Van kérdése?

2015 július 1.-től ezen az oldalon feltehet nekem szakmai kérdéseket, melyekre igyekszem gyorsan és a legjobb tudásomnak megfelelően válaszolni. Kérem hogy kérdéseiket próbálják meg röviden megfogalmazni. Kérdéseiket és válaszaikat az oldal minden látogatója olvashatja, de természetesen minden azonosításra alkalmas adatuk nélkül. Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő stílusú, túl személyes vagy személyeskedő kérdések vagy hozzászólások törlésre kerülnek.

Mielőtt kérdez, itt megtekintheti a “Gyakran Ismételt Kérdéseket“, hátha már született válasz az Ön problémájára.

Tekintettel arra, hogy sem vizsgálni, sem leleteket ellenőrizni ebben a formában nincs módom, a válaszaim csak tájékoztató jellegűek, azokért teljes felelősséget vállalni nem tudok.

 

kerdesek

3 441 Comments

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  1.5 éve volt rákszűrésem, illetve 1 éve voltam nőgyógyásznál akkor citológia nem készült (azt mondta elég majd 1 év múlva)de mindent rendben talált. Most jövőhéten megyek rákszűrésre, vizsgálatra mert a méhszáj mellett egy kemény csomót fedeztem fel. Semmi tünetem nincs,se vérzés se fájdalom,semmi,és mindig P2-es eredményem volt. Nyugtasson meg kérem, hogy így viszonylag kevés a méhnyakrák esélye.Köszönöm: Dina

  • Kedves Dina! A leírtak alapján én nem feltétlenül gondolnék bármiféle rosszindulatúságra. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!

    A tablettaszedés harmadik hetén elfelejtettem bevenni egy tablettát. (Jangee) Vagyis a tegnapi szemet (péntek). Vasárnap lenne az utolsó szem. Hétfőn kezdődne a tablettamentes hét.
    Ma vegyek be kettőt, és a szokásos módon folytassam?
    Köszönöm szépen,
    K. Júlia

    • Ma és holnap vegyen be egy-egy tablettát, és nem szexeljenek a következő levélig kedves Júlia. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!

    A harmadik héten elfelejtettem bevenni a tablettát (Jangee).
    Vagyis a tegnapi szemet (pénteki). Hétfőn kezdődne a tablettamentes hét.
    Szedjem a szokott rendben, pótolva a tegnapit is?

    Köszönöm szépen,
    K. Júlia

 2. Kedves Doktor Úr!

  35 éves vagyok, 28 évesen szültem az ikreimet spontán terhességből, fogamzásgátlót sosem szedtem (illetve a szülésem után a nőgyógyász tanácsára elkezdtem, de egy hónap után abbahagytam).
  Évente szűrésre járok, szinte soha nem volt nőgyógyászati gondom. Tavaly november-december környékén volt egy nagyon nagy darabos vérzésem. Elmentem a nőgyógyászomhoz, aki kizárta a vetélést, megvizsgált, és minimálisan nagyobb méhen kívül semmit nem talált. Ezután több hónapig minden menstruációm végig barna volt, nem az a szín, amit megszoktam önmagamtól. Ezt követően a ciklusaim hossza elkezdett rövidülni, menstruáció kezdetétől számítva 15-17-19-15 nap. Gyakorlatilag ez azóta tart, de a színe legalább rendeződött. Az én nőgyógyászom nem volt elérhető, így kerestem egy másik orvost, aki azt tanácsolta, hogy ne foglalkozzak vele. Én ezt el is fogadnám, de meglehetősen kimerítő már a szervezetemnek, és a lelkemnek is 🙂
  Közben magán endokrinológussal is beszéltem, azt mondta nincs oka hormonvizsgálatot kérni, ezzel most nem foglalkozik, ha nem akarok teherbe esni.
  Költözés miatt most elmentem egy harmadik orvoshoz(igazából az éves rákszűrésem volt esedékes), aki nagyon alaposan megvizsgált, szervi eltérés nincs, tüszőt nagyon nehezen talált (pont a 17. napon voltam nála, és már látta, hogy kezdődik az újabb ciklus, a rákszűrés eredményére még várok, de minden évben rendben van ez is. A doktornőtől Gynositolt kaptam (3 hónapig szedjem, és meglátjuk), és végre ő elküldött vérvételre, Anti-Müller Hormont nézetni (most fogok időpontot kérni).
  Jelenleg a ciklusom 13. napján vagyok, napok óta fájogat az alhasam, és a derekam, mintha most kezdődne a menstruáció. Lehet, hogy már én fókuszálok nagyon erre, de kicsit elkeserít ez az állapot.
  Ön komplexebben tekint a nőgyógyászati panaszokra, ezért szeretném kikérni a véleményét. Nem tudom, hogy ez miért lehet, mi a teendő, meddig várjak, vagy kihez forduljak? Gyógyszereket már több orvos is említett, ha nem javulna, de bevallom őszintén, és nem szívesen kezdenék egyéb vizsgálatok nélkül random gyógyszert szedni.

  Nagyon köszönöm, ha megtisztel a tanácsával,
  Zsófi.

  • Kedves Zsófi! Bár a levele nagyon részletes, rengeteg részletkérdést nem tisztáz. Ahhoz, hogy érdemben állást tudjak foglalni az okok és a lehetséges kezelések tekintetében, találkoznunk és beszélgetnünk kellene, no meg valóban szükség lenne laborokra is, de az AMH ebben a sorban a legelhanyagolhatóbb, mert a belőle kinyerhető információ terápiás szempontból nem hasznosítható jelen esetben. Én valóban az egész embert vizsgálom és kezelem, de ehhez ismernem kell az illetőt. Amennyiben van rá módja, úgy keressen meg kérem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 3. Tisztelt Doktor Úr!
  Ismét az Ön segítségét, tanácsát szeretném kérni, mint annyiszor már, és ezért a lehetőségért nagyon hálás vagyok!
  Legkisebb lányomnak, (aki 20 éves) pár hónapja ( 2 év huzavona után) antidepresszánst kellett elkezdenie szedni, pánikbetegség miatt… ( Scippa)
  Ugyancsak rövid ideje van egy nagyon rendes, megértő barátja.
  Kérdésem, hogy tud-e ajánlani fogamzásgátló tablettát vagy ebben egyáltalán ne gondolkozzunk illetve egy 20 éves lánynak mi lenne ma a legideálisabb fogamzásgátló módszer?
  Jelenleg óvszerrel védekeznek, de ha lenne más javaslata, akkor kérem ebben a segítségét!
  Nagyon köszönöm!
  Szeretettel üdvözlöm Önt: Gabi

  • Hüvelyi pesszáriumot ajánlanék kedves Gabi. Az Omniflex márkájú 60-as méretű eszköz rendelhetősége megtalálható itt a honlapon. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 4. Tisztelt Doktor Úr!

  8 hetes kismama vagyok, voltam az első nőgyógyász által javasolt laboron. Pajzsmirigy alulműködésem van, a TSH 3,900 lett. Szeretném megkérdezni Doktor Úr véleményét, hogy ez jó értéknek számít-e? Vagy a várandósság alatt érdemesebb lejjebb vinni az értéket?
  Illetve a vizeletben az alábbi értékek szerepelnek: Keton 1+, Fehérvérsejt pozitív, Vizelet üledék 4-5 fvs. Ezek mennyire kóros elváltozások?
  Természetesen a jövő héten felkeresem a szakorvosomat a kapott leletekkel.
  Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm, Diána.

 5. Tisztelt Doktor Úr!

  8 hetes kismama vagyok, voltam az első nőgyógyász által javasolt laboron. Pajzsmirigy alulműködésem van, a TSH 3,900 lett. Szeretném megkérdezni Doktor Úr véleményét, hogy ez jó értéknek számít-e? Vagy a várandósság alatt érdemesebb lejjebb vinni az értéket?
  Illetve a vizeletben az alábbi értékek szerepelnek: Keton 1+, Fehérvérsejt pozitív, Vizelet üledék 4-5 fvs. Ezek mennyire kóros elváltozások?
  Természetesen a jövő héten felkeresem a szakorvosomat a kapott leletekkel.
  Válaszát és segítségét előre is nagyon köszönöm, Diána.

  • Kedves Diána! Belgyógyászati szempontból ez az érték még tűréshatáron belül van, ha eddig nem szedett gyógyszert, akkor én most nem kezdenék el Önnel semmit sem szedetni. A vizeletlelete sajnos gépi, amiben ennyi tévedés lehetősége még benne van. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 6. Tisztelt Doktor úr!

  Az IUB Rézgyöngyről szeretnék érdeklődni. Önnek van vele tapasztalata? Ajánlaná egy 35 éves, stabil kapcsolatban élő, még nem szült (de kb. 1,5-2 év múlva gyermeket tervező) nőnek?
  Köszönöm előre is a választ!

  • Megmondom Őszintén kedves Kata, némi megdöbbenéssel olvastam a levelét. Belegondolt kérem abba, hogy 30 és 40 éves kor között a nők kb. a megtermékenyíthetőségük 80%-ától búcsúznak el, és hogy az ideális kor az első szüléshez 25 éves kor körül van? Ön 35 évesen még mindig csak az optimális fogamzásgátláson gondolkodik. Nem ismerem sem Önt, sem a helyzetét, tehát nem minősíteni akarom a gondolkodását, hanem amennyiben erre módom van, akkor inkább talán formálni. Úgy gondolom, hogy ha nem akarunk Önnek ártani, akkor sem méhen belüli fogamzásgátló eszközökben, sem hormonkészítményekben nem szabad gondolkodnia. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor úr!

    Nem teljesen értem a megdöbbenését, ezek a dolgok eléggé kitolódtak mostanság, ami persze nem feltétlenül jó, de elég sok olyan nő van ebben a generációban, akik csak 35 körül-felett szülnek. Nem érzem úgy, hogy emiatt döbbenten kéne rám tekinteni, mintha teljesen őrült lennék és senki más nem gondolkodna rajtam kívül így 🙂 Szerintem mindenki akkor szüljön, amikor stabil érzelmi és anyagi helyzetet tud teremteni a gyermekének és nem a “bizonytalanra” gyermeket vállalni, csak mert épp akkor lenne időszerű. Na de nem szándékom ezen vitába szállni Önnel, a válaszát köszönöm és a tanácsát is megfogadom. Olvasgattam pár hozzászólást itt az oldalon és láttam, hogy ajánlotta másoknak az omniflex pesszáriumot (pl. egy 37 éves még sosem szült és egyelőre nem is akaró hölgynek minden megdöbbenés nélkül ). Néztem én is pl. a Caya pesszáriumot, de arról azt írják, hogy a húgyúti fertőzésekre hajlamos nőknek nem javasolt. Az omniflex-nek sokkal barátságosabb alakja van, arra elvileg akkor nem vonatkozik ugyanez, igaz?

    Nagyon köszönöm!

    • Kedves Kata! Én sem vitatkozni szándékoznék Önnel, no meg minősíteni aztán pláne nem, de azt mindenképpen tudnia kell, hogy az a tény, hogy az, “hogy a dolgok mostanság eléggé kitolódtak” ugyan tény, de attól még szülészeti és gyermeknevelési szempontból igencsak erősen megkérdőjelezhetően pozitív trend. Az egészen biztos tény, hogy ha a Szüleim /akik nagyon felelősségteljes emberek voltak/ anno arra vártak volna, hogy a számomra kellő érzelmi és anyagi stabilitást tudjanak teremteni, akkor én sohasem születtem volna meg, és ezt a kortársaim, akik döntő többsége azért mégiscsak vált valakivé, ugyanezt elmondhatják magukról. Az első szülésemet 1969-ban vezettem, azóta eléggé sok víz lefolyt a Dunán úgy, hogy levezettem több ezer szülést azóta, és már az unokák vannak soron nem egy helyen, közben felneveltem 4 gyereket, úgyhogy meglehetősen sok szakmai és szociális tapasztalattal rendelkezem ahhoz, hogy alátámasszam és megerősítsem a korábban általam leírtakat. A még sok szempontból ideálisnak nevezhető hatvanas-hetvenes években már egy 30 éves nő is idős először szülőként szerepelt a tankönyvekben, és ez a tény már a császármetszések társindikációjának számított. Nem volt lombikbébi program és ennek ellenére nagyságrendekkel kevesebb volt a meddőnek deklarált párkapcsolat, mint manapság. Nyilván a koron kívül ennek sokkal több komponense volt és van, de ha megnézi a lombikprogramban résztvevők koreloszlását, döntő többségben vannak a negyven körüli nők. Mint már írtam Önnek, a negyvenéves kor elérése a nők számára sajnos azt jelenti, hogy az esetleg eleve nem tökéletes megtermékenyítőképességük 80%-át veszítik el addigra. Ez már bőben elégséges egy felelősségteljes szülész számára, hogy zsigerileg tiltakozzék ez ellen a trend ellen, de ha nekidurálnám magam, akkor egy akadémiai székfoglalót írhatnék, ha minden negatív tényezőt egy csokorba szeretnék szedni. Nyilvánvalóan az Ön életéről van szó és nem ebben kért tőlem tanácsot, úgyhogy nem folytatom. A pesszárium használatát Önnek is csak ajánlani tudom, sok része nincs a húgyúti fertőzések kialakulásában vagy fenntartásában. Továbbra is szeretettel Hamvas Ferenc

     • Tisztelt Doktor úr!

      Teljesen megértem az álláspontját, nem vonom kétségbe, hogy hatalmas tapasztalattal rendelkezik a témában. Az Ön szülei biztosan jól döntöttek, de ahogy Ön is említette, akkoriban sok minden másképp volt. A mi generációnknál (meg főleg a későbbieknél) sajnos elég gyakori, hogy egy 28-30 körüli nőnek vagy férfinak még nem is volt igazán hosszútávú kapcsolata, mert nem igényelte/nem úgy alakult, stb, vagy hamar házasodott, de el is vált 1-2 év után, mert nem mentek jól a dolgok. Persze vannak kivételek ebben is, de sokszor az van, hogy vagy korán (időben) gyermeket vállal egy nő egy nem megfelelő kapcsolatban, csak mert már itt lenne az ideje, aztán ott marad vele egyedül (persze ez később is ugyanúgy megeshet), vagy kivárják, amíg jön egy tényleg stabil kapcsolat, amibe már mernek gyereket szülni. És igazából emiatt tolódott ez ki ennyire, mert egyre később válunk “felnőtté”, nem testileg, hanem érzelmileg. És sok nő emiatt nem vállal hamarabb gyereket, hiába lenne előbb időszerű, azért ez komoly döntés, hogy kinek szülünk. Nem csak magunknak, hanem a párunknak is és ehhez neki is ugyanúgy illene felelősséget vállalnia. A bizonytalanra én sem szerettem volna, a biztos meg későn érkezett, sajnos ez van. Csak remélni tudom, hogy majd sikerülni fog a baba, ha már ott tartunk.
      Mindenesetre továbbra is köszönöm a tanácsát, megrendeltem a 60mm-es pesszáriumot, remélem beválik 🙂 Egyébként a pharmafutártól azt az információt kaptam, hogy már nem gyártják ezt a terméket, ezért küldöldről sem lehet rendelni. Az Ön által lentebb linkelt oldalon még szerencsére megtaláltam.
      További minden jót kívánok!

     • A bűvszó sajnos tényleg a felelősség, illetve annak nem vállalása kedves Kata. Annak idején mi 32-en úgy érkeztünk meg a gimnázium első osztályába 14 évesen, hogy legalább 25-en már határozott elképzeléssel rendelkeztünk afelől, hogy érettségi után nagyjából merre szeretnénk venni az irányt, és arra meglehetősen tudatosan készültünk is. Ez persze nem jelenti azt, hogy szakbarbárok voltunk, mert én pl. az iskolai önképzőkörben misztériumjátékot írtam, József Attilát fordítottam németre, kézilabdáztam az úttörő válogatottban, zenéltem, tehát eléggé sokrétű egyéb tevékenység mellett készültem orvosnak. Nagyon szegényesen, de boldogan éltünk, és erősen vágytunk egy jobb életre. Lehet hogy ez részben az én szégyenem is, de az általam nevelt 4 gyerek közül csak egy olyan volt, aki 11-12 éves korától tudta, hogy mi a választott útja, és azon megy ma is rendületlenül. A másik három lényegében az érettségi előtt fél évvel még továbbtanulási alternatívákkal sem rendelkezett, és az egyik majdhogynem pénzfeldobással döntötte el, hogy mit ír be elsődleges továbbtanulási igénynek. Jólétben és biztonságban nevelkedtek, és nem voltak kiéhezve arra, hogy megteremtsék maguknak a jobb körülményeket. Mondanom sem kell, hogy most közel a harminchoz, egyik sem azon a pályán dolgozik, amit akkor választott. Egyik Lányom tudja biztosan, hogy Ő 4 év múlva gyermekeket szeretne, a többiek még hallani sem akarnak róla, a 40 éves Fiam pedig meg is mondja, hogy Ő nem akar és nem tud felelősséget vállalni ebben a világban egy gyerekért. Így alakult ki az a helyzet, hogy jelenleg van 8 szőrös unokám /7 cica + 1 kutya/. A karrier és a jó élet a fő motivációjuk, és miután határozott párkapcsolati karakter-elképzelésekkel sem rendelkeztek hosszú ideig, így valóban nehéz egy életre szóló kapcsolatot kialakítani. Szóval én tökéletesen értem Önt is, de nagyon féltem is.
      Az Omniflex-el kapcsolatos közlés valótlan, továbbra is gyártják, csak a Caya nagyon nyomul a világban, ezért mindenhonnan kitúrja a konkurenciát nem kevés megvesztegetéssel. Sok szerencsét a pesszárium használatához! Szeretettel Hamvas Ferenc

 7. Kedves Doktor Úr! Másfél éve küzdök gombás húgyhólyag gyulladással, sok doboz gombaölő gyógyszer van mögöttem, és a hólyagfal regenerálására kaptam 6 hialuronos feltöltést. A gomba elmúltával az urológusom a sok katéterezés okozta húgycsőfájdalomra Elocom krémet írt fel, azt mondta napi egyszer este kenjem be a húgycsőnyílás körül. Amikor elkezdtem, az első 2-3 napban bár segíteni nem segített a problémámon, de nem okozott panaszt, viszont a 4.5. alkalommal maró érzést éreztem, az egész hüvelyem égni kezdett, és ez az érzés azóta sem szűnt meg. Egy hétig használtam, egy hete kentem be lent utoljára, de azóta is folyamatosan lángol a hüvelyem, a csiklóm, nagyon el vagyok keseredve. Azt olvastam, hogy ráadásul az Elocom szteroidos krémet nem is szabad nemi szervnél alkalmazni, emiatt nagyon aggódom, hogy valami visszafordíthatatlan pusztítást végzett a krém lent. Ma megjött a menzeszem, és a lángolás csak még rosszabb, vizeléskor is forróságot érzek. Ön szerint mit okozott a krém a nemi szervemen, amitől ez az állandó pokoli lángolás jelen van? Mit tudnék tenni, hogy javuljon, illetve mennyi idő, mire ez a lángoló érzés megszűnik, ugye nem marad így? Köszönöm szépen előre a válaszát!

  • Kedves Katalin! Hagyja abba az Elocom használatát és sürgősen keressen Magának egy a jelenleginél jobb urológust, mert bár én csak nőgyógyász vagyok, de érzésem szerint Önt nagyon félrekezelik. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr! Köszönöm a válaszát. Már egy hete nem kenem az Elocomot, de a lángolás a nemi szervemen nem csökkent. Van esetleg ötlete, hogy ettől a szteroidos krémtől miért alakult ki a lángolás, és miért nem szűnik? Okozhat az Elocom valamilyen visszafordíthatatlan károsodást 1 hét alatt? Köszönöm a válaszát, természetesen keresek másik urológust.

    • Nem szeretnék találgatni, csak inkább terápiás javaslatot tennék. Keverjem össze Bepanthen- és Canesten-krémet 1:1 arányban és próbálja meg azzal kenni az egész szeméremtestét naponta kétszer. Jóvátehetetlen biztosan nem történt. Szeretettel Hamvas Ferenc

 8. Tisztelt Doktor Úr!
  Az lenne a kérdésem, hogy a NeoCitran es a Yasminelle fogamzásgátló alkalmazható-e együtt, nem csökken-e a fogamzásgátló hatása?
  Megfázás miatt szeretném néhány napig inni a NeoCitránt, viszont a betegtájékoztatóban azt olvastam, hogy a NeoCitrán nem alkalmazható együtt etinilösztradiolt tartalmazó hormonális fogamzásgátlókkal.
  A válaszát előre is hálásan köszönöm! További szép napot kívánok!

  • Ha valóban meg van fázva kedves Fanni, akkor talán a partnere védelmében szextől is tartózkodnia kellene. A NeoCitran ilyen jellenegű hatásáról most hallok először. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 9. Tisztelt Doktor Úr!

  11 hetes terhesen kórházban voltam egy hétig ,4 napos barnás vérzéssel..akkor Progeszteron 2×200 mg/nap gyógyszert kaptam. Haza engedéskor a zárójelentésemen szintén ez volt a javasolt terápia, de az nem szerepelt rajta, hogy meddig szedjem a gyógyszert?!11-12. héten 2×200 mg/nap, 13. héten 1×200 mg/nap szedtem. Jövőhéten leszek 14 hetes, és nem tudom meddig érdemes szedni a gyógyszert?, és ha azt esetlegesen nem kell tovább, akkor hogyan csökkentsem le és szüntessem meg a szedését?Azóta teljesen panaszmentes vagyok. Előre is köszönöm a válaszát.

 10. Tisztelt Doktor Úr!
  Júniusban abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését. Ezután 41 napra jelentkezett a vérzésem ami rendben le is zajlott. Azóta eltelt 37 nap és még mindig nem jött meg a következő menstruáció, de körülbelül három napja alhasi görcseim vannak nem folyamatosan. A párommal július 18.-án voltunk együtt, vigyáztunk és elvileg “baleset” sem történt. Csináltam két terhességi tesztet , mindkettő negatív lett. A kérdéseim a következők lennének.
  Az alhasi görcseim jelezhetik e több nappal előtte, hogy meg fog jönni vagy esetleg aggódnom kellene? A második tesztet aug. 11.-én végeztem el, ez kimutatta volna már biztosan az esetleges terhességet? A gyógyszer abbahagyása miatt normális még hogy sok idő telik el két vérzés között? Elnézést, hogy ilyen hosszú lett, köszönöm szépen válaszát.

  • Kedves Juli! Miután én semmiféle konkrétummal nem rendelkezem Önről, nem vizsgáltam, ezért csak azt tudom tanácsolni, hogy ha a következő vérzése is kimaradna, akkor forduljon orvoshoz. Egyelőre semmi szokatlan nincs a dologban, szerintem Ön nem terhes, de a hormonok sok furcsaságot tudnak produkálni, amit jobb kézben tartani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr!

   13 hetes terhes vagyok, jövőhéten 14. hétben leszek. 11 hetesen 4 napig barnás vérzésem volt, ekkor kórházban is voltam, ahol 2*200 mg/nap Progeszteron gyógyszert kaptam. Haza engedeskor a záró jelentesen szintén ez szerepelt javasolt terapianak, de az nem hogy ezt meddig tegyem?!11-12 héten 2*200 mg/nap, 13. héten 1*200 mg/nap szedem a gyógyszert , azóta sincs semmi panaszom. Abban kérném a segítségét, hogy meddig érdemes, vagy kell a gyógyszert szedni? Esetleg, ha csokkentessel kell megszuntetni a szedeset, azt hogyan javasolják? Köszönettel

   • Kedves Bettina! Szépen lassan csökkentse a gyógyszer adagját nullára. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 11. Tisztelt Doktor Úr!

  Fogamzásgátlót szedek, mely mellett sajnos jelentkezett a hüvelygomba. Erre kaptam kezelést, de tájékoztatott az orvosom, hogy sajnos a fogamzásgátlót szedő nők körében ez gyakori probléma és a későbbiekben is előfordulhat a gyógyszer szedése alatt. Az interneten találtam rá a NoDida nevű gyógynövény kapszulára, amelyről nagyon pozitívak a visszajelzések, így ezzel kapcsolatban szeretném Öntől megkérdezni, hogy az alábbi összetevők közül csökkentheti-e valamelyik a fogamzásgátló hatását? Gránátalma, indiai citromfű, olajfalevél, szegfűszeg, álombogyó, édeskömény, kerti kakukkfű, kurkuma, lapacho, szurokfű, magas aranyvessző, citromfű, fahéj, gyömbér, kerti kapor, koriander, mirrha és orvosi zsálya.

  Válaszát előre is köszönöm!

 12. Tisztelt Doktor Úr!

  Tavaly decemberben sajnos volt egy missed ab műtétem, a magzat megállt a fejlődésben kb. 7 hetesen. Most újra pozitív lett a terhességi tesztem. Pajzsmirigy alulműködésem van, erre Letroxot szedek rendszeresen, valamint D-vitamint és Szelént, illetve inzulin rezisztenciára Merckformin 1000 mg tablettát szedek naponta.

  Abban kérném szépen szíves segítségét, hogy ezen gyógyszerek mellett elkezdjem-e a Femibion 1 szedését?

  Válaszát és segítségét nagyon szépen köszönöm!

  Üdvözlettel: Katalin

  • Kedves Katalin! Mindent szedjen tovább és melléjük Elevit Pronatal-t magzatvédő vitaminként. Természetesen sokkal jobb volna, ha ebben a szituációban orvost választana, és Vele beszélne meg mindent. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 13. Tisztelt Dr Hamvas Ferenc!
  Már több, mint 10 éve szedem a Lindynette 20 nevű fogamzásgátlót.
  Az elmúlt héten megfáztam, és Rhinathiol Cold tablettát valamint Dorithricin szopogató tablettát szedtem több napon (kb 5 napon) keresztül.
  Befolyásolhatja-e egyik vagy másik gyógyszer a fogamzásgátlóm hatását? Gyengíthetik-e a védettséget?
  Előre is köszönöm a válaszát!

 14. Tisztelt Doktor úr! Ovuláció utáni 2-3. napon motorozni voltam (utasként). Nem mentünk hepehupás, ütéseket okozó úton, de éreztem a motor rezgését, amit kézzel a hastájékon igyekeztem csillapítani. A beágyazódás időszakában eszembe sem jutna, de kérdezném, hogy ha netán történt megtermékenyülés, az osztódásra esetlegesen lehet-e negatív hatása az utazás okozta kisebb rezgéseknek? Köszönettel és tisztelettel várom válaszát.

  • Úgy gondolom kedves Zsuzsanna, hogy ha ennyi megártana, akkor már régen rossz lenne, mert az a terhesség nem maradna meg egyébként sem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Tisztelt DR ÚR!
   52 éves vagyok. jónius elején volt rendes menstruációm, elég sok mennyiségileg. majd utánna időre , de lényegesen kevese és inkább sürü barnás, rózsaszines volt a következő hónapban. most augusztusan újból megjött időre,és ismét olyan barnás, de elég sok. hasam is fáj. orvosom szabin van, ezért szeretném,ha Ön válaszolna,hogy kell e valami miatt aggódnom, vagy mi okouhat ilyen változást. válaszát előre is köszönöm.

   • A változást nagy valószínűséggel a korához kapcsolódó változás kora magyarázza, szerintem félnivalója nincs. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 15. Tisztelt Doktor Úr!

  Jelenleg be van gyulladva a méhem, amire antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt is kaptam. Pár nap múlva nyaralni megyünk és szeretném megkérdezni,hogy a tengerben fürdőzés lehetséges-e? A nyaraláskor már hét napja fogom szedni a gyógyszereket, amiket 10 napig kell összesen.
  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Klára vagy Eszter! Miután semmit sem tudok sem a betegségéről, sem a szedett gyógyszereiről, sem a kontroll-vizsgálatának az eredményéről, így jobb volna, ha ezt a kérdést a kezelőorvosának tenné fel. Szeretettel üdvözli. dr. Hamvas Ferenc

 16. Üdvözlöm
  Kérem segítsen nekem, idén a vírus miatt 2 nap 3 éjszaka wellnes jut nekem. Szinte biztos hogy akkor fog megjönni. Semmiféle hormont nem fogok szedni de a vizbe be kell majd menjek a Gyerekem miatt. Mennyire biztonságos a tampon…nagyon odafigyelnék a higéniára. 40 eves vagyok de ilyen helyzetben sosem mentem vízbe, de őszintén most nagy szükségem van egy kis pancsolásra. Köszönöm szépen.

  Üdvözlettel
  Szabó Szandra

  • Kedves Szandra! Ha tudna áldozni egy menstruációs kehelyre, azzal teljesen biztonságossá tenné a pancsolást. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 17. Tisztelt Doktor Úr!

  1 hónappal ezelőtt sajnos arra került a sor, hogy esemény utáni (escapelle) tablettát kellett bevennem. Ezután késett 6 napot a menstruációm, de erre a gyógyszerész figyelmeztetett még előtte. Viszont most még az újabb menstruációm előtt, ismét alkalmazni kellett a gyógyszert, mert elszakadt az óvszer. Viszont szeretnénk kisbabát 1-2 éven belül. Tudom, hogy két gyógyszer főleg egymás után felér egy lórúgással a sok hormon miatt, viszont kihatással lehet a későbbiekben ha babát szeretnénk? Már 2 napja az interneten böngészem, de nem találtam rá megnyugtató választ, ezért előre is köszönöm az önét.

  Üdvözlettel:
  Léna

  • Kedves Léna! Erre a problémára nincs is megnyugtató válasz. Már az egyszeri bevétel is egy lórúgás, az ismételt szedés jogásznyelven minősített bűncselekmény a teste ellen. Én nagyon megfontolnám az Ön helyében a beszedését. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 18. Kedves Doktor Úr!

  29éves vagy tervezzük a gyereket a párommal. Mostmár fél éve abbahagytam a fogamzásgátlót és egy hónapja egyáltalán nem védekezünk. Ezalatt az egy hónap alatt folyamatosan fáj a hasam alja. Nem görcsöl csak olyan nyomós érzés nem is egész nap csak hol előjön hol elmúlik de majdnem minden nap. Mennyire kell megijedni vagy ez normális?

  Köszönöm

  • Megijedni semmiképpen nem kell kedves Beáta, de célszerű lenne orvoshoz fordulnia. Szeretettel dvözli dr. Hamvas Ferenc

 19. Tisztelt Doktor Úr!
  A kérdésem a következő lenne. Elkezdhetem szedni a fogamzásgátló tablettát a ciklusom 10. napján vagy muszáj megvárnom a következő vérzést? Köszönöm válaszát!

 20. Üdvözlöm tisztelt Doktor Úr.
  Általános kérdésem lenne Önhöz: 38 éves egy gyermekes anyuka vagyok egyetemista koromban rendszeresen ittam alkoholt, utána ez megszűnt. Kb 3 éve azonban nagyon komoly beosztásban dolgozom és szépen fokozatosan azt vettem észre hogy heti szinten 120-130 gramm (minőségi) alkoholt fogyasztok esténként heti 2-4 alkalommal, ami fölötte van a WHO “ajánlás”és minden egyéb ajánlott adag felett, főleg egy nő számára. Nyilván ez nem maradhat így tovább, de furcsa érzéseim vannak ezzel kapcsolatban hogy ez mennyire káros számomra mert amúgy sokat sportolok, meglehetősen odafigyelek az egészséges táplálkozásra, minőségi vitaminokat (GAL, Flavin folyadék) szedek, odafigyelek magamra rendezett életem van, járok mindenféle szűrésre évente….de olvastam hogy az alkohol mellrákot okoz, ami megdöbbentő és ijesztő számomra. Ön szerint igaz ez? Van kimutatható kapcsolat a mellrák és az alkohol között? Akkor elvileg a legtöbb egyetemista lány mellrákot kaphat? Sajat nőgyógyászomtól nem szívesen kérdezem me ezeket, biztos meglepné ez az info rólam én meg kényelmetlenül magyarázkodásra szorulnék. Köszönöm ha válaszol. Tisztelettel Bordán Anett

  • Kedves Anett! Én ilyet sohasem hallottam, de ezt egy marhaságnak tartom. Maradjon egészséges! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!

    A napokban azt olvastam, hogy egy fiatal lánynak a fogamzásgátló miatt lett tüdőembóliája. Utána olvastam picit és szinte mindenhol megemlítik, hogy a fogamzásgátló használata növelheti a vérrögök képződését. Az lenne a kérdésem, hogy a mirena nevű spirál használata mellett is nő ezeknek a betegségeknek az előfordulása?

    • Kedves Viki! Elvileg minden hormonkészítmény potenciálisan növeli a kockázatot, főleg, ha genetikailag van alapja a betegségnek. Érdemes lenne egy Leiden-mutációs DNS-tesztet csináltatni! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 21. Tisztelt Doktor Úr!

  Holnap lesz egy hete, hogy az elso védekezés nélküli aktusunk történet. Ovuláció előtti napokban. 4-5 nappal elotte. Szeretnenk kisbabát. Az elso aktus utan es jelenleg is jobb alhasi szurkálást érzek és folyasom is van. 3 napja a mellbimbom is erzekeny neha fáj is. Tegnap ferjemmel elmentunk vacsorazni és az etel illetatol es ha csak ra neztem majdnem hanytam. Nem birtam enni se es gondolatatol is rosszul voltam. Tesztet csinaltam de negatív lett. Lehet koran keszitettem tesztet? Lehetseges hogy varandos vagyok?

  Koszonom valaszat
  Ibolya

  • Kedves Ibolya! Érzésem szerint egy kicsit túltolja a biciklit. A panaszai lehetnek pszichések is, mert nagyon szeretne gyereket, de lehet egy nagyon korai terhességi tünet is. Az az egy biztos, hogy túl korán tesztelt, úgyhogy akkor teszteljen a reggeli első vizeletével, ha kimaradna a menzesze. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 22. Tisztelt Doktor Úr!

  Férjemmel holnap lesz egy hete, hogy az első védekezés nélküli aktusunk történet. Ovuláció előtt 4-5 nappal. Az aktus utáni nap jobb alhasi szurkálást éreztem es folyasom is volt. Ezt mai napig tart, 3 napja a mellbimbom is erzekeny neha fáj is, tegnapi nap etterembe vitt férjem es hanyinger tört rám az étel illatától es ha ra neztem is, delutanra eleg fáradtnak erzem magam. Tesztet csinaltam de negatív lett. Szeretnénk kisbabát. Lehetséges, hogy varnom kellene a teszt keszitessel? Lehet hogy várandós vagyok a tünetek alapjan?

  Köszönöm válaszát
  Ibolya

   • Tisztelt Doktor Úr!

    Az elmúlt 1 hónapban a Pharmatex termékcsalád hormonmentes hüvelytablettáját alkalmaztuk párommal fogamzásgátlóként. 1 hete azonban a menstruációm megjövetelének 1. napján Novynette-t kezdtem el szedni. A kérdésem, hogy a Novynette hány nap után nyújt védelmet (több véleményt is olvastam: 5 nap/7 nap/1 hónap). Illetve, hogy kezdetben kiegészítőként párhuzamosan alkalmazzam-e/alkalmazhatom-e a hormonmentes hüvelytablettát? Vagy a 2 módszer káros hatással van-e egymásra, egyik a másikat befolyásolja-e hatékonyságában? Válaszát előre is köszönöm!

    • Egy hét elegendő kedves Dóra, nem kell kiegészítés. A hatást a Pharmatex lényegében se nem javítja, se nem rontja. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 23. Tisztelt Doktor Úr!
  2017 óta szedem a Dienille nevű fogamzásgátló tablettát. Tavaly azonban volt közti vérzésem, akkor orvosi tanácsra elkezdtem pontosabban szedni (bár előtte nem volt gond a max 4 órás csúszással). Mostanra azonban a melleim is elkezdtek feszülni, gyakran már az új levél 2. hetétől. Ezzel a panaszommal elmentem a nőgyógyászomhoz, aki viszont felírta a NORIEL nevű fogamzásgátlót. Viszont ahogy néztem, a két gyógyszer hatóanyag tartalma megegyezik. Ennek ellenére lehetséges Ön szerint, hogy az új gyógyszert jobban kezelné a szervezetem (ha van egy minimális különbség)? Illetve amennyiben nem, úgy a panaszok alapján milyen gyógyszert javasolna?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Viktória

  • Én az orvosa helyében nem váltogatnám értelmetlenül s egyms után a gyógyszereket, hanem 3 év után tartatnék Önnel legalább 3 hónap szünetet, hogy kiderüljön, hogy visszatér-e normális ciklusa kedves Viktória. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 24. Tisztelt Doktor Úr!
  Minden nap este 6-kor szoktam bevenni a fogamzásgátló tablettát, azonban ma, vasárnap véletlenül reggel vettem be. Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő? Már csak 4 szem gyógyszerem maradt. Megfelelő intézkedés, ha a következő 4 napban reggel veszem be a tablettát és a 7 napos szünet után visszaállok a 18 órai bevételre?
  A válaszát előre is köszönöm!

  • Tökéletesen leírta a teendőit kedves Fanni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 25. Kedves Doktor Úr!

  Február 10-én szültem, május 6-án jött meg először, szoptatok. Két menstruációm volt azóta, a második óta, a rendes vérzéses napok előtt 3 nappal, majd a vérzéses napok után is, lassan 3 hete minden nap pecsételő (barna) vérzésem van, minimális mennyiség ugyan, de mégis… Ez még normális lehet a szülést követően, még hormonálisan rendeződöm, vagy orvoshoz kellene fordulni? Császármetszéssel szültem, hegem nem fáj, szexuális együttlét nem fáj.
  Köszönöm megtisztelő válaszát:
  Anikó

  • Nézesse meg Magát kedves Anikó. jobb a békesség. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 26. Tisztelt Doktor Úr!
  Majdnem 6 hónapja szültem,a 6 hetes kontrollon minden minden rendben volt.
  Valamelyik nap viszont a tampon felhelyezése alatt éreztem valamit a méhszájon,majd a menzesz elmúltával megnéztem magam,és úgy érzem mint ha a méhszájamon lenne valami (nem a nyílása) egy kis tűszúrásnyi pontocska. Voltak belső varrataim,de nem tudom hol volt a sérülés. Ön szerint menjek orvoshoz? Az orvosom a kontrollon nem csinált rákszűrést,de megvizsgált,azt mondta találkozunk egy év múlva. Köszönöm válaszát. Üdv: Rami

  • Kedves Rami! A szülés után 3 hónappal kötelező lett volna a rákszűrés. Majdnem biztos vagyok abban, hogy nincs oka az aggodalomra, de jobb a békesség! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 27. Kedves Doktor Úr,
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy még a koronavírus okozta helyzet kialakulás előtt jártam nőgyógyásznál, aki megállapította, hogy a méhem mögött bal oldalt egy zölddiónyi csomó található. A vírus miatti helyzetben azóta nem jutottam el vizsgálatra és a következő időpontig még heteket kell várnom. Az lenne a kérdésem, hogy ennél a problémánál okozhat-e gondot a szexuális együttlét ? Tehát szabad-e, mert ezt nem volt módom megkérdezni.
  Előre is köszönöm szépen a választ!
  Szép napot kívánok!

 28. Tisztelt Doktor úr!
  2019. december végén szültem császármetszéssel. A gyermekágy végére a vérzésem elmúlt. Február 20-tól volt egy 4 napos vérzés, majd több, mint két hónapig nem volt újabb vérzésem. Azonban mostmár lassan 4 hete folyamatosan vérzek. Kisfiamat három hónapos koráig tudtam szoptatni. A menstruációm terhesség előtt is eléggé rendszertelennek volt mondható. Kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom a vérzés miatt, vagy ez még szülés után normálisnak tekinthető?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Nem aggódnia kell kedves Tünde, hanem orvoshoz fordulni, mert ez nem egy normális állapot. A reggeli első vizeletével csináljon egy terhességi tesztet, mert elsősorban a méhen kívüli terhességet kell sürgősen kizárni, de nem egy olyan probléma lehet, amihez orvosi segítségre lehet szüksége. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 29. Tisztelt Doktor úr!
  2019. december végén szültem császármetszéssel. A gyermekágy végére a vérzésem elmúlt. Az első menstruációm február 20-án volt, amely 4 napig tartott, majd több, mint két hónapig nem volt újabb vérzésem. Azonban mostmár lassan 4 hete folyamatosan vérzek. Kisfiamat három hónapos koráig tudtam szoptatni. A menstruációm terhesség előtt is eléggé rendszertelennek volt mondható. Kérdésem az lenne, hogy kell-e aggódnom a vérzés miatt, vagy ez még szülés után normálisnak tekinthető?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedved Doktorúr!
   Abban szeretném segítségét kérni, szedhetem-e együtt a Lindinette 30 fogamzásgátlomat, a herpesz (orron) kezelésére előírt isoprinosine tablettával ? Nem fog csökkeni a fogamzásgátló hatás?

 30. Üdvözlöm Tisztelt Hamvas Úr
  1-2 napja szúró fájdalmam van a jobb hónaljamban eléggé mélyen érzem ami kihat a karomba is és talán a vállamba valamint a mell és a hónalj közötti sávra is. Nem érzek csomót illetve 2 hónapja voltam mell és hónalj ultrahangon minden rendben volt. Ciklusom 21. napján vagyok lehet esetleg mell probléma? Ami nem látszódott az uh-n daganat…vagy ez a probléma lehet mozgásszervi eredet is? 38 éves vagyok. Nem tudom eldönteni merre induljak ha nem múlik nőgyógyászat vagy más területre? Köszönöm válaszát. F. Andrea

  • Kedves Andrea! Amennyiben az UH-t jó szakember végezte jó géppel, akkor a leírtak alapján én a legkevésbé gondolnék emlődaganatra. Várjon a menzesz végéig, és ha a panaszai akkor is fennállnak, akkor elsődlegesen egy mammográfiával erősítsük meg a véleményemet, majd utána forduljon egy neurológushoz, hogy az esetleges gerinc-eredet is kizárásra kerüljön. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 31. Tisztelt Doktor Úr!

  Igen ritkán használok tampont, de múlt héten úgy alakult, hogy váratlan helyzetben jelentkezett a vérzésem, és csak tamponhoz tudtam hozzájutni. Sajnos kivételkor igencsak felsértette a hüvelyemet bent, erős, éles, késszúrás szerű fájdalmat éreztem egy bizonyos ponton. Azóta visszatérően, többször belenyilall a fájdalom, illetve néha égő érzés, diszkomfortérzet is jelentkezik. Kell ezzel kezdenem valamit vagy várjam meg, még meggyógyul magától?
  Az eset után természetesen több tampont nem használtam.

  További kellemes napot kívánva, köszönettel:
  Alexa

  • Kedves Alexa! Sajnos elképzelni sem tudom, hogy egy tampon, illetve a felhelyezése vagy a levétele mivel és hol tud sérülést okozni a hüvelyben. Nagy dráma biztosan nem lehet. Ha egy héten belül a panaszai nem múlnak, akkor mindenképpen indokolt, hogy lássa orvos, egyébként kamillás ülőfürdőn kívül semmi egyebet nem tanácsolnék jelenleg. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 32. Kedves Doktor Úr!

  Sajnos évek óta időszakosan visszatérő problémával küzdök, ez pedig nem más, mint a hüvelyflóra-egyensúly felborulása. Nem tudom mihez kötni, teljesen random szokott jelentkezni, ideig-óráig helyre tudom hozni (már vagy ezer féle készítményt próbáltam), de aztán újra jelentkezik a probléma. Van, hogy hónapokig semmi, és van, hogy éppen csak visszaállt az egyensúly, napokon belül újra felborul. Nagyon zavaró, mert a kellemetlen tünetek mellett sajnos szex során is fájdalmat tapasztalok ebben az időszakban, olykor olyan erős, éles fájdalmakat, hogy a teljes aktus kudarcba fullad. A nőgyógyásztól, akit ezzel a problémával felkerestem, nem igazán kaptam hasznos tanácsot, csak annyit mondott, hogy ne használjak tampont illetve illatosított intim mosakodókat, de egyiket sem használok.
  Ha Önnek van esetleg pár hasznos, bizonyosan hatásos tanácsa, nagy örömmel fogadnám!

  Köszönettel,
  Linda

  • Kedves Linda! Szeretnék Önnel egy kicsit beszélgetni, mert az, amit leírt, nagyon kevés információ a számomra a segítséghez. Hívjon fel kérem holnap. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 33. Tisztelt Doktor Úr!
  A mai napon voltam egy hasi ultrahangon, ahol a bal petefészkemben találtak egy 53mm-es cisztát. Ez mennyire veszélyes? Hogyan lehet kezelni? Szedhetem a fogamzásgátló tablettát tovább? Hasi fájdalmam nincs, panaszt eddig nem okozott. Köszönöm válaszát.

  • Kedves Zsuzsa! Tumormarker-vizsgálatra volna szüksége. Ha negatív, akkor ha esetleg később bármilyen alhasi panasza lenne, akkor azonnal forduljon orvoshoz, ha semmi nem lesz, akkor 3 hónap múlva készüljön egy újabb UH-vizsgálat. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 34. Tisztelt Doktor Úr!

  Néhány hete beszéltünk személyesen telefonon. Folyamatos “barnázás”, pecsételés miatt arra jutottunk, hogy megpróbálhatnék megszakítás nélkül egy jó ideig progeszteront szedni, mivel a változókorhoz is közeledek és fokozatosan hagynám el. Nem beszéltünk konkrét gyógyszerről.
  Hallottam egy viszonylag újszerű készítményről, ami tulajdonképpen fogamzásgátló és aminek egy új típusú progeszteronszármazék a tartalma, a drospirenon (Slinda 4mg) és nem kombinált, nem tartalmaz ösztrogént. Mit gondol, hogy ez megfelelő lenne esetleg ilyen célból, megpróbálható? Köszönöm előre is!

  • Nem tudom miért variál kedves Andrea. A drospirenon minimum 10 éve van gyógyszertári forgalomban különböző neveken, tehát semmi új nincs benne, és az Ön esetében semmivel sem jobb, mint a Norcolut vagy a Provera. Szeretettel Hamvas Ferenc

 35. Kedves Dr Havas Ferenc!

  Fogamzásgátló tablettát szedek, és a tablettamentes hét után folytattam a megfelelő időben a szedést. Azonban sajnos 3 tabletta után két nap kimaradt és egy enyhe vérzést tapasztaltam. Ha folytatom a tabletták szedését közvetlenül a 2 tablettamentes nap utáni napon, akkor elégséges ha egy hétig valamilyen kiegészítő fogamzásgátlást alkalmazunk és utána már ad védettséget a tabletta?

  Illetve mi a véleménye a rézgyöngy nevű hormonmentes helyi fogamzásgátlóról?

  Előre is köszönöm!
  Réka

  • Kedves Réka! Ez a ciklus már nem tökéletesen biztonságos, ne bízzon a gyógyszer védőhatásában. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm válaszát!
    Akkor ha jól értem a következő csomag szedéséig érdemes kiegészítő védekezést használni?

    Köszönettel,
    Réka

    • Nem siette el az értelmezést kedves Réka, de legalább helyesen tette. Szeretettel Hamvas Ferenc

 36. Tisztelt Doktor Úr!
  A barátommal kipróbáltunk egy hormonmentes helyi fogamzásgátlót, az előírásokat betartva és “időben kihúzva”. (Ez 2 és 1 hete történt) 4 napja késik a menstruációm és kezdek aggódni, nem szeretnénk még babát. Lehetséges, hogy teherbe estem?
  Válaszát előre is köszönöm! 🙂

  • Sajnos nem létezik 100%-os fogamzásgátló módszer kedves Petra, tehát a terhesség nem kizárható. Néhány nap múlva a reggeli első vizeletével csináljon egy tesztet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm a válaszát!
    Csináltam egy tesztet, de nem a reggeli elsővel, ez mennyiben befolyásolja az eredményt? Negatív lett, de még mindig nem jött meg.
    Válaszát köszönöm előre is!

     • Végül még pénteken megjött, tehát nem volt szükség szerencsére újabb tesztre.
      Köszönöm a segítségét!

 37. Tisztelt Doktor Úr!

  Édesanyám 51 éves. Másfél évvel ezelőtt jelentkezett be utoljára nagypapám halála után. Azóta semmi. Viszont 4 nappal ezelőtt ismét jelentkezett vérzés, ami nyálkában volt, pont mint amikor az első normális menstruáció történik, viszont kevesebb mennyiség, aznap nem volt több, és azóta sem.
  2 nap múlva elment nőgyógyászhoz, ahol UH készült. A feltárásnál ép hüvelyhám, portio, nyakcsat. pontszerű, sem régi sem friss vérzés nem látható. Endometrium 3mm-es, uterus rendes, nagy afv-ben, mko. homogén kis ovariumok. Szabad folyadék sincs.
  A nőgyógyász így mindent rendben talált nála. Ha ismétlődne a probléma akkor vissza kell mennie.
  Az lenne a kérdésem, hogy ezt a típusú vérzést mi okozhatta ezek alapján?
  Az előzmény még az volt, hogy mielőtt ezt a vérzést tapasztalta volna fájt előtte 5 napot a jobb petefészke, azóta az sem. Emellett 4 hónapja szed fitoösztrogén tartalmú táplálékkiegészítőket a hőhullámokra, éjszakai nem alvásra, közben az étkezésébe gyakorivá valtak a szója tartalmú növényi ételek, ami korábban nem volt az étrendben. Ezek a fitoösztrogén tartalmú készítmények okozhattak ilyen jellegű vérzést? Azóta nem meri szedni, így visszatértek a hőhullámai.
  Előre is köszönöm szépen válaszát!
  Tisztelettel,
  Fruzsina

  • Kedves Fruzsina! Az Édesanyjának szerintem semmiféle szervi baja nincs. Minden ellenkező híreszteléssel szemben a fitoösztrogén is hormon, ami okozhat ilyen mellékhatást, pláne, ha minden egyéb táplálékkiegészítővel vegyítik. Segíteni a problémán levélben sajnos nem tudok. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Nagyon szépen köszönöm válaszát!
    Annyit nem írtam még le, hogy a leleten nem tüntette fel, de szóban elmondta a nőgyógyász, hogy van egy két kalcium lerakódás a méhen, de azt mondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni. Ez valóban így van?
    Kórelőzmény, hogy véralvadási zavara van anyukámnak(antifoszfolipid szindróma), Clexane 0.4 et kapott véralvadásgátlónak 14 éve, emellett Medrol 4 mg-ot szed autoimmun vesebetegsége miatt(Gfr 62-70). Ilyen problémák mellett is meg lehet oldani ezeket a klimaxos tüneteket valamilyen terápiával? Szeretnénk hormonvérképet csináltatni. A vérképpel együtt felkeresnénk doktor urat.
    Köszönettel, tisztelettel,
    Fruzsina

    • Ennek semmi akadálya Fruzsina. A véralvadási problémák miatt nem ártana egy hematológiai szakvélemény a véralvadásgátló kezeléssel kapcsolatban, mert a jelenlegi kezelés számomra nem megnyugtató. Szeretettel Hamvas Ferenc

 38. Tisztelt Doktor úr!

  37 éves vagyok, van egy 5 éves kisfiam, születése előtt endometriózissal küzdöttem, ami születése után két évre újra megjelent, egy baloldali petefészek ciszta formájában, azt eltávolították, gyógyszet is kaptam. Azóta nem tapasztaltam tüneteket.
  Másfél éve volt egy vetélésem, aztán egy év eredménytelen próbálkozás után, kivizsgáltattam magam. Szervi problémát nem találtak, viszont a TSHm 4,85 volt. Az orvosaim tanácsára elkezdtem szedni 25mg euthyrox tablettát, amit 100 napja szedek.

  A problémám ami miatt írok Önnek, mert 40 napja nem jött meg, teszt negatív. Két napja kicsit pecsételek, és egyre jobban fáj az alhasam a derekamba kisugározva, gyakori vizelési ingerem is van. Az orvosomat próbáltam elérni, de nem sikerült. Tanácstalan vagyok, Ön mit javasol nekem?

  Köszönettel: Zita

  • Minél előbb mutassa meg Magát egy másik orvosnak kedves Zita. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 39. Tisztelt Doktor Úr!
  27 hetes kismama vagyok, tegnap voltam terhesgondozáson. Az Ultrahang vizsgálaton a baba haskörfogatát kisebbnek mérték, az alapján csak 25hetesnek felel meg, a többi adat a 27 hetesnek felel meg (AC 20,77, BPD 6,78, HC 24,15, FL 5,02)
  Aggódom a kisebb haskörfogat miatt, és az orvos sem nyugtatott meg. A 20 hetes genetikai vizsgálaton nem volt eltérés.
  33 éves vagyok, Hashimoto miatt napi 13mcg Syntroxine-t szedek, mellette normálisak a pajzsmirigy értékek, nincs egyéb panaszom vagy eltérés. Vérnyomás normális, nincs terhességi cukorbetegségem.
  Tudok valamit tenni, hogy “behozzuk” a súlyt? Egyáltalán lehetséges? Mekkora aggodalomra ad okot egy ekkora eltérés?
  Köszönöm előre is!

  • Kedves Anna! Feltételezzük a legjobb variációt, azt hogy a vizsgáló orvos nem egy lelkiismeretlen, képzetlen szakember, aki tudatosan Önt kétségek között akarja tartani. Tehát ha nem mondott Önnek semmi rosszat /gaz, hogy jót sem/, akkor nagy valószínűséggel a baba körül minden rendben és nincs semmi teendő. Két általam unásig ismételt dolgot szeretnék Önnek is elmondani: a leletek Önről, de nem Önnek születnek, nem Önnek kell őket értékelni, és az UH vizsgálat nem egy exakt tudomány, a mért adatok erősen szubjektívek. Önmagában a haskörfogat az átlagosnál kisebb mérete nem jelent súlyelmaradást. Ezzel a parázással sokkal többet árt önmagának és a babájának, mint amennyit ez az egész vizsgálat megér. Csak úgy halkan mondom, hogy nem véletlen, hogy a protokoll a 30. hétre ír elő kötelező UH-vizsgálatot, a 2. héten végzett vizsgálat lényegében szükségtelen volt. A semmiért aggódik! Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

   • Köszönöm Doktor úr a megnyugtató választ!
    Ágynyugalmat írt elő a szülészorvos, fehérjedús étkezést és két hét múlva újabb UH-os vizsgálatot, hogy lássa, nőtt-e a baba megfelelően.
    Igyekszem nyugodt és pozitív maradni, köszönöm a kedvességét!

    • Nagyon helyes kedves Anna. Nagyon szívesen! Semmi szüksége ágynyugalomra, csak legyengül tőle, a babára meg semmit sem hat. Sok hűhó semmiért! Legyen nyugodt és maradjon egészséges! Szeretettel Hamvas Ferenc

 40. Tisztelt Doktor Úr!
  Már írtam Önnek máskor is és mindig sikerült megnyugtatnia. A gondom a következő. Noriel fogamzásgátló tablettát szedek 8 hónapja. Fokozatosan jönnek elő a gondok, amit csak a tablettához tudok kötni. Visszatérő hüvelyi fertőzés, alhasi fájdalom, és egy két hónapja fájnak a lábaim mikor elkezdem a 7 napos szünet után szedni újra. Most a levél első hetén tartok, fáj a lábam és a hasam is, amikor épp nem szedem semmi gondom. Már azon gondolkodom, hogy abbahagyom így a levél szedése közben. Ezzel nagy kárt tehetek? Jártam már orvosnál, de hiába mondtam neki szerinte nem lehet gond a tablettával. Ön szerint abbahagyják? Vagy mit tud tanácsolni? Köszönöm válaszát. Tisztelettel Zsuzsa

  • Ha a panaszai valóban ennyire drámaiak kedves Zsuzsanna, akkor hagyja abba a tabletta szedését, de ha csak para vagy hiszti, akkor várja meg a levél végét. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 41. Tisztelt Doktor Úr!
  Egy kérdéssel fordulnék Önhöz.
  Már lassan 1 éve szedem a Yasminelle fogamzásgátlót, előtte a Lindinette-t szedtem 1 évig. Nekem rendszeresen a 7 tablettamentes nap 3. napján, vasárnap szokott megjönni, azonban ebben a hónapban nem vasárnap hanem előbb, csütörtökön jött meg a vérzésem és ekkor még volt 1 szem a tablettából. Az utolsó szemet beszedtem (csütörtökön) és csütörtöktől-keddig volt meg a menzeszem. Az lenne a kérdésem, hogy még 2 napom van a szünetből és ha ezt megtartom és ugyanúgy folytatom a következő hónapot, mint eddig, akkor ugyanúgy véd-e a tabletta? Illetve ilyenkor szükség van-e nőgyógyászhoz fordulni?
  A válszát előre is köszönöm!
  Fanni

 42. Tisztelt Doktor úr!

  UM: 2020.04.28. 30napos ciklusaim vannak. Anovuláció bizonyított. Kaptam clostylbegitet mert kistesót tervezünk. Menstruáció második napján kellett elkezdenem szedni. Menet közben az orvosom 2 megyével arrébb költözött így orvos nélkül maradtam. Ma bementem a kórházba folliculáris vizsgálatra a ciklus 15.napján és a bal oldali petefészeknél egy 18×16 tüszőt látott az orvos a másik oldalon pedig sok kicsit 6mm körülieket. Mielőtt elment az orvosom felirta az Ovitrellet hogy adjam majd be. Ma megkérdeztem az UH az orvost azt mondja kakukktojás lehet ez a 18x16mm . Adjam be délután 6 és csütörtökön délután legyünk együtt vagy ma este 10kor adjam be és csütörtök délelőtt legyünk együtt. Teljesen összezavarodtam. Egyáltalán beadjam a tüszőrepesztőt ekkora tüszőnél? és mikor? Doktor úr mit javasol? Lehet ebből terhesség? Köszönöm

 43. Tisztelt Doktor úr!
  Egy nagy dilemmában vagyok, mert mégiscsak váratlanul ért a dolog. Csütörtökön voltam nőgyógyásznál, bal oldali petefészkemben van ciszta. 40 x 45 mm-es, vegyes echodensitású, felerészt cisztikus. Douglasban szabad folyadék nem látható. Doki azt javasolta, hogy 1 hónapon belül meg kell műteni, ciszta és bal oldali petefészek eltávolítással együtt. Leírnám az előzményeket is, tavaly márciusban volt az “első” cisztám, akkor még: ugyanott 31 x 27 mm-es, vékonyfalú, tiszta folyadékbennékű cystikus. Utána jött a labor: CA 125: 8,48 és HE-4: 68. Majd szeptemberben: ugyanott: 35 x 27 mm-es, vékonyfalú, tiszta folyadékbennékű cystikus. Most meg már 40 x 45 mm-es lett. Ennyire aggasztó a helyzet, hogy még a petefészek eltávolításra is szükség van? Mekkora az esélye annak, hogy elfajulhat? Május 18-án lesz a műtét. Ön szerint érdemes belemennem? Mennyire súlyos problémát okozhat, ha azután csak 1 perefészekkel élhetek? A vágási seb normál esetben ilyenkor milyen hosszú szokott lenni? Köszönöm előre is a válaszát! Üdv.: 42 éves anyuka

  • Hívjon fel holnap kedves Renáta, volna néhány kérdésem Önhöz, mielőtt a válaszomat megfogalmaznám. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 44. Tisztelt Doktor Úr!
  41 éves nő vagyok. Eddig elmondható volt, hogy 25-26 napra jelentkezett a menstruációm. Ebben a hónapban, tegnap a 18. napon már jelezte, világos barna színnel, hogy várható, ma a 19. napon már erős sötétbarna színnel több mennyiséggel, hogy meg fog jönni, de még nem vér színű, úgy gondolom lehet, hogy a 20 napon meg fog történni a valós mentruáció. Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire természetes, hogy nekem most ennyivel hamarabb jelentkezik? Vagy gyanakodhatok-e valami betegségre? Válaszát előre köszönöm!

  • Úgy gondolom kedves Mariann, hogy ez sajnos egy természetes jelenségnek számítható. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 45. Tisztelt Doktor Úr!
  Két éve szedem a Noriel fogamzásgátló filmtablettát. Fogfájásom jelentkezett, ezért a fogorvos Dalacint írt fel. Nem tájékoztatott arról, hogy ez antibiotikum. Így nem használtunk mást a védelemhez. A Dalacint akkor kezdtem el szedni, amikor a 7 napos kihagyásom volt a gyógyszerrel. Második Noriel tabletta után történt meg a nemi aktus. Ekkor szedtem még a Dalacint. Lehet ebből baj? Érdemes lenne egy esemény utáni tablettát bevenni?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Timi! Felhívnám a szíves figyelmét, hogy az online tevékenységem nem 0-24-ben történik, időnként pihenni is szoktam. Szeretettel Hamvas Ferenc

   • Elnézést kérek, csak nem jelezte, hogy elküldte az előző kérdésemet, azért írtam le újból.

    • A legjobb tudomásom szerint a rendszer ezt nem jelzi vissza. Nem haragból írtam, amit írtam, de egy késő éjszaka elküldött kérdésre kora reggel még nem szabad választ várni. Probléma egy szál se, ha szüksége lenne rám, a továbbiakban is megtalál. Szeretettel Hamvas Ferenc

     • Endimetriozis mutetem volt egy éve! Vannak sárga folyása régen használtam hüvelykupot ilyenkor
      Most lehet mutet utan??

 46. Tisztelt Doktor Úr!
  Lenne egy kérdésem. Nem nőgyógyászati, hanem az emlőcentrummal kapcsolatos. Fél éves kontrollra szeretnék menni, de szeretném hamarabb letudni a jelenlegi helyzet miatt. Erre sor kerülhet-e kb. 4 hónap múlva, vagy 4 hónapon belül, vagy ki kell várni a 6 hónapot? Természetesen mammográfia vizsgálat nélkül, csak UH vizsgálatra gondolok. Válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Dóra! Amennyiben Ön TB-alapú szolgáltatást vesz igénybe, akkor nem akkor történik a vizsgálat, amikor Ön azt le szeretné tudni. Ha magánszolgáltatásról van szó, annyiszor csináltatja meg, amennyiszer arra pénze van. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!
    Mivel évek óta fennálló problémáim vannak, ezért szoktam félévente menni kontroll vizsgálatra. Természetesen TB által finanszírozott, és mivel nem évente megyek, így fél éves kontrollnál beutaló sem szükséges. Azért szerettem volna kérdezni, hogyha fél éves kontroll van, akkor be kell-e tartani csak UH vizsgálatnál a 6 hónapot, vagy kérhetek-e időpontot hamarabb is, tehát mondjuk 4 hónapnál és közölni, hogy fél éves kontrollra szeretnék menni.

    • Erre sajnos azért nincsen lehetősége kedves Dóra, mert a “műsoron kívüli”, panaszok nélküli vizsgálatokat a TB, miután nyilvántartja a korábbi vizsgálatok időpontját, jogosan nem finanszírozza. Szeretettel Hamvas Ferenc

     • Köszönöm szépen a válaszát Doktor Úr!. Akkor mindenképp kell a fél évhez tartanom magam. Igen, csak valamit észrevettem, ami plusz göb szerintem, azért is szerettem volna hamarabbi időpontra tenni a dolgot, a járvány miatt is, hogy ne az esetleges tetőzés idején menjek, mert szívbeteg, allergiás vagyok. Akkor várok még 2 hónapot. Remélem, 3 hónap alatt nem tudott súlyosabb dolog kialakulni a legutóbbi UH óta. Bízom benne. 🙁 Elnézészt kérek, hogy zavartam ezzel az üggyel kapcsolatban.

     • Hogy lesz-e és mikor lesz tetőzés, azt csak a Jóisten tudná megmondani, de szerintem még Ő sem tud ennek az egészségügyi vezetésnek a fejével gondolkodni. Jó volna, ha valóban félévente jár ellenőrzésre, ha nem a melleire koncentrálná a folyamatos figyelmét, mert akkor hetente is mehetne vizsgálatra. Szeretettel Hamvas Ferenc

 47. Tisztelt Doktor Úr!
  2 éve szedem a Noriel fogamzásgátló filmtablettát. Fogfájásra Dalacint írtak fel, amit egy hete szedek. Az orvos nem tájékoztatott róla, hogy ez antibiotikum, így nem alkalmaztunk mást a védekezéshez. Dalacin szedés elkezdésekor éppen a 7 napos kihagyás volt. Két nap fogamzásgátló szedés után volt az első nemi aktus. Ekkor is szedtem még a Dalacint. Lehet ebből baj?
  Válaszát előre is köszönöm!

 48. Tisztelt Doktor Úr!
  6 hónapja Jaydess spirálom van (endometriózis műtét után fél évvel, Mistral tablettáról fájdalmak miatt váltani kellett erre) nem is volt eddig semmi gond, még nem maradt el a menzesz tőle teljesen. Három hete kezdődött állandó tompa alhasi fájdalom, mely minden nappal erősödött. Egy hét után orvoshoz mentem, petefészek gyulladást állapított meg, kaptam 2 Monural port, pár nap múlva javulás kezdődött, majd 2 teljes fájdalommentes nap. Ezt követően újból indult a tompa, majd erősebb alhasi fájdalom, hol jobban hol kevésbé, de egész nap fáj. Éjszaka enyhül. Délelőtt jobb, délután rosszabb. Ma is voltam az orvosnál, Zinnat-ot kaptam, hólyaggyulladás most a diagnózis, de lehet az IUD miatt méhgyulladás is. Endometriózis miatt nem lenne jó eltávolítani ha nem muszáj. Vizelet nem csípett, folyásom sem volt. Így is lehet hólyaggyulladás? Nagyon félek hogy nem lehet rajtam segíteni, krónikussá válik és állandósul a fájdalom. Doktor Úrnak mi a véleménye, mi lehet a betegségem, vagy ki lehet e zárni valamelyiket?
  Köszönöm szépen válaszát!
  Linda

  • Kedves Linda! Úgy érzem, hogy jogos a gyanúja. Szerintem az orvosa nem éppen van a helyzet magaslatán. A problémám az, hogy labor és vizsgálat hiányában én biztosan nem tudok most segíteni Önnek, annak ellenére, hogy feltehetőleg a leírt tünetek hátterében nem hólyaghurut áll. Sajnálom… Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát, Doktor Úr!
    Ma történt méhszájból kenetlevétel, annak kb 2 hét múlva lesz eredménye, holnap pedig vizelettenyésztésre megyek. Ha nem baj és nem élek vissza Doktor Úr idejével, beszámolnék majd a fejleményekről.
    Köszönöm szépen!

     • Kedves Doktor Úr!
      Az 5 napos Zinnat kúra végénél járok, még egy napi adag van hátra. Nagyon el vagyok keseredve, az àllapotom nem javult semennyit sem, az állandó 0-24/7 alhasi fájdalom egy percre sem szűnt, sőt 3. napja feljebb terjedt a fájdalom, a gyomorszájtól kezdődik és az egész hasam fáj 0-24, mintha nagyon erős gyomorideg szerű fájdalom lenne, ami az alhasamig tart. Aludni sem tudok emiatt. Ez a antibiotikumtól lehet? Még soha nem volt ilyen állandó fájdalmam. Szedek protexin balance-t. Sajnos azt nem tudom meghatározni, hogy lent a petefészek, méh vagy mi fájhat, annyira kiterjedt. Nagyon picit hátra sugárzik bal deréktájra. Nem tudom segít e a spirál eltávolítás, méhgyulladás lehet e… Pedig a PID kezelése antibiotikum, vagy rosszul tudom? Sajnos az orvosom sem tudja mi van, most már a spirál eltávolítása következik. Pedig 9UH alapján jó helyen van. Köszönöm szépen válaszát!

     • Az teljesen világosan látszik, hogy az orvosa nem igazán tud mit kezdeni ezzel a problémával. Ha a fájdalmakat méhgyulladás okozná, annak csak a legritkább esetben van UH-jele, viszont tapintással és laborvizsgálattal majdnem pontosan megállapítható. Mindenek előtt egy jó urológusnak kellene kizárnia a húgyúti eredetet, és ha az kizárható, akkor valóban a következő lépés pozitív tapintási és labor-lelet esetén a spirál eltávolítása. Mindezt gyorsan kellene lezongorázni, mielőtt még nagyobb baj alakulna ki. Szeretettel Hamvas Ferenc

 49. Kedves Doktor úr!

  Húsz éves vagyok, még nem voltam terhes és nem is dohányzom. Milligest fogamzásgátlót szedek tíz hónapja, eddig nem volt panaszom vele, de gondolkozom, hogy átváltok réz spirálra. Aggaszt a hormontartalommal járó vérrögképződés megnövekedésének a kockázata, de attól is tartok, hogy a partnerem az együttlét során esetleg valahogy “megpiszkálná” a spirált, és attól elcsúszna a helyéről. Ez lehetséges Ön szerint? Illetve tudom, hogy ez alapján nehezebb hozzászólni, de melyiket tartaná biztonságosabb megoldásnak az én esetemben?

  Üdv,
  Kamilla

  • Kedves Kamilla! Ha felhív, szívesen elmondom néhány kérdés után a véleményemet a kérdésével kapcsolatban. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 50. Tisztelt Doktor úr! 23 hetes várandós vagyok. Felújítottuk a héten a kerti faházunkat, csiszoltuk és lazúrral lefestettem. Sajnos csak utólag jutott eszembe, hogy a lakkozást lehet, hogy nem volt jó ötlet az oldószer miatt, hogy én csináltam. Árthattam ezzel a babának? Kb. 3×1 órát töltöttem a lazúrozással, kinn az udvaron. Nagyon aggódom. Köszönöm előre is!

  • Nincs oka az aggodalomra kedves Anna, hacsak amiatt nem, hogy ha legközelebb is előbb cselekszik, és aztán gondolkodik. Jobb lenne fordítva, mert nem mindig lesz szerencséje… Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 51. Az lenne a kérdésem, hogy a nőgyógyászom duphastont írt fel a ciklus 14. Napjától. Szedhetem mellette a barátcserje kapszulát a pozitív terhességi tesztig?

  Előre is köszönöm.

 52. Kedves Doktor Úr!

  Az volna a kérdésem, hogy amennyiben valakinek olyan méhnyakrákja lenne, ami már a hugyúti szerveket is megtámadta, az hüvelyi ultrahangon látható lett volna a nőgyógyász által? Kismedencében a hüvelyi ultrahang szerint kóros eltérés nincs, szép a méh, szép a petefészek. Azonban a napokban mintha minimális vizeletszivárgást tapasztalnék, persze lehet, hogy csak hüvelyi folyás, de akkor nagyon színtelen, szagtalan, vízszerű. Citológiai eredményre most várok. Méhszájsebem van. van egy 20 hónapos teljesen negatív citológiám.

  • Kedves Eleni! Amit leírt, az egy majdnem irreális félelmi alapú fikció. Ne őrjítse Magát ezzel kérem! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Köszönöm Doktor Úr, teljesen bele voltam őrülve és közben pont megjött a citológiai eredmény is: Kenet minősége: megfelelő, értékelhető, de elégtelenül fixált , autolysis, és zavaró mértékű vért tartalmaz.
    Eszközös vétel: mindkettőről
    Kenet értékelése:NEGATÍV
    Eredmény/Javaslat:Onkológiailag NEGATÍV.
    Szoros cytologiai kontroll 6 hónap múlva javasolt a korlátozások miatt. Kiegészítő vizsgálat eredménye:
    hrHPV tipizálás: NEGATÍV

    Azt hiszem, ennek most nagyon örülök. Értem, hogy a citológiát ismételni kell (bár örülök, hogy a zavaró dolgok mellett azért értékelhető), a negatív HPV pedig már nagyon jó hír! Az autolysis mit jelent pontosan?

 53. Kedves Doktor Úr!

  Canesten Kombival kapcsolatban szeretnék Doktor Úrtól tanácsot kérni.
  Hüvelygombára mindig is ezt használtam, de én eddig ragaszkodtam a 3db-os kiszereléshez, utána pedig mindig 1 héten át használtam a Vitagyn C hüvelykrémet.
  A problémám viszont az, hogy a sokadik gyógyszertárat is megjárva, mindenhol azt mondták, hogy átmenetileg készlethiány van a 3db-os Canesten Kombiból, és csak a Canesten Kombi Uno-t tudtam megvenni.

  Elég gondterhelt lettem, mert nekem eddig a 3db-os mindig szépen elmulasztotta a tüneteimet, viszont most vannak kétségeim az 1db-ossal szemben, mivel ebben valamivel kevesebb hatóanyag is van, mint a 3db-osban összesen.
  Doktor Úrnak mi a véleménye, ez az egyszeri alkalom lehet ugyan annyira hatékony mint a 3db-os? Esetleg kettőt használjak el belőle egymás után biztos ami biztos alapon, vagy az hülye ötlet?

  Előre is nagyon köszönöm a segítségét!!

  Üdvözlettel: Boros Lilla

  • Nem megalapozott az ellenérzése kedves Lilla, persze a puding próbája mindig az evés. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

   • Akkor Doktor Úr szerint elegendő az 1db-os Canesten, és utána 1 hét Vitagyn?
    Mert nyílván ha Doktor Úr azt mondja hogy az 1db-os felér a 3db-os hatásával, akkor azt követném. Mert nyílván túladagolni sem szeretném a 2db Uno-val.

    Csak egész nap dilemmázok, és magamban nem tudok dönteni.

    Előre is köszönöm ismét a segítségét!

    • Ha szükség lenne ismétlésre vagy kiegészítő kezelésre, akkor azt beleírták volna a használati utasításba kedves Lilla. Szeretettel Hamvas Ferenc

     • Rendben, akkor maradok az egy napos kezelésnél, köszönöm hogy segített a dilemmámban!

      Már csak egy gyors kérdésem lenne, hogy tegnap este ezt az egyet fel is helyeztem, akkor ma estétől már használhatom a Vitagyn-t, vagy valamennyi időt várjak a kettő között?

      Köszönöm a segítséget ismét!

      Lilla

 54. Kedves Doktor úr!
  Röviden: 8 hét menstruáció kimaradás után, orvosom Uh-n két szikhólyagot és egy 6hetes+2 napos 4mm életjelenség nélküli embriót állapított meg. Ciklusaim 26 naposak.
  Orvos megkért, hogy egy hét elteltével újabb Uh-n jelenjek meg, és akár másnap műszeresen befejezheti.. Kérdésem az lenne, hogy indokolt-e a műtét, esetleg több időt nem is adhatok már arra, hogy esetleg pulzáljon a szíve? Semmi jel nem utal arra vérzés, görcs, hogy baj lenne. Vagy esetleg a két szikhólyag rendellenességnek felel meg?
  Előre köszönöm megtisztelő válaszát.
  Üdvözlettel: Klára

  • Kedves Klára! Úgy gondolom – bár hiszek a csodákban – hogy ha helyes a számítás a terhesség életkorát illetően, arra vajmi kevés az esély, hogy életjelenségek jelenjenek meg. Arra azonban látok esélyt, hogy 2-3 hetes várakozást követően a terhesség spontán kiürüljön. Ez azonban sajnos nem jelenti azt, hogy a méhkaparás is biztonsággal elkerülhető, de megvan rá az esély. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 55. Tisztelt Doktor Úr!

  27 éves vagyok, Ladeering hüvelygyűrűt kezdtem el használni 2 hónappal ezelőtt (szombaton teszem fel a harmadik gyűrűt). Néhány kellemetlen mellékhatást tapasztalok, ezek a gyakori vizelési inger, az égető érzés vizelés közben, a csípő érzés megmarad, valamint nemi együttlét során a hüvelybemenetben is fájdalmat, égető érzést tapasztalok. Nem gyanakszom hüvelyfertőzésre, folyás és egyéb hüvelyi tünet nincs. Ez lehet “sima” hólyaghurut? Van itthon készítményem gombás és bakteriális fertőzésekre (Beliema Effect és Gínophilus Restore), valamint hólyaghurut kezelésére Urzinol. A fentiek értelmében melyik szedését javasolja? Ez hüvelyi vagy inkább húgyúti eredetű probléma lehet? Bármelyik szedése mellett szükséges kiegészítő védekezés?

  További kérdés, ami ezektől független, hogy hüvelygyűrűvel együtt (kiegészítő kezelésként, ha bármikor szükség lesz rá) használható bármilyen spermicid? Pl. Pharmatex krém? Ez nem befolyásolja a hormonok felszívódását?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel:
  Nagy Petra

  • Kedves Petra! Gyanakszom arra, hogy a panaszai kevésbé fertőzéses jellegűek, mint amennyire mellékhatás-eredetűek. Bizonyosságot csak azzal tud szerezni, ha átmenetileg nem használja az eszközt. Ha a panaszai megszűnnek, akkor egyértelmű, hogy a szünet végleges kell, hogy legyen. A Pharmatex ilyen hatásáról sajnos nem hallottam. Szeretettel üdvözli Hamvas Ferenc

 56. Kedves Doktor Úr!

  Nagyon köszönöm korábbi válaszait, voltak kezdődő terhességeim de sajnos az 5-6 hét körül elvetéltem. A vetélések miatt különböző vizsgálatokon vagyok túl. Szeretném kérni az eltérésekre véleményt kérni. A szakemberekkel megtörtént a konzultáció, nőgyógyászhoz még nem jutottam el.
  Az eltérések:
  – MTHFR C677T mutáció: CT heterozigóta,
  – MTKFR A1298C mutáció: AC heterozigóta,
  – ANA (ELISA): 26,1 U/ml (ref.érték: 0,0-25,0),
  – Anti-thyreoglobulin:157,0 IU/ml (ref.érték: 0,0-60,0),
  – D3 vitamin: 27,7 ng/mL (ref.érték: 30,0-60,0)
  – alacsonyabb volt a Hemoglobin, MCV, MCH, MCHC értéke a ref.értéktől
  – magas volt a koleszterin
  – a 3.pontos inzulin terhelés 60perces inzulin értéke 89.4 volt (többi jó volt),
  A heterozigóta eredményre kellene majd pozitív teszttől szúrnom magam vérhígítóval, és szednem kell majd folátot, D vitamint Rutascorbint.
  Azt szeretném kérdezni, hogy próbálkozhatunk a babprojekttel, és bízhatok hogy kiderült a vetélés oka, a vérhígító használata segíteni fog a kihordásig. Nagyon Köszönöm

  • Kedves Ildi! Kérem hívjon fel telefonon, megbeszélném Önnel a teendőit. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr!

    Az lenne a kérdésem, hogy mirena spirál mellett teherbe lehet-e esni? Válaszát előre is köszönöm!

    • Kedves Bea! Semmilyen módszer nem rendelkezik abszolút biztonsággal. Más lapra tartozik, hogy jelen esetben a terhesség valószínűsége közelít a nullához. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

 57. Kedves Doktor Ur!

  Jodnegativ terulet okozoja lehet gyulladasos folyamat is vagy mindenkeppen rakos elvaltozasra utal? Azert kerdezem mert a mehszajseb mellett a mellso ajkon korkorosen a huvelyboltozatra terjedo jodnegativ teruletem van. Van kiut meg? Jol sejtem hogy konizacio itt mar keves? Ha esetleg nem rak, akkor lehet ott is rakmegelezo meg? Valamennyire jobban megnyugtatna, nagyon felek. Hogyan kezelik? Koszonom valaszat, elnezest az ekezetek miatt.

  • Kedves Ani! Sokadszor írom le ezen az oldalon, hogy egy orvosi lelet nem a betegnek, hanem a betegről íródik egy másik szakembernek, illetve hogy a kolposzkópos lelet igen erősen szubjektív. Az Ön lelete pl. így erősen értelmezhetetlen, mert egy elváltozás vagy körkörös és akkor a méhszáj mellső és hátsó ajkán egyaránt megfigyelhető, vagy a mellső ajkon van, de akkor nem lehet körkörös. A jódnegativitás, ecetsav pozitivitás és egyéb látható elváltozások /pontozottság, tagozottság, kóros érrajzolat nélkül/, illetve pozitív cytológia nélkül megint csak nem rákot, vagy rákmegelőző állapotot reprezentál. Hozzáteszem, hogy ha az orvosa a kezébe ad egy ilyen leletet, akkor törvény előírta kötelessége volna azt Önnek részletesen elmagyarázni, ami ezek szerint nem történt meg. Szóval az ügy több sebből vérzik, de ennél többet csak vizsgálat után tudnék Önnek mondani. Szeretettel üdvözli és kíván kellemes Ünnepeket dr Hamvas Ferenc

  • Kedves Doktor ÚR!

   52 éves vagyok. az időre megjött menstruációm mennyisége és állaga is megváltozott. időre kitartott ameddig szokott, csak olyan sürü barnás váladék jelentkezett,majd utánna csekély rózsaszínes, halvánpirossas enyhe vérrel. normális ez ilyen korba? vagy mitől lehet? válaszát előre is köszönöm. minden jót és jó egészséget kívánok. Márti
   elnézést kérek,ha már egyszer elküldtem a kérdést, rendetlenkedik a netem.

   • Kedves Márti! Ön feltehetőleg a változás korának közvetlen közelébe került, így minden a vérzést érintő változás először ennek a rovására írható. Egyelőre maradjunk várakozó állásponton és figyeljük meg a következő vérzés/eke/t. Ha él nemi életet, akkor a reggeli első vizeletével egy terhességi tesztet csináljon, ami nagy valószínűséggel negatív lesz, de a terhességet még ebben a korban is ki kell zárni. Amit leírt, attól még nem kell kétségbe esni és egyelőre sem más vizsgálatot, sem beavatkozást nem igényel. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 58. Tisztelt Doktor Úr!
  27 éves nő vagyok. Fogamzásgátló tablettát szedek. Hétfőn kellett volna megjönnie a megvonásos vérzésemnek, de csak egy kevés barnás rózsaszínes “folyás” volt. Enyhe alhasi fájdalmam is volt, de ez ilyenkor nekem mindig van. A tabletta szünetében 5. napján vagyok de további vérzés nem jelentkezett, viszont enyhén sárgás folyásom van, de nem viszket és nincs semmilyen kellemetlen szaga sem. A járvány miatt orvoshoz nincs lehetőségem menni. A gyógyszer mellett előfordulhat, hogy a vérzés szinte kimarad? Végig időben szedtem, nem hagytam ki egy szemet sem. Köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Zsuzsa

  • Kedves Zsuzsanna! Ilyen jelenség egy-egy alkalommal /ritkán/ tekinthető normálisnak is, jelenleg semmi teendője azon kívül, hogy abbahagyja a parázást. Szeretettel üdvözli dr Hamvas Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =