Az általam leggyakrabban végzett műtétek

Print Friendly, PDF & Email

A méhnyak diagnosztikus ill. terápiás kimetszése /Conisatio; Konizáció/

 

altalam_vegzett_mutetek-1

A műtét célja: ismételten kóros cytológiai eredmény és a cytológus által javasolt szövettani vizsgálat szükségszerűsége, illetve a méhszáj felszínén elhelyezkedő daganatgyanús terület kimetszése és ezzel a méhnyak hámnyugtalanságának gyógyítása.

A műtét menete: a műtét elvégzését mindenkinek vénás altatásban javaslom. A hüvely kitörlése és fertőtlenítése után a méhnyakon oldalt elhelyezkedő erekre 1-1 megelőző vérzéscsillapító öltést helyezek fel, majd a méhszáj körül vagy késsel, vagy egy magas frekvenciájú vágóeszközzel egy kúp alakú kimetszést végzek, lehetőleg úgy, hogy a kimetszés a méhnyak felszínét és a nyakcsatorna nagy részét is érintse.

altalam_vegzett_mutetek-2A kimetszést követően a visszamaradt sebzés felületét vérzéscsillapítás illetve a vérzés megelőzése érdekében magas frekvenciás eszközzel felületesen leégetjük.

A műtét veszélyei és a lehetséges szövődmények:

 1. A fertőtlenítő szerekkel szembeni túlérzékenység miatt allergiás reakció léphet fel, ami szakszerű ellátással kezelhető.
 2. Utóvérzés léphet fel, mely esetén ismételt vérzéscsillapítás gyanánt esetleg öltések behelyezése válik szükségessé.
 3. A műtét utáni későbbi időszakban gyulladás alakulhat ki, mely antibiotikumokkal kezelhető.
 4. Nagyon ritka esetben ezzel a műtéti technikával is méhnyakszűkület alakulhat ki, ami a méhben a menzesz-váladék pangásával járhat, és ami a méhnyak tágítását teszi szükségessé.

A műtét elmaradásának veszélye, hogy egy esetleges kezdődő méhnyakrák nem kerül időben felfedezésre, és a betegség nem gyógyítható ilyen egyszerű módszerrel, hanem sokkal komolyabb csonkoló műtétre és utókezelésekre /sugárkezelés, kemoterápia/ kell, hogy sor kerüljön.

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!

 

Méhkaparás /Abrasio/

 

altalam_vegzett_mutetek-3

A műtét célja: lehet diagnosztikus és terápiás, vagy mindkettő együtt. Előbbi esetben, csak nyálkahártya-mintavétel a célunk annak megállapítására, hogy meghatározzuk az esetleges vérzészavarok szövettani hátterét. Elhúzódó és/vagy ismétlődő méhvérzések esetén a cél a vérzés megszüntetése, a kóros méhnyálkahártya eltávolítása.

A műtét menete: a műtét altatásban történik. A beavatkozás során a fenti speciális eszközzel a méhűrbe hatolva onnan nyálkahártyamintát veszünk, vagy a kóros nyálkahártyát teljes egészében lekaparjuk. (Erről itt nézhet meg egy videót)

A műtét veszélyei és leggyakoribb szövődményei:

 1. a fertőtlenítő szerekkel szembeni túlérzékenység miatt allergiás reakció léphet fel, ami szakszerű ellátással kezelhető.
 2. altalam_vegzett_mutetek-4a legnagyobb gondossággal elvégzett műtét is járhat sajnos a méhfalon áthatoló sérüléssel, ami hasűri vérzés esetén, esetleg laparoszkópos vagy nyitott hasi műtéti ellátást igényelhet a vérző sérülés összevarrása érdekében. Szerencsés esetben a sérült terület összezárul és nem igényel beavatkozást.
 3. kialakulhat gyulladás, ami antibiotikus kezeléssel gyógyítható.

A műtét elmaradásának veszélyei:

Tekintettel arra, hogy esetleg akár rosszindulatú folyamat nem kerül felismerésre, annak kezelése nem indulhat meg időben, és akár a beteg halálához vagy súlyos károsodásához vezethet. Terápiás beavatkozások elmaradása esetén súlyos vérszegénység és elhúzódó kezelés válhat szükségessé.

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!

 

Terhességmegszakítás és spontán vetélés befejezése

 

A műtét célja: a nem kívánt vagy elhalt terhességnek a méhűrből való eltávolítása.

A műtét menete: a terhességmegszakítás engedély- és fizetés-köteles. Terhességmegszakítás a szükséges engedélyek és műtéti díj befizetését beszerzését követően még nem szült, vagy császármetszésen átesett nők esetében a felvétel reggelén a méhnyakba egy tágító pálcát /laminária/ helyezünk, vagy a méhnyak elé egy speciális tablettát rakunk. Mindkettő a méhnyak erőszakmentes kitágítását célozza, előbbi esetében ez oly módon következik be, hogy a pálcika egy olyan speciális algakomprimátum, amiből a folyadékot teljesen kivonják, így amikor az nedvességgel érintkezik, akkor fokozatosan megduzzad, és a méhnyakat kíméletesen kitágítja. A felhelyezéshez nem szükséges altatás, a művelet kellemetlen, de nem fájdalmas. Néhány órás tágulás után kerül a beteg a műtőbe, ahol az eszköz eltávolítás után a kitágított méhnyakon keresztül egy szívócsövet vezetünk, és azon át a terhességet, vagy annak maradványait szívással eltávolítjuk. Ezután egy curette-kanállal ellenőrizzük, hogy a méhűrből sikerült-e a teljes terhességet eltávolítani. Szült nőnél az előtágítás szükségtelen, náluk a műtét során egy tágító pálca-sor alkalmazásával biztosítjuk a szükséges méhnyak-tágasságot. Műszeres befejezés esetén a műtét lefolyása megegyezik a leírtakkal, a különbség csak az, hogy a műtét nem engedély- és fizetésköteles.

A műtét veszélyei és a leggyakoribb szövődmények:

 1. A fertőtlenítő szerekkel szembeni túlérzékenység miatt allergiás reakció léphet fel, ami szak-szerű ellátással kezelhető.
 2. A legnagyobb gondossággal elvégzett műtét is járhat sajnos a méhfalon áthatoló sérüléssel, ami hasűri vérzés esetén, esetleg laparoszkópos vagy nyitott hasi műtéti ellátást igényelhet a vérző sérülés összevarrása érdekében. Szerencsés esetben a sérült terület összezárul és nem igényel beavatkozást.
 3. Terhességi szövet részleges bennmaradása esetén újabb méhkaparás válik szükségessé.
 4. Gyulladás esetén antibiotikus kezelésre van szükség a gyógyuláshoz
 5. A leggondosabb ellátás mellett is kialakulhat a gyulladás szövődményeként a petevezetők elzáródása, melynek következtében meddőség jöhet létre, és a megtermékenyítés csak mesterségesen történhet.

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!

 

Hüvelyplasztikai műtét

 

A műtétet a nők hüvelytágulással, lesüllyedt hólyaggal /un. hólyagsérvvel/, vizelettartási nehézséggel, és a tág hüvelyből származó szexuális zavarokkal járó panaszai indokolják.

A műtét célja: a helyreállítás, melynek során a hüvelyt szűkítjük, a régi gátrepedés okozta deformitásokat korrigáljuk, a lesüllyedt hólyagot megemeljük, és a húgycső részleges megtörésével az akaratlan vizeletvesztést megakadályozzuk.

A beavatkozás menete: a műtét végezhető altatásban, gerincvelői- és helyi érzéstelenítésben.

A mellső fali /hólyag alatti / plastica menete a következő:

altalam_vegzett_mutetek-5

A mellső hüvelyfali plastica lépései

A hüvelyfalat a húgycső és a húgyhólyag kötőszövetéről lepreparáljuk (A), gézgombóccal vagy ujjunkkal az utóbbiakat az oldalsó hüvelyfalról leválasztjuk (B), majd az húgycső és a húgyhólyag megemelése céljából középen öltésekkel egyesítjük a kötőszövetet (C), és a feles-leges hüvelyfal-szélek kimetszése után egyeztetjük a hüvely-sebszéleket (D)

A hátsófali vagy gátplastica menete:

altalam_vegzett_mutetek-6

A gátplasztika egyes lépései

A hüvelyhám és a bőr határán indítjuk a bemetszést (A), a rombusz alakú hüvelyfali metszést alápreparáljuk (B), a a gát izomrostjait haránt irányú csomós öltésekkel összevarrjuk (C), majd a hüvelyfalat és a gát bőrét elvarrjuk (D).

A műtét utáni állapotban átmenetileg jelentkezhet fájdalom és kevés hüvelyi vérszivárgás is. A hólyagban levő katétert 2-3 nap múlva távolítjuk el, és ha a beteg a hólyagban levő vizeletmennyiséget biztonsággal ki tudja spontán üríteni, akkor hazabocsájtjuk.

A műtét leggyakoribb lehetséges szövődményei:

 1. A fertőtlenítő szerekkel szembeni túlérzékenység miatt allergiás reakció léphet fel, ami szakszerű ellátással kezelhető.
 2. Igen ritkán bekövetkezhet húgycső-, hólyag-, vagy végbélsérülés, melyek a műtét közben megoldást nyernek.
 3. Igen ritkán utóvérzés, vérömleny léphet fel, melyet műtéti úton kell rendezni, és akár vérátömlesztésre is sor kerülhet.
 4. Sebgennyedés, sebszétválás vagy húgyúti gyulladás esetén minden esetben egyénileg döntünk a kezelés módjáról. Ugyanez vonatkozik az igen ritkán adó-dó esetleges sipolyképződésre is.
 5. Műtét után közvetlenül vizelési nehézségek, székletürítési zavarok is előfordulhatnak.
 6. Sajnos a hüvelyfal süllyedése és a vizeletvesztési problémák kiújulhatnak.

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!

 

Hasi méheltávolítás

 

Ez alatt a méh hasmetszés útján való eltávolítását kell érteni. Attól függően, hogy milyen okok indokolják a beavatkozást, más és más műtéti beavatkozást végzünk, más és más behatolásból. A műtétet indokolhatja jó és rosszindulatú betegség egyaránt.

A műtét módja: függően attól, hogy milyen típusú műtétet kell végeznünk a behatolás mód-ja változó. Ma leggyakoribb az un. bikini-metszés, melynek során a legalsó hasi redőben harántmetszést ejtünk, de amennyiben a rosszindulatúság vagy annak alapos gyanúja áll fenn, akkor a szeméremcsonttól induló és a köldökig tartó hosszanti metszésből hatolunk be, me-lyet szükség esetén a szegycsont felé meg is hosszabbíthatunk.

altalam_vegzett_mutetek-7

Az eltávolítás mértékét a betegség határozza meg. Amennyiben erre lehetőség van, akkor a függelékeket és a méhnyakat is megőrizzük, és csak a méhtestet távolítjuk el, hogy ne kelljen megbontani a méhfenék folytonosságát, és megtarthassuk a hormonműködés folyamatosságát. A betegségtől függ a kiterjesztés, mely a függelékek eltávolítása mellett a teljes méhtestre, a környező kötőszövetre, a hüvely egy részére, és a nyirokcsomókra is kiterjedhet. Minden eltávolított rész szövettani vizsgálatra kerül, és ennek eredménye szabja meg a lehetséges utókezeléseket.

A műtét veszélyei és lehetséges leggyakoribb szövődményei:

 1. Fertőtlenítő szerekkel szembeni túlérzékenység miatt allergiás reakció léphet fel, ami szakszerű ellátással kezelhető.
 2. Igen ritkán sérülhetnek a belek, a húgyhólyag, a végbél, a húgyvezeték és a kismedence erei is, melyek ellátását a mindenkori helyzet szabja meg. Sor kerülhet vérátömlesztésre is.
 3. A műtét utáni korai időszakban a szokásos műtét utáni panaszokon túl felléphet utóvérzés, bélműködési, vizeletürítési zavarok, gyulladások, a hasseb gyógyulási zavarai, bőrérzési zavarok, melyek gyógyszerek adását, esetenként újabb műtétet igényelnek.
 4. Műtét után sajnos még véralvadásgátló-kezelés mellett is felléphet trombózis vagy embólia.
 5. Igen ritkán kialakulhat hasfali sérv, bélösszenövések, ennek következtében bélelzáródás, sipolyképződés.
 6. A petefészkek eltávolítása hormonzavart, kiesési tüneteket okozhat, melyek gyógyszeresen kezelhetőek.
 7. Szexuális zavarokat a műtét önmagában nem okozhat, ennek ellenére viszonylag sok nőnél a nőiesség elvesztésétől való félelem miatt ilyen zavarok is ki-alakulhatnak, ami pszichoterápiával szépen megszüntethető.

A műtét elmaradásának lehetséges következményei:

 1. a myoma okozta panaszok fennmaradása, súlyosbodása
 2. igen ritka esetben rosszindulatú elfajulás
 3. a gyulladásos folyamat generalizálódása
 4. endometriózis esetén a panaszok erőteljes fokozódása
 5. rosszindulatú folyamatok esetén a folyamat akár halállal végződő továbbterjedése.

Ismételten felhívnám a figyelmet arra, hogy a műtéti megoldások általában csak tüneti kezelések, mert az okok, a valódi betegség gyakorlatilag minden esetben a pszichében keresendőek. Alapelvem, miszerint „a gyógyítás az agyban kezdődik és ott is fejeződik be…” ezekben az esetekben sem hagyható figyelmen kívül, mert a cél nem egy átmeneti, hanem a végleges megoldás, az elvesztett harmónia visszaszerzése.

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!

Print Friendly, PDF & Email