Hüvelyi fertőzések és nem fertőzéses eredetű folyások

Print Friendly, PDF & Email

huvelyi_fertozesek-1A nők külső fertőzései közül a hüvely fertőzései a leggyakoribb panasz. A hüvely részben a végbél közelsége és a nemi életben betöltött szerepe miatt állandó baktérium- és gomba-hatásnak van kitéve, részben valamennyi kórokozó normálisan is a flórához tartozik. A hüvely ideális hely a baktériumok megtelepedésére (testhőmérsékletű, nedves körülményeket biztosító, jó vérellátású nyálkahártyával bélelt szerv). A hüvelyben normálisan szükség van bizonyos baktériumok jelenlétére, amelyek hozzájárulnak a hüvelyben lévő savas környezet kialakításához, így megfelelő védelmet nyújtanak a nyálkahártyának, kordában tartva a kórokozókat. Ezek a védő hatású baktériumok a tejsavtermelő baktériumok. Hogyha valamilyen hatásra (pl. antibiotikumok, hüvelyen keresztül végzett műtét, a szeméremtájék szappanos vagy egyéb lúgos szerrel való lemosása) ezek a védő baktériumok elpusztulnak, vagy számuk jelentősen megkevesbedik, akkor lehetőséget adnak adnak más, zömében kórokozó baktériumoknak illetve gombáknak a szaporodásra. Ekkor keletkeznek a hüvelyi fertőzések. Ezeket a nők nagyrészt nem másoktól kapják el, hanem saját szervezetükből, például a végbelükből kerülnek be a hüvelybe.

A hüvelyi fertőzések másik nagy részét a nemi úton terjedő betegségek alkotják.

A hüvelyfertőzések legjellegzetesebb tünete a hüvelyváladék mennyiségének és minőségének megváltozása. Leggyakrabban fehér folyás képében jelentkezik. A hüvelyben normálisan is képződik váladék, ami elsősorban a méhnyak mirigyeinek a váladékából és a felső nemi csatornából származnak. Kóros körülmények között ezek mennyisége is felszaporodik. Például ha a méhszájon “seb” képződik, akkor a méhnyak váladéktermelése fokozódik, ami a hüvelyben, mint fehér folyás jelenik meg.

A hüvelyi folyások tünetei: egy részük tünetmentes fehér folyásként jelenik meg; olykor a folyásnak kellemetlen szaga lehet, keveredhet vérrel (például hüvelyi idegen test esetén), ha a fertőzés a külső nemi szerveket is érinti, akkor égő, viszkető érzést is okozhat. Ezen tünetek jelentkezése esetén a lehető legjobb, ha a nő nőgyógyászhoz fordul. A nőgyógyász orvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése után (mikroszkópos kenetvizsgálat, kórokozó tenyésztés) megfelelő, célzott kezelést alkalmaz. A kezelés gerincét a helyi hatású készítmények alkotják: krémek, kenőcsök, kúpok, hüvelytabletták. Az esetek egy kis részében azonban szájon át szedhető készítményeket, antibiotikumokat is felírhat az orvos. Bizonyos esetekben, pl. gomba jelenlétében a partner kezelése is kötelező.

A hüvelyi fertőzések egy speciális esetét képviselik a terhesség során jelentkező hüvelyi fertőzések. Ebben az esetben, ugyanis komoly következményei lehetnek a fertőzésnek: koraszülés, magzatburok repedés, nem megfelelő ütemű méhen belüli fejlődés, esetleg a magzatnál súlyos veleszületett fertőzések, mint például tüdőgyulladás. Ezekben az esetekben még inkább fokozottabb odafigyelés és minél korábbi hatékony kezelés szükséges. Az ilyen fertőzések megelőzésére a terhesgondozás folyamán hüvely-, vagy méhnyak váladék-tenyésztést szoktak végezni.

A hüvelyfertőzések jó része megelőzhető. Nagyon fontos a hüvely tisztán tartása. Kerülni kell az erős fertőtlenítő hatású szappanokat. Kerülni kell a nem megfelelően szellőző, szoros alsónemű viselését. Kerülni kell a kádban való ülőfürdőt. Járványos időszakban antibiotikum kezelés után ajánlatos sok kefirt enni, ez ugyanis visszaállítja a hüvely rendes tejsavtermelő baktériumszámát. Kerülni kell a szintetikus fehérneműt, az enzimtartalmú mosóporokat, és ajánlatos a mosógép főzőprogramját használni mosásra. A rendszeres tejsavoldatos irrigálás /a módszer leírását ld. a gyakori válaszok között/ igen hasznos eszköze a megelőzésnek és a gyógyításnak is, és feltétlenül ajánlom az ezüstkolloidot is erre a célra szájon át, lokálisan ecsetelve és irrigálószerként is alkalmazva. /ugyancsak ld. a gyakori válaszokat./

Igen sok esetben okoznak problémát az un. uszoda- vagy wellness-fertőzések. A közhiedelemmel ellentétben ezt a nők nem az uszoda vagy a fürdő fertőzött vizétől kapják, hanem ön-maguktól, mert az okot az képezi, hogy a vizet agyonlúgosítják a fertőzések megelőzése érdekében és a lúgos víz teszi tönkre a normál hüvelyi flórát, teret adva a fertőző ágensek elszaporodásának. Az ilyen problémák elkerülése érdekében ajánlatos minden fürdőzés után Vitagyn-C-hüvelykrémet használni.

Nagyon fontos, hogy a nőkben fellépő hüvelyfertőzést a férfi partner is elkaphatja. A férfiakban azonban a fertőzések nagy része tünetmentesen zajlik. Így tünetmentes férfi tudtán kívül is megfertőzheti párját. Éppen ezért szükséges a férfi partner kezelése is, illetve hüvelyfertőzés esetén óvszer használata.

Print Friendly, PDF & Email

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!