Schüssler-só terápia és arcdiagnosztika

Print Friendly, PDF & Email

dr_wilhelm_heinrich_schusslerDr. Wilhelm Heinrich Schüssler (1821-1898) orvos, homeopata és kutató. 32 éves korában válhatott orvossá, s már akkoriban lenyűgözte a Homeopátia tudománya, melyet kortársa és elődje, az orvos Samuel Hannemann fedezett fel. Később ezt a technikát alkalmazta szerei elkészítésénél.

Alapelve: a szervezet számára elengedhetetlen fontossággal bírnak a szervetlen sók jelenléte.

Célja az volt, hogy az addigi terápiás eljárások sikertelenségére magyarázatot, megoldást találjon. Már 1862-ben, – tehát még jóval a biokémiájának kifejlődése előtt, – keresi a hiánytüneteket:

„Melyik az az anyag, amely hiánya vagy lecsökkent jelenléte a betegségeket kiváltja, netán azokat megtartja?”

Minél inkább a hiánytüneteket helyezte Schüssler az előtérbe, annál inkább távolodott homeopátiás gyökereitől. Schüssler biokémiája egész egyszerűen nem felelt meg a homeopátiás tanoknak. A tudományos orvoslás pedig mint homeopátiával foglalkozót nem vette komolyan. Elmélete nagy ellenállásba ütközött, korát megelőző természettudományos, racionális és analitikus felfogását rendre kinevették.

Schüssler tanításai:

 1. Minden betegség legfőbb oka a sejtek szintjén bekövetkező szervetlen, esszenciális ásványanyagok h i á n y á b a n keresendő
 2. A hiányzó anyagok bejuttatása révén a sejtek ásványanyag-h i á n y a kiegyenlítődik, és ezáltal következik be a gyógyulás
 3. Az ásványi anyagok bejuttatása a sejteken belülre csakis minimális adagolásban, hígítva történhet
 4. Ezeket addig kell hígítani, amíg azok képesek a száj-, torok- és nyelőcső finom nyálkahártyáin átjutni és így egyből a keringésbe áramolni, ezáltal az emésztőrendszert kikerülni.

Hogyan hatnak szervezetünkre ezek a sók?

A Schüssler-féle biokémiai életsók létfontosságú és természetes anyagok, mindenféle mellékhatástól mentesen, se nem gyógyszerek, se nem drogok. A testbe való gyors felvételnek köszönhetően rögtön a sejtek belsejébe juthatnak, és az ott kialakult zavart ásványanyag háztartást egyenlítik ki. Miután ezt megtették, a szervezet öngyógyító ereje ismét aktív lehet.

Érdekes, hogy a mai modern természettudományi vizsgálati eredmények hatalmas késéssel bár, de rendre visszaigazolják mindazt, amit Schüssler 130 éve az emberiség elé tárt.

schussler-so-1

Egyike volt azon első kutatóknak, akik megkísérelték ezen titokzatos összjátékot megfejteni, azt rendszerezni, kitalálni, mely elem mit tesz, és milyen betegségek alakulnak ki, amennyiben csak egy is hiányzik ezekből a létfontosságú, esszenciális elemekből. Az általa először használt „b i o k é m i a „ kifejezés időközben már az orvosi szóhasználatban is helyet talált magának, és azt a tudományágat jelöli, amely ugyanazt kutatja, melyet Schüssler a maga idejében: vagyis a sejtanyagcserét.

Mik is ezek a sók?

Testünkben 12 saját só az, ami életünket ezen a bolygón alapvetően befolyásolja. Ezek a sók, ásványi sók, nélkülük nem létezhet élet. A tengervizekben – minden élet vizében – oldottan vannak jelen. Ásványi sók nélkül nem létezhet élet. A holland tudós, Jacob Moleschott jelentette ki egykoron, hogy az ember csakis akkor lehet egészséges, ha sejtjei folyamatosan megkapják a számukra elengedhetetlenül szükséges ásványi anyagokat, méghozzá a működésükhöz megfelelő mennyiségben és arányban. Schüssler erre alapozva fejlesztette tovább terápiáját. Hosszú évekig vizsgálta betegei vérképeit, majd később elhamvasztottak maradványait is analizálta, és ekkor fedezte fel a következőket: függetlenül attól, hogy kinek a csontját, szövetét vagy szervét vizsgálta (férfi, nő, gyermek, agg), ezek rendre kevesebb mennyiségben tartalmaztak bizonyos ásványi kötéseket, mint az egészségeseké.

Eredményei egyvalamiben megegyeztek: mindig csakis 12 ásványi kötés fordult elő, melyből arra következtetett, hogy ennek a 12 sónak létfontosságúnak kell lennie a szervezet számára, hiányuk különböző betegségekhez vezet, a hiányok pótlása viszont az általuk kiváltott betegségek gyógyulását eredményezi. Ezzel meg is született a terápia.

Ezek a sók nem hagyományos értelemben vett ásványi anyagok, – amelyek a táplálékunkban is jelen vannak – hanem sejtfunkciós anyagok, mert ezek az emberi szervezet egyes funkciójára, működésére vannak hatással. A hígításnak köszönhetően olyan finommá válnak, hogy lehetővé válik a sejtmembránon való átjutásuk (ellentétben a makro-ásványanyagokkal), ahol azután beteljesíthetik kémiai feladataikat. A sók létfontossága a szervezetben: szervezetünk minden egyes sejtjében jelenlévő 12-féle anorganikus (szervetlen) só elengedhetetlen, létfeltétel sejtjeink, szervezetünk számára. Ezek a biokémiai sók meghatározzák a felépítésünket, működésünket, a sók fontos elemei és energiaforrásai a sejtjeinknek. A sók elektrolitként működnek a sejtekben, szerepet játszanak a sejtek bioelektromos összeköttetéseiben.

schussler-so-2

A sejtek normális működésének alapfeltétele a sók megfelelő mennyisége és a sók egymáshoz viszonyított megfelelő aránya a sejten belül. Táplálékkal nem vihetőek be ezek az esszenciális sók a szervezetbe, mert méretüknél fogva nem tudnak áthatolni a sejtmembránon (sejtfalon). Így csak a vér és a szövetközti nedv raktárai pótlódnak, ezért az ásványi anyagok pótlása szájon át sokszor nem elégséges, illetve nem érhető el velük a kívánt hatás. A vérben, ill. a sejtekben lévő egy – egy ásványi anyag kellő mennyisége esetén is kialakulhatnak helyi megoszlási zavarok, ami végeredményben a biológiailag aktív anyagok relatív hiányát is kiválthatják. Ezek a relatív sóhiányok leginkább azért jönnek létre, mert már biológiai értelemben nem reakció képesek, más anyagokkal léptek kémiai kapcsolatba és azzal lekötődtek (pl. konzerválószerekkel, antibiotikumokkal, méreganyagokkal, stb.).

Mely esetekben, élethelyzetekben képes szervezetünknek hathatós segítséget nyújtani az életsó-terápia?

 • blokádok feloldásában
 • információt szállító rendszerünk javításában
 • a homeopátia és a hagyományos orvoslás szereire való jobb és gyorsabb reakció
 • erős gyógyszerek mellékhatásainak mérséklésében
 • sav- bázis háztartásunk helyreállításában
 • immunrendszerünk erősítésében
 • sejtanyagcserénk, sejtfelépítésünk javításában
 • vérünk minőségének javításában
 • gyulladásos betegségek hatásos megelőzésében
 • az ún. puha kötőszövet – a mezenchyma – méregtelenítésében
 • mindenfajta pszichoterápia optimalizálásában
 • valamennyi természetgyógyászati terápia támogatásában
 • élsportban és hobbisportban
 • valamennyi böjt- vagy fogyókúra támogatásában
 • terhesség idejében és közvetlen utána (szoptatás alatt is)
 • lelki, szellemi előrehaladás támogatásában
 • házi kedvenceink (állatok, növények) terápiájában

A sók hiányállapota a szervezetben

Amennyiben a sejten belül az esszenciális sók hiányállapota lép fel, felborulhat a teljes anyagcsere-folyamat, mely szerkezeti, működésbeli elváltozásokat hozhat létre a szervezetben. Ezek a sóhiány-állapotok jellegzetes tünetekkel mutatkoznak. Minden heveny vagy krónikus idegi, lelki, testi megerőltetés, betegség, táplálkozási probléma megterheli a szervezetet, és előbb-utóbb felboríthatja annak elektrolit egyensúlyát is a sejten belül, illetve gyengítheti az immunrendszer és a szervezet antioxidáns-méregtelenítő működőképességét. Sóhiány-állapot léphet fel azonban élettanilag is a kor előrehaladtával, idős emberek esetében, illetve változókorban. Menopauza esetén nők és férfiak számára is igen jótékony és erősítő jelleggel bírhat a Schüssler-sóterápia. A Schüssler-sóterápia a bioenergetikai gyógymódok közt fontos kiegészítő “terápiát” jelent a biorezonancia- és bioenergetikai vizsgálat és energetikai harmonizáció során is.

Akut betegségek esetén egy adott só hiánya kifejezett lehet (akutan fellépő sóhiány), ilyenkor a krónikus sóhiány-állapot (mint tünet együttes) háttérbe szorul. Azonban ha az akut folyamat lezajlott, ismét kimutatkoznak a “valódi” krónikus só-hiánytünetek is. Ezért az akut folyamatok esetében átmenetileg nem adhatóak a krónikus sóhiányra adott szerek, csak a heveny betegséget követően!

Általános sóhiány-tünetek:

 • Csontritkulás, fogszuvasodás, köröm és haj töredezése, sarok-szájzug berepedezettsége, végbél berepedezettsége, visszerek, gyakori gyulladásos panaszok, bőrproblémák, emésztési problémák.
 • Görcskészség az izmokban, fokozott izzadás, hőhullámok kialakulása, gyomorsav túltengés, fáradtság és gyengeségérzet, hormonális zavarok, stressz, ízületi panaszok, hajhullás – fokozott kopaszodás és haj korpa.
 • Az arcon szinte minden sóhiány tünete megmutatkozik: arc elszürkülése vagy sápadtsága, értágulatok, májfoltok képződése, fokozott pattanásos tünetek (gyakran gennyesek), fokozott az arcbőr zsírosodása, hirtelen (korai) ráncosodás lép fel.
 • Elalvási és alvási nehézségek, idegi problémák (fokozott ingerlékenység), migrénes panaszok.

A Schüssler-sók hatásmechanizmusa

Dr. Wilhelm Schüssler  fejlesztette ki 1873-ban azt a só -terápiát, mellyel a szervezetben jelenlévő 12 féle esszenciális só sejtszintű információs hatását, hiányállapot esetén energetikailag, az információ szintjén pótolni lehet. A homeopátia készítés elvén (hígításos módszerrel előállított információs tartalom, fizikai alkotó nélkül) alapuló technikával hozta létre az ún. Schüssler-féle só szereket, melyek a sók sejten belüli hiányállapotának ingerterápiával való biokémiai megszüntetését, illetve az anyagcsere egyensúly visszaállítását segíti elő.

A Schüssler-készítmények 0,25 grammos tabletta formában, D3, D6, D12 potenciában kaphatóak, mely sók a szájnyálkahártyáján keresztül szívódnak fel. Tehát el kell szopogatni a Schüssler-só bogyócskákat, és lehetőleg előtte és utána ½-1 órával nem fogyasztani semmi mást, így maradéktalanul fel tud szívódni és hatni a só biológiai információja a szervezetben, a sejtekben. A sejtek annyit vesznek fel magukhoz a só biológiai információjából, amennyi az egyensúlyuk visszaállításához szükséges.

A Schüssler-só adagolása akut (sürgős) esetben 5-10 percenként 1-1 Schüssler-só tabletta, krónikus (elhúzódó) esetben naponta 3-6 alkalommal 1-2 Schüssler-só tabletta. A gyógyszertárakban 20 gramm / 80 tabletta Schüssler-só kiszerelés kapható (gyártó: DHU). Gyermekek esetében sürgősségi esetben óránként 1-1 Schüssler-só tabletta, elhúzódóan naponta 3-szor, vagy 4-szer 1-1 Schüssler-só tabletta alkalmazható. Csecsemők és kisgyermekek esetén a Schüssler-só tablettát szét kell nyomni és a port a nyelvre szórni.

A hetedik Schüssler-só alkotó, azaz a Magnézium–phosphoricum só esetében alkalmazható az ún. „Forró hetes” Schüssler-só készítmény, erős hasi fájdalmak, görcsös fájdalmak esetén. Ekkor 1 pohár forró vízben 10 darab Schüssler-só tablettát feloldunk, műanyag kanállal elkeverjük, és lassan kortyolva elfogyasztjuk. A Schüssler-só tabletták tejcukrot tartalmaznak, ezért a tejcukor érzékenységben, allergiában szenvedők a Schüssler-só készítményeket nem használhatják! Egyszerre 4 féle Schüssler-só készítménynél többet nem célszerű alkalmazni.

A komplementer medicina, a különböző természetgyógyászati- gyógymódok és alkalmazások (pl. Schüssler-só terápia), az egyén számára szükséges medicinális terápiát-kezelést-diagnosztikát soha nem helyettesítő – helyettesíthető, vagy azt önhatalmúlag ki- és felváltó – felváltható “terápiás” alkalmazások, csak a fizikai-lelki javulást és jóllétet, gyógyulást elősegítő és támogató kiegészítő gyógymódok!

schussler-so-3A 12-FÉLE SCHÜSSLER-SÓ ÉS HATÁSAI – funkcionális szerek

 1. CALCIUM FLUORATUM Schüssler-só (CaF2 – folypát, kalcium fluorid): mely Schüssler-só megerősítheti, feszessé teheti az izmokat, inakat, szalagokat, és az elasztikus szöveteket, segítheti a fekélyek (kiegészítő) kezelését. (A Calcium fluorátum Schüssler-só alkalmazása max. D12 – 4 tabl./nap krónikus kezelésben – DHU gyártó esetén!)
 2. CALCIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (CaHPO4 * 2H2O – foszforsavas mész, kalcium foszfatáz): mely Schüssler-só tápláló, növekedést elősegítő és roboráló szer, táplálhatja az idegeket. Vérszegénység, tüdőproblémák, menstruációs panaszok, csont és fogbetegségek esetén ajánlott.
 3. FERRUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (FePO4 * 4H2O – vas foszfát): mely Schüssler-só elsősegélyszer, lázas, fájdalommal járó állapotokban és sebek, vérzések, zúzódások esetén, fájdalmas heveny gyomorhurut és hányás, lázzal járó nyári hasmenés idején hatékony.
 4. KALIUM CHLORATUM Schüssler-só (KCL – kálium klorid): mely Schüssler-só méregtelenítő szer, segít a salakanyag kiürítésében, segíthet feloldani a kötőszöveti pangásokat, hurutos gyulladások váladékait. Főleg a szem-orr-torokbetegségekben, tüdő-hörgő és mellhártyagyulladásban, oltási károsodások és égés esetén használatos.
 5. KALIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (KH2PO4 – kálium foszfát): mely a legfontosabb idegrendszeri Schüssler só, szívritmuszavaroknál, alvászavarokban, kimerültségben, depresszióban, izomgyengeség, vérzések, bénulások, üszkösödés esetén hatásos kiegészítő gyógymód.
 6. KALIUM SULFURICUM Schüssler-só (K2SO4 – kálium szulfát): mely Schüssler-só anyagcsere szabályzó, a bőr és nyálkahártya (orr-torok-fül-hörgő-kötőhártya) gyulladásait, sérüléseinek gyógyulásának gyógyulását elősegítheti. A méregtelenítő és kiválasztási funkciókat fokozhatja.
 7. MAGNEZIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (MgHPO4 * 3H2O): mely Schüssler-só idegrendszeri és nyugtató hatású lehet, görcsoldó és frissítő, élénkítő hatású, kiváló (kiegészítő) fájdalomcsillapító idegfájdalmak, migrénes hajlam, és kólikák (hasi görcsök) esetén.
 8. NATRIUM CHLORATUM Schüssler-só (NaCl – nátrium klorid): mely Schüssler-só segít a szövetek víztartalmának szabályozásában, vízhajtó hatású, hidratálja a kiszáradt nyálkahártyát, serkentheti az anyagcserét és salakürítést. Vérszegénység, étvágytalanság, tejhiány gyermekágyas anyáknál, könny-és nyálfolyás, fejfájás, neuraszténia esetén hatásos kiegészítő gyógymód.
 9. NATRIUM PHOSPHORICUM Schüssler-só (Na2HPO4 * 12H2O): mely a savakat semlegesítő és lebontó hatású készítmény, vese-epehólyag kő és homok esetén ajánlott kiegészítő gyógymód.
 10. NATRIUM SULFURICUM Schüssler-só (Na2SO4 – nátrium szulfát, Glauber só): mely Schüssler-só anyagcsere fokozó, méregtelenítő, a máj-epe-vese betegségeire, bőrkiütésekre, sömörös bőr, nedvedző alsólábszári fekély és influenza esetén hatékony kiegészítő gyógymód.
 11. SILICEA Schüssler – só / Acidum silicicum Schüssler-só (SiO2 * xH2O – kvarc, kovasav): mely Schüssler-só erősítő, regeneráló, idegrendszeri készítmény, az ingerekkel szemben ellenállóvá teheti az idegeket, reszorpciós szer, a gyulladásos folyamatokban képződött nedveket felszívja, gennyes gyulladások esetén alkalmazható. Erősítheti az ereket, a bőrt, a hajat, a körmöket, porcokat és a csontokat.
 12. CALCIUM SULFURICUM Schüssler-só (CaSO4 * 2H2O): mely Schüssler-só segíthet a nyirokfolyadék tisztításában, az anyagcserét fokozza, vértisztító, segíthet a gennyes sebek és tályog tisztításában. Orrmelléküreg gennyes gyulladása, reuma, szédülés és fokozott álmosság érzet esetén alkalmazható.

A 14-féle kiegészítő Schüssler-só és hatásai

A funkcionális, azaz alapszükségletű Schüssler-sók mellett további kiegészítő ásványi anyagok – Schüssler-só készítmények is kidolgozásra kerültek, melyek esetenként önmagukban, de leginkább a funkcionális Schüssler-só terápia mellett, kiegészítésként alkalmazhatóak D6 és/vagy D12 potenciálban. A kiegészítő Schüssler-só készítményeket dr. Schöpwinkel integrálta a biokémiai terápiába. A kiegészítő Schüssler-sók is csak a szükséges medicinális terápia kiegészítő gyógymódjaként szolgálnak!

 1. /13. Kalium arsenicosum Schüssler-só (K3AsO3 – kálium arzenit) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: főleg heves viszketéssel járó bőrbetegségek, vagy nehezen gyógyuló bőrbetegségek esetén, gyengeség, idegműködési zavarok, bénulások és görcsök esetén.
 2. /14. Kalium bromatum Schüssler-só (KBr – kálium bromid) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: agyi izgalom esetén idegnyugtatásra és alvászavarra, pajzsmirigy betegségek, nyálkahártya bántalmak, idegi alapú látászavar esetén.
 3. /15. Kalium iodatum Schüssler-só (KI – kálium jodid) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: fokozhatja az étvágyat, segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, segítheti a szív és agyműködés szabályozását, érelmeszesedés, reumatikus ízületi duzzanatok esetén.
 4. /16. Lithium chloratum Schüssler-só (LiCl – lítium klorid) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: köszvény, reuma, soványság, kimerülés, mániás depresszió, húgyvezeték – húgycső-húgyhólyag-gyulladás esetén.
 5. /17. Manganum sulfuricum Schüssler-só (MnSO4 * H2O) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: vérszegénység, sápkór, vérzések, keringési zavarok, kimerültség, fogfájás, reumatikus fájdalmak esetén.
 6. /18. Calcium sulphuratum Schüssler-só (CaS – kalcium szulfid) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: kimerültséggel járó állapotok esetén, melyek testtömeg vesztéssel járnak a megfelelő vagy túlzott étvágy ellenére is.
 7. /19. Cuprum arsenicosum Schüssler-só (Cu3(AsO3)2 – réz arzenit) alkalmazhatóság kiegészítő gyógymódként: isiász, izomgörcs, idegfájdalom, epilepszia, kólikás fájdalmak, gyomor-bélgyulladás, vízkórosság esetén.
 8. /20. Kalium alumínium sulfuricum Schüssler-só (KAl(SO4)2 * 12H2O) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: szédülés, székrekedéssel és puffadással járó kólikás fájdalom esetén.
 9. /21. Zincum chloratum Schüssler-só (ZnCl2 – cink klorid) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: agyi izgalom menstruáció előtti időszakban, idegbetegségek, ideges álmatlanság esetén.
 10. /22. Calcium Carbonicum Schüssler-só (CaCO3 – kalcium karbonát) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: nyirokcsomó duzzanatok, korai öregedés, szem-orr-fül krónikus nyálkahártya-betegségei, kisgyermekek alkati kezelésében, pastosus, lymphatikus kövérkés gyermekek esetében.
 11. /23. Natrium bicarbonicum Schüssler-só (NaHCO3 – nátrium bikarbonát, nátronsó) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: anyagcsere folyamat szabályzó – főleg a a vizelettel ürülő anyagok elősegítése, pl. karbamid kiválasztása, hasnyálmirigy működés fokozása esetén.
 12. /24. Arsenum iodatum Schüssler-só (AsL3 – arzén trijodid) alkalmazható kiegészítő gyógymódként: nagyfokú lesoványodással járó tüdőbetegségekben, gyerekek bélhuruttal jelentkező tüdővésze esetén, szénanátha, hörgőasztma esetén.

schussler-so-4Schüssler-só külső alkalmazása, a Schüssler – féle kenőcsök

 1. Calcium fluorátum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: alsólábszári fekélyek, bőrrepedések, hegek túlnövése, sipolyok, körömszéli gennyes gyulladások, aranyeres csomó, visszér, kezek elszarusodó fekélye esetén.
 2. Calcium phosphoricum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: ízületi folyadékgyülem, csontregenerálás, csonthártya gyulladás, nyirokcsomó duzzanat, gennyes bőrkiütések, háti- és keresztcsonttájéki fájdalom – gyengeség, ferde nyak – torticollis esetén.
 3. Ferrum phosphoricum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: zúzódások, rándulások, friss sebek, viszkető csalánszerű kiütések, faggyúmirigy ekcémák, csonttörések esetén létrejövő lágyrész-sérüléseknél.
 4. Kalium chloratum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: tyúkszemek, korpázással járó száraz bőrkiütések – lisztszemcsés, hólyagos – herpeszszerű bőrkiütések, kézszemölcsök, nyálkatömlő gyulladások esetén.
 5. Kalium phosphoricum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: kör alakú kopaszodás, csalánkiütésszerű bőrelváltozások, ótvar, idegfájdalmak, izomgyengeség, szélhűdés, bénulás, izomsorvadás és kezdődő üszkösödés esetén.
 6. Kalium sulfuricum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: bőrviszketés, száraz és megkeményedett bőr – égő érzetű bőr, göbös bőrkiütések, gennyes hólyagok, bőrkorpázás, reumatikus tarkó – hát – végtagfájdalmak, szemhéjszéli gyulladás esetén.
 7. Magnesium phosphoricum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: főleg időskori bőrviszketés, fúró- vagy szúró jellegű idegfájdalmak, melyek helyüket változtatják.
 8. Natrium chloratum Schüssler kenőcs-muriaticum alkalmazható kiegészítő gyógymódként: akne, mitesszer, övsömör, ajak herpesz, faggyúmirigy ekcéma, végbélrepedés, rovarcsípés, főleg kisgyermekek sebzései, körömszél-gyulladás, fehér pikkelyes gombás bőrbetegségek, kemény mirigyduzzanatok esetén.
 9. Natrium phosphoricum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: gennyes furunkulus, borvirág, rezesség az arcon, mézsárga jellegű hólyagos és gennyes bőrkiütések, nyaki nyálmirigy fekélyesedése, orbáncos bőrelváltozás, kezdődő emlőmirigy gyulladás, tejótvar esetén.
 10. Natrium sulfuricum Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: bőrgombásodás, fagyási károsodások, tyúkszem, orbáncos seb (lágy bőrduzzanattal), idegfájdalmak, gennyes sárgás-híg hólyagbennékű bőrkiütések esetén.
 11. Silicea Schüssler kenőcs alkalmazható kiegészítő gyógymódként: nehezen gyógyuló sebek, furunkulus, tyúkszem, kéz és láb nedvedző ekcémája, gyulladásos lábkeményedések, körömszéli gyulladás és gennyesedés esetén.

A szükséges szerek pontos megállapításához komoly segítséget jelent a Schüssler-féle arcdiagnosztika, melyet ezen a linken ismerhet meg.

Köszönjük a figyelmét!

Print Friendly, PDF & Email