Van kérdése?

2015 július 1.-től ezen az oldalon feltehet nekem szakmai kérdéseket, melyekre igyekszem gyorsan és a legjobb tudásomnak megfelelően válaszolni. Kérem hogy kérdéseiket próbálják meg röviden megfogalmazni. Kérdéseiket és válaszaikat az oldal minden látogatója olvashatja, de természetesen minden azonosításra alkalmas adatuk nélkül. Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő stílusú, túl személyes vagy személyeskedő kérdések vagy hozzászólások törlésre kerülnek.

Mielőtt kérdez, itt megtekintheti a “Gyakran Ismételt Kérdéseket“, hátha már született válasz az Ön problémájára.

Tekintettel arra, hogy sem vizsgálni, sem leleteket ellenőrizni ebben a formában nincs módom, a válaszaim csak tájékoztató jellegűek, azokért teljes felelősséget vállalni nem tudok.

 

kerdesek

4 181 Comments

 1. Kedves Doktor Úr!

  Egy kellemetlen problémában szeretném kérni a segítségét.
  Párommal megszakítással védekeztünk (tudom, felelőtlenség volt és ez valójában nem is védekezés). Kb. 15 perccel az ő ejakulációja előtt szakítottuk meg, és az eset a vérzésem 5-6. napján történt. A ciklusaim általában 27-28 naposak.
  A dolgot nehezíti, hogy a napokban a sebészeten jártam, beütöttem az ujjam a kezemen. Nem tört el, de keletkezett egy vérömleny benne. Ezért is kérdezném a véleményét, vegyek-e be esemény utánit, hiszen úgy tudom, az és a sima fogamzásgátlók is trombózist okozhatnak. A sebész doktor úr azt mondta, szerinte az ujjban a vérömleny nem tud trombózist okozni.
  Tehát kétségek közt vagyok. Bízom benne, tud nekem segíteni.
  Nagyon köszönöm.

  Üdvözlettel: Zsuzsi

  • Úgy gondolom kedves Zsuzsi, hogy ebben a szituációban nem indokolt az esemény utáni tabletta beszedése, mert többet árthat, mint amennyit használna. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Nagyon köszönöm a gyors válaszát, főorvos úr! A menstruáció utolsó napján egyébkét is kicsi az esély, ha jól tudom, igaz? Köszönöm még egyszer. Szép napot kívánok!

 2. Kedves Doktor Úr!
  Szeretnèm kikèrni a velemènyèt. Kb 1 éve volt egy vetèlèsem a terhesség 6. hetèben, amely után nem indítottak kivizsgálást mivel ez volt az első és elmondásuk szerint sajnos ez bármilyen komoly ok nélkül is előfordulhat. Nem sokkal ezelőtt kb. 2 hete èszleltem, hogy melleimből nyomás hatására fehér, tejszerű váladék ürül. Ezzel felkerestem a nőgyógyászom aki endokrinológiai kivizsgálásra irányított engem illetve kiírt egy verkèpet amelyben ellenőriztèk a prolaktin szintet, ami emelkedett. Február 3-án kellett volna a menstruációmnak megjönnie ami nem így lett. Nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget mivel elmondták hogy az emelkedett prolaktin okozhat menstruációs zavart. Viszont ma mègis elvégeztem egy terhessègi tesztet, ami pozitív lett. Nagyon rossz szokásom és sajnos most is elkövettem ezt a hibát, hogy elkezdtem a netet bújni és olvasgatni ahol mindent írnak a magas prolaktin szintről és a terhesség korai szakaszáról csak jót nem. Önnek mi a véleménye? Lehetsèges hogy a magasabb prolaktin szint miatt újra át kell élnem a vetèlès borzalmait?
  Nagyon tartok attól hogy hogyan fog alakulni ez a várandósságom, az orvosomat hétvégén nem tudom elérni ezért szeretném kikèrni az Ön vèlemènyèt!
  Választ előre is nagyon szépen köszönöm!

    • Tekintettel arra kedves Ágnes, hogy a Prolactin-szint normális felső értéke 40 körüli, ugyanakkor február 3.-án már lehet, hogy terhes is volt, ez az érték semmiféle aggodalomra nem ad okot. Nyugodjon meg és viselje örömmel a várandósságát! Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 3. Kedves Doktor Úr!
  Lassan 1,5 éve próbálkozunk a férjemmel mert nagyon szeretnénk egy kisbabát. Jelenleg 14 napja késik a menstruációm, általában mindig pontosan max 1-2 nap eltéréssel szokott megjönni. Néha előfordul egy kis alhasi fájdalom, derekfajdalom ami ilyenkor szokásos szokott lenni. 5 nappal ezelőtt elvégeztem 3 tesztet amiből 1 a reggeli első vizeletből volt és mind a 3 negatív lett, ma vettem két olcsóbb terhességi tesztet kíváncsiságból, mind a kettőt megcsináltam ami a teszt leirásában feltüntetett 5 perc után negatív lett mind a kettő azonban a kíváncsiság miatt órákkal később mikor megnéztem mind a kettőn egy leheletnyi, nagyon halvány de mégis látható második vonal látható. Ez jelenthet terhessèget? Pozitívnak mondható egy ilyen teszt vagy érdemes pár nap múlva mégismetelni?
  Köszönöm a válaszát!

  • Kedves Zsanett! Ön feltehetően nem terhes. 1 órán túl az én vizeletemmel elvégzett teszt is negatív lenne. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 4. Tisztelt Doktor Úr!

  Az elmúlt 12 évben mióta menstruálok mindig pontosan jelentkezett a menstruációm. Azonban most 7 napos kèsèsnèl tartok, elvégeztem 2 terhességi tesztet, egyet a délutáni órákban egyet pedig reggel az első vizeletből, mind a kettő egyértelmű negatív lett. Pár nappal ezelőtt megörültem mivel minden menstruáció előtti tünetet èszleltem magamon a szokásos alhasi fájdalom, derék fájdalom, kis puffadás. Ezek a tünetek amilyen gyorsan jöttek úgy el is múltak a menstruációm pedig továbbra sem látogatott meg.
  Két negatív teszt után lehetséges hogy mégis terhes vagyok, vagy mi lehet a baj?
  Jövőhèt péntekre kaptam időpontot az orvosokhoz de mostmár nagyon kezdek aggódni mert sose történt mèg velem ilyen.
  Köszönöm a segítséget!

  • Kedves Anett! Ez egy olyan probléma, ami minden egészséges felnőtt nőnél egyszer-egyszer előfordulhat, anélkül, hogy a háttérben bármiféle sandaságot kellene feltételezni. Teljesen fölösleges ezért most orvoshoz fordulnia, és paráznia sem kell emiatt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 5. Tisztelt Doktor Úr!
  Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a tegnapi nap folyamán a párommal együtt lèt után jelentkezett nálam egy enyhe alhasi fájdalom ami kis idő alatt magától elmúlt, a mai nap viszont barnás folyásom jelentkezett ( a menstruációm mèg nem esedékes) és újra érzem az alhasi fájdalmat is mely mellé mèg társult egy hüvelyi diszkomfort érzés is. Mi okozhatja ezeket a tüneteket? Illetve mi tèvő legyek most?

  Köszönöm a válaszát előre is!

  • Kedves Olívia! Elképzelhető, hogy az orgazmus hatására volt egy rendes vagy rendkívüli tüszőrepedése, ami teljesen normális, és járhat ilyen pecsételő vérzéssel és dyskomfort érzéssel. Semmiféle teendője nincs. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 6. Kedves Doktor Úr!
  A nőgyógyászommal való legutóbbi időpontomnál jeleztem neki, hogy volt már rá többször példa, hogy kifejezetten megnövekedett a folyásom mennyisége, valamint fehéres, sárgás volt. Írt fel nekem klion kúpot, hogy ha legközelebb bármi ilyen előfordulna, nyugodtan csináljak végig egy ilyen 10 napos kúrát. A kérdésem az volna, hogy mennyire normális, ha a hatodik nap után erősebb nyákos vérzés jelentkezik? Nem éreztem semmilyen csípő érzést vagy drasztikusabb mellékhatást az alkalmazásnál. A menstruációm pedig mindig pontos és még egy bő hét van hátra az első napjáig.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Ez a jelenség kedves Dóra teljesen egyértelműen a gyógyszer ismert mellékhatása. Váladékvizsgálat eredménye nélkül vakon soha többé semmiféle gyógyszert ne használjon kezelésre. Teendője most nincs azon kívül, hogy a kúrát abbahagyja. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 7. Tisztelt Doktor Ur!
  Bactroban kenocs arcon, kis feluleten, rovid ideig torteno hasznalata a 3.trimeszterben megengedett? Nincs magzatkarosito hatasa?
  Valaszat elore is koszonom.

 8. Kedves Doktor Úr
  Korábban már kérdeztem Öntől és meg is fogadtam köszönettel a tanácsát. Én vagyok az a túlzottan aggodalmas 63 éves, akinek bő fél évvel ezelőtt szűrővizsgálaton a bal petefészeknek “megfelelően” egy 24X35 mm vegyes echoszerkezetű képletet találtak,, de “mellesleg” az is kiderült, hogy vastag a méhnyálkahártya. Akkor a méhnyálkahártya biopsziáról kérdeztem. Végül kiderült, hogy egy polip okozta a vastagodást, amit eltávolítottak és negatív lett a szövettana hála Istennek.
  Maradt viszont a petefészek képlet, amiről UH alapján most azt mondják, lehet, hogy nem is ott van, hanem „ FIGO VII miómának” imponál. Tanácstalan vagyok. Most az SZTK-ban majdnem azzal fogadtak, hogy „maga már megint itt van, májusban jöjjön vissza, a tumormarker értéke jó (volt szeptemberben)”. Boldogan megyek síelni akkor, de valami nyugtalanít.
  A magánorvos javaslatára elmentem végül CT-re, az eredmény:
  „A bal adnexum területén 38 mm legnagyobb átmérőjű, éles szélű, viszonylag homogén, natív scaneken a folyadéknál magasabb denzitású, kontrasztanyag adása után detektálható mértékű halmozást nem mutató képlet ábrázolódik.
  RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY, JAVASLAT: Bal oldali ovarialis térfoglalás, a vizsgálat jellegéből adódóan dignitásának további differenciálása jelen vizsgálattal érdemben nem lehetséges, MR vizsgálat elvégzése javasolt.” Magánorvos azt mondta, hogy nem nőtt a képlet, de az MR után laparoszkópiásan célszerű lenne eltávolítani ( ha engem zavar (?)).
  Ez meg a másik véglet. Szeretném a véleményét kérni, mi lenne az arany középút, ha van. Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Zsuzsa! A probléma sajnos az, hogy eleve nem CT-t, hanem MRI-t kellett volna az orvosnak kérni, mert a CT inkább a csontok-izületek vonatkozásában informatív, a nem csontos környezetben levő lágyrészekre viszont az MRI. Amennyiben az MRI negatív, akkor 3 éven keresztül hathavonta UH+tumormarker. Ha nincs változás, akkor szerintem nincs teendő, ezért nem érdemes egy műtétet, annak minden szövődmény-lehetőségével bevállalni. Utána évenkénti kontroll elegendő. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

    • Nagyon szívesen kedves Zsuzsa. Ha nem zsebből Önnek kell fizetnie, akkor mindenképpen. HF.

     • Kedves Doktor Úr

      Medicover biztosításom terhére végül elmentem MRI-re. Kismedencei kontrasztanyagos vizsgálat eredménye: “megnagyobbodott baloldali ovárium, melynek morfológiája alapján fibróma gyanúja merül fel. Jelentősen kiszélesedett, inhomogén szerkezetű cetvix uteri, baloldali dominanciával körkörösen megvastagodott falú fornix vaginare, mely fornixra terjedő cervicalis térfoglaló folyamat suspitiumát veti fel “(??).
      Ezzel a lelettel hanyatt-homlok visszamentem a beküldő orvoshoz, aki fizikális vizsgálat után azt mondta, ez a leletező biztos nem az volt, aki a felvételt készítette, a klinikai kép alapján nincs ilyen térfoglaló folyamat.
      Tavaly május óta kb 9 orvos vizsgált meg, senki nem említett ilyen problémát. Méhnyakrákszűrés negativ volt, hiszteroszkópos műtét is negatív szövettannal.
      Kaptam ajánlatot 1,5 millió Ft ért petefészek eltávolításra a magánegészségügyben, de most már azt hiszem, leállok és lesz ami lesz.
      A kérdésem, hogy ha az MRI felvet ilyen gyanút (méhnyak folyamat), az lehet-e téves leletezés ? A magánorvosom szerint olyan méhnyakrák nincs, amit egy hiszteroszkópos műtét során észre ne lehessen venni. A “fornix vaginare”-t is tapintással megvizsgálta és nem találta kórosnak.
      Válazsát és türelmét előre is köszönöm.

     • Kedves Zsuzsanna! Nem igazán értem, hogy mit keresek én ebben a bicikli-(túl)tolásban. Én aki sohasem láttam és vizsgáltam Önt, tőlem várja, hogy eldöntsek egy eldönthetetlen kérdést. Szerény véleményem szerint, mivel Önnek hála Istennek semmi panasza és tünete nincs, Ön teljesen egészséges, mégis úgy jár egyik vizsgálatról a másikra, egyik orvostól a másikhoz, mintha nem Ön fizetne érte, hanem Önnek fizetnének. Bár ne ezt kellene írnom, de sajnos egyre többet és többször csalódom a képalkotó vizsgálatok leleteinek a korrektségében, teljesen mindegy, hogy TB-alapon, vagy magánalapon végzik. tehát nagyon gyakran kell a megérzéseimre hagyatkoznom. Kérem élje nyugodtan és boldogan az egészséges életét és ne rontsa le az aggodalmaival az életminőségét. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

 9. Tisztelt Doktor Úr!
  13 éves lányom másfél éve menstruál. Nem túlsúlyos, csinos fejlett kislány. 7-8 nap pecsételő vérzés után átlagosan 6 nap rendes vérzés,majd 20-22 nap szünet, és kezdődik újra. Körülbelül 1 éve tart ez az állapot. Szükséges már kivizsgálás, esetleg valamilyen gyógynövény segíthet?
  Tisztelettel köszönöm válaszát!

  • Kedves Ilona! Úgy gondolom, hogy jelen pillanatban ezt a helyzetet normálisnak lehet tartani, nem kellene beleavatkozni, mert csak betegségtudat alakulna ki a kislányban. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 10. Tisztelt Doktor Úr!

  1 éve hagytam abba a yasminelle szedését, melyet 10 évig szedtem.
  Most szeretnék ismét fogamzásgátlót szedni. A yasminelle mellett gyakori volt a hangulatingadozás, illetve a csökkent libidó, így nem vagyok benne biztos, hogy ugyanahhoz a gyógyszerhez térnék vissza. Az Omisson daily-ről úgy hallottam, hogy nem okoznak ilyen tüneteket. Ön szerint maradjak a beváltnál, mellékhatásokkal, vagy áttérhetek másikra?

  • Túlbecsüli a képességeimet kedves Hanna. Először azért, mert még azt sem tudom, hogy valójában mi a neve, a kora és még sok egyéb patamétere sem ismert előttem. Nem savanyú cukorról van szó,hanem egy olyan készítményről, aminek nagyon súlyos mellékhatásai lehetnek.Lényegében minden hormonkészítmény hatással lehet a hangulatra és a libidóra, de miután legfőképpen a hormonális alkata az, ami ismeretlen előttem, a kérdésére nem tudok válaszolni. Kérem keressen egy lelkiismeretes orvost,aki valóban kivizsgálja, és a leletei ismeretében dönt az Önnek megfelelő fogamzásgátlásról. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 11. Tisztelt Doktor Úr!
  Jövőhèten egy számomra rettentően fontos munkahelyi esemènyem lesz azonban sajnos a jövőhèten esedékes a menstruációm is. Ami máskor abszolút nem okoz gondot most viszont a lehető legkellemetlenebb időben érkezik. Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra lehetőség/mód hogy 2-3 nappal kèsleltessem a menstruációmat? Lehetséges ez?
  Olvastam az interneten több tippet is de megmondom őszintén, hogy így önállóan egyiket sem mernèm kipróbálni. Tudom nem a legegèszsègesebb és ahogy eddig sosem most se jutott volna ez eszembe ha nem lenne ilyen iszonyúan fontos ez az esemény számomra. Nem szedek semmien fogamzásgátlót.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Nem igazán értem kedves Bettina, hogy milyen munkahelyi eseményt tud egy menzesz megzavarni. A kérdésére általánosságban nem lehet és nem szabad válaszolni, minden ilyen dolog egyedi mérlegelést és kezelési tervet igényel, és sajnos még akkor sem lehet garantálni az eredményt. Mellékhatások sajnos eredménytelenség esetén is lehetnek. Ennél többet csak akkor tudnék mondani, ha ismerném Önt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 12. Tisztelt Doktor Úr!
  Azzal a kèrdèssel fordulok Önhöz, hogy Klion D 100 hüvelytablettát írták fel nekem a nőgyógyászaton, tegnap este fel is helyeztem az első tablettát. Nem volt vele különösebben semmi gondom, nem éreztem semmien kellemetlen érzést. Ma reggel viszont bősèges víz szerű folyásom jelentkezett (gondolom a tabletta miatt) ami enyhe csípő, ègő érzéssel társult, valamint pisilèskor kis mennyiségben friss vért is tapasztaltam a wc papíron. Mi a teendőm ilyen esetben? Ez mèg belefèr a tabletta mellék hatásaiba? Használjam este tovább?
  Próbálom elérni az orvosomat de sajnos nem érem el és kicsit meg vagyok ijedve.
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Ne használja tovább kedves Nelli, és valóban forduljon az orvosához, mert ő tudja mire írta fel a Kliont, és miért pont ezt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 13. Kedves Hamvas Doktor Úr!

  Nagyon tetszenek a frappáns, egyúttal nagy szakértelemről árulkodó tanácsai. 🙂 Legutóbb is sokat segített.
  Most a Pharmatex hüvelyablettáról és/vagy kúpról szeretném kikérni a véleményét. Én extra aggódós vagyok. 🙂 Ön szerint biztonságosak ezek a készítmények megszakítással kombinálva? Vagy óvszerrel kellene inkább kombinálni valamelyiket?
  Nagyon köszönöm a segítségét.
  Üdvözlettel: Zsuzsi

  • Kedves Zsuzsi! A válaszom nagyon tömör: önmagában nem biztonságos, megszakítással sem nagyon. Az óvszert semmivel sem kell kombinálni, önmagában is 99%-os szabályszerű használat mellett. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

 14. Tisztelt Doktor Ur!
  22 hetes terhesen szabad moziba menni? A zajterheles miatt lehet barmi baja a babanak? Elnezest ha buta a kerdes, valahol olvastam, hogy a hangos zajokat kerulni kell varandosan, nem tudom a mozi ebbe a kategoriaba tartozik-e.
  Elore is koszonom valaszat.

  • Kedves F! A hír csak részben igaz. A hangos zajok leginkább akkor árthatnak a baba pszichéjének, ha azok Önben adrenalin-okozódást váltanak ki, mert az a baba számára veszélyhelyzet érzését kelthetik. Ezt sajnos agressziónak élhetik meg. Önmagában egy nem felkavaró film hangjai feltehetőleg ártalmatlanok. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 15. Kedves Doktor Úr!

  Nem tudok valamiért az előzőre válaszolni,csak új kérdést tudok írni: A terheléses cukor vizsgálat eredménye: éhgyomra 4,7, 120 perc után: 3,9. A védőnő azt mondja ez így jó, viszont olvasom az interneten, hogy ez sem jó, ha beesik 120 perc után, mert inzulinrezisztenciára utalhat. Igaz, sétáltam a glükóz fogyasztása után abban a 2 órában egy kicsit, mert azt mondták mehetek nyugodtan.
  Semmilyen panaszom nincsen, a vérképem és vizeletem a hemoglobint leszámítva tökéletes.
  Ön szerint van további teendő?

  Nagyon köszönöm mindig megtisztelő válaszát:

  Anikó

  • Kedves Anikó! Életemben legalább százezerszer, de ezen a fórumon is több tízszer leírtam, hogy a leletek a leletek ugyan a páciensről szólnak, és mint adat, az övék, de nem a páciensnek, hanem kivétel nélkül mindig az orvosoknak szólnak, az ő kizárólagos feladatuk azok értékelése. Ez azért van, mert pk ezt tanulják minimum 6 éven keresztül, maximum egy életen át hozzátéve folyamatosan a tapasztalataikat is. Bár sajnos már láttam olyat is, hogy vannak orvosok, akik a neten tájékozódnak bizonyos fogalmak, gyógyszerek stb. után, de laikus, aki dr. Google-hoz fordul a problémáival, sajnos soha nem lehet biztos abban, hogy amit ott talál vajon van-e valóságalapja, vajon valóban az írta, az mondta-e, aki ott nevesítve van. Egy szó mint száz, az orvosokat azért tartja a társadalom, hogy diagnosztizáljanak, megelőzzenek és gyógyítsanak, eza feladatuk és a kötelességük. A kérdésére válaszolva a lelete tökéletes, nem kell tartania a terhességi cukorbetegségtől. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!

    Megértettem és nagyon köszönöm! Soha többet Dr. Google 🙂

    Szeretettel üdvözlöm: Anikó

    • Ha ez valóban így van drága Anikó, akkor már nem éltem hiába. 🙂 Szeretettel Hamvas Ferenc

 16. Tisztelt Doktor Úr!

  24 hetes várandós vagyok, RH negatív. Most jött meg a szerológiai eredményem este, Rh(D): negatív, Direkt Coombs vizsgálat: negatív. Ellenanyagszűrés pozitív, vörösvérsejt ellenes antitestek anit-P1 és ant E. Anti P1 előző terhességemnél is jelen volt, azonban anti E nem. Ezt most látom először (a 8. hétben végzett szerológiai vizsgálaton is csak anti-P1 volt). 4 hét múlva kontrollt javasolnak. Más nincsen a papíromon. Az interneten sehol nem találok információt anti E ellenanyaggal kapcsolatban. Ennek köze lehet az RH összeférhetetlenséghez, mármint a magzat véremmel való érintkezéséhez? (ahhoz, hogy az anyai szervezet “megtámadja” a magzatot, amitől súlyos vérszegénység alakulhat ki). Izgulok, 4 hét múlva sokára lesz.

  Köszönettel:

  Anikó

  • Kedves Anikó! Nagyon sajnálom, de a korrekt válaszadáshoz nincsenek meg a kellő szakmai ismereteim. Kérem, hogy a kérdését hematológus szakembernek tegye fel. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 17. Tisztelt Doktor Úr!
  A véleményét, tanácsát szeretném kérni, mint oly sokszor az elmúlt évek során.
  A 21 éves lányommal kapcsolatban szeretnék kérdezni Öntől, aki 3 éve komoly párkapcsolatban él és fogamzásgátló tablettát is azóta szed.
  Sajnos már a gimnáziumi évek alatt depressziós, szorongásos problémái voltak, amik nem múltak el, így két éve párhuzamosan antidepresszánst is szed.Amikor a nőgyógyász felírta a gyógyszert ( Simycia ) tudott az antidepresszánsról természetesen és a pszichiáter is tudott arról, hogy fogamzásgátlót is szed, tehát nem kifogásolta egyik orvos sem, hogy a gyógyszerek rossz hatással lennének egymásra.
  A lányom szakember segítségével próbál a mentális betegségén “dolgozni”, és most elhatározta, hogy abbahagyja a fogamzásgátlót is, mert mint említette, körülbelül amióta szedi a fogamzásgátlót azóta libidó csökkenést, hízást, mélyebb depresszív időszakot figyelt meg.
  A kérdésem az, hogy mindezeket a tüneteket okozhatja-e a fogamzásgátló, vagy mindkettő együtt?
  A másik kérdésem az lenne, ( leginkább a lányomé) hogy a tabletta abbahagyása után milyen mellékhatásokra számíthat, mert már mindenhol azt olvassa, hogy komoly mellékhatások lehetnek.
  Természetesen, mint szülő próbálom segíteni őt illetve megnyugtatni, de egy komoly szakember véleménye sokat segítene neki úgy ítélem meg.
  A véleményét előre is nagyon megköszönöm.
  Üdvözlettel: Gabi

  • Kedves Gabi! Az egészen biztos, hogy a hormontartalmú fogamzásgátlók (hatóanyagtól függően változó erősséggel) depresszióra hajlamosíthatnak, tehát egy eleve depressziós szorongó nőnek én biztosan nem írnék semmi ilyen gyógyszert. Önmagában az antidepresszánsok is okozhatnak libido-csökkenést, a két szer együtt pláne, és miután az antidepresszánsok sokszor okoznak orgazmus-képtelenséget is, így nem hatnak éppen jól a fiatal nők szexuális életére. A fogamzásgátlók abbahagyása számos átmeneti, elsősorban ciklus-zavart okozhatnak, de ezek a hatások nincsenek arányban a szedés esetenként romboló erejével. Miután sajnos nem ismert előttem a kedves Lánya hormonális alkata és a ciklus-jellemzői sem, a kérdésére konkrétabb választ sajnos nem tudok adni. Én sajnos a továbbiakban sem a nőgyógyász, sem pszichiáter irányában nem lennék feltétlen bizalommal, a Lányaimat biztosan nem bíznám rájuk. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Nagyon köszönöm a gyors és kielégítő válaszát Doktor Úr!
    Szép hétvégét kívánok!
    Üdvözlettel:
    Gabi

 18. Kedves Doktor Úr!

  Nemrégiben vettek tőlem kenetet, a mintavételkor gombás jellegű fluort állapítottak meg, de az eredmény negatív lett, sem baktérium, sem gomba nem tenyészett ki. Az orvos mégis felírt CNS kúpot. A folyásom egy kicsivel több mennyiségű, időnként enyhén sárgás színű, viszketés nem jellemző, de emellett a húgyhólyag/húgycső környékén néha irritációt érzek. Emiatt felkerestem egy urológust, aki végül nőgyógyászatra küldött kivizsgálásra miután megállapította, hogy a vizeletemmel semmi probléma nincs. Érdemes lenne a kúpot használnom negatív eredmény esetén?
  A válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Mária

  • Kedves Mária! Én sajnos abban nem hiszek, hogy valakinek egy valóban gombás jellegű fluor mellett negatív legyen a kenete. A kettő közül a mikroszkópnak van igaza. Ha valóban bővebb váladéka van, akkor egy két-három hete tejsavas irrigálás tökéletesen elégséges lenne. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 19. Tisztelt Doktor Úr!
  A tanácsát kérném. Több gyermekes édesanyaként, 40 évesen,nem túl rendszeres menzesz mellett, teherbeestem. Nem terveztük! Most a nagy kérdés nálunk, hogy amniocentézis vagy nifty?
  A fájdalom/ vetélés kockázata miatt inkább hajlok a nifty felé, tudom ha gond van, akkor muszáj az amnió, de álljunk hozzá úgy, hogy nincs. Ön szerint bízhatok egy jó nifty eredeményben vagy mindenképp az amniot ajánlja? Most a környezetemben azt látom aki teheti az niftyre megy.
  Szeretnék felelősen dönteni. Köszönöm. Üdvözlettel: Éva

  • Kedves Éva! A tévedési lehetőség a vérvizsgálatban sokkal kisebb, mint amekkora veszélye az amniocentézisnek lenne. Egyértelmű a válaszom: ha anyagilag belefér, akkor ne a magzatvízvizsgálatot válassza. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 20. Üdvözlöm

  A véleményét szeretném kérni az alábbiakban
  44 éves nő vagyok 2 gyermekem van és eléggé tudatosan járok emlőszűrésre.minden leletem negatív (fél évvel ezelőtt) Most októberben van a mellrák hónapja és sok cikk foglalkozott az okokkal és mindenhol írták az alkohol fogyasztást. Bevallom így név nélkül én kb 7-8 éve hetente egyszer egy nap leginkább szombaton elfogyasztok 1 üveg bort. Egy héten csak ezen az egy napon. Ez okozhat nálam mellrákot? Eddig nem voltam tisztában ezzel a kockázattal, ezután elgondolkodom a fogyasztáson. Ön szerint ez a mennyiség indukálhat mellrákot?

  Eléggé kétségbe vagyok esve, én nem tudtam hogy ez a legfőbb életmód ok.

  Tisztelettel várom válaszát
  Csatlósné Balla Ica

  • Kedves egészségére kedves Ica! Amit olvasott, az egy ritka nagy baromság. elég bonyolult lenne kifejteni, hogy miért az, de ha nagyon kiványcsi rá, akkor ha felhív telefonon, elmondom Önnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 21. Kedves Doktor Úr

  63 éves nő vagyok. Idén májusban szűrővizsgálaton a bal petefészeknek “megfelelően” egy 24X35 mm vegyes echoszerkezetű képletet találtak. Tumormarker értékeim rendben voltak. 3 hónap utáni kontroll UH alapján nem nőtt, de “mellesleg” az is kiderült, hogy a méhnyálkahártya vastagságom 9 mm. Vérzésem nincs.A Roma score ismétlés friss eredménye =16, ami jó, azt mondták.
  Több orvosnál jártam, az állami doktorok UH vizsgálat után úgy vélik, a képletet csak megfigyelni kell, a vastag nyálkahártyából pedig mintát venni. Magánrendelésen CT-t javasolnak.Kérdésem, hogy vérzés nélkül is feltétlenül szükséges-e a méhnyálkahártya vizsgálat .

  • Kedves Zsuzsa! A leírtak alapján úgy gondolom, hogy elégséges volna három hónap múlva egy UH- és egy tumormarker-ismétlés. Ha beutalják CT-re menjen el, de egy fizetős CT most még nem indokolt. Az endometrium vizsgálata megoldható egy ambuláns endorette-műtéttel is kórház és altatás nélkül is. https://www.youtube.com/watch?v=at-CfWUiClg Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr

    Köszönöm a választ. A nyálkahártyával kapcsolatban az Endorett műtétet ajánlotta a privát orvos is a rendelésén és fel ajánlotta, hogy mindjárt el is végzi. Az eredmény negatív lett, de sajnos ” a minta endometrium szövetet nem tartalmazott”. Ahogy az Ön által belinkelt video alatti hozzászólásokból látom, érzéstelenítés nélkül másoknak is , nekem is nagyon fájt, ezért eléggé elhúzódtam közben. Talán ezért nem sikerült elég mintát venni. Most itt állok, hogy ismételjük-e meg ezt, vagy pedig kaptam beutaót fr. abrázióra az állami vonalon, hogy én döntsem el, melyik legyen. Az az aggodalmam, hogy jelenleg nincs vérzésem, panaszom, de van egy 11 mm vastag nyálkahártyám. Attól félek, hogy az abrázió után rosszabb állapotba kerülök.Ezért is kérdezem, hogy feltétlenül szükséges-e aszimptomatikus esetben is. Köszönettel

    • Ezek szerint az eredmény nem negatív lett, hanem értékelhetetlen kedves Zsuzsa. Feltehetőleg Ön nemcsak túlzottan aggodalmas, hanem túlzottan érzékeny is. Van ilyen. Én ennek ellenére, a vizsgálatismétlését javasolnám, némi szedálást követően. A jó hír az, hogy ha lenne valamiféle rosszindulatúság, akkor annak ellenére, hogy elhúzta Magát, lenne értékelhető mennyiségű endometrium az anyagban. Szeretettel Hamvas Ferenc

 22. Tisztelt Doktor Úr!

  36 éves vagyok lassan 4 hónapos a kislányom, akit szoptatok. Kb. 2 hete sikerült kivennem 2 db tejkövet, de azóta is kemény a mellem és van benne egy nagy csomó, ami a mellbimbóm alatt helyekedik el, fáj és húzó érzést érzek. Ezt a csomót kézzel meg tudom fogni. A mellem jobb oldala puha. Néhány évvel ezelőtt a mellem bal részén volt egy kisebb csomó, amit szintén meg tudtam fogni, néha éreztem fájdalmat, de csak ha fogdostam. A 3 hós növekedési ugrás alkalmával éreztem néha erősebb fájdalmat, amikor erőteljesebben szívott a baba. Lehetséges, hogy az a kicsi csomó a szívás hatására megnőtt és elmozdult? Lehet a babának baja, ha ebből szopizik? Orvossal még nem konzultáltam, nagyon félek, hogy esetleg egy rossz indulatú daganat.
  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Erika! Az majdnem biztos, hogy ez nem rosszindulatú folyamat, de mindenképpen látnia kellene orvosnak, mert ha befertőződik ez a feltehetően pangó tej, akkor már csak a kés segíthet, és lőttek a szoptatásnak. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 23. Tisztelt Doktor Úr!

  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, mennyi esélyem lehet a terhességre? A peteérésem napján voltam együtt partneremmel. Spermium nem került belém, de tartok az előváladéktól Kb. 3 percig ment az elején az aktus óvszer nélkül, utána rögtön felkerült, és ezzel egy időben felhelyeztem egy Pharmatex kúpot is. A partnerem egyébként is soká tud elèlvezni (kb. másfél – 2 óra), és ráadásul az elélvezés nem is történt meg, csak később, orális úton, tehát nem is a hüvelyem közelében. Mivel egyébként is aggódós vagyok, írattam fel 120 órás Ellaone tablettát is, a 107. órában vettem be.

 24. Tisztelt Doktor Úr!

  Nemrég derült ki, hogy 4 hetes s pár napos terhes vagyok. Ez az első terhességem, s eléggé izgulok. Már bejelentkeztem a nőgyógyászomhoz a 6 hetes UH-ra. Azonban 2 napja mintha enyhe hüvelygyulladásom lenne, s kétszer már bejelentkezett enyhe viszketés is. Használhatok Lactofeelt, vagy várjam ki nőgyógyászati ellenőrzést? Mit tudna javasolni? Nagyon köszönöm előre is: Ágnes (37)

  • Egyelőre ne tegyen semmit sem kedves Ágnes. Várjuk meg, hogy a vizsgáló orvos mit mond a váladéka alapján. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 25. Tisztelt Doktor Úr!
  12 éves lányomnál aktuálissá vált a Hpv oltás. Számomra nem egyértelmű, hogy döntsek,valahogy félek tőle. Ön mit javasol? Köszönettel: Ani

  • Kedves Ani! Amennyiben kilenc komponensű oltóanyagot kínálnak önöknek, azonnal fogadják el, mert életet menthet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 26. Tisztelt Doktor Úr!
  HPV tipizálásom 52-es törzsre pozitív, cytologiai leletem 3 havi ismétlésekkel 3 alkalommal LSIL.
  Javasolja-e az ezüstkolloid fogyasztását és irrigálást. Amennyiben igen, akkor milyen dózisban és meddig?
  Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

  • Hívjon fel kedves Gabriella, meg kellene beszélnünk ezt a kérdést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 27. Tisztelt Dr. Hamvas Ferenc!

  A legutolsó rákszűrésem eredményéről szeretném kikérni a véleményét:

  Kenet min.: A – megfelelő (értékelhető)
  Kenetért.: B – Benignus sejtelváltozások
  Cyt. adatok: coccus,Reaktiv és reparativ jelek,gyulladt
  portio,parakeratosis,metaplasia
  Diagnózis: A4990
  Baktérium fertőzések k.m.n.
  Javaslat: Ismétlés szükség szerint

  Szülés után mennyi idővel lehet/ érdemes rákszűrést csináltatni?

  Köszönöm előre is a válaszát!
  Judit

  • Kedves Judit! A rákszűrés eredménye negatív, a régi terminológia szerint P2-
   . Van viszont a hüvelyében egy bakteriális fertőzés, amit akkor is kezelni kell, ha semmi panasza nincs. A kezelés helyi eszközökkel kell hogy történjék, szájon keresztül nincs semmiféle gyógyszerre szüksége. A kezelés után kontroll váladékvizsgálat szükséges. Szülés után 3 hónapig nem szabad rákszűrést végezni, mert kb. addig tart a regeneráció, és fals lehet az eredmény. 6 héttel a szülés után célszerű egy kéthetes tejsavas irrigáló kúrával (2 evőkanál patikában kapható tejsav-oldat 1 liter vízbe, és naponta egyszer a teljes liternyi oldattal hüvelyt kell öblíteni) a hüvelyi ökoegyensúlyt beállítani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 28.  Jó napot doktor úr!
  Canesten combi hüvelykúpot és krémet kaptam, és tejsavas öblögetést kell végeznem 3 napig. 4. Napon meg jön a menstruáciom. A menstruáció vége után érdemes valamilyen probiotikumot használnom, hogy a hüvely flórámat helyre állitsa? Válaszát előre is köszönöm! 

  • Miért ír nekem ugyanarról a címről két néven levelet 1 percen belül? A Canesten nem antibiotikum, csak a gombára van hatással, tehát a probiotikum használata teljesen felesleges. Szeretettel Hamvas Ferenc

 29. Jó napot Doktor Úr!
  Fogamzás gátlót szedek már több mint 3 éve, és sajnos az utóbbi időben sűrűn elkapok gombás fertőzést, kb 3 havonta újra előjön! Mit tanácsolna ez ellen? Hogyan tudnám ezt megelőzni, mit tudok rá szedni hogy ne boruljon fel a hüvelyflórám? Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Lili! Azt tudnia kell, hogy a fogamzásgátló hormonok szedése hajlamosít a hüvely gombás fertőzésének a kialakulására. Megelőzés céljából érdemes rendszeres tejsavas irrigálást váltogatni ezüstkolloidos hüvelyöblítéssel. A drágább megoldás a Vitagyn-C hüvelykrém rendszeres használata, mert az egyben tartalmazza mind a két hatóanyagot.Mindemellett nagyon fontos, hogy semmiféle lúgosító vegyszert ne használjon a szeméremtájék mosására, csak pamut fehérneműt hordjon, és a fehérneműjét kizárólag Flórasepttel mossa a gép 90 fokos programjával. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 30. Kedves doktorúr a tanácsra lenne szükségem!
  Eddig kettő fogamzásgátló tablettát próbáltam (rezia, lindinette 20)
  Sajnos egyik sem volt a megfelelő, viszont hétfőn fogok vissza menni a Doktoromhoz 25 éves vagyok
  Ön mint ajánlana nekem melyik tablettát, a doktorom nem küldött el laborvizsgálatra.

  • Kedves Ismeretlen! Miután jószerivel csak azt tudom Önről, hogy 25 éves, és még azt is sejtem, hogy nő, így nyugodtan mondhatom, hogy ahhoz, hogy véleményem legyen, lényegében semmiféle ismerettel nem rendelkezem Önről. Azt az egyet viszont biztosan tudom, hogy ha az Ön orvosánál a beteg mondja meg meg, hogy melyik gyógyszer a szimpatikus neki, akkor oda nem elmenni kell, hanem onnan elszaladni. De nagyon messzire, hogy ne tudjon ártalmára lenni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 31. Tisztelt Doktor Úr!
  Nőgyógyászati vizsgálaton voltam. Kis folyást állapítottak meg, egyúttal rákszűrést is csináltak. Gumikesztyűs vizsgálat során a hüvely falán olyan érzés volt, mintha a kesztyű nem csúszna megtapad és húzódna, fájna belül emiatt. Azóta kicsit furcsa érzést érzek, vizelet ürítéskor kicsit csípő érzés is van, de gondolom pár óra leforgása alatt nem történhetett fertőzés sem. Kiírtak nekem gyógyszertári készítményt bórsavas hüvelykúpot, hogy napi 1 db 5 napon keresztül a többit hetente 1* kel alkalmazni. Ön szerint kezdjem el használni? Nem tenyésztették ki mintavétellel, látottak alapján írták fel a készítményt. Azt is meg szeretném kérdezni, hogy mit jelent a R. nagy uterus rfv-ben?

  • Kedves Tünde! Ezt a kúpot nem fertőzések kezelésére, hanem elsősorban a hüvelyi öko-egyensúly helyreállítására alkalmazzuk. Ezt viszont nem igazán értem, hogy miből állapították meg, ha a vizsgálat előtt nem voltak panaszai. Ártani nem tud! A kérdésre a válasz: Rendes nagy méh, hátrahajló helyzetben. Ebben semmi kóros nincs, kvázi annyi jelentősége van, mint egy elálló fülnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 32. Kedves Doktor Úr! Most vagyok 8 hetes várandós. Viszkető, picit égő érzésem van a hüvelyben. Lactofeel-t 3 napja kezdtem el, még 4 hátravan, de csíp a krém felhelyezését követően egy picit. A nőgyógyászom javasolta, mondta, hogy mást az első trimeszterben nem lehet. (Még esetleg vitagyn c-t). De ha ez gomba, akkor semmit sem tudok használni? Előző várandósságomnál később jelentkezett így a canesten uno-t használhattam. Mit javasol? Köszönöm válaszát: Anikó

  • Kedves Anikó! Vegyen a patikában Bepanthen és kenőcsöt, keverje őket 1-1 arányban, és ezt a keveréket kenje a szeméremtestére a hüvelybemenetig naponta háromszor. A hüvelybe éjszakára Vitagyn-C-t helyezzen fel. Semmiféle ártalmas hatása nem lehet és segíteni fog. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 33. Tisztelt Doktor Úr!
  Azzal a kéréssel fordulok Önhöz hogy kellemetlen viszkető és égő intim tájék miatt Klinon-D 100 hüvely kúpot valamint canesten krémet kaptam. Azonban Ladeering hüvely gyűrűt használok most pont az egy hetes gyűrűmentes időszak van. Csütörtökön kell újat feltenem. Ha megjön a menzeszem használhatom a kapott készítményeket? Valamint az lenne a kérdésem hogy van e hatással Ladeeringre a hüvelykúp és krém lehet e őket együt használni? Esetleg szükséges e kiegészítő védekezés ha igen mennyi ideig? A páromnak nincsen panasza, neki szükséges kezelést kapnia? Esetleg kerülendő mostanában az együtlét?
  Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

  • Kedves Anna! A nagy bajom az Ön helyzetével kapcsolatban, hogy a leírt tünetei számtalan különféle probléma következtében létrejöhetnek, és nem tudok mit kezdeni egy olyan terápiával, aminek a megalapozottságát semmi sem támasztja alá. Ön nem oki, hanem tüneti kezelést kapna, ami egyáltalán nem biztos, hogy a valódi okok megszüntetésére alkalmasak, ugyanakkor a tünetei elfedésére igen. Forduljon kérem a kérdésével ahhoz a Kollégához, aki a kezelést elrendelte Önnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 34. Kedves Doktor Úr!

  Egy 44 èves nő vagyok ès általában 26-28 napos ciklusokkal szokott tartani a ciklusom ami max4-5 napig tart.De előszokott fordulni előtte utána barnázás.
  Ebben a hónapban a 16. napra ilyen barnás pecsètelővel kezdődö folyás lett ami második napja fokozottan erősebb lett ès erős görcsökkel jár.Piros vèr egyenlőre nem volt.Kb 10 nap múlva kellene rendesen megjönnie,terhesség teljesen kizárva nem szedek gyógyszert ès nem is szedtem sosem.
  Kb másfèl ève voltam rákszűrèsen ès minden rendben volt.Ilyenkor megszokták nèzni vèrvizsgalattal a tumormarkereket is..Viszont èrdekes dolgot vettem mèg èszre, hogy a lábfejem bedagadt több napja amit mèg sosem èreztem ès nagyon fájnak a melleim.Sosem fordult ilyen mèg elő .Egyszer kèt ève 38napra jött meg ,de ennyi.
  A testvèrem 15 ève petefèszekrákban halt meg.
  Igy sajnos rögtön a legrosszabbra tudok gondolni, mert neki is hóközi vèrzèse lett.
  A nögyógyászomhoz mèg hetek múlva kapok időpontot .Addig nem tudom mennyire kell megijednem.Szeretnèm kèrni a tanácsát .
  Köszönöm szépen válaszát

  • Kedves Dia! Feltehetőleg most lehetett tüszőrepedése, ami csak jót jelent. Nagy valószínűséggel semmi rosszra nem kellene gondolnia, de felhívnám a figyelmét, hogy itt az ideje a teljesen rutin, hüvelyi UH-vizsgálattal is összekötött komplex rákszűrő vizsgálat időszerűségére. Ezen kívül nincs egyéb teendője. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Elősször is nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!!!!Nagyon hálás vagyok a gyors segítség èrt !!!
    Mindenkèppen elmegyek a szokásos vizsgálatokra.
    Közben kèső estère a felerösödő barnás folyás ,vèrzèsbe váltott át.Teljesen megjött a mesim igy a 18. napra.Szinte mintha megkönnyebbült volna a testem bár soha nem volt ilyen lábfejfeszülèsem sem ès ez most lett a barnás óta.
    Viszont mostmár nem igazán tudom ez most akkor a rendes mesim lehet ès innen számoljam újra a következőt vagy ha ennek vège akkor lehetsèges, hogy 10 nap múlva újra megjön?
    Mostanában elèg sokat stresszeltem magam munkahelyváltás miatt.Ilyentől is előfordulhat esetleg?
    Tisztelettel :Dia

    • Kedves Dia! Ez un. félidős vérzés lehet, nem rendes menzesz, és igen szerepet játszhat benne a stressz is. Akadjon le kérem róla, feltehetőleg nincs benne semmi kóros, inkább csak kellemetlen. Legyünk türelmesek és várjuk ki, hogy mi történik a közeljövőben. Szeretettel Hamvas Ferenc

 35. Tisztelt Doktor Úr!

  Kiderült, hogy várandós vagyok. Hétfőn megyek először orvoshoz. Kb. 7 hetes lehetek. Egy héttel ezelőtt baráti társaságban megittam 3 pohár sört az este folyamán, előtte 2 héttel nyaraltunk 5 napot, ahol napi 1 pohár bort biztosan megittam, esténként- de sohasem voltam részeg. Most már szóba sem jöhet az alkohol, természetesen, így, hogy tudom. Aggódnom kell a baba egészsége miatt a felsorolt mennyiségeknél? Köszönöm megtisztelő válaszát, elnézést, ha nagyon “puritán” a kérdésem. Az első babámmal is “paramami” voltam.
  Anikó

  • Gratulálok, kedves Anikó! Váljék kedves egészségére, és sürgősen hagyja abba a parázást, mert az viszont tényleg árthat. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr!

    Köszönöm a választ! Ma voltam UH-n, minden rendben, van szívhang, pont 7 hetes vagyok. Védőnőhöz is eljutottam utána, aki nézett vizeletet, és azt mondta, hogy egy pici cukor van benne, de ne foglalkozzak vele, majd mindig nézzük. Kérdezte, ettem-e vacsorára cukrosat. Igazából este 6 körül sok dinnyét, ma reggel kalácsot, mert azt kívántam-napok óta végre valamit, (előtte napokig csak vajas kiflit bírtam enni) – Ezzel ne foglalkozzak? Igyekszem jól enni, alapvetően nem eszek cukrosan. Első babánál nem volt ilyen gond, bár arra nem emlékszem, hogy akkor 8 hetesen már néztek volna vizeletet.
    A parázást abbahagyom, csak sok magánéleti történés volt mostanában, de minden rendeződni látszik:)

    Még egy kérdés, őszintén érdekel: A Nifty-tesztről mi a véleménye? 10. héttől lehet és elgondolkodom rajta, mert én már 35 vagyok, párom 48.

    Szeretettel üdvözlöm és tisztelettel köszönöm mindig válaszait: Anikó

    • Kedves Anikó! Ha már evett a vizeletvizsgálat előtt (pláne cukrosat) akkor nincs jelentősége a leletnek. Várjuk meg a vércukor-leletet az első vérvételből. A teszt bár drága, de nagyon hasznos. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 36. Tisztelt Doktor Úr,

  38 éves vagyok, januárbán 9 hetes terhesen elvetéltem. Jelenleg 7 hetes terhes vagyok, a héten barna maszatos váládék miatt megvizsgáltak a kórhában, mindent rendben találtak. Azóta pisilés után a wc papíron enyhe elszíneződést vélek felfedezni. Nem minden alkalommal, naponta kb. 2-3 esetben. Őn szerint be kéne mennem a kórházba újabb vizsgálatra, vagy mivel nagyon enyhe az elszíneződés nem kell aggódnom?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Aggódással semmit sem segít kedves Eszter, viszont ronthat a helyzeten. Lássa orvos és kapjon gyógyszert, illetve betegállományba kellene Önt helyezni. Nem ártana, ha keresne egy olyan orvost, aki az egész terhessége alatt gondozza Önt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 37. Kedves Doktor Úr!
  E héten megkaptam az éves rákszűrés leletét, amellyel visszamentem a vizsgálatot végző doktor úrhoz. Annyit mondott, hogy fél év múlva menjek vissza, egy újbóli mintavételre. Sajnos nem igazán mondott semmit, csak azt, hogy ne foglalkozzak vele, de sajnos engem nagyon nyugtalanít a dolog, főleg a bizonytalanság és a tudatlanság miatt.

  A leleten a következők állnak:
  Kenet: értékelhető
  Kóros hám: Atypusos mirigyhámsejtek (AGC-NOS)
  Parazita jelenlétére, gombás- vagy vírusos eredetű fertőzésre, hormonális jellegű hámelváltozásra utaló jel nem látható.

  A rákszűréskor hüvelyi UH is történt, ott minden rendben volt.

  Kedves Doktor Úr!
  Tisztelettel kérem szíves segítségét és tanácsát, hogy mit tegyek? Szükséges esetleg valamilyen további vizsgálat vagy kezelés?
  Üdvözlettel:
  Szilvi

 38. Tisztelt Doktor Úr!
  Hány éves korig lehet fogamzásgátló tablettát szedni, ha egy nő nem dohányzik? Köszönöm: Anna

  • Kedves Anna! Ahhoz, hogy erre a kérdésre korrekt választ tudjak Önnek adni, egy csomó “keresztkérdést kellene feltennem Önnek. Ha hétfőn délelőtt felhív, szívesen megbeszélem Önnel ezt a problémakört. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 39. Kedves Doktor Úr!
  Ön szerint előfordulhat, hogy véletlen 2 tampont helyeztem fel? Tegnap jött meg a menstruációm és sajnos nem emlékszem, kivettem-e reggel. A másikat rendben felhelyeztem, ki is tudtam venni. Holnap elutazom és ezen agyalok, mi van, ha mégis bennem maradt. Érdemes elmennem orvoshoz?
  Köszönettel,
  Iza

  • Láttam már ilyen csodát kedves Iza. A bennmaradt tampon egy idő után nagyon súlyos fertőzést is okozhat. Amennyiben nem tudja teljesen áttapintani a hüvelye belsejét, akkor kérem forduljon orvoshoz. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 4 =