PCO szűrés és gondozás

Print Friendly, PDF & Email

drhamvasferenc_gyogyito_jelMit kell tudni a PCOS-ről?

A PCOS jelentése polycystás ovárium szindróma. Bár az elnevezés csupán a petefészek (ovarium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, melyek szerteágazó tüneteket produkálnak. A betegség előfordulása gyakori, de a betegek számát csak becsülni lehet. Megközelítőleg a nők 5-10 százaléka lehet érintett.

A PCOS kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, de a pszichés és környezeti faktorok által is jelentős mértékben súlyosbított betegség, aminek kialakulása általában már a pubertás előtt megindul.

 

pcos-9

A hormonrendszerben keletkező zavar jellemzően nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, a tünetek a legtöbbször hosszú időn át, folyamatosan alakulnak ki.

pcos

Egyéntől függően előfordulhat az is, hogy nem az összes, csak 1-2 tünet alakul jelentkezik.

A PCOS tünetei:

  • rendszertelen menzesz hiányzó peteéréssel
  • terméketlenség
  • sok apró cysta a petefészekben
  • gyulladt, pattanásos, aknés bőr, legjellemzőbben az arc két oldalán a fül mellett

pcos-7

  • inzulinrezisztencia, emelkedett inzulin-szint, lappangó vagy meglévő cukorbetegség
  • fokozott, férfias test- és arcszőrzet, emelkedett tesztoszteron-szint
  • hajhullás, ritkán férfias kopaszodás

pcos-8

  • elhízás, leginkább a hasra, deréktájra lokalizálódó zsírpárnák

Fontos megjegyeznünk, hogy az elhízás nem csak a PCOS következménye, de egyben kiváltó oka is lehet. Az elhízás gyakran jár együtt a metabolikus szindrómának nevezett kórképpel. A metabolikus szindróma jelei a magas koleszterin, megnövekedett vérzsír- és vércukorértékek. Mindezek együttese, különösen öröklött hajlam esetén nagymértékben növeli a PCOS kialakulásának kockázatát.

Hogyan állapítható meg, hogy a tüneteimet PCOS okozza?

A PCOS vizsgálata az un. Rotterdami kritériumok alapján történik. A diagnózis akkor állapítható meg, ha:

1. Két tünet jelen van a következő háromból:

a. a peteérés és tüszőrepedés időleges elmaradása, vagy végleges megszűnése,
b. androgén (férfihormon) túlsúly klinikai és/vagy laboratóriumi jelei,
c. ultrahanggal igazolt PCO

2. A tüneteket nem más hormonális eltérés okozza.

A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges, kellő gyakorlattal rendelkező nőgyógyász azonban egymaga is képes erre. Ezen kívül vizsgálni kell a fokozott szőrnövekedés súlyosságát, a hajhullás mértékét és jellegét, a Cushing-kór jeleit, illetve az acantosis nigricanst (sötét foltok megjelenése a bőrön). A vizsgálat ki kell, hogy terjedjen a testsúly, haskörfogat és vérnyomás mérésére, valamint a nőgyógyászati vizsgálatra is.

pcos-2

A betegség pontos okainak felderítése kapcsán a hormonértékek eltérő időszakokban történő mérésére is szükség van. A hormonvizsgálatok egy részét a ciklus (ha van) első napjaiban (2-4. nap között) kell végezni. A ciklus második felében (szabályos ciklus esetén a 21-25. nap között) mért progeszteron szint az ovuláció megítélésére szolgál, ez különösen fontos a kezelés hatásosságának lemérése során.

Szükség van a teljes körű lipid vizsgálatra, a szénhidrát anyagcsere időszakos ellenőrzésére, a kortizol és vérzészavar esetén, a pajzsmirigy-diszfunkció kizárása céljából TSH vizsgálatra, valamint a Cushing-kór mérsékelt gyanúja esetén is, ennek megfelelő érzékenységű szűrővizsgálatra is.

Kezelés

A kezelés első lépése a hormonszintek normalizálása. A terápiás mód megválasztását az elődleges cél is befolyásolja, ami legtöbbször a fokozott szőrnövekedés, aknék, a vérzészavar és a meddőség kezelése. Helyes, ha a beteg aktuális kezelését évekre elnyúló gondozás követi, melynek során az aktuális terápia mindig alkalmazkodik a nő változó élethelyzetéhez.

Jelenlegi tudásunk szerint a PCOS kezelésében a valódi sikert a kombinált étrendi – testedzés – gyógyszeres kezelési stratégiával érhetjük el. Ezt nevezzük hármas alapkezelésnek.

Az étrendi előírások és a testedzés segítségével tudjuk a legmélyrehatóbban javítani a PCOS-hez társuló inzulinrezisztenciát. Ez sok esetben gyökeres életmódváltást jelent, amivel azonban nemcsak rövidtávon tudunk sikereket elérni (a bőr zsírosodási hajlama csökken, a pattanások elmúlnak, a testtömeg csökken, a falási rohamok eltűnnek stb.), hanem hosszú távon is sikereket érhetünk el azzal, hogy csökkentjük a PCOS-hez társuló anyagcsere-eltérések miatt később kialakuló magasvérnyomás-betegség, szénhidrát-anyagcsere zavarok, 2-es típusú cukorbetegség, vérzsír-eltérések, daganatos megbetegedések kialakulásának lehetőségét.

Testedzés

Elsősorban cardio-edzés ajánlott, legalább heti 3-4 alkalommal, alkalmanként legalább 45 percig, figyelembe véve a páciens képességeit és lehetőségeit. A hangsúly a rendszerességen van! A túlsúlyos betegek lehetőleg olyan sportot válasszanak, melyekkel kímélik az ízületeiket, ugyanakkor elérhető a megfelelő pulzusszám (pl. vízi torna, szobabicikli, ellipszistréner)

pcos-3

Diéta

pcos-4A PCO és az inzulinrezisztencia kezelésében elengedhetetlen, hogy figyeljünk arra mit, mikor és mennyit eszünk. A kezelés hatékonysága csak 40%-ban függ a gyógyszertől, 60%-ban az életmódváltás hozza meg a sikert! A gyógyszer önmagában nem elég! A betegség hátterében fennálló hiperinzulinémiát és inzulinrezisztenciát a táplálkozásunkkal is szabályozni kell!

A hasnyálmirigy inzulin elválasztását elsősorban a szénhidrátokból felszabaduló szőlőcukor (glükóz) fokozza. Attól függően, hogy hány glükóz molekula kapcsolódik össze bennük, megkülönböztetünk egyszerű (gyorsan felszívódó) és összetett (lassan felszívódó) szénhidrátokat.

Az egyszerű szénhidrátokat a szervezet könnyen lebontja glükózzá, hamar fel tudnak szívódni, ezáltal nagyon gyorsan megemelik a vércukorszintet.

Az összetett szénhidrátok bontásához több idő kell, tehát sokkal egyenletesebben, fokozatosabban fognak felszívódni és bejutni a vérkeringésbe, így a vér glükóz szintje is kevésbé fog megemelkedni. Ha pedig a cukor egyenletesebben jut a vérbe, a hasnyálmirigynek sem kell egyszerre nagy mennyiségű inzulint kiválasztania, ezáltal a PCOS hátterében álló hiperinzulinémia csökkenthető.

pcos-5Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak: a gyümölcsök, gyümölcslevek, a tej, a kefir, a joghurt, illetve a cukor és a méz. Az egyszerű cukrok közül a szőlőcukor, a malátacukor, a répacukor, a méz és minden olyan élelmiszer, étel, ital, mely ezek felhasználásával készül, a PCO szindrómás, inzulinrezisztens nők étrendjében nem szerepelhetnek, mivel hirtelen és erőteljes vércukorszint emelkedést váltanak ki, és nem utolsó sorban hozzájárulnak az elhízáshoz!

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak a teljes kiőrlésű lisztek és az ezekből készült pékáruk, a barna rizs, a korpás keksz, valamint a nyers zöldségek. Ezek élettani hatása sokkal kedvezőbb, fogyasztásuk ajánlott.

Pszichoterápia

pcos-6Ez az a probléma, aminek a megoldását rendszeresen elfelejtik, pedig a betegség kiváltó oka nem a petefészekben, nem a hasnyálmirigyben, nem a bőrben, nem az anyagcsere-rendszerben, hanem a pszichében keresendő és található meg. Igen hatékonyan lehet lerövidíteni a javulás idejét a megfelelően megválasztott pszichoterápiás módszerrel, amivel kombinálva a késői szövődmények is kiválthatóak, mert a jó kezelés nemcsak a tünetek megszüntetésére irányul, de az is fontos, hogy megelőzzük a PCOS gyakori szövődményeinek kialakulását, melyek lehetnek: cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, vagy méhtestrák (méhnyálkahártya daganat).

Hatékony kiegészítő kezelésnek bizonyult a saját gyakorlatomban is az AVIVA-torna, és miután ez otthon is végezhető, melegen tudom ajánlani.

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!