Agyhullám-hangolás

Print Friendly, PDF & Email

Feltétlenül szót kell ejtenünk egy anyagi szempontból igen kedvező, egyszerűbb, természetesen az alábbiaknál szűkebb lehetőségeket nyújtó eljárásról, melyet agyhullámhangolás-nak neveztek el. drhamvasferenc_gyogyito_jelEnnek működési elvét Holics László zongoraművész interpretációjában a az alábbiakban ismertetném.

agyhullam-hangolas-1Az agyhullámokat már régóta jól tudjuk mérni EEG-berendezéssel. Kiderült, hogy az agyhullámokat közvetlenül nem csak mérni lehet, hanem befolyásolni is — s ami a legfantasztikusabb az egészben, hogy ehhez nem kellenek agyafúrt milliós berendezések! Az agyhullámokat az ember természetes érzékszervein keresztül bevitt, egyenletes ritmikájú impulzusokkal is lehet befolyásolni, méghozzá igen eredményesen, és bárminemű káros mellékhatástól mentesen.

Az egész jelenségnek az a lényege, hogy ha kellő ideig állandó frekvenciával impulzusokat küldünk az agynak, például fény vagy hang formájában, akkor az agyhullámok fokozatosan igazodni fognak ehhez a frekvenciához, s az agyban ez fog uralkodó frekvenciaként beállni. Az agy tehát természetes módon képes átvenni a kívülről érkező impulzusok frekvenciáját. Az agy eme reakcióját a kutatók “Frequency Following Response“, azaz “frekvenciakövető válasz” –nak nevezték el, az ezt előidéző technikai eljárást pedig “Brainwave Entrainment“-nek, melyet Holics László zongoraművész, e kérdés egyik első magyar kutatója agyhullám-hangolásnak nevezett el.

Az audio-agyhullám-hangolásnak megvan az a csodás előnye, hogy eme speciális hangimpulzusokat zenébe is bele lehet ágyazni, s így olyan élményt kapunk, melyben a speciális hatás és a zenei élmény összeadódnak egymással.

agyhullam-hangolas-2Ha például egy túlpörgetett nap végén szeretnénk ellazítani magunkat, de nincs rá túl sok időnk, mert éjjel még van valami teendőnk, akkor tegyünk fel magunknak egy olyan, lassú zenét, amelybe alfa frekvenciák vannak beleágyazva, és így 5-10-15 perc alatt meglepően könnyen megnyugszunk, ellazulunk.

Ha álmosak vagyunk, de muszáj még fókuszálnunk valamire, feltehetünk lendületes zenét, amelyben béta frekvenciákat keltő impulzusokat rejtettek el, és — csodák csodájára — az emberben szép lassan felfokozódik a figyelem, tisztává, objektívvá, irányíthatóbbá válik a gondolkodás, feljavul a koncentrációs készség.

Ugyanakkor, ha valakinek alvászavarai vannak, és hajnali kettőkor egyetlen vágya, hogy el tudjon aludni végre, akkor neki a delta frekvenciákat tartalmazó zene való, mely szelíden, szép fokozatosan álomba ringatja, akár egy kisgyereket.

Ha pedig valaki spirituális élményre vágyik, és szeretne egy inspirált, lelki megtisztulást hozó meditáción keresztülmenni, (anélkül, hogy ő maga megtanult volna meditálni) akkor ezt a théta frekvenciákat hordozó zene segítségével megteheti. A pszichológiai és orvosi szakirodalom telis-tele van a meditáció jótékony testi és lelki hatásainak taglalásával. A helyesen végrehajtott meditáció olyan tevékenység, mely az életet minden szempontból pozitívabbá teszi — oldja a stresszt, fokozza a belső harmóniát, magabiztosságot, fokozza az önismeretet és mások iránti empátiát, nő a munkabírás és önfegyelem, csökken az aggodalmaskodás és bizonytalanság, általánosan javul annak a képessége, hogy boldognak érezzük magunkat.

agyhullam-hangolas-3Ahhoz viszont, hogy valaki megtanuljon meditálni, kell némi energia-befektetés, türelem, kitartás. Ez az emberek egy részének megvan, egy részének nincs. Az agyhullám-hangolás technológia segítségével viszont az ember akár azonnal is részesülhet a meditáció élményében, bárminemű képzés vagy felkészítés nélkül, hiszen a zene hangjai a hangulat mellett magát a meditatív elmeállapotot is sugallják az agynak. A hallgatónak nem kell mást tennie, mint — szokása szerint — átengednie magát a zenének.

Az audio agyhullám-hangolásnak sokféle módja van, egy hangzóanyagban ugyanis sokféle hangtechnikai eljárással lehet olyan impulzussorozatot kialakítani, amelyet az agy hajlamos „átvenni”. Ezek közül messze a legnépszerűbb az úgynevezett “binaurális” technika, amely az utóbbi évtizedekben olyan nagy teret nyert, hogy sokak számára már egyet jelent magával az agyhullám-hangolással — mintha csak ez az egy módszer létezne rá.

agyhullam-hangolas-4Lényege, hogy fejhallgatón keresztül a két fülbe két különböző hangot juttatunk, melyek frekvenciája csak kicsit különbözik egymástól. Például, a jobb fülbe 100 Hz-et, a bal fülbe 107 Hz-et küldünk. Az ember ekkor természetesen hallja a két hangot magát, de ezen kívül, az agya — a két félteke együttműködésével — “összerakja” a két hangfrekvencia különbségét is: a hallókéregben létrejön egy 7 Hz es pulzálás, melyet az ember tudatosan nem hall ugyan, de a hatása egy idő után fokozatosan jelentkezik, amint a többi agyterület kezdi átvenni azt.

Ez a frekvencia-átvétel egyébként hasonlít a koncertközönség tapsának alakulásához: ha egy lelkesen tapsoló közönségben valaki elkezd határozott ritmikával, markánsan tapsolni, ehhez a szomszédok és a többiek általában igazodnak, s kialakul a vastaps.

agyhullam-hangolas-5Itt elérkeztünk az agyhullám-hangolás másik áldásos hatásához: “vastaps” az agyban. Ezt szaknyelven agyhullám-szinkronnak, létrejöttét pedig agyhullám-szinkronizációnak hívják. Ez a jelenség abszolút természetes, minden Olvasónak többször is volt hozzá szerencséje. Ez az az állapot, amikor különösen összeszedettnek, mentálisan „fittnek”, rátermettnek érezzük magunkat — amikor formában vagyunk, minden gördülékenyen megy; amikor igazán felszabadultak tudunk lenni, amikor örömteli, áramló folyamat indul meg bennünk… amikor igazán inspiráltak, kreatívak vagyunk. A művész ekkor tud igazán alkotni vagy előadni, a sportoló ekkor tud csúcsteljesítményt nyújtani.

Mindezt az agyban egy nagyfokú szinkron kíséri — vagyis, hogy a különböző agyterületek együtt dolgoznak, együttműködnek, sokat kommunikálnak egymással, ahelyett, hogy mindenki a maga szólamát fújná. “Zenekari hangolási zsivaj” helyett “szimfónia” szól ekkor az agyban, s amit átélünk általa, az egy harmonikus teljesség-érzés, melyben “minden együtt van”, minden összecseng. Érdekes, hogy a magyar nyelvben meg is mutatkozik az erről szóló élettapasztalat: az egészség szó az “egészség” állapotára utal, arra, hogy a kívánatos állapot egy nagy, csorbítatlan egész-ként való létezés, melyben a részek összeadódnak, egységet alkotnak. (Mint tudjuk, a szellemi és a testi jólét, bár kissé mást értünk alattuk, elválaszthatatlanok egymástól.

Print Friendly, PDF & Email

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!