A méh myomája

Print Friendly, PDF & Email

myoma-1A méhtest izomzata simaizom-szövetből áll, melynek jóindulatú daganatát leimyomának, röviden myomának nevezzük. A nők leggyakoribb jóindulatú daganata, a reproduktív korban lévő nők 20-25 %-ában kimutatható. A méheltávolítások 30-40 %-át myoma vagy myoma okozta vérzészavar miatt végezzük még ma is, amikor már birtokában vagyunk azoknak az ismereteknek, hogy a myomák a klimaxban viszonylag rövid idő alatt visszafejlődnek. A nagy probléma az, hogy a kialakulás okaival kapcsolatban igen ritkán nézik az egész nőt, nemcsak a myomáit. Egyértelmű összefüggések mutathatóak ki a nőiesség zavarai és a myomák kialakulása között, és szinte minden myomás nő életében meg nem született gyermek explorálható.

Néhány millimétertől akár emberfejnyi nagyságig terjedhet a mérete. Csak nagyon ritkán, az esetek 0,1-0,5 %-ában válik rosszindulatúvá.

myoma-2

Milyen tünetek hívják fel a figyelmet a myomára

Leggyakoribb tünet a rendellenes vérzés, mely rendkívüli, vagy bőséges havi vérzést jelent, következményes vérszegénységgel. Jellemző tünet lehet a fájdalmas menstruáció, mely hó-napról-hónapra rosszabbodik, vagy a krónikus alhasi fájdalom, nyomásérzés. Gyakran krónikus keresztcsonti vagy derékfájdalom, hátba, vagy az alsó végtagokba sugárzó fájdalom hívja fel a figyelmet a kismedencei folyamatra. Akut tüneteket csak akkor szokott okozni, ha egy kikocsányosodott myomagöb nyele megcsavarodik, vagy elhalás következik be a göbben, mely esetleg befertőződik.

myoma-3

A gyermekvállalásban is számtalan probléma forrása lehet a myoma. Meddőséget vagy gyakori vetélést, koraszülést okozhat. Szüléskor mechanikai akadálya lehet a hüvelyi szülésnek vagy fájásgyengeséget, súlyos atóniás vérzést okozhat.

myoma-4

Diagnózis általában nőgyógyászati vizsgálattal vagy ultrahang vizsgálattal állítható fel leg-könnyebben, ritkán MRI vizsgálat szükséges.

Az én felfogásom szerint myomát három esetben KELL operálni:

  1. Ha olyan vérzészavart okoz, ami már többszöri méhkaparással és konzervatív kezelési kísérlettel sem rendezhető.
  2. Ha olyan fájdalmakat okoz, ami csak rendszeres fájdalomcsillapító-szedéssel tartható karban.
  3. Ha a mérete olyan mértékű, ami a környező szervek, szövetek épségét veszélyezteti.

A myoma kezelését elsősorban az határozza meg, hogy mekkora a daganat mérete, növekedési üteme, okoz-e panaszt vagy a páciens kíván-e még terhességet. A skála rendkívül széles. Ha a myoma kicsi és nem okoz panaszokat, általában csak szoros kontroll javasolt. Amennyiben beavatkozást igényel, gyógyszeres kezeléssel vagy a myomát ellátó ér embolizációjával csökkenthető a mérete. A méhüreghez közeli, közvetlenül a nyálkahártya alatt növekvő göb méhtükörrel (hysteroscop), a méh felszínén növekvő myomákat hastükörrel (laparoscop) távolíthatjuk el. Amennyiben egyik módszer sem alkalmas, hasmegnyitással (laparotomia) végezzük el a myomagöb eltávolítását. Abban az esetben, ha a betegnek már nincs további gyermekvállalási szándéka, a teljes méh eltávolítása lehet a megoldás, mely hüvelyi vagy hasi úton történhet

A méheltávolítások 30-40 %-át myoma vagy myoma okozta vérzészavar miatt végezzük sajnos még ma is, és nemcsak fiatal nők esetében, amikor már birtokában vagyunk azoknak az ismereteknek, hogy a myomák a klimaxban viszonylag rövid idő alatt visszafejlődnek. A nagy probléma az, hogy a kialakulás okaival kapcsolatban igen ritkán nézik az egész nőt, és nincsenek tekintettel arra, hogy nem a beteg embert kell gyógyítani, nemcsak a myomáit. Egyértelmű összefüggések mutathatóak ki a nőiesség zavarai és a myomák kialakulása között, és szinte minden myomás nő életében meg nem született gyermek explorálható.

Tekintettel ezekre az okokra, jelentős gyógyítási segítséget jelent az akupunktúra, a reflexológia és az AVIVA-torna is, és igen sok esetben jelentős sikereket tudunk elérni ÉFT-terápiával és kineziológiával, mindenféle beavatkozás nélkül. Ez igen megfontolandó lenne, de sajnos ma még elég ritkán fordul elő orvossal, hogy ilyen terápiákat is megkísérel alkalmazni.

Print Friendly, PDF & Email

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!