Terhestanácsadás és szülésfelkészítés

Print Friendly, PDF & Email

Tisztelt Asszonyom!

Szeretettel üdvözlöm Önt a magam, Lados Éva életvezetési tanácsadó és Józsa Andrea szülésznő nevében abból az alkalomból, hogy úgy döntöttek, hogy gyermekét a Szt. István kórház szülészetén szeretné világra hozni. Ebből az alkalomból szeretnék az Ön számára útmutatást adni a terhesség, szülés és gyermekágy során felmerülő problémákról és teendőkről.

Amit a CTG-vizsgálatról tudni kell

ctg_vizsgalat-1

Kismama-baba program

kismama_baba_program

Szülési fájdalomcsillapítás

szulesi_fajdalomcsillapitas-0

Kalkulátorok

magnetoviltal_rendelo_kalkulatorok

A Terhesség

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-1Ön átesett az első vizsgálaton, terhessége megállapítást nyert. Valószínűleg ez volt a leghosszabb vizsgálat, melyet majd laboratóriumi és ultrahang-vizsgálatok illetve a 35. életévüket meghaladt betegek esetében genetikai vizsgálat egészít ki. A terhességgel kapcsolatos adminisztratív teendőket a területileg illetékes védőnő végzi el, amennyiben Önnek betegállományra van szüksége, illetve szülési szabadságot kell adminisztrálni, ezt a háziorvosa végzi. Az első vizsgálat után Ön kézhez kapja ezeket a sorokat és a következő alkalommal vagy bármikor telefonon várjuk kérdéseit és észrevételeit. Természetesen ha partnerének van bármilyen kérdése vagy gondja, azokat is készséggel megválaszoljuk, vagy az Ön közvetítésével vagy személyesen. Már az első terhességi jelek észlelése után Önnek szüksége van valamilyen speciális terhességi multivitamin-készítmény szedésére /melyek közül az első 12 hétben az Elevit Pronatalt ajánljuk/, mely biztosítja az Ön szervezete számára, hogy többlet-tápanyaghoz jusson, amire mind Önnek, mind a méhében fejlődő magzatnak az elfogyasztott táplálékon túlmenően rendkívül nagy szüksége van. Le szeretném szögezni, hogy egész terhessége alatt bármikor az Ön rendelkezésére állunk, bennünket nem tud zavarni, csak azzal, ha elkésve jön és már nem tudunk segíteni a problémáján. Alapelvünk az, hogy inkább jöjjön naponta többször hiába, mint későn. Panaszmentesség esetén a 32. terhességi hétig négyhetente egyszer, a 32-36. hét között kétszer, majd az utolsó négy hétben hetenként kell jelentkeznie. Ezek természetesen csak rutinvizsgálatok, amit szükség esetén speciális vizsgálatok is kiegészíthetnek. Ezek elvégzéséről és annak szükségszerűségéről Önt minden alkalommal természetesen tájékoztatni fogjuk.

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-13A szülés várható időpontjának kiszámítása a következő módon történik: az utolsó menstruáció kezdőnapjához 7 napot adunk, majd levonunk három naptári hónapot. Bizonytalanság esetén az így kapott terminust pontosítják az első magzatmozgás pontos dátuma és a terhesség folyamán elvégzett ultrahang-vizsgálatok.

A kezdet kezdetétől tartson igényt férje vagy partnere segítségére. Szükséges, hogy Ő is megismerje és megértse azokat a problémákat és változásokat, amelyek Önre várnak és azt, hogy felismerje, hogyan tud majd segíteni akkor, amikor Önnek maximális gondoskodásra lesz szüksége. Ha már vannak kisgyermekei, készítse fel Őket arra, hogy hamarosan új kistestvérük érkezik és ugyanakkor éreztessék velük, hogy őket is legalább annyira szeretik. El kell magyarázni, hogy az édesanya néhány napot kórházban fog tölteni és ezen idő alatt valaki más fogja majd a gondjukat viselni. Emlékeztesse őket arra is, hogy ha majd az újszülött megérkezik, szükség lesz a segítségükre a kistestvér gondozásában.

A legelső teendője, hogy felkeresse a területileg illetékes Terhesgondozó védőnőjét, hogy az adminisztráció és a szükséges laborvizsgálatok minél hamarabb megtörténjenek. Keresse fel kérem a háziorvosát belgyógyászati kivizsgálás és EKG-vizsgálat céljából, illetve a fogorvosát, hogy kiderüljön, hogy nincs-e sürgős kezelést igénylő fogászati megbetegedése, mely a terhesség során rohamosan romolhat.

A 12. hét betöltése után fog sor kerülni az első genetikai ultrahang-vizsgálatra és a Down-kór-szűrést célzó vérvételre. Az UH-vizsgálatot a 20. és a 30. hét környékén, majd a 38. héten megismételjük. Ugyanekkor laboratóriumi ellenőrzésekre is sor fog kerülni. A 16. hét betöltése után AFP-szűrésre, a 24-26. héten terheléses vércukor-vizsgálatokra küldjük. A 38. héten Streptococcus-szűrés történik. A 35. hét után hetente, szükség esetén sűrűbben magzati szívhangvizsgálatok történnek.

A magzat méhen belüli fejlődése

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-2A terhesség első 14 hete alatt a magzat 9 cm hosszúságot ér el és minden fontos szerve kifejlődik. Ebben az időszakban a röntgensugárzás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás, vagy egyes gyógyszerek alkalmazása komolyan veszélyeztetheti a méhen belül fejlődő magzatot. Az első három hónapban a terhesség külsőleg nem látható. Ezen időszak alatt csak 1-2 kg testsúlynövekedés várható. Emlői megnagyobbodnak és érzékenyebbé válnak, esetleg reggelente hányinger vagy hányás jelentkezik.

A 15. és a 24. terhességi hét között a magzat eléri a 30 cm-es hosszúságot és a súlya kb. 700 g. Ilyenkor már egyértelművé válik a neme is. Ön kezdi jól érezni magát és jobban is fog kinézni. A terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-3korábban észlelt kellemetlen panaszok megszűnnek. Ebben az időszakban 4-6 kg közötti súlygyarapodás várható és tapasztalni fogja majd azt a csodálatos érzést, hogy magzata megmozdul.

Kérem, hogy ennek időpontját pontosan jegyezze fel és közölje velünk!! Kezdjen el kényelmesebb ruhákat viselni és ha szokott, speciális melltartót hordani. Helyes áttérni a lapos-sarkú cipők használatára, hogy egyensúlyának biztonságát növelje és a hátfájást elkerülje.

A terhesség utolsó 16 hetében gyermeke teljesen kifejlődik, a 40. hétre eléri a 3 és 4,5 kg közötti testsúlyt. Mozgásai erősebbé és gyakoribbá válnak. Gyakran kellemetlen érzés alakulhat ki amiatt, hogy a magzat nyomja a hólyagot, ahogyan egyre lejjebb száll a medencéjében és így sokkal fáradékonyabbá válik, mint eddig. A súlynövekedés miatt, főleg estére, a bokák megduzzadhatnak. Ez a jelenség természetes és általában enyhíthető, ha napközben lefekszik, vagy pihentetőül felteszi a lábát. Itt az ideje, hogy megvásároljon és beszerezzen mindent, amire szüksége lesz a kórházban és gyermeke hazavitelekor.

A terhesség során kerülendő dolgok

A nehéz fizikai munkát egész terhessége alatt mellőzze. Ne hajoljon és guggoljon sokat. A fizikai munka nem káros, csak a kifejezetten nagy súlyok mozgatása, emelése, cipelése.

Bármely, Ön által szedett gyógyszer hatással lehet a magzatra és a csecsemő már gyógyszerhozzászokással születhet. Bizonyos készítményeknek magzatkárosító hatása is van. Ezért nem szabad soha semmilyen gyógyszert beszednie, hacsak nem orvosa írja elő, aki tudatában van terhességének. Kérjük, hogy amennyiben nem életmentésről van szó, minden készítmény szedésére vonatkozóan kérjen telefonon vagy személyesen tanácsot.

A terhesség és a szoptatás alatt ne igyon alkoholtartalmú italt. Helyes minden olyan dolgot kerülni, ami nagyobb mennyiségben tartalmaz alkoholt, mint például sok köhögéscsillapító vagy meghűlés elleni kanalas orvosság. A terhesség ideje alatt történő alkoholfogyasztás a vetélés és a veleszületett rendellenességek kockázatát növeli és a gyermek születési súlyának csökkenését okozza.

A terhesség alatti dohányzás koraszüléshez vezethet, növekszik a vetélés és más komplikációk, valamint a magzat alacsony súllyal történő születésének gyakorisága. A dohányosok gyermekei gyakrabban halnak meg a hirtelen csecsemőhalál szindrómában és sokkal fogékonyabbak a légúti fertőzésekkel szemben. Mindenképpen hagyja abba a dohányzást a terhesség diagnózisának felállítása után azonnal. Ha partnere vagy közvetlen környezete dohányzik, úgy őket is kérje meg, hogy az ön jelenlétében ne dohányozzanak, mert a passzív dohányzás is rendkívül sok veszélyt rejt magában.

A terhesség során kerülni kell az intenzív napsütést és a szoláriumot. A várandós nő a megnövekedett nagyobb keringő folyadékmennyiség miatt amúgy is relatív vérszegénységben szenved, amin a napsugárzás intenzív ultraibolya tartományú részének vörösvértestpusztító hatása akár jelentős mértékben is képes rontani, ezért nyáron 10 és 16 óra között a napozás szigorúan ellenjavallt.

Amennyiben a méhszája nyitott, szigorúan kerülendő a közös fürdő és az uszodai úszás is. Nyaralási vagy wellness-szándéka esetén konzultáljon az orvosával!

A terhesség alatt előforduló gyakori kellemetlenségek kezelése

Émelygés, hányás. Ezek rendszerint nem tartanak hosszú ideig, legkésőbb a 12. hét végére elmúlnak. A felkelés előtt kb. 30 perccel elfogyasztott száraz gabonaétel, pirítós vagy száraz keksz segíthet. A napi ötszöri étkezés /a három főétkezés helyett/, valamint a zsíros és fűszeres ételek kerülése szintén ajánlott. Folyadékot inkább az étkezések közötti időszakban próbáljon meg fogyasztani és ne az étkezésekkel egyidőben. Tartsa lakását szagoktól annyira mentesen, amennyire csak lehetséges.

Gyógyszert csak orvosi utasításra szedjen.

Gyomorégés. Általában az étkezések után jelentkezik, amíg Ön pihen vagy alszik. A napi ötszöri étkezés és a zsíros, fűszeres vagy gyomorizgató ételek kerülése segíthet.

Székrekedés és aranyér. A székrekedés meglehetősen gyakori a terhességben. Bőséges mennyiségű víz és magas rosttartalmú ételek, mint pl. a különböző teljes őrlésű gabonafélékből készült termékek, kenyerek, nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása általában megoldja a helyzetet. Ha a probléma továbbra is fennáll, vagy ha fájdalom, illetve vérző csomó jelentkezne, forduljon orvoshoz.

Lábikragörcs. Ez a kellemetlen panasz a terhesség vége felé szokott jelentkezni és általában a lábikra izmának hőkezelésével masszírozásával vagy mozgatásával lehet megszüntetni.

A visszértágulat, vagyis a vénák kitágulása elég gyakori a terhesség során. Megelőzésében segítséget nyújthat, ha a lábat naponta néhány percre megemelik. Ha a visszértágulat már kialakult, rugalmas harisnya vagy pólya viselése javasolt.

Gyakori vizelési inger a terhesség elején és végén természetes jelenség. Megelőzni semmivel sem lehet, de nem szabad a vizelési ingert visszatartani sem, mivel növelheti a húgyhólyag vagy a vesék fertőződésének veszélyét.

Hüvelyfolyás. Sűrű, fehér váladék jelentkezése természetes. Használjon tampon helyett intimbetétet alsó ruházata védelmében. Ha azonban a váladék véres, sárgás, zöld vagy sötét lesz, illetve rossz szaga van, mennyisége megnő vagy habos lesz, égető érzést illetve viszketést okoz, forduljon orvoshoz.

Hátfájás. Segíthet lapos sarkú cipők és terhességi fűző viselése. Kerülje a nehéz munkát, vagy a hátát megerőltető emelést. Ha a fájdalom nem szűnik, kérje meg a védőnőt, hogy ajánljon tornagyakorlatokat.

Mikor forduljon orvoshoz?

A terhességek túlnyomó része szövődménymentesen zajlik le. Ha időnként jelentkeznek is komplikációk, az idejében elkezdett kezeléssel gyakran sikerül elkerülni a komoly bajokat. A következőkben felsorolunk néhány korai figyelmeztető jelet, melyek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz kell fordulni:

 • hüvelyből, mellbimbóból vagy végbélből történő vérzés
 • a kezek és a bokatáj tartós duzzadása, puffadtsága,
 • a lábak és a hasfal duzzadása,
 • súlyos, visszatérő fejfájás,
 • homályos látás vagy egyéb látási zavarok,
 • hirtelen történő, nagymértékű súlygyarapodás,
 • éles vagy elhúzódó hasi fájdalom,
 • hirtelen folyadék eltávozása a hüvelyből,
 • súlyos vagy elhúzódó hányás
 • magas láz.

A helyes étkezésről

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-7A terhesség alatt a tápanyagszükséglet megemelkedik. Ilyenkor a szervezet néhány tápanyagból többletbevitelt kíván, hogy a fejlődő magzat és az anyai szervezet megemelkedett szükségletét kielégíthesse. Önnek és gyermekének minden nap szüksége van fehérjékre, szénhidrátokra, zsírokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, vízre, valamint rostanyagokra. A megfelelő táplálkozáshoz és a vitaminok, valamint az ásványi anyagok kiegyensúlyozott beviteléhez Önnek naponta 6-8 pohár folyadékot, valamint bizonyos mennyiségű zsírt és az alábbi ajánlott mennyiséget kell elfogyasztania a négy alapvető élelmiszercsoportból.

Tej és tejtermékek. Naponta négy alkalommal helyes fogyasztani az ebbe a csoportba tartozó élelmiszerekből. Választhat a következő tejtermékekből, a felsorolt mennyiségek az egy étkezés alkalmával fogyasztható mennyiséget jelentik: 230 g teljes tej, alacsony zsírtartalmú tej, író vagy lefölözött tej, 2 szelet sajt, 1 csésze joghurt, tejsodó vagy tejes puding. A fagylaltot szintén ide sorolhatjuk. Ne felejtse el, hogy minden a főzéshez használt sajt vagy tej beleszámít a teljes mennyiségbe.

Fehérjét naponta legalább három alkalommal kell fogyasztania. Ez lehet pl. 50-100 g sovány hús, hal vagy szárnyas, 2 db tojás, 1-1,5 csésze főtt bab, borsó vagy lencse. A mogyoróvaj, sajt, dió és különböző magok szintén ebbe a csoportba értendők.

Kenyerek és gabonafélék legalább négy alkalommal kell hogy naponta fogyasztásra kerüljenek.

Előnyben kell részesíteni a teljes őrlésű gabonafélékből készült kenyereket és a zabpelyhet. Egy étkezés alkalmával egy szelet kenyeret, zsemlét vagy süteményt fogyaszthat, vagy 1/2-3/4 csésze főtt vagy száraz zabpelyhet, főtt rizst. A kekszek, palacsinták szintén ebbe a csoportba tartoznak.

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-8

Gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása naponta minimum négy alkalommal ajánlott.Egyszeri alkalommal legalább 1/2 csésze gyümölcs, zöldség vagy juice fogyasztandó. Naponta biztosítani kell a megfelelő A és C vitamin mennyiséget. A sárgarépa és a saláta A vitaminban, míg a citrusfélék, a paradicsom C vitaminban gazdagok. Segítenek a székrekedés elkerülésében is.

Zsírok és édességek a terhesség alatt is szükségesek, de ne felejtse el, sok kicsi, sokra megy. Vaj, margarin, olajok, zsírok, salátaöntetek, desszertek, cukor és más édességek tartoznak ebbe a csoportba. Ha a súlynövekedése túl sok lenne, ezekből az élelmiszerekből csökkenteni kell a bevitelt.

Megkívánt ételek. Ha egy ételt megkívánt, jó, ha eszik belőle, feltéve, hogy jól emészthető. Néhány kismama megkívánhat olyan anyagokat is, amelyek nem élelmiszerek, mint pl. az agyag vagy a háztartási keményítő. Ha Ön ilyenféle anyagokat kíván meg, feltétlenül közölje orvosával.

Vitamin és ásványi anyag pótlás. A terhesség alatti kiegyensúlyozott étrend majdnem mindent biztosít, amire Önnek szüksége van. Mindazonáltal a terhesség során bizonyos anyagokból szükséglete nagymértékben megemelkedik, és nagyon nehéz ezekből az anyagokból csak étkezéssel elegendő mennyiséget a szervezetbe juttatni. Ezen okból ajánljuk Önnek a New life kapszulát, mely vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmény és a terhes és szoptató anyák speciális tápanyagigényének kielégítésére szolgáló szer. A készítmény összetétele az Egyesült Államokban kidolgozott, Ajánlott Napi Dózis néven összefoglalt tápanyagszabvány előírásain alapul, amelyet Magyarországon is hivatalosan elfogadnak. A többi hasonló összetételű készítménnyel szemben nagy előnye, hogy folyamatos felszívódású, ezért szedése alatt folyamatosan egyenletes vérszintet biztosít az anyai és magzati szervezetben. Ajánlott dózisa panasz- és tünetmentes terhességben napi 2×1 kapszula, kóros terhességben, a 36. hét után és a teljes gyermekágyas időszakban 2×2 kapszula.

 

Formában maradni

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-13

Minél aktívabb marad a terhesség alatt, annál jobban fogja érezni magát. Mind Önnek, mind magzatának szüksége van mozgásra, napfényre és friss levegőre, így amikor csak szüksége van rá, iktasson be valamilyen szabadtéri tevékenységet. Egy jó séta az egyik leghasznosabb mozgásfajta, amivel az egész testét megmozgatja és segít megerősíteni azokat az izmokat is, amelyeket a vajúdás közben majd használni kell. Igen jól átmozgatja izomzatát a nem versenyszerű úszás is.

A terhesség során az alvás és a pihenés legalább annyira fontos, mint a mozgás. Minden bizonnyal szüksége lesz legalább nyolc óra alvásra és némi nappali pihenésre is. Ha lehetséges, a pihenőidejét minden nap ugyanarra az időre tervezze.

 

Személyi higiénia

Fogápolás. Amint megtudja, hogy terhes, keresse fel fogorvosát, aki gondosan megvizsgálja és ha szükséges elvégez minden fogorvosi beavatkozást. A terhesség hajlamosít a meglevő fog- és ínybetegségek romlására, ezért a terhesség folyamán fokozott ellenőrzésre van szüksége. Ez azonban csak abban az esetben ér valamit, ha Ön is fokozott gondot fordít fogainak ápolására.

Fürdés. A napi fürdés vagy zuhanyozás felfrissíti és megnyugtatja, sőt segít a hüvelybemenet tisztántartásában és így a fertőzések megelőzésében is. Ez nagyon fontos, mert a terhesség ideje alatt nem szabad irrigálni. Tegyen gumiszőnyeget vagy törülközőt a fürdőkádba, hogy megelőzze az elcsúszást. A terhesség utolsó hónapjában inkább már csak zuhanyozzon.

Emlőápolás. Jobban fogja magát érezni, ha terhesség során megfelelő tartást biztosító melltartót visel. A legjobb, ha jól illeszkedő kismama-melltartót visel, amelyik nem szorítja és így nem is dörzsöli az emlőbimbót. Ha mellei nagyok, kényelmesebben érezheti magát, ha alvás közben is melltartót visel.

Mellbimbójából a terhesség közepétől gyakran váladék szivárgását észleli. A tiszta vagy sárgás folyadék, amelyet előtejnek hívnak, azt jelzi, hogy az Ön szervezete felkészült a szoptatásra. Ha az előtej beszárad, öblítse le meleg vízzel. Tartson száraz pamutbetétet a melltartójában a szivárgó folyadék felszívása céljából.

Öltözködés. Öltözéke legyen laza, sehol ne szorítson. Választhat könnyebb szövetet, mivel a legtöbb terhesnek fokozott melegérzete van. Kényelmi és biztonsági szempontok miatt helyes lapos sarkú cipőt viselni.

Munka. Ha a munkaköre nem nehéz fizikai jellegű és nem dolgozik veszélyes anyagokkal, a terhesség ideje alatt a 36. hétig dolgozhat. Ha ülőmunkát végez, próbáljon meg napi két-három alkalommal néhány perces sétát tenni. Ha állómunkát végez, napi két-három alkalommal üljön le és lábát feltéve pihenjen.

Sexuális élet. A nemi élet alhasi vérbőséget okoz, az ondó prostaglandin tartalma méhösszehúzódásokat provokálhat, az aktus fizikai terhelést jelent a belső nemiszervek számára, ezért bizonyos esetekben fokozza a spontán vetélés és a koraszülés valószínűségét. Ezen okból azt az álláspontot képviseljük, hogy a nemi életet az első és utolsó 12 hétben szigorúan tiltjuk és a köztes időszakban a közösülést nem ajánljuk.

Felkészülés a szülésre

Válasszon gyermekorvost születendő gyermeke számára. Célszerű, ha az első találkozásra már a terhesség utolsó harmadában sor kerül, és Önök meggyőződhetnek arról, hogy az illető személy szerint szimpatikus-e és követelményeik kölcsönösen megfelelnek-e egymásnak.

A szülés várható időpontja előtt 3-4 héttel már helyes összekészíteni minden szükséges dolgot. Szüksége lesz papucsra, köntösre, fehérneműre, téli időszakban melegítőre, tisztálkodószerekre, törülközőre, olvasnivalóra, evőeszközre, pohárra, szalvétára. Ne hozzon magával hálóinget, mert azt minden nap, szükség szerint akár többször, sterilizálva tőlünk kap.

Készítse össze az újszülött ruháit is, amiben majd hazatér. Ezek: 1 kising, 1 rékli, télen 1 rugdalózó, sapka, 1 gyermekpléd, pólya és 3-4 szövetpelenka. /Kórházi ápolása alatt minden újszülött-ruhaneműt és ápolási cikket a kórház biztosít./

Az anyakönyvezési problémák elkerülése érdekében szükség van 90 napnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonatukra, elvált nő esetében a bírói ítéletre, vagy hiteles másolatára, özvegyek esetében az elhunyt férj halotti anyakönyvi kivonatára. Amennyiben Ön nem él házasságban és nem hoz magával apasági nyilatkozatot, a gyermek az Ön nevére lesz anyakönyvezve. Az anyakönyvi hivatal az apa személyi igazolványát is kéri. Kérjük, ne felejtse otthon társadalombiztosítási kártyáját sem. Beutalóra nincs szüksége.

Bizonyosodjon meg arról is, hogy autója megfelelően működik. Ellenőrizze a kórházba vezető útvonalat, legyen egy másik útvonala arra az esetre, ha elterelnék a forgalmat. Gondoskodjon egy másik vezetőről arra az esetre, ha férje vagy partnere megbetegedne vagy dolgozna, amikor a szülés ideje elérkezik. Amennyiben Önöknek nincs autójuk és megfelelő szállítóeszközről nem tudnak gondoskodni, az Országos Mentőszolgálat éjjel-nappal hívható. A terhesgondozás első alkalmával Ön kap egy igazolást is, melynek alapján a mentőszolgálat kórházunkba szállítja.

A vajúdás és a szülés

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-4Jósló fájások. A terhesség utolsó hónapjában rendszertelen méhösszehúzódásokat tapasztalhat, ami teljesen természetes jelenség. Többen úgy gondolják, hogy ez már a szülés kezdete és ezért kórházba mennek. Az igazi vajúdás alkalmával a méhösszehúzódások rendszeresek és erősebbek lesznek, egyre gyakrabban jelentkeznek. Ha az un. jósló méhösszehúzódások fájdalmasakká válnak, próbálja megváltoztatni testhelyzetét. Sétáljon, ha addig pihent, illetve feküdjön le, ha addig állt. Ha a fájdalom továbbra is megmarad, beszélje meg orvosával.

A vajúdás minden terhességnél másképp kezdődhet. A következőkben említett három jel bármilyen sorrendben jelentkezhet.

Rendszeres összehúzódások: általában a deréktájon kezdődnek és előrefelé húzódnak.

Véres váladék: a hüvelyből vérrel színezett nyálkahártya-dugó távozik.

Magzatvízcsorgás vagy szivárgás: első gyermek születésekor a magzatburok megrepedése után a vajúdás még órákig eltarthat, de a további szülések során a vajúdás nagyon rövid idejű is lehet, ezért célszerű azonnal elindulni. Lényeges, hogy megfigyelje a magzatvíz színét, szagát és mennyiségét.

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-9

A kórházi felvétel során Önről kórlapot állítanak ki és a vizsgálat után a szeméremtájékot fertőtlenítik. Ezután a szülőszobára kerül, ahol a magzat szívműködését és a fájások minőségét rögzítő készüléket helyeznek a hasára. A vénájába esetleg infúziót kötnek, mely biztosítja, hogy az egész szülés alatt az orvos bármelyik pillanatban gyors gyógyszeres beavatkozásra legyen képes.

A vajúdás és a szülés három fázisa különíthető el. Az első a tágulási szak, mely az első szülés esetén 8-12 óra. Ennek során a fájások hatására a méhszáj kitágul és a magzat koponyája a szülőcsatornán végighalad. A kitolási szakasz a méhszáj eltűnését követően első szülőknél 1/2-1 órán át tart és a teljes magzat áthalad a szülőcsatornán, megszületik. A következő un. lepényi szakaszban a lepény születik meg 5-10 perc alatt.

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-12

Szövődménymentes szülés esetén Ön a szülést követően két órát tartózkodik a szülőszobában, ezalatt megtörténik gátsebének ellátása is. Ha valamilyen okból altatásra volt szüksége, úgy ez az idő négy óra. A gátseb ellátása helyi érzéstelenítésben történik. A gátseb un. gátmetszés során alakul ki, ezt azért végezzük, hogy a magzat világrajövetelét megkönnyítsük és ugyanakkor megakadályozzuk a gát szöveteinek túlzott kinyúlását és szakadását. Az első két szülés során gátmetszést rutinszerűen végzünk, ha a szülésznő jelzi ennek szükségességét.

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-10

A császármetszés során a magzat a hasfalon keresztül, műtéti úton születik meg. Ennek lehetnek anyai és magzati javallatai. Minden olyan esetben, amikor az anya vagy a magzat élete vagy egészsége a hüvelyi szülés során veszélyeztetett, elvégezzük. Jóllehet ez nagy sebészeti beavatkozás, a modern technikának köszönhetően, nem rejt lényegesen több veszélyt, mint a hüvelyi szülés. A műtét utáni kb. 48 órát leszámítva, felépülése gyakorlatilag olyan lesz, mint a normál szülés esetében.

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-11

Kórházunkban a szülések zöme apás szülés, de lehetőség van bármelyik felnőtt hozzátartozójának is arra, hogy az Apát helyettesítse. Az ezzel a lehetőséggel élni nem kívánók számára is minden vajúdó mellett saját szülésznő tevékenykedik, biztosítva az Ön számára is a hozzátartozói szintű szeretetteljes gondoskodást és a megfelelő szakellátást.

Gyermekágy

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-5Miután Ön a szülőszobáról kórtermébe kerül, az első pár órát feltehetően alvással fogja tölteni. Ezután, ha a szülésznő erre engedélyt ad, megpróbálhat óvatosan felkelni. Minél gyorsabban mobilizálja magát, annál gyorsabb a felépülése. Látogatót minden nap a kórházi rendnek megfelelően fogadhat, de egyszerre csak maximum 2 személy tartózkodhat Önnél fehér köpenyben, amit a kórteremben találnak látogatói. Vágott virág, gyorsan romló ételek, szénsavas üdítők és kiskorú gyermekek behozatala szigorúan tilos!!

Normál szülés esetén minimum 72 óra napos kórházi tartózkodásra kell számítania szövődménymentes esetekben, császármetszés esetén ez állapottól függően minimálisan ugyanennyi.

Távozása után is tudnia kell, hogy panaszok esetén bármikor rendelkezésére állunk. Rendszeresen figyelnie kell gát- ill. hassebét, emlőit, hőmérsékletét és a hüvelyi folyás milyenségét, mértékét.

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-6Panaszok esetén ha idejében jelentkezik, konzervatív eszközökkel és ambulanter tudunk segíteni, később már csak ismételt kórházi felvétel során.

Legfontosabb feladata a megelőzés. Gondoskodjék róla, hogy

 • körmei mindig rövidre nyírottak legyenek,
 • szoptatás és fejés előtt szappanos, meleg vízzel kezet mosson,
 • emlőit szappanos vízzel tisztítsa meg, a bimbót és a bimbóudvart bórvizes vagy
  Neomagnolos vattával mossa le
 • szoptatás után emlői legyenek puhára lefejve,
 • szoptatás után emlőit borítsa le vagy egy kifőzött és mindkét oldalán forró vasalóval
  átvasalt pelenkával vagy steril melltartóbetéttel,
 • minden nap legyen széklete /ha szükséges, csak tablettás hashajtót szedhet!/
 • minden székelés és vizelés után gátsebe legyen tisztára mosva és fertőtlenítve

Neomagnolos vagy hypermangános vízzel, majd az első két hétben vagy steril vattával vagy vastag betéttel leborítva.

A hasseb kezelését egyénileg ismertetjük.

A szülést követő hat hétben tilos nemi életet élni és fürdőkádba ülni!! A hat hét leteltével kérjük, hogy kontroll-vizsgálatra fáradjon vissza rendelőnkbe.

Köszönjük, hogy ismertetőnket végigolvasta és reméljük, hogy a későbbiekben hasznos útmutatóul szolgál Önnek és családjának egyaránt. Terhességéhez és szüléséhez sok szerencsét és jó egészséget, újszülöttjéhez sok boldogságot kívánunk!

terhestanacsadas-es-szulesfelkeszites-14

Print Friendly, PDF & Email