A meddőség és kivizsgálása

Print Friendly, PDF & Email

Meddőségről akkor beszélünk, ha egy házasságban vagy kapcsolatban két évi rendszeres védekezés nélküli nemi életet követően sem jön létre terhesség.

medosseg-10

drhamvasferenc_gyogyito_jelA kivizsgálást 1 éven belül csak igen indokolt esetben kezdjük meg, az kizárásos alapon történik, először minden esetben a teljesen veszélytelen vizsgálatok történnek meg, ezek eredménytelensége esetén fokozatosan lépünk tovább az olyan vizsgálatok felé, melyek esetleg már szövődménnyel is járhatnak. A kivizsgálás az esetek többségében nem gyors folyamat, kérjük, hogy ne legyen türelmetlen. Türelméért cserébe ígérem, hogy egyetlen percig sem fogom áltatni, becsületesen meg fogom mondani, ha az én lehetőségeim már nem elegendőek, vagy ha a kezelést reménytelennek tartom. Addig azonban amíg ezt tőlem nem hallja, kérem ne veszítse el türelmét és pontosan tegyen mindent úgy, ahogy azt megbeszéljük.

medosseg-7

Mindenek előtt egy általános nőgyógyászati vizsgálatra, rákszűrésre és váladéktenyésztésre, valamint hüvelyi ultrahang-vizsgálatra kerül sor annak céljából, hogy van-e valamilyen tapintható vagy látható eltérés az Ön belső nemi szerveiben.

A legelső speciális vizsgálat arra irányul, hogy az Ön peteérése milyen. Ennek megállapításához a legdurvább megközelítés az alaphőmérséklet mérése.

meddoseg-2Ennek kivitelezése a következő: A menses első napjától kezdve minden reggel, ébredés után, felkelés előtt, még az ágyban fekve, végbélben mérje meg a testhőmérsékletét, a lehetőséghez képest ne digitális hőmérővel.. A mért értéket minden alkalommal jegyezze fel a mellékelt és letölthető lap megfelelő rubrikájába, így ki fog alakulni egy un. alaphőmérsékleti görbe. Ezt minden alkalommal a lehetőségekhez képest már a menses első napján, de legkésőbb az ötödik napig mutassa meg nekem, mert amennyiben gyógyszeres kezelésre van szüksége, azt a lehető leghamarabb el kell kezdeni.

A méréshez szükséges görbét innen letöltheti, kinyomtathatja és vezetheti.

Amennyiben az eredmény nem biztonsággal megítélhető, úgy sorozat-ultrahang-vizsgálattal meg kell állapítani, hogy látható-e peteérés illetve tüszőrepedés, illetve a vérhormonszint-vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy mely hormonok zavara okozza a peteérési rendellenességet.

Peteérési rendellenesség esetén először alternatív kezelésekkel próbálkozunk, a kevés sikertelen esetben többféle erősségű gyógyszeres kezelésre kerülhet sor, ami türelmet igényel Öntől, mert csak az esetek igen kis százalékában várható azonnali eredmény. Sajnos a gyógyszerek egy része igen drága, ezért minden esetben az egyszerűbb és olcsóbb készítmények adagolásával fogok kísérletet tenni peteérésének serkentésére. Kérem, hogy vegye tudomásul, hogy még tökéletes peteérés esetén sem mindig várható azonnali eredmény.

Tapasztalataink szerint a meddőségek egy jelentős részét pszichés gondok okozzák. Nagyon sokszor fordul elő, hogy addig ameddig a beteg tudatos énjében erős gyermek utáni vágy van, a tudatalattijában ugyanakkor a terhességet elutasító, a peteérést vagy a terhesség befogadását gátló program aktiválódik, és a tapasztalatok szerint, az esetek döntő többségében ez utóbbi a domináns. Éppen ezért a peteérés indukciós programja nálunk minden esetben a pár pszichés kivizsgálásával, és szükség szerinti pszichoterápiájával kezdődik.

medosseg-8A következő lépés a partner kivizsgálása. Erre előzetes megbeszélés alapján az Urológiai Klinika andrológiai szakrendelésén, vagy megadott magánrendelésen fog sor kerülni. Amennyiben szükséges, itt fogják elvégezni az un. postcoital tesztet (PCT), melynek során közösülést követően vizsgálják meg a partnernek a hüvelyboltozatból és a méh nyakcsatornájából leszívott spermiumok minőségét és mozgásképességét. Ugyancsak itt fog sor kerülni szükség esetén az un. biokémiai vizsgálatokra is, melynek célja annak megállapítása, hogy van-e összeférhetetlenség a nyakcsatorna váladéka és a partner spermiumai között.

Az andrológiai vizsgálat eredményétől függően, ha erre a javaslat megtörténik és mindkét partner beleegyezik, sor kerülhet mesterséges megtermékenyítésre, egyszerűbb esetben a partner ondójával, bizonyos esetekben idegen spermiumokkal. Ehhez mindkettőjük írásos kérelmére szükség lesz. Az idegen spermát egy Önök által semmilyen körülmények között meg nem ismerhető, kivizsgált egészséges fiatalembertől nyerik. A megtermékenyítés olyan módon történik, hogy egy vékony szondán át direkt a méhűrbe fecskendezzük a spermiumokat a tüszőrepedés idején egy ciklusban két alkalommal. Idegen spermával való megtermékenyítés a jelenlegi jogszabályok szerint csak házasságban élő személyek esetén történhet.

Amennyiben ezek a vizsgálamedosseg-9tok mind negatív eredményt adtak, úgy átjárhatósági vizsgálatra kerül sor. Ennek során információt nyerhetünk arra vonatkozólag, hogy petevezetői átjárhatóak-e. A vizsgálat altatásban történik oly módon, hogy a méhűrbe egy speciális katéter segítségével egy az egészségre ártalmatlan festékanyagot fecskendezünk, mely ha a petevezetők átjárhatóak, azokon át a hasüregbe jut. Erről úgy tudunk meggyőződni, hogy a hüvelyboltozatba egy tűt szúrunk és azon át a hasüregbe jutott festékanyagot visszaszívjuk. Akadályozottság esetén a festékanyag a hüvelybe visszacsorog.

meddoseg-3

Szűkület vagy átjárhatatlansági akadály esetén az elváltozás helyére és mértékére vonatkozólag nem fogunk felvilágosítást kapni. Ehhez vagy egy sokkal veszélytelenebb, de kevésbé informatív speciális ultrahangos- /HyCoSy/, vagy röntgenkontrasztanyagos vizsgálatra /HSG/ van szükség. A vizsgálat során a hüvely felől kontrasztanyagot fecskendezünk a méhnyakon át a méhűrön keresztül a petevezetékekbe, és ultrahangos, vagy rtg-képernyőn vizsgáljuk az anyag átjutását a hasüregbe.

Ezzel a módszerrel pontosan behatárolható az is, hogy a szűkület vagy az elzáródás pontosan hol található, és hogy műtéti megoldásra van-e esély.

Átjárhatatlanság esetén bizonyos esetekben lehetőség van az átjárhatóság műtéti megoldására, azonban sajnos vannak esetek, amikor még egy esetleges műtéttől sem várhatunk eredményt. Ma már leggyakrabban laparoszkópos műtét során fecskendezik be a festékanyagot, és figyelik annak a hasüregben való megjelenését.

meddoseg-4

Ugyanígy lehetőség van a méhűr megtekintésére és az esetleg ott elhelyezkedő rendellenességek műtéti megoldására.

meddoseg-5meddoseg-6

Elzáródás esetén kísérletet lehet tenni a petevezetékek hasüreg felőli elzáródásának az oldására, azonban a petevezetékek méh felőli oldal elzártsága esetén sajnos nincs lehetőség erre.

Ilyen esetekben nyerhet Ön felvételt az un. “lombikbébi programba”, melynek során a petefészekből leszívott érett petesejteket a szervezeten kívül termékenyítik meg és juttatják vissza a méhűrbe.

A meddőség megközelítése általam:

Egyre több vizsgálat jelzi, hogy sokszor a meddőség hátterében emocionális stressz és depresszió áll. Egyrészt a depressziónak komoly kockázata a meddőség (akinek depressziós tünetei voltak már életében, az kétszer valószínűbben válik meddővé), másrészt tapasztalatok szerint a meddő nők kb. egy évi sikertelen kezelés után nagy arányban válnak depressziósakká, ami így tovább rontja esélyüket a meddőségük kezelésében. Több olyan vizsgálat ismert, amelyben mesterséges megtermékenyítési programban részt vett nőket vizsgáltak, s a vizsgálatoknak egybecsengő a végkövetkeztetése: a programban a depressziós nők sokkal kisebb arányban esnek teherbe, mint a nem depressziósok.

Logikusnak tűnhet, hogy ha sikerül a depressziót, szorongást pszichoterápiás módszerekkel csökkenteni, akkor javulnia kell a teherbeesési aránynak.

Súlyos depresszióval küzdő meddő nőket véletlenszerűen két csoportra osztottak, s az egyik csoport 10 üléses pszichoterápiában részesült, míg a másik csoport nem kapott ilyen kezelést. A kezelt csoportban hat hónapon belül a nők 60%-a (!) teherbe esett és azt sikeresen ki is hordta, míg a másik csoportban a nők 24%-a esett csupán teherbe.

Egy vizsgálatban meddő nőket rövid, stresszcsökkentő csoport pszichoterápiában részesítettek, s a nők 34%-a az ezt követő hat hónapon belül teherbe esett.

Egy másik vizsgálatban meddő nők tízüléses csoport pszichoterápiában vettek részt, s azt találták, hogy akik magas stressz-szinttel voltak jellemezhetők a terápia indulásakor, sokkal nagyobb arányban estek teherbe a terápiát követően. Feltehető tehát, hogy a magas stressz-szintűeknél a stressz volt a meddőség fő oka. Hogy sokszor már a problémáról való egyetlen beszélgetés is hatásos lehet, példa erre az a vizsgálat, amelyben meddőséggel kezelt nőket osztottak két csoportra: az egyik csoporttal négyszemközti egyszeri beszélgetést folytatott egy pszichoterapeuta, a másik csoporttal nem történt beszélgetés. 18 hónappal később a meginterjúvolt csoport 60%-a teherbe esett, míg a másik csoportban ez az arány 10%-os volt.

Egy vizsgálatban legalább két éve sikertelenül próbálkozó meddő nőket osztottak három csoportba. Az egyik csoport 10 üléses aktív pszichoterápiában részesült, ahol pl. relaxációt tanultak, stb. A második csoport direkt pszichoterápiában nem részesült, csak rendszeresen össze-jöttek, és az aktuális problémákat, orvosi kezeléseket, a meddőség nehézségeit beszélték meg. A harmadik csoport semmilyen pszichoterápiában nem részesült. Mindenkit arra kértek, hogy rendszeresen jegyezze fel, milyen meddőség ellenes orvosi kezeléseken vesz részt. Egy éven át követték a nőket, és a pszichoterápiás és a beszélgetős csoportban 55 ill. 54%-os arányban jött létre kihordható terhesség, míg a harmadik csoportban csak 20%- os volt ez az arány. Ami igazán meglepő volt, hogy a teherbeesések egyik csoportban sem mutattak semmiféle kapcsolatot azzal, hogy részesült-e meddőség elleni orvosi kezelésben a nő, vagy sem.

Ez az utolsónak idézett vizsgálat felveti azt a lehetőséget is, hogy a meddőség elleni orvosi kezelések sikere sokszor olyan pszichés tényezőkön múlik, aminek sem a páciens sem az orvos nincsen tudatában.

Akkor most mindenki menjen pszichológushoz?

medosseg-11A mi felfogásunk szerint igen, illetve a gyorsabb eredmény érdekében kineziológushoz vagy ÉFT-terapeutához.

A meddőségnek sok oka lehet. Azonban önmagában az egyik ok megléte nem zárja ki a másikat. Vagyis, ha valakinek igazoltan tubaszűkület okozza a meddőségét, attól még lehet depressziós is – talán éppen az évek óta tartó várakozás miatt. A mai mindennapi orvosláshoz lassan jutnak el a mai orvosi kutatások eredményei. A mindennapi orvoslás hadilábon áll a pszichológiával, s ennek elsősorban a páciensek, jelen esetben a meddő nők viselik következményeit. Egy gyenge házasság, egy pályatévesztés, egy fel nem dolgozott trauma, haláleset mind eredményezhet néma depressziót, amit az emberek megszoknak, együtt élnek vele, csak sötéten látják egy kicsit a világot. És esetleg emiatt is, könnyebben törődnek bele abba, hogy éppen ők azok, akiknek még gyerekük sem lehet.

Fel kell hogy hívjam a figyelmét arra, hogy a meddőségi kezelés eredményeként létrejövő terhességekre az átlagosnál több veszély leselkedik, ezért a terhesség létrejötte csak “csatanyerést” jelent, a “háborút” csak akkor nyilváníthatjuk megnyertnek, ha Ön már kiviselte a terhességét és egy egészséges gyermeket szült.

Print Friendly, PDF & Email

Van személyes kérdése? Itt fölteheti!