Van kérdése?

2015 július 1.-től ezen az oldalon feltehet nekem szakmai kérdéseket, melyekre igyekszem gyorsan és a legjobb tudásomnak megfelelően válaszolni. Kérem hogy kérdéseiket próbálják meg röviden megfogalmazni. Kérdéseiket és válaszaikat az oldal minden látogatója olvashatja, de természetesen minden azonosításra alkalmas adatuk nélkül. Felhívom szíves figyelmüket arra, hogy a nem megfelelő stílusú, túl személyes vagy személyeskedő kérdések vagy hozzászólások törlésre kerülnek.

Mielőtt kérdez, itt megtekintheti a “Gyakran Ismételt Kérdéseket“, hátha már született válasz az Ön problémájára.

Tekintettel arra, hogy sem vizsgálni, sem leleteket ellenőrizni ebben a formában nincs módom, a válaszaim csak tájékoztató jellegűek, azokért teljes felelősséget vállalni nem tudok.

 

kerdesek

3 894 Comments

  1. Kedves Doktor Úr!
    Sárgás szagos folyásom enyhébb, a szag csökkent, a nőgyógyász fehér színű folyást látott, olyat én is szoktam olykor látni, tejszerű. Azt mondta rá, hogy gomba ránézésre. Persze fel van sorolva, hogy kitenyésztették, közben pedig nem.
    Kiírt nekem econazol (Gyno-Pervaryl 150 mg) este 1-et 6 napon át és imidazol kombinációk (travocort 10 mg/g+1 mg/g krém) naponta 2-szer 8 napon át.
    Olvastam az első készítménynél a leírásában, hogy nem használható más készítményekkel együtt, nekem pedig a doktor úr azt mondta, hogy az elsőt este használjam egyszer és a másikat is vele együtt használhatom reggel és este is kell. Ezt szabad? Nem akarom, hogy problémám legyen. Elég drága gyógyszerek sajnos ahogy megkérdeztem a patikában az én pénztárcámhoz mérten.
    Illetve írtak ki receptre Acidium lacticum dilutum magi: no.II (duas 1 evőkanálnyi 1 liter langyos vízben. Ez gondolom a hüvelyflóra helyreállítás miatt mert említettem, hogy szeretnék irrigálni és azt mondták receptre olcsóbb. Hetente javasolták kétszer az irrigálást. Ezt lehet folyamatosan, vagy pedig menzesz után is elég ha használom? Jelen esetben feltételezem a gyógyszerek után is ajánlott, de hány nap után miután a készítményeket elhasználtam? Ezek miatt szeretném a doktor úr tanácsát kérni. Nem használtam még irrigátort, milyet javasol vásárláskor és az előző gyógyszerek kombinációval kapcsolatban ha tudna tájékoztatni. Köszönöm szépe előre is!

    • Kedves Nikolett! Ha a gyógyszereket csak hasraütésszerűen írták, akkor nem érdemes rájuk pénzt kidobni, keresnie kellene egy lelkiismeretesebb orvost. Irrigálni akár naponta lehet, csak menzesz alatt nem. 2 evőkanállal rakjon egy liter vízbe a tejsavoldatból. Ha nincs fertőzése, akkor az rendezi hüvelyflórát és a panaszait is. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!
        Köszönöm szépen a gyors válaszát. Egy patikában sem tudom beszerezni a fent említett tejsavat amit kiírtak, nem árulják. Sajnos sosem tenyésztettek ki nálam semmit, pedig most is említettem, hogy nem kellene-e. Ezért nem tudom, hogy fertőzés van-e. Erős szag amit éreztem, már nincs, inkább már csak enyhe édeskés szagú a folyás ha van. Menzesz után napról napra szűnt, miután egy ülőfürdőt vettem. Tudna mondani olyan tejsavat amit be tudok patikában szerezni? A kúp és a kiírt krém helyett ami ugyan ilyen dologra jó tudna mondani nekem mást? Vagy ezek fertőzésre valók amit nem tudok mással kiváltani? Nem szoktam inti területre csak hagyományos szappant használni, milyen inti mosakodót ajánlana nekem?

        • Minden patikában kell lennie tejsavnak, csak lusták elkészíteni az oldatot. Mondja meg, hogy tejsavoldatot kér FONO szerint elkészítve. Ha netán erre is az lenne a válasz, hogy nem tudják, akkor egyrészt kérje el a vásárlók könyvét és írjon bele egy panaszt, másrészt mondja meg, hogy szeretne beszélni a vezető gyógyszerésszel, és közölje vele, hogy bejelentést fog tenni a gyógyszerész kamaránál az ügy miatt. Ez ad absurdum még oda is vezethet, hogy visszavonják a patika működési engedélyét, ha nagyon szívóznak. Egyelőre semmi másra nincs szüksége. Szeretettel Hamvas Ferenc

  2. Doktor Úr!
    Kellemetlen szagú, sárga színű folyásom van jelenleg a menzesz után. Nem darabos, nem túrós. Világos sárga színű vizelethez tudnám talán a színét hasonlítani a tisztasági betéten, kicsit tapadós érintésre. Menstruáció előtt is ezt tapasztaltam. Doktor úr szerint mi okozhatja? Mit tanácsol? Nőgyógyászatra később kaptam időpontot sajnos. Meg szeretném azt kérdezni, hogy nőgyógyásztól lehet kérni önként hüvelyi hp ellenőrzést kérni? Ez költséggel szokott járni, vagy az ep támogatása alá kerül? Kórházban voltam rá 1.5 hétre jelentkezett a panaszom. A tisztasági betétem egyszer talán hozzáért ott a wc ülőkéhez.

    • Kedves Piri! Kérem menjen el a patikába és kérjen 3%-os tejsav-oldatot. Ebből naponta egyszer rakjon 1 liter vízbe 2 evőkanállal, és a teljes liternyi oldattal irrigáljon (öblítsen hüvelyt). Ha nincs otthon Önnek vegyen egy fél-1 literes irrigátort is, mert azt nem kell újratöltenie, maximum csak egyszer. Az esetek többségében az Önéhez hasonló panaszokat ez a kezelés rendezni szokta. Ha ez mégsem lenne így, akkor írjon újra kérem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  3. Tisztelt Doktor Úr!
    Kérem segítsen eloszlatni a kételyeimet. 4 éve használok Nuvaring hüvelygyűrűt, és egyszer már előfordult, hogy a gyűrűmentes időszakban csak pecsételő vérzésem volt. Az utolsó (december) hónapban rendben megjött a menstruációm, januárban pedig 23-án kellett levennem a gyűrűt. Ezt követően 26-án voltam együtt a partneremmel, mely során kétszer került sor szeretkezésre, mindkétszer megszakítottuk a közösülést mielőtt elélvezett volna. A menstruációm egyáltalán nem jött meg 23-a és 29-e között, így feltettem a következő gyűrűt ahogyan azt normál esetben is tettem volna. Úgy tudom a gyűrű a 7 napos gyűrűmentes időszakban is véd, továbbá a tájékoztatóban azt írják, ha egyszer kimarad a megvonásos vérzés az még nem jelent terhességet, csak ha kétszer egymás után nem jön meg. Most mégis aggódom, hiszen maradhatott spermium a partnerem húgycsövében amikor másodszor szeretkeztünk. Tudom kicsi az esélye előváladéktól teherbe esni, illetve valószínűleg peteérésem sem volt ebben az időszakban, ráadásul a gyűrűt is mindig megfelelően használtam. Ön szerint lehetek terhes? Mi okozhatja hogy elmarad a menstruáció gyűrűhasználat mellett?
    Szíves segítségét előre is köszönöm!

  4. Tisztelt Doktor Úr!
    Kérem segítsen eloszlatni a kételyeimet. 4 éve használok Nuvaring hüvelygyűrűt, és egyszer már előfordult hogy a 7 napos időszakban csak pecsètelő vérzésem volt. Az utolsó hónapban rendben megjött a menstruációm, januárban pedig 23-ÁN kellett levennem a gyűrűt. Ezt követően 26-án voltam együtt a párommal, mely során kétszer került sor szeretkezésre, mindkétszer megszakítottuk a közösülést mielőtt elélvezett volna. A menstruációm egyáltalán nem jött meg 23-a és 29-e között, így feltettem a következő gyűrűt ahogyan azt normál esetben is tettem volna. Úgy tudom a gyűrű a 7 napos gyűrűmentes időszakban is véd, továbbá a tájékoztatójában azt írják, ha egyszer kimarad a megvonásos vérzés az még nem jelent terhességet, csak ha kétszer egymás után nem jön meg. Most mégis aggódom, hiszen maradhatott sperma a húgycsövében amikor másodszor szeretkeztünk. Tudom hogy kicsi az esélye előváladéktól teherbe esni, illetve valószínűleg peteérésem sem volt ebben az időszakban, ráadásul a gyűrűt is mindig megfelelően használtam. Ön szerint lehetek ennyitől terhes?

  5. Tisztelt Doktor Úr!
    Kérem segítsen eloszlatni a kételyeimet. 4 éve használok Nuvaring hüvelygyűrűt, és egyszer már előfordult hogy a 7 napos időszakban csak pecsètelő vérzésem volt. Az utolsó hónapban rendben megjött a menstruációm, januárban pedig 23-ÁN kellett levennem a gyűrűt. Ezt követően 26-án voltam együtt a párommal, mely során kétszer került sor szeretkezésre, mindkétszer megszakítottuk a közösülést mielőtt elélvezett volna. A menstruációm egyáltalán nem jött meg 23-a és 29-e között, így feltettem a következő gyűrűt ahogyan azt normál esetben is tettem volna. Úgy tudom a gyűrű a 7 napos gyűrűmentes időszakban is véd, továbbá a tájékoztatójában azt írják, ha egyszer kimarad a megvonásos vérzés az még nem jelent terhességet, csak ha kétszer egymás után nem jön meg. Most mégis aggódom, hiszen maradhatott sperma a húgycsövében amikor másodszor szeretkeztünk. Tudom hogy kicsi az esélye előváladéktól teherbe esni, illetve valószínűleg peteérésem sem volt ebben az időszakban, ráadásul a gyűrűt is mindig megfelelően használtam. Ön szerint lehetek ennyitől terhes?

    • Kedves Enikő! Szerintem nincs oka félelemre. A terhességre szubminimális az esélye. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  6. Kedves Doktor Úr!
    42 éves vagyok. A menstruációm hamarabb is jött meg a megszokottól. Általában 3 napig szokott sok lenni, a negyedik nap már csak tisztulásos sötét színű, most szerdán jelentkezett és még mindig tart. Nem a nagyon erős, ami fő napokon, de még mindig élénk vörös színű, kicsit aggódok miatta. A mellem feszül, a hasi rész is. Ez menyire normális? Talán májusban voltam rákszűrésen, igaz hasi ultrahangot csináltak de azt is tavaly 3 ízben legutóbb 4 hónapja általános hasi ultrahangnál. Nekem ilyen sosem volt eddig. A 4. nap az utolsó amikor tényleges menzeszem szokott lenni az elmúlt éveket ha nézem, még ha a szerdai napot nem számolom, akkor is 5. napon járok, amúgy pedig a 6. Aggódok, hogy nincs-e valami komoly bajom. Este nagyon leizzadt a hátam és úgy az egész testem, észrevétlenül, mert hőhullámot, semmit nem tapasztaltam, csak akkor vettem észre amikor kiszálltam az ágyból.

    • Kedves Linda! Biztos, ami biztos, a reggeli első vizeletével csináljon egy terhességi tesztet. Ha az negatív, akkor maradjunk egy hónapig figyelőben, ezalatt el fog dőlni, hogy kell-e ezekkel a tünetekkel érdemben foglalkozni, vagy sem. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  7. Tisztelt Doktor Úr!

    Január 11-én kezdtem el először alkalmazni a Nuvaring hüvelygűrűt, azonban január 22. óta enyhe vérzésem van (barnás, néha pirosabb). A gyűrűt jövő hét kedden kell először kivennem. Azt szeretném kérdezni, hogy ez a hosszabb ideje tartó enyhe vérzés normális? Érdemes lenne újra felkeresni a nőgyógyászomat vagy ez az alkalmazás kezdetén gyakran előfordul? Várható, hogy ez a későbbiekben is elő fog fordulni, vagy esetleg érdemes lenne váltani? Lehetséges, hogy a következő menstruációm emiatt kimaradhat/megváltozhat? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    • Kedves Emese! Egyelőre ez még belefér a normálisba, de két ciklus múlva már nem. Akkor nincs más teendője, mint elefeledkezni erről a lehetőségről. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  8. Tisztelt Doktor Úr!
    43 éves nő vagyok. Az elmúlt hetekben nem voltam a párommal együtt, mivel külföldön dolgozott. Az elmúlt hónapban 27 napra jelentkezett a menzeszem. Kb. 1 hete már mindkét oldalon a petevezeték, petefészek magasságában vagy alatt, van hogy szinte a combom tövénél fájdogál. Enyhén sárgás folyásom is van mellé, kicsit tapadós állagú, nem túrós, sötét fehérneműn pl. tejszerű fehérnek látszott. De mivel most 21 napra jelentkezett a menzesz és 14 naptól a mellem is feszült, valószínű ezt jelezhette.Szerettem volna nőgyógyászhoz menni, de mivel hamarabb jött meg, ez a dolog el lett napolva. A párommal vasárnap szerettem volna együtt lenni, fájdalmas volt, nem is történt meg, mert a húgyhólyag oldalnál már behelyezéskor erős fájó, gyulladt érzésű emiatt kellemetlen volt és nem is erőltettük a dolgot, maga a behatolás sem akart alapjában sikerülni csak pár centire. És ez van mindig, hónapok óta, hogy a gyulladt fájós érzéstől nem tudunk rá sort keríteni. Mi lehet Doktor Úr szerint a bajom? Ez kb azóta van, mióta egyszer a sárgás folyásommal std szűrésre mentem, mert hasra ütés szerűen szeretnének mindig kezelni, de minden létező leletem negatív volt, még baktérium sem volt, csak a hüvelyflóra volt akkor felborulva. Akkor történt, hogy a kacsát a doktornő nem tudta behelyezni, nagyon fájt is közben, sokáig kínlódott, közben be sem helyezte, akkor hívott más valakit, hogy helyezze be. Amikor leszálltam akkor a vizsgálati asztalról, mint amikor valami belül helyre ugrik olyan érzésem volt. Azóta van ez a nagy fájásom, összefüggésbe hozható a vizsgálattal, sérthetett meg úgy közvetlenül a hüvelybemenet felső részén valamit, ami miatt a behatolás nem sikerül? Illetve mit tanácsolna erre a folyásra kicsit kellemetlen a szaga, mintha a női és a férfi nemi szerv szaga vegyítődött volna, ahhoz hasonlítanám, erős és kellemetlen.

    • Kedves Anna! A kérdésére sajnos lehetetlen vizsgálat nélkül korrekt választ adni. Kérem keressen meg, szívesen állok a rendelkezésére a probléma megoldása érdekében. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  9. Tisztelt Doktor Úr!

    Kérem segítsen nagyon kétségbe vagyok esve. Zöldes-gennyes folyás, maró hüvelyi érzés miatt és fájó húgycső miatt kerestem fel a nőgyógyászom aki megállapította hogy méhnyakgyulladasom van és a méhnyakból jön a zöldes gennyes folyás. Írt fel a nőgyógyász Aksolin antibiotikumot és macmirror kúpot esténként felváltva használjam a betadin kuppal 10 napig. Hüvelyi tenyesztésböl enterococcus faecalis és e.coli, húgycső tenyesztesbol enterococcus es klebsiella pneumonia tenyésztett ki. A terhesség 9+2 napján járok, nagyon félek ennyi gyógyszert szedni! Mit gondol erröl Doktor ur, használható minden biztonsággal egyáltalán a macmirror hatásos ezekre a bacikra? Ha nem, akkor mit ajánjana? A CNS kúp nem lenne hatásosabb?

    Köszönöm a megtisztelő válaszát

  10. Tisztelt Doktor Úr!

    Kérem segítsen nagyon kétségbe vagyok esve. Zöldes-gennyes folyás, maró hüvelyi érzés miatt és fájó húgycső miatt kerestem fel a nőgyógyászom aki megállapította hogy méhnyakgyulladasom van és a méhnyakból jön a zöldes gennyes folyás. Írt fel a nőgyógyász Aksolin antibiotikumot és macmirror kúpot esténként felváltva használjam a betadin kuppal 10 napig. Hüvelyi tenyesztésböl enterococcus faecalis és e.coli, húgycső tenyesztesbol enterococcus es klebsiella pneumonia tenyésztett ki. A terhesség 9+2 napján járok, nagyon félek ennyi gyógyszert szedni! Mit gondol erröl Doktor ur, használható minden biztonsággal? Ha nem, akkor mit ajánjana? A CNS kúp nem lenne hatásosabb?

    Köszönöm a megtisztelő válaszát

    • Kedves Ágnes! Úgy gondolom, hogy valóban egy kicsit túltolta az orvosa a biciklit. Kérem hívjon fel holnap és elmondom Önnek, hogy én mi tartanék helyesnek a kezelése céljából. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  11. Tisztelt Doktor Úr!
    Táncos vagyok. Legutóbb kicsit elvesztettem az egyensúlyomat az itthoni gyakorlás közben és a szeméremcsontommal neki estem az asztal sarkának a teljes súlyommal, a kezemmel próbáltam ellent tartani, hogy ne legyen az ütközés nagyobb horderejű. Akkor nem tulajdonítottam neki különösebb dolgot. Viszont azóta a hasam legalsó részén mindkét oldalon, olyan ha feszítem mozgok, wczek, mintha nyilallgatna mint amikor a szél beszorul. Legutóbb párommal együttlétünk végén, amikor nekem jó volt, akkor felfele nyilalló érzésem volt a szeméremcsontnál. Járáskor is volt, hogy a csontba belenyilallt. A lényege, a csikló feletti csont terület nyilall és az a feletti alsó hasi területek és van, hogy a csont. Mi lehet a probléma? Sajnos tornakor is erőltetve van a hasi területem, lehet csak ilyen túlerőltetéstől van problémám, vagy pedig komolyabb dologra kel gondolnom? Azt tudom, hogy van egy kb. 2 cm-es méh miómám és egy kis cisztám is. Vérzésem nincs. Szükséges mennem nőgyógyászhoz, vagy pedig várjak még pár napot? Ez kb 2-3 napos történet.

    • Kedves Anna! Kérem ne pánikoljon, szerintem nincs semmi dráma, de nőgyógyászati kezelni való végképp nincs. Ez egészen biztosan egy zúzódás, amit az idő meg fog oldani, de egy pár napig vegyen vissza az intenzív mozgásból, és szedjen fájdalomcsillapítót, ha annak szükségét érzi. Szeretettel üdvözi dr. Hamvas Ferenc

  12. Tisztelt Főorvos Úr

    Tanácsát szeretném kérni. 40 éves vagyok és kb 2-3 hete a jobb mellemben enyhe szúró fájdalmat érzek és bizsergést pattogást.
    Pont most vagyok félidőben ezért en nem gondolom hogy ciklussal összefüggő lenne a fájdalom. Nem folyamatosan érzem de rendesen rá vagyok már stresszelve és az utóbbi időben sokat szorongok miatta és észrevettem hogy a jobb karomat vállamat folyamatosan feszítem mióta panaszaim fennállnak. Fáj már a vállam a lapockám karom is. Ezért elmentem egy emlő centrumba ahol csináltak egy uh-t mivel mondtam hogy adunk magunknak még fél évet hogy esetleg megfoganjon második gyermekünk. A Doktornő úgy gondolom rosszalt rám emiatt hogy ez felelőtlenség de elvégezte az uh vizsgálatot. Vizsgálat közben már kedvesebb volt és elmondta hogy szerencsés vagyok mert a melleim nagyon jól vizsgálhatóak, ritkán találkozik ilyen jól átlátható emlő állománnyal és megnyugtatott hogy semmi eltérést nem lát. Azt mondta ha denz lenne a mellem akkor erősen rávett volna a mammora. Tovabbá informált arról is hogy majd elég lesz 2 évente járnom mammora és évente mell ultrahangra. De az első mammo esedékes már.
    Ön mit gondol felelőtlen voltam hogy nem kértem a mammografiát? Lehet hogy a mellfájdalom rákos elváltozásra utal csak az uh nem mutatta ki? Hagyjam a gyerek dolgot és azonnal menjek mammografiára? Illetve egy másik kérdés…mióta Covid van sokkal többet iszom, igaz hogy az alkohol mellrákot okoz?

    Köszönöm megtisztelő válaszát
    Jó egészséget

    Izzi

    • Kedves Izabella! Sajnos technikai okok miatt csak most tudok válaszolni a kérdésére, amiért őszintén az elnézését kérem. A levele alapján úgy érzem, hogy a félelme alaptalan, Ön mindent megtett Magáért. Nem a panaszai miatt, amelyek nem utalnak emlő-tumorra, hanem a kora miatt valóban indokolt a fokozott ellenőrzés, de jelen pillanatban, Covid-időszakban nincs egyéb teendője. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  13. Kedves Doktor Úr!

    Az első trimeszterben járok, a 6. Héten augmentint kellett szednem 5 napig. Azóta erzem hogy felborult a huvelyfloram hiaba használtam probiotikumot. Most vagyok 7+4 Hetes. A Canesten Unot lehet használni? A 3 dbos kúpot nem szeretem mert nehezen oldódik fel akkor is ha bevizezem. Koszonom a válaszát
    Ui: a 6. Hét óta nem voltam kontrollon a nőgyógyásznál (1 hónap mulva kell mennem), ugye az augmentinnel nem artottam a picinek? Illetve sajnos terhesség elott is hajlamos voltam a gyakori fertozesekre, hiaba figyelek oda a higieniamra (a belrendszerem se tökéletes) mit ajánl amivel megelozhetoek hosszutavon fertozesek vagy kezelhető a gomba a szokasos patikai szerelem kívül (ezek csak pár hetig hatnak, utána újra kiújul)

    • Kedves Ágnes! Az Augmentin szedésével nem ártott sem a terhességének, sem Magának. A hüvelyflóra rendezésére vegyen a patikában Vitagyn-C hüvelykenőcsöt és ezt használja minden éjszaka, ameddig el nem fogy. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  14. Tisztelt Doktor úr!
    Hólyaghurut (sűrű, szúró vizelési inger) és véres vizelet miatt Ciprofloxacin 500 mg gyógyszert (10 db) kaptam a körzeti orvostól. A gyógyszertárban két dobozzal adtak, amit kicsit furcsálltam, de az orvoshoz már nem tudtam visszamenni.
    Tudna esetleg abban segíteni, hogy ez így rendben van-e és szükséges-e beszedni mindkét dobozzal belőle?
    Illetve még azt szeretném megkérdezni, hogy a szexuális együttlétet ilyen esetben hány napig szükséges szüneteltetni?
    Nagyon köszönöm a válaszát: Ildi

    • Kedves Ildi! Legalább 1 hétig mellőzze a szexet. Szedje be mind a két doboz gyógyszert. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  15. Betadine huvelykupot lehet alkalmazni 6 hetes terhesen? Kevert feltozesre kaptam napi 1et este, de félek nehogy gond legyen.

      • Tisztelt Doktor Úr!
        Ma megkaptam a citológia eredményem.Azóta nem tudok megnyugodni egy percre sem.
        ASCUS lett az eredmény.Ez rák?Teljesen kétségbe vagyok esve.Rendszeresen járok szűrésre.Eddig minden rendben volt.A vizsgálat előtti időszakban bélgyulladás miatt antibiotikumot szedtem.

        • Kedves Anna! Az Ascus Egy olyan eredmény, amikor a cytológusnak lényegében fogalma sincs arról, hogy az mikroszkópban az eltérést mi okozza, gyulladás vagy egyéb, és el akarja érni a hüvelykezelés utáni ismétlést. A saját gyakorlatomban ez 99.9%-ban banális dolog, ami a későbbiekre nézve nem jár konzekvenciákkal. Vegyük úgy, hogy nem történt vizsgálat, és azt 3 hónap múlva előzetes hüvelykezelés után meg kell ismételni. Nem fog csalódni, ha így cselekszik. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  16. Tisztelt Doktor Úr!
    3 hete hólyaghurutra monuralt és ciprinolt is kaptam,a tüneteim részben szűntek meg,ezek után a nőgyógyász hüvelygyulladásra fluomizint írt. A rákszűrésem és a vizelet tenyésztésem+ ultrahang is teljesen jó volt ezek után, viszont néha-néha még mindig érzek egy behatárolhatatlan diszkomfort érzést, nem tudom hüvely vagy hólyagtájékról jön-e? Mit javasolna? Lehet csak idő kell a regenerálódásra? Köszönöm

    • Kedves Ani! A Ciprinol már kicsit sok volt, a Monural önmagában is elégséges lett volna. Feltehetőleg van ennek következtében egy gombás gyulladása, ami ellen a Fluomizin hatástalan. Canesten hüvelytablettát és kenőcsöt használjon, mert recept nélkül csak azt kap, és a partnerét sem ártana kezelni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  17. Tisztel Doktor Úr!
    Kicsit lehet hosszas lesz de az előzményt is fontosnak tartom. Kb. 9 hónapja erős feszítő gyomor fájdalmaim voltak, ez kb. hetente váratlanul rám törtek. Ettől az időtől kezdve volt olyan,hogy kb. 2 havonta 2 hétre jött meg a menzeszem. A hasi uh nem mutatott semmit, majd több mint fél év után kb. ismét uh-n voltam és az epevezetékemben kő elakadás volt, tehát epeúti elzáródás, ami már lipáz nagyon magas értékeket mutatott, és ettől a vérképem is megszédült alacsony vörösvérsejt stb. vas egy idő után 0 volt ezért vasat is kaptam vénásan a kórházban. a kő úgy látszott, hogy eltünt magától a gyógyszerektől, de egy hónap múlva ismét fájdalmaim voltak, még rosszabb értékek, eltávolították a követ, utána hasnyálmirigy gyulladás volt és nagy fájdalmak. Most 3 hónapja,hogy kivették, fájdalmam a máj környékén még mindig vannak, olykor, a labor értékek jók, a vasam majdnem maximumom van, ami eddig sosem volt, de a menzeszem most a két hónapban 35 és 30 napra jelentkezett. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy végül is epeúti elzáródásom volt hónapokon át vélhetőleg emiatt hasnyálmirigy gyulladással és most, hogy megszünt ez a komoly probléma még meg van “zavarodva” a szervezetem vagy most próbálhat a rendes kerékvágásba visszaállni? Mert mindig az volt jellemző, hogy 5 nappal is hamarabb jött meg, késni nem szokott sosem. Erősen olyan vizesnek is érzem magam, a melleim feszülnek, teltebbek látványosan és a hasam is nagyobb mint aki felszedett vagy 2 kilót pár nap alatt. Ez a menszesz késés már kórosnak számít vagy elfogadható?
    Köszönöm válaszát!

    • Kedves Éva! A problémája döntően nem nőgyógyászati, annak ellenére, hogy az alapbetegsége következtében ciklus-zavarai is kialakultak. szerintem a megoldás a betegség teljes gyógyulása után várható, nem tanácsolnám, hogy a ciklusába most bárki is “belepiszkáljon”. Amit a menzeszéről leírt, az önmagában még nem kóros, de vitathatatlanul eltér az átlagosan megszokottól. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  18. Kedves Doktor Úr!

    Az előző menzeszem óta, 2 hete pecsételő vérzésem és premenstruációs jellegű fájdalmam van. (Volt egy viszketéssel járó fertőzésem múlt hónapban a menstruáció előtt, amit én Canestennel, majd ezüstkolloidos és tejsavas irrigálással itthon kezeltem). Tegnap voltam nőgyógyászomnál, aki megállapította (UH is volt), hogy a jobb oldali petefészkem be van gyulladva. Még szoptatok, ezért nem írt fel antibiotikumot és szteroidot sem, Panadolt kell szedjek 3 napig 3x 1 db-ot és Vitagyn C krémet használnom. Ha nem múlik, vissza kell menjek. Ön mit gondol? Tényleg nem szedhetnék rá semmit? Teafa olajjal kenem még az alhasam. Az ultrahangon egyébként a császár hegem alatt látott még a nőgyógyászom egy kis folyadékot, ez normális? Ő ezzel nem foglalkozott. Augusztusban a citológiám P1 volt. Köszönöm megtisztelő válaszát!
    Üdvözlettel: Anikó

    • Kedves Anikó! Véleményem szerint a nőgyógyásza nem tudja, hogy mi a baja, időt próbál nyerni ezzel a kamu-kezeléssel. Kérjen egy másik kollégától másodvizsgálatot, mert a petefészek-gyulladás nem ultrahangos diagnózis, és ha az van, akkor azt bizony kezelni kellene. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  19. Tisztelt Doktor Úr!
    1,5 hónapja tartó hüvelyproblémák után sikerült elintézni,hogy egy hüvelykenet tenyésztést vegyenek, mert a canesten, vitagyn c és a fluomozin sem hozott eredményt sajnos. Tudom,hogy normális esetben az orvos határozza meg mit tenyésszenek ki,de a tapasztalatom az, hogy nem szívesen foglalkoznak ezzel,inkább vaktában írnak gyógyszert hátha segít,ezért szeretnék biztosra menni, ön mit javasol milyen kórokozókat nézzenek meg feltétlen?
    Köszönom válaszát. Tisztelettel: Lídia

    • Kedves Lídia! Ritka kivételektől eltekintve nem határozzuk meg a tenyésztés irányát. Abban igaza van, hogy a Kollégák nem nagyon preferálják a tenyésztést, mert az állami rendszerben mire az eredmény megérkezik, addigra kiosztják a kenyérjegyeket is. Ezért van az, hogy inkább hasraütésszerűen gyógyszereznek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  20. Tisztelt Doktor Úr!
    Ma reggel megjött a menzeszem, és a kisajkaim megdagadtak, fájnak. Ha elmúlik a menzeszem megyek orvoshoz,de ön szerint ez mitől lehet?
    Üdvözlettel: Éva

    • Csak tippelni tudok kedves Éva. Fertőzés, allergia, mechanikus ártalom. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  21. Tisztelt Doktor Úr!
    Ha egy nő méhnyakrákszűrésre megy,akkor a kenetéből a méhnyakrák mellett azt is vizsgálják,kimutatják a laborban ha valami baktérium,gomba stb van a kenetben?
    Köszönöm előre is válaszát. Üdvözlettel: Anna

    • Kedves Anna! Látják a gomba vagy baktérium jelenlétét, de semmi egyéb konkrétumot a fertőzés jellegére nézve nem látnak és nem keresnek. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  22. Kedves Tisztelt Doktor Hamvas Ferenc

    Bata Erika vagyok pár napja írtam Önnek bizonytalan enyhe alhasi problémákkal. Úgy gondolom hogy viszonylag értelmes 🙂 nem hipohonder ember vagyok de körbe vagyok véve rákos kolléganőkkel és barátnőkkel (mellrák, és méhnyakrák) hallom látom mindennapi küzdelmeiket és hosszú távon megvisel és elkezdtem jobban figyelni magamra. Enyhe alhasi fájdalmam megmaradt és megy a hasam is. Többet megyek mosdóba bár napi 4 liter folyadékot fogyasztok. Nem vagyok puffadt bár híztam kb 3 kilót mert imádok főzni és enni. Vidéken élek a jövő héten elmegyek egy maszek orvoshoz hüvelyi uh-t is kérek. Mindig is nagyon tudatos voltam a szűrések terén. Azonban pl éjszaka illetve reggel mikor felkelek semmi tünetem nincs. Ahogy elkezdek ébredezni magamhoz térni jönnek a bizonytalan tünetek amit petefészekráknak gondolok. Higgye el teljesen normális vagyok, igaz az elmúlt 2 év történései és a sok rák körülöttem kicsit megviselt. 40 évesen lehet valakinek petefészekrákja? Egyáltalán a hüvelyi uh képes kimutatni azt? Egy gyermeket szültem az utóbbi időben a menstruációm első napja fájdalmasabb mint fiatalabb koromban.

    Köszönöm válaszát újra

    Bara Erika

    • Kedves Erika! Petefészekrákja gyerekkorban is lehet egy valakinek, sajnos az összes nőgyógyászati rosszindulatú folyamat a legrosszabb korosztályban van. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy ennek a korosztálynak van a legtöbb lelki problémája a nőiességével kapcsolatban is. Tökéletesen értem és megértem az aggodalmait, de arra kérem, hogy miután 40 éves korban ajánlatos egy gasztroenterológiai szűrés is, azt se mulassza el semmiképpen sem. Kérem ne feledje el azt az igazságot , hogy az ember a félelmeivel be tudja vonzani a félelmei tárgyát, úgyhogy a tudatos szűrési program mellett ne felejtsen el tenni valamit a lelki egyensúlya érdekében sem. Szeretettel Hamvas Ferenc

  23. Kedves Doktor Ur!
    Bar nem teljesen nogyogyaszati jellegu kerdes, bizom benne, hogy fog tudni segiteni. November elso heteben verzo inyemre fogorvosi javaslatra kliont szedtem. Sajnos ahogy elfogyott, elkaptam egy virusfertozest, amire Sumamedet szedtem 3 napig. Fennmaradt egy -velhetoen- arcureggyulladas, amivel kuszkodtem masfel hetig lampazassal, sinuprettel, vegul most hetfon elkezdtem szedni a curam duot mert nem multak a tunetek. A fejem, arcuregem sokkal jobb lett, viszont nehany napja szurkal a vesekornyek, es a szemeremtestnel a hugycsonyilasom kornyeke eg, ma reggel mar a vizelet is csipett amit eddig nem tapasztaltam. Mindharom antibiotikum mellett es utana is szedtem enterolt es protexint, valamint huvelyflora helyreallitasara lactofeelt illetve gynophilust. A kerdesem, hogy hatassal lehetett e ez a tomenytelen mennyisegu antibiotikum a huvelyfloramra, es esetleg okozhat e panaszt ilyenforman annak ellenere, hogy tejsavas probiotikus keszitmenyeket alkalmaztam? Mert ha hugyuti bakterialis fertozesem lenne, gondolom a curam duonak azt “fognia” kellene elo sem kene mellette jonnie. Alapvetoen a termeszetes gyogymodok hive vagyok, szinte soha nem szedek ilyen eros gyogyszereket, nagyon felek, hogy most ordogi korbe kerultem. Semmifelekeppen nem szeretnek ujabb gyogyszert, ilyen tunetek mellett mar ezt sem szedem szivesen. Regebben hajlamos voltam felfazasra, huvelyflora felborulasara, de mar evek ota rendben vagyok. Felek ujrakezdodik az egesz kalvariam.
    Varom megnyugtato valaszat tisztelettel es koszonettel!

    • Kedves Fruzsina! Sajnos ajánlatos lenne egy vizeletvizsgálat, mert a panaszai alapján sajnos egy hugyúti fertőzés nem zárható ki. Ha találnak gennyet, vagy nagymennyiségű baktériumot a vizeletében, akkor be kellene szednie egy alkalommal egy adag Monural-port vízben feloldva, nagy valószínűséggel megoldaná a panaszait. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  24. Kedves Doktor Úr!

    Pontosan 2 hete kezdtem el szedni a Noriel fogamzásgátló tablettát viszont már a második heti sort elrontottam teljes egészében. Késő vettem észre és kb 3 szem maradt már csak amit igazából a hét elején kellett volna bevennem. Nem a megfelelő sorban haladtam, azóta enyhe vérző foltjaim vannak. Mi a teendő ilyenkor?

    Válaszát előre is köszönöm.

    • Kedves Angéla! A legjobban akkor járna el, ha 1 hónapot kihagyna a szedésből, és ha megjön a rendes vérzése, akkor helyes sorrendben újrakezdi a gyógyszer szedését. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  25. Üdvözlöm
    A tanácsára lenne szükségem. 40 éves vagyok a ciklusom 12.napján járok és enyhe alhasi fájdalmam van, valamint a szexuális együttlét nem volt kellemes. Ezt gyakran szoktam érezni ilyenkor pedig a cilkusom 31 napos. Nincs egy éve hogy voltam teljes hüvelyi uh-n, citológián ami negatív lett. A Covid erősödése miatt csak jövőre szeretnek menni rákszűrésre. 3 napja kaptam meg a 3. Oltást amitől erős hónalj nyirokcsomó fájdalmam volt és sok helyen megnagyobbodott a nyirokcsomóm is. Kissé aggódom a nőgyógyászati ráktól ( méhnyakrák, méhtest, petefészek) ezek ki tudnak alakulni egy év alatt? A fájdalmam nem erős. Igyekszem agyban is rendezni aggodalmaimat. Ön szerint panaszaim alapján sürgősen menjek idén vizsgálatra?
    Vérzésem rendszeres.

    Köszönöm szépen

    Erika

    • Kedves Erika! Méhnyak- és méhtestrák nem okoz ilyen panaszokat korai stádiumban, márpedig, ha 1 éven belül volt szűrésen, akkor csak korai lehetne. A petefészek-daganattal más a helyzet, bár szerintem nem az a panaszainak az oka. Miután a hasban is vannak nyirokcsomók, amik megnagyobbodhattak és érzékenyek az oltástól, várjunk egy kicsit, és csak akkor forduljon orvoshoz, ha nem szűnnek a panaszai. Kérem ne tolja túl a biciklit. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  26. Tisztelt Doktor Úr,

    Aggodalmammal fordulnék Önhöz. Barátnőm már 10 hónapja fogamzásgátló tablettát szed rendszeresen, egy kihagyott nap nélkül, azonban most náthás lett. A tabletta első szemének napján már együttvoltunk, a problémát pedig az jelenti, hogy 1000mg C-vitamint vett be több nap is (utólag vettük észre, egyes források szerint ez a mennyiség csökkentheti a védelmet, más források szerint nincs rá hatással), emlékezetünk szerint a fogamzásgátló tablettától eltérő időpontokban, de maximális bizonyossággal nem állítjuk. Közben többször is voltunk együtt, a 7. szem napján egynapos egésznapos hányingere volt, a 9.szem napján fájó mellekre panaszkodott. A kérdésünk az lenne, hogy ezen jelek terhességet jelentenek, vagy nem kellene ennyire túlaggódnunk?

    Nagyon Köszönjük a választ, egy aggódó pár.

    • Szerintem valóban túlaggódják a dolgot kedves Ábel A C-vitaminnnak nincs befolyása a fogamzásgátló hatására. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  27. Tisztelt Doktor úr!

    Éves rákszűrés után az alábbi eredmény kaptam: metaplasia, candida.
    Metaplasiára azt mondták, hogy nincs vele teendő. Tényleg nincs?
    Candida kezelésre kaptam gyógyszert és hüvelykúpot.
    A kezelés utáni kontrollvizsgálat eredménye a következő lett: „A mintából a Lactobacillus flóra mellett, a hagyományos tenyésztési eljárással fakultatív patogén baktériumok tenyésztek ki, melyek gyulladásos jelek nélkül nem tekintendők kórokozónak. Sarjadzó gomba nem tenyészett ki.
    Mikroszkópos vizsgálat eredménye: Kevés Lactobacillus flóra. Sarjadzó gomba negatív. Neisseria gonorrhoeae negatív. Kevés fehérvérsejt.”
    Megköszönném, ha Doktor úr véleményt mondana, hogy van-e ezzel valami teendő. A leletem kiértékeléséről már érdeklődtem az egészségügyi intézménynél, mert már lassan 1 hónap eltelt és nem kaptam még választ.
    Nagyon köszönöm.

  28. Tisztelt Doktor Úr,

    Egy olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, miszerint a tegnapi napon az új levél 3. aktív tablettának a bevételét követően, (egész nap fájt a hasam), rá 2 és negyed órára egyszeri híg székletem volt. A párommal amellett döntöttünk, hogy nem veszek be még egy szemet, ugyanis nem szerettünk volna felborítani semmit. Lassan egy éve szedem a tablettát rendszeresen, kihagyás nélkül, most mégis aggódom, lehet hogy be kellett volna venni még egy szemet? Lehetek terhes? Előre is köszönöm Doktor Úr a segítségét.

  29. Tisztelt Doktor Úr!
    Kórházban voltam epekő elakadás miatt. Vénásan kaptam vasat, szednem kellett és vénásan is kaptam nospat, szedtem is egy hétig naponta 2* görcsöm már nem volt, hogy a kő el tudjon távozni, gyomorvédőt, most tablettában is vas készítményt. Azt vettem észre, hogy 13 napon akar jelentkezni a menstruációm mellfeszüléssel is jelzi, hogy nem csak egy kis köztes pecsételés lesz, hanem hamarabb érkezik a menzesz. Kicsit fáradékonyabb is vagyok. A gyógyszerek és az aggodalom kiválthat ilyet? 43 éves nő vagyok. Idei rákszűrésen túl vagyok.

    • Én amondó vagyok kedves Emese, hogy inkább egy az átlagosnál intenzívebb tüszőrepedés az, ami a panaszait kiváltja. Legyen nyugost, nincs semmi nagyobb gáz. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  30. Kedves Doktorúr,
    Szeretnék Öntől egy kis segítséget kérni abban, hogy Omission daily fogamzásgátló tablett mellett iható e a bicomslim40 étrendkiegészítő/testsúlycsökkentő italpor úgy hogy a tabletta védelme ne csökkenjen és továbbra is megfelelően védjen? befolyásolja -e a tabletta hatását?.Előre is nagyon köszönöm válaszát!
    Az italpor az alábbi összetevőkkel rendelkezik: Glükomannán (Amorphophallus konjac) 95%, Étkezési sav (Citromsav), Édesítőszerek (xilit, szukralóz, aceszulfám-k), Hidrolizált kollagén (marhából), Konjugált linolsav (CLA), Csomósodást gátló anyagok (szilícium-dioxid, kalcium foszfátok), L-karnitin L-tartarát, Zöld tea (Camellia sinensis) levél kivonat (40% polifenolok, 20% katekinek és 7% EGCG tartalomra standardizálva), Garcinia cambogia kéreg kivonat (60% hidroxi-citromsav tartalomra standardizálva), Aroma, Inozitol, Maltodextrin, Kolin bitartarát, L-aszkorbinsav, Cink oxid, Színezék (Ponceau 4R***), Króm (III)-pikolinát.

    ***Ponceau 4R – A gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat.

    • Kedves Vivien! Mindenek előtt azt szeretném tisztázni, hogy én ezt a szert még hírből sem ismerem, de a józan paraszti és szakmai logikám, valamint a leírása alapján nem gondolnám, hogy komoly hatása lehet a tablettái fogamzásgátló hatására. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  31. Tisztelt Doktor Úr,

    Az lenne a kérdésem, hogy lassan háromnegyed éve rendszeresen szedett fogamzásgátló (Omission Daily) védelmére hatással van e a Neo Citran forróitalpor. A betegtájékoztatón az van, hogy fogamzásgátló melett való alkalmazás esetén tájékoztassa gyógyszerészét. A gyógyszerész hölgy biztonsággal állította, nem zavar bele a védelembe. Az interneten számos rémtörténet olvasható, hogy mégis gyengít a Neo Citran. Önnek mi a véleménye erről Doktor Úr? Van okom aggodalomra?
    Nagy tisztelettel, köszönöm.

  32. Kedves Doktor Úr!

    Örülök, hogy rátaláltam az oldalára. Kb 1 hónapja, de lehet, hogy több is, kaptam cns kúpot és Klion gyógyszert. Elhasználtam a készítményeket. Utazás, menstruáció is közbe jött. Most nem tudom összefüggésbe hozható-e vele, de jobb oldalon alul, combtő felett kicsivel nyilallgató érzést érzek, de csak akkor érzékelem, ha tornagyakorlatot végzek és a párommal együttlétkor, mintha a méhembe is belenyilallna mikor már a végén járunk a dolognak. Övszert használunk. Mintha odalent kicsit kívül vagy megfázásos tünet, vagy enyhe gyulladást éreznék. A kérdésem az lenne, hogy esetleg a hüvelyflórát nem szükséges-e helyreállítani, ha igen, milyen készítményt javasolna ezek utána gyógyszerek után? Túl komoly problémára azért nem gyanakszok, mert az idei évi ultrahangon és méhnyakrákszűrésen kb. három hónapja voltam. Illetve meg szeretném kérdezni, hogy nőgyógyászati vizsgálatkor szükségese az új rendelet miatt a pcr vagy gyorteszt, vagy ilyen jellegű vizsgálatra nem vonatkozik?

    Válaszát köszönöm!

    • Kedves Magdolna! Semmiféle Covid-teszt nem szükséges a nőgyógyászati vizsgálatok előtt. A panaszai nem lehetnek összefüggésben a hüvelyflóra zavarával. Hiába volt korábban negatív nőgyógyászati vizsgálata, a panaszai újabb vizsgálatot indokolnak. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  33. Tisztelt Doktor úr!
    Előfordulhat-e, hogy ultrahangnál véletlenül nem raknak védőgumit a vizsgálófejre?
    Vizsgálatnál épp ránéztem az eszközre és olyan volt, mint amin semmi nincs.  Utána el is terelődött róla a figyelmem, mert arra figyeltem, amit az orvos mondott.
    Vagy manapság teljesen átlátszó, nagyon vékony? Nagy, magán egészségügyi intézményben voltam.
    Csak már mikor eljöttem a vizsgálatról, akkor jutott újra eszembe, hogy volt-e azon egyáltalán bármi…
    Most teljes pánikban vagyok.
    Ha anélkül zajlott a vizsgálat, akkor mit tegyek? Hüvelyfertőtlenítés? Mivel? Hogy?
    Nagyon köszönöm, ha válaszol.

    • Úgy gondolom kedves Ildi, hogy alaptalan a félelme. Az UH-gélt senki sem rakja közvetlenül a vizsgáló fejre. Szerintem semmi teendője. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  34. Tisztelt Doktor Úr!

    2018 eleje óta szedek fogamzásgátlót. Akkor kezdtem a tri-regollal, amit közel másfél évig szedtem, majd köztes vérzéseim jelentkeztek, körülbelül minden második levél közepétől. Ezek után abba hagytam a gyógyszer szedését közel fél évig nem szedtem semmit. Az orvosom, amikor újból aktuálissá vált a szedés felírta nekem a rigevidon nevű készítményt. Először minden rendben volt, de jó pár hónappal később, megint jelentkeztek ezek a kellemetlen köztes vérzések, minden második vagy harmadik levélnél. Újból az orvosomhoz fordultam, hogy lehet ez sem vált be, így múlt hónapban felírta nekem ezt az új készítményt, a Levonoree-t. A 7 napos gyógyszer szünet után el is kezdtem szedni, de megint jelentkezett kb. a 12. tablettánál a vérzés.. Most tartok a placebó hétnél, és kb 2 hete vérezgetek, de nem erőteljes vérzés, de azért erősebb a pecsételésnél. Ezek a vérzések mindig addig tartanak, amig a levél végére nem érek, és jön a rendes vérzés, és utána el szokott múlni. A héten vérvételre is megyek, hogy megtudjam esetleg nincs-e a más problémám. Nőgyógyászati szűrésen kb 2-3 hónapja voltam, minden rendben volt az eredményeimmel.

    Kedves Doktor Úr, Ön szerint mi lehet a probléma? Válaszát előre is köszönöm!

    Üdvözlettel:
    Olívia

    • Az alap-probléma az kedves Olívia, hogy az orvosa sajnos megrekedt a kőkorszakban, már ami a fogamzásgátlókat illető kérdés. Aki manapság Tri Regolt és Rigevidont ír, az sajnos az én szememben komolytalan szakember. Más lapra tartozik, hogy a gyógyszerváltás sem megfelelő szünet nélkül. Két gyógyszer között mindenképpen szükséges legalább 3 hónap szünet. A vérvételnek semmi értelme, annak is minimum 3 hónapos gyógyszerszünet után volna értelme. Nem gondolt még orvosváltásra? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Köszönöm a válaszát.
        Igen, én is elgondolkodtam már, hogy más orvosnál kellene esetleg kopogtatnom. Egyébként a Levonoree gyógyszerrel kapcsolatban van valami tapasztalat? Úgy tudom, hogy ez elég új.

        Üdvözlettel,
        Olívia

        • Sajnos az sem tartozik a modern tabletták közé, mert csak a neve újszerű. Miért ragaszkodik ennyire a tablettaszedéshez? Nem tudom, hogy hány éves és szült-e már, milyen a testalkata, milyen hormonműködése. Így sajnos lehetetlenség tanácsokat adni. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Értem és köszönöm a válaszát még egyszer. Azért ragaszkodom a gyógyszerhez, mert úgy vélem a védekezésnek ez a legegyszerűbb és “legkellemesebb” formája. 🙂 Egyébként 29 éves vagyok, nem szültem, átlagos testalkattal (nincs túlsúlyom), nincs trombózis hajlamom, migrénem sem. Ez esetben konzultálok másik orvossal, aki hátha fel ír nekem egy modernebb, a mai kornak megfelelő készítményt 🙂
            Egyébként az igaz, hogy a háromfázisú tabletták a köztes vérzésekre hajlamos nőknek jobban ajánlott?

            Üdvözlettel: Olívia

          • Bizonyos feltételek mellett igaz kedves Olívia. Javasolnék három hónap gyógyszermentesség után egy hormonális kivizsgálást, és csak utána kezdjen el bármit is szedni az eredmények tükrében. Szeretettel Hamvas Ferenc

  35. Tisztelt Doktor úr!
    A kérdésem lehet butaság,de nem hagy nyugodni.
    A minap kellemetlen székrekedésem volt,nagyon erőlködnöm kellett,és nyomás közben a hüvelyemben is egy kellemetlen,nyomó érzést éreztem. Felnyúltam,és azt tapasztaltam,hogy a méhszájam az. Szóval nyomás közben majdnem hogy teljesen lent éreztem a hüvelybemenetnél, viszont ezt leszámitva meg fent van a helyén ahol szokott. Kérdés,hogy ez ebben a helyzetben normális anatómiailag vagy valami kezdődő méhsüllyedés lehet? Köszönöm válaszát.üdvözlettel: Márti

    • Kedves Márti! Sajnos nem vagyok látnok, és mivel fogalmam sincs róla, hogy hány éves és hányszor szült, így sajnos a kérdésére nem tudok sem megnyugtató, sem izgató választ adni. Nagyon az az érzésem, hogy vaklárma az egész dolog, de bizonyosságom nincs a dologban. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  36. Üdvözlöm
    40 éves vagyok panaszom nemrég kezdődött egy balatoni hétvége után. Sajnos szinte mindig mindehol elkapkok valami fertőzést. Tüneteim: Alhasi fájdalmak puffadt has. Folyásom nem nagyon van. A menstruációm is késik 5 napja. Az orvosom szeptember közepén lesz csak. Telefonon beszéltem vele felírt doxycixlint és diclifenac duót illetve gomba elleni szert is. Azt mondta biztosra megyünk. Utána vytagin c-t vagy valami hasonlót kell használjak. Természetesen szeptember közepén megyek hozzá.
    Azt szeretném megkérdezni mert a Guglin olvastam ez lehet petefészekrák tünete is. De én 2020 november végén voltam szűréssel egybekötött hüvelyi uh-n ami teljesen ok volt. ilyen gyorsan ki tud alakulni rák?

    Köszönöm válaszát
    Jó egészséget
    Ágnes

    • Kedves Ágnes! Dr. Gugli téved: ez sok minden lehet, de legkevésbé petefészekrák a tünetek alapján. Amiben ugyancsak biztosnak tűnök, hogy az orvosa legalább ugyanekkorát téved, és ez sok gyógyszer, amit felírt, ugyancsak szükségtelennek tűnik. Miután a természetes vizeket nem klórozzák, és a víz fertőzöttsége is kizárt, az elrendelt kezelés szerintem kifejezetten káros is lehet. A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve, de egy szakember részéről az ilyen tévedést én sajnos nem tudom tolerálni. Ha a panaszai még fennállnak, akkor a helyes út egy vizsgálat lenne, és gyógyszert csak utána szabadna szednie, ha annak szedése valóban indokolt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!
        KB másfél év Jangee fogamzásgátló szedése után 2 havi köztes vérzést követően nőgyógyászom drovelisre váltott. Az első havi szedésénél félidőben barnázgatok, és ahogyan a Jangee végén, hatalmas aknék jelennek meg az állam körül.
        Várnom kell, vagy menjek vissza? Már az első havi használatánál sem lenne ez megengedett.
        Korábban szedtem regulont, omissiont, diane35-t. De idővel (kb 2 évente a diane kivételével) mindegyiknél köztes vérzés jelentkezett…
        Köszönöm válaszát!
        K. Ildikó

      • Kedves Doktor Úr!

        Két év Jangee fogamzásgátló szedése után 2 havi köztes vérzést követően nőgyógyászom drovelisre váltott. Az első havi szedésénél félidőben barnázgatok, és ahogyan a Jangee végén, hatalmas aknék jelennek meg az állam körül. Vissza kell mennem az orvoshoz, vagy váltás miatt ez még belefér?
        Korábban szedtem regulont, omissiont, diane35-t. Mindegyik (kivéve a diane) hosszabb ideig történő szedése köztes vérzéssel járt.

        • Kedves Ildikó! Csak egyetlen kérdésem lenne Önhöz: miért ragaszkodnak ennyire görcsösen az orvosával együtt a hormonális fogamzásgátláshoz, amikor láthatóan Önnek ezek a szerek nem igazán jönnek be? Én biztosan nem írnék Önnek semmit, hanem másféle megoldást keresnék a fogamzásgátlásra. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

          • Bekem elég csak egyszer írni, mindenkinek válaszolok. HF.

  37. Kedves Doktor Úr!

    Nem is igazán nőgyógyászati problémával, de a nőket érintő kérdésem lenne. Menstruálok és a munkahelyemen cipekednem kell, mivel kereskedelemben dolgozok. Érdeklődni szeretnék, hogy 4-5 kilós cipelés nem okoz problémát a méhet tartó ínszalagoknál és a hólyaggal kapcsolatosak az aggodalmaim. Méhsüllyedés, hólyagsüllyedés, inkotencia. Mert van amikor 10 kilós súlyokat is kell naponta többször egyik helyről a másikra vinnem. Illetve előző este lábsúlyt használtam 1-1 kilósat és talajgyakorlatot végeztem lábemeléseket. Nyilván ez is kihat a hasra, de ekkor még csak barnázás volt, ma reggel jelentkezett a normál menzeszem. Nem okoznak ezek problémát? Mi az amire különösen figyelnem kell? Köszönöm válaszát!

    • Teljesen alaptalanok a félelmei kedves Nikolett. Ha túl van már szüléseken, akkor meg kellene tanulnia az intim-tornát és gyakorolnia kellene, ha ilyen félelmei vannak, de a leírtak nem jelentenek Önre nézve komoly veszélyt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  38. Tisztelt Doktor Úr!
    1 hónapja lejárt CNS hüvelykúp még felhasználható?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Ha hűtőben tárolta kedves Tímea, akkor nyugodtan. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  39. Tisztelt Doktor Úr! Nagyon szépen köszönöm a válaszát!
    Jó egészséget, szép estét kívánok : Gabi

  40. Tisztelt Doktor Úr!
    A napokban írtam önnek, hogy 2 év után barnás, véres pecsételés lépett fel nálam. Hétfőn eljutottam az orvoshoz, aki ezt a leletet adta:
    ” Statusz:
    Norm.külső genit., kp tág hüvely, sima portio, rendes nagy uterus avf-ben, szabad környezetben
    UH lelet:
    Uterus 41x74x43 mm, Cx: mm, Endometrium: 6,6 mm, Jobb ovarium: mm, Bal ovarium mm, Szabad hasűri folyadék nincs, Kóros nem látható.”
    Miután a vérzés miatt nem tudott rákszűrést csinálni ( mert nem adott volna normális eredményt a kenet), küretet javasolt.
    Tanácstalan vagyok. Nem tudom, hogy indokolt-e a küret ahhoz, hogy megnyugtató választ kapjak a pecsételésre?
    Azzal indokolta a doktor úr a döntését, hogy “ilyen korban, 2 év szünet után” , nem szeretik az ilyen vérezgetést.
    Ha megtisztel a válaszával, megköszönöm.
    Szép estét : Gabi

    • Kedves Gabi! Én nem gondolom, hogy ennyire radikálisnak kellene lenni. Én megvárnám a vérzés megszűnését, csinálnék egy cytológiai vizsgálatot, és ha az negatív, akkor a leírt nőgyógyászati lelet birtokában türelemmel várnék. Ha ez a vérzés nem ismétlődik, akkor 6 hónap múlva ismételt vizsgálatot tartanék szükségesnek, vagy ismétlődne a vérzés, akkor újratárgyalás után esetleg szóba jöhet egy újabb kürett, de addig én biztosan nem kaparnám ki. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  41. Tisztelt Doktor Úr!

    2 gyermekem van. A nagyobbik Rh -, a kicsi Rh+ 72 órán belül megkaptam az anti d-t. Születése után 6 hónappal a véradóba kellett volna mennem kontroll vérvételre, de ez a covid miatt meghiúsult. Szeretnénk még egy gyereket és olvastam, hogy az anti d ellenére minimalis mértékben lehet gond ha még egy rh+ babát hordanék. Ez igaz? Így 1,5 év elteltével tudok még valahol akár magánba olyan vérvételt csináltatni ami kimutatja rendben lesz? Köszönöm szépen: Anikó

    • Kedves Anikó! Menjen el a vérellátóba, és ott kérjen kontroll-vérvételt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  42. Tisztelt Doktor Úr!
    Hálás vagyok ismételten, megnyugtató válaszáért.
    Igen, tisztában vagyok azzal, hogy még ennyire sem lett volna szabad a rákszűrésemet elhanyagolni, de hosszú időn keresztül az orvosom, a kórház sem fogadott beteget, viszont azonnal bejelentkezem a jövőhéten.
    Szeretném Öntől megkérdezni, hogy ennyi idő után ( másfél év) tünetmentes időszak után is a klimaxba ” belefér” a pecsételés, mellbimbó érzékenység?
    Köszönöm szépen a válaszát: Gabi

    • Pecsételés és pecsételés között óriási különbségek lehetnek. Ha viszont nincs megvastagodott nyálkahártya, és negatív lesz a cytológiája, akkor belefér simán. HF

  43. Tisztelt Doktor Úr!
    A segítségét, vélemémyét szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban :
    54 éves vagyok, kb. 3 éve fokozatosan beléptem a változókorba. Még 2019.októberében megvastagodott nyálkahártya miatt volt egy küretem, utána fél évig szedtem progeszteron készítményt és tünetmentes voltam ezidáig.
    Rémálmaim egyike, hogy ismét pecsételés lépett fel nálam, egyenlőre minimális és egy napja vettem észre.
    Az elmúlt két hétben azt a két tünetet vettem észre, hogy enyhe fehér folyásom volt és a két mellbimbóm éruékenyebb volt,. Az utóbbi elmúlt mostanra. Fogalmam sincs, hogy ezek a tünetek vannak – e összefüggésben a pecsételéssel.
    Más apropóból voltam az év elején hasi ultrahangon, és a doktornő annyit látott, hogy a méhnyálkahártya csíkszerűen elvékonyodott, így gondoltam, hogy akkor az rendben van.
    Több mint másfél éve nem voltam rákszűrésen, elsősorban a pandémia miatt.
    Most nagyon félek, képtelen vagyok megnyugodni, hogy komoly bajt jelezhet a pecsételés…
    A tanácsát, vélemémyét szeretném kérni, mint annyiszor már!
    Köszönöm megtisztelő válaszát, üdvözlettel : Gabi

    • Kedves Gabi! Az ösztönöm azt súgja, hogy Önnek a klimaxon kívül semmi baja nincs, és az köztudottan nem betegség. Rákszűrésre nem a panaszai miatt, hanem azért volna szükség, mert a megelőzés egyik fontos eszköze. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  44. Tisztelt Doktor Úr!
    35 éves 2 gyermekes anyuka vagyok. Mindkét gyermekemet hüvelyi úton szültem. Szeretnénk egy harmadik babát, úgy, hogy császármetszéssel születne és egyúttal elköttetném magam. Kérem írja meg van-e erre lehetőség ilyen formában és mi a menete? Köszönöm, üdvözlettel: Ivett

    • Kedves Ivett! Magyarországon sajnos mindenki, mindent okosban próbál megoldani. Szerintem legálisan egy állami kórházban erre nincs lehetőség. Persze egy magánkórházban minden megoldható, min. 1 milláért. Megéri? A kórháznak igen. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  45. Kedves Főorvos Úr! Először is köszönöm a múltkori válaszát.
    Szeretnék ismét kérdezni. Én ha délután lefekszem egy picit aludni,akkor szinte kivétel nélkül mindig erotikus álmom van,s orgazmusra ébredek. Itt vettem észre a problémát,hogy orgazmus alatt erős,jobb alhasi szúró fájdalmat érzek,ami a szeméremdomb irányába terjed. Addig tart,ameddig maga az orgazmus,s utána még 1-2 percig kellemetlen. Sajnos ez a normál orgazmusra is igaz,amit párommal élek meg,szúró,késszúrás szerű fájdalmat érzek jobb alhasban,enyhébbet,mint amikor alszom ,de hosszabb ideig tart a fájdalom.
    Júniusban voltam teljes körű nőgyógyászati vizsgálaton,minden rendben volt,citológia is tökéletes. Soha nincsenek nőgyógyászati fertőzéseim,fog.gátlót nem szedek,maga a szex sem fáj. Most múlt el a ciklusom,s a panaszok nem enyhültek,de nem is rosszabbadtak.
    Még legyek türelemmel hátha jobb lesz?Vagy lehet olyan,ami miatt menjek hamar orvoshoz? Annyi még,hogy 2x volt laparoscopiám endometriózis kerestek,de nem igazolódott. Méhtest polyppal műtöttek sok éve,33 éves vagyok.
    Köszönöm a segítséget!

    • Kedves Mónika! Szeretném ha felhívna, és megbeszélnénk a problémáját, mert nagyon kevés információval rendelkezem Önről. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  46. Kedves Doktor Úr!

    Nőgyógyászati ultrahangon voltam, mivel kúpot használok jelenleg, nem akartam bolygatni, ezért külső hasi ultrahangot kértem. Az alábbi leletet kaptam, amiről nagyon örülnék ha tájékoztatna, mert érzékelem, hogy vannak eltérések, csak a súlyosságával nem vagyok tisztában.
    90 nm-es uterus m. falában 18 mm-es intramuralis myomagóc, 5 mm-es endrometrium ábr. Mindkét ovárium norm nagyságú és szerkezetű. A Douglasban szabad hasi folyadék nem látható.

    • Kedves Rebeka! Ez egy lényegében negatív lelet, semmi aggódnivalója nincs. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  47. Jó estét kívánok!

    Olyan kérdésem lenne hogy terhesség alatt az idelyn belima effect plus tablettát lehet alkalmazni?
    Eddig Canestent használtam, viszont idelyn lenne itthon. Leghamarabb jövőhéten tudnék orvoshoz menni, azért kérdezem itt most.

    Köszönöm a választ előre is!

    • Nem ismerem ezt a szert, és sajnos fogalmam sincs arról, hogy árthat-e, de valószínűleg nem, főleg ha már túl van az első 12 héten. Amit tudnia kell, hogy ez a szer a leírás szerint csak megelőzésre jó, kezelésre nem hatékony. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  48. Tisztelt Doktor Úr!
    Igaz az hogy nekem kell gondoskodnom, III. stádiumú méhnyakrák esetén, vérről, mert a betegség, kritikus szintre csökkenti! Válaszát előre is köszönöm!!

    • Nem tudom, hogy ezt ki mondta Önnek, de ebből egy szó sem igaz. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  49. Tisztelt Doktor Úr!

    Beszéltünk a cns kúpról. Most 20. napon látom,hogy meg akar jönni a menzesz, enyhén színezett a tisztasági betétem, de még nem konkrét menzesz, enyhe barnásabb folyás formájában jelentkezik. Lehet, hogy a rendes menzesz 1-2 napon belül jön meg, de már jelez, mindig így szokott előtte pár napig. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben lehet alkalmazni a cns kúpot, vagy már ilyenkor káros lehet a használata? Hagyjam abba és menzesz elmúltával folytassam, nem gond-e ha több nap, esetleg egy hét kimarad, vagy amíg a rendes menzesz meg nem jön, addig használhatom a kúpot? Van-e valamilyen jelentősége a dolognak?

      • Tegnap este nem használtam, nem mertem. A másik kérdésem az lenne, hogy amikor a kúpot nem használom, addig a klion gyógyszer szedését is szüneteltetnem kell? Mivel egyszerre kell szedni, gondolom így vagy hatása. Vagy szedjem be a kliont, és mikor elmúlik a menzeszem az össze kúpot használjam el? Szín alapján nehéz megítélnem a menzesz közeledtét, mert citromsárga a krém, eddig az távozott, most annál jóval sötétebb, esetenként sötét okkersárgás, megcsináltam az ülőfürdőt is egy alkalommal, utána a citromsárga színű kúp távozott és csöpögött víz színű is belőlem elég sok mennyiségű másnap és éjszaka a kúpok felhelyezését követően. Gondolom ez természetes velejárója.

        • Kedves Linda! Szeretném, ha ezt a kérdést lezárnánk. A magam részéről én nem tanácsoltam Önnek ezen gyógyszerek alkalmazását, ennek ellenére Ön elkezdte a kezelést, azóta meg folyamatosan bombáz engem az ezekkel kapcsolatos kérdéseivel. A leletei semmiféle hüvelygyulladást nem támasztanak alá, ezért továbbra is úgy gondolom, hogy az Ön esetében maximum csak a hüvelyi ökoegyensúlyt kellene rendezni, és antibiotikus kezelésre nem lenne szüksége. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  50. Tisztelt Doktor Úr. Velgyn fogamzásgátlót szedek, szeretném egyéb okok miatt ha a megvonásos vérzés kimaradna, ebben az esetben lehetséges hogy a levél utolsó sora helyett elkezdeném szedni a következő levél gyógyszert, vagy szombati nap kellene az első placebo tablettát bevennem az helyett a következő levél szombati szemet venném be. Válaszát előre is nagyon köszönöm.

    • Kedves Mária! Sajnos nálam rossz lóra tett, mert erősen ellenzem a gyógyszerszedéssel kapcsolatos manipulációkat. A tapasztalataim szerint esetenként sajnos sokkal többet lehet veszíteni a réven, mint amennyit az ember a vámon megnyer. Ha pusztán csak a nyaralás és a strandolás miatt akarná a vérzést eltolni, akkor bizalommal ajánlanám Önnek az intim-kehely használatát, mely biztonsággal teszi lehetővé a fürdést, úszást, napozást. A tili-toli sajnos néha korrigálhatatlan cikluszavarokhoz vezethet, amit nem érdemes kockáztatni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  51. Tisztelrt Doktor Úr!
    Hüvelygyulladásra kezelést kapok gyógyszer és kúp formájában. Amit észreveszek a kezelés során, hogy a vizelés kicsit csíp és a csikló körül darabos túrós tapadások vannak, kicsit nehézkes volt eltávolítani. Ez mitől lehet? Természetes tisztulás a kezelés miatt, vagy egyéb fertőzés amit kezelni kellene? Régebben is láttam már ott fehér dolgot de az egybefüggő volt.

    • Kedves Linda! A leírt jelenségnek többféle oka lehet, kezdve a gyógyszerallergiától, a nem megfelelő, vagy nem megfelelően ható gyógyszerig. Tekintettel arra, hogy semmit sem tudok Önről, sem a korát, sem azt hogy milyen fertőzésre milyen kezelést kap, sajnos Önnek sem tudok sokat segíteni. A tapadós anyagot kamillás lemosással el tudja távolítani, ami egyúttal gyulladásgátló kezelésnek is számít, mert nyugtatja a környezetet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Doktor Úr!
        38 éves nő vagyok. Arra nem tudok válaszolni milyen fertőzésem van, gyulladásom, arra kliont és kúpot kaptam, azt hiszem cns nevűt azt hiszem így hívják, gyógyszertári. A kúptól nagyon száraz a hüvelyem belül, de még bennem is van az előző napi, nem folyt ki, csak egy nagyon pici. A gyógyszertől nem érzek különösebb rosszat, a gyomrom kicsit rossz, de ilyen jellegű érzést már éreztem. Nem szedtem egyiket sem még, ezért nem tudom mit várhatok. Mire figyeljek az elkövetkező napokban,hogy rájöjjek, hogy allergiás vagyok-e. A végbéltájéknál is olyan, mintha égő érzés lenne, de nem látok sehol pirosságot. Viszont láttam szintén fehér túrósat a hüvelybemenetnél és körülötte. Abban bíznék, hogy esetleg az tapadt fel a csiklóhoz, de ellenőrzéskor látom, hogy sárga színű a felolvadt kúp a hüvelyben. Remélem most pedig nem a gomba szaporodott el, annak nem örülnék. Látom más hölgynek is problémája van a felhelyezéssel, lehet emiatt, hogy full száraz lettem lehet nekem is problémám lesz a következő napokban.

        • Kedves Linda a leírás alapján a gyógyszer vivőanyaga nem ürül ki magától a hüvelyéből, ezért kamillás ülőfürdőt és tejsavas irrigálást javasolnék. Tejsavoldatot kap a patikában, ebből 2 evőkanállal tegyen egy liter vízbe és a teljes literrel naponta egyszer végezzen hüvelyöblítést. Ha nincs irrigátora, azt is vennie kell a patikában. Sajnos a gyanúm szerint a gyógyszerrendelés az Ön esetében sem laborlelet, hanem csak hasraütéses alapon történt, így bízzunk a hatásosságában. Szeretettel Hamvas Ferenc

          • Jól sejti doktor úr, betekintés alapján kaptam a gyógyszereket. Itthon filteres kamillateám van, abból is készíthető, milyen adagolással az ülőfürdő? Sosem csináltam még ilyet. Sajnos a munkahelyem megszűnt a járvány miatt, ezért a hüvelyöblítést most hanyagolnám anyagi okokból. Önvizsgálattal vettem észre a sűrű sárga anyagot a hüvelyben. Most megcsinálnám az ülőfürdőt és utána alkalmaznám a következő kúpot.

          • A tejsavoldat filléres cikk, a legegyszerűbb irrigátor sem egy ökör ára. Ne hagyja ki kérem! A kamillafőzet filterből is előállítható. HF.

  52. Tisztelt Doktor Úr!
    Lehet kicsit furcsa kérdéssel fordulok Önhöz. CNS hüvelykúpot kaptam hüvelygyulladásra, de a készítményt nem sikerül több ízben felhelyeznem, a hüvely bejáratánál tovább. Ott megreked. Hiába próbálkozom, olvadni kezd és megtapad. Kiszedni sem tudom. Van erre valami módszer, mert más készítménynél nem volt sosem ilyen problémám. Sajnos emiatt átázott fehérneművel ébredtem, a hátsó fertájom is éreztem nedves, valószínű olyan helyre is került belőle, ahova nem kellett volna. Ebből adódhat-e problémám, hogy valószínű nem csak helyileg hatott, hanem a bőrömmel, más testrésszel érintkezett órákon át. Felhelyezéskor is akadt ilyen problémám a küszködés miatt. Nem tudom, hogy a patikából jövet kicsit esetleg olvadozni kezdett-e, de utána hűtőben tároltam ahogy kell.

    • Kedves Niki! Felhelyezés előtt nedvesítse meg egy kicsit a kúpot és egy határozott mozdulattal tolja be a hüvelyébe. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  53. Doktor Úr
    Az előbb lemaradt, hogy ez van még a papírra írva: Emlők vizsgálata, ugye meg sem történt, de nem talál eltérést és közben tudom, hogy van. colp: lobos hám, víztiszta cx.nyák. hüvelyváladék vizsgálat: soor: trich: neg amin-p: poz. hüvelytisztasági fok: III. Bv: rendesnél nagyobb egyenetlen felszínű uterus afv-ben, j.o. nyomásérzékenység reziszt nélkül. dg: Colpitis
    Hogy tudja megállapítani ez a doktor ránézésre vajon, hogy melyik a negatív és mi a pozitív?Idős orvos, legutóbb is több gyógyszert írt ki, elmentem std szűrésre ahol midnne leletem negatív volt és akkor volt pl. hüvelyflóra eltérés.

  54. Kedves Doktor Úr!

    Esedékes volt elmennem rákszűrésre 1,5 év után, egyéb tünetek miatt is, a menstruáció van, hogy 14-17 napra jön meg, legutóbbi után sárgás szagos folyásom volt, miután elmúlt az a havi menzeszem mellfeszülésem volt, 14 napra megjött. Most jobb oldalt alul fájdogál, kicsit puffattank érzem magam, olyan érzés, mintha duzzadt lenne a méhem vagy a húgyhólyagnál valami nem stimmelne, hogy hirtelen a semmiből vizelési ingert érzek és akkor meg is kell rögtön állnom és visszatartani. Sokszor visszatartom a vizet és a lábam, lábfejem duzzadtabb. Emésztési panaszaim is vannak, hol hasmenés, hol szorulás, émelygés. Fáj mozgáskor a derekam, de ez már 1 éve. Elmentem nőgyógyászhoz és már a kacsa fekhelyezésénél belül nagyon fájó-égő érzés volt mindenhol vizsgálatkor is, majdnem leszálltam a vizsgáló székről annyira gyulladt érzés volt. Vizsgálat után azt mondta a doktor, hogy a méhszáj nagyon gyulladt, megcsinálta a rákszűrést annak 1 hónap múlva lesz eredménye. Legutóbbi hasi uh-n 2 centis miómát látottak, de akkor gyomorpanaszokkal fordultam orvoshoz. Majd megyek újra uh-ra de hüvelyi szeretnék, mert azt tartom pontosabbnak. Jelent ez valami komolyat? Mert én egyből a méhnyakrákra gondolok. Az orvos kiírta 2*1 tbl. 250 mg kliont és m-cns hüvelykúpot. Ezeket Ön szerint a panaszaimra szedhetem? Diagnózis: hüvely heveny gyulladása. Trichomoniasai k.m.n. Mondjuk kitenyésztve nem volt, mert csak megvizsgált és rákszűrést csinált. Hónapok óra nem voltam a párommal, mivel külföldön tartózkodik a munkából adódóan. Tehát amikor a sárgás szagos folyás keletkezett menzesz után, férfi a közelemben sem volt se előtte, se utána.
    Meg szeretnék kérdezni, hogy ezeket a gyógyszereket szedhetem-e anélkül, hogy ki lett volna tenyésztve, hogy mi is a bajom? Legutóbb amikor sárgás folyásom volt, tudom, hogy hüvelyflóra olt felborulva és akkor is ez az orvos akart velem több drága gyógyszert szedetni. Vagy egy másik orvoshoz is forduljak a pontosabb diagnózis érdekében, vagy nyugodtan szedhetem ezeket a készítményeket , mert ha nem használnak, akkor legalább nem is ártanak?

    • Kedves Éva! Néhány igen fontos adatot (pl. a korát) nem hozta a tudomásomra, ezért már ez is akadályoz abban, hogy korrekt választ adjak Önnek. A leírtak alapján a myoma miatt nem aggódnék, rendszeres ellenőrzésen kívül teendő nincs vele. Az előírt terápia hasraütéses diagnózis alapján született, így én azt javasolnám Önnek, hogy keressen egy olyan megbízható szakorvost, aki nem kamu terápiát ír elő Önnek, hanem vizsgálati leletek alapján gyógyít. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr!
        Mivel jött a hétvége kiváltottam este a készítményeket és elkezdtem használni. Sajnos más nőgyógyászhoz 2-3 hét múlva illetve több mint 1 hónap múlva kaptam időpontot, ezért elkezdtem a kúrát, nehogy komolyabb gyulladás alakuljon ki és még ittam cickafarkfű teát és 1000 mg-s C-vitamint is elkezdtem szedni. Visszaemlékezve, régebben is éreztem de nem ilyen erősen ezt a belső gyulladást és amikor párom volt mindig fájdalmas volt belül a hüvely, hasonló gyulladásos, érzékeny érzéssel. De kezelve nem igazán lett, mert ha kiírtak akkor általában gombafertőzésre írtak ki valamit, de azért annyit tudok, hogy ha nem viszket lent, nincs túrós folyásom akkor az csak nem lehet. Nem tudom mi válthatta ki a gyulladásomat most, 43 éves nő vagyok. Ártani gondolom nem ártok a gyógyszerrel, mert az valószínű, hogy valamilyen gyulladás okozhatja a tünetemet. És elkezdett a has alsó része fájdogálni van,hogy két oldalon is. Ezért is kezdtem el, és ki tudja a hátsó csípő táji fájdalom ami több hónapja fennáll, nem-e okozhatja ez is. Mivel férfival nem voltam régóta ezért nem is vettem észre ezt a belső gyulladást, csak vizsgálat alkalmával éreztem és gyanús lett ez a félúton megjövő menstruáció is. Elég aggódós természet vagyok, ezért nem tudtam most is eldönteni, hogy valamilyen gyógytea keveréket vegyek, ami azért csak natúr vagy kezdjem el a készítményeket szedni. A klion írja,hogy súlyos vesebetegségben szenvedők körültekintően szedjék, gondolom a dialízisre járókra gondolnak, nekem viszont vesetágulatom van. Erről tudok.

        • A véleményem nem változott kedves Éva. A lelete alapján Önnek nincs bizonyított hüvelygyulladása, indokolatlannak látom az antibiotikus kezelést. Sajnálom, de ennél többet ismeretlenül nem tudok Önnek segíteni. Szeretettel Hamvas Ferenc

  55. Üdvözlöm
    4 nap múlva esedékes a menstruációm. Nem tervezünk babát biztonságosan védekezünk. Ma illetve tegnap is forróbbnak éreztem magam 37,3 volt a hőm tegnap délután es egész este. Ma reggel 36,4 volt de most 11 kor 37,3. Ez normális? 1 hónapja voltam vérvételen minden ok volt. Az átlagos hőmérsékletem 36,8 szokott lenni de mivel nem mérem magam túl gyakran így nem vagyok biztos benne. Ez betudható a ciklus 2. felének magasabb testhőjétől? Esetleg a nagy meleg? 29 fokos irodában dolgozom egész nap. Vagy valami komoly olvastam a neten ezt-azt.

    Köszönöm válaszát

    Timea

    • Önnek az ég egy világon nincs semmi baja kedves Tímea. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  56. Üdvözlöm

    Nehéz helyzetben vagyok és szerintem a kérdésemre is nehéz egyszerűen és megfelelően válaszolni. Előre is elnézést a kisregényért.
    40 éves vagyok 12 éve hipohonder, (közeli hozzátartozó súlyos betegsége és halála óta) az utóbbi időben 2-3 éve jobban erősödött a generalizált szorongásom. Járok piszichiáterhez, pszichológushoz, természetgyógyászhoz. Szedek gyógyszert, alkalmazok sokféle relaxációs gyakorlatokat, szedek természetes szereket teákat. Járok kineziológushoz is…hol jobban vagyok hol nem. Mostanában felerősödött rákkal kapcsolatos félelmem miatt voltam: nőgyógyászati rákszűrésen, melanoma szűrésen, kardiológiai vizsgálaton, általános belgyógyászati vizsgálaton, nagylaboron, mell ultrahangon. Minden negatív. Orvosaim azt mondják próbáljak meg most kicsit lassítani, egyszerűen próbáljak meg fel évig ne menni sehova.
    Egy gond van nem vagyok képes rászánni magam a mammográfiára.
    2 éve küzdök a magánpraxist vezető radiológus főorvos asszonnyal hogy már mammográfiai vizsgálat kellene. Aggodalmam a sugárzás miatt van ami tudom hogy irreális de sajnos jelen helyzetemben valós. A radiológus ismer évek óta, érti a gondomat, nagyon alaposan megvizsgál és mindig azt mondja a mellem rendben van de tudnom kell hogy Ő sem tökéletes ha valami kicsi azt nem biztos hogy észreveszi. Igyekszik megnyugtatni hogy azért egy jó orvos ki tud szúrni egy korai in situ mellrákot, de rá kéne vennem magam a vizsgálatra. Nincs állandó nőgyógyászom de ha lenne se merném ezeket elmondani neki. Az a kérdésem Öntől így ismeretlenül van esélyem rá hogy a lelkiismeretes radiológusom egy jó géppel alapos vizsgálattal egy negatív uh lelet valóban negatív? Mennyivel indulok rosszabb helyzetből, egy olyan nővel szemben aki mammografiára jár? Dolgozom rajta, idén megpróbálok elmenni emlőtomoszintézisre, ezt ajánlotta a radiológusom, ez most a legjobb.

    Köszönöm ha válaszol

    • Kedves Erika! Ha megtisztelne azzal, hogy a délután folyamán felhívna, szívesen elmondanám Önnek az érveimet arra vonatkozólag, hogy az Ön egyébként igen logikusnak tűnő érvei hol kapnak gellert. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Sajnos úgy tűnik kedves Erika, hogy annyira nem volt fontos, hogy a kérdésire választ kapjon, hogy felhívjon. Sajnálom. Szeretettel Hamvas Ferenc

  57. Kedves Doktor Úr!

    41 éves nő vagyok. Az alábbi tüneteket észlelem magamon és érdeklődnék, hogy a mostanában jelen levő melegnek, vagy a klimax tüneteit észlelem. Tény, hogy hosszú fekete nadrág vastag derék rész, sötét felső van rajtam, csukott cipő. Ha elmegyek itthonról, fő a fejem, a száj feletti területet törölnöm kell, érzem a hajam is lefő, két naponta mosnom kell és a hátamon ami látszik is, átnedvesedik a felső és a nadrág derék és csípő része csurom vizes lesz, majdnem a fenék vonaláig. Ez kívülállónak is látható ha törlöm zsebkendővel, akkor a zsebkendő is nagyon vizes lesz. A menzeszem két ízben mostanában kb. hét havonta középtájon jelentkezett, de rendes hosszúságú volt mindig, a következő menzesz pontosan érkezik. Ezeket az erős izzadásokat most nyáron érzem, illetve lábfejdagadást és ettől fáj a lábszáram is kissé lehet az is duzzadtabb és az ujjaim is. Testsúlynövekedés nincs, inkább fogyás figyelhető meg. Egyéb panaszaim nem jelentkeztek amelyek nem voltak volna jelen évekkel ezelőtt is. Továbbá azon a területen fáj a csípő- derekam is, ahol ilyen erősen izzadok. Mondjuk lehet ennek a kettőnek nincs köze egymáshoz. Természetesen amikor a lakásban dolgoztam a nagy melegben hirtelen lefőttem, kis munka közben is, de ezt a beszorult levegőnek tulajdonítottam. Az arc pirosodás, fővés izzadás nem pár perces dolog, hanem 1-1.5 órán át folyamatosan tart ha mozgásban vagyok a szabadban. Úgy tudom, hogy a hőhullám rövid ideig tart.Ez a fajta izzadás természetes-e? Mindig is izzadékonyabb fajta voltam az átlagosnál, de ez a jelenlegi zavaró. Érzem ahogy folyik le a hátamon a víz. Szemből semmi izzadás a ruhán nem látszik, csak hátul látványosan.Quamatelt szedtem két hétig mostanában. Mivel olvasom,hogy a férfiak melle megnőhet tőle, ezért gyanakszok, hogy nincs-e hormontartalma és nem hat-e ez is ki rám. Milyen tünetekkel érkezik a változókor, mire kell figyelnem, stb.
    Köszönöm szépen válaszát előre is.

    • Kedves Linda! Mindenek előtt ruházatot kellene váltania. Szellős, nem sötét színű, nem a testhez tapadó, és lehetőleg nem műszálas ruhákra kellene váltania, és meg kellene figyelnie, hogy bekövetkezik-e változás a tüneteiben. 41 éves korban sajnos már nem megy csodaszámba, ha preklimaxos, klimaxos tünetei jelentkeznek. Nyilvánvaló, hogy a panaszainak a jellegét “távmunkában” csak vélelmezni lehet, biztosat csak az Ön ismeretében, laborok és fizikális vizsgálat után lehet és szabad mondani. Afelől sincsenek kétségeim, hogy Önnek feltehetően pszichés támogatásra is szüksége lenne a félelmei és szorongásai feldolgozása és kezelése érdekében. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  58. Kedves Főorvos Úr! 32 éves vagyok,nem szültem még. Mivel lassan “kifutok az időből”elgondolkodtam a terhességről. Viszont nem tudom,szabad-e… Myopathiám (mitokondriális betegségem ) van ami végett pár km séta után is laktát acidosisom lesz,hányással,rosszulléttel, hamar fáradok nagyon. Emellett most kezdtek kezelni RA-val,Plaquenilt szedek,Medrolt, az előbbi mellett tudom,hogy tilos aterhesség,szoptatás. Valamint thrombophiliás vagyok,de az tudom,hogy nem probléma. Alapjáraton szabad/érdemes megpróbálni a terhességet? Érdemes klinikára menni? Vagy egyáltalán maradjon inkább az örökbefogadás? Köszönöm megtisztelő válaszát!

    • Kedves Mónika! A kérdés sajnos egy szülész által eldönthetetlen. Ebben a kezelőorvosai és genetikus együttes véleményét kérje ki, de józan paraszti ésszel én nem a terhesség mellett döntenék. Sajnálom, hogy nem tudok semmi pozitívumot írni biztatásként. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  59. Kedves Doktor Úr!

    Idén már másodjára tapasztaltam a tüneteimet. 42 éves nő vagyok. Áprilisban 17 napra jött meg a menzeszem, utána két hónapig rendesen 25-26 napra, most a nagy kánikulában reggelre érzékelem barnázást. Még nem tudom, hogy közti vérzés, vagy pedig menzesz lesz, előtte viszont mellfeszülésem volt az előző menzesz után, amit furcsálltam is és 2 napja a hasamnál olyan érzéseket, mint menzesz megjövetele előtt, azt a furcsa érzést. Azt el szeretném mondani, az elsőnél norcainos kúpot amikor elkezdtem használni akkor történt, most pedig 10 napig szedtem quamatel gyógyszert a gyomromra, mivel még rosszabbul voltam tőle, ezért abbahagytam a szedését. A legutóbbi menzeszem után sárgás bűzös folyásom volt. Most voltam pár napja hasi uh-n, ahol a még nem egészen telt hólyag vizsgálatkor kellemetlen volt, mivel olyan érzésem támadt, mintha egy teli hólyagot nyomnénak erősen vizsgálat közben. A vesém ami 2 éve volt szintén ultrahanggal vizsgálva, sosem volt baja, most pedig a vese jobb üregrendszere jelzett a pyelon haránt átmérője 6 mm. A labor eredményemnél az eltérés a HMG alsó határa 115, nekem 110 g/l, illetve a Gamma-Gt 36 a felső határ, nekem 53 U/L. A vizelet vizsgálat negatív. kb. két hét telt el a vérvétel és az uh között. Ezek a menzeszes problémák tavaly szeptemberben kezdődtek, amikor szedtem neuromultivit-ep gyógyszert derék, csípő zsibbadásra, utána tüneteim fokozódtak, ekkor ingerlékennyé és parázóssá váltam az újbóli tünetek észlelésekor.
    Akkor azt gondoltam, hogy a stressz miatt jött meg hamarabb, utána semmi problémám nem volt a menzesszel, most amikor ezeket érzékeltem, lehet,hogy véletlen, de valamilyen gyógykészítményt használtam. Legutóbb is kánilula volt, most ismét, ez befolyásolhatja-e a ciklust, vagy más komolyabbra kell-e gyanakodnom. Tavaly óta van, hogy érzékelem, hogy vízvisszatartásom van, de akkor egész testre kiterjedő és hízok is a mellem is nagyobb olyankor és fájdalmas. Betudtama kevés folyadék ivással, mert ha ezt pár napig pótoltam, jobban voltam és a súlyom is csökkent. Most normalizálódik a testsúlyom, 51 kiló vagyok nemrég 53 ,5 kilóra emelkedett a tavalyi 49.5-ről. Kb 2-3 éve volt hormonvizsgálatom, sok volt az ösztrogén szintem.
    felvetődött bennem a méhnyakrák esete, 1,5 éve voltam szűrésen, vagy esetleg a változókor tüneteit tapasztalom, vagy ez esetenként természetes is lehet?
    Válaszát előre is köszönöm szépen!

    • Nem igazán értem kedves Ilona, hogy mit is vár tőlem vizsgálat nélkül. Abban tökéletesen biztos vagyok, hogy Ön feltehetőleg meglehetősen sok szorongással és félelemmel él együtt, de hogy ezeknek mi az alapja, és hogy mennyi az, ami pszichés nyomás miatt testiesült, azt csak egy személyes beszélgetés és vizsgálat tudná tisztázni. Sajnálom, de távgyógyítással nem foglalkozom, és a leírt problémái messze nem olyanok, amikhez levélben érdemben javítani tudnék. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  60. Tisztelt Doktor Úr!
    Kislányom áprilisban töltötte a 11. életévét. Idén januárban jelentkezett az első menstruációja. Nem volt semmi probléma, 4-5 napig tartott. Azóta nem jelentkezett neki többször a vérzés. Az lenne a kérdésem, hogy ez így normális? Nem szeretném feleslegesen orvoshoz vinni, ha nem muszáj. Tudom, hogy több idő még rendszeres lesz, de aggódom azért nehogy valami probléma legyen. Köszönöm megtisztelő válaszát. Üdvözlettel Zsuzsa

    • Nyugodjék meg kedves Zsuzsa, teljesen normális. Szeretettel üdvözli dr, Hamvas Ferenc

  61. Tisztelt Doktor Úr,

    Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy mi a véleménye a Lactacyd termékekről? Lehetséges, hogy buta kérdés, de például a Lactacyd Pharma bezavarhat a kombinált fogamzásgátló védő hatásába?

    Hálás köszönettel Amina.

      • Tisztelt Doktor Úr!

        Meglehet buta kérdést teszek fel ezért elnézését kérem de én szeretek biztosra menni.
        Kérdésem a következő lenne, spirál mellett okozhat gondot ha óvszert is használunk? Nem fog esetleg bele akadni a jelző szálba vagy van bármilyen ellenjavaslata?
        Válaszát előre is köszönöm!

        Köszönettel: Kiss Zoè

  62. Kedves Doktor úr!

    Azzal a problémámmal fordulok Önhöz és szeretnék segítséget kérni, hogy Omission Daily nevű foglamzásgátlómat 1,5 hónapja kezdtem szedni.
    Sajnos a második levél, 15.dik szeme bevétele után vérezgetni kezdtem. Nem bő vérzés , éppen csak cseppek a bugyin , de hüvelybe nyúlva érzékelhető a vérzés.
    Ebben az esetben mi a teendő? szedjem tovább a hátralévő 6 dbaktív tablettát?
    Illetve ilyenkor az ember védett marad?
    Illetve a tablettamentes időszakban ugyanolyan menstruáció várható?
    Ha addig elmúlik ez a tünet egyáltalán?
    Egy tablettát sem felejtettem el bevenni, más gyógyszert sem szedtem , hasmenés stb sem volt.

    Előre is nagyon köszönöm a segítségét.:

    Vivien

    • Kedves Vivien! A további tablettákat szedje be, de ha vérzés van, semmiképpen se éljen nemi életet, mert fokozott a fertőzésveszély. A szünetben elvileg folytatódik a vérzés, de ha az újra kezdéskor nem áll el, mindenképpen forduljon a gyógyszert rendelő orvosához. Sajnos elképzelhető, hogy ez nem az Ön gyógyszere. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  63. Tisztelt Főorvos Úr!
    Változó korban lévő nő vagyok. Most töltöttem be a 49. évemet. Hol megjön, hol kimarad a menstruációm. Rákszűrésre minden évben elmegyek, ezidáig negatív eredménnyel. Nincs is voltaképpen semmi komolyabb panaszom, enyhe hőhullámok, erősebb-gyengébb vérzések. Ami miatt írok Önnek vannak viszont erős végtag fájdalmaim, derék, és térdizületi fájdalmak szinte elviselhetetlenek főképp menses idején. Kezeim alig tudom használni annyira fájnak, zsibbadnak. Ön szerint van a két dolognak köze egymáshoz? Csontritkulás vizsgálaton voltam teljesen negatív. Köszönöm válaszát.

    • Kedves Judit! Ez sajnos nem az a probléma, amit én meg tudok oldani. Forduljon kérem ortopéd és/vagy reumatológus szakemberhez. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  64. Tisztelt Hamvas Ferenc,

    Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mamográfiai vizsgálaton voltam, aminek az eredménye megjött, “sine morbo” U9990 van a papírra írva, azonban további ultrahangos vizsgálatra kaptam beutalót. Nagy lehet a baj, van ok aggodalomra? Mit jelent az eredmény valójában?

    Nagy köszönettel
    Adrienn

    • Kedves Adrienn! A sine morbo azt jelenti, hogy Önnek emlőbetegsége nincs. Meg kellett volna kérdeznie, hogy miért kapta az UH-beutalót, mert annak én egy ilyen diagnózis mellett nem látom semmiféle értelmét. Emlő UH-ra kapott beutalót egyáltalán? Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

    • Tisztelt Doktor Úr,
      Köszönöm a gyors választ, a levélen kék filctollal alá van húzva a mamográfia, és mellette egy felkiáltójel, valamint még ez a szöveg:Klinikai adatok :” Mammographiai felvételek áttekintése megtörtént, további kiegészítő vizsgálat szükséges”. Felette található: Iránydiagnózis:U9990 Sine morbo

      Betelefonáltam és érdeklődtem, azonban aztmondták ők bővebb tájékoztatást nem tudnak adni, majd személyesen, az ultrahangos vizsgálat után.

      Ön szerint van okom aggodalomra Doktor Úr? Amennyiben nincs emlőbetegségem, úgy miért hívnak vissza ultrahangra a mamográfiai vizsgálatom után? (8 nap múlva van az időpont)

      Köszönettel: Adrienn

      • Tegye meg kérem, hogy elküldi nekem mailben a leletet, talán okosabb lehetek tőle kedves Adrienn. Szeretettel Hamvas Ferenc

  65. Kedves Doktor Úr!

    Eléggé meg vagyok rémülve, és tudom, hogy diagnózist neten keresztül nem lehet felállítani, nem is erre kérném Önt, hanem arra irányulna a kérdésem, valamilyen magyarázatot tudna-e nekem adni, és elnézést, ha hosszúra nyújtom.
    44 éves vagyok, gyermekem nem született, rákszűrésre, ultrahangra, mammográfiára évente járok. Évek óta felborult a ciklusom, idén aztán egy hónap kimaradt, az esedékes menzeszkor volt rákszűrés (márciusban, P2), az ultrahang 2,5 cm-es, tiszta bennékű cisztát mutatott. 3 hétre rá megjött, viszont nem akart elmúlni. Küretet végeztek, mivel nagy mennyiségű vérzés után is 12 mm volt az endometrium. Szerencsére hormonális diszfunkció a diagnózis, még csak hiperplázia, polip stb. sem igazolódott, gesztagén kezelés, vagyis Slinda szedése javasolt.
    Ami a gond viszont, a márciusban talált ciszta. Az első uh után 1 hónappal, vagyis áprilisban, a nem múló menzeszkor újra uh (másik orvosnál), szintén 2,5 cm-es, híg folyadéktartalmú ciszta került leírásra. A küret után 5 nappal bizonytalan alhasi panaszokkal, némi vérzés miatt visszamentem, másik orvos rendelt, 54×51 cm-es bevérzett cisztát látott (a műtét előtti és utáni uh között 2 hét telt el, vagyis ekkor nőtt duplájára).
    A 4 hetes kontrollon 54×3,8 cm-es cisztát láttak, ez viszont már 3 rekeszű, de tiszta folyadéktartalmú (jóindulatúnak tűnő), endometrium 9 mm. Abban maradtunk, megvárjuk a menzeszt, utána ellenőrzés.
    Tegnap elmentem egy másik orvoshoz (több szem többet lát alapon), a ciszta mérete 50×28 cm (tehát elvileg kisebb lett), 3 rekeszű, viszont itt már az is leírásra került, hogy néhol fali növedéket tartalmaz (egy héttel korábban erről szó sem volt). Azt mondta az orvos, jóindulatúnak tűnik, de tumormarkereket kell nézetnem, ma le is vetetem.

    Viszont ami számomra eléggé érthetetlen, és sajnos magyarázatot sem kaptam rá egyik orvosnál sem, hogy ezt hogy kell laikusként elképzelni? A meglévő ciszta változik, egy hónap után hirtelen megnő, bevérzik, majd picit csökken, egyrekeszesből lesz többrekeszes, tiszta folyadékkal, vagy hogy van ez? Illetve egy hét eltéréssel 9, majd 4 mm-es endometriumot mérnek, hogy lehet ez? 5 hete volt a küret, lassan meg is kellene jönnie, de ezek szerint egy darabig nem fog. Teljesen össze vagyok zavarodva. És persze meg vagyok ijedve, mert úgy gondolom, a legutóbb leírt cisztikus képlet nem kecsegtet sok jóval. Sajnos attól félek, hogy nagyobb az esélye a rosszindulatúságnak, mint annak, hogy jóindulatú. (Családban, közeli rokonságban amúgy nem volt szerencsére rákos megbetegedés.)
    Még annyit, hogy alhasi tünetként időnként szurkál a hasam. Az biztos, hogy cisztám az elmúlt években is volt, de amikor épp látott orvos, 2,5 cm-nél nagyobb sosem volt, és vagy simán, vagy norcolut után elmúltak. De olyan is volt az évek alatt, hogy többször napokig éreztem szurkálást, máskor pl. hajoláskor érzékeny volt, aztán elmúlt, utólag összerakva talán akkor is ciszta lehetett a háttérben.

    Köszönöm szépen, hogy volt türelme elolvasni levelemet, és hálásan köszönöm előre is, ha bármilyen kis magyarázattal is tudna szolgálni.

    Nagyon jó egészséget és minden jót kívánok!

    • Kedves Kata! Kérem hívjon fel holnap, szívesen átbeszélem Önnel a problémáját. Nagy valószínűséggel messze nincs olyna komoly probléma, mint amire Ön gyanakszik. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  66. Tisztelt Hamvas Ferenc
    Ebben a hónapban töltöttem be a 40. életévemet. Eddig mindig mell ultrahangra jártam az elmúlt 5 évben. Tudatosan minden hónapban sajat magamat is figyelem. Idén az uh orvos azt mondta ez az utolsó hogy csak uh- t csinál jövőre már mammo.
    A leletem: fizikális vizsgálat kóros termine sem az emlőkben sem az axalliris, pectoralis, ill supracalvicularis régiókban nem tapintható.
    Uh vizsgálat: Philips EPIQ5G készülékkel történt, mindkét oldalon szabályos mirigy állomány , kóros eltérés és hangárnyék, szerkezeti torzulás nem mutatható ki. Véna tágulat, Tejút dilatáció nem detektalható. Az axillaris, supracalvicularis és parasteknalis régiók szabadok. Jövőre mammografia javasolt.

    A kérdésem Ön szerint ezek mellett lehet mellrákom?

    Észrevettem hogy mostanában nagyon erős hónalj szagom van, hallottam hogy az lehet mellráktól. Eléggé sokat szorongok mostanában feszült stresszes vagyok..nem lehet hogy attól van erős hónaljszagom? Ha a páciense lennék Ön megelégedne ezzel a lelettel? Jó ez így?

    Köszönöm ha válaszol
    Jó egészséget kívánok
    K.

    • Kedves Katalin! A leírtak inkább a szorongásának a következményei. A lelete negatív, de hangsúlyoznám, hogy az UH-lelete, mely emlőrák vonatkozásában sajnos nem teljesértékű vizsgáló módszer. Ma a digitális mammográfia révén egy jószemű radiológus már 5 mm alatti nagyságú rosszindulatú elváltozások detektálására képes, ami alapját képezi a tökéletes gyógyíthatóság elvárhatóságának. Jelen pillanatban két aktív friss emlőrákos betegem közül az egyik 36, a másik 40 éves, tehát egyre inkább hajlok arra, hogy a 40 éves korhatárt célszerű lenne lejjebb vinnünk, mert egyre több fiatalt érint a kérdés. Ha van ráhatása, akkor már idén célszerű lenne egy mammográfia Önnél is, mert akkor talán kevesebb szorongás jutna Önnek osztályrészül. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  67. Tisztelt Doktor Úr!

    Olyan problémám van, hogy kb. egy hónapja egy szűkebb melltartó kidörzsölte a bal mellem, kicsit érzékenyebb, és meleg is volt valamit a mellbimbóm megduzzadt, és kemény lett, szedtem rá antibiotikumot, elmúlt a meleg érzés és az érzékenység, de a mellbimbóm továbbra is kb. kétszerese a másiknak és kemény maradt, nem váladékozik, és csomót sem érzek benne. Mi lehet a gond vele? Remélem nem daganat.

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

    • Kedves Kata! Úgy gondolom, hogy Ön is megérti, hogy ennyi információ alapján és vizsgálat nélkül felelősséggel nem tudok nyilatkozni arról, hogy mi lehet a panaszai és tünetei hátterében. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  68. Tisztelt Doktor Úr!
    Londonban élek.Egyszer már segített nekem,amikor hormonmentes fogamzásgátlót javasolt.Azóta is azt használom.Viszont gond van a mensesemmel.Mindig erős volt és fájdalmas.De az elmúlt hónapban és most is bár időre jön,szinte pillanatok alatt “elázok”,és nagyobb darab alvadt vérzés is jön főleg az első napokban. Vaskészítményt szedek.Tudna nekem tanácsot adni,mit szedjek,vagy mit tegyek,hogy ez valamelyest enyhüljön? 1 óra az út a munkahelyemig metróval,mire odaérek,már “elázok”.

    • Kedves Cseer! Ahhoz, hogy tanácsot tudjak Önnek adni, ahhoz tudnom kellene, hogy ezt a jelenséget mi az, ami kiváltja. Ahhoz, hogy ezt tudjam, nem egy vizsgálatra volna szüksége. Sajnos az orvosi vizsgálatok még nem megoldhatók home office-ban, el kellene jutnia szakorvoshoz. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  69. Jó napot Doktor úr!
    Elég régóta érdekel már ez az új fajta fogamzásgátló implantátum amit bőr alá helyeznek,pár orvostól kérdeztem már de ők nemtudtak róla hogy magyarországon melyik orvos alkalmazza.Esetleg maga tud ebben segíteni?ajánlja? Válaszát előre is köszönöm

    • Kedves Merci! Miután az implantátumból felszívódó hormon mennyisége nem szabályozható és nem semlegesíthető, ezért én senkinek sem szoktam ajánlani. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  70. Tisztelt Hamvas Ferenc.

    Kérdésem összetett, abból a szempontból hogy van bennem egyfajta eredendő bizonytalanság a szűrővizsgálatok terén, melynek sajnos van alapja. Édesanyámnak már kezelt tüdőrákja volt mikor behívták rutin tüdőszűrésre ahol a lelete negatív lett. Ennek lassan 15 éve.
    Én ezek ellenére minden évben járok mindenféle szűrésre: nőgyógyászati rákszűrés, hasi uh, vérvétel, mellkas rtg, melanoma szűrés, szív uh stb…
    Igyekszem a legjobb helyekre a legjobb szakemberekhez menni.
    Egyetlen egy dolog van amit kihagyok ez a mammográfia. Helyette évente kétszer járok mell ultrahangra Dr Horváth Ilonához a Medoc centerbe. Minden hónapban átnézem a mellem.
    Tudom hogy a mammográfia a legjobb, a doktornő is mindig ezt mondja és sajat felelősségre kérem ezt a vizsgálatot.
    A kérdésem mégis az lenne hogy mennyivel rosszabbak így az esélyeim hogy csak uh-ra járok? Most töltöttem a 40. évemet. Tudom hogy egy orvosnak ezt nehéz elfogadni, de nem szeretnék mammografiára menni egyelőre.

    Köszönöm ha válaszol
    Kinga

    • Durván 50%-al kedves Kinga. Az UH centiméterben mérhető daganatot ismer fel, a mammográfia már akár 1-2 mm-eset is. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  71. Tisztelt Doktor úr!
    Lenne egy kérdésem,az orvos felírt nekem egy fogamzásgátlót,a Slinda nevűt,viszont én eddig sose szedtem ilyeneket.A mestruációm második napján kezdtem el szedni pont ma,esetleg ez probléma?úgy hallottam hogy így nem teljes a védelem,vagy szüneteltetni kell pár napra,mi a teendő ilyenkor?.köszönön válaszát előre is.

    • Kedves Evelin! A gyógyszer dobozában volt egy használati utasítás. Nem olvasta el? Miért? Ugyanis ha elolvasta volna, akkor talán nem okozott volna Magának fejfájást azzal, hogy buta hallomásokról kelljen agyalnia. Nem csinált hibát. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr,

        Azzal a kérdéssel fordulnék az Önhöz és a szakértelméhez, hogy már napok óta fáj a fejem és a torkom, azonban tegnap együtt voltunk a férjemmel éjfélkor, az új levél kombinált fogamzásgátló tabletta első szemének napján, egyéb védekezést nem használunk. 8 Hónapja szedem a tablettát, akkor épp jobban voltam, és több hete nem láttuk egymást, így egy pohár bor elfogyasztása után szerelmeskedtünk. A baj ma reggel kezdődött, ugyanis orvoshoz kellett mennem annyira rossz lett a torkom állapota, aki antibiotikumot írt fel. A kérdésem az lenne, hogy cselekedjünk helyesen, semmiképp sem szeretnék még teherbe esni, ugyanis tudjuk hogy a spermiumok több napig életképesek, és az antibiotikum csökkenti a fogamzásgátló hatását.

        Nagyon hálás köszönet a segítségért előre is.

  72. Üdvözlöm tisztelt Hamvas Doktor
    40 éves barátnőmnek mellrákja van ami a mammografia során derült ki ultrahangon nem lehetett látni. Eddig én minden évben mellultrahangra mentem a medicoverbe és mindig negatív volt a lelet. Bevallom a mèly fájdalom és együttérzés mellett pár nap után bekapcsolt nálam a piros fény hogy lehet nem elég az ultrahang?
    40 éves vagyok, pont egy éve voltam uh-n. Negatív lelet. Mit tanácsol? Valamint olvastam hogy a Covid oltás miatt bizonyos nyirokcsomók nagyobbak lehetnek mert dolgozik az immunrendszer ezért érdemes 5-6 hetet várni bármilyen képalkotó vizsgálattal az oltás után mert felesleges riadalmat okozhat. Ön szerint évente menjek ezentúl én is mammografiára? És valóban érdemes pár hetet várnom a vizsgálattal. Tudom hogy azért mert a barátnőm így járt nekem nem kell, de megdöbbentett fiatal kora.

    Köszönöm
    Berdó Edit

    • Kedves Edit! Én az évenkénti mammográfia híve vagyok, és a Covid nem tartsa kérem vissza. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Tisztelt Doktor Úr

        Az lenne a kérdésem,ha valakinek terhességi cukra van illetve magas terhességi vérnyomása ,a 38.héttől “kérheti”,hogy megcsászározzák?

        Koszonom

        • Kérheti kedves Kata, de az orvosnak semmilyen végrehajtási kötelezettsége ezzel kapcsolatban nincs, nyilvánvalóan a leletek súlyossága a döntő. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  73. Tisztelt Doktor Úr,
    Már lassan fél éve szedem a fogamzásgátló tablettát, előtte ritkábban, azonban most a koronavírus oltás után 2 napja folyamatosan fáj mindkét lábam elég érezhetően, melegvizes fürdő közben/után elmúlik egy időre. Mozgáskor még rosszabb.
    Ön szerint köze lehet ennek a tablettához? 20 éves vagyok.
    Köszönöm

    • Kedves Adrienn! Miután sajnos fogalmam sincs, hogy melyik oltást kapta, így sajnos a kérdésére azt tudom válaszolni, hogy elvileg lehet a két dolog között összefüggés, ezért a tabletta csak óvatossággal szedhető. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  74. Üdvözlöm
    Nem nőgyógyászati jellegű kérdésem van, ezért ha nem válaszol rá megértem. Pár éve egy neves magánklinikára járok évente szűrésre mert a nőgyógyászom nyugdíjba ment. Mindig más dokihoz megyek, akihez hamarabb van időpont. Az idei szűrésem teljesen rendben zajlott mikor a vizsgálat végén az Orvos megkérdezte hogy kaptam-e már oltást és mondtam hogy igen, oroszt. Erre teljesen elképedt és azt mondta hogy micsoda felelőtlenség volt ez a részemről, lehettem volna türelmesebb és kaphattam volna mostmár Pfizert és Modernát. Bevallom teljesen lesújtott, mert természetesen én is hallottam hogy az orosz egy kotyvalék és nem véletlenül nem vezették be az EU-ban, de ezt így orvos szájából még nem hallottam. Igyekeztem elhessegetni ezt de nem nagyon sikerül. Nekem a háziorvosom 1 hónapja azt mondta hogy mivel teljesen egészséges vagyok és csak 40 éves soká fogok kapni Pfizert, Moderna meg alig jön ezért fogadtam el az oroszt.
    Ön mint nőgyógyász mit gondol erről? Lehet ilyen valós képe egy oltásról egy nőgyógyásznak? Azóta rettegek hogy pár év múlva majd rákom lesz az oltástól.
    Köszönöm
    Adrienne

    • Kedves Adrienn! A Kollégám szerintem jócskán átlépte a hatáskörét, mert az állításait semmivel sem tudja bizonyítani. Ha ez az ő véleménye, akkor ezt tartsa meg magának, és ne keltsen hangulatot. Én személy szerint a kínai oltóanyagot nem adatnám be magamnak, mert általában nem bízom a kínaiakban, de ez is magánvélemény. Minden egyéb vakcinát szívesen fogadnék, mert biztos vagyok abban, hogy hatásosak és nem ártalmasak. Szerintem egy percig se legyen kétsége arról, hogy jól döntött és védett. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  75. Kedves Doktor úr! Inszem után a 14 napon mért hcg értékek 345 volt, ma 4 nap elteltével csak 891. És ez mellett van alhasi fájdalmaim szúró érzésem. Ez hogy nem duplázódott az érték lehet probléma? Köszönöm

    • Kedves Ildikó! A panaszai miatt ki kellene zárni a méhen kívüli terhességet. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Kedves Doktor Úr, köszönöm előző válaszát. Most leírnám további eredményeim: majd 3 napra újabb hcg mérésem volt, az 2791 lett, ma meg már UHra mentem ( 5 napra rá), és 2 petezsákot állapított meg a doktor, 17 és 12 mm szikhólyaggal, 5+3 hetes menszesztől. Azt mondta a doki hogy eltérés szokott lenni a petezsákok között. Doktor Úr mit gondol, sikeres lehet így mindkettő petezsák? Köszönöm

        • Nincs ember kedves Ildikó, aki erre a kérdésre határozott választ tudna adni Önnek. Szeretettel dr. Hamvas Ferenc

  76. Tisztelt Doktor úr!

    Omission Daily nevű tablettámat a mensturáció 4. napján kezdtem el szedni.
    A betegtájékoztató szerint 2-5. napi kezdési esetben 7 nap után védelmet nyújt.
    Bízhatok ebben?

    Köszönöm előre is válaszát!

  77. Szép estét kívanok!
    31 eves vagyok, Mistral fogamzásgátlót szedek, a mai nappal együtt még 4 szem gyógyszerem van a 7 napos szünet kezdetéig, viszont hasmenésem volt a gyógyszer beszedését követően 1 órával. Elolvastam a betegtájékoztatót, de nem szeretném a gyógyszerszünetet kihagyni. A gyógyszert egy éve szedem mindig pontosan. Ha eltelik a 12 óra, (mert nem tudom, hogy mikor tud valaszolni) akkor mik a lehetőségeim. Együttlét nem volt a hónapban. Előre is nagyon köszönöm válaszát.

    • Kedves Andrea! Ez a hasmenés még biztosan nem ártott a fogamzásgátló hatásnak, nincs semmi teendője vagy félnivalója. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  78. Tisztelt DoktorÚr

    Az lenne a kérdésem, hogy Omega 3 kapszulát javasolt szedésre az orvosom, de ő nem tudja hogy már egy ideje fogamzásgátlót szedek. Szükséges ezalatt kiegészítő védelem?
    Köszönettel: Gabriella

    • Nem szükséges kedves Gabriella. Nagyon ajánlatos lenne, ha a háziorvosnak tudomása lenne a fogamzásgátló szedéséről, mert minden egyéb gyógyszerelés szempontjából lehet jelentősége a dolognak. Mindemellett a felhőben minden Ön által kiváltott gyógyszerre van rálátása. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  79. Tisztelt Doktor Úr,
    Kombinált fogamzásgátló tabletta mellett fogyasztható kamilla tea? Nem csökkenti a védelmet?
    Köszönöm a válaszát előre is.

  80. Tisztelt Doktorúr.
    Azt szeretném kérdezni, hogy napi 1g feletti C-vitamin fogyasztás valóban megszünteti a kombinált fogamzásgátló tabletta hatását?
    Nagyon köszönöm a választ előre is.

  81. Tisztelt Doktor Úr!
    Menstruációval kapcsolatos kérdésem lenne. 43 éves vagyok, és rendszeres a menstruációm. Volt már rá példa, hogy egy kicsit tovabb tartott a menstruációm, úgy hogy akár 9. napig is volt barna folyasom (de csak ritkan). Most a 10. napnál járok és meg van rózsaszínes, sötétbarna folyasom. Lehet a rendszertelen alvás és mozgáshiány miatt is, valamint gondolom a stress is nagymértékben befolyásolja és a gyógyszerek a menstruációm hosszát. Most kezdtem el szedni a frontin tablettát 3×1, mivel nem lehet szakrendelésre menni a járvány idején, és magánúton nem tudtam orvost találni, így amit korábban felírt a körzeti orvos, elkezdtem szedni. Már évek óta kenyszerbetegseggel szenvedek, és eddig nem voltam miatta orvosnál, mert ki szerettem volna hagyni a gyógyszeres kezelést, nehogy bezavarja a hormonhaztartasomat, meg más dolgokat a szervezetemben, de most már annyira nem tudtam elviselni a betegséget, hogy raszantam magam. Kb. 3. hete szedem.
    Lehet a gyógyszer, a stressz hatása is, hogy most nehezebben múlik el a menstruációm? Sajnos elég panikolós típus vagyok.
    Várom mielőbbi válaszát.
    Segítségèt előre is köszönöm!

    • Húsvét után hívjon fel kérem kedves Mónika, szívesen átbeszélem Önnel a kérdést. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  82. Tisztelt Doktor Úr,
    A tabletta mentes 7 napos időszakban, fájdalmaimra Cataflamot vettem be, azonban amíg nem jött meg a vérzés együtt voltunk a barátommal. A vérzés a szokott időben megjött, mennyiségileg és minden tekintetben azonos mint korábban, azonban eddig nem szokott elmúlni, csak az első aktív tabletta után, most pedig fél nappal előbb elmúlt. Van félni valónk?
    Nagyon köszönöm előre is a választ!

    • Csak az önmaguk fegyelmezetlenségétől van félnivalójuk kedves Eszter. Mert nem minden alkalommal lesz szerencséjük, mint most. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • A Cataflam miatt, vagy a gyógyszer mentes időszakban való együttlétre gondol Doktor Úr?

        • A gyógyszermentes időszakban való kiegészítő védekezés nélküli együttlétre gondoltam.

  83. Szép napot kívánok Doktor Úr!

    Fogamzásgátló tabletta mellett szedhető biztonsággal a Ricola gyógynövényes torok cukorka?
    Háládan köszönöm,
    Évi

  84. Üdvözlöm!
    6 hónapja kezdtem el a Velgyn nevű fogamzásgátlót szedni. Viszont ez idő alatt sikerült 4kg-t híznom, ami nagyon elkeserít, mivel előzőleg fogytam 30 kilót.
    Hiába étkezem egészségesen, tartom a kalória deficitet és sportolok is heti ötször, egyszerűen nem tudok fogyni, csak hízni mióta ezt szedem.
    Most javasolták nekem a progeszteron tartalmú krémet. Mit gondol az alkalmazásáról a gyógyszer mellett.
    Illetve milyen gyógyszert ajánlana? A csak progeszteron tartalmú tablettára való váltás segíthetne?
    Segítségét előre is köszönöm!

    • Miután nem ismerem sem Önt, sem a hormonális alkatát kedves Alexandra, sajnos nem tudok érdemi választ adni a kérdésére. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  85. Kedves Doktor Úr!

    41 éves nő vagyok. Nagyon kétségbe vagyok esve. Két hónapja küszködök külső aranyérrel, Proktis M kenőcsöt használtam, körömvirágkrémmel kezeltem és most 4. napja elkezdtem használni Norcainos kúpot este 1 db-ot.
    Este 16. napon (menzesz legutóbbi kezdete óta) enyhén mintha kis barnássárgás színt láttam volna a tisztasági betétemen. Ma reggel megfürödtem, előjelek nélkül ahogy léptem éreztem,hogy nedvesség csorgott a combomra lábara, azt hittem, hogy a zuhanyzás miatti vízcseppek, de sötét színű vér a hüvelyemből. Legutóbbi menzesz kezdte 17. napja volt. Több mint egy éve voltam rákszűrésen, akkor minden rendben volt, kb 3 hónapja csak általános nőgyógyászati vizsgálaton voltam.
    Érdeklődni szeretnék, hogy a kúp befolyásolhat-e valamit, bár nekem azt mondták, hogy nincs elvileg melléhatása, vagy esetleg komolyabb dologra kell-e gondolnom, mert nem szokott nekem ilyen lenni. Minden hónapban pontosan érkezik és előtte jelentkezik az enyhén barnázás, így mindig fel tudok készülni.

    • Kedves Éva! A kérdésére sajnos vizsgálat nélkül lehetetlenség bármiféle választ is adni. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

      • Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát Soktor Úr. Még egy lehet butaságnak számító kérdésem lenne. Csak már nem igazán tudok mire gondolni. Az elmúlt 4 napról lenn szó. A Norcainos végbélkúp érösszehúzó hatású. Pár napja vállfájdalom miatt Naturlan Inno Rheuma forte krémet kezdtem használni, amiben van paprika kivonat is, mentol..nyilván fürdéskor is nagyon csíp ha meleg víz éri. A kettőt lehet alkalmazni együtt? Nyilván nem egy helyen van alkalmazva a kettő, de felmerült ez is bennem, mivel az egyik érösszehúzó a másik értágító hatású lehet. Illetve menzeszkor használhatom-e ezt a krémet továbbra is a vállamon a feltehetőleg vérbőséget okozó, hűtő, csípő krémet, mivel hallottam már hogy narancsbőr elelleni krémet sem jó menzesz alkalmával használni.

        • Miután mindkét szert lokálisan használja kedves Éva, így az együttes használatnak két eltérő területen nincs ellenjavallata. Szeretettel Hamvas Ferenc

  86. Jónapot kívánok Doktor Úr.
    Egy olyan (feltehetően buta) kérdésem lenne, azonban az aggodalom nem hagy nyugodni, hogy a koronavírus ugye nincs hatással a fogamzásgátló tablettára? Tünetmentes vagyok, azonban a tesztem pozitív lett, és a barátommal munka végetti hosszú kihagyás után a hétvégén vasárnap végre tudtunk találkozni és több alkalommal is együtt voltunk. A tablettát több hónapja szedem rendszeresen. Köszönöm szépen.

  87. Tisztelt Doktor Úr!

    Slinda fogamzásgátlót szedek 3 hónapja. Normális, hogy azóta nem menstruálok? A gyógyszerszünet 4 nap, ez időben pedig nem jön meg a vérzésem.

    Nagyon szépen köszönöm előre is válaszát!

    Tisztelettel: Borda Zsanett

    • Kedves Zsanett! Meglehetősen nehéz ennyi alapján távdiagnózist felállítani. ami teljesen egyértelmű, hogy a gyógyszerszedést abba kellene hagynia. Segíteni csak személyesen tudnék. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  88. Kedves Doktorúr!
    23 éves vagyok, 17 éves korom óta küzdök görcsökkel. Több orvosnál is jártam, semmilyen problémát nem találtak és okot arra, hogy mért elviselhetetlen a menstruációs görcsöm a 2.-3. nap. Fogamzásgátlással is probálkoztam, sajnos 2 (Gracial, Belara) fajta után feladtam. Mindegyiktől az étkezés után este 6-7 óra múlva éjjel felkeltem és sugárban hánytam, napközben enni sem bírtam, így hamar lefogytam. Emellett erős szorongásos tüneteim is lettek.
    Így többet nem merek próbálkozni fogamzásgátlóval ami talán az egyetleg kiutat jelentette volna a görcseimre, pattanásimra.
    Ön esetleg tud fájdalomcsillapítót, görcsoldót amit érdemes lehet kipróbálni?
    Jelenleg 4 flector együtt 4 no-spaval az az adag amivel el tudok lenni.

    • Kedves Niki! Kérem, hogy csütörtökön hívjon fel, szívesen megbeszélem Önnel a problémáit. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  89. Tisztelt Doktor úr!
    Sajnos a mostani helyzetben csak sürgős és súlyos eseteket fogadnak ott ahol élek így olyan panasszal és kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy 2-3 napja elkezdett a szeméremajaknál lüktetni egész nap érzem szinte(mintha a szívverésem érezném nem kellemesen)és mostanra már nagyon égni és viszketni is főként az egész szeméremajak és a hüvelynél is ha hozzáér bármi nagyon kellemetlen,fájdalmas érzés!Vizelési ingerem sokszor van de maga a vizelés nem fáj a színe nekem nem szokott erős lenni most annyi viszont,hogy olyan világos zöldes,sárgás nem tudom az probléma-e.Hüvelyi szárazság nincs,bővebb folyás van de nem csúnya állagú viszont kellemetlenebb szagú.Mit ajánlana milyen gyógyszert(gyógyszereket)lenne érdemes vásárolni ami segíthetne mert nagyon megkeseríti a napjaimat!
    Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát.

    • A panaszai mindenképpen hüvelyi fertőzésre utalnak kedves Veronika. Tűzoltásként vegyen a patikában Vitagyn-C hüvelykrémet, és abból minden éjszakára helyezzen fel egy-egy adagot a hüvelyébe. Ha a panaszai továbbra sem szűnnének, akkor írjon újra, de amint lehet csináltasson egy váladékvizsgálatot. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  90. Kedves Ferenc! A helyzet a következő: igen irrigálok, első 2 alkalommal távoztak is elhalt féreg részek/darabok a hüvelyemből. Jelenleg irritációt nem érzek, folyásom nincs. Vermox hatására székletemben nem találtam férgre utaló jeleket, a gyerekeknél sem. Hogyan lehetséges, hogy a hüvelyemben voltak, ha a beleimben nem? Mennyi ideig képesek eletben maradni, a tejsvas irrigalás mellett? Attól felek, hogy még mindig van élő féreg, ami kapaszkodik, rejtőzködik és nem tudom vízzel kimosni és észrevétlenül éldegél tovább. Hogyan lehetnék biztos benne, hogy túl vagyok ezen a rémálmon? És még egy kérdés: ez annyira ritka és kirívó dolog, hogy sehol, semmit nem találtam ról?.Ön találkozott már hasonló esettel? Elnézést, hogy még mindig ezzel nyaggatom, de olyan szinten kiborított a dolog, hogy azt nem tudom elmondani! 😕😢 Köszönöm szépen segítségét.

  91. Kedves Ferenc! Köszönöm a gyors válaszát, de még mindig nagyon nyugtalanít a dolog. A darabos folyás tegnap óta elmúlt (tegnap este vettem be egy Vermoxot, ma este egy újabbat), Viszont nemrég viszketést (inkább csiklandozást ) éreztem a szeméremajkak környékén, fogtam egy tükröt és néhány pici fehér pöttyöt láttam a nyálkahártyán, amit közelebbről megnézve szintén mozgó valamiknek tűntek (csak ezek icipici 1-2 mm-es méretűek)úristen, ezek itt keltek ki? Annyira undorító ez az egész. Próbáltam interneten rákeresni, de csak külföldi oldalon találtam hasonlót, vaginális féreg vagy ilyesmi néven, ami még a petefészekbe és a méhbe is bejuthat. Tényleg létezik ilyen? Hogy lehet ezt elkapni?? Ez nem egyenleő a cérnagilisztával, hanem egy másik fajtája a férgeknek? A Vermox erre is hatásos, vagy erre egy egész más gyógyszer? Már rémeket látok, de nagyon félek, hogy ez nem csak egy “egyszerű” bélférgesség. A férjemet is szükséges kezelni? Keressek holnap sos nőgyógyászt, vagy ne pánikoljak ennyire?? Nagyon köszönöm válaszát.

    • Kedves Ildikó! Hagyjon kérem némi kifutást az ügynek, mert a Vermox teljes hatásához idő kell. Irrigál? Szeretettel Hamvas Ferenc

  92. Kedves Ferenc!
    Néhány napja hüvelyi diszkomfort érzést, égő, viszkető érzést, valamint darabos szagtalan hüvelyváladékot tapasztaltam. Először néhány alkalommal hüvelyflóra visszaállító kúpot alkalmaztam, de a tünetek csak rosszabbak lettek, ezért két este is Betadine hüvelykúpot használtam. Úgy tűnt javul a helyzet, de estére megint előjött a viszketés, sőt enyhe alhasi fájdalmam is volt. Zuhanyzás közben megnéztem, még mindig darabos-e a hüvelyváladék. Az volt, és emellett egy ficánkoló undorító kis fehér féreg (0,5-1 cm)maradt az ujjamon, ahogy a hüvely faláról (bemeneti tájékon)letöröltem egy kevés váladékot. Persze pánikba estem, mert még képen látva is undorodon ezektől a lényektől. Rögtön utánaolvastam, azt találtam, hogy a cérnagiliszta átmehet a végbélből a hüvelybe is! 😱 Még soha nem volt féregfertőzésem, most sem volt semmilyen tünetem. Van 2 kisiskolás és egy felső tagozatos gyermekem. Lehet hogy ők hozták haza az iskolából..
    Kérdésem: a Vermox kezelés kitakarítja a hüvelyből is ezeket a rémségeket, vagy egyéb kezelés is szükséges? Köszönöm, és várom válaszát!!!

    • A Vermox-kezelés mellett napi egyszeri tejsavas irrigálást javasolnék. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  93. Tisztelt Doktor Úr,

    A fekete nadálytő krém lábfájdalomra biztonsággal használható kombinált fogamzásgátló tabletta szedése mellett? Nem fog csökkenni a védelem?

    Hálás köszönettel,
    Krisztina

  94. Kedves Doktor Úr!

    Szeptemberben kezdtem el újra szedni egy 2 hónapos tabletta szünet után, a sok éve szedett fogamzásgátlómat a Yasminellet. Most viszont szeretném elhagyni teljesen a gyógyszert. Az lenne a kérdésem, hogy így hirtelen fél év szedés után is abba lehet hagyni a gyógyszert? Vagy a korábbi szünet miatt azért szedjem még egy ideig?

    Előre is köszönöm!

  95. Kedves Doktor Ùr!
    Már 3 ève szedem a Belara nevű fogamzàsgàtlòt. Az a kèrdèsem lenne, hogy kedden kellett volna beszednem az ujabb havi első szemet, viszont a patikàba csak màra(pèntek) èrkezett belőle. Elkezdhetem szedni vagy hadjam ki ezt a hònapot? Köszönöm vàlaszàt.

  96. Kedves Doktor Úr!
    Köszönöm a gyors válaszát! Ön melyik fogamzásgátlót ajánlaná, ami alacsony hormontartalmú és úgy gondolja megfelelő lehet egy egészséges nőnek?

  97. Kedves Doktor Úr!
    Érdeklődni szeretnék, hogy a Cypromix magas vagy alacsony hormontartalmú gyógyszernek számít? Rengeteg helyen írják, hogy lórúgásnyi adag, nagyon magas stb viszont nőgyógyászomtól alacsony hormon tartalmút kértem.

    Köszönöm megtisztelő válaszát előre is!

    • Kedves Viki! A Cypromix hormontartalma egy valódi lórúgás a szervezet számára. Nem fogamzásgátló, hanem magasabb tesztoszteron-szinttel bíró nők hormongyógyszere, ami ráadásul maximum 6 hónapig adható. Gondolkodjék el azon, hogy érdemes volna orvost váltania. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  98. Tisztelt Doktor Ur!

    Most hogy On nem rendel, kit javasolna, akihez lehetne menni Budapesten vagy kornyeken gombas vagy/es bakterialis fertozes eseten? Tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy nagyon keves a nagy tudasu es segitokesz nogyogyasz.

    Elore is koszonom valaszat!

    Udvozlettel,
    Eva

  99. Tisztelt Doktor úr!
    Most írtak fel nemrég a páromnak Slinda 4mg fogamzásgátlót. A menstruációja első napján elkezdte szedni, azóta is minden nap pontosan szedi. A kérdésem az, hogy a szedés elkezdésétől mennyi idő után biztos a védelem? Mi 13. napra éltünk elsőnek szexuális eletet kiegészítő védelem nélkül, az már teljesen megbízható olyankor? Ilyen “korán” is garantálja ugyanazt a hatásfokú védelmet mint mondjuk egy hónap szedés után? Elnézését kérem, hogy én írok férfiként, csak én kicsit szorongósabb vagyok ilyen kérdésekben és ez nagyon érdekelt. Továbbá olvastam olyat, hogy ennek a típusú tablettának alacsonyabb a hatásfoka mint a kombináltnak? Ez igaz lehet? Válaszait előre is tisztelettel köszönöm!

    Jó hétvégét és jó egészséget kívánok!

    • Mindent jól csináltak Gergő, legyen nyugodt. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

  100. Tisztelt Doktor Úr!
    Novemberben vetélés miatt missed ab műtétet végeztek rajtam. Ezt követően ciszta miatt norcolut kezelést kaptam. A műtét óta eltelt időszakban 3 hónapig csak kis mennyiségű barnás foszlányos menstuációt tapasztaltam. A nőgyógyászom nem rég erre a problémára ismét nocolut kezelést írt fel. 20 napig 2*1 tablettát kellett szednem. Közben a tabblettaszedés 8. napján kis mennyiségű kb. 3 napig tartó menstuációt tapasztaltam, aminek a 2.,3. napján szintén barna foszlányos darabok voltak. A tabletta szedést ekkor nem hagytam abba, hanem tovább szedtem a 20. napig. Az utlosó tabletta után 3. napon megjött a menstruációm, ami fél napig bő élénkpiros vérzéssel járt, majd délutántól ismét barna foszlányos, kis mennyiségű (jelenleg itt tartok). Elképzelhető, hogy nem használt a norcolut? A következő ciklusom 15. napjától duphasztont kellene szednem, mert babát szeretnék, de aggódom, hogy így nem fog összejönni. Két gyermekem van már, mindketten spontán fogantak nagyon rövid próbálkozás után. Segítségét előre is köszönöm!

    • Kedves Zsanett! Amit leírt nekem, az bizonyosan nem normális dolog. Hogy mi okozhatja és mivel érdemes gyógyítani, azt innen a fotelomból nehezen tudnám megmondani. Dráma nincs, de keresse mindenképpen az orvosát. Szeretettel üdvözli dr. Hamvas Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + kilenc =