vettem észre a papíron,a következőt:
    Diagnózis: puep
    Nagyon megköszönném ha segítene megfejteni,mit jelent ez, hogy szükség esetén akár máshoz is elmenjek-e. Köszönöm. Edina

    • Kedves Edina! A diagnózis nem puep, hanem puerp., ami gyermekágyi /azaz szülés utáni/ állapotot jelent. Feltehetően Önnek jelenleg semmi komolyabb baja nincs, ezért az intim torna, mint megoldás nem tűnik rossznak. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!

        Mirena spirálom van eddig nem volt vele semmi bajom. Most egy ideje sokszor érze, hogy fáj a hasam alja, tüsszentésnél vagy egy hirtelen mozdulattól alul bal oldalt belenyilallik, fáj. Olvastam, hogy a spirál mellett méhenkivüli terhesség előfordulhat. Csináltam tesztet ami negatív lett. Ön szerint lehet méhenkivüli terhesség vagy másról lehet szó?

        • Én elsősorban gyulladásra gyanakodnék kedves Réka, kérem forduljon az orvosához. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  53. Tisztelt Doktor Úr!
    A tanácsát kérném. Ma van időpontom a 6 hetes kontrollra,és addig már nem tudom az orvosom elérni. A szülés után 3 hétig tartott a gyermekágyi vérzésem, majd anyatej hiányában 5 héttel a szülés után február 8.-án megjött a menzeszem,ami szombaton elmúlt,most éjjel pedig észrevettem (és azóta is) hogy pecsételgetek. Egy tisztasági elég még,de élénk piros vér.Kérésem az lenne, hogy így menjek el a kontrollra? Vagy várjam meg míg elmúlik? Egyáltalán mi lehet ez,és mennyire abnormális?Köszönöm válaszát. Tisztelettel:Ani

    • Mindenképpen menjen el kedves Ani, mert ez lehet egy esetleg fel nem szívódott belső varrat körüli sarjszövetképződés következménye, ami miatt lépni igen, izgulni nem kell. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  54. Tisztelt Főorvos Úr!

    Az a problémám, hogy a kisajkaim belső oldalán fehér, kis eltömődés szerű golyócskák keletkeztek. nem fájnak, fehérek, simán kinyomhatóak, s fehére-sárga zsíros, elkenhető anyag jön ki belőlük, nincs rossz szaguk. Időről időre újratermelődnek. Amiért írok, hogy az elején csak 1 db volt belőle, amit nyomogattam, most van vagy 5 s egyre beljebb is keletkeznek újak. Nagyon figyelek a higiéniára, hetente többször intim lemosót használok, monogám párkapcsolatban élek, soha nincs semmi fertőzésem, talán egész életem során vagy 4x volt gombám, vagy bakteriális problémám s most 31 éves vagyok. Szóval nem értem. Az elején még tetszett is a dolog bevallom, szeretek “nyomogatni” az arcomon is, de azt nem tudom hova tenni, hogy most már egyre több van. Amikor kinyomom őket, az mindig tusolás után tiszta kézzel történik.Ön szerint így látatlanban mi lehet a probléma?Köszönöm a szíves válaszát!

    • Válasszon Magának más “szórakozást” Kedves Mónika, mert előbb-utóbb a nyomogatás ahhoz vezethet, hogy egy ilyen kis faggyúmirigy-szaporulat elfertőződik, és akkor közelebbi ismeretségbe kerülhet a valódi bajjal. Ez ugyanis amit leírt, nem probléma, éljen együtt vele békével. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  55. Tisztelt Doktor Úr!
    Hüvelyi szülést követően a mellső hüvelyfalam megsüllyedt,és guggolva a hüvelybemenetemnél látom.Olykor érzem is, hogy a lábam között van. Más tünetet nem okoz amit az interneten olvastam,szex egyenlőre még nem volt a férjemmel. Az orvos aki megvizsgált nem volt túl közlékeny,így nem tudom mire számíthatok. Ön milyen kezelést javasolna,egyáltalán kell-e ezzel valamit csinálni? Az egyetlen tanácsot amit az orvos mondott (intim torna) már el kezdtem. Meg köszönöm a segítségét. Tisztelettel: Kiara

    • Kedves Kiara! Valóban az intim torna a megoldás, de nem autodidakta módon, hanem szakembertől megtanulva és napi rendszerességgel gyakorolva. Itt a honlapunkon talál ehhez szakembert. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  56. Tisztelt Doktor úr!
    3 hónappal ezelőtt szültem császármetszéssel. A műtét éjszakáján kaptam egy voltaren injekciót a fenekembe, ami akkor utána olyan sárgás foltos volt,majd elmúlt. 3 hete vettem észre azon az oldalon lévő fenekemben, hogy van egy csomó. Nem tudom ,hogy az injekció okozhatja-e ezt vagy esetleg más probléma lehet -e?Én az injekcióhoz tudom kötni, de mivel már 3 hónap eltelt azóta nem tudom összefüggés lehet-e .Akinél szültem orvos jelenleg külföldön van és aggaszt a kérdés. Nem fáj a csomó, nem piros, nem látható semmi rajta csak tapintani lehet a csomót. Doktor úr szerint forduljak -e orvoshoz és milyen orvoshoz célszerű? Kell-e aggódni emiatt?

    • Kedves Adrienn! Aggódnia semmiképpen sem kell, de arra kérném, hogy mutassa meg a háziorvosának, mert elvileg nem kizárt az összefüggés. Sajnos csak az tud véleményt mondani, aki látja és tapintja ezt a területet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  57. Tisztelt Doktor Úr!
    Első ízben szúrós szagú sárgás színű folyásom volt heveny hüvelygyulladással. A gyulladás szűnt, most a folyás viszont fehér színű, illetve, tapadós fehér a hüvelyben. Tenyésztést kértem, mely során hagyományos tenyésztési eljárással kitenyészthető aerob kórokozó baktériumot és gardnerella vaginális nem tenyészett ki, illetve sarjadzó gombát sem. Viszont a kenetben látható volt: Kevés Lactobacillus flóra és sok fehérvérsejt. Azt javasolták, hogy a hüvelyflórát helyre kellene hozni. Ajánlották pl-. a Lactofeel-t
    Érdeklődnék, hogy mit jelent a sok fehérvérsejt és Ön milyen készítményt tudna ajánlani? Ön szerint is valószínűleg a sokszor visszatérő panaszomat és a hüvelyszárazságot a hüvelyflóra felborulása okozhatja?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Norina! Ez a lelet azt jelenti hogy teljesen felborult a hüvelyben az öko-egyensúly. Valóban a pH-t kell helyreállítani, amire én legalkalmasabbnak a Vitagyn-C hüvelykrémet tartanám. 6 napig helyezzen fel kérem éjszakára 1-1 adagot, majd utána legalább 2 hétig irrigáljon tejsavoldattal /adagolás 2 evőkanál 1 liter vízbe/. Miután sajnos a korát nem tudom, hogy a hüvelyszárazság mögött is ez van-e, de annak lehet, hogy hormonális okai vannak. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!
        Köszönöm szépen a tanácsát, ma meg is vettem a Vitagin-C-t és elkezdem minél hamarabb alkalmazni.

  58. Tisztelt Doktor Úr!

    A következő problémámra szeretnék tanácsot kérni. Tavaly november 8-án Mirena spirált helyezett fel a doktornőm. A nagyon erős és hosszantartó menstruáció és az ebből eredő vérszegénység javítása volt a cél, illetve a megvastagodott méhfal csökkentése. (Haematológián is jártam a rossz hemoglobin szint miatt, ahol kaptam vénásan vasat, illetve vaskészítményt kell szednem.) Kb. 2 napig nem volt komolyabb problémám, viszont a 3. napon alhasi fájdalom mellett, nagyon erős szédülés, pánik jelentkezett aminek következtében a kollégáim mentőt is hívtak. A sürgősségin nem találtak a vér, vizelet, EKG vizsgálatokon semmilyen kóros eltérést, így hazaengedtek. Azóta többször is előfordult hasonló rosszullét, amit lassú, mély lélegzéssel próbálok elnyomni. Volt fül-orr-gégészeti vizsgálatom is, de ott sem találtak semmit. MRI-t szerettek volna végezni, de ez a pánikféleség most odáig fajult, hogy az MRI-ben pánikrohamot kaptam így nem tudták elvégezni a vizsgálatot. Szeretném megkérdezni, hogy a Mirena okozhatja-e ezt a problémát, és segíthet-e, ha levetetem. Próbáltam türelmes lenni, de már eltelt 3 hónap és nem akar javulni a helyzet. Mit tegyek? Segítsen, kérem! Válaszát előre is köszönöm!!!

    • Kedves Judit! A rossz hír az, hogy mindenféle szexuálhormon hajlamosíthat depresszióra, és a depresszió lehet egy pánikbetegség alapja. Ehhez azonban feltehetőleg hajlamosító tényezők is kellenek. Önmagában a spirál eltávolítása n4m biztos, hogy minden problémáját megoldaná Kérem, hogy holnap hívjon fel telefonon, és szívesen megbeszélem Önnel az általam jónak tartott megoldási lehetőséget. Szeretettel üdvözli dr.Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!
        Bő egy éve rakattam fel a miren a spirált. Az orvosom javaslatára néha le ellenőrzöm a jelzőszálat amit eddig csak minimálisan éreztem most viszont sokkal sokkal többet érzek belőle. Lehetséges hogy minden más tünet nélkül elmozdult a spirál? Illetve így teherbe eshettem? Hétvégén megyek az orvosomhoz de addig borzasztóan félek, hogy mitől lehet ez…
        Köszönöm a segítséget!

        • Kedves Réka! Amennyiben használ tampont, úgy azzal sajnos el lehet mozdítani a helyéről a spirált, bár a Mirena esetében nem annyira bír ez jelentőséggel, mint a hormont nem tartalmazó eszközök esetében. Szerintem nincs komolya oka félelemre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

          • Köszönöm szépen a gyors válaszát!
            Nem használok tampont mert a vérzésem sem jelentkezik egy jó ideje, az első pár hónapban mikor még vérezgettem akkor is betétet használtam. Ha mégis elmozdulna a spirál de panaszt nem okoz mindenképp ki kell cserélni vagy ilyen esetben maradhat?

          • Szerintem nem kell vele semmit sem csinálni. Szeretettel HF.

  59. Tisztelt Doktor Úr? Nagyon köszönöm a válaszait, úgy látszik a gépem tréfálkozik. Elnézést. Igen sejtettem, hogy nem lehet erre választ adni. Akkor csak annyit kérdeznék, létezhet, hogy az aktus utáni 8.-9. napon az ember lánya már a beágyazódást érzi? (mellbimbó érzékenység). Tisztelettel köszönöm!

    • Ennek semmi köze sincs a beágyazódáshoz, még terhesség esetén sem. Nyilván hormonális okok játszanak közre, de ezek pszichésen is produkálhatóak. HF.

  60. Tisztelt Doktor Úr!

    Sajnos a honlapján nem jelenik meg korábbi válasza. Tisztelettel Judit

    • Válasz Judit hozzászólására.
      Kedves Judit! Az alábbiak láthatóak a honlapomon, ami ha nekem megjelenik, akkor Önnek is meg kell jelennie. Szeretettel Hamvas Ferenc

      Kedves Judit! Sajnos sokra nem fog menni a válaszommal, mert ez csak úgy szólhat, hogy a terhességet most még vizsgálattal sem tudnám biztosággal kizárni. Várnunk kell, ameddig el nem jön a menzesz ideje, és akkor majd egy reggeli első vizelettel elvégzett terhességi teszt el fogja tudni dönteni a kérdést. Azt sajnos tudnia kell, hogy teherbeesés szempontjából a ciklus egyetlen napja sem /még menzesz alatt sem/ biztonságos, mert bármikor bekövetkezhet egy soronkívüli peteérés, tehát folyamatosan védekezni kell. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc
      Elutasítás |
      |
      | Szerkesztés | Spam | Lomtár

      2020.01.30. – 07:56

  61. Tisztelt Doktor Úr: A mobilomról egyszerűen nem látszik, hogy bevette-e a rendszer a kérdésemet, így kérem bocsásson meg, ha kétszer jelenik meg. Furcsa kérdésem lenne, hiszen voltam már egyszer terhes és szültem egyszer, tudnom kellene, mégis… A ciklusaim átlagosan 28 naposak. A 9. napon voltunk együtt a férjemmel, sajnos megszakításos együttlét volt, bőven időben megszakítottuk az aktust, de tudom tudom az előváladék….másnap volt a nyúlós, kocsonyás nyákom…az aktust követő 8. nap óta (azaz ciklus 17. napja óta) hihetetlen érzékenyek a mellbimbói, mint, amit perzselnek (ez azóta is tart) most vagyok a 22. napon. Létezik, hogy a beágyazódást éreztem meg már az aktust követő 8. nap óta?? A mellem is feszül. Ilyet csak a terhességemkor éreztem a mellemnél és mivel nem szeretnénk több babát nagyon meg vagyok ijedve, hogy teherbe eshettem. Mit gondol? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Judit

    • Kedves Judit! A kérdésére 7.56-kor már megadtam a választ. Szeretettel Hamvas Ferenc

  62. Kedves Doktor Úr!

    A 38+4 hetes várandós vagyok. Külső nemi szerveken enyhén viszkető, égő (diszkomfort) érzésem van 2 napja. Canestestet megcsináltam, aszerint nem bakteriális jellegű. Használhatok-e (korábban már a 20. hét körül használtam 1x ugyanilyen tünetekkel) Canesten Uno hüvelykúpot, 1 alkalmasat? Tudom, hogy szabad terhesség alatt, csak az a kérdésem, hogy így az utolsó napokban is szabad-e? Pl. nem okoz-e gondot, ha este felhelyezem, és megindulna hajnalban a szülés, vagy nyitott már a méhszáj (múlt héten még zárt volt)?
    Köszönöm mindig segítő válaszát!
    Szeretettel:
    Anikó

    • Használja nyugodtan kedves Anikó, ártani nem tud vele. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  63. Tisztelt Doktor Úr!
    27 éves vagyok. Öt hónapja kezdtem el szedni a Noriel nevű fogamzásgátló tablettát.
    Körülbelül a harmadik levél közepe táján kezdtem érezni hüvelyi viszketést, és enyhe alhasi fájdalmat. Az gondoltam, hogy hüvely gombám van, Canestennel kerültem, úgy tűnt el is múlt. De azóta is a megvonásos vérzés után kb egy héttel, vagyis a levél közepén megint ugyan ezek a tünetek vannak. Viszketés, alhasi fájdalom, enyhe folyás. Okozhatja ezt a fogamzásgátló? Érdemes lenne váltani? Rákszűrésem rendben van.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Kedves Zsuzsanna! A beteget azért találták fel, hogy a panaszait elmondja az orvosának, az orvost meg arra, hogy kivizsgálja a betege panaszait és a lelet alapján kezelje azokat. Ezt az utat nem célszerű lerövidíteni, mert amint a példa is mutatja, csak az oki kezeléstől várhatja a panaszai végleges megszűnését. Forduljon kérem orvoshoz váladékvizsgálat céljából. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  64. Tisztelt Doktor Úr!
    Missee fogamzásgátlót szedek 2 éve és még sohasem jártam úgy, mint most. 🙁 A placebo hét után most kedden (január 21-én) este 10-kor kezdtem meg az újabb 3 havi adag első levelét. Azon az estén (vagyis inkább már szerda, 22-e éjfél körül volt) együtt is voltam a párommal és nem védekeztünk máshogy, viszont most pénteken (január 24-én) vettem észre, hogy szerdán (január 22-én) vagy csütörtökön (január 23-án) elfelejtettem bevenni az aznapi tablettát, az első héten 1 szemet. (Sajnos már nem tudom pontosan, hogy a szerdai maradt ki és csütörtökön vettem be csak a szerdait vagy a csütörtöki maradt ki, csak azt tudom, hogy pénteken azt láttam, hogy a csütörtöki napnál lévő gyógyszer nincs még bevéve). Ennek bevételét a péntekivel együtt pótoltam, tehát lehet, hogy a kimaradt szemet csak 48 óra múlva vettem be. 🙁 Érdeklődni szeretnék, hogy így fennállhat-e terhesség, hogy az első hét 1 kihagyott, s lehet, hogy nagyon későn pótolt tablettája előtt 1-2 nappal együtt voltam a párommal más védekezés nélkül? Kellene esemény utáni tabletta?
    Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

    • Isten ments, hogy a 2 tabletta után még egy lórúgásnak kitegye a szervezetét. A terhesség valószínűsége nagyságrendekkel kisebb, mint egy esetleges hormonzavaré, én nem kockáztatnék. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  65. Tisztelt Doktor Úr!
    Esemény utána fogamzásgátló tablettát alkalmaztam, de most hamarabb jött meg. A mennyisége is kevés volt, és inkább rózsaszínes. Ez lehet a nagy hormonmennyiseg mellekhatasa vagy terhes vagyok?

    • Kedves Miaaa! Sajnos mindkét lehetőségnek van realitása, ezért ha már eltelt két hét a tabletta bevétele óta, akkor kérem a reggeli első vizeletével csináljon egy terhességi tesztet. Az eredmény nagy valószínűséggel feloldja a dilemmáját. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  66. Tisztelt Doktor Úr!
    Esemény utána fogamzásgátló tablettát alkalmaztam, de most hamarabb jött meg. A mennyisége is kevés volt, és inkább rózsaszínes. Ez lehet a nagy hormonmennyiseg mellekhatasa vagy terhes vagyok?

  67. Tisztelt Doktor úr!
    41 éves vagyok , eddig a Mercilon tablettát szedtem. 1 éve orvosi tanácsra abbahagytam, szüneteltetés miatt. Panaszom nem volt tőle.
    Most szeretném újra kezdeni, de közben enyhe endometriozist diagnosztizáltak.
    Az orvosom szerint ettől a Mercilon még szedhető.
    Mi az Ön véleménye?
    Köszönöm

    • Kedves Katalin! A magam részéről én 35 év felett senkinek sem tanácsolom semmiféle hormonális fogamzásgátló szedését. Az endometriózis kezelését beszélje meg kérem a diagnózist felállító orvossal. Szeretettel üdvözli dr.Hamvas Ferenc

  68. Tisztelt Doktor Úr!

    Egy hónapja hüvelyi égő érzésem van folyással, kívül is fáj. Ma világos nyúlós folyásom volt, kis helyen halvány rózsaszínes résszel. Menzeszem 6 napja múlt el. Nőgyógyászom heveny hüvelygyulladásra írt ki kezelést, de mivel szeretnék STD vizsgálatra menni, amire még kb. 1 hét múlva kerülök kicsit aggódok. Nem szeretném vizsgálat előtt a kiírt kezelést elkezdeni, mert akkor az eredményt gondolom, megváltoztatná. Mi okozhatta a mai világos véres színű folyást, és a másik kérdésem, hogy ha 1 hónap múlva kezdődik meg a kezelés, az nem baj-e? Úgy értem, nem romlik az állapotom, vagy esetleg szabad-e valami gyulladás csökkentő kúpot használni ami nem befolyásolná a kezelést. És melyik recept nélkülit ajánlaná a doktor Úr? Kicsit a jobb illetve bal oldalon nyilalló kis fájásaim is vannak az alsó hasi résznél. Köszönöm előre is a válaszát!

    • Kedves Anna! Vizsgálat nélkül szinte lehetetlen korrekt választ adni Önnek. Amennyiben Vitagyn-C hüvelykrémet használna éjszakánként, az biztosan nem befolyásolná az STD-vizsgálat eredményét. Ez a legtöbb, amit javasolni tudok. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  69. Tisztelt Doktor Úr! Tavaly augusztus óta küzdök / küzdöttem nőgyógyászati problémákkal. Több fertőzés elleni és flóra helyreállító tablettát is használtam (Gynoxin, Fluomizin, Klion). Novemberi kenet eredménye a következő volt: P2, vegyes baktérium, reaktív elváltozásokkal járó mérsékelt gyulladás. Erre az orvosom pevaryl g-t írt fel, illetve szedtem más okból kifolyólag antibiotikumot is dalacin). Ezek után ismét tejsavajas készítmények. A decemberi kenet vétel eredménye P1 lett, semmi más nem volt bejelölve csak a döderlein flóra megléte. Elméletileg minden rendben. A panaszom az, hogy a hüvelybemenetnél a külső rész mindkét oldalon enyhén piros, és enyhén égő, csípő érzésem van (nem folyamatosan). Olyan mintha a nedvesség zavarná este a víz, illetve vizelet is. Későbbiekben aztán mérséklődik. Mi lehet ennek az oka? A gyógyszerhasználatok? Bőrgyógyászhoz is el kellene menni? Vagy egyszerűen valamilyen kenőccsel kenni? Már nagyobb belefáradtam a lassan fél éve tartó dolgokba, ráadásul most az eredményem is negatív lett, ez a probléma pedig mégis fennáll.. Köszönöm a segítséget.

    • Kedves Veronika! A leírtak alapján nekem úgy tűnik, hogy Önnek nincsen semmi drámai baja, de hogy mi az, amivel tünetmentessé lehetne Önt tenni, azt vizsgálat nélkül sajnos nem tudom megmondani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  70. Kedves Doktor Úr!
    Kérem segítsen,mert nagyon meg vagyok ijedve. Két hete szültem hüvelyi úton,és pár napja fura idegentest érzésem van a hüvelyemben.Megvizsgálva magam, rádöbbentem, hogy a méhszájam a hüvely bemenetemnél van. Fekve kb 1 centivel feljebb, guggolva meg nagyjából a bemenetnél. Ez a méhsüllyedés??? Mi lesz most így? Ez javulhat a 6 hetes kontrollig? normális még ennyivel a szülés után vagy készüljek fel hogy így marad,műteni kell??? Kérem segítsen,az orvosom csak hétfőn tudom elérni,és teljesen kétségbe vagyok esve,féltem az egészségemet és a házasságomat. Köszönöm,tisztelettel: Rami

    • Nyugodjék meg kedves Rami, jelenleg ez még nem dráma. Ne vizsgálgassa Magát, a 6 hetes kontrollnál ez már biztosan sokkal barátságosabb lesz. A teljes regenerációd idő 3 hónap. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Köszönöm a válaszát. Akkor ez magától rendeződhet pár hét alatt? Mert jelenleg nagyon el vagyok keseredve azok után amit olvasok a neten.

        • Olvasson kevesebbet kedves Rami, mert ahány nő, annyiféle eset és szövettípus, tehát nincs olyan kaptafa, amire a Maga helyzetét biztonsággal rá tudná húzni. Szeretettel Hamvas Ferenc

        • Tisztelt Doktor Úr!Nem gondoltam,hogy az életben ilyen kérdést felteszek Önnek dehàt az ördög nem alszik.39 éves vagyok,már egyszer szültem 2 éve.Most a ciklusom 9. Napjàn megszakításos együttlét volt (jócskàn időben megszakítva). Fontosnak tartom enlíteni,hogy másnap azaz a 10. Napon nyúlós nyákot tapsztaltam.Az együttlétet követő 8. Nap óta azaz a ciklus 17.napja óta eszméletlen érzékenyek a mellbimbóim, mint amiket perzselnek.Ciklusaim rendezettek, átlag 28 naposak.Létezik,hogy terhes lettem és már aktus után a 8. Napon a beágyazódás miatt ilyen a mellem s azóta is? Ilyet csak a terhességem alatt éreztem.Nem szeretnénk több babát,így eleggé meg vagyok ijedve:-( Jelenleg a ciklus 22.napján vagyok.Köszönöm előre is vàlaszát!

          • Kedves Judit! Sajnos sokra nem fog menni a válaszommal, mert ez csak úgy szólhat, hogy a terhességet most még vizsgálattal sem tudnám biztonsággal kizárni. Várnunk kell, ameddig el nem jön a menzesz ideje, és akkor majd egy reggeli első vizelettel elvégzett terhességi teszt el fogja tudni dönteni a kérdést. Azt sajnos tudnia kell, hogy teherbeesés szempontjából a ciklus egyetlen napja sem /még menzesz alatt sem/ biztonságos, mert bármikor bekövetkezhet egy soronkívüli peteérés, tehát folyamatosan védekezni kell. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  71. Tisutelt Doktor Úr!
    Nekem az lenne a problémám, hogy kb 5 éve kialakult egy elég nagy bartholin cisztám bal oldalt, kb szilva nagyságú.. Tudom már rég orvoshoz kellett volna fordulnom, de félek is és igazából semmi panaszom csak épp ott van.. Elég puha az állaga, nem fáj, rendesen “nedves” vagyok, nem fáj ülésnél se semmikor sem.. Még félig meddig szűz voltam amikor kialakult.. Ezért az lenne a kérdésem hogy mit tudok én ezzel kezdeni? Nem szeretnék kés alá feküdni és sok visszhangot hallottam arról, hogy kialakulhat újra a műtét után, és egy nagy szenvedés az egész.. Nincs valami gyógyszeres vagy otthoni megoldás ennek kezelésére? Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Andrea! A Bartholini cystának csak műtéti megoldása van, és egy jó operatőr esetében ez sem szenvedéssel, sem szövődménnyel nem szokott járni. Ha nem okoz panaszt és nem akadályozza semmiben, akkor ameddig be nem gyullad, csak esztétikai problémát jelent, tehát nem feltétlenül kell hozzányúlni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Semmilyen gyulladás csökkentő, sem semmi nem segíthet rajta? Fizikailag semmi panaszom miatta, viszont lelkileg annál inkább..
        A betegbiztosítás fedezné a műtét költségeit, esetleg magán úton mennyibe tud kerülni egy ilyen műtét?

        • Miután ez nem gyulladás kedves Andrea, így értelemszerűen semmilyen hatása nincs a gyulladáscsökkentőknek sem. A műtét TB-alapon elvégezhető, de úgy orvost választani nem tud, tehát bizonytalan, hogy mekkora gyakorlattal rendelkező ember operálja. Ha végignézi a magánintézmények honlapjait,akkor tud árakról tájékozódni, ha meg arra kíváncsi, hogy XY mennyiért operálná meg, úgy az illetőt kellene megkérdeznie. Szeretettel Hamvas Ferenc

  72. Jò napot Doktor úr!
    Minap voltam ràkszűrèsen és az orvos méhszàjsebet talàlt amire klion d100 húvelykúpot ìrt ki.
    Panaszom nem volt, mensesen kìvűl soha nem vèreztem. Sexre nem tèrt ki, ezèrt a kèrdèsem az lenne lehet e nemi èletet èlni a kúp hasznàlata közben ,felhelyezès előtt. Vàlaszàt előre is köszönöm!

  73. Jò napot Doktor Úr!
    A minap voltam ràkszűrèsen, ahol az orvos mèhszàjsebet àllapìtott meg. Sex utàni vèrzèsem nem volt soha,sőt mensesen kìvül semmilyem vèrzèsem sem. De ahogy levette a kenetet màr vèrezgetett is, erre klion d100 hüvelykúpot ìrt ki 10 napra estènkènt egyet.
    Azt mondta sex lehet a a kúp felhelyezése előtt, de viszont èn mindenhol azt olvasom, hogy nem lehet nemi èletet èlni a kúp hasznàlata alatt.
    Kèrdèsem az lenne,hogy lehet vagy nem nemi èlet a kúp hasznàlata alatt?

  74. Jó napot Doktor úr!
    Egy olyan kérdéssel fordulok őnhöz,hogy decemberben hat nappal korábban jött meg a menstruàcióm. Most januárban késett pár napot tegnap este Meg jött. Amúgy mindig minden hónapban napra pontos volt a vérzésem. Most az elején csak barnás váladék volt a színe és a mennyisége most nem a megszokott. Bizonyos ételektől dolgoktól rosszul vagyok hányingerem van szédülök. Sokkal érzékenyebb a mellem is. Menstruáció alatt sosem voltak ilyen problémáim. Ma voltam nőgyógyásznàl csak kézzel vizsgált meg még csak egy ultrahangra sem küldtek el hanem egyből curettage-ra adott időpontot. Annyit írt a leletbe hogy közepesen tág hüvely ép portio közepesen nagy méh anteflexioban helyezkedik el. Uterusból kevés vérzés.
    Nem is mondott semmit nem magyarázott el semmit.
    Arra szeretném kérni,hogy el tudná mondani ez mit jelent úgy hogy én is Meg értsem? Felesleges műtétnek nem tenném ki magam. (Főleg hogy bababan reménykedem) Van esetleg erre lehetőség hogy baba van a dologban? Illetve mikor lenne érdemes tesztet csinálnom?
    A válaszát előre is köszönöm szépen.
    További szép napot.

    • Hívjon fel telefonon kedves Mária, lenne néhány nagyon fontos kérdésem, mielőtt véleményt tudnék alkotni és tanácsokat tudnék adni a teendőt illetően. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  75. Tisztelt Doktor Úr!

    Jómagam évek óta ladycupot használok nagy megelégedéssel. Van egy 13 éves lányom, aki rendszeres úszás miatt tampont használ, azonban nem teljesen elégedett vele. Felmerült a kehely használata, ezzel kapcsolatban pedig kérdésem az lenne, használhat-e egy szűz lány kis méretű intimkelyhet, vagy inkább ne próbálkozzon vele? Utánaolvastam a neten, és azt találtam, hogy van egy márka, amely a legkisebb méretű kehelynél azt írja, használhatják olyanok is, akik még nem élnek szexuális életet. Én viszont úgy gondoltam, mielőtt megvásárolnám neki, megkérdezem egy szakember véleményét is. A lányom a normál méretű tampont gond nélkül használja.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Andrea

    • Kedves Andrea! Sajnos a puding próbája az evés, ismeretlenül sajnos nem tudom eldönteni, hogy a gyerek szűzhártyája elég tágulékony-e az eszköz használatához. A tampon mérete még telt állapotban is sokkal keskenyebb, mint a legkisebb eszközé, tehát ez nem megfelelő adat a számomra. Levélben sajnos nem tudok Önnek segíteni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  76. Tisztelt Doktor Úr!
    A mai napon derült ki, hogy babát várok, de még csak pár hetes, pénteken megyek orvoshoz. Viszont nekem egy korábbi kivizsgálás miatt csütörtök reggelre van terheléses cukorvizsgálatra időpontom – Ön szerint lemondjam vagy nyugodtan megcsináltathatom? Ha jól tudom, a 24. hét körül szokott egyébként esedékes lenni, ezért ilyen korai állapotban semmivel sem szeretnék ártani a babának!
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Zsuzsanna! A terheléses vércukorvizsgálat a Babának nem árt, de hogy Ön ebben a kezdeti időszakban az esetlegesen émelygős gyomrával hogyan tolerálná ezt a tömény cukros oldatot, az egy másik kérdés. Ha szükséges, csináltassa meg, de ha csak informatív vizsgálatról lenne szó akkor nem vagyok benne biztos, hogy kellene. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  77. Tisztelt Doktor Úr!
    A mai napon derült ki, hogy babát várok, még csak pár hetes lehet, pénteken megyek majd orvoshoz. Viszont egy korábbi kivizsgálás miatt már elő vagyok jegyezve csütörtök reggelre egy terheléses cukor vizsgálatra – Ön szerint megcsináltathatom vagy mondjam le az időpontot? Tudom, hogy a 24. hét körül egyébként is szoktak csinálni, viszont mivel még nagyon pici, nem szeretnék semmivel sem ártani a babának.
    Válaszát előre is köszönöm!

  78. Tisztelt Doktor Úr!

    Egy hete mèhnyakgyulladást diagnosztizáltak nálam. Hat napos kúpos kezelést kaptam, a páromnak pedig candibenet írtak fel.

    A kérdésem az lenne hogy a a hat napos kezelés letelte után lehet-e nemi életet élni? Gondolom, hogy óvszert mindenképp használnunk kellene, nehogy vissza fertőzőzzön a párom? Okozhat bármi problémát a szexuális együttlét?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    • Nem kell megtartóztatniuk Magukat kedves Kitti. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  79. Tisztelt Dr.ÚR!
    61 éves vagyok, ezelőtt 4 évvel volt egy küretem vastag 15 mm-es méhnyálkahártya miatt. Szövettani hálistennek rosszat nem mutatott ki, csak egy kis gyulladást, amire tablettát kaptam. Utána sookal több lett a hüvelyváladék, , kaptam rá hüvelytablettákat, akkor elmúlott, jobb lett, aztán egy idő után ismét bő folyás. A méhnyálkahártya 8 mm-es volt legutóbb, az orvos szerint ez még jó, nem kell küret. Közben a folyás folytatódik, csipő, viszkető érzés is járul hozzá, ismét hüvelykúp. Azonkivül a bőröm is sokkal szárazabb, kevesebb hajam van, nem tudok lefogyni stb. Messze lakom Budapesttől , de szeretném megkérdezni, hogy milyen szakterület felé induljak el, szeretném ha ennek a kálváriának már vége lenne.
    Köszönöm szépen a válaszát és segitségét.
    Tisztelettel: Éva

    • Kedves Éva! Kérem forduljon egyrészt diabetológushoz, másrészt klimax-szakrendelésre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  80. Kedves Doktor úr!

    Az utolsó menstruációm 2019.december 9-én jött meg, szokásos módon 5 napig tartott. A ciklusom általában 27-28 napig tart. December 20án Suprax-ot írt fel az háziorvosom torokgyulladásra, amelyet be is szedtem.
    December 19-én együtt voltam a párommal, az elején nem védekeztünk, aztán pedig óvszerrel, de az aktus rövid ideig tartott és nem történt ejakuláció. (Fogamzásgátlót nem szedek.)
    A mai napon kellett volna megjönnie, de még nem történt meg. A melleim 4 napja érzékenyek, illetve a derekamban is érzem a „fájdalmat”, amit szoktam ilyenkor, valamint tegnap és ma is éreztem enyhe görcsölést a hasamban, és a hangulatom is rosszabb volt a megszokottnál – ezek a „tünetek” is jelentkezni szoktak minden menstruációm előtt.
    Tudom, az, hogy ma még nem jött meg önmagában nem jelent semmit, de lehetséges egy esetleges terhesség? Egy teszt elvégzése mikor lenne javasolt?
    Az antibiotikum szedése lehet hatással a ciklus hosszára? A torokgyulladás okozhat olyan hormonális változást a szervezetben, ami kihathat a menstruációs ciklus hosszára?

    Előre is köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel,
    A

    • Kedves Andrea! Minden betegség stresszhatást jelent a szervezetre, és minden stresszhatás alkalmas a ciklus felborítására. Szerintem igen csekély a terhesség valószínűsége az Ön esetében. Ha továbbra se jönne meg a vérzése, akkor 1 hét múlva a reggeli első vizeletével csináljon egy tesztet, és ha az negatív, akkor semmi további teendője nincs a következő vérzés idejéig, ami remélhetőleg meg fog jönni. Ha mégsem, akkor kérem forduljon az orvosához. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  81. Tisztelt Doktor Úr!
    Január elsején megszakításos “védekezésben” volt részem. (Ejakuláció nem volt.) A mai nap fel is kerestem a nőgyógyászati ambulanciát és 120 órás eseményutáni tablettát kaptam, amit egyből kiváltottam és be is vettem. De sajnos semmilyen tájékoztatást nem kaptam azzal kapcsolatban, hogy létre jöhet még így is nagy eséllyel terhesség. Meg sem vizsgáltak. Az aktus a a ciklusom 12. napján volt, az eseményutáni bevétele a 14. és a ciklusaim hossza átlagosan 30 naposak.

    • Kedves Panni! A terhességre való esélye nem drámai, tekintettel arra, hogy magömlés nem volt. Az eljárást, aminek keretében a gyógyszert felírták Önnek, a legnagyobb felháborodással csak elítélni tudom, mert a tudomására kellett volna hozni, hogy a gyógyszer bevételének indokolatlan esetben sokkal több káros hatása lehet, mint adott esetben egy 1-2%-os teherbeesési valószínűségnek, valamint azt is, hogy az indokolt esetben bevett tabletta is csak kb. 80%-os hatásfokú. Szurkolok, hogy megússza…. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  82. Tisztelt Doktor Úr!
    Azzal kapcsolatban írok Önnek,hogy a tegnapi nap folyamán elfelejtettem bevenni (délután 2kor) a Symicia fogamzasgatlomat és tegnap este folyamán együtt voltam a párommal és ma reggel 9kor vettem be a gyógyszert. Jelenleg a második heten járok a gyógyszer szedésben, pontosan a 11. Tablettáról van szó! Mit tanácsol, van valami teendőm ezügyben? A gyógyszer tájékoztatója szerint ha a második heten hagyok ki egyet 12 óránál tovább nem problema, de szerettem volna egy szakmai véleményt is kérni!
    Előre is köszönettel,

    Nóra

    • Szerintem sem teendője, sem félnivalója nincs kedves Nóra Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

    • Tisztelt Doktor Úr!
      12.23-án esemény utáni tablettát vettem be, nőgyógyász javaslatára. Szeretkezés közben lecsúszott az óvszer, de magömlés nem történt.
      12.30-án megjött a menstruációm, Kezdetben barna folyással kezdődött, jan.4-től viszont erősebb a vérzés. Perpillanat úgy érzem, hogy még ezen a héten sem fog elmúlni( a vérzés erőssége nem csillapodott) Mi ilyenkor a teendő, ha 2 hétig vagy tovább tartana a menzesz? Köszönöm

      • Kedves Felícia! Ez sajnos a tabletta mellékhatása, mailben sajnos nem tudok a segítségére lenni. Szeretettel üdvözéi dr. Hamvas Ferenc

  83. Tisztelt Doktor Úr!
    A következő problémám lenne. Pár nappal ezelőtt voltam a párommal együtt. Azt tapasztalom, hogy a fehérneműmön nagyobb kiterjedésű citromsárga színű, sűrűbb állagú váladék látszódik, többször kell emiatt tisztasági betétet cserélnem már második napja. Kis helyen mintha zöldes is lenne talán. Szaga is van. Kellemetlen számomra, hogy a tisztasági betéten sárga váladék látszódik. Az együttlét fájdalmas volt, mintha belül gyulladt lettem volna. A nemi szervemen semmi eltérést nem látok kívülről, nem viszket.

    • Forduljon kérem vizsgálatra az orvosához kedves Anita. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!
        Sajnos az én orvosomhoz kb. 1 hónap múlva tudtam volna menni, ezért másikhoz fordultam. Megvizsgált, azt mondta, hogy piros, duzzadt belül és látszik még a sárgás folyás. A vizsgálat kellemetlen is volt éreztem, hogy gyulladás van belül. Azt mondta, a páromat is kezelni kellene a krémmel. Nem mondott semmi konkrétumot, hogy mi is a bajom, ez aggaszt kicsit, hogy csak sima fertőzés, vagy pedig valami nemi betegséget kaptam el. Krémet, kúpot és gyógyszert írt fel: pimafucort kenőcs, fluconer kapszula, chloramphenicoli nystatini sulfadimidini. Elmondtam, hogy együttlétkor is égő, fájó érzést érzek belül. Laboratóriumi vizsgálat nélkül a panasz elmondása és ránézésre meg lehet állapítani a baj okát? Ön szerint ezeket a gyógyszereket milyen bakteriális fertőzésre írta fel?

        • Sajnos ez a gyógyszerfelírás hasraütésre történt, kapott gomba és baktériumok ellen is gyógyszert, amiből az látszik, hogy az illetőnek fogalma sincs a fertőzés jellegéről. Nem mondom, hogy hatástalan kúra, de hogy nincs benne koncepció, az biztos. Ez a klasszikus túlkezelés mintapéldája, ami nem biztos, hogy ártalmas is lehet, de benne van a pakliban. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

          • Én is azért furcsálltam, hogy ránézett és tenyésztés nélkül kiírt valamit. De ugyan ezt szokta a másik orvosom, ha bármi panasszal fordultam hozzá bármikor is. Ön mit tanácsol? Az antibiotikum kúrától megmondom őszintén kicsit tartok. A másik kettőt, ha a kenőcsöt vagy a kúpot elkezdem használni elégséges lehet? Vagy esetleg menjek el a bőr és nemi gondozó intézetbe vagy STD szűrésre? Bár egyetlen partnerem évek óta, nyilván fordítva nem lehetek ebben biztos. Furcsán hangzik, de ott legalább biztos mintát is vennének. A másik kérdésem, hogy megcsinálta a rákszűrést is most, mert esedékes volt már, nem baj, hogy gyulladásom van lent és úgy történt a dolog? Nem fogja az eredményt befolyásolni? kb. 4-5 napja történt az eset, amikor észrevettem ezt a citromsárga nyomot a tisztasági betéten. A folyást pedig olyan világos sárgásnak, sárgásfeheférnek mondanám, száradáskor citromsárga. A páromon nem láttam semmi tünetet és Ő sem számolt be semmi tünetéről. Azt meg kellene jegyeznem még régebben sok hónapja, talán egy éve is, szintén volt egy ilyen sárga folyásom szintén aktus után jelentkezett pár nappal. És most is napról napra kevesebb. De a gyulladás érzése az érződik és vizsgálatkor is végig, hogy gyulladt lehet ott bent.

          • Vizsgálat nélkül sajnos nem tudok Önnek érdemben segíteni kedves Anita. A rákszűrést befolyásolhatja ugyan a váladék, de olyan mértékben nem, hogy az kóros eredményt adjon. Szeretettel Hamvas Ferenc

  84. Tisztelt Doktor Úr!
    Symicia fogamzásgátlót szedek már 3 éve, azonban az utóbbi fél évben migrénes fejfájásom alakult ki és a bal oldali mellemben 20 és 23 miliméteres fibroadenomae-t állapítottak meg emlőultrahang során. Ezután a nőgyógyászom a Desirette fogamzásgátlót írta fel nekem ahelyett pedig a gyógyszertárban Azelia fogamzásgátlót kaptam. Ugyanis nem igen lehet már kapni Desirett-et sehol. Az lenne Önhöz a kérdésem,hogy olvastam hogy elsősorban szoptató hölgyeknek írják fel az Alezia fogamzásgátlót és,hogy mennyire hatákonyan véd a terhesség ellen. Jelenleg 20 éves vagyok és a közeljövöben egyáltalán nem terveznék gyereket.
    Válaszát előre is nagyon köszönöm!
    Szép napot Önnek!

    • Kedves Nóra! Alapszabály, hogy a magas trombózis-kockázatra való tekintettel fejfájós nőknek, vagy olyanoknak, akiknek a szedés során fejfájása alakul ki, szigorúan tilos mindenféle hormonális fogamzásgátló szedése. Javasolnám Önnek, hogy barátkozzék meg a hormonok nélküli fogamzásgátlással. Szeretettel kíván Önnek és Családjának boldog Karácsonyt dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm a gyors válaszát Doktor Úr!
        Konzultációm során a neurológussal és a nőgyógyásszal a szimpla gyógyszer váltás mellett döntöttünk, mivel havonta csupán 2-3 alkalommal van fejfajasom nem olyan vészes a dolog. A kérdés leginkább az Alazia fogamzásgátló hatásosságát a vonatkozott mivel nem vagyok kismama. Illetve hogy a desirett helyettesíthető e az Azaliaval?
        Önnek is kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

        • Kedves Nóra! Sajnálom, hogy nem hallgat rám, remélem nem lesz baja belőle.Folyamatos szedés mellett az Azalia ugyan hatékony, de a ciklusát kiszámíthatatlanná teszi vagy teljesen elnyomja, ezért a használata több mint megfontolandó a későbbiekre nézve. Ha már szült, akkor egy jó spirált javasolnék, ha még nem, akkor egy hüvelyi pesszárium használata sokkal kevésbé jelentene veszélyt az egészségére. Szeretettel Hamvas Ferenc

  85. Tisztelt Doktor Úr!
    46 éves vagyok, magas prolaktin szint miatt 2×1 Bromocriptint szedek,
    hosszan tartó vérzésem miatt szeretném kérdezni a véleményét.
    Június elején méhnyakpolipot távolítottak el és küretet is végeztek, a szűrővizsgálat és a szövettani eredményeim rendben voltak. Két miómám is van, 2-3 éve változatlanok: 37x47mm, 65x78mm subserosus myomagöb.
    A polipeltávolítás után szeptemberig rendszeresen megjött a menzeszem (23-26 napra. Viszont szeptember után 67 napra jött csak meg a szokásos mennyiségű vérzéssel. A következő menzeszem 19 napra jött meg, dec. 15-től van meg, kpesen erős, az első időszakban darabos volt.
    A doktornő először Azáliát javasolt a bő vérzés miatt, de egyenlőre nem szeretnék hormont szedni, majd mivel nem szűnt meg a vérzés, visszamentem (9. napja van meg) Exacyl írt fel napi egyet, erősebb vérzés esetén 2x1et és küretet javasol.  A méhnyálkahártyám 13,5 mm.

    Ön hogy látja? Szükséges a küret?
    Az Azália helyett eredményes lehet a problémámra Jaydess vagy Mirena?
    Vagy a küretet ezek valamelyikével sem kerülhetem el?
    Köszönöm válaszát,
    Anna

    • Kedves Anna! Amennyiben idén már volt egy negatív szövettani eredménye, úgy az újabb kürett szerintem nem indokolt. Sajnos a leírtakon túl nem sokat tudok Önről és az életéről, de miután azt vallom, hogy nem betegséget, tünetet vagy leleteket kell kezelnünk hanem az egész embert, a terápiás alap annak a felderítése volna, hogy vajon minek, milyen lelki tényezőknek köszönhető a jelen állapot. Nyilvánvaló hogy az okot a nőisége körül kellene keresni, tehát egy megfelelő szakember segítségével fel kellene deríteni a mögöttes okokat is a hatékony kezelés érdekében. Hogy szükséges lenne-e hormon-kezelés és milyen, azt sajnos innen a távolból nem tudom Önnek megmondani, Ha megkeres, szívesen átbeszélem Önnel a kérdést. Szeretettel kívánok Kellemes Ünnepeket! dr. Hamvas Ferenc

  86. Tisztelt Doktor Úr!
    46 éves vagyok, magas prolaktin szint miatt 2×1 Bromocriptint szedek,
    hosszan tartó vérzésem miatt szeretném kérdezni a véleményét.
    Június elején méhnyakpolipot távolítottak el és küretet is végeztek, a szűrővizsgálat és a szövettani eredményeim rendben voltak. Két miómám is van, 2-3 éve változatlanok: 37x47mm, 65x78mm subserosus myomagöb.
    A polipeltávolítás után szeptemberig rendszeresen megjött a menzeszem (23-26 napra. Viszont szeptember után 67 napra jött csak meg a szokásos mennyiségű vérzéssel. A következő menzeszem 19 napra jött meg, dec. 15-től van meg, kpesen erős, az első időszakban darabos volt.
    A doktornő először Azáliát javasolt a bő vérzés miatt, de egyenlőre nem szeretnék hormont szedni, majd mivel nem szűnt meg a vérzés, visszamentem (9. napja van meg) Exacyl írt fel napi egyet, erősebb vérzés esetén 2x1et és küretet javasol. A méhnyálkahártyám 13,5 mm.

    Ön hogy látja? Szükséges a küret?
    Az Azália helyett eredményes lehet a problémámra Jaydess vagy Mirena?
    Vagy a küretet ezek valamelyikével sem kerülhetem el?
    Köszönöm válaszát,
    Anna

  87. Tisztelt Doktor Úr!
    46 éves vagyok, magas prolaktin szint miatt 2×1 Bromocriptint szedek,
    hosszan tartó vérzésem miatt szeretném kérdezni a véleményét.
    Június elején méhnyakpolipot távolítottak el és küretet is végeztek, a szűrővizsgálat és a szövettani eredményeim rendben voltak. Két miómám is van, 2-3 éve változatlanok: 37x47mm, 65x78mm subserosus myomagöb.
    A polipeltávolítás után szeptemberig rendszeresen megjött a menzeszem (23-26 napra. Viszont szeptember után 67 napra jött csak meg a szokásos mennyiségű vérzéssel. A következő menzeszem 19 napra jött meg, dec. 15-től van meg, kpesen erős, az első időszakban darabos volt.
    A doktornő először Azáliát javasolt a bő vérzés miatt, de egyenlőre nem szeretnék hormont szedni, majd mivel nem szűnt meg a vérzés, visszamentem (9. napja van meg) Exacyl írt fel napi egyet, erősebb vérzés esetén 2x1et és küretet javasol.  A méhnyálkahártyám 13,5 mm.

    Ön hogy látja? Szükséges a küret?
    Az Azália helyett eredményes lehet a problémámra Jaydess vagy Mirena?
    Vagy a küretet ezek valemelyikével sem kerülhetem el?
    Köszönöm válaszát,
    Anna

  88. Tisztelt Doktor Úr!
    Változókorban vagyok, tavaly még csak 1-1 alkalommal maradt el a menstruációm, ebben az évben már olyan is volt, hogy 2-3 hónapig nem jött meg, aztán pedig 20-25 napra mégis, hol egész kevés hol több, de normálisan zajlik.
    Most több hétig nagyon feszültek, érzékenyek voltak a melleim mielőtt megjött és ez miután elmúlt is fennmaradt, majd most alig két hétre ismét megjött. Van, hogy az intim részeken is nagyon száraz, érzékeny vagyok, van hol bőségesen van víztiszta nedvesség. Rendszeresen járok orvosi ellenőrzésre, hormonkezelést javasoltak, amin még nem gondolkodtam, úgy éreztem a változókor egy természetes folyamat. Most nagyon megijedtem, hogy ilyen rövid időre újra menstruálok, totális káosz van a ciklusomban. Nem tudom igazából, hogy változókorban mi a normális, mi a kóros és ez elég ijesztő. Ön szerint ez változókorban normális?

    • Kedves Andrea! A leírtak a változás korának mind jellemző tünetei. Hogy mi kóros és mi tekinthető normálisnak. az teljesen szubjektív dolog és az egyén ismerete nélkül sajnos egy levélből nehezen megítélhető. Ha megkeres, szívesen átbeszélem Önnel a lehetőségeket, de levélben ez megoldhatatlan dolog. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  89. Kedves Doktor Úr!

    2 év kihagyás után újra szedek fogamzásgátlót, Jangeet. 2. csomaggal végzek lassan, soha nem hagytam ki a bevételt. Első alkalommal amikor megjött, és elkezdtem a szedését, kb 7 napig barnás menstruációm volt, pár nappal azután, hogy elmúlt barnás (néha vörös) pecsételő vérzés jelentkezett végig még vagy 2 hétig. Aztán gyógyszermentes időszak közepén végre vöröses vérzés jelentkezett, majd elmúlt, egy ideig mintha minden rendben lett volna, és a 2. csomag utolsó gyógyszeres napjaira újra barnás vérzés jelentkezett. Elmentem 3 hete nőgyógyászati szűrésre, ott nem láttak ránézésre problémát vizsgálat közben, UH-t is csináltak, (UH rendben) Cytológia eredmény kb 1 hét múlva várható. Kérdeztem, hogy ez a barnás vérzés mennyire normális, de állítólag gyógyszer elkezdésétől 2 hónapig még rendben, utána a magasabb hormontartalmú gyógyszer javasolt. Kérdésem az lenne, hogy a köztes vérzésektől függetlenül a gyógyszer megadja a védettséget végig? Illetve ha ezek az össze-vissza vérzések vannak, akkor a gyógyszermentes napon is védett vagyok? Még egy bónusz kérdés amit nem értek: a gyógyszer tájékoztatójában az van, ha első héten esetleg marad ki tabletta és előtte a gyógyszermentes héten volt együttlét, akkor valószínű a terhesség…ha előtte és akkor volt szedve végig, és utána marad ki tabletta több napra rá, az hogy befolyásolja? Vagy csak nagyon félreértelmeztem?

    Köszönettel: N.Orsi

    • Kedves Orsi! Sajnos nagyon fontos dolgokat nem tudok Önről /kora, eddigi ciklusainak jellege, szülészeti, nőgyógyászati kórelőzménye, testsúlya, hormonális alkata, labor-eredményei stb./, amik a korrekt válaszadást szinte lehetetlenné teszik. Nem szabad és nem lehet sem a normális, sem az attól eltérő jelenségeket sem az egyén nélkül általánosítani, így ha van orvosa és arról úgy gondolja, hogy szívügye az Ön egészsége, akkor forduljon hozzá, ha nem ilyen, akkor keressen egy ilyet, mert a fogamzásgátló-szedés veszélyes üzem, amit nem szabad rutinszerűen, csak egyedileg kezelni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  90. Kedves Doktor Úr!

    Véleményét kérem szépen. 32 hetes kismama vagyok. Több éve küzdök az ekcémával, sajnos az egyik mellbimbómon is van, ami a terhesség alatt most rosszabbodott. Eddig ideig-óráig segítettek a természetes kenőcsök, olajok, most már viszont sajnos nem. Az orvosom azt mondja, hogy ebben a várandós korban nyugodtan használhatom már az Elocomot (korábban is ez vált be, terhesség előtt). Csak ezt a területet kenném vele, a többi nem érdekel (ill. 3-4x már be is kentem az elmúlt hetekben, de csak nagyon vékonyan). Nedvedzik, annyira rossz a helyzet-nem csak viszket. Másrészt a szoptatás miatt aggódom már most. Nagyon szeretnék szoptatni…mi lehetne a megoldás? Meddig használhatom az Elocom-ot? Napi 1x vajon? A baba egészségét sem szeretném kockáztatni, de már attól tartok rosszabbul járunk, ha nem kezelem valahogyan ezt.

    Köszönöm véleményét, máskor is segített már:

    Anikó

    • Kedves Anikó! Amennyiben a diagnózis orvostól származik, akkor bőrgyógyásznak kellene megmondania, hogy használhatja-e, illetve hogy ez-e az egyetlen lehetőség a gyógyításra, mert én a szoptatás alatt biztosan ellenjavallottnak tartanám ezt a kenőcsöt. Ha a diagnózis nem orvostól származik, akkor nagyon sürgésen forduljon egy jó szakemberhez. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Tisztelt Dr Ur!
      Ibolya vagyok, 39eves. November16- an volt a menstruaciom.Voltam nogyogyasznal December 3-an,fogamzasgatlot irt fel Qlaira. Az utobbi idoben nagyon gorcsoltem,es darabos verzesem volt mindig. Az orvos azt mondta a vizsgalat soran nem lat semmi elvaltozast ami aggodalomra adna okot. Amenstuaciom megsem jott meg.On szerint ez normalis,hogy ennyit kesik? Vagy verzeskimaradasra szamithatok mar? Nagyon aggodom,hogy mi lehet!
      Segitseget nagyon szepen koszonom!
      Udvozlettel,Ibolya

      • Kedves Ibolya! Én esküdt ellensége vagyok a 35 év feletti hormonális fogamzásgátló szedetésnek, még akár terápiás célból is. Miután semmiféle kísérlet nem történt annak kivizsgálása céljából, hogy milyen hormonális okok magyarázhatják a menzesz kimaradását, én amellett hogy a jelenséget nem tartom kétségbe ejtőnek, javasolnám a teljes kivizsgálását. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  91. Tisztelt Doktor Úr!
    Egy nagyon “ciki” témában szeretném a segítségét kérni. Vasárnap jött meg a menstruációm, kedden sajnos összegabalyodtam a volt párommal, tampon természetesen bennem. Nem igazán szoktam alkoholt fogyasztani, most sikerült, elég hamar kiütött. Tegnap reggel, mikor felkeltem, nem láttam a tampon madzagját, ezért munkába indulás előtt a szokásos módon felhelyeztem egyet. Este kezdtem gondolkodni, hogy a tampont biztos, hogy nem vettem ki, nincs meg a mozdulat, mosdóban sem voltam. Nem éreztem a tegnapi és a mai feltételnél sem, hogy nehezebben tudom feltenni, azonban előfordulhat, hogy bennem van. Próbáltam kitapintani, de nem sikerült. Előfordulhat Doktor Úr, hogy valóban bennem van és sehogy nem érzem? Nagyon megijedtem, viszont orvoshoz csak 1 hét múlva tudok menni. Ön szerint, ha valóban kettő tampont helyeztem fel és az egyik bennem maradt, míg eljutok orvoshoz lehet valami bajom? Semmilyen bűzös folyást nem tapasztalok, tegnap is normálisan menstruáltam. Csak már bemesélem magamnak, hogy bennem van és e miatt vagyok rosszul. Nagyon köszönöm előre is a válaszát.
    Gabriella

    • Kedves Gabriella! Nem egyedüli a világtörténelemben, akinek ilyen gondja adódik, sőt az én praxisomban sem. Sajnos el kell hogy keserítsem, mert mindenképpen mihamarabbi vizsgálatra szorul, mert adott esetben egy bennmaradt tampon nagyon sok csúnyaságot tud művelni. ezért ha valóban Önben van, akkor azt még ma el kellene távolítani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!
        Nagyon szépen köszönöm válaszát. Időközben még egyszer “átnéztem” magam fürdésnél, nem éreztem semmit, menstruációmnak tegnap lett vége, semmi rendellenességet nem tapasztalok. Ettől függetlenül mégiscsak előfordulhat, hogy bennem van a tampon, csak olyan mélyen, hogy nem érzem? Akkor is fel tudtam volna helyezni 2 db-ot egyszerre? Doktor Úr egy régebbi kérdésben azt válaszolta egy kérdezőnek, hogy pár nap után bűzös folyás jelentkezhet egy bent maradt tampon után. 5-6 nap után csak előjött volna nekem is, igaz?
        Szép hétvégét kívánok,
        Üdvözlettel,
        Gabriella

        • Mindaz, amit leírt kedves Gabriella, igaz. Normál körülmények között az egyik tampon valóban akadályozza a másik felhelyezését, de ha ezt megelőzi egy aktus, amelyben az eredeti tampont felgyűrik a hüvelyboltozatba, az már nem akadályoz meg semmit sem. Bármit is érez vagy nem érez, sajnos miután nem emlékszik a tampon kivételére, nem tudok eltekinteni attól, hogy nem ártana egy orvosi vizsgálat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  92. Tisztelt Doktor Ur!
    Ciklusom 17.napjan vagyok, nehany napja arra lettem figyelmes egyuttletek alatt/utan, hogy darabos, suru, “zseles” huvelyvaladekom van. Kifejezetten egyuttleteknel vettem eszre, napkozben bar tobb a folyasom, nem darabos. Viszketes nincsen, enyhe diszkomfort erzet van most, de eddig még az sem, az egyuttlet sem fajdalmas. Az elozo ciklusomban volt egy funkcionalis cisztam, ami kipukkant, orvosnal voltam akkor. On szerint okozhatja a tuneteimet emiatt valamilyen hormoningadozas, vagy inkabb valamilyen fertozesre utal ez a tunet? Lehet gomba attol, hogy nem viszket? Tudom valamivel kezelni, vagy mutassam meg magam orvosnak?Valaszat halasan koszonom, es elnezest a naturalisztikus megfogalmazasert.

    • Kedves F! A leírt jelenség nem kóros, mindössze azt jelenti, hogy van normális peteérése és tüszőrepedése. Teendője nulla. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  93. Kedves Doktor úr,

    Tanácsot szeretnék kérni. Két hete szültem. A babám eleinte alig szopizott, tápszert használunk, de pár napja elkezdtünk belejönni és egyre több a tejem. Kisebesedtek a melleim és fejek is. Emiatt lehet az, hogy pici görcsöket érzek néha a méhemben és megint friss piros vér jön belőlem? A mennyiség nem sok, kis vékony betétet használok naponta 3-4 darabot, de a wc papíron is van mellé vér. Egy-egy rög is távozott ma. Ez normális? Nincs lázam, nem büdös a folyásom.

    Köszönöm válaszàt.

    • Teljesen természetes dolgot ír le kedves Judit. A szoptatás méhösszehúzódásokat provokál annak elérése céljból, hogy a méhe minden esetben teljesen kiürüljön. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!

        Édesanyámnak 2013ban volt az utolsó vérzése, májusban jelentkezett újra ami után volt egy kaparása aminek a szövettana jó volt de kimutatható volt a polip. A műtét utáni kontrollon az orvos felajánlott még egy műtétet neki mivel nem sikerült teljesen eltávolítani a polipot. Az lenne a kérdésem, hogy mennyire sűrgős a műtét megismétlése vagy ha nem okoz panaszt akkor várhat-e vele?
        Válaszát előre is köszönöm!

        • Kedves Viki! Egyelőre szerintem semmiféle beavatkozásra nincs sürgős szükség. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  94. Tisztelt Doktor Úr!

    Párommal (2 éve vagyunk együtt) közösülés közben lettem figyelmes vérzésre, mely élénk piros színű. Most van először ilyen. Menstruációm kezdete még egy héttel arrébb van. Vérzést követően egy órával újabb élénk piros vérzés volt. Szeretném megkérdezni, hogy forduljak orvoshoz vagy várjak vele? Mitől lehet ez? Válaszát előre is köszönöm.

    • Kedves Tímea! Amennyiben ez a jelenség ismétlődne, akkor mindenképpen mutassa meg Magát az orvosának. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Tisztelt Doktor Úr!
      Az Azalia nevű fogamzásgátló tabletta (szoptatás miatt szedem ezt) és a Nervenpflege gyógynövényes készítmény együttes szedése mennyire befolyásolja a fogamzásgátló hatását?
      Válaszás előre is köszönöm!

  95. Tisztelt Doktor Úr!
    Van egy 3×2.8 cm miómám és egy 2×4 cm polipom a méhemben. Utóbbit lassan megműtik. Az utolsó menstruációmat nagyon megszenvedtem, sok vér stb. Ami mégis a legjobban zavar,hogy hólyag fájdalmam van azóta. Nem csíp, mint egy felfázás,ingerem sincs folyton,de mikor elvégzem a dolgom az(Feltételezem) izom,vagy ideg a hólyagomban fáj. Aztán végig a húgycsőig, és olykor csiklóba is átsugárzik,gát tájékra,meg combomba. Okozhatja a problémámat a mióma vagy a polip? Válaszát előre is köszönöm! Edina

    • Kedves Edina! A leírás alapján a myoma elvileg okozhat ilyen panaszokat, ha nagyobb és nyomja a hólyagját, a polyp ilyen panaszokat nem okoz. Én mindenképpen javasolnék azonban egy urológiai vizsgálatot is, mert a leírt panaszok nem zárják ki az urológiai eredetet sem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  96. Tisztelt Doktor Úr!
    A labor eredményem a következő lett 3. napi menzesz vizsgálatakor:
    sTSH: 1.380
    E2: 65.80
    FSH: 7.19
    LH: 9.92
    PRL: 11.81
    T: 0.9
    SHBG: 159.50 EZ MAGAS ÉRTÉK 20-122-IG JÓ
    androsztend: 0.95
    DHEA-S: 4.23

    CD 21/26
    Progreszteron: 7.38

    Illetve megállapítottak D-vitamin hiányt, ennek értéke: 33 lett.

    Aggaszt a magas SHBG szint, hogy mitől lehetséges ez. Fogamzásgátlót nem szedek. Azért fordultam endokrin szakrendelésre, mert fokozott szőrösödést, hajhullást, alvászavart, fokozott ingerlékenységet észleltem magamon.

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Petra! Számtalanszor leírtam már itt itt és máshol is, hogy én nem tüneteket vagy leleteket gyógyítok, hanem embereket. Miután Önből ezeken a leleteken kívül semmit sem ismerek, így segíteni se nagyon tudok Önnek. Kérem keressen meg személyesen, akkor remélhetőleg tudok Önnek segíteni a problémái megoldásában. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  97. Üdvözlöm
    38 éves egy gyermekes anyuka vagyok. És valamiért (sajnos) fokozottan érzékenyebb vagyok a mellrák témára, minden ok nélkül. Sajnos Anyukám rákos volt de nem mellrákban szenvedett. Évente járok uh-ra legutoljára 7 hónappal ezelőtt.

    Ön szerint ha bármi bajom lenne az uh kimutatja? Néha olyan mintha nyomna a bal mellemnél valami…de sajnos a gyomrommal sok a gond a reflux évek óta tartó erős tünetei miatt. A melleimet minden hónapban vizsgálom és mivel viszonylag kicsik jól ki tudom tapintani. Soha nem találok semmit.
    Mindenhol olvasom hogy na mammogárfia milyen jó, de a környezetemben több olyan nő is van akinél a vizsgálat időpontjában nem találtak semmit de fél év múlva ott volt a csomó ami számomra teljesen logikátlan és nem értem hogy lehet. Emiatt meglehetősen komoly ellenérzéseim vannak a mammográfiával kapcsolatosan, hiszen nagy valószínűséggel már a vizsgálat alatt is rákosak voltak és nem mutatta ki vagy a vizsgálat váltotta ki.
    A pontos kérédsem az lenne végeredményben hogy Ön szerint mennyire biztos egy negatív uh lelet illetve hány éves koromig tolhatom maximum a mammográfiát?

    Köszönöm szépen megitsztelő válaszát

    Monika

    • Hívjon fel kedves Mónika, szívesen megbeszélem Önnel a kérdést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  98. Tisztelt Doktor Ur!

    A mult hét folyamán voltam általános rákszürésen. Mikor a doktornö áttapintotta a melleimet, akkor mondta, hogy a jobb mellemben van egy járulékos tejmirigy,amely a honaljig huzodik és amelyet mütéttel el lehet távolitani. A jobb mellem mindig is nagyobb volt a balnál, de jopár nögyogyász nem nagyon reagált rá problémaként, mondván, hogy a nöi mellek amugy sem tökéletesen szimmetrikusak. Ezt igy el is fogadtam, hálisten nincs semmiféle rákos elváltozás, rendszeresen járok szürésre. A doktornö mondata, miszerint ki lehet ezt müteni viszont megmaradt bennem. Annyit még tudnia kell, hogy nekem menstruáciot megelözö két hétben eléggé megduzzadnak és fájnak a melleim, föleg ez a jobb oldali járulékos fáj a leginkább. Ön szerint ezt érdemes.e kimüteni ha okoz panaszokat, vagy a késöbbiekben (szoptatás) is megneheziti a dolgokat?

    Köszönettel: S. Annamária

    • Kedves Annamária! Ha nem okoz panaszt és nem változik a nagysága, akkor talán nem kellene hozzányúlni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  99. Tisztelt Doktor Úr!
    Elnézést, urológiai problémával keresném. Szeptember óta harmadszor szenvedek felfázásos tünetektől. A második alkalommal a háziorvos vizelettenyésztés után célzottan adott antibiotikumot.
    Most is tenyésztést fog kérni, gondolom. Az lenne a kérdésem, hogy tenyészéshez a vizeletmintát le lehet venni menstruáció alatt, vagy a bakterológiai tenyésztésbe is belezavarhat a vér jelenléte (nyilván előtte mosakodnék és tampon mellett vennék mintát).
    Köszönettel, Nóra

    • Így nyugodtan meg lehet csinálni a vizsgálatot kedves Nóra. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  100. Kedves Doktor Úr!

    Mistral tablettát szedek, általában reggel 6-7 órakor szoktam bevenni. Tegnap sajnos elmaradt és este fél 6 körül vettem be, (3. hét utolsó előtti tablettája) reggelre mégis megjött, pedig 12 órán belül voltam. Bevehetem a mai (utolsó) tablettát is, folytathatom tovább a szedést ahogy szoktam, vagy későn vettem be tegnap és már a 3. héten elfelejtett tabletta esetén teendő utasítások alapjáb szedjem?Ha beveszem a mait is és legközlebb csak a szokásos kezdéskor folytatom az probléma lenne? Nem szeretném megváltoztatni a jól beállított ciklusom.

    Köszönettel,
    Edit

    • Kedves Edit! Mindent csináljon úgy, mintha semmi sem történt volna. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  101. Tisztelt Doktor Úr!

    Hamarosan lesz egy műtétem, egy polipot fognak méhtükrözéssel eltávolítani a méhemből, az lenne a kérdésem, hogy ezt a műtétet pontosan a ciklus hanyadik napján a legmegfelelőbb elvégezni, mert sajnos lehet hogy pont akkor fog megjönni a mensesem, gondolom, hogy olyankor nem csinálják meg.

    Köszönöm előre is!

    • Kedves Tímea! Menzesz alatt semmilyen műtét elvégzése nem tanácsos. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  102. Kedves Doktor úr!

    2 éve szenvedek egy feltehetően gombás fertőzés közben kialakult hámsérüléssel, mely általánosan érzékeny az érintésre, de nincsen ilyenkor látható jele sebnek vagy sérülésnek. Viszont aktus alkalmával szinte azonnal felreped, enyhén vérzik, s napok mire begyógyul a seb, onnantól pedig folytatódik minden: nincs látható nyoma, de folyton érzékeny.
    Számtalan nőgyógyásznál jártam, szinte kivétel nélkül mindenki ugyanazt mondta: gombás fertőzés oka, kenjem ezzel meg azzal a krémmel (bepanthentől kezdve tényleg legalább 10 krémet próbáltam már fejenként 2-3 hétig), de semmi javulást nem eredményezett. A gombás fertőzésem is hajlamos visszatérni. Az lenne a kérdésem a Doktor úr felé, hogy okozhat-e hámsérülést/érzékenységet (hüvelybemenet hátsó falánál található) bármi egyéb a gombán kívül? Ugyanis legalább fél év volt ebben az időszakban, amikor semmilyen fertőzésem nem volt (kimutatottam, kenet által), a fájdalmam/érzékenységem mégis fennállt.
    Jelenleg pimafucort krémet kaptam a legutóbbi nőgyógyásztól, s 2 hetes szüneteket kell tartanom az egy hetes kenegetések között. Elmondása szerint krónikus panasz esetén akár hónapok is kellenek ahhoz, hogy elmúljon a panaszom. Jelenleg 2 db 1 hetes (2 hét szünettel) “kúrán” vagyok túl, egyelőre semmi változást nem tapasztalok.
    Tud bármilyen tanácsot adni, kérem?
    Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!
    Üdvözlettel:
    Anikó

    • Kedves Anikó! Szeretném, ha felhívna a holnapi napon, szívesen átbeszélem Önnel a kérdést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  103. Tisztelt Doktor Úr!
    Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 43 évesen Anti-müllerian hormon értéke <0,02. Babát szeretnénk a párommal, peteérésem volt szeptemberben, peteérést segítő gyógyszert kaptam 3 hónapig. Azóta a vérzésem nem jön meg. Lehetséges ilyen érték mellett még a baba, vagy le kell mondanom róla.
    Köszönettel:
    Szilvia

    • Kedves Szilvia! Ilyen AMH-érték mellett a teherbeesés kb. csodaszámba megy, de kizárni nem lehet. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  104. Tisztelt Doktor Úr!

    Érdeklődni szeretnék, hogy valami hüvelyi fertőzés, vagy egyéb ok áll-e a háttérben. A legutóbbi együttlétkor a párom behatolása nagyon fájdalmas volt. Nem szokásos fájdalom, nem is tudom mihez hasonlítani. Olyan volt, mintha a pénisze tiszta borostás lett volna, olyan érzést éreztem belül, folyamatos karcoló sok apró tűszúrás szerű érzést, mintha karcolna belül folyamatosan. Ehhez tudnám a legjobban hasonlítani a szokatlan érzést. Közben zavaró érzés, fájdalom érződött a húgyhólyagnál is mindeközben, mintha telve lenne. Sosem éreztem ilyet. Igaz, jó ideje nem voltunk együtt, mivel a munkám más városba szólított. Mi okozhatta ezt a szokatlan fájdalmat Ön szerint?

    • Kedves Bernadett! Ilyen érzésről azok a nők szoktak beszámolni, akiknek száraz a hüvelyük. Vizsgálat nélkül nem igazán tudok segíteni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm szépen Doktor Úr a válaszát! Ha más hölgy is beszámolt már ilyen rossz tapasztalatról, akkor valószínű, hogy a szárazság lehetett az oka. Megpróbálok odafigyelni erre a dologra. Mindenképp megnyugtató, hogy egyéb rosszra nem kell gondolnom.

        • Nagyon szívesen kedves Bernadett. Amit leírtam, az természetesen csak egy iránydiagnózis volt, egy feltételezés, aminek a megerősítése szükséges lenne vizsgálat által is. kérem, hogy erről ne feledkezzék meg! Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Tisztelt Doktor Úr!
            Újabb problémával állok szemben. Megjött az említett eset után másnap a menzeszem, amire számítottam is 25. napra. Már előtte nagyon fájtak a melleim. Harmadik napon már azt láttam, hogy szinte alig jön valami, majd háromnegyed óra leforgása alatt (éjszaka) átáztam, és ellenőrzéskor nagy felületen egybefüggő, májra emlékeztető darabok voltak, (nem sötét alvadt vér), amelyek mennyiségétől megijedtem. Hónapokkal ezelőtt voltak ilyen tüneteim, de csak kis mennyiség volt jelen. Pár hónapja ezeket a tüneteket nem észleltem, gondoltam is, hogy helyre állt a rend. Hüvelyi uh-n voltam kb. 1.5 hónapja, de semmi olyan eltért nem talált az orvos amit kezelni kellene. Meg szeretném említeni, hogy némi szőrösödést szerettem volna tűs epilálás módszerével eltávolítani kozmetikusnál, mivel tudom, hogy ez nevezhető csak véglegesnek, az elektromos árammal kezelés. Azóta nem érzem túl jól magam, volt, hogy lent a nyirokcsomónál nagy belenyilallást tapasztaltam, a torkomnál fojtó érzést másnap óta stb. ez nem okozhatott-e nálam esetleg problémát, mivel az áram áthalad a testen. Ilyenkor természetesen, sok minden megfordul a fejemben, hogy mi állhat a háttérben. Válaszát előre is köszönöm!

          • Kedves Bernadett! Amit leírt, az elvileg lehet egy igen korai spontán abortus, de akár egyben lelökődő méhnyálkahártya is ami nem kóros jelenség. Az epilálás után leírt jelenségek tuti pszichések. Megérne egy misét azt kideríteni, hogy a félelmei honnan eredeztethetőek, de mindenképpen érdemes volna egy szakemberrel találkoznia. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  105. Tisztelt Doktor Úr!
    Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy tegnapi napon együtt voltunk a párommal. A vége előtt kivettem, de az elején egy kicsi becsúszott. Egy Caya nevű pesszáriummal védekeztünk. Viszont mint utóbb kiderült a felhelyezésnél kimaradt a krém a pesszárium belső oldalából plusz külön felhelyezésre is csak harmad adag krém került, mint ahogy azt a használati útmutató írná. Nagyjából 6.-án múlt el a menzesze. Kérdésem az lenne, hogy érdemes e fontolóra venni a sürgősségi tabletta használatát. Illetve ha igen mi annak menete, mert akárhogy túrom az internetet nem ad megfelelő választ. Párom elmúlt 16, kell e szülő hozzá. Hol lehet kiíratni a tablettát vagy kihez kell fordulni?
    Köszönettel Gyurka

    • Kedves Gyurka! A sürgősségi tablettát a nőgyógyászati rendelésen írják fel, a vizsgálathoz szülői kíséretre volna szükség. Szerintem a leírtak alapján nem szükséges a gyógyszer, a továbbiakban nem ártana betartani a játékszabályokat. Szeretettel üdvözöl dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr! 19 éves vagyok, ösztrogén mentes fogamzásgátlót szedek, enyhe trombofilia hajlamosság miatt. A gyógyszer nehez állt be, 3/4 év kellett ahoz, hogy ne legyenek össze-vissza vérzéseim. Tegnap vettem Lactofeel hüvelygélt, mert az ott megemlített tüneteket érzékelem egy ideje. Este benyomtam az első tubust, reggelre erős alhasi fájdalmaim lettek és elkezdtem vérezni. Abbahagyjam a gélt és a többi napokra már ne alkalmazzam? Illetve ez mitől lehet? Bajt jelent? Remélem nem borítja fel azt a rendet, hogy megint elkezdek rendszeltelenül 1-2 hetent vérezni, pont mikor a fogamzásgátló már beállt.
        Köszönöm!

        • Kedves Évi! Hagyja abba az önkezelést, mert diagnózis nélkül a nem receptköteles gyógyszerek alkalmazása sem teljesen veszélytelen. Egyelőre várjunk türelemmel, remélem a problémái megszűnnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

          • Köszönöm válaszát!
            olyan kérdésem lenne még, hogy mikor forduljak orvoshoz? Ha napok mulva is erős alhasi fájdalmam van és vérzek? vagy mikortól lehet probléma?
            Illetve 2 hét mulva megyek rákszűrésre, befolyásolja az eredményt ez a gél használata, így hogy ilyen hatásokat eredményezett nálam?

          • Kedves Évi! A rákszűrés vérzés alatt nem kivitelezhető, de ha még akkor is lennének panaszai, akkor feltétlenül menjen el mégis vizsgálatra. A vérzés oka allergia is lehet, de lehet hormonális probléma is a háttérben. Amennyiben görcsei is vannak, akkor ne várjon 2 hétig. Szeretettel Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Dr Ur!
        Ibolya vagyok, 39eves. November16- an volt a menstruaciom.Voltam nogyogyasznal December 3-an,fogamzasgatlot irt fel Qlaira. Az utobbi idoben nagyon gorcsoltem,es darabos verzesem volt mindig. Az orvos azt mondta a vizsgalat soran nem lat semmi elvaltozast ami aggodalomra adna okot. Amenstuaciom megsem jott meg.On szerint ez normalis,hogy ennyit kesik? Vagy verzeskimaradasra szamithatok mar? Nagyon aggodom,hogy mi lehet!
        Segitseget nagyon szepen koszonom!
        Udvozlettel,Ibolya

  106. Tisztelt Doktor Úr.

    Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy már évek óta van egy 10ftnyi nagyságú méhszájsebem.Tavaly év elején lézerrel kezelték,azt mondták javult,már alig látszik. Kaptam utána kúpokat is.
    Nemrég voltam orvosnál,és ismét ott a méhszájseb. Bár jelenleg panaszt nem okoz, de tudna bármilyen tanácsot adni ezzel kapcsolatban,esetleg gyógynövényt ajánlani fogamzásgátló gyűrű mellé? Vagy egy ehhez értő orvost Zala megye környékén?
    Illetve nagyon erős fejfájásom kb 5hetente a gyűrű levétele után jelentkezik, lehet összefüggés a kettő között? A jelenlegi orvosom szerint nem,de már elviselhetetlen.
    Válaszát,idejét előre is köszönöm.
    Szép napot!

    • Kedves Adrienn! Feltehetően van összefüggés a gyűrű hormontartalma, a fejfájás és a méhszájseb között is. Abba kellene hagynia a használatát, és semmilyen hormonkészítmény alkalmazását nem tartom célszerűnek, mert mindkét tünet újra és újra vissza fog térni. Sajnos többet nem tudok Önnek segíteni, mert látnom kellene a problémás területet, a távgyógyításban még nem vagyok eléggé profi. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!
        Köszönöm a segítségét és egyenességét,megfogadom a tanácsát és valószínűleg orvost is fogok váltani, és konzultálni fogok vele az egyéb lehetőségekről,kár hogy Ön ilyen messze rendel. A fogamzásgátló gyűrű hatását a homoktövis nem befolyásolja ,igaz? Mert közben elkezdtem inni.
        Köszönettel,szép napot, Adrienn

  107. Tisztelt Doktor úr!
    37 hetes kismama vagyok. Egy hete kicsit sárgás lett a folyásom, egyéb panaszom nem volt, a nőgyógyász azt mondta, szerinte nincs jelentősége. Tegnap óta viszont egyértelműen bűzös is lett, ezt legközelebb egy hét múlva tudom neki említeni. Kérdésem, hogy érdemes-e addig hüvely pH helyreállítót, pl. Lactofeel-t használnom? Vagy ha később mintavétel lesz, azt befolyásolja? Mindenképpen kell ilyenkor antibiotikumos kúp? Ha esetleg beindulna a szülés, mielőtt sikerül kikezelni a bakteriális vaginózist (gondolom, ez az), akkor nem szülhetek hüvelyi úton? Mennyire veszélyes ez a baba számára?

    Köszönettel,
    Juli

    • Kedves Juli! A bakteriális vaginózist semmi sem bizonyítja, de az nem akadálya a hüvelyi szülésnek. Vegyen a patikában Vitagyn C hüvelykrémet és használja minden éjszakára. Mellesleg milyen orvos az, akit csak hetente egyszer lehet elérni? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  108. Tisztelt Doktor Úr!

    Azt szeretném kérdezni, hogy 1 hónapja kezdtem el életem első fogamzásgátló tablettájának (Dienille) szedését, a menstruációm első napján. Minden tablettát időben vettem be, nem volt hányásom, hasmenésem, és antibiotikumot sem szedtem. Nagyjából két hét után már nem védekeztünk más módon a párommal. Holnap telik le a gyógyszerszünetem, viszont nem jött meg. Teszteltem a mai napon, negatív lett. Leginkább a terhesség miatt aggódom, van-e rá még így is esélyem? Vagy másnak tudható be a kimaradás, és a fogamzásgátlót szedők körében nem jelent különösebb problémát?

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Adél! A terhességnek csak elvi lehetősége merül fel a leírtak alapján ha a terhességi tesztet a reggeli első vizeletével végezte. Ha nem, akkor holnap ismételje meg a tesztet a reggeli első vizeletével. Amennyiben Önt korrekt módon kivizsgálták a szedés megkezdése előtt, úgy csak egy átmeneti zavarról lehet szó, úgyhogy kezdje el ma az újabb levelet szedni. Ha a következő ciklus végén is hasonló problémába futna bele, úgy mindenképpen forduljon orvoshoz. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  109. Tisztelt Doktor Úr!
    42 éves vagyok, babát szeretnénk a párommal. A vérzésem rendszertelenül jön meg kb 1 éve. Nőgyógyászom clostilbegyt-et írt fel, amit három hónapig szedtem. Az utolsó vérzésem szeptember 6-án volt, szemtember 18-án voltam ultrahangon, ami kimutatott domináns tüszőt, a méhnyálkahártyára is azt mondták, megfelelő vastagságú. Ajánlotta az Inofolic-ot amit október 28 óta szedek. Vérzésem szeptember óta nem jött meg, terhes teszt negatív. Okozhatja az Inofolic a vérzés kimaradást?
    Köszönöm előre is a válaszát.
    Beatrix

    • Kedves Beatrix! Kérem hívjon fel telefonon, megbeszélném Önnel a kérdést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  110. Kedves Doktor Ur.2sikertelen lombik kezeles utan vagyok tul,erdekelne,h mikortol szedhetek Baratcserjet.az elso kezelesnel vegig szedtem,errol tudott,a kezeloorvosom.de olvastam rola,h nem szabad hormonkezeles alatt szedni,igy abbahagytam a fogyasztasat.nem lesz tobb beultetesem,igy gondoltam,ujra nekikezdek a Baratcserje fogyasztasanak.4O eves vagyok.menzesem minden honapba van,nem napra pontosan.ezt azert irom,h a keszitmeny szedesevel,ebbe a korba mekkora eselyt lat a doktor ur a fogantatasra?koszonom,h szant ram idot.Isten aldja.

    • Kedves Ica! Miután lényegében semmit sem tudok Önről, így nem tudom azt sem, hogy miért kellene barátcserjét szednie.Amennyiben menzesz-zavar miatt, úgy szedheti, amennyiben a meddőséggel összefüggésben, úgy az a rossz hírem, hogy a fogamzás elősegítésében nincs szerepe, tehát felesleges szednie. Hangsúlyoznám, hogy mindezt úgy írom, hogy lényegében nulla információm van Önről. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  111. Tisztelt Doktor Úr!
    A nőgyógyászom javaslatára néhány hónapja a Premens tablettát javasolta magnéziummal együtt a premenstruációs panaszaim enyhítésére, ez rendbe is rakott. Hormonprofil és trombózishajlam vizsgálata után Ladeeringet írt föl, ezt két hete szerdán helyeztem fel. Hormonális fogamzásgátlót a húszas éveim közepéig szedtem utoljára, kb 5 éven át. Most 42 éves vagyok, gyermekem nincs, a menstruációm óramű pontosságú volt. Most az első napokban csak nagyon enyhe vérzésem volt, meg sem közelítette a normál menstruációt, viszont azóta gyakorlatilag folyamatosan vérzek, hol éppen csak pecsételő, hol erősebben (továbbra sem menstruáció erősségűen, csak épp annyira, hogy komfortosnak lassan a mindennapokat). A Premens tablettát továbbra is szedem, nem tudom, ez jó ötlet-e így, hogy belenyúltunk a hormonjaimba? Normális ez a vérzés most? Ha igen, kb mennyi idő lehet, amíg a szervezetem megszokja és beáll valami normális rendre?
    Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
    Tisztelettel
    Annamária

    • Majdnem biztos kedves Annamária, hogy a panaszait a gyűrű okozza, én ennek a használatát hagynám abba. Nem igazán értem hogy ha a Premens rendezte a panaszait, akkor erre mi a csudának volt szükség. Sajnálom, de az Ön és a leleteinek a pontos ismerete nélkül csak ennyit tudok Önnek mondani. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!
        9 hetes terhességet állapított meg tegnap a nőgyógyászom, illetve hogy hüvelyi fertőzésem van erre micovag plus hüvelyi kúpot írt fel. Tegnap elkezdtem használni, és az lehetséges hogy ma reggelre barnás folyást eredményezett?

    • Tisztelt Doktor Úr!
      Tegnap a nőgyógyászom megállapította hogy 9 hetes terhes vagyok, mellette pedig van hüvelygombàm amire a micovagplus hüvelykúpot javasolta! Tegnap el is kezdtem használni, viszont reggelre barnás folyásom lett. Okozhatta ezt a kúp?

  112. Jó estét! A kérdésem az lenne hogy azalia fogamzásgátló tablettát szedek február óta. Mivel már csak napi 2-3 alkalommal szoptatok így az orvosom mondta hogy hagyjam abba és jelentkezek kombinált fogamzásgátló receptért ha elkezdődik a menstruációm ( eddig egyszer sem jött meg szülés óta de minden hónapban volt egy nap amikor nagyon erős alhasi görcseim voltak, ez volt 2 napja is csak már majdnem elviselhetetlen módon, mégsem menstruálok) A tablettát vagy 3 hete nem szedem már. Meddig normális még a menstruáció elmaradása?

      • Tisztelt Doktor Úr!
        Júniusban tették fel nekem a Mirena nevű spirált. A felhelyezés után 5-6 hétig pecsételgettem, vérezgettem azóta azonban nem volt semmi, a menstruációm sem jelentkezett eddig. Ma viszont elkezdtem vérezni, annyira még nem vészesen de nagyobb mennyiség mint egy pecsételgetés. Egy pár hete pár napig nyomásra nagyon érzékeny volt a hasan illetve tüsszentésnél vagy hirtelen mozdulatnál bele nyillalik néha de eddig ennek nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Az lenne a kérdésem hogy ezek állhatnak összefüggésbe? Vagy mitől lehet az hogy hirtelen ennyi idő után megint vérzek?
        Válaszát előre is köszönöm!

        • Kedves Bea! A kérdésére vizsgálat és az Ön ismerete nélkül megnyugtató és korrekt választ adni lehetetlenség. A Mirena önmagában sokféle vérzéses mellékhatás oka lehet, éppen ezért én csak nagyon speciális esetekben használom. Kérem keresse fel az orvosát. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  113. Tisztelt Doktor Úr!

    Lindynette 20 fogamzásgátlót szedek jó pár éve. A menstruációm első napját szeretném előrébb hozni pár nappal, hogy innentől kezdve ne mindig a hétvégére essen a vérzés. Sajnos a betegtájékoztatóban nincs erre vonatkozóan semmi, az interneten 2 variációt olvastam a “hogyan”-ra vonatkozóan, de megoszlanak a vélemények:
    – Az egyik a 7 napos gyógyszerszünet lerövidítése annyi nappal, ahány nappal korábban szeretném, hogy meginduljon a vérzés,
    – a másik, hogy annyi tablettával kevesebbet veszek be az adott levélből, ahány nappal előrébb szeretném hozni a vérzést, és a többit eldobom.
    Ön melyiket javasolja? Mi a véleménye? Van bármelyiknek hátulütője? Melyek ezek?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Szedjen annyival kevesebb tablettát, amennyivel le szeretné rövidíteni a ciklusát, de számoljon azzal is kérem, hogy a szervezete nem úgy reagál erre, ahogy szeretné. Szeretettel ddvözli dr. Hamvas Ferenc

  114. Kedves Doktor Úr!

    Kb. 2 évvel ezelőtt jelentkezett nálam a bartholin mirigy ciszta, amin akkor a párakötés segített. Idén júliusban kiújult és zöld diónyi nagysagúra nőtt és tályogosodott, aminek az lett a vége, hogy felvágták és kivarrták.
    Vasárnap estére ismét fájdalmat éreztem és párakötést alkalmaztam. Sajnos nem segített, tegnap reggelre nagyobb lett. Ennek hatására beszereztem a Furocef nevű antibiotikumot. Éjjelre megpróbáltam a paradicsomos párakötést, azt olvastam sokaknak segített… nekem nem. 🙁 Most a jegeléssel próbálkozom.
    Mindenképp szeretném elkerülni az újabb műtétet! Mit javasol, mivel próbálkozhatnék még? Kifakadhat magától? Ülőfürdőt nem mertem még kipróbálni, félek, hogy a meleg hatására csak mégnagyobb lesz.
    Jelenleg is fáj, ülni és járni is kellemetlen.
    A Furoceffel egyidőben milyen fájdalomcsillapítót szedhetek?
    Köszönöm válaszát előre is.

    • Csak egyetlen ötletem van kedves Anikó, kérem forduljon sürgősen orvoshoz, s ne szedjen antibiotikumot, anélkül, hogy orvos látta volna. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  115. Kedves Doktor úr!
    Azzal a problémával fordulok önhöz, hogy menstruációs problémák, pcos és némi szexuális probléma miatt elkezdtem a Kriston intim tornát 3 hónapja amit rendszeresen végzek. Nőgyógyászati vizsgálaton júliusban voltam, a pcos cisztákon kívül nem jeleztek problémát.
    Most viszont a hüvelyem felső harmadában, a hüvelyem elülső falán kissé bal oldalt tapintottam egy kemény részt ami nem elmozdítható. Mi lehet ez? Ott kell ennek lennie? Lehet az intim torna miatt? (tanfolyamon tanultam, rosszul csinálnám mégis?) Esetleg komolyabb a gond? Lehet valamilyen daganat amit 4 hónapja nem jeleztek? 31 éves vagyok, még nem szültem, nem volt műtétem, nem voltam terhes.
    Előre is köszönöm a segítségét!

    • Kedves Anett! Ön sajnos több értelemben is tévúton jár. Az intim-torna azokra a problémákra amelyekre Ön alkalmazni próbálja, teljesen alkalmatlan. Szerintem Ön az AVIVA-tornával téveszti össze a dolgot, amely bizonyosan hatékony volna az Ön esetében is, de ezt jó szakembertől kellene megtanulnia, és folyamatosan csinálnia kellene. Ilyen szakembert talál itt a honlapomon is, fordulhat hozzá bizalommal rám hivatkozva. Sajnos abban is rossz úton jár, hogy feltételezi, hogy én a telefondoktor vagyok, mert vizsgálat nélkül még elképzelésem se sok van arról, hogy az, amit tapint, az nem egy teljesen normális helyzet-e, vagy kóros-e és ha igen, akkor mennyire kóros. Többet csak személyesen vizsgálat után tudnék Önnek mondani. Sajnálom, hogy ebben a formában nem tudok Önnek többet segíteni. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  116. Kedves Doktor úr!
    Nemrég kiderült, hogy trombózishajlam miatt nem szedhetek kombinált fogamzásgátlót. Az orvosom a hormonális spirált javasolta leginkább, de én nagyon idegenkedem a gondolatától, mind a felhelyezés, mind a viselése miatt. Másik opcióként a minipillt említette, de ezt nem ajánlotta, mert nem tartja elég hatásosnak. Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy a minipill kisebb hatásossága annak tudható be, hogy az érzékenysége miatt nagyobb az emberi hibaszázalék vagy azért, mert eleve nem tartalmaz elég hormont, hogy biztonságos legyen?
    Válaszát előre is köszönöm,
    Klaudia

    • Kedves Klaudia! Minden ellenkező híreszteléssel szemben mindenfajta steroid hormon szedése valamilyen mértékben növeli a trombózis kockázatát, innentől kezdve akadémikus kérdés, hogy a minipillek, amiket egyébként leginkább szoptató nőknek, vagy rendszertelenebb nemi életet élő tiniknek ajánlunk leginkább, miért kevésbé hatékonyak. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  117. Kedves Doktor Úr!

    A kérdésem az lenne, hogy van-e ok aggodalomra akkor, ha az ovuláció hirtelen, különösebb változás vagy előzmény nélkül erősen fájdalmas lesz?
    Kicsit bővebben kifejtve: 26 éves vagyok, 13 éves korom óta menstruálok, eddig csak kisebb hasi szúró fájdalmakkal tudatta velem a szervezete, hogy épp peteérésem van. Ez nem volt zavaró, gondot nem okozott. Az elmúlt pár hónapban, viszont jelentősen felerősödtek a fájdalmaim, nem csak egyszer-egyszer beszurkál, hanem szinte egész nap érzem, hogy görcsöl az alhasam, úgy, mint amikor menstruálok. Volt már annyira erős is, hogy nospát kellett bevennem ahhoz, hogy mindennapi tevékenységeim folytatni tudjam. A dolog, ami feltette az i-re a pontot, ami miatt most írok Önnek, az a tegnapi eset volt, a ciklusom 13. napja volt, kilátásban a peteérés. Szexuális együttlét végén, szinte néhány pillanattal az orgazmus után olyan erőteljes és hosszantartó görcseim lettek, hogy alig bírtam kiegyenesedni, később gyógyszer hatására kissé enyhült, de egész nap éreztem a fájdalmat.

    Normális-e ez vagy érdemes lenne felkeresni egy orvost? Az életemben jelentős változás nem történt, nem vagyok stresszes, nem ért trauma, nem kezdtem el gyógyszert szedni és az egészségemmel sincs probléma.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Andrea

    • Kedves Andrea! Elképzelhető, hogy csak a panaszok jelentkezése óta van tüszőrepedése, de ami a lényeg, hogy a leírt jelenség nem igazán kóros, annak ellenére, hogy feltehetőleg nagyon kellemetlen. Orvoshoz nem kell fordulnia, de a legközelebbi rákszűrés alkalmával említse ezt meg az orvosának. Jobb volna, ha ilyenkor nem görcsoldót, hanem azonnal fájdalomcsillapítót szedne be, talán kisebb intenzitással és kevesebb ideig kínozná a dolog, mert az ilyen panaszokra a görcsoldók majdnem hatástalanok. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  118. Tisztelt Doktor Úr!
    A rákszűrés eredményem P2 lett. A leleten az Egyéb mellé az van írva, hogy
    P2 Vegyes flora.
    Harangozo cyt. assz.
    A kérdésem az lenne, hogy ez a harangozo cyt. assz. mit jelent? Sajnos nem tudtam most orvossal beszélni. Válaszát előre is köszönöm!

    • Aa Harangozó a vizsgálatot végző cytológiai asszisztens neve kedves Zsuzsanna. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr !

        6hetes és 2 napos terhes vagyok! Kérdésem az volna , hogy a D-mannose por alkalmazható-e terhesség alatt a húgyuti fertőzések megelőzésére ?

        Hálás köszönettel: A.

  119. Üdvözlöm

    Nemrég voltam rákszűrésen ahol hpv-t is szűrtek ( hpv cintec plus vizsgálat) Negítv lett.
    Az lenne a kérdésem ha ez negatív akkor “nem kell aggódni” hogy a torokban kialalkulhat rák a hpv miatt?
    Szóval a pontos kérdésem az lenne ha a kenetből vett hpv negatív akkor az azt jelenti hogy nincs hpv vírus a szervezetemben ami pl felelős a torokrákért? 38 éves nő vagyok 27 éve valósan monogám kapcsolatban. Minden évben rendszeresen járok erre a szűrésre.

    Köszönöm szépen

    Köszömöm szépen

    Csilla

    • Kedves Csilla! A rossz hír sajnos az, hogy ez a vizsgálati eredmény döntően a nemi szervekre vonatkozó felvilágosítást nyújt csak, torokra, gégére nézve csak külön mintavétel alapján tudnánk csak perdöntő információt szerezni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  120. Kedves Doktor Úr!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni az ügyben, hogy hormonvizsgálatra küldtek,miszerint a menzesz 3. napján történjen a labor vizsgálat. Hétfőn kezdődött 21 napra a kis barnás folyásom. Úgy veszem észre, hogy a mai napon pénteken rendes menstruációm lesz, így a harmadik nap vasárnapra fog esni. Ugye jól tudom, hogy a barna folyás az még nem számít menstruációnak, csak a tényleges?! Doktor Úr, pontosan kell tartanom magam a harmadik naphoz, nem lesz probléma ha a 4. napon tudok csak elmenni vérvételre? Vagy várjam meg a következő havit, bár akkor sincs rá biztosíték, hogy nem hétvégére fog esni a 3. nap.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Nem fogják Önt megkövezni kedves Fruzsina, ha hétfőn megy el a vérvételre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr! Annyi kérdésem lenne ,hogy Ladeering hüvelygyűrűre váltottam. Közben Augmentin és Klion gyógyszert kaptam.A Nuvaring hüvelygyűrűt nem befolyásolta az Augmentin Duo. Sajnos Ladeeringnél nem tudom. Nagyon szépen köszönöm. Éva

        • Lényegében mindenben azonos a két szerkezet, nincs félni-, vagy tennivalója több, mint az előzőnél. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  121. Kedves Doktor Úr!

    25 hetes kismama vagyok. Hüvelygombára az orvosom Canesten Uno ,1 db-os kúpot javasolt, azt mondta a várandósság ezen szakaszában nem ártalmas a babára. Úgy néz ki tényleg segített. Viszont nem szívesen használtam, mert semmilyen vegyszert nem szeretnék a picinek, emiatt is lelkiismeret furdalásom van- így a neten keresgélve találtam egy ilyen megoldást (ha később is lenne ilyen gondom). Mit gondol erről a termékről? Érdekel a véleménye, mert az Önére adok! (Remélem nem gond, hogy nem telefonon kerestem, ezzel most nem akartam szóban feltartani)
    Termék:
    -Grape-Vital-Ladyvita-huvelykup-

    Köszönettel:
    Szili Anikó

    • Kedves Anikó! Tökéletesen egyetértek az orvosával a kezelés módját illetően, ez volt a leggyorsabb és legkevésbé kockázatos megoldás. Ma sajnos divat, és még az én nem gyógyszercentrikus felfogásomat alapul véve is elfogadhatatlan az a nagyrészt indokolatlan és indokolhatatlan viszolygás ami az emberek egy részénél a gyógyszerekkel szemben tapasztalható. Nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, mert csak az indokolatlan és eltúlzott kezelésekkel szemben kell fenntartásokkal élnünk. Tévhit az, hogy valami, azért, mert nem gyógyszer, hanem táplálék-kiegészítő, hatékonyabb, vagy ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszer, illetve hogy ártalmatlanabb, csak azért, mert nem orvos írja. Ön is azt írja, hogy a kapott gyógyszer segített Önnek, mégis kétségei vannak, és tovább kutat, pedig ezt jelen esetben semmi sem indokolja. Nekünk orvosoknak, de Önöknek, a pácienseinknek is meg kell találnunk az arany középutat a gyógyszerek és a gyógyhatású anyagok alkalmazása között annak érdekében, hogy ne váljunk egy piaci jellegű presztizsharc részeivé. Remélem segítettem! Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr! Igen, teljesen igaz amit ír, kicsit túlzásba estem. Az arany középút tökéletes iránymutatás, köszönöm!
        Szeretettel üdvözlöm: Anikó

        • Köszönöm kedves Anikó, hogy megértette és elfogadta a leckét és nem érezte kioktatásnak. Nagyon szívesen, máskor is! Szeretettel HF.

  122. Tisztelt Doktor Úr!

    A kérdésem a következő lenne: Vajon az Ön tapasztalatai alapján mire lehet számítani?
    Jelenleg 38 éves vagyok, 5+6 napos várandós. A kimaradt menses dátumától kezdve barnás folyásom volt, még piros vér is volt egy kicsi. Múlt héten elmentem nőgyógyászhoz, ahol 15 mm endometriumot és 3×4 mm-s echomentes képletet láttak, és Progeszteron Exeltis 200 mg-t írtak fel 1×1-et illetve Rutascorbint 3×1-et. Magnéziumot, kismamavitamint is szedek.
    Tegnap voltam kontrollon, 13x6mm-s petezsákot találtak, szikhólyaggal, vérzés, hematóma nem látszik, nyakcsatorna és méhszáj zárt. Ez biztató, viszont a barnás folyás így is mindennap előfordul, bár a progeszteron szedésétől csökkent, ha terhelés van, akkor valamivel több van. Ezt az orvosnak is említettem, annyit mondott, hogy majd figyelni kell, hogy a méhlepény nincs-e a méhszájon. 10 nap múlva kell köv. UH-ra mennem.
    Kedd óta táppénzen vagyok, mert enyhe felső-légúti fertőzésem van, és gyengének is érzem magam, tegnap hőemelkedésem is volt. Igyekszem minél többet vízszintes helyzetben lenni, sok folyadékot inni, C-vitamint is szedek.
    Ami miatt eléggé bizonytalan vagyok, az két dolog:
    Kb. 9 éve volt egy vetélésem, amit műszeresen kellett befejezni. Akkor nem fejlődött a baba, és a tünet folyamatos vérezgetés volt, a nyakcsatornába ágyazódott be. 4 gyermekem van vérezgetés nélküli problémamentes terhességből, talán 1-2 napos enyhe barnázás fordult elő. Illetve most augusztus elején volt egy missed ab-m, 11 hetesen derült ki, hogy 7 hetesen megállt a fejlődésben a baba, itt csak a kimaradt menses előtt volt egy kis rózsaszín folyás.
    Ami még nyomaszt, az az a gondolat, hogy a családban van olyan, akinek több terhessége volt, ebből egy volt vérezgetős/kímélős, és abból született a beteg baba.

    Elnézést, hogy kicsit hosszúra sikeredett, megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Már 10 éve is számíthattam Önre.
    Üdvözlettel:
    Angéla

    • Hívjon fel holnap délelőtt kedves Angéla, mert a leírtak nem tartalmaznak számomra elegendő információt.. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  123. Tisztelt Doktor Úr!
    Laborvizsgálatra küldtek, melyek: ciklus 21. napján progeszteron, ciklusdiagnosztika 3. napon alaphormon és androgének hajhullás, szőrösödés és egyéb panaszok miatt. Uh vizsgálatnál semmi eltérés nincs. Érdeklődni szeretnék, hogy a doktornő azt mondta, hogy most a legutóbbi menzesz megkezdésétől számított 21. napon menjek a laborba és a következő menzesz 3. napján. Kijövetel után mikor időpontot szerettem volna kérni, ott pedig azt mondták, hogy a következő menzesz 3. és 21. napján menjek a laborvizsgálatra, mert úgy van értelme. Érdeklődnék, hogy van-e jelentősége annak, hogy melyik menzesz utáni 21 napon megyek labor vizsgálatra? Az Ön megítélése alapján jó-e az, hogy az elmúlt menzesz 21. napja és a következő 3. napján megyek a laborba, illetve, ha a 22. napon mennék, akkor más értéket fog-e mutatni a laboreredmény?!

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Ilona! Elvileg nem mindegy, gyakorlatilag tök mindegy. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  124. Tisztelt Doktor Úr!

    A kislányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni. A lányom most töltötte be a 14 évet és 12,5 éves kora óta menstruál. Tudom, hogy ebben a korban még nem áll be a menzesz és még kb. 2 évig lehetnek ingadozások, én mégis saját magam megnyugtatására szeretnék most kérdezni. A lányomnak néhány hónapja viszonylag pontosan jött meg a menstruációja, de ebben a hónapban egy héttel korábban jött (19-20 napra), ami még tudom normálisnak mondható. A vérzés intenzitása sem volt olyan, mint a korábbiak, kevesebb volt, inkább csak egy nap volt kicsit több, a többi napokon elég kevés volt, inkább csak jelzés szintű. Ezt sem furcsálltam, mert olvastam, hogy ilyen is lehet, mivel állandóan hormonváltozáson mennek keresztül az ilyen korú lányok, és ez is normálisnak számít. Közben beteg lett, volt egy megfázásos betegsége, ami miatt itthon volt és sokat feküdt, keveset mozgott. A betegség alatt fájt a hasa, ami lehetett a vírus miatt, de lehetett hormonálisan is. Több napig fájt a hasa, étvágytalan volt. Aztán elmúlt, de a menzesze nem, vagyis a barnás pecsételés megmaradt, immár 11 napja. Gondolom a kevés mozgás és a betegség is befolyásolta ezt. Azért szeretném kérdezni, hogy Doktor úr szerint is normális-e ez, hogy még van tisztaságbetétnyi sötét barna folyása?! Vagy esetleg van valamilyen vitamin, amit szedve kicsit rendeződhet a menzesz?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Asszonyom! Mindazt, amit leírt, teljesen helytálló, mégis én akkor lennék nyugodt, ha készülne a gyereknél egy kismedencei ultrahangvizsgálat és kizárnák egy esetleges cysta lehetőségét. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  125. Tisztelt Doktor Úr!
    Toxoplasma vérvételem eredménye: igg és igm is = nem reaktív.
    Jól sejtem, hogy ez azt jelenti, hogy nem estem még át a fertőzésen sem most sem régebben és hogy minden rendben?
    Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Anna

  126. Tisztelt Doktor Úr !

    Menstruációm általában 26-27 napos. Külföldi utazás miatt szeretném 5 nappal eltolni . A ciklus hányadik napján kezdjem el szedni a Norcolut tablettát(2×1) és meddig ?
    Üdvözlettel :Sylvia

    • Kedves Sylvia! A levele alapján Ön valamilyen módon “szakmabeli”, a válaszom is ennek megfelelő. Szakmai álláspontom az, hogy a természet “rendjébe” való beavatkozás csak nagyon nagy szükségszerűség esetén fogadható el. Hormonkészítmény szedéséről lenne szó, mely közismerten nem melléhatásmentes dolog. Tapasztalataim szerint az ilyen beavatkozások a kívánt célt csak 80%–ban érik el, ugyanakkor az esetek negyedében akár hosszabb ideig tartó, és ismételt hormonkezelést igénylő vérzészavarhoz vezethetnek. Nagy kérdés és ezt Önnek kell eldöntenie, hogy egy külföldi út elegendő indok-e esetleg hónapokig tartó vérzészavarok bevállalására. Nyilvánvalóan nem így nyilatkoznék, ha mondjuk egy műtét miatt kellene a vérzést elhalasztani, ami egy komoly szakmai indoknak számít. A kérdésre konkrétan válaszolni csak az Ön alkati ismerete alapján tudnék, erre vonatkozóan szakmai szabály nincs. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  127. Tisztelt Doktor Úr!
    Már több alkalommal fordultam Önhöz és Ön mindig talált megoldást problémáimra.
    Az én kálváriám 2018 februárjában kezdődött. Amikor is 38 évesen, két gyerek édesanyjaként bárányhimlős lettem. A betegség pont abban az időszakban tetőzött, amikor a menzeszemnek is jelentkezni kellett. Hogy e miatt vagy sem, de akkor késett két hetet. Azóta az addig általában 24-28 napos ciklusaim, 21-22 napra , de volt , hogy 19 napra jelentkezett. Akkor 3 hónap múlva elmentem a szokásos évi nőgyógyászati vizsgálatra, ahol nem talált a doktornő semmit, viszont javasolt egy gyógynövényekből álló készítményt, ami normalizálhatja ciklusomat. 3 hónapig kellett szedni Normomens a neve. Be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Ekkor még ultrahang vizsgálaton is voltam, ott is minden rendben volt. Az orvos ekkor azt mondta, hogy előfordulhat a himlő borította fel a hormon háztartásomat. Most 40 évesen szeptember 3-án volt utoljára menzeszem. Csináltam tesztet, negatív. Most már 2 hónapja megint szedtem azokat a kapszulákat. Nem tudom, hogy előfordulhat-e, hogy a gyógyszer szedése miatt késik, vagy lehet komolyabb betegségem van?
    Válaszát előre is köszönöm.
    Tisztelettel: Ancsika

    • Kedves Ancsika! Úgy gondolom, hogy az orvosa korrekt kezelést adott Önnek és én az Ön korát alapul véve elsősorban átmeneti banális hormonzavarnak vagy egy korai változáskori tünetnek tartanám a panaszait. A változás kora egy akár több évig is eltartó folyamat, melynek lehet ez az első jele is. Jelen pillanatban nem tartanék szükségesnek sem pánikot, sem semmiféle komolyabb kivizsgálást, várjuk türelemmel a következő havi esedékes menzeszre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  128. Tisztelt Doktor Úr!

    A segítségét és tanácsát szeretném kérni a következőben,mert nagyon tehetetlennek érzem már magam.
    Lassan 2 éve minden hónapban hüvelygombától vagy fertőzéstől szenvedek (égő, viszkető érzés kívül és belül, a folyásom fehér és sűrű néha darabos lesz).
    Többször voltam nőgyógyászati szakrendelésen, ahol kaptam vényköteles, máskor vény nélküli hüvelykúpot. Egy ideig használt, aztán következő hónapban minden kezdődött elölről, visszamentem a nőgyógyászati szakrendelésre, ahol a Doktor Úr azt mondta, hogy háziorvostól cukorterheléses vizsgálatra kell kérnem beutalót. Hozzáteszem tenyésztést nem csináltak a nőgyógyászaton. A háziorvosom pedig nem adott cukorterhelésre beutalót, csak labor beutalót éhgyomri cukorvizsgálatra.
    A mai napig tehetetlen vagyok, orvoshoz hiába megyek a problémám ugyanúgy fennáll. Az egyszeri éhgyomri cukorvizsgálat negatív lett.
    Személyes adataim: 28 év,164 cm, 56 kg

    Kérném a tanácsát mitévő legyek.

    Köszönettel,

    Claudia

    • Kedves Claudia! A rossz hírem az, hogy az Ön ismerete ill. vizsgálat nélkül én is meglehetősen tehetetlennek érzem magam, mert sajnos könnyen lehet, hogy Önnek nincs is gombás fertőzése, hanem vagy bakteriális vagy vírusos, akár allergiás is lehet. Keressen meg szívesen segítek a problémája megoldásában. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  129. Tisztelt Doktor Úr!
    8 napja szedem a Noriel nevű fogamzásgátló tablettát, azóta nem nagyon van étvágyam. Lehetséges ez a tabletta mellékhatása? A betegtájékoztató nem ír ilyesmit, sőt ott inkább étvágy növekedést említenek, mint lehetséges mellékhatás.
    Válaszát köszönöm.

    • Nem gyakori mellékhatás de előfordul. Ez a jobbik variáció. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  130. Tisztelt Doktor úr!
    Babát szeretnénk és az inofolic vagy a gynositol szedését javasolták. Az lenne a kérdésem, mellé lehet vagy kell terhes vitamint szedni (femibion 0) vagy esetleg valami mást?
    Válaszát segítségét előre is köszönöm.

      • Tisztelt Doktor Úr! Terhesség esetén meddig lehet együtt szedni az inofolicot és az elevite komplex-et, hányadik hétig ?Jelenleg úgy szedem, hogy elevitet reggel 1db , inofolic pedig este 1db.
        Válaszát segítségét előre is köszönöm.

        • Kedves Emese! Az Inofolic szedése terhesség esetén nem feltétlenül szükséges, az Elevit szedése viszont szükséges. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  131. Tisztelt Doktor Úr!
    27 éves vagyok. Februárban abba kellett hagynom a fogamzásgátló tabletta szedését. Ezután mindössze kétszer volt menstruációm. Ennek rendezésére kaptam Norcolut tablettát, amit 7 napig 2×1-et kellett szednem. Abbahagyása utáni negyedik napon jelentkezett is a menstruációm, és elkezdtem szedni a Noriel fogamzásgátlót rögtön a vérzés első napján. Ötödik napja tart a vérzés, és nem igazán akar elmúlni, alhasi görcs is jelentkezik néha. Aggódóm, hogy normális e, hogy a fogamzásgátló szedésének ellenére sem csökkent jelentősen a vérzés. Okozhat a Norcolut bővebb és elhúzódóbb vérzést?
    Válaszát előre is köszönöm szépen.

    • Kedves Zsuzsa! Az Ön kérdésére az Ön ismerete és vizsgálati leletei nélkül felelőtlen dolog volna a részemről bármit is nyilatkozni. Kérem forduljon az Ön kezelőorvoshoz, aki ezen ismeretek birtokában van, vagy keressen meg személyesen. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  132. Kedves Doktor Úr!

    19 hetes kismama vagyok. A terhesség előtt januárban az éves cytologiám P3 lett, HPV 83-ommal. Ezüstkolloidos kúrákat követően áprilisban már P1 volt. Az orvosom most egy újabb cytológiát javasol, a 20 héten. Mit gondol erre tényleg szükség van? Terhesség alatt indokolt lehet (fertőzésveszély nem nagyobb-e a mintavételtől)? A HPV gondolom még jelen van, de ezzel terhesség alatt lehet/kell valamit kezdeni?

    Köszönöm megtisztelő válaszát:
    Anikó

    • A vizsgálat megismétlésének sok tetejét nem látom, de veszélyét sem kedves Anikó. Ha felhív, szívesen megbeszélem Önnel ezt a helyzetet. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  133. Tisztelt Doktor Úr!
    Már nagyon sokszor kértem különböző problémákkal kapcsolatban az Ön tanácsát, válaszaiért nagyon hálás vagyok Önnek.
    Most ismét tanácstalan vagyok és a véleményét szeretném kérni:
    53 éves vagyok, kb.másfél éve elhagyott a menzeszem. Ez év augusztus 27-én voltam rákszűrésen és előtte két héttel észrevettem minimális “barnásozást” ami volt, elmúlt 1-2 napig tartott.
    A rákszűrés során a következőket találták:
    Uterus:40×51,5mm, benne 32×35 myomagöb. ( egy ével ezelőtti rákszűrésemen ugyanezt találták )
    Endometrium : 11 mm
    ováriumok: vetületében kóros képlet nem látható. Szabad hasűri folyadék nem látható.

    Közben megérkezett a rákszűrésem eredménye: P2
    Egy héttel ezelőtt ismét rózsaszínes, barnás pecsételésem volt, ezért megkerestem az orvost, aki egészségügyi küretet javasolt pár nap múlva.
    Megértem, hogy a tüneteket tisztázni kell, de minden idegszálammal irtózom ettől a beavatkozástól, ezért kérdezem Öntől, hogy ez az egy megoldás van csak, és Ön szerint is ez a legjobb megoldás? Úgy olvastam, hogy mióma is okoz ilyesmit, azzal nincs teendő? Elég ideges vagyok..
    Válaszát előre is hálásan köszönöm.
    Üdvözlettel: Gabi

    • Kedves Gabi! A probléma komplex és egyvalamit biztosan nem lehet: szemet hunyni fölötte. Ha meg tudná tenni hogy felhív úgy, hogy az ultrahangos lelet kézközeben van, akkor a teljes lelet ismeretében elmondanám Önnek a lehetőségeket és a buktatókat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  134. Tisztelt Doktor Úr!
    A menstruációm megjövetele előtt pár napig halvány közép barna kis folyásom van olykor-olykor, majd kb. 3-4 nap után jelentkezik a rendes menstruációm ami 3 napig tart. Utóbbi időben 4-5 nappal hamarabb. 41 éves nő vagyok. Hasi ultrahang után nem találtak eltérést. A nőgyógyász csak a tesztoszteron vizsgálatát kérte ami az értékhatáron belül volt, mivel jeleztem némi szőrösödés észrevételét. A hajam is hullik. Mivel az utóbbi hónapok stresszesen teltek, elkezdtem magamtól szedni múlt hónapban egy készítményt, ami a következőket tartalmazza. 250 mg Magnézium, 20 mg B6-vitamin, 1000 NE D3-vitaminnal és 50μg Szelénnel. 30 napig szedtem napi egy tablettát. Mellé 1000 mg C-vitamint is szedtem, hogy kicsit erősödjek. Amíg szedtem erősebbnek is éreztem magam, mióta nem, azóta gyenge vagyok. Most azt vettem észre, hogy a karomon a szőr hosszabb és a felkaromon olyan hosszú pihés tapintású szőr van mint az alkaromon és ugyan ez a vállamon. Ezt eddig nem vettem észre, csak miután ezt a gyógyszertárban kapható vitamint beszedtem. Nyilván ilyenkor minden megfordul az ember fejében, hogy nem zavarhatta-e meg ez a készítmény a szervezetemet, vagy ha nem, akkor melyik irányba kell további vizsgálatokra mennem. Nőgyógyászati, vagy esetleg más irányba kell-e mennem.

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Ivett! A gyógyításhoz számomra nem elégségesek sem csak a tünetek vagy laborleletek, a legfontosabb számomra az ember és a sorsának az ismerete. Így a levele alapján én nem igazán tudnék Önnek okos dolgokat mondani mert a leírtak még akár korral járó természetes jelenségek is lehetnek. Ha meg tudna keresni, feltehetőleg ennél többet is tudnék Önnek mondani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  135. Kedves Doktor Úr!

    16 hetes terhes vagyok. A mai napon elvágtam az ujjam amikor a fémtepsit betettem a sütőbe.( Fodros a széle, és beleakadt az ujjam). Nagyon vérzett, pedig picike a vágás és nem is mély, de annyira rosszul lettem a vér láttán, valószínűleg bepánikoltam, hogy elsötétült minden, vert a víz,majdnem elájultam, a párom segített az ágyhoz. Egyébként is kicsit alacsony a vérnyomásom, 103-110 között szokott lenni, most 80at mértünk mikorra kicsit jobban lettem. Éreztem végig, hogy az alhasi szakaszra koncentrálódik a vér, mert forróság öntött el szeméremtájékon, a hasam is picit begörcsölt, de lehet, hogy ez csak a pániktól. Kérdésem: ez árthatott a babának? Hogy esetleg nem kapott elég oxigént, nem volt jó a vérkeringésem pár percig? Vagy ebből ő semmit se érez, a szervezetem védi ilyenkor? A seb miatt is aggódtam kicsit a fertőzés lehetősége miatt, de Betadinnal fertőtlenítettem, mikor jobban lettem. ha nem várnék babát, ezek a kérdések fel sem merülnének, milliószor vágtam már meg magam ,de így..
    Köszönöm megtisztelő válaszát!
    Üdv.:Anikó

    • Teljesen alaptalan a félelme kedves Anikó, nyugodjék meg kérem. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

  136. Kedves Doktor Úr!
    Hálásan köszönöm gyors válaszát, nagyon megnyugtatott.
    Munkájához további sok sikert és egészséget kívánok!

    Üdvözlettel: Ildikó

  137. Tisztelt Doktor Úr!

    Szeretném a segítségét kérni. Voltam nőgyógyászati vizsgálaton, és a leletem a következő:
    Az uterus rendes nagyságú, hátsó falában 38 mm-es myomagöb. A porio 41x27x38 mm, Nabooth tüszőkkel tarkított, norm. szerkezetű. Az endometrium 3 mm.
    Kérdezném, hogy ez mit jelent? Hogy myomám van, azt értem, de a többit nem. Vol rákszűrés is, annak még nincs eredménye. 53 éves vagyok, a menstruációm rendszertelen. Februárban, májusban és júniusban volt.
    Kérném a tanácsát, várom a válaszát.

    Hálás köszönettel: Ildikó

    • Kedves Ildikó! Ez a lelet az Ön korában semmiféle gyakorlati jelentőséggel nem bír, semmi ok félelemre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  138. Tisztelt Doktor úr!

    25 hetes és 6 napos kismama vagyok, ma voltam ultrahangon és kicsit megijedtem. Mi a véleménye a következő babaméretekről? BPD 60 mm, HC 234 mm. OFD nincs a leletben felsorolva, de a vizsgáló személy azt említette, hogy kicsit csökkent (72 körüli) az átmérők alapján számolt index, tehát hosszúkás a baba feje. Az előző ultrahangnál arról volt szó, hogy kisebb a vártnál, de most kiderült, hogy csak a BPD kisebb (megint). Medencevégű a fekvése, de korábban haránt is volt. A többi jellemzőjét rendben találták. Ez az adat aggodalomra ad okot? Lehet rendellenesség mögötte, vagy gyakran látnak ilyet normális esetben? Tovább kell vizsgálni?

    Nagyon köszönöm, ha válaszol!
    Tisztelettel
    Judit

    • Kedves Judit! Egy magzati UH-lelet sokban függ a vizsgáló személytől és a géptől, amivel vizsgálták. Nem tudok, de nem is akarok véleményt nyilvánítani, mert nem volna korrekt dolog a részemről. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  139. Tisztelt Doktor Úr!

    Ismét a Nuvaring-gel kapcsolatban lenne kérdésem (vagyis a helyettesítőjével a Ladeering-gel kapcsolatosan).
    Most nem elfelejteni tettem fel, hanem levenni (4 év alatt először); nem teljesen egy nappal később (hétfő helyett kedden). Az volna a kérdésem, hogy akkor most keddi napon is kellene az egy hetes szünet után a következőt felhelyeznem? Vagy maradhatok a hétfői napnál, esetleg megváltoztatva egy kissé a menzeszem kezdőnapját? A második verziónál maradnék szívem szerint, de elsősorban szakértő véleményre volnék kíváncsi…!
    Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Kovács Tünde

    • Maradhat a régi rendszernél kedves Tünde. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  140. Kedves Doktor úr!
    Párommal babát szeretnénk, május végén hagytam abba a fogamzásgátló (Yadine)szedését. Júniusban a tablettától megjött a menzeszem aztán júliusban igaz egy nap csúszással de megjött.
    Most augusztusban viszont már 5 napja késik de az előjeleit (derékfájás, enyhe alhasi fájdalom inkább nyomás, már 1 hete folyamatosan érzem).
    A fogamzásgátló előtt rendszeres volt a menstruációm. Tudom előfordulhat, hogy nem jön meg pár hónapig de ez is normális, hogy 2x megjött és most semmi?
    Terhességi teszt negatív.

    Válaszát előre is köszönöm!
    Üdvözlettel,
    Dóra

    • Maradjunk abban kedvs Dóra, hogy normálisnak nem nevezhető, de még nem abnormális. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  141. Tisztelt Dr Úr!
    Azzal a kérdéssel fordulnék önhöz, hogy 3 hónapja Azalia 75-öt szedek amitől elég sűrűn előfordulnak vérzéseim a menstruáción túl… Egy pár napja kellemetlen szagot véltem felfedezni alul ami együttlét után még büdösebb volt! Fürdés után már megszűnt a szag… Folyásom nincs semmi csak a kellemetlen szag és elég sűrűn járok pisilni! 2 napja használom a lacrofeel gelt és nagyon pozitív a hatása már nem érzem a szagot! A kérdésem az lenne hogy ez csak ph felborulás lehet vagy pedig valamilyen fertőzés! Köszönöm a válaszát! Tisztelettel Nóra

    • A bomló és pngó vér nagyon kellemetlen szagú tud lenni kedves Nóra. A megoldást megtalálta, a pH rendezésével az ilyen tünetek kordában tarthatóak. Ha nem tenné, könnyen felül tud fertőződni bakteriálisan. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  142. Tisztelt doktor Úr!

    Egy hónapja 20 mm-es méhpolipot diagnosztizáltak nálam, amit jövő hónapban el is távolítanak.
    A kérdésem az lenne, hogy addig lehet-e szexuális életet élni, illetve a szex okozhat-e fájdalmat? köszönöm válaszát

      • Jó Napot!

        Olyan kérdésem lenne, hogy pár nap hilyán 4 hónapja szültem, természetes uton. Ma pisilés után nyulos darabos vmi volt a papíron. Tojás fehérje szerű. Ez vmi problémát jelenthet vagy természetes? Lenne még egy kérdésem. Mit javasol mivel mosakodjak alulról?

        Köszönöm válaszát.

        • Kedves Andy! Az Ön által leírt jelenség banális, nem igényel kezelést. Tiszta vízzel. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Jó Napot! Azzal a kéréssel fordulnák Önhöz,hogy július 25-én volt még utoljára a menstruációm! Előtte kb 2 héttel voltunk együtt a párommal az az kb július 10 körül!! Hormon mentes spiralom van február óta! Az első teszt amit most augusztus 29-én csináltam negatív!! Mi lehet az oka hogy nem jött még meg?? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel Ági

      • Kedves Ági! Elvileg ilyen minden teljesen egészséges nő esetében előfordulhat mindenféle különösebb ok nélkül. Egy hét múlva a reggeli első vizeletével ismételje meg a tesztet, és ha az is negatív, akkor várja meg nyugodtan a következő menzesz idejét. Ha akkor sem jelentkezne vérzés, akkor forduljon kérem orvoshoz, ha megjön, akkor meg nyugodjék meg. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  143. Tisztelt Doktor Úr!
    20 hetes terhes vagyok ,ma a vizeletemben nitritet talált a védőnő, azt mondta nem kell vele foglalkozni. A kiskönyvbe ez van beleírva: nitrit +
    Én viszont azt olvastam a neten, hogy húgyúti fertőzésre utalhat. Viszont nem érzek semmi tünetet. A vizelet minta friss volt. Van ezzel valami teendőm? Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Edina

    • Kedves Edina! A védőnő az igazat mondta Önnek, kérem ne verje a habot, nincs oka rá. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  144. Drága, mélyen tisztelt, gyógyító szívű Doktor Úr!

    Ilyet még sehol nem láttam, szeretném megköszönni mindannyiunk nevében, hogy itt is a rendelkezésére áll a kérdezőknek, nagyon hálásak lehetünk Önnek!
    Az lenne a kérdésem, hogy a kisajkak között mennyire normális a fehér, túrószerű valami? Nem viszket, nem csíp, lemosással csak nehezen szoktam tudni eltávolítani( nem tudom egyáltalán kell-e). A nőgyógyász nem mondott semmit, mikor nála jártam erre, gondolom ha fertőzést látott volna, felkerült volna a vizsgálati lapra, bár az anam. felvételekor nem mondtam ezt el külön. (bár oda menvén alaposan kimostam előtte magam, félek hogy túlságosan is).
    Rákszűrést csinált és hüvelyi ultrahangot, közben szólt volna, ha valami nagy baj lenne ugye?

    • Kedves Klára! Amit leírt az egyértelműen gombás fertőzésre utal, amit kezelni kellene. Továbbra is szeretettel állok a rendelkezésére dr. Hamvas Ferenc

  145. Tisztelt Doktor úr!

    Néhány kérdésem lenne, tudom, hogy válaszai csak tájékoztató jellegűek, és jobb volna egy személyes találkozó, de talán ha látatlanban is tudna rájuk válaszolni, nagyon hálás lennék! A nőgyógyászati leleten a “Tkp” rövidítés mit jelent? erre negatívot írtak. A többit ki tudtam silabizálni, ez az egy,ami kifogott rajtam. ::) A másik kérdésem pedig, hogyha a hüvelyi ultrahang nem mutatott sem petefészekcisztát, sem vastag endometriumot, ami alátámasztaná a rettentő erős vérzést (mióma sincs) , akkor kellene endometriózisra gyanakodni? Helyben leszidtak, hogy ne “diagnosztizáljam magam’,amit megértek, csak sajnos az ember akarva akaratlanul is keresi a problémájának okát, és engem rettenetesen akadályoz a menstruációm a mindennapi életben. (fájdalom és vérzéserősség terén is)
    Utolsó kérdésem pedig: normális-e a 2 napig tartó véres, barnázós folyás citológiai mintavétel után? És a szúró alhasi fájdalom.

    Válaszát nagyon köszönöm!

    • Kedves Juli! Tkp = tükörkép, azaz ami a méhszájból a hüvelytükörben szabad szemmel látható. Nem kellene mert az endometriózis jellemző tünete az erős hasi fájdalom és nem az erős vérzés. Normális. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  146. Kedves Doktor úr!
    A tanácsát szeretném kérni. 24 hetes kismama vagyok. Kb. 1 hete jártam az orvosnál, épp nem volt panaszom, mindent rendben talált, de előtte a munkahelyemen többször görcsöltem és szédültem, így inkább táppénzen vagyok azóta. Az orvosom szabadságon van hosszú ideig. 4 napja pár óránként visszatérő alhasi fájdalmam, feszülés érzésem volt, vérzés szerencsére nem. Megijedtünk, így bementünk a kórházba, az ügyeletes csak annyit mondott, nem talál eltérést, szedjem tovább a 3×2 magnéziumot és feküdjek. Arra nem kaptam választ, mennyire ijedjrk meg, ha ismétlődik. Azóta sokat feküdtem, de ma sétáltam pár óràt, mert mindenem fáj már a fekvéstől és trombózist sem szeretnék. Ma ugyanúgy elindult a pár óránként alhasi fájdalom, vérzés nem. Kérdésem, hogy ez lehet-e normális? Egyáltalán nem lenne szabad mozogni? Ilyen esetben menjek ügyeletre, vagy csak ha vérzek ill. elviselhetetlen a fájdalom?
    Nagyon köszönöm a vàlaszát előre is! Tisztelettel,
    Eszter

    • Tisztelt Doktor Úr!
      53 éves nő vagyok, tavaly májusban volt az utolsó pecsételő vérzésem. Tavaly tavasszal és szeptemberben is voltam rákszűrésen, minden rendben volt. Idén szeptemberben készülök ismét.
      Ezalatt az idő alatt nem volt szinte semmi problémám, egyszer csak egy kis fehér folyásom, ami rendbe is jött Canesten Uno-val.
      Az utóbbi időben (2-3 hete) figyeltem meg, hogy (miután sötét alsóneműt hordok) kisebb fehér foltok vannak a fehérneműmön. Nem túrószerű, nem folyós… ( megjegyzem, bár lehet nem fontos, hogy 2.típusú cukorbeteg vagyok) Ma pedig enyhe barnás pecsételést figyeltem meg a wc papíron… Nincs egyébként semmilyen más tünetem.
      Szeretném megkérdezni Öntől, hogy lehet-e valami komolyabb bajtól, mert eléggé megijedtem? Előfordulhat-e még ilyenkor valami tisztulás, stb?
      Köszönöm válaszát.
      Üdvözlettel :Gabi

      • Kedves Gabi! A kérdésére sajnos lehetetlen egyértelmű választ adni. Nagy valószínűséggel banális dologról van szó, de a pakliban sajnos benne van a komoly probléma is, bár elenyésző valószínűséggel. Biztosat csak vizsgálat után lehet mondani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  147. Kedves Doktor Úr,
    Alapos nőgyógyászati vizsgálatok után 17 éves koromban kezdtem el a Milligest fogamzásgátló tablettát használni a nőgyógyászom ajanlására. MOst 28 éves vagyok, ezidő alatt szünet nélkül szedtem a gyógyszert mindenféle mellékhatás, megbetegedés, panasz nélkül. Folyamatosan tartós kapcsolatom volt, így nem merült fel a szüneteltetés, illetve az orvosom sem javasolta. Fél évente járok rendszeres nőgyógyászati szűrésre, minden rendben ezek alapján. A gyermekvállalás gondolata foglalkoztat, így érdeklődnék, hogy ilyen hosszú idő után, a tabletta elhagyása után mennyi idővel érdemes és biztonságos elkezdeni próbálkozni, illetve hogy érdemes-e valamire odafigyelni vagy elvégeztetni valamilyen vizsgálatot.
    Válaszát előre is köszönöm.

    • Kedves Erzsébet! Szíveskedjék a kérdéseit a nőgyógyászának feltenni, mert én ebbe az ügybe nem szeretnék belefolyni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  148. Jó napot kívánok tisztelt Doktor Úr !Múlt héten vérzési rendellenesség miatt végeztek nálam eü küretet .Ma megkaptam az eredményt,de orvoshoz csak egy hónap múlva kell visszamenni.Azt szeretném kérni,hogy értelmezze a következő leletet .
    Vizsgált szerv:Uterus Minta típusa:
    uterus kaparék
    Klinikai diagnózisok:
    Metrorrhagia
    Klinikai adatok:
    2019.02. óta menstruációi rendszertelenek, idõnként 10-12 napig tartanak, változó intenzitásúak
    , erõs, darabos jellegûek. Alhasi görcsök nincsenek.
    Makroszkópos leírás
    2 kapszulányi véres minta mind.
    Mikroszkópos leírás
    A bõséges, véralvadékot és nyákot is tartalmazó mintában proliferatios aktivitást mutató
    endometriumnyálkahártya részletek mutatkoznak, melyben a stromában focalisan bevérzés, oedemás
    fellazulás mellett kompaktabb területek is láthatók. Vaskos falú érátmetszetek nem mutatkoznak.
    Atypia, hyperplasia nem igazolható. Egy kisebb kiérõ ectocervicalis hám és endocervicalis
    nyálkahártya részlet is mutatkozik.
    Válaszát előre is köszönöm

    • Kedves Melinda! Egy ilyen leletet úgy értelmezni hogy az ember lényegében semmit sem tud a vizsgált személlyel kapcsolatban nagyon nehéz és hálátlan feladat. Annyit biztosan le tudok írni, hogy rosszindulatúságnak még a halvány gyanúja sem merül fel, a hormonzavar jellegére vonatkozóan sajnos sokkal több adatra lenne szükségem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

          • Az lenne a kérdésem,hogy evvel mindenképp foglalkozni kell ?És a szövettani eredmény azt mutatja ,hogy hormonprobléma állhat fenn nálam?Azért kérdezem mert az orvosok ide-oda dobáltak eddig és eléggé sokféle betegséggel küzdök(cöliákia,2-es típusú diabétesz( nem teljesen alakult ki de már gyógyszeres kezelés szükséges) .Ha igen kezelni kell szívesen elmennék önhöz (de nem Budapesten élek) .

          • Azt hiszem kedves Melinda, hogy Önnek jó volna, ha eljönne hozzám, mert a problémájával foglalkozni kell. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Kedves Dr Úr!!
            Elnézést hogy nem jelentkeztem ,de közben megjött a rendes ciklus szerinti vérzésem.Bár nem tudom normális-e hogy a műtét után 2 héttel jelentkezik.Megnéztem a mensis naptáram és ez lenne a rendes ciklus.Most még tart.A héten mindenképp telefonálni fogok de így csak akkor jövő héten lesz ebből látogatás .

          • Köszönöm az értesítést kedves Melinda! Várom a jelentkezését! Szeretettel Hamvas Ferenc

        • Köszönöm a választ.Az lenne a kérdésem így,hogy az önnek is megfelel-e akkora időzíteném a látogatást amire amúgy is lejárna a 4 hét a műtét után?(most egy kicsit elegem van az egészből) .És még egy kérdésem lenne,hogy egy ilyen műtét után mennyi ideig “szabad” vérezni(nem olyan erős ,de azért van)

          • Kedves Melinda! 1 héten túli vérzés a műtét után már felveti a kórosság gyanúját. Szerintem legkésőbb a jövő hét utáni héten mindenképpen találkoznunk kellene. Hívjon kérem! Szeretettel Hamvas Ferenc

  149. Tisztelt Doktor Úr!
    Nagyon köszönöm gyors és megnyugtató választát!
    Üdvözlettel!
    Eszter

  150. Tisztelt Doktor Úr!
    Két hónapos a kisfiam és a nőgyógyász a Desirett fogamzásgátlót írta fel mivel szoptatok. De sajnos nem elég a tejem a picinek ezért tápszert is kap. Kb naponta 3x van cicin. Ez a fogamzásgátló tabletta mellett teherbe eshetek? Mikortól véd rendesen ez a fajta gyógyszer?
    Köszönöm előre is a válaszat.
    Üdvözlettel: Tünde

    • Kedves Tünde! Nincs 100 %-os módszer, tehát aki nemi életet él, elvben teherbe eshet. Félelemre nincs oka, a védelem kb. 98%-os. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  151. Kedves Doktor Úr!

    35 éves vagyok, decemberben estem át LOOP conisatio-n. Azóta mintha megváltozott volna a menstruációm. A vérzés mennyisége azelőtt is soknak mondható volt, számomra szubjektíven persze, de azóta mintha 1-2-3 napra koncentrálódna a nagyobb mennyiség, és mintha a színe is élénkebb piros lenne és hígabb, mint korábban. Pár hónapja azt vettem észre, hogy a mellfeszülés megszűnt, ami szinte mindig jelentkezett menstruácó előtt. Múlt hónapban pedig menstruációkor 5-6 napig csak minimális mennyiségű barnázás jelentkezett, mire a 2-3 napig tartó erősebb vérzés elindult. Ebben a hónapban ugyanígy kezdődik, 4.-5. napja csekély mennyiségű barnás váladék jelentkezik, vérzés még nem. Szokatlan ez, mert 2. legkésőbb 3. napra mindig meg szokott jönni a “rendes” vérzés.
    Fogamzásgátlót már kb. 9 éve nem szedek.

    Válaszát előre is megköszönöm!
    K. Edit

    • Kedves Edit! A panaszai teljesen egyértelműen hormonális eredetre utalnak, aminek feltehetően a műtéthez semmi köze sincs. Levélben sajnos sem pontos diagnózissal, sem terápiával nem tudok szolgálni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  152. Kedves Dr. Hamvas Ferenc

    Írtam Önnek hétvégén, de vagy nem ment el Önnek vagy kérdésem annyira bosszantó volt hogy esetleg figyelmen kívül hagyta. Megpróbálom mégegyszer hátha az első történt.

    Kb 1 hete vettem észre a jobb mellbimbóm alatt egy piros foltot ami nem fáj nem viszket nem terjed viszont egyelőre nem múlik. Megtettem amit nem szabadna és amit Önök Orvosok nagyon utálnak felmentem a google-ra és feljött a gyulladásos mellrák mint lehetséges dolog. Jövő héten megyek 2 hétre nyaralni utána felkeresek egy pszichológust de kérem segítsen. Adjon tanácsot menjek-e ezzel orvoshoz? Ha igen hova nőgyógyász? A bőrgyógyászati az nem aggaszt mert majd elmúlik A mellem formája nem változott nem nedvezdzik nincs rajta narancsos bőrtünet. az egész folt kb 1-1,5 cm. Ha fenistilt teszek rá csíp és ég. Szóval az egész mellem ezen tünetetn kívül ugyanolyan normális formájú alakú mint a másik. 35 éves vagyok, ciklusom 29. napján.

    Tiszteltettel

    Tünde

    • A kérdésére akkor azonnal válaszoltam is Önnek. Keresse kérem. Szeretettel Hamvas Ferenc

  153. Kedves Doktor Úr!
    Gombás fertőzèsem miatt utókezelèsként Vitagyn C-t használok, ma helyeztem fel a 6. adagot, ès eddig végig kentem a Canesten krémmel is.

    Most a 3 napig mèg fogok a Balatonban fürdeni, kérdésem az lenne, hogy érdemes-e még ebben a 3 napban tovább használni a visszafertőződés miatt a Vitagyn-t? Mert èn nyugodtabb lennék, csak nem tudom egy huzamban lehet-e ezt hasznàlni 9-10 napot?

    Illetve a Canestennel kenjem még tovább vagy elég az 1 hét abból?

    Előre is köszönöm a segítségét!
    Lilla

    • Kedves Lilla! Egyik szer használatának sincs limitje, bajt nem csinál azzal, ha tovább alkalmazza. Ha ez Önt megnyugtatja, tegye nyugodtan. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  154. Tisztelt Doktor Úr!
    2017 óta van tudomásom a HPV fertőzésemről. HPV 16 és egyéb magas kockázatú HPV. Eddig negatív citólógiával. Sajnos a legutóbbi leletem:
    ASC-H / nem zárható ki a HSIL , Atypusos mirigyhámsejtek AGC-NOS
    Ez a folyamat még visszafordítható?
    Köszönöm segítségét!
    Eszter

  155. Üdvözlöm
    38 éves viszonylag apró mellű nő vagyok. Egy ideje a bal bordaív alatt tompa nyomást idegentest érzést érzek ami van hogy hónapokra elmúlik. Néha a mellemben is érzem ezt..lehet kisugárzik oda nem tudom pontosan meghatározni. A gyomrommal vannak bajok erős refluxom van és sokat böfögök, és hízam is kb 4 kg-ot. Ezért 2019 .04.29 -én elmentem egy mell ultrahangra ahol alapos tapintásos és uh vizsgálat is történt (hónaljakat is alaposan átnézték legalább 15-20 percig) semmit sem találtak. Ön szerint ezesetben kellene tovább foglalkoznom a mellrák témával? Lehet mammogárfiára kéne menjek? Én sem tudok kitapintani semmit, havonta önvizsgálatott tartok. Ön mit tanácsol hány éves kortól menjek mammográfiára? Illetve aggódnöm kéne a mellem miatt hátha nem mutatta ki az uh a bajt? Köszönöm szépen

    • Szerintem engedje el a félelmeit kedves Erika, Önnek csak annyira van félnivalója, amennyire minden átlagos nőnek. A mammográfiáról az ultrahangos nyilatkozzon 40 éves koráig, utána kötelező. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  156. Tisztelt Doktor Úr!
    Segítségét szeretném kérni az alábbiban:
    1 hónapig tartó vérzés után, július 24-én egészségügyi küretem volt. Utolsó menstruációm július 16án volt. A műtét után 1hétig rózsaszínes folyásom volt, majd 1 hét folyásmentes időszak következett. Most 2héttel a beavatkozás után újra halvány rózsaszín folyásom van. Lehetséges, hogy pár nap múlva megjön a menstruációm? Vagy mi okozhatja ezt? Esetleg, hogy ma nehezet emeltem? De 2-3 napja úgy érzem magam, mint menstruáció előtt. A szövettan eredményét még nem tudom, de az orvos azt mondta a küret után, nyugodjak meg, minden rendben.
    Várom válaszát!
    Köszönettel és üdvözlettel,
    Vanda

    • Sajnos attól, hogy a kérdését kétszer tette fel, nem tudok többet válaszolni. HF.

  157. Tisztelt Doktor Úr!
    1 hónapos vérzés után július 24-én egészségügyi küretem volt. Utolsó menstruációm július 15-16 kezdődött (a folyamatos vérzés miatt nehéz megmondani. Műtét után 1 hetes rózsaszínes folyás következett, majd 1hét folyásmentes időszak. 2-3 napja menstruáció előtti tüneteket éreztem. Majd a mai napon a küret után 2 héttel ismét rózsaszínes folyásom van. Lehetséges, hogy megjön a menstruációm ilyen hamar? A szövettan eredményét még nem tudom, viszont az orvos azt mondta minden rendben van.
    Várom válaszát!
    Köszönettel és üdvözlettel,
    Vanda

    • Kedves Vanda! Bármit is találgatni az Ön s a szövettani eredménye ismerete nélkül óriási felelőtlenség lenne. Sajnos nem tudok Önnek segíteni. Szeretettel üdvözli dr.Hamvas Ferenc

  158. Tisztelt Doktor Úr!

    Két kérdéssel fordulnék önhöz. Kismama vagyok, és vendégségben rántott szóját ettem. Nagyon ízlett, és arra gondoltam, itthon is csinálnék, de olvastam róla jót is, rosszat is. Mit gondol? Lehet fogyasztani?
    A másik a várandós vitamin. Eddig szedtem (20 hetes vagyok) de úgy gondoltam lassan abbahagynám.A védőnőm szerint viszont szedjem végig.
    Köszönöm válaszát.

    • A bajok általában ott kezdődnek kedves Évi, hogy a páciens elkezd gondolkodni, mert abból ritkán sül ki valami jó, mert leginkább a szakértelem nélküli szubjektivitás motiválja ezeket a gondolatokat. Abban megegyezhetünk hogy ebben a mesterséges világban lénygében minden embernek szüksége van vitaminok s ásványi anyagok bevitelére illetve pótlására. A magzatvédők lényegében a terhes nőre és hasában növekvő babára optimalizált multivitaminok, amelyek az anya és a magzat mindenféle stresszre vonatkozó tűrőképességét hivatottak a lehető legjobb állapotba hozni és ott is tartani. Annyira szedni kell, hogy még a szoptatás alatt is ajánlott a szedése. A szójával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, én nem tudok ehhez sem hozzátenni, sem elvenni belőle. Miután eddig is nélkülözte, szerintem abból nem lesz semmi baja, ha ennek az élvezetét a terhessége utáni időszakra halasztja. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

      • Ameddig a páciens kérdez és nem megy a saját feje után addig nagy baj nincs 🙂 Köszönöm tanácsát, megfogadom. Tisztelettel: Evi

        • Ne Magából induljon ki kedves Évi, mert az átlag beteg nem kérdez, csak megy a saját feje után. Nagyon szívesen, örülök hogy segíthettem! Szeretettel Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor úr!
        Abban az ügyben kérném a segítségét,hogy augusztus 1–jén kellett volna megjönnie a menstruációmnak,de nyaralás miatt eltoltam fogamzásgátló tablettával,viszont ugyan úgy megjött és még most se múlt el. Mi lehet az oka?
        Várom válaszát!
        Köszönettel: Alexa

        • Sajnos attól kedves Alexa, hogy belepiszkált a hormonrendszerébe és visszanyalt a fagyi. Ahogy a Fiam szokta mondani nincs ingyen leves…. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  159. Kedves Doktor Úr!

    Ma voltam 12.heti ultrahang vizsgálaton. Tarkóredő: 1,67 mm, baba 5,9 cm. Orrcsont szépen látszik. Csak ennyit tudok, mert aztán az orvost S.O.S.-be hívták császármetszésre, így a letetet később fogom megkapni. (Sokáig nézte a tarkóredő vastagságot, mert a baba a méhfalhoz annyira szorosan tapadt, hogy először 2,6 mm-mért.) 12 hetes 2 napos a baba, ehhez normális a mért 1,67 mm?
    Nagy szeméremajkaim viszketnek, az orvos Vitagyn C krémet javasolt. Használhatom terhesség alatt mind a 6 éjszakán át az adagot? Ehhez Canesten krémet még szabad, vagy bőven elég a Vitagyn C?
    Köszönöm válaszát, üdvözlettel:

    Anikó

    • Kedves Anikó! Ez az érték tökéletesen megfelelő. nincs oka aggodalomra. Ha a nagyajkai viszketnek, akkor a Vitagyn mellett alkalmazza Bepanthen és Canesten 1-1 arányú keverékét a viszkető területre. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  160. Kedves Doktor Úr!

    Ismét köszönöm a korrekt választ. Konzultáltam az orvosommal, elmondtam részletesen minden tünetemet. Estrokad krémet és Ladybone tablettát javasolt. Mivel ezek hormontartalmú készítmények vannak aggodalmaim elolvasva a gyógyszertájékoztatót és komoly dilemma, hogy megpróbáljam-e és mire lehet számítani.

    • Kedves Andrea! csupa olyan kérdéssel bombáz, amire még az Ön ismeretében sem tudnék teljes bizonyosságú válaszokat adni, de így, hogy egy fantommal beszélgetek, lehetetlent kér tőlem. Tiszteljen meg egy személyes találkozással, biztosan sokkal határozottabban tudna dönteni. Szeretettel Hamvas Ferenc

  161. Kedves Doktor Úr!

    Szombaton este jött meg a menstruációm, előtte reggeltől már viszkető érzést tapasztaltam a nemi szervem külső részén. Este megjött, a viszketés végig megvolt, nem mondom hogy elviselhetetlen, de azért kellemetlen, és semmiképp sem normális, gombás fertőzésre gyanakszom.
    Ezért úgy döntöttem, elhasználok egy Canesten Kombit 3 napig, úgy vélem azzal biztosra megyek (ez nálam eddig a gombás fertőzésnél hatásos volt), majd 7 napig használom a Vitagyn C hüvelykrémet.

    A kérdésem az lenne Doktor Úrhoz, hogy mikor kezdhetem el a Canestent használni? Mert tudom, hogy menstruáció alatt nem szabad, csak azt nem tudom, mi az a pont, amikortól lehet használni? Nekem már csak kevés sötét barnás (néha még piros) folyás van, holnap gyanítom már csak a barna folyás lesz.
    Elkezdhetem már akkor, ha csak a barnás folyás van, vagy azzal még árthatok, ezért várjam meg amíg teljesen kitisztul a folyás? Ez még jó pár nap, ezért érdeklődök, hogy meddig kell várni?

    Nagyon szépen köszönöm a válaszát és a segítségét!
    Tisztelettel: Boros Lilla

    • Várja meg kérem a vérzés teljes kimaradását kedves Lilla. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!

        Köszönöm a választ! Ma már csak kevés barna folyásom volt ( tisztasági betéten néhány folt). Holnap este esetleg elkezdhetem a Canestent vagy azzal még bajt okozhatok?

        Ismét nagyon köszönöm a segítségét!

        Tisztelettel: Lilla

          • Kedves Doktor Úr!
            Először is köszönöm az eddigi segítséget, sokat segítenek a tanácstalanságban.
            Lenne még egy-két kérdésem, ide írom mind ha nem gond, hogy ne kelljen annyiszor írni Doktor Úrnak:
            1. Tegnap (hétfőn este) helyeztem be az utolsó Canesten gyógyszert, mai este már kezdhetem is a Vitagyn-t, vagy várjak egy napot míg kiürül a Canesten teljesen?
            2. A Canesten krémet meddig kell kenni? A Vitagyn kúra alatt végig lehet/kell még? (egy hétig kb.)
            3. Jövő héten megyünk a Balatonra, lehet már esetleg fürdenem? Akkor is ha még tart a Vitagyn kúra?

            Nagyon köszönöm ismét a segítséget!
            Tisztelettel: Lilla

          • Nagyon szívesen kedves Lilla!
            1. Kezdheti.
            2. Végig használja
            3. Fürödhet.
            Szeretettel Hamvas Ferenc

  162. Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm a válaszát, hamarosan megyek a szokásos szűrővizsgálatra és beszélek az orvosommal. Annyit már korábban egyeztettünk, hogy a későbbiekre nézve hormonkezelést javasolna, de én ebben nagyon bizonytalan vagyok. Korábban endometriozis miatt kezeltek hormonnal, de nálam nagyon rosszul sültek el ezek a próbálkozások.
    Ön szerint indokolt és ajánlatos lenne hormonkezelés? Elvileg a klímax egy természetes folyamat, ami persze jár kellemetlenségekkel. A hormonkezelés mellett és ellene is sok-sok érv van, nehéz benne eligazodni.

    • A kérdéseire Kedves Andrea csak az Ön ismeretében tudnék korrekt módon válaszolni. Alapból Önnel értek egyet, de a választ sok tényező együttesen határozza meg. Szeretettel Hamvas Ferenc

    • Kedves Doktor Úr!
      A harmadik vetélésen vagyok túl,minden esetben már látható volt a petezsák. Első esetben egy hetes kimaradt menzesz után nézett meg orvos akkor kb 3mm petezsákot látott, orvos szerint kisebb mint aminek kellene lennie, 2 nap után sem nőtt és barnázással kezdődő menzesszel kiürült. A második elhalásra úgy jöttünk rá hogy a menzeszem kb 3 nappal később jött meg de már közel 3 hete véreztem és elmentem dokihoz h megnézzen, megint látott petezsák jellegű vmit, de magától szépen vérzéssel kiürültem, az orvosi vizsgálat után pozitív volt még a terhességi teszt. A 3.nál már pár napos pozitív tesztnél mentem orvoshoz és látott 7 mm-es petezsákot, már bizakodtunk h jó helyen jó mérete van, kellett szednem progeszteront, De másnap a gyógyszer bevétele után kb 30 perccel hirtelen jött görcs a hasam alján és vele együtt rengeteg darabos vérzés kb 3 órán át, majd semmi. Rá pár nappal a menzesz is megjött. Doktorom javasolta hogy menjek el a habituális vetélők kivizsgálására,Doktor urat szeretném kérdezni hogy hol lehet OEP finanszírozással ezeket a vizsgálatokat kérni, vagy olyan hosszú hogy inkább érdemesebb magán úton fizetőssé menni, 35 éves vagyok, hová érdemes fordulnom. Köszönöm Ildikó

      • Kedves Ildikó! Ha hétfőn délelőtt felhív engem, nagyon szívesen átbeszélem Önnel ezt a kérdést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  163. Tisztelt Doktor Úr!

    Korábban írtam Önnek és engedje meg, hogy ismét kérdezzek.
    Minden kísérő tünet nélkül égő érzésem volt az intim területen, ezért úgy gondoltam, hogy a Canesten Unoval megpróbálkozom és ha nem segít akkor elmegyek természetesen orvoshoz. Olvastam az oldalán, hogy előfordulhat rózsaszín folyás, vagy vérzés a használata után. Nekem így is volt, hogy először rózsaszín folyást tapasztaltam a tabletta ürüléssel majd enyhe vérzés lépett fel. Normális esetben ez meddig tarthat?
    Korábban azt írta egy kérdésemre, hogy a klímaxot megelőző állapot egy dinamikus folyamat. Úgy is lett, hogy majdnem 3 hónap után ismét megjött július elején. Most nem tudom eldönteni, hogy újra megjön-e ebben a hónapban vagy a Canesten okozza a kis vérzést. Újabban így kezdődik, hogy néhány napig csak épphogy van, aztán pedig szinte egy nap alatt vége is. Ebben az évben volt már olyan, hogy egy hónapban kétszer jött meg, majd hosszabb ideig nem volt. Totális az összevisszaság.
    Tudom, hogy a klímaxot megelőző állapot ilyen kiszámíthatatlan, és ez természetes, de ettől én pánikolok…egyáltalán mikor kell aggódni?
    A libidóm és gyakorlatilag nulla, és nem szeretném ha ez állandósulna., mert húsz éve élek minden téren harmónikus párkapcsolatban. Tehetek ez ellen valamit?
    Elnézést a sok kérdésért. Kedves segítségét előre is köszönöm!

    • Kedves Andrea! Mindenek előtt öntsünk tiszta vizet a pohárba: ez már nem klimaxot megelőző állapot, hanem maga a klimax. Ezzel meg kell békülnie, mert ha ezt elfogadja egy teljesen természetes állapotnak, ami az Ön életére nézve nem drámaian negatív, akkor sokkal kevésbé viselik meg a bekövetkező események. Azt hogy ez a vérezgetés klimaxos jelensége vagy a Canesten mellékhatása-e, sajnos nagyon nehéz eldönteni még vizsgálattal is, de igazán jelentősége sincs, el fog dőlni némi várakozás után. Csak ne legyen kérem türelmetlen! Nem tudom, hogy az orvosával mennyire van bensőséges viszonyban, de szüksége volna egy alapos beszélgetésre, hogy mindenre megfelelően készülni tudjon és esetleg kezelést is kapjon. Ha nincs ilyen orvosa, keressen meg, szívesen segítek Önnek átvészelni ezt az időszakot, amihez sok-sok türelemre van szüksége orvos és páciens részéről egyaránt. Mindenre van megoldás, de miután minden ember más, ezekre rá kell találni, ami nem megoldható egyszerű receptírással. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  164. Tisztelt Doktor Úr!
    2 éve már kb Ladeeringet használok. A tegnap esti gyűrűlevételnél,(friss) nagyobb vércseppek jöttek,ami a nap folyamán enyhe barnás folyásba ment át. Beteg csak jövő hét elején leszek. Ez normális?Mert eddig ilyen még nem fordult elő,csak előtte 1-2 nappal szokott barnás folyás lenni.
    Méregtelenítő tapasz használható a gyűrű mellett,vagy gyengíti a hatását?

    Válaszát,idejét előre is nagyon köszönöm.

  165. Tisztelt Doktor Úr!

    2 éve használok már kb. Ladeeringet. Tegnapi gyűrűlevételnél, nagyobb (friss)vércseppek jöttek, ami a nap folyamán barnás enyhe folyásba ment át. Beteg csak hét elején leszek,ez normális? Mert eddig még ilyen nem fordult elő,csak előtte 1-2 nap szokott barnás folyás lenni.
    A gyűrű mellett méregtelenítő tapasz használható,vagy gyengíti a hatását?
    Válaszát,idejét előre is nagyon köszönöm!

    • Ez akár valamiféle sérülés következménye is lehet kedves Adrienn. Vizsgálat nélkül nem tudok a kérdésre egyebet válaszolni.
      Mi az a méregtelenítő tapasz? Mit méregtelenít? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Elnézést a dupla kérdésért, kétszer nyomódott be a küldés.
        Korábban volt méhszájsebem, de ez már majdnem 100%ban meggyógyult,erre ezért nem gondoltam. De így is véd a gyűrű igaz?
        Ebben a hónapban kezdtem el egy kollagénes, hialuron savas, vitaminos étrendkiegészítőt, de nem gondolnám hogy ez esetleg befolyásolja…
        A tapasz gyógynövényes, a toxinokat vonja ki a szervezetből elméletileg,talpon kell használni.
        Köszönöm, szép estét!

        • A védőhatás ezáltal nem sérült. Ez a tapasz nekem egy hatalmas parasztvakításnak tűnik, de ha józan ésszel belegondol, akkor Ön is rájön hogy mekkora butaság.

          • Köszönöm, mert már arra is gondoltam hogy áttöréses vérzés, de az a 3 hétben jelentkezett volna gondolom.

            Valóban igaza van a tapasszal kapcsolatban.

            Szép napot

  166. Tisztelt Doktor Úr!
    22 éves vagyok, fogamzásgátlót soha nem szedtem, mindig óvszerrel védekeztem. Jelenleg 1 éves párkapcsolatban vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy ha nem szedtem még soha fogamzásgátlót, így is menjek el rákszűrésre?

    • Mi köze a fogamzásgátló szedésének a rákhoz kedves Alexandra? Szerintem semmi. Ön hallott valamit? Ha semmi, akkor miért kellene a szedéstől függővé tenni a rákszűrést? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  167. Tisztelt Doktor Úr!

    2 éve megszakítással védekezünk párommal. Az elmúlt hónapok ciklusainak hosszúsága a legutóbbitól visszafelé: 32,33,34,36,28,37,31. Peteérésemet általában szoktam érezni, viszont a menstruációm mennyisége általában csekély. Jelenleg a ciklusom 9.napján tartok( a 6-7. napon még nagyon kevés vérzés, inkább barnázás volt), és sajnos történt egy kis baleset, nem vagyok benne biztos, hogy a megszakítás 100%-ig eredményes volt tegnap. Nem szívesen nyúlnék eseményutáni tablettához, Ön szerint szükséges lenne? Úgy gondoltam, 2-3 napig végzek ovulációs tesztet, és amennyiben az negatív, nincs miért aggódnom. Jól gondolom?
    Előre is köszönöm válaszát,szép napot!

    • Kedves Fruzsina! Az elméletében van kb. 20% tévedési lehetőség, de ugyanannyi van az esemény utáni tabletta hatékonyságában is. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  168. Kedves Doktor Úr!

    42 éves vagyok, gyermektelen. A ciklusaim sosem voltak óramű pontosságúak. Az elmúlt 1 évben borult fel teljesen, összevissza jött meg (23 nap, 33 nap között mindenféle, előtte-utána-közben barnázás, ami szinte mindig végigkísérte a ciklusaimat régebben is). Tavaly év végén aztán két hónapon át kb. kéthetente pár napig enyhe vérezgetés volt. Ekkor újabb orvoshoz mentem (sajnos nem találom az “igazit”, ketten rögtön fogamzásgátlót akartak felírni), aki alaposan kivizsgált, ultrahang, vérkép (3. napi hormonok nem jók, magas fsh, lh, alacsony ösztraidol), sőt a biztonság kedvéért egy endometrium biopsziát is csinált (eredmény: szabálytalan proliferatio, malignitási jelek nélkül). Pár hónapig norcoluttal egész jó ciklusaim voltak, majd középidőben megint barnázás jelentkezett, így progeszteron exeltist írt fel, napi 2*100 mg-ot. Egy hónapig rendben volt a dolog, majd előző ciklusban a 21. naptól barnáztam a gyógyszer mellett, amíg ugye a megvonás után meg nem jött. Elmúlt rendesen, most tartok a 17. napon, és megint enyhe barnázás (néha világospiros) jelentkezik. Tudna tanácsot adni Doktor Úr, hogy mihez kezdjek, hova forduljak, van-e erre megoldás? Teljesen elbizonytalanít ez a helyzet, elég rosszul viselem lelkileg, és szeretnék valamilyen megoldást találni.

    Hálásan köszönöm előre is megtisztelő válaszát, minden jót és jó egészséget kívánok!

    Üdvözlettel
    Sz. Kata

    • Kedves Kata! H holnap délelőtt felhív, akkor 12 óráig állok a rendelkezésére és elmondom Önnek a véleményemet. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!

        Sajnos csak most olvastam a válaszát, így lemaradtam arról, hogy fel tudjam hívni. Esetleg jövő héten be tudnám pótolni?

        Köszönettel
        Sz. Kata

  169. Tisztelt Doktor Úr!
    Már közel másfél éve szedek fogamzásgátló tablettát. Két hete váltottam a Lyndinette 20 fogamzásgátlóról a Yasminellere. Most szedtem a 14. tablettát és vérzést tapasztaltam (a menzeszemnek jövőhét vasárnap kellene megjönnie).
    Az lenne a kérdésem, hogy fogamzásgátló váltáskor ez normális-e és van-e további teendőm?
    Előre is köszönöm válaszát!

    • Nem normális kedves Fanni, de ez szinte mindig panasz, ha egyik gyógyszerről azonnal váltanak egy másikra. Ezt én nem is engedem meg egyetlen betegemnek sem. Baj nincs, csak a szervezet kicsit becsapva érzi magát és így reagál. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm szépen válaszát!
        Még annyi lenne a kérdésem, hogy ettől ugyanúgy véd-e a fogamzásgátló, illetve mennyi ideig várható még ez a panasz?
        Nagyon köszönöm!

        • A védelem ebben a hónapban még nem maximális, és teljesen kiszámíthatatlan, hogy ezek a panaszok meddig tartanak. Reménykedjünk hogy nem sokáig. Szeretettel Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!
        Még annyi lenne a kérdésem, hogy ettől függetlenül megfelelően véd-e a fogamzásgátló, illetve még mennyi ideig várható hasonló panasz?
        Előre is köszönöm!

  170. Tisztelt Doktor Úr!
    18 hetes terhes vagyok, a nagyobbik gyermekem pedig cérnagilisztás lett. Már megkapta a Vermoxot, reméljük ezzel meg is szűnik a probléma. Kérdésem annyi lenne, hogy ha én elkaptam esetleg és rajtam is jelentkezik, akkor szedhetem-e a vermoxot? Neten olvasgatva eléggé megoszlanak a vélemények van aki azt írja lehet, más szerint nem. A gyermekorvosunk szerint nyugodtan.Fokhagyma nem jöhet szóba mert görcsös hasmenésem van tőle.
    Köszönöm válaszát. A

    • Legjobb emlékezetem szerint erre kérdésre már válaszoltam kedves Anikó. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Tisztelt Doktor Úr!
      Ha válaszolt is, én az oldalon nem találom. Azért is küldtem el a kérdést kétszer, mert az elsőre nem érkezett válasz azt hittem elkeverdett. Megtenné,hogy leírja még egyszer, lehet e 18 hetesen vermoxot szedni ha úgy alakul? Köszönöm. A.

        • A honlapon sajnos nincs se a kérdés se a válasz vagy legalábbis számunkra olvasó számára nem látható…

          • Ha továbbra is minden levelét más címről küldi, akkor a rendszer azt továbbra sem fogja tudni kezelni kedves Anikó. Nyugodtan szedje be a gyógyszert, de csak akkor, ha a széklet féregpete vizsgálata pozitív. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  171. Tisztelt Doktor Úr!
    Tri-regoltról váltok Missee tablettára. A leírásban az szerepel, hogy az utolsó, aktív hatóanyag tartalmú tabletta után kell elkezdeni a Missee szedését. Akkor így viszont nem marad ki 7 gyógyszermentes nap. Jól értelmeztem? Vagy az utolsó Tri-regol tabletta után hagyjak ki 7 napot és utána kezdjem el szedni a Missee-t?
    Valamint az a kérdésem, hogy normális-e a fogamzásgátló mellett a mellfájdalom? Mindkét mellem fáj, főleg oldalt.
    Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Anita

    • Vizsgálat nélkül erre az utóbbi kérdésre felelősséggel válaszolni szinte lehetetlen kedves Anita. Fogalmam sincs, hogy a gyógyszerváltást mi indokolja, de én a saját gyakorlatomban soha nem tanácsolom senkinek sem a közvetlen váltást, pláne ilyen esetben nem, amikor egy viszonylag új és teljesen más hatóanyag tartalmú és típusú gyógyszerre javasolják a cserét. Én tartatnék Önnel minimum 1, de szívem szerint háromhavi szünetet, és csak akkor engedném meg a váltást, ha a spontán ciklus teljesen rendezett. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  172. T. Főorvos Úr!

    Ez komoly segítség. Hálás vagyok érte. Elmondhatnák az urológusok, nőgyógyászok.
    A másik dolog is megoldódik. Nem vagyok igazából pánikolós típus. Természetesen a dolog végére kell járni, de a mi családunkban nem igazán van rákos beteg. Jó az étvágyam, folyamatosan hízok. Nem aggódok. Persze az ördög nem alszik. Köszönöm szépen a tanácsát. Megfogadom. Már adom is le a rendelésem a termékre.

    • Örülök, ha legalább ebben tudtam segíteni kedves Judit. Szeretettel Hamvas Ferenc

  173. Tisztelt Főorvos Úr!

    47 éves változó korban lévő nő vagyok. Visszatérő húgyúti gyulladással szenvedek, harmadik hete antibiotikus kezelésben részesülök. Vizelettenyésztés során e.coli
    fertőzést mutatott ki a labor. A labor leleteim nagyjából rendben vannak, kivéve a kreatinin szintet ami 98-as illetve a gfr-epi 58-ig lement. De igazából attól rémültem meg, hogy a szűrésképp elvégzett tumor marker vizsgálatok közül a HE4 emelkedett értéket mutatott 82,7-et. Kérdésem arra vonatkozna – mivel az urológus szerint folyamatosan gennyet ürítek – ez a probléma okozhatja-e a tumor marker emelkedett értékét. Még a mammográfiai vizsgálat hátra van, az után tudok visszamenni a nőgyógyász orvoshoz, de addig is jó lenne megnyugodni valamennyire. Rákszűrésem negatív és a többi tumor marker is rendben van. Előre is köszönöm szépen válaszát.
    Tisztelettel: Koródi Judit

    • Kedves Judit! Sajnos nem vagyok onkológus, így bármennyire is szeretném, sajnos nem tudom megmondani Önnek, hogy ennek tumormarkernek az emelkedett szintje mennyire hozható összefüggésbe a húgyúti bakteriális gyulladással. Gyakorlati tapasztalatom sajnos nincs ezzel kapcsolatban, így megnyugtatni sajnos én nem tudom. Ugyanakkor Coli-fertőzés esetére szeretném felhívni a figyelmét egy nagyon hatékony táplálék-kiegészítőre, a D-mannózra, ami nem antibiotikum, ugyanakkor mellékhatásmentesen tökéletesen szanálja a coli-fertőzést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  174. Tisztelt Doktor Úr!

    Körülbelül 1 hónapja rakattam fel a mirena nevű spirált. A felrakás után egyáltalán nem véreztem azóta is csak 1x-2x fordult elő pár csepp vérzés. Most 2-3 napja azt vettem észre, hogy érzékenyebb a hasam alja, ha kicsit is megnyomódik a nadrág vagy bármi miatt akkor fáj és kicsit fel is vagyok puffadva. Illetve néha ha hirtelen megmozdulok vagy felállok bal oldalt nyilalló fájdalmat érzek. Ilyen tüneteim anno a terhességem legelején voltak.
    Az lenne a kérdésem, hogy emelett a spirál mellett mennyi az esélye annak hogy teherbe estem? Vagy esetleg előfordulhat méhenkívüli terhesség is? Ön szerint mi okozhatja ezt? Kicsit pánikolok most emiatt!
    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Kedves Bea! Mindenképpen keressen fel egy szakorvost annak érdekében, hogy a panaszai eredetére fényt derítsen. A panaszai inkább gyulladásra lehetnek jellemzőek, de a méhen kívüli terhesség is lehet egy igen ritka opció. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  175. Tisztelt Doktor Úr!

    A Marvelon fogamzásgátlót tényleg javasolt szedni a szabályos menstruációs ciklus kialakítása érdekében? Ha igen, milyen hosszú ideig?
    A pajzsmirigy alulműködés (4.8-as) okozhat menstruációs zavart / rövidebb ciklust?

    Köszönöm szépen a válaszát.

    • Kedves Krisztina! Én egészen biztosan okot keresnék a panaszai mögött, mint tüneti kezelést alkalmaznék. Többek között valóban komolyabban venném a pajzsmirigyének a valószínű funkciózavarát. Ennél többet sajnos csak személyesen, az Ön ismeretében tudnék Önnek segíteni. Szeretettel dr Hamvas Ferenc

  176. Kedves Doktor Úr!

    Szeretném kérni a ciklusom 21. napi hormon vizsgálatának eredményének megtekintését, tudom ennyi nem elég hogy egy diagnózist felállítson. Ebben az évben már volt 2 vetélésem, megtörtént a beágyazódás de az 5-6 hét között mindig elhalt, és magától kitisztult. Már az UH-on is látszott a petezsák, és a HC szintem is igazolta hogy létrejött a terhesség de vmi miatt nem fejlődött tovább. Peteérésemet figyelem, hőmérőzök is, elég jó a hőgörbém, be is ágyazódik de akkor mi lehet a baj. A mért hormonvizsgálatból el lehet dönteni van-e hormonális probléma, vagy nincs, esetleg próbálkozzunk tovább és hátha tovább fejlődik. Esetleg az ondó nem egészséges, gyenge sérült, vagy már a megtapadás után csak a női hormon felelős a továbbfejlődésért?

    A 21. napi eredmények (Synlab laborítóriumi vizsgálat):
    saját értékem: LH 5,46 U/l
    follikuláris fázis 2,12 – 10,89 U/l
    ovulációs fázis 19,18 – 103,03 U/l
    luteális fázis 1,20 – 12,86 U/l
    posztmenopauza 10,87 – 58,64 U/l

    saját értékem: FSH 4,14 U/l
    follikuláris fázis 3,85 – 8,78 U/l
    ovulációs fázis 4,45 – 22,51 U/l
    luteális fázis 1,79 – 5,12 U/l
    posztmenopauza 16,74 – 113,59 U/l

    Ösztradiol (E2) 894,4 pmol/l
    follikuláris fázis 82,2 – 422 pmol/l
    ovulációs fázis 117,8 – 1898 pmol/l
    luteális fázis 134 – 903 pmol/l
    posztmenopauza <92 pmol/l

    Progeszteron 64,1 nmol/l
    follikuláris fázis 0,98 – 4,83 nmol/l
    luteális fázis 16,40 – 59,02 nmol/l
    posztmenopauza <0,25 – 2,48 nmol/l

    Köszönöm Válaszát, további szép napot

    • Kedves Ildikó! Pusztán ezekből a labor-eredményekből semmi más nem kikövetkeztethető mint az, hogy hormonálisan látszólagosan minden rendben van. Ha bővebben szeretné velem ezt a kérdést megbeszélni, kérem hívjon fel. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  177. Kedves Doktor Úr!

    Első babámat várom, 10. hétben járok. Az első vérvételen (2napja voltam) kiderült, hogy ellenanyagokat termel a szervezetem. A lelet még a védőnőnél van, így nem tudom milyeneket. Az én vércsoportom 0 RH- , a páromé A+. A védőnő annyit mondott, hogy 4 hét múlva kell ismét vérvételre mennem. Szerinte ha nagy lenne a baj, azonnal behívtak volna, most csak sűrűn fognak vizsgálni. Rémisztő dolgok vannak a témában a neten… A páromnak már van egy fia, szintén RH negatív a volt felesége és ott nem volt gond, állítólag az ő idejében (15 éve) ilyen korán nem nézték az ellenanyagokat, szülés után kapott ellenanyagot. Tényleg a baba fejlődési rendellenességéhez vezethet ez, koraszüléshez, stb?
    Köszönöm a választ: Anikó

    • Kedves Anikó! Ameddig nincs pontos diagnózis, addig teljesen felesleges agyalni, mert a pakliban még a vaklárma lehetősége is benne van. Kérem, hogy pont a babája érdekében hagyja abba az agyalást és várjuk meg a biztos diagnózist, mert akár olyan ellenanyagról is szó lehet, aminek a babához semmi köze sincs, Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!

        Megkaptam az eredményt:

        Ellenanyagszűrés: pozitív
        ABO: 0 Rh(D): negatív
        Direkt Coombs: negatív
        Egyéb vörösvérsejt antigének: C-E-c+e+K-
        vörösvérsejt ellenes antitestek: enzim-reaktív antitest

        Emellett laboratóriumi leleten csillaggal jelölt:

        Vörösvértest 3,96 (4,10-5,10 között a határérték)
        Hemoglobin 117 (125-155 között a határérték)
        Hematokrit 32,4 (35-47 között a határérték)

        A háziorvos azt mondja, hogy ennek semmi köze a babához. Ön mit gondol? 1 hónap múlva kell mennünk párommal újabb vérvizsgálatra. Nem sok idő ez, nyugodtan megvárhatjuk vagy Ön szerint érdemes lenne előbb utána menni?

        Tisztelettel köszönöm a válaszát:
        Anikó

        • Látja kedves Anikó, ezt hívják úgy hogy sok hűhó semmiért. Ez az eredmény azt jelenti, hogy csak igen speciális vizsgálatoknak alávetett vért kaphat, ha erre szüksége lenne, azaz az egésznek sem a terhességéhez, sem a Baba egészségéhez köze nincs. Mellesleg megjegyezném, hogy a kontroll vérvizsgálatnak lényegében semmi értelme, mert egy genetikai sajátosságról van szó Önnél, ami a terhesség előrehaladásával nem fog változni, Ön nem beteg, ez egy állapot, amivel együtt kell élnie, tudnia kell, hogy csak igen speciális vért kaphat szükség esetén. Ne legyen ilyen! Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

          • Kedves Doktor Úr!

            Értem és köszönöm szépen a válaszát. Azt írja felesleges a kontroll vizsgálat, de akkor miért hívnak be mégis a párommal együtt? Plusz körnek érzem így, és, hogy inkább a vizsgáló orvosoknak fontos valamiért nem nekem.. jól sejtem-e?
            Illetve Ön szerint számít-e, hogy a párom 44 éves, egyébként egészséges (én pedig 31 vagyok), és szükséges lehet-e emiatt bármilyen genetikai vizsgálat/érdemes-e valamilyen plusz vizsgálatot kérni? Gondolok itt a Down-szűrésre. Ha a 12.heti uh-n nem talál az orvos semmi eltérést, én nem terveztem egyéb vizsgálatokra menni.
            Köszönöm ismét a válaszát!
            Szép napot!
            Szili Anikó

          • Nem a magzat állapotát kell kontrollálni kedves Anikó, hanem a terápia hatékonyságát, de azt is csak akkor, ha az alapvizsgálat pozitív volt és gyógyszert is kapott. Szeretettel Hamvas Ferenc

  178. Tisztelt Doktor úr!
    Kismamánál emelkedett trombocita szám mit jelezhet? 150-400 közötti határérték, az enyém 420. Van teendőm ezzel? Köszönöm válaszát: Ani

    • Kedves Ani! Ez az érték még nem számít drámaian emelkedettnek, én 3-4 hét múlva megismételtetném. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Dr. Úr!
        Egészségügyi műtétem volt 1 hete vérzés nem igazán volt ami volt tegnapra elmúlt. Ma reggl nagyon erős vérzésre ébredtem. Voltam orvosnál exacyl tablettat irt fel 3x2ot 1 hetig es ergam cseppet. A kerdesem az lenne mikortol varhato enyhules?
        Koszonom L

        • 1-2 napon belül várható a változás kedves Luca. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  179. Kedves Doktor Úr!

    A mai nap, dél körül együtt voltam a párommal, de csak a kezével elégített ki (orgazmusom egyébként nem volt).
    Most este 7 óra körül vettem észre, hogy átlátszós nyák ürült, amiben néhány vékony piros csík is volt.

    (28 éves vagyok, fogamzásgátlót nem szedek, és 2018.októberében voltam utoljára rákszűrésen.)
    Eléggé megijedtem, ezért fordulok Doktor Úrhoz. Mi lehet ennek az oka? Illetve indokolt-e orvost ezzel felkeresnem?

    Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

    Üdvözlettel: Boros Lilla

    • Nincs oka ijedelemre és teendője sincs kedves Lilla! Feltehetően most volt tüszőrepedése. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  180. Tisztelt Doktor Úr!

    Mensesem június 2án volt utoljára. Tüneteim hányinger, gyengeség, szédülés…hüvelyi uh a következőt állapította meg: a uterusban 2*2 mm-es endometrium…mindenhol azt olvasom hogy a méhnyálkahártya vastagságát egy számmal jelölik, akkor ez most 4 mm akar lenni? 11 napos késés után ez úgy tudom nagyon vékony…jobb oldali petefészekben meg egy 3cmes ciszta, arra azt mondták majd egy rossz mozdulat és éles fájdalommal felrobban…36 éves múltam, babát szeretnék, nem védekezünk de a 4mm-es vastagságnál úgy tudom nem nagyon tapad meg egy baba 🙁 mi lehetne ilyen esetben a teendő az endometrium vastagítása céljából?
    Nagyon köszönöm válaszát!
    Anikó

    • Kedves Anikó! A kérdés egyszerű, de korrekt módon válaszolni rá távismeretség alapján szinte lehetetlen. Amennyiben valóban tőlem várja a választ, kérem keressen meg, szívesen segítek Önnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  181. Tisztelt Doktor Úr!
    Az alábbi kérdéseim lennének UH eredményemmel kapcsolatban:
    A 6,5 mm-es endometrium-vastagság normális-e a menstruáció előtt 5 nappal? UH: 2019.06.05., menstruáció első napja: 2019.06.10.
    Mit jelent: endomyometrialis határfelület éles?
    Lehet-e köze a vastagsághoz annak, hogy 6 db különböző méretű miómám volt, amelyeket két hete távolítottak el nyílt hasi műtéttel? Az elmúlt két hónapban rövidebb volt a menzesem tartama, mennyisége is. Nagyon szépen köszönöm a választ, üdvözlettel, Horváth Anita

    • Kedves Anita! Mint gy papagáj szajkózom kb, 40 éve, hogy egy vizsgálati lelet a betegről, de nem a betegnek szól, neki azt nem kell értelmeznie, miután nincs meg hozzá a kellő szakmai képzettsége, csak azt kell tudnia, hogy a lelete kóros-e vagy nem az. Ez a lelet teljesen normális, teendője nincs, sem Önnek, sem az orvosának. Ez a menzesze sem lesz várhatóan erős. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  182. Tisztelt Doktor Úr!
    Már közel másfél éve szedek Lyndinette 20 fogamzásgátló tablettát.
    A tegnapi napon a szokásos időben, este 6 órakkor bevettem az utolsó előtti szemet. Ezután kb. 2 és fél órával gyomorrontás miatt hasmenésem volt. Az lenne a kérdésem, hogy szükséges-e kiegészítő fogamzásgátlás, vagy a tabletta fel tudott szívódni?
    A segítségét előre is nagyon köszönöm!
    Fanni

  183. Tisztelt Doktor Úr!

    Az alábbi hüvelyi UH leletről szeretnék érdeklődni, hogy jelent-e valami rosszat, vagy további tennivalót.
    TAS+TVS: 76 mm-es uteriusban 6 mm-es endometrium ábrázolódik. Az uterius mellső falában egy 8 mm-es intramuralis myomagóc ábrázolódik. Mindkét ovárium normál nagyságú és szerkezetű. A j.ov. régiójában egy 16 mm-es echomentes cysta ábrázolódik. A kismedencében kóros nem detectálható. A Douglasban szabad hasi folyadék nem látható.
    Továbbá érdeklődnék, észrevettem némi szőrösödést magamon. Ezek közül bármelyik okozhat ilyet? Vagy más területen kell utána járni.

    Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Krisztina! Ez lényegében egy egy negatív lelet, semmi köze a szőrösödéshez. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  184. Tisztelt Doktor Úr!

    33 éves vagyok, és babával próbálkozunk a partneremmel. A gyakori együttlétek azonban megviselik a hüvelyemet, illetve egy idő után irritálja a sperma. Szeretnék erre valamilyen krémet használni, amely fertőtlenítő/helyreállító hatással bír, de olvastam, hogy a legtöbb ilyen spermicid lehet. Mit javasol a Doktor Úr?

    A másik kérdésem az lenne, hogy amennyiben összejön a baba, úgy a terhesség korai szakaszában (5-6.hét) lehet-e vidámparkba menni, ezen belül is különböző szimulátorokra felülni, amelyek zuhanást/gyors sebességet szimulálnak?

    Köszönettel,
    Dóra

    • Próbálkozzék kérem Vitagyn-C hüvelykrémmel kedves Dóra. Ha teherbe esik, akkor ne a vidámparkban legyen vidám. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  185. Jó napot Doktor Úr!

    Ureaplasma fertőzést csak nemi úton lehet elkapni? Kb. 4 éve, az akkori barátommal feküdtem le először, akkor jelentkezett először a probléma. Kaptunk antibiotikumot, utána a leleteim alapján tiszta voltam. Párom mással nem volt/állítása szerint/. 1 hónapja, a mostani barátommal megint kezdődik ugyanaz…szintén mindketten szedjük a gyógyszert (doxyhexal-t). Nem voltam anno normálisan kikezelve, vagy a mostani barátom szintén hordozója volt ennek a tudta nélkül? Rajtuk kívül mással nem voltam, így teljesen tanácstalan vagyok.

    Köszönöm válaszát, szép napot!

    • Kedves Viki! Az én “szakmámban” nem szerencsés dolog találgatni, de ha mégis megpróbálom, akkor ismételt fertőzésre tippelnék, tekintettel a korábbi már negatívvá vált eredménye alapján. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  186. Kedves Doktor Úr!
    48 éves leszek. A múlt hónapban elmaradt a menstruációm, minden külön előzmény nélkül. Tehát eddig minden hónapban nagyjából időben megjött, múlt hónapban nem és ebben a hónapban sem, habár korábban már voltak hormonproblémáim. Mivel elég hirtelen változás volt, kissé rémisztő, habár gondolom ez a menopauza közeledtét jelzi. Tudom, hogy sajnos ez mindenkinél más, ezért az lenne a kérdésem, hogy biztonsággal megtudható-e, hogy beállt-e a menopauza (laborvizsgálat stb.). Egy sima vérkép készült nemrég, azon csak TSH van, ami 1,30 mU/l (ref.: 0,27-4,20) Készülök egy külföldi útra és jó lenne felkészülni, hogy nagyjából mire számíthatok a jövőben, várható-e még menstuációs ciklus.
    Válaszát előre is hálásan köszönöm! Üdvözlettel!

    • Kedves Andrea! A változás kora, amiben Ön nagyon nagy bizonyossággal benne van, nem egy statikus állapot, hanem egy dinamikus folyamat, ami évekig tarthat. A menopauza a végleges állapot, amit csak minimum 6 hónap teljes vérzéskimaradás után lehet megállapítani. Jelen pillanatban Önnél egy a biztonság kedvéért elvégzett reggeli terhességi teszten kívül semmiféle vizsgálat nem indokolt. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  187. Tisztelt Doktor úr!

    Az orvosom egészségügyi kaparást javasolt az alapján, hogy a menstruációm 2018-ban 37., 38., 30., 27., 31., 108., 41., 32., 30., 20. napokra, illetve idén 37, 29., 94. és az utolsó pedig 28. napra jött meg. Mindegyik normál mennyiségű volt és 5-6 napig tartott, mint ahogy mindig. 47 éves vagyok, gyermekem nincs és azt gondoltam, hogy azért jön meg össze-vissza, mert esetleg már el fog múlni. Természetesen a beavatkozást ha nem feltétlenül szükséges, akkor szeretném elkerülni. Ön szerint indokolt az elvégzése?

    Véleményét előre is köszönöm.

    Ildikó

    • Én biztosan nem kaparnám ki kedves Ildikó. Természetesen ez csak negatív vizsgálati leletek mellett igaz állítás. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  188. Tisztelt Doktor Úr!
    13 hetes kismama vagyok 1.5 hét mulva megyek az orvosomhoz de addig is hátha tud valami megnyugtato választ.Ma reggel észleltem a csiklóm feletti részen,ahol a kis fehér mirigyek vannak,hogy egy kb.borsónyi dudor keletkezett ami eléggé fáj.Nyomásra érzékeny,így nem mertem jobban nyomni,hogy esetleg van-e benne váladék,de olyan mint egy gyulladt pattanás. Tudna segíteni,hogy mi lehet ez és mi a teendő?Köszönöm válaszát:Kira

    • Holnap mindenképpen keresse fel az orvosát kedves Kira, mert mindenképpen tudni kell, hogy mi is ez. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  189. Tisztelt Doktor Úr!

    Érdeklődni szeretnék. Az amúgy is mindig erős menstruációs vérzésem 1-2 napján amikor nagyon erős, aludt vér és májszerű darabok távoznak. Említettem régebben az orvosomnak, de nem mondott semmit. Ez a jelenség normális vagy betegség tünete? Mert kellemetlen számomra. Válaszát köszönöm előre is!

    • Kedves Aliz! Sokra sajnos nem fog menni a válaszommal, mert ismeretlenül csak annyit tudok mondani, hogy az Ön által leírt jelenség lehet akár normális is, de egy normális orvosnak mindenképpen illene vele foglalkozni, mert annak ellenére, hogy nem betegség, még akár kezelhető is lehet, csak a terápia nem oki, hanem tüneti. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  190. Tisztelt Doktor Úr!

    42 éves gyermektelen nő vagyok. Has jobb oldali lenti részen pillanatnyi de zavaró kisebb fájdalmat érzek naponta többször. Olyan érzés, mintha egy göb lenne belül amit kívül nem érzek tapintással. Vizelet ürítés kissé nehézkes, erőltetni kell. Menstruációm erős és darabos. Kimaradt. ill. köztes vérzésem nincs. Menstruációm 24-25 napra jelentkezik. Nőgyógyászati vizsgálatkor az alábbiakat állapították meg. Portio látótérbe nem hozható. Rendesnél nagyobb egyenetlen felszínű uterius afv-ben, j.o. nyomásérzékenység reziszt nélkül. Érdeklődni szeretnék, hogy ez mit jelent? UH-ra fogok menni. Félek, hogy esetleg miómám lehet vagy esetleg rosszabb. Köszönöm előre is válaszát!

    • Kedves Ilona! Az Ön myoma-gyanúja megalapozottnak tűnik. Vizsgálat és az Ön ismerete nélkül sajnos ennél többet nem tudok Önnek mondani. A rosszabbat kizárni nem tudom, de nem tartom valószínűnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm szépen a gyors válaszát! kb 10 hónapja voltam rákszűrésen, ami negatív volt. Hasonló kitapintásos általános vizsgálatnál akkor nem találtak semmit. Más nőgyógyásznál voltam, mert sajnos ahova tartozok soká kaptam időponton. Ilyen gyanu esetén hivatkozhatok akut esetre hogy hamarabb fogadjanak?

        • Magyarországon élünk…. Hivatkozni bármire lehet, de hogy azt ki akceptálja, az már egy nagy kérdés.

  191. Tisztelt doktor úr!
    Röviden felvázolva: május 27-én kezdődött az utolsó menstruációm. A ciklusaim 24-27 naposak, de az utóbbi 3 hónapban beállt 26 naposra. Június 10-én voltunk együtt a párommal, megszakításos közösüléssel. Elvileg mára, holnapra várom a menstruációmat, de semmi jelét nem érzem. Máskor előtte mindig feszültek a melleim, napokig álomkóros voltam, most viszont semmi. Viszont tegnap (21-én) reggel többször is szurkálást éreztem a bal petefészkemnél. Nem volt erős vagy elviselhetetlen, de éreztem. Elmúlt, majd újra szurkált. Kb. másfél órán keresztül tartott. Azóta megint semmi.
    A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint lehetek-e terhes? Tesztet még nem csináltam, gondoltam megvárom vele a jövő hetet.
    Válaszát köszönöm!
    Eszter

    • Jól gondolta kedves Eszter. A tesztet a reggeli első vizeletével csinálja. Ha egyelőre nem szeretne gyereket, a megszakított közösülésről mint lehetőségről sürgősen feledkezzék meg. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  192. Kedves Doktor Úr!

    Korábbi HPV és visszatérő fertőzések miatt kúraszerűen a Dr.Juice Co. ezüskolloidos (3dl-ben 30ml) és tejsavas (3dl-ben 7,5ml) irrigálást végeztem. A kúrák eredménye P3-ról P1-es cytológiai eredmény lett, 3 hónap alatt, ráadásul a petefészek cisztáim is eltűntek. Örültem az eredménynek, így nem akartam teljesen abbahagyni, ezért 2 hetente 1x irrigáltam. Közben teherbe estem. A fogantatás hónapjában 2-3x biztosan irrigáltam. Ez lehet káros hatással a babára? A várandósság alatt továbbra is kerüljem az ezüstkolloidos irrigálást? Amióta tudok a babáról, egyébként nem alkalmazom.
    Köszönöm megtisztelő válaszát!
    Üdvözlettel: Szili Anikó

    • Kedves Anikó! Az ezüstkolloid használatának /amennyiben ellenőrzött terméket használ/ semmilyen életkorban vagy élethelyzetben nincs semmiféle ellenjavallata, csak hasznos tud lenni. A terhesség alatt azonban az irrigálás az ami veszélyes és tilos, ezért terhesség alatt a Vitagyn-C hüvelykrém alkalmazása a tanácsos. Amennyiben azonban nem napi, vagy maximum heti háromszori szinten használja a kolloidot, úgy semmiféle gyakorlati hasznot nem hoz, értelme nincs. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  193. Kedves Doktorúr!

    32 éves nő vagyok. 9 hónapja szültem. Kislányomat 8 hónapos koráig szoptattam. Szülés után két hónappal jött meg a menstruációm, majd legközelebb csak idén május 22-én, azóta viszont már 3.-jára jött meg, de nem normális mennyiségű vérzés. Azt szeretném kérdezni, hogy ez még normális jelenleg? Vagy mennem kéne nőgyógyászhoz? Emellett még nagyon nehezen viselem a meleget, illetve ha nincs nagyon meleg, akkor is melegség érzetem van, előfordul , hogy emiatt nehezen alszom. Lehetséges, hogy még a hormonháztartásom nem állt helyre?!
    Köszönöm szépen válaszát!

    Üdvözlettel,
    Diána

    • Az Ön ismeretének a hiányában mindenképpen úgy gondolom, hogy érdemes volna orvoshoz fordulnia a panaszával. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!

        A hét elején tette fel az orvosom a Mirena nevű spirált. Aznap még véreztem de másnap teljesen megszűnt a vérzés. Tegnap kicsit hevesebben voltunk együtt a párommal és ezután nagyon kevés barnás folyásom vplt amit először csak a fehérneműn vettem észre, azóta is minimálisan jelen van és most inkább már halvány piros színű váladék. Ez normális? Vagy esetleg elmozdulhatott a spirál? Forduljak ezzel az orvosomhoz ha amúgy ezen kívül nincs más tünetem?
        Válaszát előre is köszönöm!
        Tisztelettel: Nagy Leila

  194. Üdvözlöm
    A tanácsát szeretnem kérni az alábbiakban. Jön a nyár és nekem muszáj lesz a kislanyommal strandra, Spa-ba Balatonba…stb menni. Minden évben igyekszem figyelni illetve elkerülni a gombás fertozest ill gyulladast hol sikerrel hol nem. Tud valami terméket javasolni mit használjak strand/nyaralás előtt alatt illetv után. Nem tudomány mennyire releváns infó de Medserv+ eredmenyem negatív. Köszönettel szép nyarat: Olivia

    • Minden nap a strandolás után helyezzen fel éjszakára a hüvelyébe 1 adag Vitagyn-C hüvelykrémet. Hasznos lehet még a fürdés előtt a hüvelybe felhelyezett intim kehely, melyből én a Lady Cup-ot preferálom. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  195. Kedves Doktor Úr!

    A várandósság 12. hetét betöltöttem, pénteken voltam ultrahangon, de csak 1,5 hét múlva megyek az orvosomhoz. Az ultrahangon azt mondták, minden rendben. Ahogy olvastam, azt láttam, hogy elölfekvő lepényt írtak. Az lehet veszélyes? Alapvetően jól vagyok, nem volt vérzésem, de minden nap sokszor fáj az alhasam és nagyon fáradékony, szédülős vagyok. A munkahelyemen sajnos elég sokat kell szaladgálnom, könnyebb dolgokat emelgetni, erőt kifejteni,ezt nem tudom elkerülni. Ön szerint van rá esély, hogy táppénzre mehetek az orvos javaslatára, vagy ahhoz nagyon veszélyeztetett terhességnek kell lennie? Félek a hasfájás miatt, nehogy baj legyen. Elölfekvő lepénnyel mit nem szabad a mindennapi életben csinálni?

    Köszönettel
    Eszter

    • Kedves Eszter! A leírtak alapján Önt vetélés ugyan nem fenyegeti, de a fizikai megterhelések valóban kerülendőek lennének, ezért egy normális háziorvostól lehetne kérnie a betegállományt, illetve a szülészétől a javaslatot erre. Az esetek zömében a terhesség előrehaladtával a lepény elhúzódik a méhszáj területéről. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  196. Tisztelt Doktor Úr!

    Sok helyen olvasgattam,sok embert kérdeztem és nem kaptam választ a problémámra. Hátha sikerrel járok itt.
    20 éves vagyok,nem szültem,és nem alkalmazhatok semmilyen hormontartalmú fogamzásgátló eszközt,mert melldagantom van (jóindulatú). Több,mint 3 éve élek boldog párkapcsolatban,és szeretnénk elhagyni az óvszert, A spirálra esett a választásom,de azt olvastam,hogy a nem szűlt nőknek csak hormontartalmút lehet feltenni,míg a hormonmenteset a már szült nőknek. Nem tudom milyen megoldás jöhet szóba (Pharmatex,Femcap-Caya-n kívül).
    Nagyon remélem tud nekem segíteni,mert nagyon elveszettnek érzem magam!!

    Előre is köszönöm a válaszát!

    • Kedves Eszter! A magam részéről nem szült nők esetében semmiféle spirálnak nem vagyok a híve. Omniflex hüvelyi pesszáriumot javasolnék spermicid zselével. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

      • Köszönöm! Még az lenne a kérdésem,hogy ez alkalmazható hátrahajló méh esetében is,vagy akkor marad a Femcap? Nekem egyébként a Femcap tetszett meg,pont a vákuum miatt,de a barátom,és az édesanyja nem tartja megbízhatónak.

        • Kedves Eszter! Az Ön által említett eszköz egy meglehetősen új termék, aminek marketingjében igyekeznek úgy bemutatkozni, mintha a termékük valamiféle drámaian csodás új találmány lenne, ami kenterben veri az összes hasonló eszközt. Ez annyira nem igaz, hogy sajnos nem egyszer kerültem olyan helyzetbe, hogy ilyen típusú eszközt még én is nehezen tudtam eltávolítani az alkalmazó nő hüvelyéből, ezért ha nem tűnt fel, akkor most leírnám, hogy én ezt az eszközt soha egyetlen fórumon sem ajánlottam egyetlen embernek sem. Az eszköz korábbi változata a méhszájsapka mindig is rejtegetett hasonló csapda-lehetőséget, ezért sohasem tudott igazán teret hódítani. Volt olyan időszak, amikor még az orvosok úgy ajánlották, hogy a menzesz elmúltával orvos helyezte fel és a menzesz előtt ő is távolította el, pont a nem egyszerű kezelhetősége miatt. Az általam preferált hagyományos formájú, de ugyancsak orvosi szilikonból készült Omniflex-eszköz lényegében minden nő számára használható megfelelő méretválasztás esetén, és sem a felhelyezése, sem az eltávolítása nem okoz gondot. Az orvosi szilikonnak azért van jelentősége, mert a felszínén sem szennyeződés, sem kórokozó nem tud megtapadni, ami a gondozását rendkívül leegyszerűsíti. Használat után langyos vízzel el lehet öblíteni és meg kell szárítani. A spermicid zselével együtt való alkalmazása 98%-os védelmet biztosít, nem mozdul el és nem szakad el, mint az óvszer, és ráadásul jelentősen olcsóbb is, azáltal, hogy csak egyet kell belőle venni egy életre. Az egyetlen szigorúan betartandó játékszabály, hogy az aktust követő 6 órában nem szabad eltávolítani, ugyanis ennyi idő kell ahhoz, hogy a hüvelybe bejutott spermiumokat a zselé teljesen megbénítsa. Tisztelettel csókoltatom a feltehetően nagy szakértelemmel és fogamzásgátlási gyakorlattal rendelkező reménybeli jövendő Anyósát de javasolnám Neki, hogy csak olyan dolgokban nyilvánítson ügydöntő véleményt, amihez kellő szaktudása és tapasztalata van, mert az én meglehetősen hosszúra nyúlt praxisomban ilyen eszközzel még egyetlen nő /többek között a saját Lányaim/ sem esett teherbe. Köszönöm a figyelmét és a jövőben is szeretettel állok a rendelkezésére. dr. Hamvas Ferenc

          • A megfelelő méretválasztáshoz kismedencei vizsgálat kell. Nekem az volt,viszont urológián (kismedencei transabdominalis UH) még húgyuti fertőzés gyanújában (végül nem az volt) Írtak valami számot és p betűt zárójelbe (1x598p), nem tudom ez az-e , vagy ez teljesen más .És nem tudom ennek köze van-e a méretválasztáshoz,és ha igen akkor melyik kell. Remélem kapok választ erre is!

      • Kedves Doktor Úr!
        36 éves, kétgyerekes anyuka vagyok.
        6 évig szedtem Regulont, majd börproblémák miatt az orvosom Omission Daily-re váltott. 3 levéllel szedtem el, és közben megszűnt a köztes vérzésem.
        Nagyon sokára kaptam hozzá időpontot, jún. 19-re, ezért egy levél gyógyszert még kiirattam, de Dienille-t kaptam a gyógyszertárban. Pénteken kezdtem el szedni, sajnos a 7 napos szünet után. Ma nagyon begörcsöltem.
        Kérdésem: hat-e a tabletta? Vagy fenáll a terhesség veszélye? Tegnap kimaradt tablettámat 13 óra múlva potoltam.
        Milyen más lehetöség van, mely fogamzásgátló és akne problémákra is megfelelö?
        A legutóbbi uh szerint elvékonyodott a méhnyálkahártya.
        Köszönettel, tisztelettel,
        K. Fanni

        • Kedves Fanni! Hatóanyagát tekintve azonos két szerről van szó, melyet két különböző gyógyszergyár gyárt. Ez azonban sajnos nem jelent tökéletes egyezést, tehát a szervezetnek szoknia kell az új formát. A védőhatás ugyanaz, a minimális kimaradás jelents terhességi veszélyt nem okoz. A méhnyálkahártya elvékonyodása minden fogamzásgátló tabletta mellett bekövetkezik, ez nem meglepő és nem is említésre méltó. Más lapra tartozik, hogy én személy szerint 6 hónapnál tovább nem szedetnék Önnel semmit sem, 35 éven túl. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  197. Tisztelt Doktor Úr!
    40 éves vagyok.2 hónapja derült ki,hogy Adenomyosisom van. Az orvosom Mirena-t javasolt a menstruáció megszüntetése céljából illetve felvetette a méheltávolítást,amit ha egy mód van rá nem szeretnék! Kérdésem az lenne,hogy a Nuvaring szünet nélküli használata Ön szerint megoldás lehet-e?A Mirenatól félek,nagyon sok rosszat olvastam róla . Válaszát előre is köszönöm!

  198. Tisztelt Doktor Úr!

    40 éves vagyok.2 hónapja derült ki,hogy Adenomyosisom van. Az orvosom Mirena-t javasolt a menstruáció megszüntetése céljából illetve felvetette a méheltávolítást,amit ha egy mód van rá nem szeretnék! Kérdésem az lenne,hogy a Nuvaring szünet nélküli használata Ön szerint megoldás lehet-e?A Mirenatól félek,nagyon sok rosszat olvastam róla . Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Szilvia! Ez azon ritka esetek egyike, amikor támogatni tudom a Mirena alkalmazását. A Nuvaring hatékonysága kétséges. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Tisztelt Doktor Úr!
      Azért merek írni Önnek mert anyukám magához járt meg én is fiatalabb koromba. Én 37 éves vagyok most, van egy 5 hónapos kislányom, és mivel nem szeretnék több gyermeket felrakattam gy Pregna nevű spirált, azzal az orvossal akinél császárral született a kislányom. Ma voltam uh és azt mondták rosszul rakták fel, meg h feljebb kellett volna tenni. Hozzáteszem mióta fent van, azóta fáj és görcsöl a hasam.Előtte nem voltak ilyen hasfájós problémáim. Mit fognak ilyen esetbe csinálni? Vagy vennem kell másikat amit majd jól kell hogy felrakjanak? Előre is köszönöm ha válaszol. Üdvözlettel: Tímea

      • Kedves Tímea! Kérem ebben az ügyben konzultáljon inkább az orvosával, mert a szituáció nm alkalmas távszolgáltatásra. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  199. Tisztelt Főorvos Úr!
    Lassan 31 éves nő vagyok, a ciklusaim 30 naposak, középidőben már sokszor van erős fájdalmam, aminek hatására moccanni sem tudok, mindig tartok magamnál Algopyrin injekciót, amit megihatok azonnal ilyenkor. Sajnos adenomyosisom van már 10 éve, legutolsó hysteroscopia-resectoscopia után mondta az orvos, hogy nem tudják teljesen kiszedni, mert benne van a méhfalban,s félő, hogy perforálják azt. Szedtem utána progeszteront, mivel thrombofíliás vagyok. Majd 1 év után abbahagytam a gyógyszert, mivel rosszul voltam már tőle,folyamatosan fájt az alhasam, görcsöltem, mint amikor meg akar jönni. Kb fél éve volt rákszűrésem, ott a méhnyálkahártyát rendben találták, a petefészekre írta, hogy PCO-s szerkezetű, tele van apró cisztákkal, de momdta, hogy ne foglalkozzak vele. (Ekkor még szedtem a progeszteront). Most ott tartok, hogy nem szedek semmit, a jobb petefészkem még a menstruáció lezajlása után is olyan, mintha parázs égetné belülről, ilyen odaszegező fájdalom. Egy esetleges terhesség megszüntetné ezeket a problémákat? Azt mondták nekem, hogy hormonálisan rendben vagyok, peteérésem is mindig van, viszont az adenomyosis miatt nagyon könnyen elvetélek. Plusz autoimmun pajzsmirigygyulladásom is van, mindennek tetejében.
    Köszönöm megtisztelő válaszát!
    Üdvözlettel
    Mónika

    • Kedves Mónika! Levelét olvasva úgy gondolom, hogy a problémái megérnének egy személyes találkozást és egy az Ön alaposabb ismeretből levonható tanulságok konzultációját. Amennyiben Ön nyitott erre, akkor hívjon fel telefonon és megbeszélünk egy időpontot, amikor ki tudjuk találni a lehetőségek közül az Önnek legjobbat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  200. Tisztelt Doktor Ùr!
    A véleményét szeretném kérni. 51 éves vagyok, több hónapja szinte folyamatos hüvelyfertözésem van, már három adag gyógyszeres kezelésen vagyok túl. Jelenleg Pimafucort és Estrokad krémet kaptam. Az Estrokad krém hormontartalmú, amivel kapcsolatban fenntartásaim vannak, miután elolvastam a betegtájékoztatóját. Kérem szivekedjen a véleményét megirni a krémröl. Köszönettel: Kiss Alexandra

    • Kedves Alexandra! A krémmel nincs semmi probléma, de hogy az Ön esetében mennyire lenne hatékony, azt csak minden vizsgálati eredmény és az Ön ismeretében tudnám megmondani Önnek. Sajnálom, de látatlanban nem tudok Önnek segíteni Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr!
        27 éves vagyok.Régebben szedtem a Lindynette,majd Jasminelle tablettákat,de mellékhatásai voltak.Próbáltam a Nuvaring hüvelygyűrűt is,ami folyton lecsúszott.2018.szeptemberben a nőgyógyász Zoely-t írtr fel,ami mellett az első 3 hónapban szinte folyamatos vérezgetés volt.Mióta a 3 hónap letelt,azóta pedig egyáltalán nincs mensesem,viszont,migrén,szédülés sokszor előfordul és bár nagyon odafigyelek az étkezésemre,nagyon-nagyon vizesedek.A Zoely pedig éppen nem kapható,országos hiánycikk,és nekem pedig elfogy kb.1 hét múlva az utolsó levél.
        Tudna-e számomra jó megoldást ajánlani,amitől nem leszek vizes,nem okoz migrént,vagy miben gondolkodjak?

        • Kedves Bianka! Szívem szerint én azt tanácsolnám Önnek, hogy felejtse el a hormonális fogamzásgátlást. Mondom ezt azért, mert alapvető szakmai szabály, hogy migrénre hajlamos embereknek a nagy agyi trombózis-veszély miatt tilos a hormonális fogamzásgátlók szedése. Mindemellett a tünetek arra is utalnak, hogy elég labilis a hormonrendszere, úgyhogy én azt tanácsolnám, hogy hívjon fel és ajánlok nem hormonális, de biztonságos fogamzásgátlási lehetőséget. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

          • Kedves Doktor úr!
            Nagyon köszönöm gyors válaszát.
            Milyen számon és mikor hívhatom,mert ezt nem lesz egyszerű összehozni,de megpróbálom,mivel én Londonban élek és dolgozom.Nagyon örülnék,ha tudna jó megoldást.Üdvözlettel: Bianka

          • Csütörtökön délután-este hívhat nyugodtan, mert ma egész nap rendelek. Telefonszám a honlapon. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Idáig nem érkezett semmi. A hamvas@t-online -ra küldte?

          • Nem,hanem arra,amiről Doktor Úré jött.De most elküldtem a hamvas@t-online-ra is. Üdvözlettel.

  201. Tisztelt Főorvos Úr,
    47 éves nő vagyok, gyermeket nem szültem. Tavaly novemberig minden rendben volt a havi vérzésemmel, mikor is a várt menstruáció napján barnázás jött csak, ez 3-4 napig tartott, majd “rendesen” beindult a vérzés…csak éppen nem állt el.Amikor már 15. napja véreztem orvoshoz mentem, aki egészségügyi kaparásra küldött, Az így levett mintából -szerencsére- teljesen negatív szövettan jött vissza, orvosom azt mondta további teendő nincs,, ez az abrasio volt a gyógymód. Eltelt fél év, minden rendben volt, de most május 1-én megint csak barnázás kezdődött. majd beindult a vérzés, és megint nem áll el. Szeretném Főorvos úr véleményét megkérdezni, hogy az eü kaparáson kívül van-e valamilyen más módja a probléma megszüntetésének, mivel én -igaz csak laikus vagyok- nem gondolom, hogy olyan jó, ha félévente eü kaparásra küldenek.. Megtisztelő válaszát köszönöm.
    Anna

    • Kedves Anna! Azt csak a szövettani eredménye és az Ön ismeretében tudnám megmondani, hogy mennyi az esély a konzervatív /gyógyszeres/ megoldásra, de szerintem van rá esély. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

  202. Tisztelt Doktor Úr!

    A véleményére lennék kíváncsi, Ön mit gondol a hormonos spirálról? 2 gyermekem van nem is szeretnénk már többet és ez tűnik a legjobb védekezésnek de elég vegyes véleményeket lehet róla olvasni.
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Védekezés céljából én senkinek sem ajánlanám kedves Bea, én csak rendetlen vérzések terápiájára használom ezeket at