A menstruáció és zavarai

Print Friendly, PDF & Email

A pubertáskor leglátványosabb eseménye az első menstruáció megjelenése, amely Magyarországon átlagosan 12.6 éves korban következik be. Ezt követően a vérzések 48-52 éves korig, 28-30 naponta, több-kevesebb rendszerességgel mutatkoznak. Kezdetben a vérzések nem rendszeresek, négy-hat hétre is jelentkezhetnek, de egy-másfél évvel a menzesz megjelenése után már csak a 21 napnál nem rövidebb, és a 38 napnál nem hosszabb ciklusokat tartjuk élettaninak. A női termékenység szempontjából nagy fontosságú az átlagosan a 14. napon jelentkező peteérés (ovuláció), mely során a petesejt a petefészekből kilökődik és készen áll a megtermékenyítésre. A női havi ciklus rendszeressége, élettani működése, a szervezet bonyolult hormonális egyensúlyának eredménye. Ha ez a harmonikus együttműködés bárhol megbomlik, az a menstruáció zavarához, vérzési rendellenességekhez vezethet.

menstruacio-1Normál menstruáció:

A menstruáció 4-6 napig tart. A vérveszteség 30-50 ml. 80 ml felett kóros.

A menstruáció higiénéje: mindennapi alapos mosakodás, a szeméremtest megtisztítása. A hüvelyt kiöblíteni nem kell. Intim betét vagy tampon használható igény szerint, de 6-8 óránként cserélendő. A sima vatta is alkalmazható, de nem korszerű. Erős vérzésnél a betét a leg-előnyösebb, de egyre nagyobb hangsúlyt kap a Lady Cup nevű menstruációs tölcsér alkalmazása, mely veszélytelen, olcsó és igen hasznos segédeszköz lehet minden nemi életet élő nő esetében.

Menses alatt versenysport, úszás és különösen a közösülés nem ajánlott. Bár vannak nők, akik azt állítják, hogy a legfrenetikusabb orgazmust menstruáció alatti szeretkezéskor érték el, mégis azt tanácsoljuk, hogy kerüljük ilyenkor a közösülést. Miért? Mert nem higiénikus, komoly, akár meddőséget is okozó gyulladást okozhat, és mert a férfiak húgycsőgyulladást kaphatnak, valamint az endometriosis kialakulásában is lehet szerepe. Azonban a legfontosabb érv, hogy a nemi úton terjedő betegségeket ilyenkor könnyebben el lehet kapni!!!

Menstruáció hiánya:

Elsőként a havi vérzés teljes hiányáról kell beszélnünk. A menstruáció nélküli állapotok (amenorrhoeák) két nagy csoportját különítjük el:

 • Az elsődleges amenorrhoea (ha 18 évesnél idősebb nőnek még soha nem volt menzesze)
 • A másodlagos amenorrhoea, ha már volt menzesz, de az újabb menzesz késése meghaladja a 90 napot, és terhesség nem áll fenn. (Pubertásban csak 6 hónapot meghaladó vérzéskimaradás esetén beszélhetünk másodlagos amenorrhoeáról.)

Menzesz-kimaradás vagy késés esetén először mindig terhességre kell gondolni, és mihamarább szakorvoshoz kell fordulni, mivel méhen kívüli terhesség lehetősége is fennáll.

Ne felejtsük el azonban, hogy a menstruáció nélküli állapot a következő négy esetben élettani, tehát a szervezet normális működését tükrözi:

 • a pubertás előtt
 • a terhesség során
 • a szoptatás időszaka alatt
 • a változó korban

A vérzés elmaradásának több kóros oka lehet, például:

 • petefészek megbetegedése
 • a hypothalamus, az agyalapi mirigy, a mellékvese, a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy megbetegedése, a hormonális egyensúly felborulása.

menstruacio-2

 • a hüvely és a méh megbetegedése, fejlődési rendellenessége
 • külső tényezők: sugárterápia, műtét,
 • fogamzásgátlók szedése után gyakran kialakul az un. “postpill amenorrhoea”, amikor a gyógyszerszedési periódus után a menstruáció elmarad.

Bővebb menstruáció:

A vérzészavarok másik nagy csoportjában a havi vérzés jelentkezik ugyan, de vagy mennyiségében, minőségében, vagy gyakoriságában kórosan eltér az élettani havi ciklustól. Ezen rendellenes vérzések hátterében, legtöbbször a hormonális működés kisebb-nagyobb mértékű zavara állhat. A szervi eredetet természetesen minden esetben ki kell zárni.

A női ciklust irányító bonyolult rendszer nem tökéletesen harmonikus működése okozhatja az úgynevezett megvonásos vérzést, melynek hátterében az ovuláció hiánya áll, de kialakulhat áttöréses vérzés is, amikor is a méhnyálkahártya burjánzása nagyobb mértékű a normálisnál, a termelődő női hormonok működését fenntartani képtelenek, a nyálkahártya részletekben lelökődik, időben elhúzódó rendellenes vérzést okozva.

Ha az időben jelentkező vérzés mennyisége meghaladja a normális ciklusra jellemző mennyiséget és ez fokozott vérveszteséget jelent, hypermenorrhoeáról beszélünk, ez önmagában csak tünet, számos rendellenesség okozhatja.

Hátterében szervi okok is állhatnak:

 • kismedencei gyulladás,
 • méhen kívüli terhesség,
 • a méh myomája (jóindulatú izomdaganat),
 • méhen belüli fogamzásgátló eszköz,
 • a méhnyak vagy méh rosszindulatú megbetegedése, a petefészek daganata, endometriosis).

menstruacio-3Endometriosisról akkor beszélünk, ha méhnyálkahártyához hasonló szövetet találunk a méh üregén kívül bárhol a szervezetben. A kóros elhelyezkedésű méhnyálkahártya követi a normális ciklusos változásokat, a menzesz alkalmával felgyülemlő váladék, súlyos elváltozásokat, összenövéseket, panaszokat (fájdalom) okozhat.

A szervi eredetű vérzészavarok a kiváltó ok kezelésével megszüntethetők. A vérzési rendellenesség gyakran a ciklust nem tartó, tartós és visszatérő formában jelentkezik. Itt két különleges csoportot kell megemlíteni:

Pubertásban a “tanuló” petefészkek szabályozása nem tökéletes, a hormonális egyensúly megbomlása következtében a méhnyálkahártya szerkezete nem lesz egységes, foltokban lökődhet le. A vérzés nagyon súlyos lehet, akár az életet is veszélyezteti. Nagyon fontos ilyenkor is a kórelőzmény pontos tisztázása és a gondos vizsgálat. Ha a pubertásban levő leánynak szexuális kapcsolata van, úgy a vetélés lehetőségét is ki kell zárni. Ebben a terhességi teszt és az ultrahangvizsgálat segít. A gyermekkori hüvelyi vérzések hátterében leggyakrabban idegen test húzódik meg.

A változó korban jelentkező vérzészavarokat is külön csoportba kell sorolni, mivel ebben az életkorban jelentősen megnő a méhnyálkahártya rosszindulatú daganatának valószínűsége. Ilyenkor a diagnosztikus méhkaparástól eltekinteni nem lehet, mivel a rosszindulatú daganat kizárásához szövettani vizsgálatra van szükség.

Rendszertelen vérzés:

A ciklus ritmuszavarait tempóanomáliáknak nevezzük. A 21 napnál sűrűbben jelentkező menzesz hátterében legtöbbször az ovuláció elmaradása húzódik meg, ilyenkor a méhnyálkahártya a vártnál korábban lökődik le. Máskor viszont gondos elemzéssel kiderül, hogy a kéthetenként jelentkező vérzés minden második alkalommal lényegesen kevesebb, tehát csak a ciklus közepén jelentkező, “középidős” vérzésről van szó, amely lényegében nem tekinthető kórosnak. A túl gyakori menstruáció mellett még kóros lehet a 38 napnál ritkábban jelentkező havi vérzés is. Amennyiben a beteg gyermeket nem kíván, viszont a ritka menzeszek zavarják, ciklus-felépítés végezhető hormontartalmú készítményekkel, amely célra alkalmasak a kombinált fogamzásgátló tabletták is.

A vérzési rendellenességekre hatványozottan igaz a pszichés eredet. A ciklus, a vérzés a nőiesség egyik legeklatánsabb kifejeződési formája, melynek rendszeressége, meglévősége erőteljesen jelzések a teljes harmóniára, zavarai pedig a harmónia megbomlására. Saját tapasztalataink szerint negatív szövettani eredmény esetén szinte minden esetben tökéletes eredmény érhető el az általunk preferált vagy alkalmazott pszichoterápiás módszerekkel. amennyiben a rendetlenül vérző beteg nőiességét sikerül harmóniába hozni, önértékelési, önbecsülési zavarait rendezni, párkapcsolati problémáit megoldani, vagy az ahhoz való hozzáállását helyére tenni, szinte automatikusan rendeződnek a vérzészavarai is.

Természetesen a pszichoterápiát szinte mindig kombináljuk reflexológiával vagy AVIVA-tornával is, mert a rendeződés gyorsasága és hatásfoka ily módon jelentősen javítható. Ugyancsak jelentős szerepet kapnak a homeopatikumok és a gyógynövények is a terápia kiegészítésében. A magam részéről hormonterápiához csak sürgős és súlyos esetekben nyúlik, vagy ha minden alternatív kísérletem csődöt mondana. Ilyen meglehetősen ritkán fordul elő.

Print Friendly, PDF & Email

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!