Van kérdése?

2015 július 1.-től ezen az oldalon feltehet nekem szakmai kérdéseket, melyekre igyekszem gyorsan és a legjobb tudásomnak megfelelően válaszolni. Kérem hogy kérdéseiket próbálják meg röviden megfogalmazni. Kérdéseiket és válaszaikat az oldal minden látogatója olvashatja, de természetesen minden azonosításra alkalmas adatuk nélkül. Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő stílusú, túl személyes vagy személyeskedő kérdések vagy hozzászólások törlésre kerülnek.

Mielőtt kérdez, itt megtekintheti a “Gyakran Ismételt Kérdéseket“, hátha már született válasz az Ön problémájára.

Tekintettel arra, hogy sem vizsgálni, sem leleteket ellenőrizni ebben a formában nincs módom, a válaszaim csak tájékoztató jellegűek, azokért teljes felelősséget vállalni nem tudok.

 

kerdesek

3 650 Comments

 1. Tisztelt Doktor Úr!
  Kislányom áprilisban töltötte a 11. életévét. Idén januárban jelentkezett az első menstruációja. Nem volt semmi probléma, 4-5 napig tartott. Azóta nem jelentkezett neki többször a vérzés. Az lenne a kérdésem, hogy ez így normális? Nem szeretném feleslegesen orvoshoz vinni, ha nem muszáj. Tudom, hogy több idő még rendszeres lesz, de aggódom azért nehogy valami probléma legyen. Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel Zsuzsa

  • Nyugodjék meg kedves Zsuzsa, teljesen normális. Szeretettel üdvözli dr, Hamvas Ferenc

 2. Tisztelt Doktor Úr,

  Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy mi a véleménye a Lactacyd termékekről? Lehetséges, hogy buta kérdés, de például a Lactacyd Pharma bezavarhat a kombinált fogamzásgátló védő hatásába?

  Hálás köszönettel Amina.

   • Tisztelt Doktor Úr!

    Meglehet buta kérdést teszek fel ezért elnézését kérem de én szeretek biztosra menni.
    Kérdésem a következő lenne, spirál mellett okozhat gondot ha óvszert is használunk? Nem fog esetleg bele akadni a jelző szálba vagy van bármilyen ellenjavaslata?
    Válaszát előre is köszönöm!

    Köszönettel: Kiss Zoè

 3. Kedves Doktor úr!

  Azzal a problémámmal fordulok Önhöz és szeretnék segítséget kérni, hogy Omission Daily nevű foglamzásgátlómat 1,5 hónapja kezdtem szedni.
  Sajnos a második levél, 15.dik szeme bevétele után vérezgetni kezdtem. Nem bő vérzés , éppen csak cseppek a bugyin , de hüvelybe nyúlva érzékelhető a vérzés.
  Ebben az esetben mi a teendő? szedjem tovább a hátralévő 6 dbaktív tablettát?
  Illetve ilyenkor az ember védett marad?
  Illetve a tablettamentes időszakban ugyanolyan menstruáció várható?
  Ha addig elmúlik ez a tünet egyáltalán?
  Egy tablettát sem felejtettem el bevenni, más gyógyszert sem szedtem , hasmenés stb sem volt.

  Előre is nagyon köszönöm a segítségét.:

  Vivien

  • Kedves Vivien! A további tablettákat szedje be, de ha vérzés van, semmiképpen se éljen nemi életet, mert fokozott a fertőzésveszély. A szünetben elvileg folytatódik a vérzés, de ha az újra kezdéskor nem áll el, mindenképpen forduljon a gyógyszert rendelő orvosához. Sajnos elképzelhető, hogy ez nem az Ön gyógyszere. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 4. Tisztelt Főorvos Úr!
  Változó korban lévő nő vagyok. Most töltöttem be a 49. évemet. Hol megjön, hol kimarad a menstruációm. Rákszűrésre minden évben elmegyek, ezidáig negatív eredménnyel. Nincs is voltaképpen semmi komolyabb panaszom, enyhe hőhullámok, erősebb-gyengébb vérzések. Ami miatt írok Önnek vannak viszont erős végtag fájdalmaim, derék, és térdizületi fájdalmak szinte elviselhetetlenek főképp menses idején. Kezeim alig tudom használni annyira fájnak, zsibbadnak. Ön szerint van a két dolognak köze egymáshoz? Csontritkulás vizsgálaton voltam teljesen negatív. Köszönöm válaszát.

  • Kedves Judit! Ez sajnos nem az a probléma, amit én meg tudok oldani. Forduljon kérem ortopéd és/vagy reumatológus szakemberhez. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 5. Tisztelt Hamvas Ferenc,

  Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mamográfiai vizsgálaton voltam, aminek az eredménye megjött, “sine morbo” U9990 van a papírra írva, azonban további ultrahangos vizsgálatra kaptam beutalót. Nagy lehet a baj, van ok aggodalomra? Mit jelent az eredmény valójában?

  Nagy köszönettel
  Adrienn

  • Kedves Adrienn! A sine morbo azt jelenti, hogy Önnek emlőbetegsége nincs. Meg kellett volna kérdeznie, hogy miért kapta az UH-beutalót, mert annak én egy ilyen diagnózis mellett nem látom semmiféle értelmét. Emlő UH-ra kapott beutalót egyáltalán? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  • Tisztelt Doktor Úr,
   Köszönöm a gyors választ, a levélen kék filctollal alá van húzva a mamográfia, és mellette egy felkiáltójel, valamint még ez a szöveg:Klinikai adatok :” Mammographiai felvételek áttekintése megtörtént, további kiegészítő vizsgálat szükséges”. Felette található: Iránydiagnózis:U9990 Sine morbo

   Betelefonáltam és érdeklődtem, azonban aztmondták ők bővebb tájékoztatást nem tudnak adni, majd személyesen, az ultrahangos vizsgálat után.

   Ön szerint van okom aggodalomra Doktor Úr? Amennyiben nincs emlőbetegségem, úgy miért hívnak vissza ultrahangra a mamográfiai vizsgálatom után? (8 nap múlva van az időpont)

   Köszönettel: Adrienn

   • Tegye meg kérem, hogy elküldi nekem mailben a leletet, talán okosabb lehetek tőle kedves Adrienn. Szeretettel Hamvas Ferenc

 6. Kedves Doktor Úr!

  Eléggé meg vagyok rémülve, és tudom, hogy diagnózist neten keresztül nem lehet felállítani, nem is erre kérném Önt, hanem arra irányulna a kérdésem, valamilyen magyarázatot tudna-e nekem adni, és elnézést, ha hosszúra nyújtom.
  44 éves vagyok, gyermekem nem született, rákszűrésre, ultrahangra, mammográfiára évente járok. Évek óta felborult a ciklusom, idén aztán egy hónap kimaradt, az esedékes menzeszkor volt rákszűrés (márciusban, P2), az ultrahang 2,5 cm-es, tiszta bennékű cisztát mutatott. 3 hétre rá megjött, viszont nem akart elmúlni. Küretet végeztek, mivel nagy mennyiségű vérzés után is 12 mm volt az endometrium. Szerencsére hormonális diszfunkció a diagnózis, még csak hiperplázia, polip stb. sem igazolódott, gesztagén kezelés, vagyis Slinda szedése javasolt.
  Ami a gond viszont, a márciusban talált ciszta. Az első uh után 1 hónappal, vagyis áprilisban, a nem múló menzeszkor újra uh (másik orvosnál), szintén 2,5 cm-es, híg folyadéktartalmú ciszta került leírásra. A küret után 5 nappal bizonytalan alhasi panaszokkal, némi vérzés miatt visszamentem, másik orvos rendelt, 54×51 cm-es bevérzett cisztát látott (a műtét előtti és utáni uh között 2 hét telt el, vagyis ekkor nőtt duplájára).
  A 4 hetes kontrollon 54×3,8 cm-es cisztát láttak, ez viszont már 3 rekeszű, de tiszta folyadéktartalmú (jóindulatúnak tűnő), endometrium 9 mm. Abban maradtunk, megvárjuk a menzeszt, utána ellenőrzés.
  Tegnap elmentem egy másik orvoshoz (több szem többet lát alapon), a ciszta mérete 50×28 cm (tehát elvileg kisebb lett), 3 rekeszű, viszont itt már az is leírásra került, hogy néhol fali növedéket tartalmaz (egy héttel korábban erről szó sem volt). Azt mondta az orvos, jóindulatúnak tűnik, de tumormarkereket kell nézetnem, ma le is vetetem.

  Viszont ami számomra eléggé érthetetlen, és sajnos magyarázatot sem kaptam rá egyik orvosnál sem, hogy ezt hogy kell laikusként elképzelni? A meglévő ciszta változik, egy hónap után hirtelen megnő, bevérzik, majd picit csökken, egyrekeszesből lesz többrekeszes, tiszta folyadékkal, vagy hogy van ez? Illetve egy hét eltéréssel 9, majd 4 mm-es endometriumot mérnek, hogy lehet ez? 5 hete volt a küret, lassan meg is kellene jönnie, de ezek szerint egy darabig nem fog. Teljesen össze vagyok zavarodva. És persze meg vagyok ijedve, mert úgy gondolom, a legutóbb leírt cisztikus képlet nem kecsegtet sok jóval. Sajnos attól félek, hogy nagyobb az esélye a rosszindulatúságnak, mint annak, hogy jóindulatú. (Családban, közeli rokonságban amúgy nem volt szerencsére rákos megbetegedés.)
  Még annyit, hogy alhasi tünetként időnként szurkál a hasam. Az biztos, hogy cisztám az elmúlt években is volt, de amikor épp látott orvos, 2,5 cm-nél nagyobb sosem volt, és vagy simán, vagy norcolut után elmúltak. De olyan is volt az évek alatt, hogy többször napokig éreztem szurkálást, máskor pl. hajoláskor érzékeny volt, aztán elmúlt, utólag összerakva talán akkor is ciszta lehetett a háttérben.

  Köszönöm szépen, hogy volt türelme elolvasni levelemet, és hálásan köszönöm előre is, ha bármilyen kis magyarázattal is tudna szolgálni.

  Nagyon jó egészséget és minden jót kívánok!

  • Kedves Kata! Kérem hívjon fel holnap, szívesen átbeszélem Önnel a problémáját. Nagy valószínűséggel messze nincs olyna komoly probléma, mint amire Ön gyanakszik. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 7. Tisztelt Hamvas Ferenc
  Ebben a hónapban töltöttem be a 40. életévemet. Eddig mindig mell ultrahangra jártam az elmúlt 5 évben. Tudatosan minden hónapban sajat magamat is figyelem. Idén az uh orvos azt mondta ez az utolsó hogy csak uh- t csinál jövőre már mammo.
  A leletem: fizikális vizsgálat kóros termine sem az emlőkben sem az axalliris, pectoralis, ill supracalvicularis régiókban nem tapintható.
  Uh vizsgálat: Philips EPIQ5G készülékkel történt, mindkét oldalon szabályos mirigy állomány , kóros eltérés és hangárnyék, szerkezeti torzulás nem mutatható ki. Véna tágulat, Tejút dilatáció nem detektalható. Az axillaris, supracalvicularis és parasteknalis régiók szabadok. Jövőre mammografia javasolt.

  A kérdésem Ön szerint ezek mellett lehet mellrákom?

  Észrevettem hogy mostanában nagyon erős hónalj szagom van, hallottam hogy az lehet mellráktól. Eléggé sokat szorongok mostanában feszült stresszes vagyok..nem lehet hogy attól van erős hónaljszagom? Ha a páciense lennék Ön megelégedne ezzel a lelettel? Jó ez így?

  Köszönöm ha válaszol
  Jó egészséget kívánok
  K.

  • Kedves Katalin! A leírtak inkább a szorongásának a következményei. A lelete negatív, de hangsúlyoznám, hogy az UH-lelete, mely emlőrák vonatkozásában sajnos nem teljesértékű vizsgáló módszer. Ma a digitális mammográfia révén egy jószemű radiológus már 5 mm alatti nagyságú rosszindulatú elváltozások detektálására képes, ami alapját képezi a tökéletes gyógyíthatóság elvárhatóságának. Jelen pillanatban két aktív friss emlőrákos betegem közül az egyik 36, a másik 40 éves, tehát egyre inkább hajlok arra, hogy a 40 éves korhatárt célszerű lenne lejjebb vinnünk, mert egyre több fiatalt érint a kérdés. Ha van ráhatása, akkor már idén célszerű lenne egy mammográfia Önnél is, mert akkor talán kevesebb szorongás jutna Önnek osztályrészül. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 8. Tisztelt Doktor Úr!

  Olyan problémám van, hogy kb. egy hónapja egy szűkebb melltartó kidörzsölte a bal mellem, kicsit érzékenyebb, és meleg is volt valamit a mellbimbóm megduzzadt, és kemény lett, szedtem rá antibiotikumot, elmúlt a meleg érzés és az érzékenység, de a mellbimbóm továbbra is kb. kétszerese a másiknak és kemény maradt, nem váladékozik, és csomót sem érzek benne. Mi lehet a gond vele? Remélem nem daganat.

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Kata! Úgy gondolom, hogy Ön is megérti, hogy ennyi információ alapján és vizsgálat nélkül felelősséggel nem tudok nyilatkozni arról, hogy mi lehet a panaszai és tünetei hátterében. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 9. Tisztelt Doktor Úr!
  Londonban élek.Egyszer már segített nekem,amikor hormonmentes fogamzásgátlót javasolt.Azóta is azt használom.Viszont gond van a mensesemmel.Mindig erős volt és fájdalmas.De az elmúlt hónapban és most is bár időre jön,szinte pillanatok alatt “elázok”,és nagyobb darab alvadt vérzés is jön főleg az első napokban. Vaskészítményt szedek.Tudna nekem tanácsot adni,mit szedjek,vagy mit tegyek,hogy ez valamelyest enyhüljön? 1 óra az út a munkahelyemig metróval,mire odaérek,már “elázok”.

  • Kedves Cseer! Ahhoz, hogy tanácsot tudjak Önnek adni, ahhoz tudnom kellene, hogy ezt a jelenséget mi az, ami kiváltja. Ahhoz, hogy ezt tudjam, nem egy vizsgálatra volna szüksége. Sajnos az orvosi vizsgálatok még nem megoldhatók home office-ban, el kellene jutnia szakorvoshoz. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 10. Jó napot Doktor úr!
  Elég régóta érdekel már ez az új fajta fogamzásgátló implantátum amit bőr alá helyeznek,pár orvostól kérdeztem már de ők nemtudtak róla hogy magyarországon melyik orvos alkalmazza.Esetleg maga tud ebben segíteni?ajánlja? Válaszát előre is köszönöm

  • Kedves Merci! Miután az implantátumból felszívódó hormon mennyisége nem szabályozható és nem semlegesíthető, ezért én senkinek sem szoktam ajánlani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 11. Tisztelt Hamvas Ferenc.

  Kérdésem összetett, abból a szempontból hogy van bennem egyfajta eredendő bizonytalanság a szűrővizsgálatok terén, melynek sajnos van alapja. Édesanyámnak már kezelt tüdőrákja volt mikor behívták rutin tüdőszűrésre ahol a lelete negatív lett. Ennek lassan 15 éve.
  Én ezek ellenére minden évben járok mindenféle szűrésre: nőgyógyászati rákszűrés, hasi uh, vérvétel, mellkas rtg, melanoma szűrés, szív uh stb…
  Igyekszem a legjobb helyekre a legjobb szakemberekhez menni.
  Egyetlen egy dolog van amit kihagyok ez a mammográfia. Helyette évente kétszer járok mell ultrahangra Dr Horváth Ilonához a Medoc centerbe. Minden hónapban átnézem a mellem.
  Tudom hogy a mammográfia a legjobb, a doktornő is mindig ezt mondja és sajat felelősségre kérem ezt a vizsgálatot.
  A kérdésem mégis az lenne hogy mennyivel rosszabbak így az esélyeim hogy csak uh-ra járok? Most töltöttem a 40. évemet. Tudom hogy egy orvosnak ezt nehéz elfogadni, de nem szeretnék mammografiára menni egyelőre.

  Köszönöm ha válaszol
  Kinga

  • Durván 50%-al kedves Kinga. Az UH centiméterben mérhető daganatot ismer fel, a mammográfia már akár 1-2 mm-eset is. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 12. Tisztelt Doktor úr!
  Lenne egy kérdésem,az orvos felírt nekem egy fogamzásgátlót,a Slinda nevűt,viszont én eddig sose szedtem ilyeneket.A mestruációm második napján kezdtem el szedni pont ma,esetleg ez probléma?úgy hallottam hogy így nem teljes a védelem,vagy szüneteltetni kell pár napra,mi a teendő ilyenkor?.köszönön válaszát előre is.

  • Kedves Evelin! A gyógyszer dobozában volt egy használati utasítás. Nem olvasta el? Miért? Ugyanis ha elolvasta volna, akkor talán nem okozott volna Magának fejfájást azzal, hogy buta hallomásokról kelljen agyalnia. Nem csinált hibát. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 13. Üdvözlöm tisztelt Hamvas Doktor
  40 éves barátnőmnek mellrákja van ami a mammografia során derült ki ultrahangon nem lehetett látni. Eddig én minden évben mellultrahangra mentem a medicoverbe és mindig negatív volt a lelet. Bevallom a mèly fájdalom és együttérzés mellett pár nap után bekapcsolt nálam a piros fény hogy lehet nem elég az ultrahang?
  40 éves vagyok, pont egy éve voltam uh-n. Negatív lelet. Mit tanácsol? Valamint olvastam hogy a Covid oltás miatt bizonyos nyirokcsomók nagyobbak lehetnek mert dolgozik az immunrendszer ezért érdemes 5-6 hetet várni bármilyen képalkotó vizsgálattal az oltás után mert felesleges riadalmat okozhat. Ön szerint évente menjek ezentúl én is mammografiára? És valóban érdemes pár hetet várnom a vizsgálattal. Tudom hogy azért mert a barátnőm így járt nekem nem kell, de megdöbbentett fiatal kora.

  Köszönöm
  Berdó Edit

  • Kedves Edit! Én az évenkénti mammográfia híve vagyok, és a Covid nem tartsa kérem vissza. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Tisztelt Doktor Úr

    Az lenne a kérdésem,ha valakinek terhességi cukra van illetve magas terhességi vérnyomása ,a 38.héttől “kérheti”,hogy megcsászározzák?

    Koszonom

    • Kérheti kedves Kata, de az orvosnak semmilyen végrehajtási kötelezettsége ezzel kapcsolatban nincs, nyilvánvalóan a leletek súlyossága a döntő. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 14. Tisztelt Doktor Úr,
  Már lassan fél éve szedem a fogamzásgátló tablettát, előtte ritkábban, azonban most a koronavírus oltás után 2 napja folyamatosan fáj mindkét lábam elég érezhetően, melegvizes fürdő közben/után elmúlik egy időre. Mozgáskor még rosszabb.
  Ön szerint köze lehet ennek a tablettához? 20 éves vagyok.
  Köszönöm

  • Kedves Adrienn! Miután sajnos fogalmam sincs, hogy melyik oltást kapta, így sajnos a kérdésére azt tudom válaszolni, hogy elvileg lehet a két dolog között összefüggés, ezért a tabletta csak óvatossággal szedhető. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 15. Üdvözlöm
  Nem nőgyógyászati jellegű kérdésem van, ezért ha nem válaszol rá megértem. Pár éve egy neves magánklinikára járok évente szűrésre mert a nőgyógyászom nyugdíjba ment. Mindig más dokihoz megyek, akihez hamarabb van időpont. Az idei szűrésem teljesen rendben zajlott mikor a vizsgálat végén az Orvos megkérdezte hogy kaptam-e már oltást és mondtam hogy igen, oroszt. Erre teljesen elképedt és azt mondta hogy micsoda felelőtlenség volt ez a részemről, lehettem volna türelmesebb és kaphattam volna mostmár Pfizert és Modernát. Bevallom teljesen lesújtott, mert természetesen én is hallottam hogy az orosz egy kotyvalék és nem véletlenül nem vezették be az EU-ban, de ezt így orvos szájából még nem hallottam. Igyekeztem elhessegetni ezt de nem nagyon sikerül. Nekem a háziorvosom 1 hónapja azt mondta hogy mivel teljesen egészséges vagyok és csak 40 éves soká fogok kapni Pfizert, Moderna meg alig jön ezért fogadtam el az oroszt.
  Ön mint nőgyógyász mit gondol erről? Lehet ilyen valós képe egy oltásról egy nőgyógyásznak? Azóta rettegek hogy pár év múlva majd rákom lesz az oltástól.
  Köszönöm
  Adrienne

  • Kedves Adrienn! A Kollégám szerintem jócskán átlépte a hatáskörét, mert az állításait semmivel sem tudja bizonyítani. Ha ez az ő véleménye, akkor ezt tartsa meg magának, és ne keltsen hangulatot. Én személy szerint a kínai oltóanyagot nem adatnám be magamnak, mert általában nem bízom a kínaiakban, de ez is magánvélemény. Minden egyéb vakcinát szívesen fogadnék, mert biztos vagyok abban, hogy hatásosak és nem ártalmasak. Szerintem egy percig se legyen kétsége arról, hogy jól döntött és védett. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 16. Kedves Doktor úr! Inszem után a 14 napon mért hcg értékek 345 volt, ma 4 nap elteltével csak 891. És ez mellett van alhasi fájdalmaim szúró érzésem. Ez hogy nem duplázódott az érték lehet probléma? Köszönöm

  • Kedves Ildikó! A panaszai miatt ki kellene zárni a méhen kívüli terhességet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Kedves Doktor Úr, köszönöm előző válaszát. Most leírnám további eredményeim: majd 3 napra újabb hcg mérésem volt, az 2791 lett, ma meg már UHra mentem ( 5 napra rá), és 2 petezsákot állapított meg a doktor, 17 és 12 mm szikhólyaggal, 5+3 hetes menszesztől. Azt mondta a doki hogy eltérés szokott lenni a petezsákok között. Doktor Úr mit gondol, sikeres lehet így mindkettő petezsák? Köszönöm

    • Nincs ember kedves Ildikó, aki erre a kérdésre határozott választ tudna adni Önnek. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

 17. Tisztelt Doktor úr!

  Omission Daily nevű tablettámat a mensturáció 4. napján kezdtem el szedni.
  A betegtájékoztató szerint 2-5. napi kezdési esetben 7 nap után védelmet nyújt.
  Bízhatok ebben?

  Köszönöm előre is válaszát!

 18. Szép estét kívanok!
  31 eves vagyok, Mistral fogamzásgátlót szedek, a mai nappal együtt még 4 szem gyógyszerem van a 7 napos szünet kezdetéig, viszont hasmenésem volt a gyógyszer beszedését követően 1 órával. Elolvastam a betegtájékoztatót, de nem szeretném a gyógyszerszünetet kihagyni. A gyógyszert egy éve szedem mindig pontosan. Ha eltelik a 12 óra, (mert nem tudom, hogy mikor tud valaszolni) akkor mik a lehetőségeim. Együttlét nem volt a hónapban. Előre is nagyon köszönöm válaszát.

  • Kedves Andrea! Ez a hasmenés még biztosan nem ártott a fogamzásgátló hatásnak, nincs semmi teendője vagy félnivalója. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 19. Tisztelt DoktorÚr

  Az lenne a kérdésem, hogy Omega 3 kapszulát javasolt szedésre az orvosom, de ő nem tudja hogy már egy ideje fogamzásgátlót szedek. Szükséges ezalatt kiegészítő védelem?
  Köszönettel: Gabriella

  • Nem szükséges kedves Gabriella. Nagyon ajánlatos lenne, ha a háziorvosnak tudomása lenne a fogamzásgátló szedéséről, mert minden egyéb gyógyszerelés szempontjából lehet jelentősége a dolognak. Mindemellett a felhőben minden Ön által kiváltott gyógyszerre van rálátása. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 20. Tisztelt Doktor Úr,
  Kombinált fogamzásgátló tabletta mellett fogyasztható kamilla tea? Nem csökkenti a védelmet?
  Köszönöm a válaszát előre is.

 21. Tisztelt Doktorúr.
  Azt szeretném kérdezni, hogy napi 1g feletti C-vitamin fogyasztás valóban megszünteti a kombinált fogamzásgátló tabletta hatását?
  Nagyon köszönöm a választ előre is.

 22. Tisztelt Doktor Úr!
  Menstruációval kapcsolatos kérdésem lenne. 43 éves vagyok, és rendszeres a menstruációm. Volt már rá példa, hogy egy kicsit tovabb tartott a menstruációm, úgy hogy akár 9. napig is volt barna folyasom (de csak ritkan). Most a 10. napnál járok és meg van rózsaszínes, sötétbarna folyasom. Lehet a rendszertelen alvás és mozgáshiány miatt is, valamint gondolom a stress is nagymértékben befolyásolja és a gyógyszerek a menstruációm hosszát. Most kezdtem el szedni a frontin tablettát 3×1, mivel nem lehet szakrendelésre menni a járvány idején, és magánúton nem tudtam orvost találni, így amit korábban felírt a körzeti orvos, elkezdtem szedni. Már évek óta kenyszerbetegseggel szenvedek, és eddig nem voltam miatta orvosnál, mert ki szerettem volna hagyni a gyógyszeres kezelést, nehogy bezavarja a hormonhaztartasomat, meg más dolgokat a szervezetemben, de most már annyira nem tudtam elviselni a betegséget, hogy raszantam magam. Kb. 3. hete szedem.
  Lehet a gyógyszer, a stressz hatása is, hogy most nehezebben múlik el a menstruációm? Sajnos elég panikolós típus vagyok.
  Várom mielőbbi válaszát.
  Segítségèt előre is köszönöm!

  • Húsvét után hívjon fel kérem kedves Mónika, szívesen átbeszélem Önnel a kérdést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 23. Tisztelt Doktor Úr,
  A tabletta mentes 7 napos időszakban, fájdalmaimra Cataflamot vettem be, azonban amíg nem jött meg a vérzés együtt voltunk a barátommal. A vérzés a szokott időben megjött, mennyiségileg és minden tekintetben azonos mint korábban, azonban eddig nem szokott elmúlni, csak az első aktív tabletta után, most pedig fél nappal előbb elmúlt. Van félni valónk?
  Nagyon köszönöm előre is a választ!

  • Csak az önmaguk fegyelmezetlenségétől van félnivalójuk kedves Eszter. Mert nem minden alkalommal lesz szerencséjük, mint most. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • A Cataflam miatt, vagy a gyógyszer mentes időszakban való együttlétre gondol Doktor Úr?

    • A gyógyszermentes időszakban való kiegészítő védekezés nélküli együttlétre gondoltam.

 24. Szép napot kívánok Doktor Úr!

  Fogamzásgátló tabletta mellett szedhető biztonsággal a Ricola gyógynövényes torok cukorka?
  Háládan köszönöm,
  Évi

 25. Üdvözlöm!
  6 hónapja kezdtem el a Velgyn nevű fogamzásgátlót szedni. Viszont ez idő alatt sikerült 4kg-t híznom, ami nagyon elkeserít, mivel előzőleg fogytam 30 kilót.
  Hiába étkezem egészségesen, tartom a kalória deficitet és sportolok is heti ötször, egyszerűen nem tudok fogyni, csak hízni mióta ezt szedem.
  Most javasolták nekem a progeszteron tartalmú krémet. Mit gondol az alkalmazásáról a gyógyszer mellett.
  Illetve milyen gyógyszert ajánlana? A csak progeszteron tartalmú tablettára való váltás segíthetne?
  Segítségét előre is köszönöm!

  • Miután nem ismerem sem Önt, sem a hormonális alkatát kedves Alexandra, sajnos nem tudok érdemi választ adni a kérdésére. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 26. Kedves Doktor Úr!

  41 éves nő vagyok. Nagyon kétségbe vagyok esve. Két hónapja küszködök külső aranyérrel, Proktis M kenőcsöt használtam, körömvirágkrémmel kezeltem és most 4. napja elkezdtem használni Norcainos kúpot este 1 db-ot.
  Este 16. napon (menzesz legutóbbi kezdete óta) enyhén mintha kis barnássárgás színt láttam volna a tisztasági betétemen. Ma reggel megfürödtem, előjelek nélkül ahogy léptem éreztem,hogy nedvesség csorgott a combomra lábara, azt hittem, hogy a zuhanyzás miatti vízcseppek, de sötét színű vér a hüvelyemből. Legutóbbi menzesz kezdte 17. napja volt. Több mint egy éve voltam rákszűrésen, akkor minden rendben volt, kb 3 hónapja csak általános nőgyógyászati vizsgálaton voltam.
  Érdeklődni szeretnék, hogy a kúp befolyásolhat-e valamit, bár nekem azt mondták, hogy nincs elvileg melléhatása, vagy esetleg komolyabb dologra kell-e gondolnom, mert nem szokott nekem ilyen lenni. Minden hónapban pontosan érkezik és előtte jelentkezik az enyhén barnázás, így mindig fel tudok készülni.

  • Kedves Éva! A kérdésére sajnos vizsgálat nélkül lehetetlenség bármiféle választ is adni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

   • Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát Soktor Úr. Még egy lehet butaságnak számító kérdésem lenne. Csak már nem igazán tudok mire gondolni. Az elmúlt 4 napról lenn szó. A Norcainos végbélkúp érösszehúzó hatású. Pár napja vállfájdalom miatt Naturlan Inno Rheuma forte krémet kezdtem használni, amiben van paprika kivonat is, mentol..nyilván fürdéskor is nagyon csíp ha meleg víz éri. A kettőt lehet alkalmazni együtt? Nyilván nem egy helyen van alkalmazva a kettő, de felmerült ez is bennem, mivel az egyik érösszehúzó a másik értágító hatású lehet. Illetve menzeszkor használhatom-e ezt a krémet továbbra is a vállamon a feltehetőleg vérbőséget okozó, hűtő, csípő krémet, mivel hallottam már hogy narancsbőr elelleni krémet sem jó menzesz alkalmával használni.

    • Miután mindkét szert lokálisan használja kedves Éva, így az együttes használatnak két eltérő területen nincs ellenjavallata. Szeretettel Hamvas Ferenc

 27. Jónapot kívánok Doktor Úr.
  Egy olyan (feltehetően buta) kérdésem lenne, azonban az aggodalom nem hagy nyugodni, hogy a koronavírus ugye nincs hatással a fogamzásgátló tablettára? Tünetmentes vagyok, azonban a tesztem pozitív lett, és a barátommal munka végetti hosszú kihagyás után a hétvégén vasárnap végre tudtunk találkozni és több alkalommal is együtt voltunk. A tablettát több hónapja szedem rendszeresen. Köszönöm szépen.

 28. Tisztelt Doktor Úr!

  Slinda fogamzásgátlót szedek 3 hónapja. Normális, hogy azóta nem menstruálok? A gyógyszerszünet 4 nap, ez időben pedig nem jön meg a vérzésem.

  Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát!

  Tisztelettel: Borda Zsanett

  • Kedves Zsanett! Meglehetősen nehéz ennyi alapján távdiagnózist felállítani. ami teljesen egyértelmű, hogy a gyógyszerszedést abba kellene hagynia. Segíteni csak személyesen tudnék. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 29. Kedves Doktorúr!
  23 éves vagyok, 17 éves korom óta küzdök görcsökkel. Több orvosnál is jártam, semmilyen problémát nem találtak és okot arra, hogy mért elviselhetetlen a menstruációs görcsöm a 2.-3. nap. Fogamzásgátlással is probálkoztam, sajnos 2 (Gracial, Belara) fajta után feladtam. Mindegyiktől az étkezés után este 6-7 óra múlva éjjel felkeltem és sugárban hánytam, napközben enni sem bírtam, így hamar lefogytam. Emellett erős szorongásos tüneteim is lettek.
  Így többet nem merek próbálkozni fogamzásgátlóval ami talán az egyetleg kiutat jelentette volna a görcseimre, pattanásimra.
  Ön esetleg tud fájdalomcsillapítót, görcsoldót amit érdemes lehet kipróbálni?
  Jelenleg 4 flector együtt 4 no-spaval az az adag amivel el tudok lenni.

  • Kedves Niki! Kérem, hogy csütörtökön hívjon fel, szívesen megbeszélem Önnel a problémáit. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 30. Tisztelt Doktor úr!
  Sajnos a mostani helyzetben csak sürgős és súlyos eseteket fogadnak ott ahol élek így olyan panasszal és kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy 2-3 napja elkezdett a szeméremajaknál lüktetni egész nap érzem szinte(mintha a szívverésem érezném nem kellemesen)és mostanra már nagyon égni és viszketni is főként az egész szeméremajak és a hüvelynél is ha hozzáér bármi nagyon kellemetlen,fájdalmas érzés!Vizelési ingerem sokszor van de maga a vizelés nem fáj a színe nekem nem szokott erős lenni most annyi viszont,hogy olyan világos zöldes,sárgás nem tudom az probléma-e.Hüvelyi szárazság nincs,bővebb folyás van de nem csúnya állagú viszont kellemetlenebb szagú.Mit ajánlana milyen gyógyszert(gyógyszereket)lenne érdemes vásárolni ami segíthetne mert nagyon megkeseríti a napjaimat!
  Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

  • A panaszai mindenképpen hüvelyi fertőzésre utalnak kedves Veronika. Tűzoltásként vegyen a patikában Vitagyn-C hüvelykrémet, és abból minden éjszakára helyezzen fel egy-egy adagot a hüvelyébe. Ha a panaszai továbbra sem szűnnének, akkor írjon újra, de amint lehet csináltasson egy váladékvizsgálatot. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 31. Kedves Ferenc! A helyzet a következő: igen irrigálok, első 2 alkalommal távoztak is elhalt féreg részek/darabok a hüvelyemből. Jelenleg irritációt nem érzek, folyásom nincs. Vermox hatására székletemben nem találtam férgre utaló jeleket, a gyerekeknél sem. Hogyan lehetséges, hogy a hüvelyemben voltak, ha a beleimben nem? Mennyi ideig képesek eletben maradni, a tejsvas irrigalás mellett? Attól felek, hogy még mindig van élő féreg, ami kapaszkodik, rejtőzködik és nem tudom vízzel kimosni és észrevétlenül éldegél tovább. Hogyan lehetnék biztos benne, hogy túl vagyok ezen a rémálmon? És még egy kérdés: ez annyira ritka és kirívó dolog, hogy sehol, semmit nem találtam ról?.Ön találkozott már hasonló esettel? Elnézést, hogy még mindig ezzel nyaggatom, de olyan szinten kiborított a dolog, hogy azt nem tudom elmondani! 😕😢 Köszönöm szépen segítségét.

 32. Kedves Ferenc! Köszönöm a gyors válaszát, de még mindig nagyon nyugtalanít a dolog. A darabos folyás tegnap óta elmúlt (tegnap este vettem be egy Vermoxot, ma este egy újabbat), Viszont nemrég viszketést (inkább csiklandozást ) éreztem a szeméremajkak környékén, fogtam egy tükröt és néhány pici fehér pöttyöt láttam a nyálkahártyán, amit közelebbről megnézve szintén mozgó valamiknek tűntek (csak ezek icipici 1-2 mm-es méretűek)úristen, ezek itt keltek ki? Annyira undorító ez az egész. Próbáltam interneten rákeresni, de csak külföldi oldalon találtam hasonlót, vaginális féreg vagy ilyesmi néven, ami még a petefészekbe és a méhbe is bejuthat. Tényleg létezik ilyen? Hogy lehet ezt elkapni?? Ez nem egyenleő a cérnagilisztával, hanem egy másik fajtája a férgeknek? A Vermox erre is hatásos, vagy erre egy egész más gyógyszer? Már rémeket látok, de nagyon félek, hogy ez nem csak egy “egyszerű” bélférgesség. A férjemet is szükséges kezelni? Keressek holnap sos nőgyógyászt, vagy ne pánikoljak ennyire?? Nagyon köszönöm válaszát.

  • Kedves Ildikó! Hagyjon kérem némi kifutást az ügynek, mert a Vermox teljes hatásához idő kell. Irrigál? Szeretettel Hamvas Ferenc

 33. Kedves Ferenc!
  Néhány napja hüvelyi diszkomfort érzést, égő, viszkető érzést, valamint darabos szagtalan hüvelyváladékot tapasztaltam. Először néhány alkalommal hüvelyflóra visszaállító kúpot alkalmaztam, de a tünetek csak rosszabbak lettek, ezért két este is Betadine hüvelykúpot használtam. Úgy tűnt javul a helyzet, de estére megint előjött a viszketés, sőt enyhe alhasi fájdalmam is volt. Zuhanyzás közben megnéztem, még mindig darabos-e a hüvelyváladék. Az volt, és emellett egy ficánkoló undorító kis fehér féreg (0,5-1 cm)maradt az ujjamon, ahogy a hüvely faláról (bemeneti tájékon)letöröltem egy kevés váladékot. Persze pánikba estem, mert még képen látva is undorodon ezektől a lényektől. Rögtön utánaolvastam, azt találtam, hogy a cérnagiliszta átmehet a végbélből a hüvelybe is! 😱 Még soha nem volt féregfertőzésem, most sem volt semmilyen tünetem. Van 2 kisiskolás és egy felső tagozatos gyermekem. Lehet hogy ők hozták haza az iskolából..
  Kérdésem: a Vermox kezelés kitakarítja a hüvelyből is ezeket a rémségeket, vagy egyéb kezelés is szükséges? Köszönöm, és várom válaszát!!!

  • A Vermox-kezelés mellett napi egyszeri tejsavas irrigálást javasolnék. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 34. Tisztelt Doktor Úr,

  A fekete nadálytő krém lábfájdalomra biztonsággal használható kombinált fogamzásgátló tabletta szedése mellett? Nem fog csökkenni a védelem?

  Hálás köszönettel,
  Krisztina

 35. Kedves Doktor Úr!

  Szeptemberben kezdtem el újra szedni egy 2 hónapos tabletta szünet után, a sok éve szedett fogamzásgátlómat a Yasminellet. Most viszont szeretném elhagyni teljesen a gyógyszert. Az lenne a kérdésem, hogy így hirtelen fél év szedés után is abba lehet hagyni a gyógyszert? Vagy a korábbi szünet miatt azért szedjem még egy ideig?

  Előre is köszönöm!

 36. Kedves Doktor Ùr!
  Már 3 ève szedem a Belara nevű fogamzàsgàtlòt. Az a kèrdèsem lenne, hogy kedden kellett volna beszednem az ujabb havi első szemet, viszont a patikàba csak màra(pèntek) èrkezett belőle. Elkezdhetem szedni vagy hadjam ki ezt a hònapot? Köszönöm vàlaszàt.

 37. Kedves Doktor Úr!
  Köszönöm a gyors válaszát! Ön melyik fogamzásgátlót ajánlaná, ami alacsony hormontartalmú és úgy gondolja megfelelő lehet egy egészséges nőnek?

 38. Kedves Doktor Úr!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a Cypromix magas vagy alacsony hormontartalmú gyógyszernek számít? Rengeteg helyen írják, hogy lórúgásnyi adag, nagyon magas stb viszont nőgyógyászomtól alacsony hormon tartalmút kértem.

  Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!

  • Kedves Viki! A Cypromix hormontartalma egy valódi lórúgás a szervezet számára. Nem fogamzásgátló, hanem magasabb tesztoszteron-szinttel bíró nők hormongyógyszere, ami ráadásul maximum 6 hónapig adható. Gondolkodjék el azon, hogy érdemes volna orvost váltania. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 39. Tisztelt Doktor Ur!

  Most hogy On nem rendel, kit javasolna, akihez lehetne menni Budapesten vagy kornyeken gombas vagy/es bakterialis fertozes eseten? Tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy nagyon keves a nagy tudasu es segitokesz nogyogyasz.

  Elore is koszonom valaszat!

  Udvozlettel,
  Eva

 40. Tisztelt Doktor úr!
  Most írtak fel nemrég a páromnak Slinda 4mg fogamzásgátlót. A menstruációja első napján elkezdte szedni, azóta is minden nap pontosan szedi. A kérdésem az, hogy a szedés elkezdésétől mennyi idő után biztos a védelem? Mi 13. napra éltünk elsőnek szexuális eletet kiegészítő védelem nélkül, az már teljesen megbízható olyankor? Ilyen “korán” is garantálja ugyanazt a hatásfokú védelmet mint mondjuk egy hónap szedés után? Elnézését kérem, hogy én írok férfiként, csak én kicsit szorongósabb vagyok ilyen kérdésekben és ez nagyon érdekelt. Továbbá olvastam olyat, hogy ennek a típusú tablettának alacsonyabb a hatásfoka mint a kombináltnak? Ez igaz lehet? Válaszait előre is tisztelettel köszönöm!

  Jó hétvégét és jó egészséget kívánok!

  • Mindent jól csináltak Gergő, legyen nyugodt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

 41. Tisztelt Doktor Úr!
  Novemberben vetélés miatt missed ab műtétet végeztek rajtam. Ezt követően ciszta miatt norcolut kezelést kaptam. A műtét óta eltelt időszakban 3 hónapig csak kis mennyiségű barnás foszlányos menstuációt tapasztaltam. A nőgyógyászom nem rég erre a problémára ismét nocolut kezelést írt fel. 20 napig 2*1 tablettát kellett szednem. Közben a tabblettaszedés 8. napján kis mennyiségű kb. 3 napig tartó menstuációt tapasztaltam, aminek a 2.,3. napján szintén barna foszlányos darabok voltak. A tabletta szedést ekkor nem hagytam abba, hanem tovább szedtem a 20. napig. Az utlosó tabletta után 3. napon megjött a menstruációm, ami fél napig bő élénkpiros vérzéssel járt, majd délutántól ismét barna foszlányos, kis mennyiségű (jelenleg itt tartok). Elképzelhető, hogy nem használt a norcolut? A következő ciklusom 15. napjától duphasztont kellene szednem, mert babát szeretnék, de aggódom, hogy így nem fog összejönni. Két gyermekem van már, mindketten spontán fogantak nagyon rövid próbálkozás után. Segítségét előre is köszönöm!

  • Kedves Zsanett! Amit leírt nekem, az bizonyosan nem normális dolog. Hogy mi okozhatja és mivel érdemes gyógyítani, azt innen a fotelomból nehezen tudnám megmondani. Dráma nincs, de keresse mindenképpen az orvosát. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − 10 =