Condyloma acuminatum

A kórokozó: szemölcsök megjelenéséért a humán papilloma vírus (HPV) a felelős. A HPV vírusoknak ugyan több mint 100 típusát ismerjük, ezek közül is a LR (Low Risk) 6 és 11 típusok okozzák a fertőzések mintegy 90%-át – ezen vírusok állnak a condyloma hátterében. A HPV HR (High Risk) típusai és egyéb papilloma-vírusok a méhnyak hámrétegén belüli daganatot, a hüvely, külső nemi szervek, végbélnyílás, hímvessző, szájüreg, garat és a nyelőcső rákos megbetegedését is okozhatják.

 • LR – Low Risk alacsony kockázatú HPV-típusok: 6, 11, 42, 43, 44, 55 HPV-típusok (a condyloma kórokozói)
 • HR – High Risk magas kockázatú HPV-típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 HPV-típusok (a méhnyakrák és egyes garat gégedaganatok kórokozói)
 • NA – nem azonosított HPV-típus: 2a, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 54, 57, 61, 67, 70, 72, 73, 74, 81, 82, 83, 84, 87, 89, 90, 9 vagy mutáns vírus.

condyloma_acuminatum-1

A humán papilloma vírus (HPV) – mára sajnos már népbetegség, a lakosság átfertőzöttsége meghaladja a 90%-ot! A fogamzásgátló tabletták szedésével megszűnt a terhességtől való félelem, s ez gyakoribbá tette a partnerváltásokat, így a HPV terjedését is. A vírusok egy része nemi kapcsolat során is terjed, s egész életen át ott marad a hámréteg alapsejtjeiben. Ne essünk kétségbe HPV fertőzés esetén, hiszen a szemölcsök megjelenésétől a rosszindulatú daganat kialakulásáig átlagosan 7–15 év telik el, de a rendszeres rákszűrés és szükség esetén a méhszájon illetve egyéb helyeken lévő elváltozások kezelése illetve szükség esetén eltávolítása javasolt, hiszen ezzel véglegesen megelőzhető a rák kialakulása! Először és gyorsabban a „jóindulatú daganatok”, szemölcsök keletkeznek ezek kialakulásának lappangási ideje az irodalmi adatok alapján 1-16 hónap.

condyloma_acuminatum-2A rosszindulatú elváltozások hosszú évek után alakulhatnak csak ki. Kockázati tényező a tartós hüvelyi fertőzés, ha baktériumok és vírusok együtt vannak jelen a nemi szervekben. Bármilyen gyulladás a nemi szervek bőrén vagy nyálkahártyáján megtízszerezi a fenti vírus-fertőzések aktiválódásának valószínűségét. Óvszer használatával csökkenthető ugyan a kockázat, de a humán papillomavírusokra ez korlátozottan érvényes.

A férfiak és a nők kockázata jelentősen különbözik a vírusfertőzések szempontjából. A spermában jelenlévő vírusok a hüvelyben tovább ott maradnak, az ondó fehérvérsejteket is tartalmaz, amelyek más formában vihetik át a vírusokat, megkönnyítve ezzel a hölgyek fertőződését.

Megjelenés, gyakoriság, tünetek, védekezés:

A genitális szemölcs rendkívül gyakori- a leggyakoribb- nemi úton terjedő betegség- (STD- sexually transmitted disease), a női nemi szervek leggyakoribb vírus okozta elváltozása, amely aggodalmat okoz, mivel csúnya elváltozásokkal jár, baktériumokkal bármikor felülfertőződhet. A hímvesszőn, a végbélben, illetve környékükön valamint a szájüregben a garatban megjelenő jellegzetes szemölcsökkel jár. Általában rizsszemnyi, néha borsónyira is megnövő jellegzetes szemölcsök emelkednek ki csoportosan a gát, a nagyajkak, a hüvely illetve a szájüreg hámjából. Kezeletlen esetben akár 30-40 mm nagyságra karfiolszerűen megnőhet.

condyloma_acuminatum-3

Az esetek túlnyomó többségében nem okoznak panaszt, legfeljebb a fertőzött terület enyhén viszket. A gyakoriságra jellemző,hogy a magyarországi rendeléseken becslések szerint százezernél is több condylomás beteg fordul meg évente, főleg a fiatalabb korosztályból. A condylomás szemölcs gyakran társul egyéb szexuálisan terjedő betegséggel: AIDS, Chlamydia, syphilis, gonorrhoea. Ugyancsak társulhat a legfontosabb STF (szexuális úton terjedő fertőzés) csoportba tartozó vírusokkal:

 • humán herpesz vírus 2-es típusa (HHV-2),
 • egyéb humán papillomavírusok (HPV-1/100),
 • Epstein-Barr vírus,
 • Kaposi sarcoma (KSHV),
 • hepatitis B vírus (HBV),
 • humán cytomegalovírus (HCMV),
 • az AIDS kapcsán ismert HIV,
 • humán T-sejtes leukémia vírus (HTLV1/2),
 • hepatitis C vírus (HCV).

Ezért a részletes kórfelvétel után, amennyiben a kezelőorvos úgy ítéli meg tanácsos az egyéb kórképek irányában is vizsgálatokat végezni. A betegség a hagyományos vaginális (hüvelyi), az anális (végbélen keresztüli), valamint az orális (szájon át történő) közösüléssel terjed, természetesen a megjelenése is ennek megfelelő. Nagyon gyakran a vírus tünetmentesen van a szervezetben – így a partnereknél nincs feltétlenül tünet – a lappangási idő 1-16 hónap közé tehető- tehát ezen idő alatt akár mindkét félnél tünetmentesség mellett is lehet fertőzés.

condyloma_acuminatum-4A férfiaknál az anatómiai viszonyok miatt illetve a spermával történő átvitel miatt gyakoribb a tünetmentesség. A szemölcsök a fertőződést követően sokszor tehát 12-16 hónap múlva jelennek meg apró, puha, nedves, rózsaszín vagy vörös duzzanatok formájában, melyek gyorsan nőnek. Adott területen általában több is található belőlük, érdes felszínük karfiolszerű képződményekké teszi őket. Terhes vagy csökkent immunitású betegekben (AIDS-es vagy immunszuppresszív kezelés alatt álló egyének), vagy a bőr gyulladása esetén gyorsan nőnek. A kezdeti tüneteket a fájdalmatlan, de folyamatos növekedés jellemzi. A védekezés módja: óvszer, konzervatív nemi élet, monogámia. Amennyiben tünetek jelentkeznek a partnert is meg kell vizsgálni. A szemölcsök többnyire a meleg, nedves testrészeken jelennek meg. Férfiaknál a jellegzetes előfordulási helyek a hímvessző teste, a makk, és a fityma alatti terület (gyakoribb a körülmetéletlen férfiaknál). Nőknél a szemölcsök a külső nemi szerveken, a hüvely falán, a méhnyakon, és a hüvely tájékát, a hüvelybemenetben, a szűzhártya körül és az azt övező bőrön, valamint a szájüregben, garatban jelennek meg. Az elváltozások a végbélnyílás körül, illetve a végbélben is kifejlődhetnek különösen anális nemi életet élők esetén.

condyloma_acuminatum-5

A kezelés:

Kezelés nélkül a betegség általában nem múlik el, sőt terjed, folyamatosan szaporodik akár nagyon súlyos szövődményekhez vezethet. Tehát javasolt minél hamarabb, korai fázisban nőgyógyászhoz fordulni, ez azért is nagyon fontos mert a nem látható részeken az elváltozás gyakoribb, a külső részeken csak másodlagosan később jelenik meg. A hüvelyt és méhnyakat feltétlenül nőgyógyásznak kell megvizsgálni és lekezelni, hogy az ott észrevétlen szemölcs ne terjedjen tovább. Korai fázisban a legkevésbé fájdalmas és kellemetlen a kezelés, és a hatásossága is ilyenkor a legjobb. Nagyon fontos az egyidejű a rákszűrés elvégzése is.

A kezelés ismertetését két részre bontanám. Először a saját gyakorlatomat ismertetném, utána megismerhetik a jelenlegi általánosan alkalmazott orvosi gyakorlatot.

 1. A saját praxisomban az első vonalbeli kezelés az ezüstkolloid-oldattal történő ecsetelés. A kolloid, jobban mondva az ezüst immunerősítő és kórokozó-ellenes hatása évezredek óta ismert és a gyakorlatban alkalmazott. Már az antik Rómában ismert tény volt, hogy amennyiben az ételben egy ezüstkanalat hagynak, akkor annak romlása sokkal később következik be, mint egyébként, tehát hogy a romlást okozó ágensek hatását az ezüst jelentősen késlelteti. Condylomás betegek esetében lokális és belső kezelést javasolok, nők esetében hüvelykezeléssel kombinálva. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a folyamat progresszióját ez a kezelés szinte minden esetben megállítja, de többségben a tüneteket is megszünteti. Erre a célra csak jó minőségű kolloid alkalmazását javasolnám, a garázs-specialisták olcsó készítményeit nem tudom tanácsolni. Az „Ajánlataink” menüpontban megtudhatja egy minőségi és olcsó készítmény beszerezhetőségét, az adagolás a „GYIK” menüpont alatt olvasható. Amennyiben ez a kezelés nem hozza meg a kívánt eredményt, akkor a szemölcsök műtéti eltávolítása mellett szoktam dönteni. Ennek módja a szemölcsök etilkloridos fagyasztása és lekaparása, mely után a kolloidos kezelést folytatva gyakorlatilag tökéletes eredményt tudok elérni nagyon minimális kiújulási aránnyal. Szövettani vizsgálatot minden esetben végzünk.
 2. A hagyományos kezelés a legtöbb esetben egy nőgyógyász által végzett alapos vizsgálat során elvégzett ecsetelésből (TCA, Podophyllin, Condyline, Wartec) az ecsetelés kellemetlen sokszor fájdalmas. Amennyiben a szemölcsök jól elérhető helyen vannak, a páciens otthonában további kezelést 2-3 naponta elvégezheti, de sokszor szükséges a 2-4 naponta a nőgyógyász által végzett kezelés. (Condyline, Podophyllin, Wartec-kenőcs vagy oldat illetve a rendkívül drága Aldara krém). A szexuális élet a kezelés alatt nem ajánlott, esetleg fájdalmas lehet, amennyiben mégis szexre kerülne sor úgy az óvszer használata fontos.

A nemi érintkezést a teljes gyógyulásig kerülni kell. Az oldatot tartalmazó üveg biztonsági kupakkal van ellátva, melyet csak úgy lehet elfordítani, ha előbb lenyomjuk. Használat után csavarjuk vissza szorosan az üvegre.

Helyileg jelentkező viszketés, égő érzés, fitymaszűkület, makk és fityma gyulladása, ritkán kimaródás, fekélyesedés előfordulhat. Ezeket a kellemetlen hatásokat azonban elkerülhetjük, ha pontosan betartjuk a használati utasítást.

Mellékhatások észleléséről vagy egyéb szokatlan tünetről a kezelőorvost értesíteni kell.

Alkoholfogyasztás a Condyline podofillotoxin nemkívánatos hatását erőteljesen fokozza.

A nemi szerveken levő condyloma acuminatum függölyök fertőzőek és átvihetők a szexuális partnerre. Nemi érintkezéskor ezért óvszert kell használni. A szexuális partnernek is jelentkeznie kell vizsgálatra, ill. ha szükséges kezelésre orvosánál.

A Condyline oldat kiterjedt bőrfelszíneken történő alkalmazását kerülni kell. A kezelés ideje alatt alkoholtartalmú italok fogyasztása kerülendő.

Nagyon fontos, hogy a kezelést mindig nőgyógyászati vizsgálatot követően a nőgyógyász javaslatának megfelelően kezdjük el. Sohase alkalmazzunk szakember vizsgálata nélkül semmilyen kezelést! A vizsgálat nélküli öngyógyítás beláthatatlan következményekkel járhat, a külsőleg nem látható szemölcsök nehezen kiirtható végzetes elszaporodásához, és rosszindulatú folyamatok kialakulásához vezethet.

Amennyiben szükséges, a nőgyógyász általi 3 naponta történő ecsetelés javasolt

Az esetek jelentős részében azonban egy első kezelés után a páciens otthonában elvégzi a kezeléseket – majd 2-3 hét múlva ismételt nőgyógyászati kontroll javasolt. Ajánlatos felkutatni a nemi partnereket vizsgálat és esetleges kezelés céljából.

Ha ez a kezelés nem vezet eredményre, a szemölcsöket sebészi úton kell eltávolítani (helyi érzéstelenítésben LEEP segítségével a szemölcsök eltávolíthatók lekaparhatók, leégethetők, vagy esetleg lefagyaszthatók). Nagyon ritkán kerül sor – általában az elhanyagolt esetekben, nagy kiterjedésű szemölcsök esetén – gyógyszeres kezelésre.

condyloma_acuminatum-6A szemölcs, ha fertőz, testi érintkezéssel terjed, és ugyanannál a személynél egyszerre több testtájon is megjelenhet. A vírusfertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében a szemölcsöt nem ajánlatos vakargatni! Külön fel kell hívni a manapság elterjedt szőrtelenítés és borotválás veszélyeire – a gyantázás és borotválás egyébként is számos hátránnyal jár (szőrtüszőgyulladás, hegesedés,tartós gyulladások, vírusok átterjedése,szaporodása), de HPV vírusfertőzés és condylomás elváltozások esetén, még gyógyult tünetmentes esetben sem javasolt – kifejezetten kerülendő – amennyiben a szőrzet egy részét eltávolítja, mindenképp csak egyszer használatos eszközzel tegye a hámsérüléseket kehetőleg elkerülve.

Visszatérhetnek-e a szemölcsök?

A genitális szemölcsök sajnos a kezelést követően gyakran kiújulhatnak. Ennek az az oka, hogy bár a szemölcsöket meggyógyítottuk, eltávolítottuk, de a szervezetben még jelen van az azokat okozó humán papillómavírusok (HPV). Bár e vírus jelenléte a felnőtt nők és férfiak többségében kimutatható, becslések szerint életük során körülbelül 10 százalékuknál fordul elő condyloma.

Mivel sokan próbálkoznak házi kezeléssel néhány szót kell ejtenünk, egy házilag csak egyéb- nem nemi szemölcsök esetén – alkalmazott eljárásról a Wartner fagyasztásos eljárásról:

Más típusú szemölcsök-közönséges szemölcsök Verruca vulgaris – kezelésére forgalomban van egy Wartner nevű szer. Mikor alkalmazható a Wartner és mikor nem?

Alkalmazható:

 • lábon lévő szemölcs vagy verruca plantaris. A lábon lévő szemölcs szintén gyakran fordul elő és a közönséges szemölcshöz hasonlóan olyan, mint egy érdes dudor. Ugyanaz a vírus okozza, ami a közönséges szemölcsöt. A lábon lévő szemölcs nagyon fájdalmas lehet, különösen, ha a talpon jelenik meg, ahol a zokni és a cipő állandóan dörzsöli. A Wartner szemölcsfagyasztó spray a lábon lévő szemölcsök eltávolítására használható az ilyen típusú szemölcsök esetén, de a lábon lévő szemölcsök maradandóbbak, mint a közönséges szemölcsök.
 • laposszemölcs vagy verruca plana. Az uszodai szemölcshöz (lásd alább) hasonlóan ez a szemölcs is gyakran található gyermekeken. A laposszemölcsök simák és csak néhány milliméteres méretűek. Leggyakrabban az arcon, a karokon és a lábakon jelennek meg. A laposszemölcsöt nehezebb felismerni. Ha nem biztos benne, hogy laposszemölcse van, konzultáljon kezelőorvosával. A Wartner kizárólag a közönséges szemölcsök és a lábon lévő szemölcsök kezelésére használható.
 • uszodai szemölcs vagy mollusca contagiosa. Ezek a szemölcsök általában gyermekeken jelennek meg, de gyakran nem ismerik fel azonnal, hogy szemölcsök. Fehér vagy áttetsző göbök, közepükön köldökszerű behúzódással. A közönséges szemölccsel és a lábon lévő szemölccsel ellentétben simák. Másik vírus okozza ezeket, az úgynevezett nagy poxvírus. Elsősorban a hason, háton, karokon és lábakon jelennek meg, de néha az arcon is. A Wartner használható az uszodai szemölcsökre is, de ha nem biztos benne, konzultáljon a kezelőorvosával, mielőtt elkezdené a kezelést.

Mindig konzultáljon orvossal, ha nem biztos benne, hogy a tünet szemölcs.

CSAK KÖZÖNSÉGES SZEMÖLCSÖK ESETÉN ALKALMAZHATÓ. A WARTNERT, SOHA NE HASZNÁLJA CONDYLOMA, ILLETVE A NEMI RÉSZEKEN LÉVŐ SZEMÖLCS ESETÉN!

A Wartner hasonló módon működik, mint a nitrogén fagyasztásos módszer. Húzza a habszivacs rudacskát a műanyag kupakon lévő tüskére. Nyomja rá a kupakot az aeroszol spray-re 3mp-ig. Mialatt a folyadék elpárolog, gyorsan lehűti a habszivacs rudacskát. Ezután nyomja a habszivacs rudacska fehér végét a szemölcsre 10-40 mp-ig. A fagyasztás eredményeként a szemölcs körülbelül 10-14 nap után leesik.

A leírása szerint mikor nem használható a Wartner?

 • Amennyiben nem 100%-ig biztos abban, hogy az adott bőrelváltozás valóban közönséges nem nemi szemölcs, a Wartner használata előtt konzultáljon orvosával.
 • A kezelést csak felnőttek végezhetik.
 • 4 éves kor alatti gyermeknél nem használható.
 • Terhesség és szoptatás alatt nem alkalmazható.
 • Ne használja cukorbetegség esetén, mivel a fagyasztott bőrfelület nem olyan gyorsan vagy nem teljes mértékben gyógyul.
 • Vérkeringési zavarok esetén a Wartner használata előtt kérje orvosa tanácsát.
 • Ne használja vékony vagy érzékeny bőrfelületen, mint pl.: arc, nyak, hónalj, mell, végbélnyílás környéke vagy nemi szervek.
 • Ne alkalmazza irritált, fertőzött, piros, gyulladásos, viszkető vagy duzzadt bőrfelületen.
 • Ne használja anyajegyen, sötét májfolton, elszíneződött bőrön, szőrtüszővel borított bőrfelületen vagy szokatlannak tűnő bőrelváltozások esetén.