Szexuális úton terjedő fertőzések

Print Friendly, PDF & Email

szexualis_uton_terjedo_fertozesek-1Napjainkra egyre több kórokozóról bizonyosodott be, hogy képesek szexuális együttlét kapcsán is terjedni. A fertőzések kialakulásában szerepet játszó kórokozók lehetnek baktériumok, vírusok, gombák illetve egyéb egysejtű élőlények.

Több olyan kockázati tényező ismert, melyek fennállásakor fokozottabb a fertőzés kialakulásának esélye. A gyakori partnerváltások, a nem megfelelő tisztálkodási szokások, valamint a gumióvszer mellőzése esetén sokkal gyakrabban kell számolni a nem úton terjedő fertőzésekkel.

Igen gyakran találkozunk tünetmentes megbetegedésekkel, amely azért is veszélyes, mert az idejében elkezdett, hatékony kezelés nélkül e fertőzések súlyos, akár a későbbi teherbeesést is veszélyeztető állapotot hozhatnak létre.

Sokáig a vérbaj (szifilisz) volt a leggyakoribb nemi betegség, de az antibiotikumok felfedezése óta az előfordulása jelentősen csökkent. A fertőzés több szakaszban zajlik, természetesen a korai stádiumban kezelhető a legkönnyebben a beteg. Ilyenkor általában a nemi szerven jelentkezik nedvedző, fekélyszerű elváltozás. A nőgyógyásznak gyanú esetén azonnal a bőr-, és nemibeteg-gondozóba kell a pácienst irányítani, ahol a megfelelő laboratóriumi vizsgálatok alapján idejében elkezdhetik a kezelést, és így teljes gyógyulás érhető el.

A kankó (tripper) vagy gonorrhoea kórokozója általában a húgycső és a méhnyak gyulladását hozza létre. Ennek megfelelően gyakori és fájdalmas vizelési inger jelentkezhet. Ha a fertőzést nem kezelik idejében, felszálló fertőzés révén megbetegedhetnek a felsőbb női szervek, és a méhnyálkahártya, valamint a méhkürtök súlyos gyulladása jöhet létre. Szerencsére napjainkban ez az állapot a korszerű antibiotikumok használata következtében ritkán alakul ki.

Ma a Chlamydia baktérium okoz a leggyakrabban szexuális úton terjedő fertőzést. Igen fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzés gyakran tünetmentes. Ez a baktérium is a húgycső és a méhnyak gyulladását hozza létre elsőként, ami bő, sárgás folyással járhat. Kezelés nélkül ilyenkor is megfertőződhetnek a felső női nemi szervek, annak számos veszélyével és szövődményével. Ennek megfelelően, mivel a baktérium lassan szaporodik, lényegesen hosszabb kezelési idő indokolt, mint más fertőzések esetén.

Az idejében nem kezelt fertőzések a méh és a petevezetékek gyulladását, hegesedését, összetapadását és ezzel kapcsolatosan meddőség kialakulását okozhatják, vagy idült, fájdalomcsillapítók hosszas szedésére sem szűnő hasi fájdalmak léphetnek fel. A fertőzésekkel szemben való védekezés (gumióvszer!) azért is fontos, mert gyakran alakul ki úgynevezett tünetmentes fertőzés, amelyet csak nőgyógyászati vizsgálat, kenetvétel során lehet felismerni. Az idejében elkezdett antibiotikum kezelés segítségével teljes gyógyulás érhető el, és megelőzhetőek a fent említett szövődmények is.

Léteznek olyan vírusok (humán papilloma vírus, HPV), amelyek a külső nemi szervek (nagy-ajkak, hüvelybemenet) szemölcsszerű elváltozásait hozhatják létre. Ezeket idejében felismerve helyi kezeléssel, ecseteléssel hatékonyan lehet gyógyítani, ellenkező esetben azonban olyan nagyméretűre növekedhetnek, hogy a kezelés csak műtéti kimetszéssel oldható meg.

Természetesen szót kell ejteni a HIV-fertőzésről is, amely halálos kimenetelű fertőzést okoz, valamint a fertőző májgyulladásról és a herpesz vírusról, melyek szintén nemi úton is terjednek és amelyekkel szemben csak a gumióvszer használata nyújthat védelmet.

A hüvelygyulladásoknak is van olyan változata, amelyet szexuális úton terjedő kórokozó hoz létre. A fő tünet ilyenkor a kellemetlen szagú, sárgás-zöldes, habos folyás, de lehet tünetmentes is, ilyenkor csak a nőgyógyász veszi észre a méhnyak gyulladásos állapotát. A fertőzés szövődményeként, amennyiben nem kezelik, hólyaghurut is kialakulhat. Fontos tehát a beteg és a partner egyidejű, gyógyszeres kezelése, és az eredményesség ellenőrzése is.

Többféle fertőzés akár együttesen is előfordulhat. Akkor tehát, ha gyakori partnerváltás is valószínűsíthető a fertőzések hátterében illetve a nemi szervek szemölcsszerű elváltozásairól is fennállnak, mindenképpen ajánlatos a beteget nemibeteg-gondozóba is irányítani, ahol az összes nemi úton terjedő kórokozó vizsgálatára (kankó, szifilisz, HIV) is lehetőség van. Ez természetesen lehetséges akkor is, ha a páciens eleve ezzel a kéréssel fordul a nőgyógyászhoz. Nem lehet eléggé hangsúlyozni tehát az átgondolt szexuális partnerkapcsolat és a fertőzésekkel szemben való védekezés (gumióvszer!) jelentőségét. Az óvszer használata akkor is ajánlott, ha a fogamzásgátlás más módon is biztosított. Fontos, hogy amennyiben a páciensnek szexuális fertőzésre van gyanúja, azonnal forduljon a nőgyógyászhoz vagy a bőrgyógyászhoz, aki mielőbb a megfelelő kezelésben fogja részesíteni, hogy ezáltal a fertőzés további terjedése, a másik partnerre való átvitel, illetve a korábbiakban már említett súlyos szövődmények kialakulása megakadályozható legyen.

A “Humán Papillóma Vírus” (HPV)

Lásd külön menüpontban a Szolgáltatások között.

Chlamydiasis

Chlamydiasisnak a Chlamydia trachomatis nevű kórokozó által okozott fertőzést nevezzük. Ma a Chlamydia trachomatis a leggyakoribb szexuális úton terjedő baktérium. Nőgyógyászati problémát akkor okoz, amikor kismedencei szervek gyulladását okozza. A fertőzés forrása általában a Chlamydiás húgycsőgyulladásban szenvedő vagy tünetmentesen hordozó férfi, tehát általában nemi úton fertőződik a beteg.

A szexuálisan aktív nők 15-25 %-ánál fordul elő élete során Chlamydia okozta gyulladás, leggyakrabban tünetmentesen esnek át a nők a fertőzésen, és maradéktalanul meg is gyógyulnak belőle, de az esetek egy részében (kb. 40 %) krónikus gyulladás alakul ki tünetmentes kórokozó-hordozással.

Milyen szerveket betegíthet meg?

  • Bartholin-mirigy
  • Méhnyak mirigyei
  • Méhnyálkahártya
  • Húgycső, húgyhólyag

Tünetei lehetnek:

  • Krónikus alhasi fájdalom
  • Köztes vérzés
  • Gyakori vizelési késztetés, húgyhólyag fájdalma
  • Sűrű, sárga folyás
  • Meddőség

A Chlamydia szűrése és kezelése megoldott. Amennyiben fennáll a fertőzés lehetősége, keresse megrendelőnket vagy forduljon a nőgyógyászához.

Print Friendly, PDF & Email

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!