Változáskori problémák kivizsgálása és kezelése

Print Friendly, PDF & Email

drhamvasferenc_gyogyito_jelA változó kor (klimax, menopauza)

Minden nő életében bekövetkezik a hormonális ciklusosság megszűnése. Ez a havi vérzés elmaradásával, az úgynevezett menopauzával jár. Magyarországon ez jelenleg átlagban 45-52 éves kor között várható. A klimax önmagában nem betegség, a vele járó, esetenként nehezen elviselhető panaszok azonban betegségérzetet keltenek, rossz közérzetet okoznak, lerontják a szellemi, fizikai teljesítőképességet. Sok nő sajnos a nőiességének a megszűnésével azonosítja ezt a kort, és pszichésen meglehetősen sok és sokszínű problémát generálnak.

valtozaskori_problemak-1

Milyen tünetek jellemzik a változó kort?

  • Rendszertelenné váló vérzés, vagy a vérzés teljes elmaradása.
  • Hőhullámok
  • Éjszakai izzadás, rossz alvás
  • Hüvelyszárazság
  • Libidócsökkenés
  • Székrekedés
  • Vizelet inkontinencia
  • Csontfájdalmak

valtozaskori_problemak-2

Az osteoporosis (csontritkulás) a nők életében utolsóként jelentkező menstruációt követő időszakban, különösen az idősebb korban a nők kb. harmadát – ötödét hát-, gerinc-, végtagfájdalmakkal, gerincgörbüléssel, testmagasság csökkenésével, időskori végtagtörésekkel, csigolya összeroppanással, valamint combnyaktöréssel veszélyezteti.

Sajnos igen gyakori a thromboembóliás megbetegedések megjelenése is a változás korában, melyek ugyancsak az életet jelentősen veszélyeztető és az életminőséget akár jelentősen is rontó tényezők.

Mindegyik tünetegyüttes, illetve betegség megelőzhető, és kezelhető. Ma már a gyógyszerek, és egyéb nem hormontartalmú kezelési lehetőségek széles választékával rendelkezünk. A természetes hormontartalmú gyógyszerek – tartós alkalmazása esetén – a változó kor eredményes kezelésén és a csontritkulás megelőzésén túlmenően felére, ötödére csökkentik az időskori szív – és agyi érrendszeri betegségek, az infarktus kockázatát, valamint kedvezően befolyásolják a változó korra jellemző hangulatváltozásokat is.

valtozaskori_problemak-3

A csontritkulás megelőzésének és kezelésének lényege: éveken át az ösztrogén (és a védőhatású gesztogén) hormonkezelés, naponta kalcium-pótlás, valamint célszerű életmód változtatás, beleértve a fizikai aktivitás fokozását, a dohányzás elhagyását, a túlzott kávéfogyasztás mérséklését. A hormonpótlást már hazánkban is széles körben alkalmazzák. A kezelés csakis speciális orvosi ellenőrzés mellett történhet. A gond itt is az, hogy általában csak a tüneteket próbálják meg kezelni, a probléma hátterében meghúzódó félelmeket, szorongásokat, amik a tünetek gyökerét képezik, meg sem próbálják eliminálni, és így az egyéni démonok újra és újra képesek generálni a bajokat.

Rendelőnkben igen nagy hangsúlyt fektetünk a kombinált kezelésre, és igyekszünk a legkevesebb mellékhatást kiváltó készítményeket alkalmazni a megelőzésre és a gyógyításra egyaránt.

Print Friendly, PDF & Email

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!